Panduan Cerutu Dominican

Panduan Cerutu Dominican

Bagi mereka yang tinggal di Amerika, dan dengan bermulanya embargo Cuba semasa pentadbiran Kennedy, keupayaan untuk mendapatkan Kuba secara sahcerutdi Amerika Syarikat telah menjadi, baik, katakan agak sukar.

Isi kandunganKembangkanRuntuh
 1. Sejarah dan Potensi Kejatuhan Dominican
 2. Zon Tiga Puluh Batu
 3. Cerutu yang disyorkan
 4. Kesimpulan

Nasib baik, terdapat pilihan lain, salah satunya adalah cerut yang dibuat di Dominican yang telah terbukti sejak beberapa tahun kebelakangan ini, adalah sama setanding, jika tidak kadangkala unggul, dalam kualiti, rasa dan aroma, dengan mana-mana tangan cerut premium yang digulung di Cuba.

 • Pilihan Cantik

  Pilihan Cantik • Tumbuhan Cigar Muda di Republik Dominican

  Tumbuhan Cigar Muda di Republik Dominican

cerutyang dibuat di Republik Dominican adalah sebahagian besar daripada cerut paling hebat yang boleh anda temui di mana-mana sahaja. Walaupun Cuba masih mempunyai kubu kuat dalam perniagaan cerutu yang besar, kebanyakan pengkritik, termasuk saya, akan berhujah bahawa selalunya, mereka bukan semua yang mereka boleh lakukan. Sudah tentu, terdapat banyak jenama cerut di Cuba yang saya sangat suka, tetapi terdapat juga banyak, jika tidak lebih, yang saya fikir adalah menjijikkan.

Itu sama untuk mana-mana negara sebenarnya. Hakikatnya malah sesetengah cerut buatan dalam negara menduduki tempat yang tinggi dalam carta dan dihormati oleh pengkritik di seluruh dunia. Apabila ia datang untuk mendasarkan kualiti cerut pada skala seluruh negara, bagaimanapun, cerut yang dibuat dalam Dominican boleh dengan mudah mengambil tempat dalam triniti suci pengeksport cerut.

Sama seperti yang mereka lakukan di Cuba, banyak cerut premium yang dibuat di bahagian Dominican digulung dengan tangan dan dipasang oleh pengrajin pakar yang berbangga dengan ketukangan tradisional dunia lama.

Pada pendapat saya, yang terbaik dari yang terbaik datang dari kawasan yang mengelilingi padang di Villa Gonzales sehingga ke pekan Tamboril berhampiran Santiago.

Seperti di Cuba, ramai pelancong cuba membeli apa yang mereka boleh sebelum berlepas pulang. Jelas sekali, tidak perlu dikatakan bahawa tawaran terbaik adalah yang tempatan, tetapi ambil amaran bahawa sama seperti di Cuba, cerut tiruan adalah perniagaan yang besar dan jika tawaran daripada lelaki di pantai kedengaran terlalu bagus untuk menjadi kenyataan – ia mungkin benar .

Peta Dominican

Peta Dominican

Sejarah dan Potensi Kejatuhan Dominican

Tidak lama dahulu bahawa Dominican adalah pemain kecil dalam dunia cerut global. Hari ini ia adalah salah seorang pemimpin, mencatat sejarah satu cerut pada satu masa. Malangnya, ramai pakar menjangkakan ini mungkin jangka pendek kerana kualitinyatembakauditanam di seluruh Republik Dominican semakin jarang. Sudah tentu, iklim memainkan faktor besar yang menjadikan Dominican sebagai wilayah utama untuk pasaran cerut yang berkembang pesat.

Walaupun pengilang tertua itu telah menjalankan perniagaan selama lebih dari satu abad, La Aurora menghabiskan sebahagian besar masanya membuat cerut hanya untuk kegunaan domestik. Sehingga pertengahan tahun 1970-an barulah zon perdagangan bebas yang pertama ditubuhkan, membenarkan pengilang membuka kedai dan mengeluarkan cerut secara eksklusif untuk eksport. Walaupun begitu, perniagaan berjalan perlahan dan sehingga Republik Dominican mengatasi Jamaica dan Kepulauan Canary, pengeksportan ke Amerika Syarikat terhenti secara maya. Walau bagaimanapun, setelah pengambilalihan ini selesai, Republik Dominican dengan cepat memanfaatkan sambungan baru mereka dan menjadi pengeluar cerut utama yang dieksport ke Amerika Syarikat.

Seolah-olah mereka telah tersandung ke lombong emas, dengan eksport meningkat daripada jumlah yang menyedihkan hanya enam juta pada akhir 70-an kepada lebih daripada tiga puluh tiga juta pada awal 1980-an. Hari ini, Republik Dominican menghasilkan purata lebih daripada 160 juta untuk eksport ke Amerika Syarikat yang sememangnya satu angka yang boleh mereka banggakan.

