Panduan Kasut & Blucher Derby

Panduan Kasut Derby Blucher

Dalam kami Panduan Kasut Brogues untuk Lelaki , yang merupakan sebahagian daripada kamisiri mengenai but dan kasut lelaki, kami menyentuh ringan tentang perbezaan antara kasut oxfords dan derby dan kemudian dalam artikel berikutnya kami menumpukan perhatian kami pada kasut oxford. Selepas mengambil lencongan singkat untuk membawa kepada anda Panduan Loafer kami kini kembali ke kasut derby, dengan itu datang bulatan penuh dari tempat kami mula-mula bermula.

Isi kandunganKembangkanRuntuh
 1. Perbezaan Antara Derby & Oxford
 2. Perbezaan Antara Derby & Blucher
 3. Ciri-ciri Kasut Derby
 4. Sejarah Derby & Blucher
 5. Jenis-jenis Derby
 6. Nasihat Gaya Derby
 7. Cara Mudah Mengubah Rupa Kasut Anda
 8. Tempat Beli Kasut & Bluchers Derby
Cognac Brown Derby Full Brogue dengan cuff 2 inci

Cognac Brown Derby Full Brogue dengan cuff 2 inci

Perbezaan Antara Derby & Oxford

Derby, seperti oxford, mempunyai satu ciri yang menentukan dan ia sekali lagi dalam sistem lacing. Walaupun oxford mempunyai sistem lacing tertutup, derby mempunyai sistem lacing terbuka dalam bentuk dua suku yang dijahit pada vamp. Untuk memahami sepenuhnya perbezaan antara sistem lacing terbuka dan sistem lacing tertutup lihat lukisan berikut:Oxford lwn Derby - Dijelaskan Anatomi Kasut

Oxford lwn Derby – Dijelaskan Anatomi Kasut

Bahagian atas derby, seperti oxford, terdiri daripada suku dan vamp. Vamp adalah bahagian itu kasut bahagian atas yang menutupi jari kaki dan punggung kaki, dan bahagian atas ialah bahagian atas kasut yang melilit tumit dan bertemu dengan vamp di bahagian tengah kaki. Lubang tali kasut biasanya terletak di kuarters.

Dalam sistem tali terbuka (derby) suku dijahit di atas vamp dengan mata tali kasut dijahit di atas kuarters. Ini berbeza dengan sistem lacing tertutup (oxford) di mana vamp dijahit di atas kuarters dengan lubang mata dijahit di bawah kuarters. Pada pemeriksaan lebih dekat kedua-dua sistem lacing ini satu perbezaan utama menonjol. Dalam sistem lacing terbuka, kepak renda tidak bercantum di bahagian bawah. Mereka dicantumkan oleh tali dan ini biasanya mewujudkan sedikit jurang antara kedua-duanya apabila tali diikat, oleh itu istilah tali terbuka . Dalam sistem ikatan tertutup, sebaliknya, kepak renda dicantumkan di bahagian bawah dan oleh itu apabila tali diikat biasanya tiada jurang yang kelihatan antara kedua-duanya, oleh itu istilah ikatan tertutup .

Perlu dinyatakan bahawa antara dua sistem lacing, sistem lacing tertutup dianggap lebih formal daripada sistem lacing terbuka. Oleh itu, seseorang dengan selamat boleh mengatakan bahawa derby adalah sedikit lebih kasual daripada oxford tetapi kedua-dua oxford dan derby dianggap sebagai pakaian rasmi.

Blucher oleh Koji Suzuki dengan stokin jalur bayangan

Blucher oleh Koji Suzuki dengan stokin jalur bayang

Perbezaan Antara Derby & Blucher

Di A.S., istilah derby dan blucher sering digunakan secara bergantian, dan sebenarnya kedua-duanya adalah kasut dengan sistem renda terbuka. Walaupun derby mempunyai 2 suku yang dijahit bersama dan vamp dengan lidah, blucher mempunyai kepingan kecil kulit yang dijahit ke vamp yang mewujudkan sistem lacing.

