Panduan Kasut Oxford

Kasut Oxford

Bagi kebanyakan orang, kasut Oxford dianggap sebagai kasut paling formal bagi setiap hari lelakibutdan kasut . baik formal mahupun santai. Tetapi apakah sebenarnya kasut Oxford, dari mana asalnya, dan bagaimana anda boleh memakainya pada Abad ke-21? Panduan ini mengandungi semua yang anda ingin tahu tentang kasut Oxford.

Isi kandunganKembangkanRuntuh
  1. Kasut Oxford, Panduan Video
  2. Apa itu Kasut Oxford?
  3. Pembinaan Kasut Oxford
  4. Sejarah Kasut Oxford
  5. Pelbagai Jenis Kasut Oxford
  6. Tali Kasut Oxford Petang Yang Indah
  7. Cara Menggayakan Kasut Oxford
  8. Tali Kasut: Tingkatkan Kasut Oxford Anda dengan Bajet
  9. Di mana untuk membeli Kasut Oxford?

Kasut Oxford, Panduan Video

Dalam panduan video teman kami, Raphael akan berkongsi dengan anda beberapa petua, helah dan nasihat tentang kasut Oxford lelaki.

Apa itu Kasut Oxford?

Tidak seperti kebanyakan yang lainkasutdan barangan pakaian lelaki, kasut Oxford adalah unik kerana ciri penentu utamanya: sistem tali. Kadang-kadang orang menggunakan istilah Oxford untuk menandakan sebarang gaya kasut pakaian bertali, termasuk Derbies dan Bluchers, tetapi itu tidak benar.Oxford, Derby atau Blucher…apakah istilah yang betul untuk digunakan?

Ketahui di sini

Dengan memecahkan kasut Oxford kepada pelbagai komponennya, anda boleh melihat bagaimana ia berbeza daripada jenis kasut pakaian lain di pasaran:

Pembinaan Kasut Oxford

1 Raphael menarik tali ketat pada sepasang kasut Oxford

Tali

Kasut Oxford mempunyai penutup bertali, tidak seperti kasut slip-on seperti loafer, atau kasut Monkstrap yang bergelung. Tali bukan sahaja penting dalam solekan kasut Oxford, tetapi sistem ikatan adalah ciri khas, kerana ia adalah renda tertutup.

dua Beau Brummell pada tahun 1805

Vamp

Vamp ialah bahagian bahagian atas kasut yang menutupi jari kaki dan punggung kaki, atau, bahagian hadapan kasut. Pada Oxford, vamp lazimnya adalah satu bahan pepejal, walaupun ada kemungkinan untuk melihat kepingan hiasan lain ditambah.

3 but pakaian 1830 dari The Whole Art of Dress.

suku

Kuarters ialah bahagian bahagian atas kasut yang melilit tumit dan bertemu dengan vamp di bahagian tengah kaki. Jika vamp dianggap sebagai bahagian hadapan kasut Oxford, maka kuarters boleh dianggap sebagai bahagian belakang kasut.

4 Iklan 1860-an untuk but butang.

Tapak & Tumit

Memandangkan ia adalah kasut yang agak formal, anda berkemungkinan besar melihat Oxford dengan tapak yang langsing dan elegan yang membawa kepada tumit yang kuat. Ketinggian tumit adalah sekitar 1 -1.5 inci, yang memberikan bayang halus. Ya, Oxford mungkin mempunyai tapak rata seperti kasut, tetapi ini secara drastik mengurangkan formaliti kasut dan tidak disyorkan.

5 But chelsea coklat gelap dengan Stokin Bergaris Coklat Muda dan Blue Shadow Stripe oleh Fort Belvedere dengan seluar kotak-kotak glen

Hiasan

Pembinaan kasut Oxford membolehkannya dihias dalam pelbagai cara, atau, jika lebih suka, dibiarkan kosong sahaja. Sama ada dengan cap toe yang ringkas, broguing atau medallion, kasut Oxford boleh didapati dengan semua jenis reka bentuk yang unik.

But butang hitam dan putih dengan seluar berjalur

Bagaimana untuk Renda Kasut Oxford?

Kasut Oxford mempunyai sistem lacing tertutup; ini bermakna dua bahagian yang ditarik bersama apabila diketatkan oleh tali dicantum di bahagian bawah, menjadikan bentuk V. Memakai tali anda tepat pada kasut Oxford adalah penting, dan Raphael akan mengajar anda caranya dalam kami panduan muktamad

Sejarah Kasut Oxford

Yang menghairankan, penciptaan kasut Oxford bermula dengan but. Sebelum kasut dengan buku lali rendah menjadi popular, but tinggi yang kami serupa dengan but menunggang zaman moden adalah perkara biasa. Ini betul-betul jenis gaya yang anda lihat sedang dipakai Beau Brummell , bapa pakaian lelaki zaman moden.

but balmoral hitam dengan stokin kelabu gelap dengan seluar houndstooth

Beau Brummell pada tahun 1805

Mengikat sepasang but butang dengan cangkuk butang

but pakaian 1830 dari The Whole Art of Dress.

