Panduan Jaket Makan Malam Bukan Tradisional

Jaket Makan Malam Baldu
Glenn O

Tidak kira apa keterlaluan yang dilakukan oleh orang Hollywood dalam membuat tali leher hitam tidak bertali dan tidak bertali, perkara sebenar mengekalkan semangat yang tidak dapat disangkal, élan dan keangkuhan semata-mata.

Glenn O'Brien - Lelaki Gaya Asal GQ


Apabila jemputan berbunyi Tali leher Hitam, Tali leher Hitam Pilihan, Pakaian Petang atau Jaket Makan Malam, itu bermakna anda memakai tuksedo. The kod pemakaian tali leher hitam tradisional bermaksud: tuxedo biru hitam atau tengah malam.

Isi kandunganKembangkanRuntuh
 1. Ketahui Sebelum Anda Pergi: Apakah Jaket Makan Malam?
 2. Ketahui Sebelum Anda Pergi: Apakah yang bukan Jaket Makan Malam?
 3. Pilihan Jaket Makan Malam
 4. Jaket Makan Malam Putih/Telur/Ecru
 5. Jaket Makan Malam Baldu: Kecemerlangan Superlatif
 6. Berhati-hati dengan Warna
 7. Jaket Makan Malam Brocade: Tebal dalam Brocade
 8. Jaket Makan Malam Tartan: Berpakaian Berbeza
 9. Jaket Makan Malam Bercorak Berani: Pakai dengan Berhati-hati
 10. Jaket Makan Malam Vintaj
 11. Di manakah anda harus membeli jaket makan malam?

Walau bagaimanapun, anda juga mempunyai pilihan untuk memakai jaket Makan malam kontras bukan tradisional. Dalam bahagian ini, anda akan mempelajari perbezaan, pilihan yang anda ada, dan kesilapan anda harus mengelak dan perkara lain yang anda ingin tahu tentang jaket makan malam, supaya anda akan kelihatan hebat dalam acara malam anda yang seterusnya.Apabila jemputan berbunyi tali leher hitam, pakaian rasmi atau pakaian malam, biasanya itu bermakna anda memakai tuxedo dan tali leher hitam . Tali leher hitam bermaksud tali leher hitam , tidak pernah hitam tali leher. Untuk mengetahui lebih lanjut tentang kod pakaian am, sila lihat kami secara mendalam buku asas kod pakaian . Jika anda ingin menonjol dengan cara yang bergaya, jaket makan malam adalah cara terbaik untuk digunakan.

Jaket Makan Malam Emas boleh menjadi alternatif yang hebat kepada tuksedo

Jaket Makan Malam Emas boleh menjadi alternatif yang hebat kepada tuksedo

Ketahui Sebelum Anda Pergi: Apakah Jaket Makan Malam?

Pada asasnya, di Great Britain a jaket makan malam ialah jaket padan atau tidak padan yang dipakai dengan tali leher hitam. Saya boleh menjadi hitam, biru tengah malam atau warna lain.

Walau bagaimanapun, istilah ini boleh menjadi agak mengelirukan kerana ia merujuk kepada tuksedo biasa serta jaket yang berbeza. Oleh itu, kami merujuk kepada jaket makan malam sebagai jaket biru bukan hitam atau bukan tengah malam, ia boleh berwarna putih atau burgundy atau ia boleh mempunyai corak yang berbeza. Sudah tentu, warna lain seperti biru, hijau botol, atau ungu juga berfungsi. Langit adalah hadnya.

Ketahui Sebelum Anda Pergi: Apakah yang bukan Jaket Makan Malam?

Jaket Merokok dengan Togol Katak oleh Ethan Wong

Jaket Merokok dengan Togol Katak oleh Ethan Wong

Jaket Merokok

Thejaket merokokdicipta kerana lelaki selepas makan malam, akan memakainya di atas tuksedo atau jaket makan malam mereka dan mereka akan pergi ke ruang merokok dan merokok. Jaket merokok sepatutnya menyimpan asap dari pakaian malam yang akan anda pakai setiap hari. Hari ini, jaket merokok sering digunakan sebagai jaket rumah. Mereka biasanya mempunyai penutup togol katak, ia dipotong sedikit lebih lama dan lebih lapang kerana ia berada di atas jaket.

