Panduan Jaket Nehru

Panduan Jaket Nehru

Kebanyakan samanjaketatau baju sukan mengikut prinsip potongan asas yang sama yang telah kita kenali selama beberapa dekad. Malangnya, hari ini sukar untuk mencari baju sukan atau pakaian klasik yang menampilkan butiran menarik, itulah sebabnya kami memperkenalkan anda kepada Jaket Norfolk dan jaket Half-Norfolk baru-baru ini. Hari ini, kami ingin meneruskan siri ini dan mempersembahkan kepada anda jaket Nehru, yang sering dirujuk secara palsu sebagai jaket atau sut Mao, yang menggariskan sejarah, gaya dan pengaruh pada pakaian yang agak kerap kami pakai di hemisfera Barat. Pembaca Warta Gentleman Ass Sharma dari Kullu di India menyumbang karya ini.

Isi kandunganKembangkanRuntuh
 1. Jaket Nehru
 2. Ciri-ciri utama jaket Nehru
 3. Sekilas tentang kehidupan Pundit Nehru
 4. Sejarah pakaian
 5. Bahan untuk jaket Nehru
 6. Jaket Nehru dan Barat
 7. Jaket Nehru Hari Ini
 8. Saman Mao
Nehru merokok

Nehru merokok

Jaket Nehru

Tidak seperti di hemisfera barat, Jaket Nehru cukup popular di Asia Tenggara terutamanya di India dan negara jiran. Ia dinamakan sempena Pundit Jawaharlal Nehru , yang merupakan bahagian penting dalam gerakan kemerdekaan India , dan menjadi Perdana Menteri India yang pertama. Ciri yang membezakan jaket ini daripada jaket sut biasa ialah kolar mandarin , yang pada asalnya merupakan sebahagian daripada pakaian mahkamah di utara India. Kolar ini ialah kolar berdiri pendek ( 1-2″ / berdiri-2-5 cm) yang tidak ditolak dan tidak mempunyai lapel.Ia dinamakan sempena mandarin di Imperial China tetapi pada masa yang sama ia menggabungkan ciri-ciri pakaian lelaki tradisional India dengan jahitan British dengan agak berjaya, dan mungkin itulah sebabnya ia menjadi ruji dalam almari pakaian setiap lelaki India semasa dan selepas Raj. Walaupun, jarang dilihat di Amerika dan Eropah pada pakaian awam, kolar mandarin popular dengan pakaian tentera.

Ciri-ciri utama jaket Nehru

Jaket Nehru tidak jauh berbeza dengan jaket sut. Selain kolar mandarin, jaket ini sangat mirip dengan jaket sut. Ia boleh mempunyai lubang tunggal atau berganda, dan kolarnya diikat dengan bantuan cangkuk, yang memberikan rupa bersih kepada ensembel. Jaket ini kebanyakannya dipakai dengan seluar yang sepadan, tetapi ia juga boleh dipadankan dengan seluar ganjil. Memandangkan jaket tidak memaparkan sebarang baju (kecuali bahagian lengan dan sedikit kolar), oleh itu adalah betulbaju rayauntuk memakainya akan menjadi baju tanpa kolar.

Walau bagaimanapun, orang memakai baju kolar turndown dengannya juga. Pada pendapat saya, lipatan kolar turndown menjadikan leher tertutup jaket kelihatan 'disumbat', dan ia merosakkan kejelasan ensemble ini.

 • Pakaian seragam inspirasi jaket Nehru

  Pakaian seragam inspirasi jaket Nehru

 • Jaket Nehru dalam baldu burgundy

  Jaket Nehru dalam baldu burgundy

 • Kolar Mandarin beruniform Tentera AS

  Kolar Mandarin beruniform Tentera AS

Sekilas tentang kehidupan Pundit Nehru

Pundit Jawaharlal Nehru dilahirkan pada 14 November 1889 di Allahabad, yang kemudiannya terletak di Wilayah Bersatu India yang tidak berbelah bahagi. Ia adalah masa apabila British Raj berada dalam era Keemasannya. Bapanya, Motilal Nehru, adalah seorang peguam yang cukup baik, kerana dia telah mewarisi kekayaan dan harta daripada nenek moyangnya. Dikatakan, sebelum menyertai gerakan kemerdekaan, beliau pernah berpakaian mengikut fesyen barat, dan mengikut budaya barat. Selepas dia menjadi sebahagian daripada gerakan nasionalis, dia mengamalkan cara hidup India. Dia tergolong dalam Komuniti Pandit Kashmir dan dia berkhidmat dua kali sebagai Presiden Kongres Kebangsaan India. Masa kanak-kanak Pandit Nehru, dalam kata-katanya sendiri adalah 'terlindung dan tanpa kejadian'. Kebanyakan masa kecilnya dihabiskan di Anand Bhavan ', yang merupakan ladang yang besar dan indah. Dia dididik oleh tutor swasta, dan pada tahun 1905, dia menyertai Harrow, sebuah sekolah terkemuka di England. Dia kemudian pergi ke kolej Trinity, Cambridge, di mana dia menamatkan pengajiannya dalam sains semula jadi. Pandit Nehru kemudian melanjutkan pelajaran Undang-undang di Inns of Court School of Law (Inner Temple), London. Dia lulus peperiksaan barnya pada tahun 1912, dan dimasukkan ke bar Inggeris. Dia kembali ke India pada tahun 1912, dan menyertai Mahkamah Tinggi Allahabad sebagai peguam. Walau bagaimanapun, minatnya dalam politik India, dan perjuangan untuk kebebasan memberikan kerjayanya arah baru. Dia sangat rapat dengan M.K. Gandhi , yang memainkan peranan penting dalam gerakan kebebasan. Apabila India memperoleh kemerdekaannya pada tahun 1947, beliau menjadi Perdana Menteri pertama negara itu. Beliau juga digelar ‘Arkitek India’, yang merujuk kepada kepentingannya dalam pembangunan negara selepas 1947. Beliau meninggal dunia pada 27 Mei 1964.