Derby Newquay

Derby Newquay

Kasut Suede Derby Biru Muda

Kasut Suede Derby Biru Muda

Newquay dalam Derby biru suede oleh Crockett & Jones

Newquay dalam Derby biru suede oleh Crockett Jones

Newquay dalam Derby biru suede oleh Crockett & Jones

Ciri-ciri Kasut Derby

Berikut adalah ciri-ciri derby dan seperti yang boleh dilihat, ia adalah serupa dengan oxford dengan pengecualian sistem lacing.

 1. Sistem ikatan terbuka.
 2. 3 keping: 2 suku dijahit bersama pada tumit & 1 vamp dengan lidah
 3. buku lali terdedah.
St. Crispin Pelana Half Brogue Derby

St. Crispin Pelana Half Brogue Derby

Sejarah Derby & Blucher

Akar kasut derby tidak sepenuhnya jelas. Ada yang menjejakinya kembali ke Earl of Derby ke-12 yang juga senama untuk perlumbaan kuda yang terkenal itu. Yang lain menjejaki sejarahnya kembali ke Earl of Derby ke-14 yang gemuk dan kononnya mempunyai kaki yang besar, yang menyukarkannya untuk masuk but . Oleh itu, pembuat butnya mencipta gaya but renda terbuka yang membolehkannya memakai butnya dengan lebih mudah. Potongan Derby pertama kali disebut dalam buku akaun Dunkley pada tahun 1862, tetapi ia digunakan untuk menggambarkan sepasang but sprung sisi, bukan kasut. Itu berubah pada tahun 1872, apabila derby digambarkan dalam Majalah St. Crispin sebagai tali leher kasut lebih baik daripada Oxonian kerana jahitannya tidak berhampiran bahagian lembut kaki. Patut disebut bahawa St. Crispin ialah orang suci pembuat kasut.

Derby Brogues Tempahan Jepun

Derby Brogues Tempahan Jepun

Kulit coklat derby Covent dengan U Broguing oleh Wildsmith

Kulit coklat derby Covent dengan U Broguing oleh Wildsmith

Kasut Derby Istimewa oleh Anthony Delos

Kasut Derby Istimewa oleh Anthony Delos

2 Eyelet Bespoke Derby oleh Gaziano Girling

2 Eyelet Bespoke Derby oleh Gaziano Girling

Alden Hampton Derbies

Alden Hampton Derbies

Kasut Marconi Derby oleh Scarosso

Kasut Marconi Derby oleh Scarosso

Dalam 19keabad keluaran kasut standard untuk tentera Eropah, untuk kedua-dua pasukan berkuda dan unit infantri, adalahbut. Kasut ini bukanlah kasut yang paling selesa atau praktikal terutamanya apabila ia datang untuk menarik dan menanggalkannya. Kesukaran ini bertambah lagi selepas seharian berkempen terutamanya apabila tanahnya basah dan berlumpur. Semasa Perang Napoleon seorang pegawai tentera Prusia bernama Gebhard Leberecht von Blücher, Putera Wahlsett , mengambil tanggungjawab sendiri untuk membuat but direka semula supaya anak buahnya boleh memiliki sepasang but yang lebih selesa yang turut membolehkan mereka bersedia untuk bertempur dalam masa yang lebih singkat.

Untuk memenuhi kedua-dua hujung ini dia memerlukan but yang kedua-duanya selesa untuk semua jenis jenis kaki dan yang boleh ditarik dan dimatikan dengan mudah. Dia mencipta but separuh dengan dua kepak kulit di bawah buku lali yang boleh diikat bersama. Kepak ini tidak bertemu di bahagian bawah dan mempunyai lubang tali kasut yang disusun selari. Inovasi ini menghasilkan pembukaan yang lebih luas untuk kaki yang kemas mencapai matlamat terakhirnya.

