Panduan Komplikasi Jam Tangan

Tonton Panduan Komplikasi

Definisi jam tangan yang diterima komplikasi hanyalah sebarang fungsi pada jam tangan yang melakukan lebih daripada memberitahu masa. Ini terpakai kepada segala-galanya dari penggera , kepada tachymeter , kronograf , fasa bulan , kalendar , dan apa-apa dan segala-galanya di antaranya. Untuk memuji kesinambungan kamimenontonsiri, adalah penting untuk kami melihat secara mendalam setiap komplikasi untuk memberi anda pemahaman yang lebih baik kepada pembaca tentang cara setiap fungsi beroperasi.

Isi kandunganKembangkanRuntuh
  1. Komplikasi Paling Popular
  2. Komplikasi Perjalanan
  3. Komplikasi Tambahan
  4. Kesimpulan

Dalam buku asas awal ini, kami akan memperkenalkan secara ringkas beberapa komplikasi yang lebih popular sebelum menyediakan artikel khusus pada setiap daripada mereka seperti yang kami lakukan dengan Kronograf . Jika ada apa-apa yang anda tidak faham, sila lihat di kami tonton glosari .

Bagi kebanyakan lelaki, jam tangan berfungsi sebagai pelbagai alat yang mampu memberikan maklumat sebagai tambahan kepada masa dalam sehari. Walaupun jam tangan sudah tentu dilihat sebagai perhiasan, aksesori dan simbol status, bagi kebanyakan orang, ia juga merupakan alat praktikal perdagangan yang dalam beberapa kes, mempunyai keupayaan menyelamatkan nyawa.Komplikasi Besar Patek Philippe

Komplikasi Besar Patek Philippe

Daripada memantau paras oksigen semasa menyelam di laut dalam, hingga mengukur degupan jantung pesakit di hospital, jam tangan menawarkan profesional dari semua industri dan perdagangan, alatan dan fungsi untuk membantu mereka dalam aktiviti harian mereka. Alat yang dikawal selia dalam perdagangan untuk semua orang daripada pegawai polis kepada pengendali tentera, jam tangan itu telah menikmati sejarah cemerlang membantu lelaki melaksanakan tugas mereka.

Bagi seseorang seperti saya, saya jarang mencari jam tangan yang rumit untuk kegunaan praktikal. Walaupun saya pastinya menghormati dan menikmati jam tangan sedemikian, minat saya terhadap jam tangan yang berasingan daripada masa menceritakan biasanya adalah cerita di sebalik jam itu atau pergerakan yang boleh dicontohi. Walaupun saya memiliki jam tangan yang mempunyai pelbagai komplikasi, jam tangan kegemaran saya ialah jam tangan ringkas yang tidak lebih daripada memberi saya masa dalam sehari.

Sebab saya menyebut perkara ini adalah kerana perlu diperhatikan bahawa minat saya terhadap horologi berada dalam golongan minoriti. Saya tidak membeli jam tangan kerana saya fikir ia bagus sejak saya berumur sepuluh tahun, dan saya juga tidak membeli jam tangan hanya berdasarkan komplikasi. Saya mencari penemuan yang jarang ditemui dan minat utama saya terletak pada jam tangan vintaj. Percayalah apabila saya mengatakan bahawa jika saya mempunyai wang untuk membeli mana-mana koleksi yang saya inginkan, kebanyakannya akan kecewa kerana tiada satu pun jam tangan itu akan mencolok atau popular di kalangan orang ramai.

Hakikatnya tetap bahawa popular tidak selalunya yang terbaik. Big Mac dan Budweiser sangat popular tetapi ini tidak bermakna ia bagus.

Itulah sebabnya, saya sentiasa mengingatkan diri saya untuk menulis untuk pembaca, dan bukan untuk saya. Dan, pada masa yang ganjil saya terlupa, isteri saya lebih gembira untuk mengingatkan saya tentang itu.

Atas sebab ini, saya mendapati diri saya bercakap tentang komplikasi dan menjelaskan apa yang dilakukan walaupun yang paling tidak masuk akal. Bukan kerana saya mempunyai kepentingan tertentu, tetapi kerana seperti Big Mac dan Budweiser, kebanyakan lelaki melakukannya.

Walau bagaimanapun, saya mesti memberi amaran kepada anda, bahawa jika anda seorang pengumpul, nasihat saya adalah untuk tidak membeli jam tangan untuk komplikasinya, tetapi untuk membeli komplikasi untuk jam tangan itu.

