Panduan Kasut Brogues & Wingtip untuk Lelaki

hujung sayap brogues 1920x1080 1

Kami telah menyelami beberapa pilihan kasut ikonik dan popular seperti Jodhpur , Chelsea , dan Chukka but. Hari ini, kami mengambil yang sangat popular tetapi sering kurang difahami kasut - Brogue.

Isi kandunganKembangkanRuntuh
 1. Definisi Kasut Brogue
 2. Salah Tanggapan Biasa Brogue
 3. Sejarah dan Asal-usul Kasut Brogue
 4. Ciri & Gaya Brogue
 5. Penuh Brogues atau Wingtips
 6. Kasut Penonton
 7. Brogues Buta
 8. Longwing Brogues
 9. Penjimatan Brogue
 10. Semi atau Half Brogues
 11. Suku Brogues
 12. Ghillie Brogues
 13. U-Cap atau U-Tip Brogue
 14. Sistem Talian dan Penutupan Brogue
 15. Cara Memakai Kasut Brogue
 16. Membeli Brogues

Definisi Kasut Brogue

Walaupun istilah 'brogue' juga merujuk kepada loghat Ireland dan loghat serantau lain dari United Kingdom, brogue untuk lelaki bergaya ialah kasut pakaian yang menampilkan elemen hiasan yang dikenali sebagai broguing. Kamus Merriam–Webster menerangkan broguing (brogue: ing – kata nama) sebagai perhiasan kasut yang menggunakan tebuk berat dan merah jambu. Oleh itu, wajarlah bahawa mana-mana kasut yang berlubang, sama ada Oxford, Derby, wholecut, atau Budapester, adalah brogue.

Maftei Full Brogue Oxford berwarna sawo matang dengan hujung keluli pandangan sisi

Kasut Oxford Brogue Penuh berwarna sawo matang dengan hujung keluli pandangan sisi oleh ClaymoorslistSalah Tanggapan Biasa Brogue

Brogue penuh kulit anak lembu coklat Wingtips oleh Ace Marks dipasangkan dengan sut houndstooth dan stokin jalur bayangan coklat dan hijau dari Fort Belvedere

Derby brogue penuh kulit anak lembu coklat pertengahan Wingtips oleh Ace Marks dipadankan dengan sut houndstooth dan stokin jalur bayangan coklat dan hijau dari Fort Belvedere

Ramai orang mengelirukan istilah Oxford atau Derby dengan brogue. Istilah oxford dicirikan oleh sistem ikatannya atau lebih khusus, oleh lubang tali kasut yang dipasang di bawah vamp. Ini dipanggil 'tali tertutup.' Sebaliknya, a derby mempunyai 'open lacing' di mana lubang mata dilekatkan pada bahagian atas vamp.

Brogue suku coklat Oxford ialah kasut yang menarik untuk dimiliki dalam almari kasut

Brogue suku coklat Oxford ialah kasut yang menarik untuk dimiliki dalam almari kasut seseorang

Walaupun pada mulanya Oxford adalah kasut formal biasa, ia kemudiannya berkembang menjadi pelbagai gaya sama ada formal dan kasual. Sesetengah gaya ini menampilkan broguing atau tebuk di sepanjang tepi kepingan kulit individu dan dengan itu boleh dipanggil brogues.

Oxfords tidak selalunya brogues, dan brogues tidak selalunya Oxfords. Sistem lacing dan ketiadaan atau kehadiran broguing adalah ciri penentu.

Potongan penuh dengan gusset sisi oleh George Cleverly dengan pukulan yang ditebuk

Potongan penuh dengan gusset sisi oleh George Cleverly dengan pukulan yang ditebuk

Sejarah dan Asal-usul Kasut Brogue

Brogue pada asalnya direka di Scotland dan Ireland sebagai kasut yang sesuai untuk dipakai semasa bekerja di luar rumah. Kawasan desa Ireland dan Scotland adalah basah dan dicirikan oleh rawa yang menyukarkan kehidupan mereka yang bekerja di sana dan, seperti yang dijangkakan, kaki mereka berdebar-debar. Mereka memerlukan kasut yang sesuai untuk kerja luar dan rupa bumi yang kasar. Perkataan Ireland brog bermaksud 'kasut yang kasar atau gempal'. Menariknya istilah ini kononnya berasal dari persepsi (agak keras) bahawa orang Ireland bercakap seolah-olah mereka mempunyai 'kasut di mulut mereka'.