Ini juga menjadikan but lebih selesa untuk orang yang mempunyai kaki yang lebih lebar kerana lebar but boleh dilaraskan dengan mengetatkan atau kehilangan tali di bahagian bawah kepak kerana ia tidak bertemu di bahagian bawah, dan oleh itu but itu kemudiannya dinamakan. Blücher itu. Walau bagaimanapun, kerana kebanyakan negara tidak mempunyai Umlaut dalam abjad mereka, ia sering dirujuk sebagai Blucher. Juga, kerana kebanyakan orang di luar negara berbahasa Jerman tidak mempunyai ü dan ch bunyi, sebutannya sering disembelih. Secara teknikal, satu-satunya cara yang betul untuk menyebutnya ialah [ˈblʏçɐ], namun anda juga akan menemui /ˈbluːtʃər/, /ˈblauːtʃər/atau /ˈbluːkər/.

Terdapat banyak cara untuk menyebutnya dan teknikalSebagai nota sampingan, Gebhard Leberecht von Blücher dan orang-orangnya memainkan peranan penting dalam kekalahan Napoleon di Pertempuran Waterloo dan dengan itu boleh dikatakan, but yang direka olehnya memainkan peranan dalam sejarah Eropah dan mungkin dunia. Tiada barang kasut lelaki boleh membanggakan pencapaian yang serupa!

Jenis-jenis Derby

Derby, datang dalam pelbagai jenis yang serupa atau hampir sama dengan pelbagai jenis oxford.

The Plain Derby

Derby biasa terdiri daripada vamp dan quarters dan tidak menampilkan sebarang hiasan lain seperti broguing, cap toes atau tudung tumit. Ini dianggap paling formal di antara pelbagai jenis derby dan biasanya tersedia dalam warna hitam, walaupun hari ini ia datang dalam sebarang warna di bawah matahari. Versi yang lebih kasual datang dalam kulit suede. Di Austria, derby kulit paten hitam kadang-kadang dipakai dengan tali leher hitam atau bahkan ensembel tali leher putih.

Kasut Derby yang diwarnai oleh Bulu Angsa oleh St. Crispin

Kasut Derby yang diwarnai oleh Bulu Angsa oleh St. Crispin

Model Black Derby Swansea oleh Crockett Jones

Model Black Derby Swansea oleh Crockett Jones

2 Eyelet Bespoke Derby oleh Gaziano Girling

2 Eyelet Bespoke Derby oleh Gaziano Girling

Derbi Cap Toe

Derby cap toe mungkin atau mungkin tidak menampilkan broguing, walaupun lebih kerap daripada tidak broguing biasanya terhad kepada tepi cap toe tetapi kadangkala anda juga melihat medallion. Mereka biasanya tidak mempunyai topi tumit walaupun ada yang melakukannya. Dari segi formaliti, derby cap toe agak kurang formal berbanding derby biasa.

The Wingtip Derby/ Brogue

Ini mempunyai penutup kaki runcing (berbentuk seperti 'W' atau 'M' atau 'U') dengan sambungan yang sama ada boleh memanjang di sepanjang kedua-dua belah kasut atau berhenti hanya di dekat penutup tumit dan oleh itu dipanggil hujung sayap. Ia menampilkan broguing di kedua-dua tepi dan di tengah dan mempunyai penutup tumit apabila sayap tidak memanjang di sepanjang kedua-dua belah kasut. Dianggap sebagai lot yang paling tidak formal dan tersedia dalam pelbagai jenis kulit, ia agak serba boleh. Untuk maklumat lanjut mengenai hujung sayap sila rujuk kepada Panduan Kasut Brogues untuk Lelaki.

Kasut penonton derby split toe gaya Norway yang menarik oleh Truman

Kasut penonton derby split toe gaya Norway yang menarik oleh Truman

Kasut blucher selit pakaian dua tona oleh Carreducker

Kasut blucher selit pakaian dua tona oleh Carreducker

Shoepassion no 381 two tone derby brogue dengan keseluruhan berlubang - sesuai untuk musim panas

Shoepassion no 381 two tone derby brogue dengan keseluruhan berlubang – sesuai untuk musim panas

Buck Putih

The White Buck, walaupun secara teknikalnya adalah derby kerana sistem talinya, adalah kasut dengan identitinya sendiri dan oleh itu layak mendapat artikel berasingan. Namun kerana ia juga derby saya telah memasukkannya di sini. Pada asalnya diperbuat daripada kulit buckskin, maka namanya, mereka kini lebih biasa tersedia dalam suede putih dan berkongsi ciri yang sama seperti derby biasa. Duit putih secara tradisinya hanya berwarna putih.