Tarikh Hari Maurice Lacroix

Tarikh Hari Maurice Lacroix

Paparan Tarikh

Mungkin komplikasi yang paling mudah, tetapi juga paling berguna, paparan tarikh adalah persis seperti bunyinya - ia memberitahu anda tarikhnya.

Paparan khusus ini paling kerap boleh dilihat dalam empat pelbagai cara. Yang paling popular sudah tentu adalah Tetingkap Tarikh yang menampilkan dirinya sebagai apertur bersebelahan dengan tanda pukul tiga pada dail. Secara amnya ini adalah dalam bentuk dua nombor yang pergi dari 0-9 yang membolehkan setiap tarikh yang mungkin dalam bulan itu dilihat. Dalam sesetengah kes, nombor ini akan silih berganti antara merah dan hitam, yang mana ia akan dirujuk sebagai paparan tarikh Kasino.

Paparan tarikh kedua yang paling biasa dipanggil a Tarikh Besar . Paparan khusus ini memberikan pemakai paparan tarikh yang jauh lebih besar yang lebih mudah dibaca sepintas lalu daripada Tetingkap Tarikh. Pada sesetengah jam tangan, paparan akan menjadi dua tetingkap berasingan bersebelahan dengan sebelah kiri dari 0-3 dan sebelah kanan memaparkan 0-9 seperti Tetingkap Tarikh. Walaupun tetingkap ini juga boleh ditemui bersebelahan tanda jam 3, ia juga kadangkala boleh ditemui di bahagian atas dail di bawah tanda jam 12 juga.

Jenis paparan tarikh ketiga yang paling biasa ialah Roda Tarikh yang menampilkan tangan tengah dengan anak panah atau bulan sabit yang menunjukkan tarikh yang dirangkai di sepanjang bab luar dail. Selalunya dirujuk sebagai Dail Jurubank, Roda Tarikh tidak begitu biasa seperti bentuk yang disebutkan di atas, tetapi masih boleh didapati dengan mudah di seluruh pasaran Amerika dan Eropah.

Bentuk keempat yang paling biasa untuk memaparkan tarikh adalah melalui penggunaan dail subsidiari yang menggunakan sub-dail kecil yang paling biasa ditemui pada tanda jam 6. Biasanya digunakan bersama dengan komplikasi lain, dail ini akan berputar mengikut arah jam untuk memaklumkan kepada pemakai tarikh tersebut.

Sudah tentu dengan penciptaan semula jam tangan yang berterusan oleh ribuan pembuat jam di seluruh dunia, terdapat banyak cara berbeza jam tangan boleh memaklumkan kepada pemakai tarikh tersebut. Empat kaedah yang disebutkan di atas hanyalah bentuk yang paling biasa dan tidak boleh ditafsirkan dalam apa-apa cara sebagai satu-satunya paparan tarikh yang tersedia di pasaran.

Tarikh Hari

Tarikh hari ialah versi paparan tarikh yang lebih maju sedikit. Satu-satunya perbezaan antara paparan tarikh dan paparan tarikh hari ialah tarikh hari memberitahu anda hari dalam seminggu sebagai tambahan kepada tarikh bulan. Biasanya terdapat dua versi yang biasa digunakan hari ini, yang pertama ialah dail tarikh hari klasik dengan hari dalam seminggu terdapat di bahagian atas (atau tanda 12 jam) muka dan tarikh ialah apertur di sebelah tanda pukul 3 pada dail.

Varieti biasa kedua ialah tetingkap bersebelahan yang biasanya ditemui pada tanda 3 jam, di mana hari (biasanya dipendekkan dari Isnin hingga Isnin) terletak di sebelah tarikh.

Kalendar Tiga

Komplikasi kalendar tiga kali ganda hanyalah satu fungsi yang menambah bulan dalam setahun pada paparan tarikh hari. Kini, selain menunjukkan hari dalam minggu dan tarikh bulan, paparan juga akan mempamerkan bulan tertentu. Komplikasi yang sedikit lebih tidak berguna, ini benar-benar hanya berguna untuk mereka yang terlalu pelupa sehingga mereka tidak dapat mengingati bulan apa itu.

Tarikh Hari Abadi Rolex Oyster

Tarikh Hari Abadi Rolex Oyster

Kalendar Tahunan

Ini adalah fungsi kalendar yang lebih terperinci dan lebih sia-sia yang mengambil hari, tarikh dan bulan, dan kemudian menambah tahun padanya. Satu nota yang perlu diambil kira ialah ia tidak mengambil kira tahun lompat dan akan mara ke 31 Februari setiap tahun sebelum melonjak ke 1 Mac.