Walaupun ia adalah pakaian yang bagus untuk dipakai di rumah, ia bukan pengganti jaket makan malam.

jaket kucar-kacir

jaket kucar-kacir

Jaket kucar-kacir

Ini berasal dari kot badan atau kot ekor malam, tetapi ia tidak mempunyai ekor. Sama seperti baju ekor, ia mempunyai siluet berdada dua, ia terbuka, ia tidak berbutang , dan bahagian belakang biasanya mempunyai hujung tengah yang runcing. Anda hampir tidak dapat melihatnya lagi hari ini, dan biasanya, ia hanya sebahagian daripada kostum sarkas atau mungkin di atas kapal persiaran tetapi walaupun begitu, ia biasanya dipakai oleh krew atau pasukan hiburan, bukan oleh tetamu.

Pilihan Jaket Makan Malam

Jaket makan malam berwarna putih pudar dengan boutonniere semburan merah Fort Belvedere dan Bow Tie Hitam dalam Single End Bow Tie dalam Black Silk Faille Grosgrain dan Burgundy glen plaid sutera poket persegi

Jaket makan malam putih pudar dengan Fort Belvedere semburan merah rose boutonniere dan Tali Leher Busur Hitam dalam Tali Tali Tunggal Tunggal dalam Sutera Hitam Faille Grosgrain dan poket sutera kotak-kotak Burgundy glen

Jaket Makan Malam Putih/Telur/Ecru

Ia biasanya dipakai dalam iklim tropika yang lebih panas atau di atas kapal persiaran. Ia tidak pernah putih tulen kerana anda mahukan sedikit kontras dengan baju pakaian yang sebenarnya, putih. Walaupun jaket ini berdada dua, anda juga boleh memakainya berpayudara tunggal, namun ciri yang menentukan ialah, ia mempunyai kolar selendang. Sekali-sekala, anda dapati jaket makan malam berwarna putih pudar dengan lapel puncak. Biasanya, itu adalah versi yang lebih murah yang tidak begitu halus, dan saya akan menjauhinya.

Jaket Makan Malam dengan Boutonniere - Sean Connery dalam Goldfinger

Jaket Makan Malam dengan Boutonniere – Sean Connery dalam Goldfinger

Jaket makan malam tentera laut dengan lapel berlekuk dan tanpa ikat pinggang - elakkan

ELAKKAN jaket makan malam Tentera Laut dengan lapel berlekuk dan tanpa ikat pinggang

Gaya Lapel

Selain itu, jangan sekali-kali memakai lapel berlekuk dengan jaket makan malam kerana ia bertentangan dengan watak formal pakaian ini. Tidak seperti jaket tuksedo biasa, lapel tidak berhadapan dengan sutera.. ia hanya dibuat daripada bahan yang sama. Kadangkala, anda boleh temui jaket makan malam berwarna putih pudar dengan lapel satin berwajah hitam, saya tidak akan mendapatkannya kerana secara sejarah tidak betul untuk memakainya.

Joshua Jackson memakai jaket makan malam berwarna putih - kelihatan seperti sewaan yang murah dan sama sekali bukan bertali leher putih

Joshua Jackson memakai jaket makan malam berwarna putih - kelihatan seperti sewaan yang murah dan sama sekali bukan bertali leher putih

Satu-satunya jaket makan malam yang pernah saya lihat dengan muka lapel yang kelihatan sebenarnya bagus atau betul dari segi sejarah ialah jaket dari Harry S. Truman, ia mempunyai jenis sutera berwarna champagne kuning air, dan ia dengan lapel puncak. Kini, mereka hanya ditemui daripada tukang jahit yang dipesan lebih dahulu hari ini, dan anda tidak boleh menemui mereka di luar rak. Jika anda ingin kekal di bahagian yang selamat, pilihlah kolar selendang.

Truman dalam jaket makan malam putih

Truman dalam jaket makan malam putih

Kain

Oleh kerana jaket makan malam berwarna putih pudar ini dipakai dalam iklim tropika yang panas, ia selalunya diperbuat daripada bulu tropika, bulu buruk atau kadangkala campuran linen atau sutera, sesuatu yang lapang dengan tenunan terbuka dan ringan. Selalunya, mereka juga tidak mempunyai lapisan, dan mereka boleh agak tembus. Memandangkan anda memadankannya dengan seluar tuksedo hitam biasa dengan galon sisi, saya cadangkan anda menyemak jika ia kelihatan jelas, jika tidak, ia bukan pakaian yang bagus untuk dibeli kerana jika anda melihatnya, ia tidak elegan.

