Panduan Janggut & Rambut Muka

Panduan Janggut Wajah Hais

Wajah bersih seorang lelaki bukan lagi tanda seorang yang terbilang budiman . Hari ini janggut, misai dan pelbagai gaya rambut muka lain adalah popular di kalangan wanita yang paling elegan. Walaupun sesetengah wanita masih mendakwa bahawa lelaki berpotongan bersih lebih menarik, yang lain mengatakan bahawa lelaki dengan rambut muka adalah tanda kelelakian dan sangat menarik.

Isi kandunganKembangkanRuntuh
 1. Adakah Wanita Sukakan Janggut
 2. Produk Yang Lelaki Berbulu Muka Perlukan
 3. Menumbuhkan Janggut Anda
 4. Menjaga Rambut Muka
 5. Gaya Hidup Sihat = Janggut Sihat
 6. Gaya Rambut Muka
 7. Fu Manchu
 8. Kesimpulan

Di Gentleman's Gazette kami telah membincangkan tentang pencukuran dalam lebih daripada satu cara. Daripada pisau cukur lurus kepada a pisau cukur keselamatan bermata dua , kami telah berbincangpencukur elektrik, pengikis gaya Gilette dan produk yang disyorkan dan sebaliknya.

Hari ini kita akan meninggalkan bercukur dan bercakap tentang tanda baharu lelaki moden: rambut muka.Adakah Wanita Sukakan Janggut

Dengan peningkatan trend lelaki menggayakan rambut muka mereka, banyak kajian telah dijalankan dan malangnya, kebanyakan wanita masih lebih suka lelaki yang bercukur setiap hari. Adakah ini menghalang kita? Tidak. Hari ini, lebih ramai lelaki menumbuhkan bulu muka daripada kita sebagai jantina sejak tahun 1970-an. Misai kembali bergaya, janggut adalah pemandangan setiap hari dan bagi mereka yang berpendapat bahawa ia adalah kecuaian dan cara lain untuk lelaki menjadi malas, mereka yang mengambil serius rambut mereka akan berdiri dan menjerit bahawa ia sebenarnya lebih sukar dan lebih giat untuk mengekalkan wajah. rambut daripada mencukurnya. Adakah sesetengah wanita menyukainya? ya. Ada yang buat.

Adakah yang lain akan datang? Jika mereka seperti isteri saya, mungkin tidak, tetapi hei.

Produk Yang Lelaki Berbulu Muka Perlukan

Bergantung pada berapa lama anda merancang untuk mengembangkannya dan dalam gaya apa, anda mungkin memerlukan apa-apa selain pemangkas janggut elektrik atau sepasang gunting. Walau bagaimanapun, bagi mereka yang mengambil serius gaya itu, sikat misai, gunting, lilin, gunting, pemangkas dan krim mungkin hanya permulaan kepada perkara yang anda perlukan, tetapi meliputi semua produk secara terperinci adalah bahan yang mencukupi untuk artikel lain.

Elektrik

Terdapat banyak pisau cukur elektrik di luar sana dan hari ini nampaknya terdapat banyak alat cukur janggut. Menggunakan elektrik mungkin merupakan cara paling mudah untuk mengekalkan rupa yang terpahat, namun, jika anda akan menghuraikan gaya atau benar-benar kelihatan cantik, anda akan mahukan sesuatu yang lebih manual.

Manual

Apabila bercakap tentang cara memotong atau mencukur garisan di sekeliling rambut muka anda, ada yang berpendapat bahawa pencukur tradisional adalah cara terbaik. Secara peribadi, saya cadangkan menggunakan kelebihan berganda pencukur keselamatan , dan untuk itu anda boleh membaca panduan mendalam kami. Walau bagaimanapun, jika anda benar-benar perlu memberi tumpuan kepada ketepatan, satu kaedah adalah dengan menggunakan pencukur kartrij oleh syarikat seperti Gillette dan Schick. Sudah tentu, saya membenci ini, tetapi saya adalah lelaki yang tidak menumbuhkan bulu muka saya, melainkan saya terlupa untuk bercukur atau mahu bermalas-malasan. Walau bagaimanapun, mereka mempunyai kelebihan mereka untuk mereka yang tidak mampu untuk menutup muka mereka dengan produk yang boleh menghalang anda daripada melihat dengan tepat di mana anda ingin membuat garisan - boleh dikatakan.