Kalendar Abadi

Ramai orang mendengar istilah kalendar kekal dan menganggap ia sesuatu yang lebih mengagumkan daripada yang sebenarnya. Walaupun sudah pasti pencapaian horologi seperti mana-mana komplikasi, satu-satunya perbezaan antara paparan kalendar kekal dan paparan kalendar tahunan ialah kalendar kekal mengambil kira tahun lompat, menghalang anda daripada perlu menetapkan fungsi secara manual pada 1 Mac. Walau bagaimanapun, perlu diingatkan bahawa fungsi ini memerlukan pembetulan pada 2100 apabila tahun lompat akan diabaikan.

Chronograph

Walaupun kami telah memberikan pandangan yang agak mendalam tentang dunia Kronograf , ini akan menjadi peringatan bagi mereka yang memerlukan bantuan rujukan cepat.

Takrifan terbaik bagi chronograph dalam istilah orang awam ialah merujuknya sebagai jam randik. Niat asalnya adalah untuk menyediakan jalan kepada perlumbaan masa dan sementara ia masih digunakan untuk tujuan yang sama hari ini, ia juga telah digunakan untuk pelbagai fungsi lain. Seperti yang saya nyatakan dalam panduan Chronograph, cerita kegemaran saya tentang Chronograph ialah cara ia menyelamatkan krew Apollo 13 apabila komputer di atas kapal gagal dan mereka bergantung pada jam tangan Omega mereka untuk membawa mereka pulang.

Terdapat tiga jenis kronograf asas yang ditemui hari ini, dengan pelbagai jenis lain di pasaran.

Jenis pertama dirujuk sebagai a Mono-Debu atau kronograf satu butang. Butang ini ditekan berturut-turut untuk memulakan, menghentikan dan menetapkan semula fungsi kronograf. Satu-satunya had jenis ini berbanding rakan dua butang dan tiga butang ialah ia tidak boleh mengukur jangka masa yang terganggu.

Jenis Chronograph yang kedua ialah Chronograph terbang ke belakang . Ia pada asalnya dicipta untuk digunakan oleh juruterbang yang memerlukan ketepatan yang sempurna apabila mengukur jangka masa. Dengan menekan butang kedua semasa kronograf sedang beroperasi, ia serta-merta menyebabkan semua pembilang ditetapkan semula dan bermula semula dari penanda sifar. Jenis komplikasi ini sangat berguna untuk navigasi apabila ketepatan sepersekian saat diperlukan.

1815 RATTRAPANTE PERPETUAL CALENDAR IN PLATINUM

1815 RATTRAPANTE PERPETUAL CALENDAR IN PLATINUM

Satu lagi Chronograph yang sangat popular dipanggil Rattrapante atau kronograf separa saat. Ini tidak boleh dikelirukan dengan fly-back. Ini adalah salah satu chronographs yang lebih mudah untuk dikesan kerana ia hampir selalu mempunyai tiga penolak pada kes itu, dan akan terdiri daripada dua jarum kedua pada dail, satu daripadanya akan ditindih di atas yang lain. Tujuan rattrapante adalah untuk membolehkan pemakai mengukur dua rentang masa yang berasingan. Semasa satu tangan bergerak, tangan yang lain boleh dihentikan, dimulakan atau ditetapkan semula kepada sifar.

Komplikasi Perjalanan

Komplikasi perjalanan, atau lebih dikenali sebagai komplikasi zon waktu dwi, ​​adalah tepat, fungsi yang dicipta untuk digunakan oleh mereka yang kerap melakukan perjalanan atau beroperasi dalam berbilang zon waktu.

Terdapat dua kategori utama komplikasi perjalanan dengan pelbagai sub-kategori juga.

Dwi-Masa

Fungsi dwi masa ialah jam tangan yang membolehkan pemakai melihat dua zon waktu yang berasingan, kedua-duanya beroperasi melalui penggunaan pergerakan tunggal.

Pergerakan Dwi

Pergerakan dwi walaupun dianggap oleh ramai sebagai satu komplikasi, pada pendapat saya bukanlah satu komplikasi sama sekali. Malah, ia hanyalah dua pergerakan berbeza yang beroperasi dalam kes yang sama. Ia ditetapkan dan beroperasi sepenuhnya secara bebas antara satu sama lain. Ia dikuasakan secara berasingan dan pada asasnya hanya dua jam tangan dalam satu. Sebab saya tidak menganggapnya sebagai komplikasi adalah kerana jam tangan yang hanya memberitahu masa bukanlah satu kerumitan dan kerana ia secara teknikalnya adalah dua pergerakan yang berasingan, setiap pergerakan tidak menyediakan sebarang fungsi yang luar biasa selain daripada memberitahu masa yang ditetapkan.