Irish Bog Workers pada permulaan abad ke-20

Irish Bog Workers pada permulaan abad ke-20

Brogues asal adalah kasut asas yang dibuat dengan kulit haiwan yang tidak disapu; ciri tersendiri mereka ialah satu siri tebuk dan gerigi (broguing) setiap bahagian kulit yang digunakan dalam pembinaannya. Tujuan perforasi ini adalah untuk membolehkan air mengalir dari kasut.

Satu lagi ciri reka bentuk mereka ialah mereka diikat oleh tang kulit dan tidak mempunyai lidah seperti pada kasut lain; mereka juga mempunyai tali yang tinggi yang dibalut di atas buku lali. Ciri reka bentuk ini memastikan tali bebas daripada kotoran dan kotoran serta menghalang kasut daripada disedut semasa berjalan di dalam lumpur. Reka bentuk asas ini kini dikenali sebagai ' ghillie brogue ' dan sering dianggap sebagai gaya standard untuk kasut pakaian tradisional Scotland.

Pakaian desa untuk lelaki termasuk sut tweed dan but brogue

Pakaian desa untuk lelaki termasuk sut tweed dan but brogue

Brogues pada asalnya direka untuk pakaian luar dan dipakai oleh kelas pekerja terutamanya di Scotland dan Ireland. Lama kelamaan mereka telah menjadi anak angkat mengikut negara tuan-tuan sebagai kasut berjalan luar bandar. Disebabkan oleh akar ini, mereka tidak dianggap sebagai pakaian yang sesuai untuk majlis sosial atau perniagaan lain pada masa itu. Walau bagaimanapun, perkara berubah pada abad kedua puluh apabila brogue digunakan sebagai templat untuk kasut wanita yang bergaya.

Twiggy dalam George Cleverly penonton penuh brogues

Twiggy dalam George Cleverly penonton penuh brogues

Tebuk atau broguing kini digunakan semata-mata untuk tujuan hiasan. Wanita selebriti terkenal seperti pelakon wanita Marlene Dietrich dan Katherine Hepburn memasukkannya ke dalam gaya tandatangan mereka dalam pilihan fesyen maskulin yang berani. model itu Twiggy turut menggemari kasut itu, dilaporkan dibuat olehGeorge Pandaiselepas dia mencabarnya untuk mereka bentuk kasut ratanya. Semua ini membawa kepada peningkatan popularitinya. Disebabkan pengaruh ini, persepsi mula berubah dan perlahan-lahan brogue mula dianggap sebagai pakaian yang sesuai, walaupun untuk lelaki untuk kebanyakan kesempatan baik sosial dan perniagaan.

Fred Astaire dalam sut 3 helai dan fedora

Pelakon dan penari Amerika Fred Astaire dalam sut tiga helai dengan brogues dan tali kasut yang berbeza

Menjelang tahun 1920-an, brogues sangat popular di kalangan lelaki, terutamanya di Amerika Syarikat tetapi juga di England dan benua Eropah brogue kini menjadi sebahagian daripada almari pakaian pertunjukan seseorang. Lelaki terkenal seperti Fred Astaire, Gary Cooper, atau Cary Grant semuanya memakai kasut brogue dengan kerap.

Ciri & Gaya Brogue

Menyenaraikan ciri-ciri Brogue adalah satu tugas yang sukar kerana ia adalah kasut yang sangat serba boleh dan didatangkan dalam pelbagai jenis bentuk dan gaya. Walau bagaimanapun, demi kemudahan, ciri asas yang anda akan dapati dalam kebanyakan brogues adalah seperti berikut (tidak semua brogues mungkin mempunyai semua ciri asas ini):

 1. Kasut tumit rendah
 2. Kehadiran penutup kaki
 3. Kehadiran topi tumit
 4. Kehadiran panel renda
 5. Kehadiran broguing atau perforasi hiasan

Pelbagai reka bentuk telah berkembang dari semasa ke semasa, memperkenalkan subkategori brogues.

Oxford Brogue penuh dengan patina coklat berangan yang cantik

Oxford Brogue penuh dengan patina coklat berangan yang cantik

Penuh Brogues atau Wingtips

Brogues penuh atau hujung sayap (yang boleh digunakan secara bergantian) mempunyai penutup jari kaki runcing yang memanjang di sepanjang kedua-dua belah kasut dan biasanya berakhir berhampiran bola kaki. Apabila dilihat dari atas topi berbentuk seperti 'W' atau 'M' bergantung pada sudut pandangan. Ia mempunyai ciri broguing di sepanjang tepinya serta broguing hiasan di tengah topi jari kaki, yang dipanggil m edallion . Terdapat beberapa variasi untuk gaya ini.

