Panduan Knit Tie – Semua Yang Anda Perlu Tahu Tentang Knit Tie

Panduan Mengikat Tali

Apabila bercakap tentang ikatan rajut, ramai orang nampaknya berfikir bahawa semua ikatan rajut adalah sama. Itu sama seperti mengatakan kapas adalah kapas, dan T-Shirt $1 di Walmart adalah perkara yang sama seperti a David J. Anderson baju raya. Jika anda membaca Gentleman's Gazette, anda tahu bahawa anda boleh menemui pelbagai kualiti barangan dan perkara yang sama berlaku untuk ikatan rajutan. Walau bagaimanapun, ikatan rajutan adalah sangat visual dan tekstur yang berbeza lebih mudah dijelaskan dengan video berbanding teks, dan oleh itu kami mencipta video dengan semua yang anda perlu tahu tentang ikatan rajutan.

Isi kandunganKembangkanRuntuh
  1. Kualiti Tali Jalinan
  2. Pakai Simpulan Empat di Tangan dengan Ikatan Berkait
  3. Petua Gaya Tali Ikat Berkait
  4. Bahan Tali Jalinan
  5. Cara Menyimpan Tali leher Berkait Anda

Video ini adalah mengenai ikatan rajutan. Saya akan membincangkan kualiti yang anda boleh dapatkan, bahan apa yang perlu anda pilih, cara memilih yang betul untuk ikatan simpulan anda dan cara menggabungkan dan memakainya.

Kualiti Tali Jalinan

Pertama, mari kita bercakap tentang kualiti. Ikatan bersatu datang dalam dua kualiti asas: lembut dan rangup. Ikatan rajutan lembut, seperti yang anda lihat di sini mempunyai rasa yang sangat halus. Mereka sangat lembut dan ia berfungsi dengan baik dengan pakaian kasual. Sebaliknya, ikatan rajutan yang rangup lebih keras, ia tidak begitu licin dan apabila anda mencubitnya di tangan anda, anda boleh mendengar jeritan sutera, itulah sebabnya ia dipanggil tangisan sutera .Kemelut dalam ikatan menggunakan benang sutera yang sangat istimewa yang berasal dari Alps dan selesai di sana. Ia sebenarnya dibuat pada mesin berusia seratus tahun yang pada asalnya digunakan untuk membuat stokin. Ia dikait rata pada permukaan yang rata, diletakkan pada acuan kayu, dijahit bersama dengan tangan dan kemudian ia perlu berehat selama beberapa hari dengan wap untuk mendapatkan bentuk terakhirnya.

Knit Lembut ikatan sebaliknya, dibuat dengan cara yang sama sekali berbeza. Ia dikait seperti stoking moden dalam mesin bulat di mana anda tidak dapat melihat sebarang jahitan di bahagian belakang. Biasanya, mesin jenis ini lebih berleluasa dan anda akan dapati jenis ikatan rajutan bulat seperti ini di mana-mana manakala yang rangup dengan jahitan tengah yang dijahit dengan tangan adalah sekolah yang sangat lama, sangat jarang, sangat berkualiti dan banyak lagi. mahal kerana memerlukan lebih banyak kerja dan lebih banyak sutera.

Tekstur Ikatan Bersatu

Tekstur Ikatan Bersatu

Pakai Simpulan Empat di Tangan dengan Ikatan Berkait

Kedua, tali leher tahu untuk ikatan bersatu. Secara peribadi, saya selalu mencadangkan untuk memakai hanya satu simpulan iaitu simpulan empat di tangan. Semata-mata kerana ikatan rajutan lebih tebal daripada ikatan biasa dan jika anda memilih apa-apa lagi, simpulan anda menjadi sangat besar dan tebal. Jika anda suka itu, cubalah tetapi melakukan simpulan Windsor, mungkin juga simpulan Windsor separuh dengan ikatan bersatu hampir mustahil.

Petua Gaya Tali Ikat Berkait

Tiga, petua gaya tali leher bersatu. Pada asalnya, ikatan rajut adalah kasual, ia sangat tidak formal dan tiada siapa yang akan memakainya dengan sut namun hari ini, anda boleh memakainya dalam apa jua cara, bentuk atau bentuk yang anda inginkan. Secara peribadi saya akan mencadangkan anda menggunakan tali leher yang lebih lembut yang boleh kita lihat di sini untuk pakaian kot sukan atau jika anda hanya memakai vest atau kadang-kadang hanya kemeja. mereka melabuhkan dengan sangat mudah, sangat kasual dan mereka hebat. Sebaliknya jika anda ingin memakai sut, saya akan memilih ikatan rajutan pepejal yang sedikit lebih keras kerana ia hanya memberikan keseluruhan pakaian itu dimensi yang berbeza dan anda juga boleh memakainya dengan sut garis-garis kecil perniagaan. Hanya pastikan anda memilih seperti warna yang sesuai dengan ensemble. Contohnya, sut navy dengan tali leher biru atau tali leher merah, mungkin hijau tua. cuma bukan warna yang sangat terang jadi keseluruhan ensemble berfungsi bersama. Hari ini, saya memakai tali leher rajut sutera cri de la soie rangup dari Fort Belvedere dan saya memilihnya kerana jaket saya mempunyai warna kuning air, adalah fabrik terburuk yang sedikit lebih formal daripada katakan tweed. Ia mempunyai lapel memuncak yang juga lebih formal daripada lapel berlekuk dan ini berpayudara dua yang lebih formal daripada jaket berdada tunggal. Oleh itu, saya memilih versi rangup dan dalam warna coklat ia selaras dengan baik tetapi memberikan kontras yang mencukupi. Oleh kerana ikatan rajutan cri de la soie adalah lebih kaku, anda boleh melakukan perkara seperti meletuskan simpulan ikatan anda sedikit supaya ia berdiri dan memberikan anda rupa yang berbeza. Itu adalah sesuatu yang anda tidak boleh lakukan dengan ikatan rajutan yang lebih lembut. Secara keseluruhan, anda boleh memakai tali leher rajut dengan apa-apa jenis pakaian hari ini melainkan anda memakai pakaian pagi tradisional atau pakaian malam seperti tuksedo atau tali leher putih. Jangan pakai ikatan simpul dengan kombinasi tersebut. Palang ikat dan klip ikat adalah aksesori yang sangat popular. Ia kadang-kadang sedikit lebih sukar untuk digunakan dengan ikatan bersatu hanya kerana ia sangat tebal. Jadi jika anda ingin menggunakan aksesori seperti palang atau klip, saya cadangkan anda melangkau palang dan ambil sahaja klip itu kerana ia memberi anda lebih banyak ruang untuk benar-benar masuk ke bawah baju dan melepasi tali leher tanpa merosakkan tali leher.