The Wholecut Blucher

Potongan keseluruhan ialah kasut yang bahagian atasnya dipotong daripada sehelai kulit. Untuk butiran rujuk kepada artikel Oxford . Kasut sedemikian secara teknikalnya hanya boleh mempunyai sistem tali tertutup kerana tiada suku. Walau bagaimanapun, gaya ini menampilkan kasut potongan keseluruhan dengan tambahan bahagian muka yang kecil supaya tali boleh melepasi bahagian hadapan kasut.

Apron Toe / Derby Kaki Moc

Derby kaki apron mempunyai sekeping tambahan kulit yang dijahit menutupi bahagian atas vamp seperti apron. Ini biasanya di sekeliling perimeter atas vamp dan tidak sampai ke hujung jari kaki. Moc toe sangat serupa dengan apron toe, perbezaannya ialah semasa apron toe menyerupai apron, moc toe mempunyai binaan mokasin sebenar iaitu tiada sekeping kulit tambahan yang menutupi bahagian atas vamp. Untuk maklumat lanjut mengenai pembinaan moccasin lihat Moccasin & Panduan Mocs Memandu

Derby Norvegese Extreme

Derby Norvegese Extreme

Two Tone Norvegese Derby dengan tali kasut yang tebal

Two Tone Norvegese Derby dengan tali kasut yang tebal

Blucher yang diilhamkan Art Deco oleh Carreducker

Blucher yang diilhamkan Art Deco oleh Carreducker

Gaya Lain

Sudah tentu, anda akan mendapati banyak variasi lain gaya kasut derby termasuk penonton , orang Norway, dsb. tetapi adalah mustahil untuk menyenaraikan semuanya di sini.

Nasihat Gaya Derby

Secara teknikal, derby adalah kurang formal daripada oxford. Dalam dunia hari ini, derby adalah lebih kepada kasut silang yang merangkumi dunia formal dan tidak formal dengan cukup cekap. Jadi, jika anda mempunyai bajet, derby coklat gelap atau coklat kemerahan boleh menjadi sangat serba boleh. Walaupun untuk urusan yang sangat formal seperti tali leher hitam atau putih, oxford atau pam adalah kasut yang paling sesuai untuk dipakai.

Secara amnya, derby biasa adalah yang paling formal antara lot dan boleh dipakai dengan hari anda saman atau kombinasi kasual. Dari segi kombinasi warna sila rujuk panduan ini . Sebagai kasual pintar pilihan, derby adalah sempurna kerana ia berfungsi dengan baik dengan blazer/kot sukan dengan cina /kombinasi seluar.

Derby cap toe adalah pilihan yang lebih kasual dan sepatutnya hanya dipakai dengan kombinasi atau pakaian kasual, dan bukannya sut. Sudah tentu, hari ini etika berpakaian telah santai dan derby cap toe yang dibuat dengan baik dan digilap boleh kelihatan lebih baik daripada oxford murah. Mereka juga sesuai dengannya denim , menambahkan sentuhan formaliti pada pakaian yang menuntut abaju rayabukannya a baju polo t atau T-shirt .

Derby half brogue dari Bucharest

Derby half brogue dari Bucharest

Saint Cripin Suede Derby Houndstooth

saint cripin suede derby houndstooth

Kasut Derby Istimewa oleh Anthony Delos

Kasut Derby Istimewa oleh Anthony Delos

Brown Derbies

Derby hujung sayap / brogue adalah kasut kasual dan boleh dipakai dengan cara yang sama seperti setara oxford. Untuk maklumat lanjut sila rujuk kami Panduan Kasut Oxford.