Seluar ketat era Regency mula digantikan dengan seluar yang lebih labuh dan berpotongan penuh. Ini menjadikan ia tidak sedap dipandang untuk memastikan mereka dimasukkan ke dalam sepasang but tinggi sepanjang hari, jadi lelaki mula memakai seluar mereka di bahagian luar but mereka. Sememangnya, but perlu menjadi lebih pendek agar seluar dapat duduk dengan betul.

Sepasang kasut Oxonian antik dalam kulit hitam

Iklan 1860-an untuk but butang.

But yang lebih pendek yang terhasil disimpan ketat hingga ke buku lali, membolehkan mereka duduk dengan kemas dan elegan di bawah seluar pakaian yang lebih panjang. Beberapa jenis but yang lebih pendek muncul sekitar masa ini, pada awal 1800-an. Satu gaya ialah but buku lali tarik dengan elastik di bahagian tepi, dicipta oleh Joseph Sparkes Hall dan dipanggil but Chelsea .

Dua jenis lain memerlukan sama ada satu set butang atau tali untuk mengikat. Yang pertama diberi tajuk, agak tidak dapat dibayangkan, but butang , dan yang kedua dipanggil Balmoral selepas menjadi kegemaran tertentu di Istana Balmoral di Scotland.

Iklan kasut Oxford Nunn Bush Vintage

Sepasang but Chelsea berwarna coklat gelap dengan ciri-ciri gusset anjal

Goodyear menyapu tapak kaki pada sepasang Kasut Hijau Edward

But butang hitam dan putih dengan seluar berjalur

Kasut Oxford Kulit Paten Hitam Tali leher Hitam

but balmoral hitam dengan stokin kelabu gelap dengan seluar houndstooth

Ketiga-tiga jenis but yang lebih pendek ini masih dibuat dan dijual hari ini, dengan but Chelsea menjadi gaya yang paling mudah diakses. Ini disebabkan oleh kemudahan penggunaan yang luar biasa - anda hanya perlu memasukkan kaki anda ke dalam but dan menariknya, dan anda sudah selesai. Ia disebabkan oleh jumlah usaha tambahan yang diperlukan untuk memakai kedua-dua but Balmoral dan but butang yang populariti mereka merosot, memberi laluan kepada kasut Oxford untuk membuat penampilan sulung.

Pakai kulit paten untuk kasut

Usaha Tambahan

Oleh kerana but butang memerlukan alat berasingan yang dikenali sebagai a cangkuk butang untuk membantu mengikat mereka, mereka menjadi kurang digunakan secara meluas dan berpindah ke alam ahli. Ini bermakna mereka biasanya sukar dicari sedia untuk dipakai pada masa kini, dengan pencinta gaya selalunya akan dipesan lebih dahulu untuk mendapatkan rupa yang betul.

Pelajar Membawa Perubahan

Dalam usaha mencari kasut yang lebih selesa, pelajar universiti adalah antara yang terawal menggunakan gaya kasut baharu. Ia adalah kacukan antara pam petang rendah seperti selipar yang popular untuk majlis rasmi dan but Balmoral bertali. Dengan bertemu separuh jalan, dengan bukaan lebih tinggi daripada pam tetapi lebih rendah daripada but, kasut baharu ini lebih mudah dipakai berbanding but sebelum ini dan lebih kasual daripada tergelincir pada pam malam. Dengan universiti Oxford sebagai salah satu universiti paling berprestij di England pada masa itu, kasut itu telah menemui nama mereka.

Tali Kasut Petang dalam Baldu Hitam untuk Tali leher Hitam Putih oleh Fort Belvedere

Sepasang kasut Oxonian antik dalam kulit hitam. Menariknya, tali itu, sebenarnya, tali terbuka, bukannya tali tertutup yang biasa kita lihat pada kasut Oxford. Ciri penentu ini cepat muncul, mengukuhkan gaya tandatangan Oxford dalam sejarah. (Kredit imej: Dengan Muzium )

Apabila kasut Oxonian semakin popular di kalangan pelajar pada masa ini, sekitar separuh awal tahun 1800-an, kebanyakan lelaki secara mengejutkan terus memakai but, kerana ia lebih kepada formaliti daripada keselesaan. Sungguh melucukan untuk memikirkan perkara ini pada masa kini, tetapi Oxonian sebenarnya dianggap sebagai pilihan kasut yang kasual. Tetapi keadaan tidak lama kemudian berubah apabila lelaki muda itu menamatkan pengajian dari universiti, membawa kasut Oxonian bersama mereka ke dalam kerjaya baharu mereka.

Pam pakaian adalah satu-satunya kasut yang dipakai sekarang. Kasut Oxonian … adalah yang terbaik untuk berjalan. Ia mengikat bahagian depan dengan tiga atau empat lubang. Ia tidak lain adalah paras rendah tinggi yang kini dipanggil kasut Oxford.