Tukang Gunting Rambut

Satu kaedah yang sangat disyorkan jika anda mengambil serius rambut muka anda adalah mempercayainya kepada tukang gunting rambut anda. Sama seperti anda tidak akan memotong rambut anda sendiri, anda boleh menemui tukang gunting rambut yang pakar dalam memahat rambut muka pada lelaki dan kerana ia biasanya lebih murah daripada tradisional potong rambut atau bercukur panas, anda boleh pergi ke mereka lebih kerap untuk memangkas. Dengan berunding dengan tukang gunting rambut, anda boleh mempelajari petua dan petua berdasarkan corak dan gaya pertumbuhan rambut muka peribadi anda sendiri. Tukang gunting rambut yang baik akan bekerjasama dengan anda mengetahui anda berhasrat untuk mengekalkan cukur di antara lawatan. Dia akan mengajar anda teknik pakarnya untuk memastikan anda sentiasa kelihatan terbaik.

Menumbuhkan Janggut Anda

Seperti rumput yang terawat, menumbuhkan janggut tidak berlaku begitu sahaja. Anda perlu berusaha dan mengekalkannya dengan penyelenggaraan yang berterusan. Jika anda tidak mengekalkannya dan memangkasnya dengan betul, tidak lama lagi anda akan kelihatan gelandangan atau seperti lelaki liar yang dibesarkan oleh serigala. Terdapat tiga peringkat asas untuk menumbuhkan rambut muka.

1. Melekat dengan kesakitan

Untuk sedikit pertama, muka anda akan gatal. Ia akan mengingatkan anda pada masa itu anda menghidap cacar air dan ibu anda dilekatkan sarung tangan ketuhar ke tangan anda untuk mengelakkan anda daripada menggaru. Lawan sakit abang, lawan rasa gatal. Selepas beberapa minggu, ia akan hilang. Jika tidak, tiada seorang pun daripada kita akan mempunyai janggut.

2. Bersedia untuk kelihatan sedikit tidak masuk akal.

Ia mengambil masa beberapa bulan untuk menumbuhkan janggut sehingga ia sedia untuk dipahat. Anda memerlukannya biarkan ia melepasi tanda satu inci sebelum anda cuba membentuknya. Kesilapan biasa ialah cuba menggayakannya terlalu awal. Sudah tentu, jika anda bercadang untuk menjadikannya pendek, anda tidak perlu risau. Walau bagaimanapun, jika anda mengembangkannya, harapkan untuk kelihatan sedikit tidak masuk akal pada mulanya.

3. Tidak mengapa untuk berputus asa. Kebanyakan kita begitu.

Hampir setiap lelaki pada satu ketika telah cuba menumbuhkan janggut, tetapi secara genetik hanya peratusan kecil daripada kita boleh melakukannya. Bagi sesetengah orang, ia tidak akan tumbuh dengan sempurna dan anda akan kelihatan seperti landak, atau lebih teruk lagi, mempunyai banyak rambut di sesetengah kawasan dan tiada di kawasan lain. Jika anda tidak dapat mengembangkannya, jangan ambil secara peribadi. Anda hanya tidak dimaksudkan untuk mempunyai janggut.

Jika anda masih mahu mencuba dan melawan genetik masa lalu, semua kuasa untuk anda. Satu petua yang sesetengah orang katakan membantu ialah mengambil aspirin dos rendah setiap pagi. Sama seperti orang mengambilnya untuk kesihatan jantung, saintis percaya bahawa ia sebenarnya boleh menyebabkan pertumbuhan rambut. Walau bagaimanapun, kami mengesyorkan agar anda berbincang dengan doktor anda terlebih dahulu.

Petua lain ialah vitamin. Terdapat pelbagai jenis vitamin di pasaran yang mendakwa dapat menjana semula pertumbuhan rambut. Semak di kedai makanan kesihatan tempatan anda untuk mendapatkan idea.