Buck putih harus dipakai hanya pada musim panas dan ia sesuai dengan seersucker, tropika atau sejuk kain, tetapi ia akan menjadi subjek artikel berasingan pada masa hadapan. Walau bagaimanapun, seseorang mendapat reka bentuk yang sama dalam pelbagai warna. Ini bukan wang tetapi derby biasa dalam suede dan kemungkinannya benar-benar terbuka, walaupun ia tetap kasual. Saya lebih suka mengelakkannya walaupun untuk majlis kasual pintar. Walau bagaimanapun, mereka sangat sesuai untuk majlis kasual dan boleh berpakaian atas dan bawah mengikut keperluan majlis. Mereka sangat sesuai dengan chinos, denim dan korduroi Seluar panjang. Oleh kerana sifat kasual mereka, seseorang boleh menggabungkannya dengan baju T juga. Kot sukan, leher V atau leher bulat baju sejuk dan kardigan semuanya sangat sesuai dengannya.

Apron toe/ moc toe dan derby kaki basikal tidak sesual tetapi tidak seformal seperti derby biasa. Saya lebih suka memakainya dengan pakaian kasual pintar dan tidak akan memakainya dengan sut. Saya akan menganggap mereka sebagai pengganti kepada cap toe derby. Atau lebih tepat sebagai kasut yang sesuai di antara derby cap toe dan derby biasa suede.

Cara Mudah Mengubah Rupa Kasut Anda

Salah satu cara paling mudah untuk menukar rupa kasut anda, adalah dengan mudah tukar tali kasut . Ia hanya mengambil masa satu atau dua minit dan benar-benar mengubah rupa, dan yang paling penting ia boleh diterbalikkan. Jadi jika anda hanya mempunyai satu atau dua kasut derby di dalam almari anda, tetapi anda membeli 5 warna tali kasut, anda mempunyai 50 penampilan berbeza dengan harga di bawah $40 – bukankah itu bagus? Kini semasa musim panas, ada yang lebih suka warna yang lebih terang seperti merah jambu, kuning atau oren. Secara peribadi, saya fikir ia boleh kelihatan hebat dengan seersucker dan kasut kulit buckskin putih. Sebaliknya, warna seperti hijau tua, kelabu muda atau kelabu gelap adalah lebih halus, namun ia masih mengubah rupa kasut anda dengan cara yang canggih. Lihat sahaja 3 gambar sebelum selepas ini untuk melihat bagaimana ia benar-benar mengubah rupa. Sekarang, kami menawarkan 9 warna tali kasut pakaian berkualiti tinggi dari Fort Belvedere di kedai kami. Jika anda membeli kesemua 9, kami menghantarnya kepada anda dengan hanya $60, jika anda memilih 4 jenis berbeza kami menjualnya pada harga $30.

Kami menawarkan tali kasut pakaian kapas berkualiti Fort Belvedere dalam warna coklat, ungu, hijau tua, oren, kuning, merah jambu, biru muda, kelabu muda dan kelabu gelap. tengok sini! Kasut Allen Edmonds Derby dengan Tali Kasut Jingga oleh Fort Belvedere - Sebelum & Selepas

Kasut Allen Edmonds Derby dengan Tali Kasut Jingga oleh Fort Belvedere Sebelum Selepas

Kasut Brown-Derby-dengan Tali Kasut Biru Muda oleh Fort Belvedere Sebelum Selepas

Kasut Brown Derby dengan Tali Kasut Biru Muda oleh Fort Belvedere Sebelum Selepas

St. Crispin Derby dengan Tali Kasut Kelabu Muda oleh Fort Belvedere Sebelum & Selepas

St. Crispin Derby dengan Tali Kasut Kelabu Muda oleh Fort Belvedere Before After

Kasut Derby dengan tali kasut berbeza oleh Fort Belvedere

Tempat Beli Kasut & Bluchers Derby

Sila rujuk kepada kami yang lainpanduanuntuk sumber kasut berkualiti yang boleh dipercayai. Syarikat yang sama yang membuat Oxford atau Chelsea Boots juga akan mempunyai kasut Derby dalam barisan mereka.

Apakah kasut Derby kegemaran anda dan bagaimana anda menggabungkannya?

Adakah anda menikmati artikel ini? Ketahui lebih lanjut di Panduan Kasut dan But kami

Artikel ini adalah hasil kerjasama antara Sven Raphael Schneider dan Vikram Nanjappa.