Joseph Sparkes Hall, dari 'majalah bulanan baru', 1846
Tali Kasut Petang Barathea Hitam

Iklan kasut Vintage Nunn Bush Oxford ini mempamerkan dua gaya berbeza Oxfords kulit bucks putih. Kedua-duanya menampilkan beberapa bentuk broguing, selaras dengan sifat mereka yang lebih santai. (Kredit Imej: Kertas Tempoh )

Dari situ, ia adalah satu langkah singkat untuk diterima sebagai pilihan kasut lelaki yang tepat kerana but kini diturunkan untuk dipakai untuk aktiviti khusus seperti menunggang kuda. Gaya kasut Oxford yang baru dibaptis mengalami evolusi kecil kepada gaya yang kita kenali hari ini. Selebihnya, seperti yang mereka katakan, adalah sejarah.

Pelbagai Jenis Kasut Oxford

Memandangkan kami mengkategorikan kasut Oxford mengikut rentetan tertutupnya, anda mungkin tertanya-tanya sama ada terdapat sebarang jenis variasi yang boleh ditemui semasa mencari kasut Oxford. Jawapan ringkasnya adalah: ya! Memandangkan Oxford telah menjadi gaya ruji kasut selama beberapa dekad, ia digunakan untuk pelbagai jenis reka bentuk sepanjang tahun.

Kasut Oxford kaki biasa Burgundy

Pembinaan Berkualiti

Walaupun secara teknikal, pembinaan kasut itu tidak memberi kesan kepada pengkelasan sebagai kasut Oxford, Goodyear terkebil-kebil atau kasut yang dijahit Blake biasanya tersedia. Ini disebabkan oleh fakta bahawa Oxford adalah pilihan kasut klasik dan sering dihargai oleh mereka yang inginkan jangka hayat dalam pelaburan kasut mereka.

Oxford biasa

Oxford biasa pada asasnya terdiri daripada suku dan vamp. Ia tidak mempunyai penutup kulit di atas kotak jari kaki dan tidak mempunyai broguing. Gaya ini ringkas namun elegan, dan dalam kulit paten hitam, ia adalah pilihan nombor satu untuk kasut malam untuk tali leher hitam dan tali leher putih.

Oxblood wholecuts Oxblood dengan patina yang dipakai dengan seluar navy

Sepasang oxford kaki biasa paten hitam, dipadankan dengan tuxedo berwarna biru tengah malam.

Jika anda ingin memperhalusi rupa oxford paten hitam anda untuk acara tuksedo atau baju ekor, anda harus melihat ke dalam tali kasut malam. Pada asasnya, ia lebih lebar daripada tali kasut biasa dan ia dibuat dengan fabrik yang sepadan dengan anda tali leher hitam .

Tali Kasut Oxford Petang Yang Indah

Gaziano Girling chestnut wholecut Oxfords dengan pingat

Pakai kulit paten untuk kasut

Kasut Oxford semi brogue hitam dengan seluar kelabu dan stokin

Kubu Belvedere

Tali Kasut Petang Baldu Hitam oleh Fort Belvedere

Beli di sini Kasut Oxford cap toe suede Khaki

Kubu Belvedere

Tali Kasut Petang Barathea Hitam oleh Fort Belvedere

Beli di sini

Sudah tentu, kasut ini boleh dibuat dalam warna coklat, tetapi anda lebih cenderung untuk melihatnya dalam warna hitam. Ini disebabkan oleh fakta bahawa ia adalah kasut yang sangat formal, dan boleh menjadi sukar untuk dipasangkan apabila dalam warna yang lebih ringan dan lebih kasual. Walau bagaimanapun, ini mungkin memberi anda idea untuk sesuatu yang berbeza jika anda mencari sesuatu yang unik dalam kasut yang dipesan lebih dahulu!

Kasut Oxford cap toe coklat dipakai dengan seluar dan stoking biru

Kasut Oxford hujung burgundy polos dilengkapkan dengan sepasang tali kasut kapas berlilin rata Bordeaux oleh Kubu Belvedere

Wholecut Oxford

Oxford potongan keseluruhan mempunyai bahagian atas yang dipotong daripada satu bahagian kulit. Ia berbeza daripada jenis kasut lain, yang biasanya diperbuat daripada beberapa kepingan kulit yang dijahit bersama. Memiliki sistem tali tertutup yang tersendiri seperti Oxford, bersama-sama dengan binaan satu keping, potongan keseluruhan mempunyai rupa yang sangat bersih dan anggun.

Kasut Oxford kaki topi hitam dengan seluar kelabu adalah gabungan abadi

Sepasang Oxfords potongan keseluruhan warna darah lembu ini mempamerkan patina yang cantik. Nada merah dan navy dipuji oleh stokin dua warna dan sepasang elegan sarung tangan kambing Nappa , kedua-duanya dari Fort Belvedere

Kerana ia biasanya hanya mempunyai satu jahitan di tumit, ia juga memerlukan lebih banyak kulit untuk membuat potongan keseluruhan. Ini, ditambah pula dengan fakta bahawa ia memerlukan sejumlah besar kemahiran untuk memotong dan membentuk kulit dengan baik, bermakna Oxford potongan keseluruhan biasanya berharga lebih tinggi daripada jenis Oxford yang lain. Jarang untuk melihat potongan keseluruhan yang lancar, kerana mereka mengambil lebih banyak masa dan kemahiran untuk menghasilkan. Walau bagaimanapun, hasilnya selalunya cantik dan menjadi bukti kepada ketukangan pembuatan kasut.