 • Shoepassion No 381 dengan Lubang Lubang untuk Musim Panas

  Shoepassion No 381 dengan Lubang Lubang untuk Musim Panas

 • two tone full brogue oxford dalam kulit boxcalf biru & tan Model no 382 oleh Shoepassion

  two tone full brogue oxford dalam kulit boxcalf biru & tan Model no 382 oleh Shoepassion

 • Longwing Brogue Model Williams dalam coklat gelap oleh Allen Edmonds

  Longwing Brogue Model Williams dalam coklat gelap oleh Allen Edmonds

Kasut Penonton

Kasut penonton adalah brogues penuh atau hujung sayap dalam dua warna yang berbeza. Biasanya, penutup kaki dan tumit dan kadangkala panel renda adalah dalam warna yang lebih gelap daripada badan utama kasut.

Foster & Son Bespoke Co-Respondent Kasut penonton

Foster & Son Bespoke Co-Respondent Kasut penonton

Lazimnya badan utama kasut diperbuat daripada kulit putih atau luar putih atau kain kanvas, tetapi akhir-akhir ini, semua jenis bahan, warna dan tekstur telah digunakan termasuk tweed .

Brogues Buta

Allen Edmonds Longwing Blind Brogue tanpa pingat

Allen Edmonds Longwing Blind Brogue tanpa pingat

Brogue yang mempunyai topi hujung sayap kaki dengan broguing hanya di sepanjang tepi dan tiada medallion dipanggil brogues buta .

Longwing Brogues

Longwing Brogue Model Williams dalam coklat gelap oleh Allen Edmonds

Model Derby Longwing Brogue Williams dalam coklat gelap oleh Allen Edmonds

Longwing brogues berbeza daripada full brogues atau wingtips kerana 'sayap' hujung sayap melilit panjang penuh kasut dan bertemu pada jahitan tengah di tumit. Kadang-kadang mereka dirujuk sebagai 'brogues Inggeris' di AS dan sebagai 'brogues Amerika' di UK. Selalunya brogue longwing dibuat sebagai derby, tetapi brogue longwing Oxford wujud.

Penjimatan Brogue

Meermin Austerity Brogue - Dibuat di China dengan lapisan merah pada standard kualiti yang tinggi

Boot Brogue Austerity Duyung

Topi hujung sayap kaki tanpa sebarang broguing (sama ada di sepanjang tepi penutup kaki atau di tengahnya) dipanggil penjimatan brogue walaupun secara teknikal ia tidak boleh dipanggil brogue kerana ketiadaan sepenuhnya sebarang broguing.

Semi atau Half Brogues

Semi atau separuh brogues mempunyai penutup kaki tanpa sambungan atau sayap dan mempunyai ciri broguing di sepanjang tepi dan sisi topi. Akhirnya, dan mendapat pingat. Gaya ini pertama kali direka oleh pembuat kasut London yang terkenal John Lobb Ltd pada tahun 1937.

Setengah Brogue Cap Toe Coklat Antik

Half Brogue Cap Toe dalam coklat antik dengan pingat

Hari ini, anda akan menemui banyak variasi semi brogue, termasuk topi V, topi tanpa medalion, dan sekeping kulit brogued kedua yang tersembunyi di belakang penutup.

Suku Brogues

Seluar Houndstooth dengan manset, yang agak tidak formal untuk kereta dorong, dengan suku oxford brogue berwarna hitam

Seluar Houndstooth dengan manset, yang agak tidak formal untuk kereta dorong, dengan suku oxford brogue berwarna hitam

Suku brogues , seperti separuh atau separuh brogues, mempunyai penutup kaki tanpa mata dan sambungan atau sayap. Walau bagaimanapun, mereka berbeza daripada separuh atau separuh brogues kerana mereka mempunyai broguing hanya di sepanjang tepi topi dan mereka tidak mempunyai pingat.

Ghillie Brogues

Hos kilt dipotong dadu dengan kilatan garter. Kasut itu adalah ghillie brogues

Hos kilt dipotong dadu dengan garter flashes dan ghillie brogues

Ghillie brogues adalah gaya standard untuk kasut pakaian tradisional Scotland, termasuk versi hitam untuk pakaian malam. Mereka adalah brogue penuh atau hujung sayap tetapi berbeza kerana mereka tidak mempunyai lidah dan mempunyai tali panjang yang membalut kaki di atas buku lali dan diikat di bawah betis. Versi ghillie brogue juga boleh didapati tanpa tali buku lali.