 • Jaket Nehru berwarna kelabu dengan poket segi empat sama

  Jaket Nehru berwarna kelabu dengan poket segi empat sama

 • James Bond dalam jaket Nehru sutera sahntung coklat

  James Bond dalam jaket Nehru sutera shantung coklat

 • Kolar Berdiri

  Kolar Berdiri

Sejarah pakaian

Adalah sangat sukar untuk menyebut dengan tepat masa apabila nenek moyang asal jaket jaket Nehru muncul. India telah diceroboh beberapa kali oleh penceroboh asing, dan setiap pencerobohan mempunyai kesan budaya terhadap gaya hidup India. Walau bagaimanapun, boleh dipercayai bahawa pakaian pertama yang menyerupai jaket Nehru berkembang sekitar abad ke-10. Pakaian ini bukan jaket; sebaliknya, mereka dipakai sebagai baju di bawah beberapa jenis lain kot bersulam panjang penuh. Walau bagaimanapun, kita hanya akan menumpukan pada baju yang melahirkan moyang jaket Nehru. Baju ini tanpa kolar dan tanpa butang, dan diikat dengan bantuan tali atau benang yang dipasang padanya, sama seperti kandang katak yang boleh dilihat pada jaket merokok. Pakaian ini mempunyai lapisan kain tambahan yang bertindih di bahagian hadapan, seperti jaket berdada dua.

Selepas pemerintah Islam datang ke India, baju panjang berkolar tunik muncul. Kemeja paras lutut ini menyerupai baju tidur moden, dan dipanggil ' Kurta '. Kurta dijahit agak longgar, kerana ia bertujuan untuk selesa. Mereka diikat dengan kancing hiasan, yang selalunya mempunyai rantai hiasan yang menghubungkannya. Mereka dipakai di bawahbaju pinggangatau mantel panjang penuh, yang disulam dengan benang emas atau perak tulen bersama-sama dengan batu permata berharga seperti zamrud, mutiara, delima, berlian, topaz, nilam dan sebagainya. Kerana iklim India, baju ini kebanyakannya diperbuat daripada kapas atau sutera halus. Adalah menarik untuk diperhatikan bahawa kurta masih dipakai di India. Alasan bahawa mereka dipakai hingga ke hari ini mungkin adalah kesederhanaan dan keselesaan mereka. Dengan suhu meningkat melebihi 40°C / 104°F di beberapa bahagian negara, musim panas di India menjadikannya sangat tidak selesa untuk memakai walaupun satu lapisan kain di atas baju anda. Ini adalah faktor utama yang menimbulkan kurta hiasan.

 • Nehru dalam sherwani putih

  Nehru dalam sherwani putih

 • Achkan yang disulam dan dihias

  Achkan yang disulam dan dihias

Kurta bersulam muncul, dan menjadi sangat popular. 'Achkan' hiasan baharu ini (seperti yang dipanggil) menyaksikan peningkatan populariti langit kerana kepraktisan mereka. Achkans juga, seperti kurta yang dipakai di India walaupun hari ini, tetapi penampilan mereka terhad kepada acara perayaan yang berlaku semasa musim panas. Umum mengetahui bahawa India adalah tanah jajahan British, dan British juga meninggalkan kesan mereka terhadap pakaian India.

Kot frock sangat popular di era Victoria, dan ia berfungsi sebagai model untuk apa yang menjadi pendahulu langsung jaket Nehru - ' Sherwani '. Ia berkahwin dengan etnik achkan dengan formaliti kot frock. Sherwani itu dipotong lebih dekat ke badan, mempunyai pinggang yang ditekan dan skirt melebar, mungkin diilhamkan oleh gaya jahitan Savile Row. Bahagian lengan pakaian ini lengkap dengan lubang butang dan butang, sama seperti yang anda akan lihat pada jaket sut zaman moden. Tidak seperti achkan, sherwanis tidak berhias dan ringkas.