Raphael memadankan rupa ini dengan Oxford kulit buckskin putih.

Butiran Elegan

Ia telah menjadi agak popular untuk menampilkan medallion atau broguing lain pada kotak kaki sebagai hiasan, seperti yang anda boleh lihat dalam pasangan ini dari Gaziano & Girling . Potongan keseluruhan serba hitam dalam kulit paten atau anak lembu berkilat cermin berfungsi sebagai kasut malam selagi ia tidak mempunyai broguing.

Cap Toe Oxford

Cap toe Oxford, kadangkala juga dirujuk sebagai captoe atau cap-toe, mungkin merupakan gaya kasut Oxford yang paling meluas yang wujud. Warna yang paling popular sudah pasti hitam, dan gaya Oxford ini adalah kasut yang paling popular untuk kebanyakan pengeluar kasut lelaki klasik. Sudah tentu, ia juga tersedia dalam warna tan, coklat, cognac, oxblood, dsb., tetapi variasi hitam adalah lambang kasut Oxford.

Colin Firth dalam Kingsman memakai sut klasik British DB dengan bahu empuk

Kasut Oxford semi brogue hitam dengan seluar kelabu dan stokin

Kasut wholecut lancar Yohei Fukuda dalam burgundy

Kasut Oxford cap toe suede Khaki

Iklan Oxfords pelana Florsheim

Kasut Oxford cap toe coklat dipakai dengan seluar dan stoking biru

Kasut Oxford pelana putih dan Tentera Laut

Kasut Oxford kaki topi hitam dengan seluar kelabu adalah gabungan abadi

Selain vamp dan kuarters, sekeping kulit tambahan - yang dipanggil penutup kaki - ditambah di seluruh kotak kaki, dan ia juga boleh menampilkan topi tumit. Dalam warna hitam, cap toe Oxford ialah kasut perniagaan klasik yang dipakai oleh lelaki elegan dengan sut (perniagaan) mereka di seluruh dunia.

Jika anda tidak memiliki sepasang kulit paten yang berasingan atau Oxfords polos kulit anak lembu yang digilap, hujung kaki kulit betis hitam boleh berfungsi sebagai kasut tuksedo kerana ia dianggap oleh sesetengah pihak sebagai boleh diterima dengan tergesa-gesa, walaupun dari segi teknikal, ia tidak cukup formal untuk tali leher hitam tradisional. Oleh itu, adalah tidak betul untuk memakainya dengan tali leher putih.

Oxford hujung sayap

Kasut Oxford Tan Kiltie

White Buckskin Oxfords membuat penampilan unik pada kasut kasual.

Wingtip Oxford mempunyai penutup kaki runcing dengan sambungan dipanggil hujung sayap yang memanjang di sepanjang kedua-dua belah kasut. Walaupun secara teknikalnya Oxford, ia biasanya dirujuk sebagai Brogue. Apabila dilihat dari atas, penutupnya berbentuk seperti 'W' atau 'M', bergantung pada sudut pandangan. Gaya ini dianggap lebih kasual daripada Cap Toe. Ketahui semua tentang Brogues di sini .

Raphael memakai sut navy dengan sepasang Oxfords wholecut hitam untuk penampilan yang sangat formal

Oxfords, bukan Brogues?

Pada tahun 2015, watak Colin Firth dalam Kingsman: Perkhidmatan Rahsia negeri, Oxfords, bukan brogues. Ini bertujuan sebagai cara yang menyeronokkan untuk mencipta frasa kod unik untuk agensi pengintip fiksyen, tetapi ia mengelirukan secara sartorial. Kasut Oxford dikategorikan oleh sistem tali tertutupnya dan broguing adalah perincian berlubang. Oleh itu, Brogues tidak selalunya Oxfords dan sebaliknya, tetapi Oxford boleh dengan senang hati sukan broguing dan masih dikelaskan sebagai kasut Oxford.

Oxford lancar

Yang lancar sangat mirip dengan potongan keseluruhan dalam erti kata bahawa ia diperbuat daripada satu bahagian kulit juga. Walaupun potongan keseluruhan mempunyai jahitan pada tumit, yang lancar tidak mempunyai jahitan, menjadikannya lebih sukar untuk dihasilkan. Ia juga memerlukan lebih banyak kulit daripada potongan keseluruhan, mengambil purata kira-kira dua kali lebih banyak kulit daripada yang diperlukan untuk topi biasa Oxford.

Preston mempamerkan sut tiga helai arang dengan sepasang klasik Oxfords kaki topi hitam

Kasut wholecut lancar Yohei Fukuda dalam burgundy. (Kredit imej: Yohei Fukuda )

Oleh itu, ia biasanya hanya ditawarkan oleh pembuat kasut yang dipesan lebih dahulu. Kadangkala, istilah wholecut digunakan secara sinonim dengan lancar semata-mata kerana istilah itu lebih dikenali, walaupun secara teknikal, ini tidak betul.