Ghillie Brogue dalam coklat oleh Crockett & Jones

Ghillie Brogue dalam coklat oleh Crockett & Jones tanpa tali buku lali

U-Cap atau U-Tip Brogue

Variasi u-cap brogue suede berwarna navy dan suede kelabu

Variasi u-cap brogue suede berwarna navy dan suede kelabu

U-Cap atau U-Tip brogue ialah adaptasi popular bagi brogue penuh yang topinya berbentuk u dan bukannya runcing seperti hujung sayap, dan melilit di sekeliling vamp kasut.

Sistem Talian dan Penutupan Brogue

Kasut Monkstrap berjumbai

Kasut brogue monkstrap berjumbai dengan topi u

Brogues boleh menampilkan hampir semua gaya penutupan kasut pakaian atau sistem lacing, walau bagaimanapun, ini bukanlah ciri-ciri yang menentukan bagi brogue kecuali dalam kes brogue Ghillie. Beberapa gaya penutupan biasa yang ada ialah oxford bertali (sistem ikatan tertutup), derby (sistem ikatan terbuka), tali sami (kedua-dua dua dan tunggal), gusset sisi, loafers , danbut(dengan atau tanpa tali).

Selipar dua tona yang luar biasa pada loafer dengan gussets sisi dan broguing oleh St. Crispin

Selipar dua tona yang luar biasa pada loafer dengan gussets sisi dan broguing oleh St. Crispin

Cara Memakai Kasut Brogue

Brogues sangat serba boleh, dan kebanyakan lelaki yang berminat dengan gaya klasik akan mempunyai banyak variasi dalam almari mereka untuk pelbagai pakaian. Dikatakan, walaupun hari ini, brogue penuh tidak akan dianggap sebagai kasut yang sesuai untuk dipakai dengan sut jalur pin tiga helai, manakala satu perempat brogue dalam warna hitam atau oxblood adalah kasut perniagaan yang sempurna.

Putera WIlliam memakai hujung sayap dengan tuksedonya

Putera WIlliam memakai hujung sayap dengan tuksedonya ke resepsi perkahwinannya - fesyen tradisional JANGAN

Walaupun Putera William melakukan kesilapan palsu ini ,brogues tidak pernah sesuai untuk acara Black Tie atau white tie, melainkan anda memakai pakaian ghillie hitam dengan pakaian Scottish Highland, dan saya juga enggan memakainya dengan sut perniagaan tiga helai berwarna gelap.

Dekat Putera William

Dekat hujung sayap Putera William

Sebagai peraturan biasa, sentiasa ingat bahawa kasut itu kurang formal semakin menonjol dan sebaliknya. Oleh itu, brogues penuh adalah sempurna apabila digabungkan dengan apa-apa sahaja yang berkaitan dengan pakaian negara, dan semi brogue dalam warna coklat yang lebih gelap adalah sangat serba boleh dan boleh dipakai dengan tweed serta kot sukan buruk kasual dan sut coklat.

Tulang herring biru tua 6x2 kelihatan kurus, baju biru muda dengan tali leher biru laut, kot sukan houndstooth coklat dan kuning air dengan seluar kurus kelabu muda, stokin bulu hijau tua dan stokin brogue penuh coklat

Nampak kurus tulang herring biru tua 6×2, baju biru muda dengan tali leher biru laut, kot sukan houndstooth coklat dan kuning air dengan seluar kurus kelabu muda, stokin bulu hijau tua dan kasut brogue penuh coklat

Apabila dipakai sebagai kasut pakaian dengan sut, adalah lebih baik untuk memilih sama ada setengah brogues atau suku brogues kerana mereka tidak terlalu rumit dan mengekalkan formaliti pakaian. Brogue penuh kebanyakannya terlalu kasual untuk sut buruk tetapi sesuai dengan fabrik tweed atau kain desa lain.

Sven Raphael Schneider memakai sut herringbone berdada tunggal berwarna karat dengan rompi kontras dan but brogue penuh tan

Sven Raphael Schneider memakai sut herringbone berdada tunggal berwarna karat dengan rompi kontras dan but brogue penuh tan

Pada majlis-majlis separuh formal lain di mana saman tidak diperlukan dan di mana a blazer atau kot sukan sudah memadai dengan hujung sayap atau penonton yang disenyapkan untuk pilihan yang ideal. Ia mengekalkan jumlah formaliti dan santai yang betul.

David Evans dalam Denim dan kot sukan desa coklat dengan brogues

David Evans dalam Denim dan kot sukan desa coklat dengan brogues

Dalam suasana kasual, brogue boleh dipadankan dengan seluar jeans, cina , dan kebanyakan seluar kasual yang lain.