Mereka dipakai di atas kurta dan kebanyakannya pijama putih; oleh itu, pakaian ini ringkas, selesa dan elegan. Golongan bangsawan India mengamalkan gaya ini, dan ia menjadi bahan ruji dalam almari pakaian setiap lelaki India. Malah pada hari ini, sherwani dikaitkan dengan kelas bangsawan di India dan Pakistan. Nehru sendiri adalah peminat hebat sherwanis. Dia suka memakai bunga mawar merah lubang butang pada sherwaninya yang menjadi tandatangannya, dan yang diingati hingga ke hari ini.

 • Sherwanis

  Sherwanis

 • JFK & Nehru dalam sherwani dengan boutonniere mawar

  JFK & Nehru dalam sherwani dengan boutonniere mawar

 • Nehru di Rumah Kashmir

  Nehru di Rumah Kashmir

Sehingga tahun 1940-an, jaket Nehru muncul. Ia pada asalnya tidak dipanggil jaket Nehru, malah ia dikenali sebagai 'band gale ka coat', yang secara literal diterjemahkan kepada 'kot leher tertutup.' Ia adalah alternatif yang kurang formal kepada sherwani, dan seperti pendahulunya, ia juga menemui letak dalam almari pakaian lelaki India itu. Ironinya, Nehru tidak pernah memakai jaket Nehru itu sendiri, dia terus memakai sherwanis. Ia mungkin disebabkan oleh persamaan antara dua pakaian yang membawa istilah jaket Nehru wujud.

Bahan untuk jaket Nehru

Setiap bahan yang sesuai untuk membuat sut gaya barat sesuai untuk menyesuaikan jaket Nehru. Bergantung pada iklim, inikainterdiri daripada kapas pintal tangan hingga tweed merino berat. Di wilayah utara Himalaya, sangat mudah untuk melihat orang yang memakai jaket Nehru yang diperbuat daripada bulu merino atau kasmir, namun, fabrik sedemikian hampir tidak berguna untuk orang yang tinggal di dataran India yang panas dan lembap. Versi khadi jaket ini lebih popular di kawasan yang lebih panas. 'Khadi' ialah istilah yang merujuk kepada kapas yang dipintal tangan, yang dipopularkan oleh Mahatma Gandhi semasa perjuangan kemerdekaan India. Kain ini boleh dihasilkan di rumah India dengan mudah, kerana kebanyakan ekonomi India bergantung kepada pertanian, dan kapas adalah tanaman tunai yang penting. Ia adalah sesuatu yang dilakukan oleh Gandhi untuk menjadikan orang India berdikari. Malah pada hari ini, khadi dipakai oleh ramai orang di India. Khadi tidaklah terlalu mewah, tetapi ia sangat bernafas dan ringan. Ia mencerminkan pemikiran Gandhi tentang 'hidup sederhana dan pemikiran tinggi'.

 • Beatles dalam Jaket Nehru tanpa kolar

  Beatles dalam Jaket Nehru tanpa kolar

 • Sean Connery dalam Jaket Shantung Nehru

  Sean Connery dalam Jaket Shantung Nehru

 • Jaket Nehru di Austin berkuasa

  Jaket Nehru di Austin berkuasa

Jaket Nehru dan Barat

Jaket Nehru telah dibuat agak popular di barat pada akhir 1960-an dan awal 1970-an oleh Beatles. Sean Connery memakainya sebagai James Bond dalam Dr. No ia.

Pelakon Perancis, Louis Jourdan, yang memainkan penjahat peranan Kamal Khan dalam filem 007, Octopussy telah memakai jaket ini dalam filem itu. Beberapa orang lain di barat telah memakai jaket ini, yang menjadikannya terkenal di Eropah dan Amerika.

Jaket Nehru Hari Ini

Seperti yang saya nyatakan sebelum ini, jaket Nehru masih merupakan alternatif yang sangat popular untuk sut gaya barat tradisional di India. Terdapat kemerosotan dalam popularitinya pada tahun 1980-an dan 1990-an, iaitu era jaket berdada dua 6X1, tetapi kini, dengan banyak pereka meminjamkan perspektif mereka kepada pakaian dinamik ini, ia telah membuat kemunculan semula yang hebat.

Jaket Mao dengan kolar turndown

Jaket Mao dengan kolar turndown

Saman Mao

Ada juga yang merujuk kepada jaket Nehru sebagai Jaket Mao sut Mao tetapi tidak seperti jaket Nehru, ia mempunyai kolar turndown dan empat poket tampalan mengepak menghasilkan rupa yang berbeza. Oleh itu adalah tidak betul untuk menggunakan istilah ini secara bergantian. Tambahan pula, istilah Saman Mao digunakan secara eksklusif di dunia barat manakala di China ia dirujuk sebagai Zhongshan-saman (dinamakan sempena presiden pertama China Sun Yat Sen juga dikenali sebagai Sun Zhongshan). Ia berdasarkan pakaian seragam kadet Jepun dan dicipta untuk membezakan pakaian pegawai Manchuria tradisional dinasti Qing Cina (Mandarin) yang menampilkan kolar giliran.

Apa pendapat anda tentang jaket Nehru? Pernahkah anda memakai atau memilikinya?

Semak Overcoat, Topcoat dan Panduan Jaket kami

tekan di sini