Pelana Oxford

Raphael memilih baju sejuk kriket dan sepasang oxford hujung sayap coklat dalam pakaian separa kasual

Iklan pelana Florsheim vintaj Oxfords. (Kredit imej: Kertas Tempoh )

Preston memasukkan topinya dalam pakaian blazer kasual yang menampilkan sepasang kasut Oxford cap toe coklat

Sepasang kasut Oxford pelana putih dan navy klasik. (Kredit imej: Ben Perak )

Oxfords ini tidak mempunyai sebarang jenis penutup kaki dan mempunyai jalur kulit tambahan yang merentasi bahagian atas tengah kasut hingga ke tapak (lebar lubang tali kasut) dalam warna yang berbeza. Mereka mungkin atau mungkin tidak mempunyai penutup tumit dalam warna yang kontras. Dari segi sejarah, ia adalah gaya Amerika, tetapi anda boleh menemuinya ditawarkan oleh syarikat di seluruh dunia.

Kiltie Oxford

Oxford Tan ditambah pada kombinasi jaket dan seluar terbuka untuk penampilan separa kasual

Sepasang kasut Kiltie Oxford tan. Gaya itu jarang dilihat sekarang. (Kredit imej: GolfWRX )

Kiltie Oxford dibezakan dengan lidah berjumbai tambahan yang tergantung di bahagian atas yang kelihatan serupa dengan kilt berlipat, oleh itu namanya. Mereka pernah dilihat paling kerap dalam aktiviti sukan tradisional, dengan golf menjadi tempat tumpuan khusus untuk Kiltie Oxfords. Kasut ini tidak lagi biasa dan agak sukar untuk ditarik dengan baik pada Abad ke-21.

Cara Menggayakan Kasut Oxford

Tegasnya, Oxford dianggap sebagai kasut formal. Namun, pada masa kini ia datang dalam pelbagai warna dan variasi, serta menampilkan elemen perincian unik yang boleh melembutkan rasa formal Oxford.

Gaya Kasut Oxford Formal

Kasut Oxford pertama yang perlu dimiliki oleh setiap lelaki ialah topi hitam Oxford. Ia adalah kasut yang boleh dipakai ke pejabat, pengebumian, perkahwinan, acara malam, dan mungkin juga majlis bertali leher hitam. Sukar untuk memadankan kasut ini kerana serba boleh apabila ia berkaitan dengan pakaian lelaki klasik.

Crockett dan Jones menghasilkan gaya Oxford klasik seperti model coklat gelap dalam suede ini menampilkan hujung sayap dengan broguing

Raphael memakai sut navy dengan sepasang Oxfords wholecut hitam untuk penampilan yang sangat formal

Kyle memakai baju berjalur biru dan putih dengan seluar hijau, tali pinggang coklat, kasut pakaian coklat dan stokin Fort Belvedere berwarna coklat.

Preston mempamerkan sut tiga helai arang dengan sepasang klasik Oxfords kaki topi hitam

Potongan keseluruhan boleh kelihatan sangat kacak apabila patina diperoleh atau digunakan pada kasut. Hari ini, Cap Toe Oxford selalunya boleh diterima di Tali leher hitam acara dan dengan sut malam gelap atau pakaian koktel. Ia tidak disyorkan untuk memakai hitam dengan denim. Untuk tweed , secara amnya disyorkan untuk memakai but atau kasut derby sebaliknya, manakala lukisan dinding, solaro, linen atau seersucker boleh dipakai dengan topi Oxfords, walaupun disyorkan untuk tidak memakai pakaian hitam dengan pakaian ini. Sebaliknya, penonton atau warna coklat pepejal adalah pilihan yang lebih baik.

Gaya Kasut Oxford Separa Kasual

Kasut Oxford Kulit Paten Hitam Tali leher Hitam

Raphael memilih baju sejuk kriket dan sepasang oxford hujung sayap coklat dalam pakaian separa kasual

Oxfords hujung sayap suede hijau dengan tali magenta

Preston memasukkan topinya dalam pakaian blazer kasual yang menampilkan sepasang kasut Oxford cap toe coklat

Kasut Oxford dua tona dengan tali kapas berlilin bulat berwarna kelabu

Oxford Tan ditambah pada kombinasi jaket dan seluar terbuka untuk penampilan separa kasual

Wingtips atau Brogues dianggap lebih kasual daripada cap toe biasa. Dalam warna hitam, ia boleh dipakai ke pejabat, tetapi dalam warna coklat gelap, ia menjadi lebih serba boleh kerana anda kini boleh menggabungkannya dengan pakaian dan penampilan yang jauh lebih kasual, termasuk seluar jeans. Terutama dalam warna coklat, ini bagus untuk pejabat dalam persekitaran bukan kolar putih, dan terutamanya hebat dengan pakaian sukan atau blazer.

Tali Kasut Gelap Violet Bulat - Tali Kasut Pakaian Kapas Lilin Mewah oleh Fort Belvedere

Crockett dan Jones menghasilkan gaya Oxford klasik seperti model coklat gelap dalam suede ini yang menampilkan hujung sayap dengan broguing. (Kredit imej: Crockett & Jones )

Brogue coklat gelap dalam suede mungkin merupakan salah satu daripada kasut ke-2 atau ketiga yang perlu anda beli selepas anda melabur dalam kasut Oxford.