Jaket makan malam 4x1 berdada dua, kuning air champagne oleh Stephen Brod 15 Mac 1947

Jaket makan malam 4×1 berdada dua, kuning air champagne oleh Stephen Brod 15 Mac 1947

Butang

Tidak seperti kebanyakan sut berdada dua yang mempunyai 6 butang, 2 daripadanya boleh berbutang, jaket makan malam biasanya mempunyai 4 butang. Secara klasik, ia tidak mempunyai lubang untuk penampilan yang langsing, dan ia telah dipancarkan poket kerana ia lebih elegan daripada flap poket. Anda juga mahukan lubang butang di kolar selendang supaya anda boleh menambah boutonniere yang kelihatan sangat rapi.

ibu butang mutiara

ibu butang mutiara

Dari segi hiasan, anda ingin menggunakan butang ibu bagi mutiara kerana ia mempunyai kilauan yang bagus dan kadangkala anda boleh mencari turn-up atau manset. Selain itu, anda memakai jaket makan malam dengan semua aksesori dan perkara yang sama seperti tuksedo biasa anda. Maksudnya, anda mempunyai baju tuxedo dengan a berlipat depan, anda boleh mempunyai kancing sama seperti cara saya, atau anda boleh mempunyai lalat tersembunyi seperti di sini.

Tom Ford dalam jaket makan malam baldu biru laut dengan lapel lebar dan puncak, stud besar dan ikat pinggang

Tom Ford dalam jaket makan malam baldu biru laut dengan lapel lebar dan puncak, stud besar dan ikat pinggang

Jangan memakai jaket dengan jaket makan malam berwarna putih

Jangan memakai jaket dengan jaket makan malam berwarna putih

Menutup Pinggang

Untuk jaket makan malam berdada tunggal, anda memakai a cummerbund tetapi jangan sekali-kali memakai jaket atau kot kerana ia bertujuan untuk iklim panas dan lapisan tambahan hanya akan membuatkan anda kepanasan.

Petak poket Fort Belvedere

Petak poket Fort Belvedere

Poket Square

Anda mahu pergi dengan a segi empat sama poket , walau bagaimanapun, langkau yang putih biasa kerana ia terlalu hampir tetapi warnanya tidak sama dan jadi gunakan sesuatu yang lebih kontras.

Oxford Kulit Paten Klasik tanpa captoe dan tali kasut malam lebar oleh Fort Belvedere

Oxford Kulit Paten Klasik tanpa captoe dan tali kasut malam lebar oleh Fort Belvedere

Seluar panjang

Untuk seluar anda, anda mahukan galon sisi itu, ia boleh berwarna hitam, ia boleh menjadi biru tengah malam, dan kemudian anda mahu pam opera dalam kulit paten atau hitam tanpa topi. oxfords .

Jaket makan malam dengan stokin sutera hitam oleh Fort Belvedere dan pam opera aka kasut mahkamah

Jaket makan malam dengan stokin sutera hitam oleh Fort Belvedere dan pam opera aka kasut mahkamah

Stokin & Tali

Sudah tentu, anda mahu mempunyai stokin sutera hitam yang berada di atas betis. Untuk sentuhan tambahan pada oxfords anda, anda boleh menambah tali kasut petang yang sepadan dengan tali leher anda.

Jaket makan malam Gagliardi

Jaket makan malam Gagliardi

Pakaian leher

Kerana anda tidak mempunyai lapel muka, anda benar-benar boleh bermain dengan tekstur tali leher anda. Anda boleh pergi untuk a grosgrain bergaris lebar , a barathea , atau anda boleh miliki kain satin , atau grosgrain biasa , atau wanita . Untuk mengetahui lebih lanjut tentang tali leher hitam dan perkara yang boleh anda pilih, sila lihat panduan kami di sini .

Jaket makan malam kolar selendang dengan Poket Sutera Oren Bakar Segi Empat & Tali Leher Hitam dalam Satin Sutera oleh Fort Belvedere

Jaket makan malam kolar selendang dengan Persegi Poket Sutera Jingga Terbakar & Tali Leher Hitam Satin Sutera oleh Fort Belvedere

Tali leher Faille Grosgrain Hitam dengan jaket makan malam, stud baju, boutonnier dan poket persegi

Tali leher Faille Grosgrain Hitam dengan jaket makan malam, stud baju, boutonniere dan poket persegi

Jaket Makan Malam Baldu: Kecemerlangan Superlatif

Jaket makan malam biasanya diperbuat daripada baldu sutera yang mewah dan sangat cantik. Hari ini, kebanyakan jaket diperbuat daripada baldu kapas, tetapi ia masih boleh menjadi sangat bagus. Ia boleh menjadi single atau double-breasted.

Elakkan warna ini pada semua kos

Elakkan warna ini pada semua kos

Dari segi warna, saya cadangkan anda kekal dengan warna yang lebih gelap kerana seperti yang sedia ada, jaket makan malam berbeza daripada kebiasaan dan ia lebih cerah jadi jika anda pergi dengan sangat terang, anda boleh dilihat dari jarak seratus ela. Seperti yang anda tahu, menjadi elegan tidak selalu bermakna menjadi orang yang paling mencolok di dalam bilik.