Sebilangan ikatan rajutan bulat yang berbeza, rajutan lembut

Sebilangan ikatan rajutan bulat yang berbeza, rajutan lembut

Bahan Tali Jalinan

Empat, Bahan tali leher bersatu. Paling ikatan rajutan hari ini diperbuat daripada sutera atas pelbagai alasan. Satu, sutera mempunyai kilauan yang indah supaya ia kelihatan hebat. Kedua, ia benar-benar terasa baik di tangan anda dan ia mempunyai jenis konsistensi yang sesuai untuk langsir dan ia hanya secara keseluruhannya merupakan serat yang hebat yang sangat tahan lama. Satu lagi bahan popular untuk ikatan bersatu ialah bulu atau kasmir . Ia sangat lembut tetapi disebabkan konsistensi dan rasa, ia hanya sesuai untuk pakaian musim sejuk musim luruh. Tali leher Sutera boleh dipakai sepanjang tahun dan teman hebat kami, terutamanya untuk gabungan tetapi juga untuk sut.

Selama bertahun-tahun, sutera dan bulu adalah satu-satunya bahan tali leher yang digunakan untuk ikatan rajut. Akhir-akhir ini, kami juga telah melihat adunan seperti adunan kapas linen, linen dan bulu, linen dan sutera. Secara keseluruhan, saya akan mengatakan hanya menggunakan bahan-bahan ini semasa dan bulu, linen dan sutera. Secara keseluruhan, saya akan mengatakan hanya menggunakan bahan-bahan ini semasa musim semata-mata kerana untuk itulah ia dibuat dan ia tidak sehangat bulu untuk musim sejuk dan ia juga boleh menjadi sedikit lebih calar dan terdedah kepada kedutan yang berfungsi dengan baik dengan sut linen tetapi tidak begitu banyak untuk sut bulu buruk. Satu lagi bahan yang digunakan untuk mengikat tali leher ialah poliester, yang saya tidak akan mengesyorkan untuk membeli atau memakai kerana ia benar-benar membuatkan anda lebih berpeluh dan ia kelihatan lebih murah dan saya akan sentiasa menggunakan bahan semula jadi.

Tekstur ikatan rajut adalah serupa dengan ikatan grenadine namun, ia lebih ketara dan berbeza jadi jika anda ingin menambah dimensi lain pada pakaian anda, gunakan ikatan rajut dengan tekstur yang kuat.

Satu perkara yang sangat penting untuk ikatan rajutan ialah lebarnya. Jika anda memakai lapel yang kurus, anda mahu tali leher yang kurus. Jika anda mahukan lapel yang lebih lebar seperti ini, anda pasti inginkan tali leher yang lebih lebar. Juga perlu diingat bahawa ikatan rajutan adalah lurus jadi jika anda mempunyai tali leher tujuh sentimeter, ia selebar di bahagian atas seperti tali leher biasa sembilan sentimeter. Ingatlah perkara itu apabila anda memilih lebar yang sesuai untuk lapel anda.

Cri de la Soie Knit Ties oleh Fort Belvedere

Cri de la Soie Knit Ties oleh Fort Belvedere

Cara Menyimpan Tali leher Berkait Anda

Lima, penyimpanan tali leher bersatu. Terdapat dua cara untuk menyimpan ikatan rajutan anda. Salah satunya ialah mengambil tali leher rajut anda untuk menggulung dan menyimpannya seperti ini. Secara peribadi, saya menggulung semua tali leher rajut saya selepas memakainya selama kira-kira sehari. Apabila hari telah berlalu, saya membuka gulungannya dan hanya menggantungnya di rak saya seperti itu. Sesetengah orang lebih suka menyimpan ikatan rajutan mereka digulung kerana mereka takut ikatan rajutan menjadi lebih panjang apabila digantung di rak. Mengikut pengalaman saya, tali leher rajutan berkualiti baik seperti dari Fort Belvedere boleh disimpan tergantung atau digulung dan ia sentiasa kelihatan hebat. Saya harap anda belajar satu atau dua perkara tentang ikatan bersatu.

Jika anda ingin mengetahui lebih lanjut tentang Cara menambah baik gaya anda dan menyusun pakaian serta corak, lihat buku E saya, Tuan-tuan gaya. Terima kasih.