Dengan ganjaran yang besar bagaimanapun datangnya risiko yang besar. Masalah bagi kebanyakan pengeluar ialah mereka menghadapi masalah untuk mengikuti pertumbuhan pesat mereka. Apabila kita melihat nombor yang diberikan oleh Dominican Tobacco Institute, kita melihat titik kosong bahawa bekalan dan permintaan tidak diambil kira. Bilangan tan tembakau Olor dan Piloto yang diproses secara drastik berbanding bilangan yang digunakan untuk pembuatan. Pada kadar yang stabil, adalah jelas bahawa sekiranya mereka tidak menanam lebih banyak, mereka akhirnya akan kehabisan.

Dominican

Dominican

Maksud ini adalah satu daripada dua perkara. Sama ada mereka akan menutup kedai atau berehat sehingga lebih banyak tembakau boleh dituai, atau mereka akan mula menggunakan tembakau yang tidak berkualiti seperti produk yang biasa kita gunakan. Walau apa pun, ia akan menjadi hari yang sangat menyedihkan di Amerika.

Isunya ialah majoriti tembakau yang dituai adalah kualiti yang terlalu buruk untuk digunakan dalam cerut. Di suatu tempat antara penapaian dan pengasingan, sebahagian besar tembakau tidak dijaga dengan baik.

Ini mengakibatkan jumlah pembaziran yang besar kerana kakitangan pengeluaran yang ditugaskan untuk mengawal kualiti tidak boleh membenarkan produk itu digunakan. Akhirnya ia dibuang.

Seperti yang dinyatakan, tembakau yang ditanam di Dominican dilakukan terutamanya oleh beribu-ribu petani kecil yang tidak mempunyai pembiayaan, latihan atau peralatan untuk bersaing dengan keperluan pasaran premium. Sebilangan besar petani telah berhenti beroperasi dan ramai lagi telah beralih kepada tanaman di mana mereka tidak selalu diberitahu produk mereka tidak berkualiti tinggi. Mereka yang masih dalam perniagaan, tidak mematuhi sebarang keperluan kawal selia dan oleh itu keseluruhan proses pada asasnya adalah pencucian. Walaupun Dominican masih mempunyai kubu kuat terhadap persaingannya (buat masa ini), ia tidak boleh dijangka bertahan apabila bersaing dengan ladang perindustrian besar di Nicaragua, Honduras dan Cuba.

Walau bagaimanapun, masanya sekarang dan pada masa ini Dominican masih mampu menghasilkan beberapa cerut yang luar biasa dengan sedikit tembakau berkualiti yang mereka tinggalkan di pulau itu.

Zon Tiga Puluh Batu

Jika anda mempunyai peluang untuk melawat Dominican, tembakau utama ditanam di pinggir Santiago dan berterusan selama kira-kira 30 batu barat laut. Lembah Yaque adalah rumah kepada beberapa ladang tembakau terbaik di dunia yang tumbuh untuk pengeluar sepertiDavidoffdan tinggi , dalam kalangan yang lain.

Yang terbaik dari yang terbaik adalah di sebelah kaki banjaran gunung Cordillera Septentrional dengan tanah dalam yang subur sesuai untuk menuai tembakau. Dua jenis tembakau yang paling biasa ditanam di Republik Dominican ialah Olor dan Piloto yang merupakan sebahagian besar daripada semua tembakau yang terdapat di cerut Dominican .

Walaupun sesetengah tembakau masih ditanam lebih jauh ke barat, diketahui secara meluas bahawa yang terbaik daripada yang terbaik terletak dalam zon tiga puluh batu ini berpusat di sekitar sebuah bandar kecil bernama Villa Gonzalez.

Villa Gonzalez

Villa Gonzalez

Dengan hampir 16,000 ekar loji tembakau, ia menyumbang kira-kira lima belas peratus daripada keseluruhan wilayah. Walaupun sudah pasti ada ruang untuk berkembang, yang berpotensi membantu azab kekurangan tembakau yang akan datang, masalahnya ialah terdapat banyak tanaman lain yang ditanam di kawasan itu juga, yang bermakna perlu membeli tanah atau mengambil alih daripada mereka. petani. Walaupun anda meyakinkan seorang petani untuk mula menanam tembakau, mereka tidak mempunyai latihan atau sumber untuk memastikan kualiti yang diperlukan dan diharapkan oleh pengilang yang pada akhirnya akan menolak produk tersebut.

Di dalam bandar Villa Gonzalez terdapat setengah dozen kilang cerut yang menghasilkan cerut sebenar yang kita hisap. Villa Gonzalez dengan mudah boleh ditakrifkan sebagai pusat pasaran cerut Dominican dan mungkin juga boleh dibandingkan dengan Pinar del Rio di Cuba.