Jika anda mendapat jaket makan malam baldu payudara tunggal, anda boleh memilih kolar selendang atau lapel puncak, jangan sekali-kali memakai lapel kerana ia terlalu tidak formal. Atas sebab yang sama, anda ingin mengelakkan 2 atau 3 butang serta poket kepak. Ia juga tidak mempunyai bolong, dan anda ingin mengelakkan bolong tengah kerana sekali lagi, ia terlalu tidak formal.

Anda boleh menggunakan bolong sisi jika anda berdiri atau banyak bergerak

Anda boleh menggunakan bolong sisi jika anda berdiri atau banyak bergerak

Mungkin anda ingin mempunyai bolong sisi jika anda berdiri banyak dan meletakkan tangan anda di dalam poket jika tidak, pergi tanpa bolong.

Jaket makan malam baldu dengan lapisan turquoise

Jaket makan malam baldu dengan lapisan turquoise

Butang

Daripada butang ibu kepada mutiara yang gelap atau kelabu, anda juga boleh menggunakan butang bertutup kain seperti di sini. Yang saya pakai di sini sekarang ialah campuran burgundy dan coklat. Saya memilih butang ibu kepada mutiara serta turn up, dan saya membuatnya sedikit menyeronokkan dengan memilih lapisan dalam warna biru. Ia sebenarnya berjalan lancar dengan dompet saya.

butang bertutup kain

butang bertutup kain

Aksesori & Kasut

Dari segi aksesori dan kasut, semua yang kami bincangkan untuk memilih jaket makan malam putih pudar juga terpakai pada jaket makan malam baldu. Walau bagaimanapun, sesetengah orang memakai selipar baldu Albert dengan jaket makan malam baldu mereka, saya cadangkan anda hanya melakukannya apabila anda berada di rumah kerana ia lebih kasual dan ia sesuai dalam empat dinding anda sendiri tetapi tidak benar-benar apabila anda berada di acara awam.

Albert Slippers ialah pilihan dengan jaket makan malam anda di rumah

Albert Slippers ialah pilihan dengan jaket makan malam anda di rumah

Berhati-hati dengan Warna

Kadangkala, jika anda ingin mencampurkannya dan tidak mahu memakai tali leher hitam, orang ramai juga menggunakan sesuatu dalam burgundy, atau mungkin kuning atau penggemar, walaupun itu tidak mengapa untuk acara kasual, saya tidak akan mencadangkan memakainya apabila acara itu khusus bertali leher hitam.

jika anda ingin menambah sentuhan warna, tambahkan boutonniere atau segi empat sama poket yang kontras.

jaket brokat

jaket brokat

Jaket Makan Malam Brocade: Tebal dalam Brocade

Ia adalah perkara yang sama seperti tenunan jacquard yang bermaksud corak tenunan. Ia agak halus tetapi kerana warnanya, ia benar-benar menyerlah dan ia sangat hampir dengan jaket makan malam berwarna putih pudar. Walau bagaimanapun, kerana ia tidak, ia mempunyai lapel dan butang sutera berwajah gelap dengan kolar selendang dan sudah tentu, poket terpancut.

 • Butiran jaket brocade
 • Jaket brokat butang
 • Poket pinggul berpancutan (ditunjukkan di sini pada jaket makan malam dengan tenunan bercorak).

  Poket pinggul berpancutan (ditunjukkan di sini pada jaket makan malam dengan tenunan bercorak).

Anda boleh lihat di sini poket berbeza hanya untuk mencipta kontras tambahan dan mencipta sesuatu yang berbeza. Daripada butang, anda kadangkala melihatnya dengan togol katak . Walau bagaimanapun, saya fikir ia lebih sesuai untuk jaket merokok dan saya akan menggunakan butang.

Jaket Makan Malam Kolar Selendang Tartan

Jaket Makan Malam Kolar Selendang Tartan

Jaket Makan Malam Tartan: Berpakaian Berbeza

Ia boleh menjadi tartan jam tangan hitam yang berwarna navy dan hijau, atau kadangkala anda menemuinya dengan warna merah, hitam, hijau dan kuning, terutamanya semasa waktu Krismas, dan biasanya anda menemuinya dari Ralph Lauren .

Ia juga datang dengan sutera hitam menghadap dan secara keseluruhan, ia sangat berani dan mungkin jika anda dari Scotland atau jika anda mempunyai hubungan dengan tartan ia masuk akal, jika tidak, ia adalah item yang sangat istimewa dan unik yang mungkin anda tidak akan dapat juga banyak haus daripada.