Gaya Kasut Oxford Kasual

Penonton dua nada dan kasut pelana mungkin merupakan gaya kasut Oxford yang paling kasual. Mana-mana gaya adalah sangat luar biasa dan mungkin dilihat sebagai flamboyan pada Abad ke-21. Oleh itu, kami mengesyorkan agar anda fokus pada mendapatkan asas almari kasut anda sebelum melabur dalam sesuatu yang unik.

Tali Kasut Kelabu Gelap Bulat - Tali Kasut Pakaian Kapas Wax Mewah

Kyle memakai baju baju berjalur biru dan putih dengan seluar hijau, tali pinggang coklat, kasut pakaian coklat dan stokin Fort Belvedere berwarna coklat.

Sebaliknya, cari kasut Oxford dengan warna dan tekstur yang menarik, seperti sepasang semi-brogues dengan patina. Atau mungkin sepasang kasut Oxford suede kelabu, yang akan mengurangkan formaliti gaya Oxford. Mereka boleh berfungsi dengan sangat baik dengan seluar jeans, seluar chinos berwarna atau korduroi, dan pakaian kasual hingga separa kasual yang lain.

Pakaian malam Gaya Kasut Oxford

Tali Kasut Burgundy Bulat - Tali Kasut Pakaian Kapas Wax Mewah

Sepasang oxford kaki biasa paten hitam, dipadankan dengan tuxedo berwarna biru tengah malam.

Sama ada pelan atau keseluruhan Oxfords dalam kulit paten adalah beberapa kasut paling elegan yang boleh anda miliki untuk ensembel pakaian malam. Sama ada anda menghadiri acara tali leher putih atau hitam, anda pasti akan kelihatan abadi dalam sepasang kasut Oxford polos atau keseluruhan.

Tali Kasut: Tingkatkan Kasut Oxford Anda dengan Bajet

Jika anda sudah memiliki kasut Oxford dan anda inginkan wajah baharu tanpa membeli kasut baharu, cara paling mudah untuk melakukannya ialah dengan tukar tali kasut . Dengan sepasang tali kasut berkualiti dalam warna pelengkap, anda akan dapat menukar rupa keseluruhan Oxfords anda tanpa perlu membeli sepasang kasut baharu.

Kasut Lelaki Terbaik Bawah $300

Ujung sayap suede hijau Oxfords dengan tali kasut ungu kapas berlilin bulat

Kedudukan Jenama Kasut Lebih $500

Kasut Oxford dua tona dengan tali kasut kelabu kapas berlilin bulat

Raphael memakai sepasang kasut Oxford tan dengan pakaian musim panas.

Kubu Belvedere

Tali Kasut Ungu Bulat – Tali Kasut Pakaian Kapas Lilin Mewah oleh Fort Belvedere

berbelanja di sini

Kubu Belvedere

Tali Kasut Mid Grey Bulat – Tali Kasut Pakaian Kapas Lilin Mewah oleh Fort Belvedere

berbelanja di sini

Sama ada anda lebih suka tali anda rata atau bulat, adalah penting bahawa tali itu nipis, diperbuat daripada kapas dan berlilin. Dengan cara ini, anda akan dapat mengikat kasut anda, memastikannya diikat dengan selamat dan kelihatan sangat elegan sambil menikmati Oxfords anda. Kelabu gelap atau tali kasut kelabu muda pada oxford hitam boleh kelihatan sangat canggih, dengan ungu gelap pada coklat kelihatan sama indahnya biru dengan oxford putih.

Berfikir ke hadapan

Satu set tali kasut tambahan boleh menjadi penyelamat. Nasib baik, anda tidak perlu menggantikan anda Tali Kubu Belvedere selalu, tetapi jika anda merasakan perubahan warna pada kad, atau ingin bersedia untuk sebarang kemungkinan, maka sediakan set ganti dalam EDC , beg, jaket atau almari ialah idea yang bagus.

Di mana untuk membeli Kasut Oxford?

Jika anda sedang mencari ulasan yang lebih umum tentang beberapa jenama paling terkenal yang membuat kasut Oxford, sila lihat panduan kami di bawah. Kami telah memperibadikan senarai ini untuk memadankan sama ada belanjawan yang lebih rendah atau lebih tinggi, tetapi kedua-duanya berguna untuk memahami lebih lanjut tentang pemikiran kami tentang tempat untuk mencari kasut Oxford yang berkualiti dan bergaya.

RTW Oxfords Bawah $300

Jika anda sedang mencari beberapa cadangan sedia untuk dipakai yang hebat untuk kasut Oxford pada bajet $300 atau kurang, maka lihat cadangan kami di sini.

Kasut Pakaian Lelaki Terbaik Bawah $300

RTW Oxfords Lebih $500

Sekiranya anda mempunyai belanjawan sebanyak $500 atau lebih, jenama kasut sedia untuk dipakai ini pasti akan menawarkan sesuatu yang anda sukai di Oxford.

Kedudukan Kasut RTW Lelaki melebihi $500 (28 Jenama TERBAIK & TERBURUK!)