Ramai orang pernah mendengar istilah itu GMT apabila ia merujuk kepada fungsi zon waktu jam tangan. GMT hanyalah salah satu daripada subkategori yang saya nyatakan. Ia adalah akronim yang bermaksud Masa Purata Greenwich dan secara ringkasnya bermakna jam tangan anda memaparkan dua atau lebih zon waktu.

Frasa lain yang sering didengari ialah GMT dengan jarum jam bebas . Apa yang membezakannya daripada GMT biasa ialah jarum jam biasa ditetapkan secara bebas daripada jarum 24 jam. Evolusi selanjutnya ialah GMT dengan jarum jam tetap , fungsi yang direka untuk juruterbang yang termasuk jarum jam tambahan. Tangan ini membuat hanya satu pusingan di sekitar dail setiap hari supaya tanda pukul 12 menunjukkan bahawa sudah tengah malam, manakala tanda pukul 6 bermakna sudah tengah hari.

Pemasa Dunia Vacheron Constantin

Pemasa Dunia Vacheron Constantin

Pemasa Dunia atau Zon Waktu Dunia

Ini adalah komplikasi yang lebih kompleks terutamanya berguna bagi mereka yang beroperasi dalam berbilang zon waktu selalunya dari satu lokasi. Contohnya, eksekutif perniagaan antarabangsa yang berkomunikasi dengan pelbagai pejabat di seluruh dunia mungkin mendapati komplikasi ini berguna untuk berkomunikasi dengan pejabat tersebut menggunakan zon waktu tempatan mereka.

Komplikasi ini lazimnya ialah bezel dalam berputar dengan paparan 24 jam yang terletak di dalam bezel luar yang menyenaraikan bandar utama dalam setiap zon waktu. Walaupun bezel luar ditetapkan oleh pemakai, bezel dalam yang melepasi pergerakan, membuat satu revolusi lengkap setiap 24 jam.

Komplikasi Tambahan

Terdapat banyak jenis komplikasi lain, tetapi untuk kepentingan ruang, kami hanya akan menyebut beberapa fungsi yang lebih biasa.

Tourbillon

Tourbillon adalah salah satu komplikasi yang paling meningkatkan kos yang terdapat pada jam tangan, namun, pada pendapat saya juga salah satu yang paling tidak berguna. Malah, ramai ahli horologi berpendapat bahawa tourbillon bukanlah satu komplikasi, kerana ia sebenarnya tidak memberikan sebarang fungsi. Seluruh tujuan tourbillon adalah semata-mata untuk menjadikan jam tangan lebih tepat. Walaupun ia adalah bahagian yang sangat rumit dan memakan masa untuk dibuat, tourbillon pada asasnya adalah sangkar yang memutar roda imbangan pada paksinya sendiri. Pada mulanya ia direka untuk digunakan dalam jam tangan poket oleh Breguet untuk menafikan kesan graviti kerana jam tangan poket biasanya disimpan dalam kedudukan menegak. Perkara yang menarik ialah tiada bukti sama sekali untuk menyokong bahawa ia dalam apa jua cara, bentuk atau bentuk, meningkatkan ketepatan jam tangan mekanikal. Ia benar-benar menawarkan tidak lebih daripada tarikan estetik dan atas sebab apa pun telah menjadi simbol kemewahan dan kualiti dalam jam tangan. Pada pendapat saya, ia benar-benar tidak termasuk dalam senarai ini, namun, sebahagian besar peminat jam tangan dan peminat yang berminat menganggapnya sebagai komplikasi yang patut diberi perhatian mereka.

Pengulang Minit

Pengulang Minit hanyalah satu fungsi yang menyebabkan jam tangan berbunyi apabila tuil di sisi kotak itu diaktifkan. Agak standard pada sesetengah jam tangan poket vintaj, ia adalah komplikasi yang agak usang yang kebanyakannya hanya dikeluarkan hari ini untuk meningkatkan kos jam tangan atau untuk tujuan koleksi.