Jaket makan malam bercorak berani adalah pilihan lain

Jaket makan malam bercorak berani adalah pilihan lain

Jaket Makan Malam Bercorak Berani: Pakai dengan Berhati-hati

Pada pendapat saya, mereka adalah di atas kerana mereka benar-benar cemerlang dan dalam kes ini, mereka juga mempunyai muka biru laut yang diperbuat daripada kapas, dan ia kurang berkilat daripada sutera, tetapi masalahnya, kini anda perlu cari tali leher busur yang sepadan dengan lapel jika tidak, anda mempunyai hitam. Hitam dan biru laut bukanlah gabungan yang baik. Ia terlalu serupa tetapi tidak sama, dan ia kelihatan ganjil.

 • Jaket Makan Malam bercorak berani dalam sutera navy dan perak dengan kolar selendang grosgrain navy

  Jaket Makan Malam bercorak berani dalam sutera navy dan perak dengan kolar selendang grosgrain navy

 • Jaket Makan Malam bercorak berani dalam sutera laut dan perak dengan lubang angin

  Jaket Makan Malam bercorak berani dalam sutera laut dan perak dengan lubang angin

 • Jaket Makan Malam bercorak berani dalam sutera navy dan perak dengan butang bercorak reflektif

  Jaket Makan Malam bercorak berani dalam sutera navy dan perak dengan butang bercorak reflektif

 • Navy Jetted poket pada jaket makan malam bercorak berani

  Navy Jetted poket pada jaket makan malam bercorak berani

Jika anda memakai jaket ini untuk pesta, atau untuk tali leher hitam yang kreatif, ia benar-benar baik dan mungkin sesuai kerana ia menonjol. Untuk acara tali leher hitam biasa, ia agak terlalu kuat.

Orlando James dalam jaket makan malam sutera tebal

Orlando James dalam jaket makan malam sutera tebal

Jaket makan malam linen krim berdada dua dengan kolar selendang

Jaket makan malam linen krim berdada dua dengan kolar selendang

Jaket Makan Malam Vintaj

Kesukaran untuk membeli jaket makan malam vintaj ialah selalunya, ia dicemari terutamanya apabila ia berwarna pucat, dan potongannya kadangkala juga agak menarik dan berbeza daripada apa yang biasa anda lihat. Jadi, anda perlu mencubanya untuk mengetahui sama ada ia sesuai dengan anda atau tidak. Berhati-hati apabila membeli jaket makan malam vintaj dalam talian.

Jaket Makan Malam Burgundy

Jaket Makan Malam Burgundy

Di manakah anda harus membeli jaket makan malam?

Pada asasnya, itu terpulang kepada anda tetapi anda boleh menemuinya di tukang jahit yang ditempah khas atau adat tukang jahit, mereka akan dapat menjadikan anda seorang. sudah tentu, kosnya lebih sedikit. Sebagai alternatif, tempat seperti Ralph Lauren diketahui mempunyai tempat itu sekali-sekala, terutamanya semasa musim cuti. Jika tidak, saya mendapati bahawa syarikat itu Gagliardi dari Malta mempunyai jaket makan malam pada majlis-majlis biasa. Biasanya, mereka menukarnya setiap tahun, anda mungkin tidak akan menemui yang sama, jadi jika anda menemui sesuatu yang anda suka, dapatkannya! Ia biasanya agak berpatutan jadi walaupun anda memakainya hanya beberapa kali, kos setiap pemakaian tidaklah terlalu tinggi.

Terokai bab ini: 4 Tali leher Hitam Klasik – Standard Emas

 1. 4.1 Tuxedo Klasik – Pakaian Makan Malam
 2. 4.2 Kot, Rompi & Ikat Pinggang Malam Klasik
 3. 4.3 Baju Tuxedo Klasik
 4. 4.4 Pakaian Leher Klasik – Tali Leher Hitam
 5. 4.5 Cara Mencari Tali Tali Hitam Yang Tepat Untuk Tux dan Muka Anda
 6. 4.6 Kasut Tuxedo Klasik – Oxford & Pam Kulit Paten
 7. 4.7 Aksesori Klasik – Manset, Kancing & Co
 8. 4.8 Pakaian Luar Talian Hitam Klasik
 9. 4.9 Tali leher Hitam Cuaca Panas – Jaket Makan Malam Putih (Mati).
 10. 4.10 Alternatif Tuxedo Klasik – Cara Menyerlahkan Tali Tali Hitam
 11. 4.11 Panduan Jaket Makan Malam Bukan Tradisional