Jenama Kasut Oxford Mesra Bajet

Kami menganggap Oxford bajet sebagai apa sahaja sehingga $300. Apabila bercakap tentang kasut, anda sepatutnya melabur lebih daripada sepasang $30 yang murah daripada Walmart - anda akhirnya akan menggantikannya dengan lebih banyak berbanding jika anda melabur lebih sedikit dalam Oxford anda sebagai permulaan. Untuk menjadi lebih baik kos setiap pemakaian daripada kasut anda, anda pasti ingin melabur dalam sepasang daripada jenama seperti yang di bawah.

Jenama Kasut OxfordFikiran Kami
Ace Marks Kasut Itali blake pantas dijahit pada tahan lama yang elegan dengan patina cantik dalam warna klasik dan luar biasa. $320 untuk Wholecut, $295 untuk Oxford biasa = nilai hebat. Mereka juga mempunyai sekali-sekala Kickstarter di mana anda boleh mendapatkan sepasang Oxford dengan harga $200, yang merupakan nilai yang lebih baik.
Loake Loake berpangkalan di Northampton, England, dan menghasilkan kasut label peribadi untuk banyak syarikat dan menawarkan kualiti yang baik untuk harga. Bergantung pada julat yang anda beli, kasut anda mungkin dibuat di England atau Asia. Kasut yang dibuat di Asia biasanya mencerminkan pada harga yang lebih rendah, yang bagus untuk membeli-belah mengikut bajet
ikan duyung Dikendalikan oleh ahli keluarga Albaladejo, yang juga mengendalikan kasut Carmina terkenal dari Mallorca, Sepanyol. Untuk menjimatkan kos, kasut mereka dibuat di China, jadi mutu kerjanya tidak setanding dengan Sepanyol, tetapi harganya jauh lebih rendah, menjadikannya pilihan yang baik untuk sepasang permulaan Oxford.
Keghairahan kasut Berpusat di Berlin, Jerman, Shoepassion menawarkan pilihan hebat Oxford klasik dan kontemporari buatan Sepanyol. Dengan kualiti yang baik dan harga yang baik, kami mengesyorkannya kepada sesiapa sahaja yang mencari gaya yang lebih luar biasa seperti kasut pelana atau penonton pada harga yang berpatutan.

Hidup Vintage!

Jika belanjawan anda tidak dapat menjangkau sepasang Oxford yang serba baharu, maka anda akan terkejut dengan apa yang boleh ditawarkan oleh pasaran vintaj kepada anda. Nama mewah selalunya tersedia pra-kesukaan untuk harga yang sangat baik, dan walaupun dengan harga sol semula dan penyegar, mereka mungkin masih kos keseluruhannya lebih rendah daripada pasangan yang serba baharu. Raphael berjaya memenangi pasangan Oxfords pra-cinta ini dengan hanya $56 pada lelongan di eBay .

Jenama Kasut Oxford Julat Pertengahan

Untuk pilihan kami dalam kasut Oxford kelas pertengahan, kami akan melihat harga antara $300 dan $700. Mungkin anda sudah mempunyai beberapa pasang kasut Oxford bajet dan ingin menaik taraf ke peringkat seterusnya, atau mungkin anda ingin memanjakan diri anda dengan sesuatu yang lebih istimewa. Pada titik harga ini, anda sepatutnya melihat peningkatan dalam kualiti kasut Oxford yang ditawarkan di sini, dengan pelbagai bahan dan reka bentuk yang berbeza untuk anda gunakan.

Jenama Kasut OxfordFikiran Kami
Alden Dengan keghairahan untuk kulit Cordovan yang terbaik, kasut Alden adalah ruji gaya Amerika. Gaya kasut Oxford yang konservatif dan abadi dicontohi dalam pilihan kulit yang berkualiti.
Allen Edmonds Menghasilkan kasut gaya Amerika klasik, mereka mempunyai banyak tawaran istimewa dan tawaran yang sedang berlangsung, selalunya boleh menawarkan harga yang sangat menarik. Jika anda sedang mencari Oxford Amerika yang asli, maka Allen Edmonds ialah jenama untuk anda.
Carmina Berpusat di Sepanyol, Carmina menghasilkan kasut Oxford yang sangat baik. Mereka pakar dalam Cordovan, dan walaupun ini biasanya menolak had atas julat harga pertengahan, mereka adalah kasut yang sangat cantik.
Crockett & Jones Dari England, kami mengesyorkan Crockett & Jones untuk Gentleman klasik yang mahukan kasut Inggeris yang sesuai dengan sejarah dalam pilihan hebat dan pelbagai gaya.

Jenama Kasut Oxford Mewah

Apabila langit adalah had, ini adalah beberapa jenama kasut Oxford yang benar-benar memanjakan untuk anda. Setiap kasut dalam kategori ini berharga lebih $700, tetapi anda pasti akan melihat hasil ketukangan yang sangat baik, bahan superlatif dan reka bentuk yang cemerlang.