Apabila ia datang untuk menanam tembakau, sebuah kampung yang dipanggil Jacagua di barat daya Villa Gonzalez adalah tanah suci ladang. Oleh kerana iklim tropika, ia mempunyai beberapa tanah terkaya dan paling indah di negara ini. Memandangkan kebanyakan petani seperti yang kami nyatakan adalah berdikari, petani terkemuka berkembang dalam kelompok yang sangat kecil yang membolehkan mereka memberi tumpuan kepada tembakau seperti anak mereka sendiri. Selain daripada kawasan ini, terdapat segelintir bandar tembakau lain di lembah. Malangnya, kebanyakan daripada mereka tidak secara konsisten menghasilkan kualiti tembakau yang diharapkan oleh pengilang.

 • Ladang tembakau di Republik Dominican

  Ladang tembakau di Republik Dominican

 • Stok Kilang

  Stok Kilang

Seperti kebanyakan negara kecil, Republik Dominican nampaknya hampir tidak mampu menghasilkan kualiti yang diharapkan oleh seluruh dunia secara konsisten. Oleh sebab itu, piawaian adalah agak ketat dan hanya yang terbaik daripada yang terbaik yang pernah meninggalkan pulau itu dan masuk ke kedai-kedai di Amerika.

Apa yang dilakukan ini ialah mengukuhkan kubu Dominican sebagai salah satu pengeluar terkemuka di dunia, semata-mata kerana mereka hanya menjual yang terbaik. Untuk apa yang bernilai, mereka mempunyai keupayaan untuk membuang Cuba dengan mudah di bawah bas dan mengambil alih seluruh industri secara kekal. Mereka mempunyai tanah, iklim dan keupayaan. Jika anda menghisap Davidoffs, Fuentes, atau Romeo y Julieta 1875s, anda menghisap cerut yang berasal dari Dominican dan itu sepatutnya menjadi bukti yang cukup tentang betapa hebatnya kualiti yang mampu dimiliki. Mereka hanya perlu dapat menyediakan petani mereka dengan sumber untuk secara konsisten melakukan kerja yang baik.

Pahat Emas La Flor Dominicana

Ini adalah kuasa besar cerut 6 1/2″ berbadan penuh. Ia bermula kuat dengan lada pedas dan kulit dicampur dengan halia jeruk dan hickory. Ini bukan cerut pemasa pertama. Saya akan memberi amaran kepada anda bahawa jika anda tidak biasa dengan cerut berbadan penuh, ini boleh membuat anda sakit. Melangkah perlahan-lahan.

Davidoff Nicaragua Bull

Ini adalah contoh utama cerutu indah yang tidak dapat memperoleh kualiti tembakau yang diingini di peringkat tempatan. Ia termasuk dalam senarai saya kerana ia dihasilkan di Dominican dan kerana Davidoff ialah cerut pilihan saya. Tembakau itu sendiri diimport dari Nicaragua. Ia adalah kayu tolok 5 1/2″, 52 yang sangat canggih dan ringkas pada masa yang sama. Ia siram dengan kopi panggang, kulit yang kaya dan nota manisan yang kuat dengan kemasan yang sangat halus.

Arturo Fuente Don Carlos No. 2

Ini setakat ini, salah satu asap paling indah yang pernah anda alami. Pada 6″ dan dengan tolok cincin 55, cerut ini adalah kira-kira sama pentingnya. Memandangkan ia adalah cerut yang besar, ia bermula dengan perlahan tetapi tidak lama lagi menjadi campuran coklat, rempah dan kopi yang kaya dengan nota kayu dan kemasan kacang.

 • Pembuatan Cerutu di Republik Dominican

  Pembuatan Cerutu di Republik Dominican

 • Pembuatan Cerutu

  Pembuatan Cerutu

Nat Sherman Koleksi Abadi Divino

Satu lagi cerut yang kaya dan penuh, batang 5″ ini padat dengan nota sirap maple, kulit dan rempah ratus dengan kemasan kayu cendana yang mulia.

Konserto Bilik Penuaan Quattro F55

Kayu yang terkenal di dunia daripada jenama mikro di Dominican, Concerto ialah 7″ gereja dengan bakat Indonesia. Ia adalah pujian kepada mana-mana koleksi dengan cedar kering tanur dan nota kopi panggang gelap.

Kesimpulan

cerut Dominican adalah bukti yang indah untuk kesempurnaan dan karya seni yang luar biasa. Malangnya, kami mempunyai sedikit jaminan bahawa ini akan bertahan. Memandangkan JFK menyimpan stok cerut Cuba sebelum menandatangani embargo, anda juga harus mempertimbangkan untuk membeli seberapa banyak cerut Dominican yang anda boleh, kerana anda tidak tahu bila tiba masanya anda tidak boleh melakukannya.

Untuk lebih banyak artikel cerut, sila klik di sini.