Jika anda berjaya melepasi tanda inci, anda berada dalam prestasi yang baik. Pada ketika ini adalah berbaloi untuk mula membentuk gaya anda dan memikirkan dengan tepat apa yang anda mahu lakukan dengannya. Ingatlah untuk mengambilnya dengan perlahan kerana sebaik sahaja anda memotongnya, anda perlu menunggu ia tumbuh semula.

Menjaga Rambut Muka

Atas sebab apa pun, kebanyakan lelaki berpendapat bahawa seperti badan mereka, janggut hanya perlu terdedah kepada sabun atau pencuci badan. Kesilapan besar, besar. Sama seperti anda tidak akan menggunakan sebatang sabun Dove di kepala anda - melainkan anda botak - gunakan syampu dan perapi pelembap pada janggut anda. Rawat ia sama seperti rambut anda dan syampu sekali setiap 2-3 hari susulan dengan perapi untuk memastikan kulit sentiasa lembap dan rambut sihat.

Apabila anda memangkasnya - yang perlu anda lakukan - tempah perapi elektrik untuk garis besar dan gunakan sikat misai dan gunting untuk memotong panjang sebenar janggut. Dengan melekat dengan sikat dan gunting, anda mempunyai kawalan yang lebih besar ke atas berapa banyak yang anda potong. Ini bermanfaat bagi mereka yang menggayakan rambut muka mereka, tetapi tidak perlu bagi mereka yang hanya mahukan janggut pendek atau janggut yang standard.

Gaya Hidup Sihat = Janggut Sihat

Percaya atau tidak, tetapi pakar bersetuju bahawa makan sihat, mendapat tidur yang cukup dan bersenam adalah penting untuk mengekalkan janggut yang baik dan sihat. Saya tidak boleh bercakap berdasarkan pengalaman, tetapi berdasarkan semua penyelidikan saya – dan percayalah, saya telah melakukan banyak perkara – setiap pakar dalam bidang tersebut, yang kebanyakannya bergelar Dr., bersetuju bahawa hidup sihat menyumbang kepada wajah yang sihat penuh. daripada rambut.

Gaya Rambut Muka

Terdapat banyak gaya rambut muka. Berikut adalah yang paling biasa.

Janggut Standard

Janggut hanyalah istilah generik untuk sebarang rambut muka selain bibir atas dan bawah hidung. Janggut biasanya memanjang dari jambang, ke bawah pipi dan di bawah dagu. Dalam kebanyakan kes ia disertai dengan misai yang ditakrifkan sebagai rambut di bawah hidung dan di atas bibir atas.

Tirai Dagu

Tirai Dagu

Tirai Dagu

Abraham Lincoln adalah salah satu contoh tirai dagu yang paling terkenal. Ia adalah garis rambut muka yang memanjang dari jambang ke bawah garis rahang yang tergantung di bawah rahang tetapi biasanya tanpa misai yang disertakan dalam janggut penuh.

Tali dagu

Tali dagu

Janggut dagu

Ini adalah garisan nipis rambut muka yang menyambungkan jambang yang menutupi dalam satu garisan ke bawah bahagian pipi dan bawah rahang tanpa sebarang rambut di bahagian depan dagu atau menutupi pipi penuh. Ia kelihatan serupa dengan tali yang digunakan untuk mengikat topi keledar di kepala anda.

Dicukur bersih

Mungkin penjelasan sendiri, tetapi ia bukan bulu muka sama sekali selain kening dan dalam banyak kes, jambang pendek dan jelas.

Tunggul atau Bayang Pukul Lima

Biasanya disebabkan oleh kecuaian atau kemalasan, ini adalah apabila bayangan kecil pertumbuhan muncul pada lelaki yang dicukur bersih kerana tidak bercukur setiap hari. Dalam sesetengah kes, lelaki akan mendapat bayang-bayang pukul lima seperti namanya kemudian pada hari selepas bercukur pagi.

Mesra daging kambing

Daging kambing adalah apabila jambang bersambung dengan misai tetapi dagu tidak berbulu.