Jenama Kasut OxfordFikiran Kami
Aubercy Pembuat kasut Perancis seperti Aubercy terkenal kerana kegemaran mereka pada garisan yang dramatik dan elegan. Gaya Eropah sepenuhnya, Aubercy's Oxfords tersedia sebagai RTW, MTO dan Bespoke.
Edward Green Bagi ramai yang menggemari kasut Oxford,Edward Greendikatakan membuat pasangan yang paling tepat apabila ia berkaitan dengan piawaian RTW. Dengan sejarah yang kaya dalam mencipta kasut yang sangat baik, Edward Green ialah jenama yang perlu dicari apabila ia berkaitan dengan kasut Oxford.
Gaziano & Girling Berdasarkan Savile Row di England, Gaziano & Girling menawarkan kasut yang hebat dalam pelbagai jenis RTW, MTO atau yang dipesan lebih dahulu. Yang terakhir selalunya digayakan dan melambangkan keanggunan.
Stefano Bemer Orang Itali terkenal dengan kecintaan mereka terhadap gaya dan kualiti dalam hal pakaian lelaki. Stefano Bemer tidak berbeza, dengan kasut Oxford yang indah tersedia pada tahap yang dipesan lebih dahulu dan RTW

Kasut Oxford Tempahan

Sememangnya, terdapat banyak adat pembuat kasut di seluruh dunia yang akan dapat mencipta sepasang Oxford mengikut spesifikasi anda sendiri. Ini adalah proses yang sedang diterokai oleh Raphael dengan pembuat kasutnya sendiri, di mana dia mempunyai sepasang Oxford tersuai yang dibuat oleh Amara Hark Weber. Anda juga boleh melihat kemajuan perjalanan ini, bermula dengan proses mengambil ukuran Raphael.

Soalan Lazim Kasut Oxford

Apakah kasut Oxford?

Kasut Oxford ialah sejenis kasut formal, menampilkan sistem tali tertutup dan buku lali rendah yang membolehkan pelbagai pergerakan penuh.

Adakah kasut Oxford formal?

Setakat kasut, kasut Oxford boleh menjadi gaya yang paling formal. Disebabkan talinya tertutup kemas di bahagian hadapan kasut, ia tidak kelihatan kasual seperti sepasang kasut bertali terbuka seperti Derby. Sudah tentu, formaliti kasut Oxford akan bergantung pada beberapa faktor lain, seperti pilihan warna, serta sebarang hiasan tambahan.

Apakah perbezaan antara kasut Oxford dan Derby?

Dua bahagian kulit yang bersatu apabila tali diketatkan dianggap sama ada terbuka atau tertutup. Oleh kerana kedua-dua bahagian ini dijahit di bawah vamp pada kasut Oxford, ia dianggap sebagai sistem ikatan tertutup, manakala pada kasut Derby kedua-dua bahagian ini dilekatkan pada bahagian luar vamp, dengan itu bermakna ia adalah sistem ikatan terbuka.

Bolehkah saya memakai kasut Oxford dengan seluar jeans?

Anda boleh memakai sepasang kasut Oxford dengan seluar jeans, tetapi anda perlu berhati-hati. Berpegang pada gaya kasut Oxford yang kurang formal, di mana bahan seperti suede digunakan dan apabila hiasan tambahan seperti broguing ditambahkan. Dengan cara ini, anda akan memadankan sifat denim anda yang lebih kasual.

Apakah maksud Oxfords not brogues?

Frasa Oxfords bukan Brogues terkenal dengan filem 2015 'Kingsman: The Secret Service'. Dalam filem itu, ejen rahsia Harry Hart, yang digambarkan oleh Colin Firth, memberikan frasa kod ini sebagai cara untuk mengenal pasti dirinya sebagai ejen Kingsman, kerana pangkalan operasi mereka tersembunyi di kedai tukang jahit di Savile Row. Menariknya, dia juga menyatakan bahawa Oxford adalah mana-mana kasut formal dengan tali terbuka, yang tidak tepat.

Mengapa mereka dipanggil kasut Oxford?

Kasut Oxford pada asalnya dipanggil kasut 'Oxonian', kerana ia digemari oleh pelajar universiti yang tidak mahu memakai but formal yang lazim pada tahun 1800-an. Lama kelamaan, nama itu ditukar kepada kasut 'Oxford' sebagai penghubung yang lebih langsung kembali ke universiti berprestij di England di mana gaya itu bermula.

Adakah kasut Oxford selesa?

Sama seperti mana-mana gaya kasut, sepasang Oxfords yang dibuat dengan baik yang sesuai dengan anda boleh menjadi sama selesa seperti kasut sukan. Perkara utama ialah memastikan anda membeli sepasang Oxford yang sesuai dengan anda, dan dibuat dengan bahan berkualiti tinggi yang membolehkan kaki anda bernafas sepanjang hari.

Adakah kasut Oxford sesuai untuk kasual perniagaan?

Apabila memilih sepasang Oxford untuk pejabat kasual perniagaan, pastikan anda mencapai tahap formaliti yang betul. Contohnya, sepasang Oxfords hujung sayap ialah pilihan yang menarik untuk almari pakaian kasual perniagaan. Anda juga boleh mencuba Oxford dalam warna coklat dan coklat sebagai cara untuk memastikan anda berpakaian sesuai untuk kod pakaian kasual perniagaan.