Brogue penuh suede hijau dengan tali kasut ungu oleh Fort Belvedere

Brogue penuh suede hijau dengan tali kasut ungu oleh Fort Belvedere

Brogues datang dalam pelbagai warna, dengan warna klasik ialah coklat dan hitam. Sudah tentu, terdapat warna coklat yang tidak berkesudahan tetapi secara peribadi saya juga sangat menyukai darah lembu dan juga navy atauhijau gelapakan berfungsi dengan baik sebagai brogues.

Sven Raphael Schneider dalam fedora, sut Caraceni coklat vintaj, jaket, baju winchester, palang kolar dan penonton

Sven Raphael Schneider dalam fedora, sut Caraceni coklat vintaj, jaket, baju winchester , palang kolar dan penonton

Kasut penonton bukan secawan teh untuk semua orang dan sukar untuk dilepaskan. Saya suka menggandingkan penonton putih coklat saya dengan seluar atau sut berwarna cerah atau coklat, seperti pakaian di atas. Yang lain lebih suka memakai penonton di atasgolfkursus sahaja. Jika anda yakin dengan gaya anda, anda boleh memakainya di mana-mana sahaja yang anda mahu - kecuali untuk majlis rasmi sudah tentu. The peraturan asas untuk memadankan warna kasut dengan pakaian anda yang lain mohon disini juga.

Walaupun kebanyakan brogue diperbuat daripada kulit boxcalf, ia boleh didapati dalam suede, scotch bijirin, dan segala jenis kulit yang lain. Sebaik-baiknya, anda harus memilih kulit licin atau sekurang-kurangnya seragam untuk membuat broguing bersinar. Sebagai contoh, brogue atau pari burung unta sangat dominan sehingga kasut brogue akan kelihatan berlebihan.

Kasut pakaian Joseph Cheaney & Sons

Kebanyakan brogue yang anda lihat akan menjadi jenis tebuk lubang biasa atau simetri tradisional. Walau bagaimanapun, dalam beberapa tahun kebelakangan ini saya juga telah melihat lebih kreatif broguing seperti senapang patah atau buck shot brogues yang kelihatan sedikit seperti seseorang menembak senapang patah ke kulit. Jadi, jika anda lebih cenderung untuk menjadi ke hadapan fesyen, ini boleh menjadi cara yang menarik untuk menggabungkan rupa klasik.

Brogues dan seluar pendek adalah gabungan yang ganjil

Brogues dan seluar pendek adalah gabungan yang ganjil

Walaupun saya telah melihat beberapa lelaki memakai brogues dengan seluar pendek , saya perlu mengaku bahawa saya bukan peminat pandangan ini sama sekali. Bagi saya brogues berfungsi dengan baik Blazer , Menggoda Jaket , baju bertudung , kot sukan, sut kasual dalam warna lebih terang dan tweed atau pun a Jaket Harrington .

Sven Raphael Schneider memakai kot sukan poket tampal dengan turtleneck, seluar navy dan brogue u-cap suede navy dan kelabu

Sven Raphael Schneider memakai a poket tampal kot sukan dengan turtleneck, seluar navy dan brogue u-cap suede navy dan kelabu

Setiap lelaki harus mempunyai sekurang-kurangnya sepasang kasut brogue dan sebaik sahaja anda menambah bilangan kasut dalam koleksi anda, mungkin separuh daripada kasut anda atau lebih akan mempunyai semacam broguing. Jika fleksibiliti adalah matlamat anda, oxblood semi brogue mungkin cara terbaik tetapi coklat berangan juga sesuai dengan banyak pakaian. Sudah tentu, jika anda bekerja di bank, firma guaman atau pekerjaan kolar putih yang serupa, gunakan brogue suku hitam.

Korduroi Hitam Dengan But Tan

Korduroi Hitam Dengan But Tan

Jika anda berada di antara, suede penuh atau separuh brogue dalam pelbagai warna coklat adalah sesuai. Untuk but country, saya suka tan tetapi saya juga but brogue separuh penuh dalam oxblood cordovan.

Membeli Brogues

Adalah mustahil untuk menyenaraikan semua pengeluar brogues; malah menyempitkannya kepada 50 atau 100 syarikat yang mengeluarkan kasut berkualiti akan menjadi satu cabaran. Pada masa hadapan, kami akan menerbitkan panduan lain tentang cara membeli kasut berkualiti secara umum, yang juga akan digunakan untuk brogues. Dengan panduan umum mengenai brogues ini, anda sepatutnya dapat mencari kasut brogue yang sesuai dengan gaya anda dan sesuai dengan keperluan anda.

Apakah brogue kegemaran anda, dan mengapa? Kongsi dengan kami dalam komen di bawah.

Adakah anda menyukai artikel ini? Semak Panduan Kasut dan But kami untuk maklumat lanjut.