Mesra daging kambing

Mesra daging kambing

Fu Manchu

Misai yang sangat nipis dan sempit yang tumbuh di bawah garis rahang dalam dua sulur yang sangat panjang. Selalunya akan ada pemisahan di tengah berpusat di bawah hidung.

Tampalan kambing

Selalunya dalam bentuk segi empat tepat atau segi tiga, ia adalah tompok kecil rambut yang tumbuh di tengah-tengah dagu selalunya tergantung di bawah garis rahang.

janggut kambing

Ini adalah satu lagi istilah yang agak generik yang menggambarkan misai dengan rambut menutupi dagu tetapi bukan pipi, selain daripada, dalam beberapa kes, garis nipis yang menghubungkannya di sepanjang sisi mulut.

 • janggut kambing

  janggut kambing

 • janggut Jerman

  janggut Jerman

Goatee Jerman

Ini ialah janggut yang mempunyai misai dengan hujung yang menonjol dengan cara yang serupa dengan misai palang, selalunya melengkung pada setiap hujungnya.

Misai hendal

Ini ialah misai yang mempunyai hujung tumbuh melepasi sisi muka, selalunya melebar atau melengkung di hujungnya. Dalam kebanyakan kes, ia memerlukan ukiran setiap hari menggunakan produk rambut yang kukuh atau lilin misai.

 • Misai pegangan

  Misai pegangan

 • Misai ladam

  Misai ladam

Misai Ladam Kuda

Misai standard penuh yang mempunyai hujung yang menarik lurus ke bawah dalam garisan selari ke bawah garis rahang. Ia sangat mirip dengan janggut, namun dagu tetap bersih dicukur. Ia dirujuk sebagai ladam kerana bentuknya.

Misai

Satu lagi istilah asas untuk menggambarkan rambut muka yang hanya wujud di atas bibir atas dan di bawah hidung.

Daging kambing

Ini adalah jambang yang sangat berat dan tebal yang tumbuh lebih tebal apabila ia memanjang ke arah dagu. Mereka selalunya akan disambungkan dengan misai.

 • Daging kambing

  Daging kambing

 • Misai tepi

  Misai tepi

Misai tepi

Sama seperti daging kambing, misai sisi lebih panjang di sisi dan melepasi garis rahang.

Janggut leher

Ini adalah janggut nipis di bahagian bawah rahang di leher tanpa rambut muka lain.

 • Janggut leher

  Janggut leher

 • misai pensil

  misai pensil

misai pensil

Ini adalah misai yang sangat sempit kira-kira setebal garisan yang anda dapat jika anda melukisnya dengan pensil.

Shenandoah

Ini adalah pertumbuhan rambut yang sangat tebal di leher, rahang bawah dan jambang tetapi tanpa sebarang rambut di sekitar bibir.

 • Shenandoah

  Shenandoah

 • Tampalan Jiwa

  Tampalan Jiwa

Tampalan jiwa

Tampalan jiwa ialah tompok kecil rambut betul-betul di bawah bibir bawah tetapi tidak memanjang ke dagu.

Misai berus gigi

Misai yang sempit tetapi tinggi yang tidak melepasi tepi hidung. Malangnya, kerana kaitannya dengan Adolf Hitler, ia bukan lagi gaya yang sangat popular.

Janggut Van Dyke

Janggut Van Dyke

Janggut Van Dyke

Janggut Van Dyke adalah serupa dengan janggut tetapi bulu dagu adalah tampalan berasingan daripada misai yang biasanya digayakan secara bebas dan sering melepasi bahagian tepi muka yang serupa dengan hendal. Di dagu, setompok rambut tumbuh dan biasanya agak sempit dan berbentuk bujur atau segitiga.

Kesimpulan

Hari ini nampaknya ada gaya baru rambut muka yang dicipta setiap hari. Lelaki menggunakan rambut muka sebagai cara untuk mengekspresikan diri mereka dan ia lebih popular pada skala global berbanding sebelum ini. Adakah anda mempunyai rambut muka? Apakah gaya kegemaran anda dan bagaimana anda mengekalkannya?

Klik di sini untuk mengetahui lebih lanjut tentang dandanan