Grovania Moonphase

Grovania Moonphase

Komplikasi Moonphase

Ah, komplikasi fasa bulan yang menarik secara estetik, namun tidak berguna sama sekali. Mungkin berguna oleh ahli nujum atau nelayan pada tahap tertentu, komplikasi fasa bulan hanyalah penunjuk yang memberitahu anda sama ada bulan penuh, separuh, suku atau bulan baharu di langit di atas. Pada asalnya direka untuk pelayar untuk menentukan pasang surut, hari ini walaupun kebolehpercayaan dan ketepatannya yang luar biasa, ia benar-benar tidak berguna pada jam tangan. Saya akan mengesyorkan membeli apl merenung bintang pada telefon pintar anda dengan harga $2.99 ​​dan bukannya komplikasi fasa bulan pada jam tangan anda dengan harga $100,000.00. Itu atau hanya melihat ke atas.

Planetarium

Ini adalah satu komplikasi seperti fasa bulan yang boleh kelihatan sangat elegan namun tidak mempunyai tujuan yang munasabah selain membenarkan pemakai menjadi sumber maklumat yang tidak berguna. Apakah planetarium yang anda tanya? Ia hanyalah penunjuk penjajaran sistem suria kita. Walaupun komplikasi khusus ini sebenarnya agak rumit dan sukar untuk dihasilkan, melainkan anda mempunyai kepentingan untuk mengetahui setiap kedudukan planet, fungsi ini sebenarnya tidak lebih daripada topik perbualan yang menarik dan bukti pembuatan jam yang rumit.

Penggera

Penjelasan sendiri, penggera hanyalah komplikasi yang membenarkan anda menetapkan masa tertentu dan akan memberitahu anda apabila masa itu dicapai.

Persamaan Masa

Jika anda menikmati maklumat yang tidak berguna, komplikasi ini mungkin untuk anda. Walaupun menarik untuk diperhatikan, panjang suria sebenar bagi kebanyakan hari berbeza mengikut mana-mana sahaja daripada 16 minit lebih pendek kepada 14 minit lebih lama daripada 24 jam yang biasanya ditunjukkan pada kebanyakan jam tangan. Kerana perbezaan ini, persamaan paparan masa diperkenalkan. Ia hanya bertujuan untuk membezakan masa suria dan masa awam yang memberitahu anda tentang penambahan atau penolakan minit untuk hari itu.

Penunjuk Rizab Kuasa

Akhirnya, satu lagi komplikasi yang berguna. Penunjuk rizab kuasa cukup jelas. Ini hanyalah satu cara untuk menentukan jangka hayat jam tangan mekanikal anda sebelum ia perlu digulung. Dengan mengukur ketegangan pegas utama dan paparan, ia akan menunjukkan berapa banyak kuasa yang tinggal dalam jam tangan. Biasanya penunjuk akan ditunjukkan dalam beberapa jam, walau bagaimanapun, sesetengah jam tangan menawarkan rizab kuasa 10 hari yang mana ia akan menunjukkan hari dan bukannya jam.

Omega Rattrapante

Omega Rattrapante

Tachymeter

Saya merasakan bahawa walaupun ia telah dibincangkan secara ringkas dalam Panduan Chronograph , satu komplikasi yang perlu dinyatakan ialah Tachymeter. Tachymeter ialah skala yang paling biasa ditemui pada bezel chronograph yang digunakan untuk mengukur kelajuan pemakai pada jarak tertentu. Agak mudah, perkara yang menjadikan ini dianggap sebagai komplikasi ialah ia adalah fungsi yang melebihi fungsi penentu masa utama jam tangan.

kilat

Seperti banyak komplikasi, saya menganggap ini antara beberapa yang paling sia-sia yang pernah dicipta. Selalunya dipanggil tangan kedua melompat, ia adalah dail kecil yang melompat dengan sangat cepat untuk menunjukkan kepada anda berapa pantas setiap detik berlalu. Ia kadangkala kemas untuk ditonton dan boleh menjadi ketagihan yang ganjil, tetapi akhirnya ia tidak berfungsi sama sekali dan tidak boleh digunakan untuk mengukur apa-apa melebihi pecahan sesaat. Satu lagi komplikasi yang meningkatkan kos, namun tidak masuk akal.

Kesimpulan

Walaupun kami akan terus mengemas kini panduan ini serta panduan kami glosari bahagian menonton dan sudah tentu akan meneroka jauh ke dalam hati setiap komplikasi dalam artikel akan datang, kami berharap buku asas mengenai komplikasi ini akan menjadi batu loncatan ke dunia jam tangan mewah.

Seperti biasa, topik horologi adalah luas dan luas. Untuk memperincikan semua pencapaian dan pencapaiannya akan memerlukan jumlah dan sementara matlamat kami adalah menyediakan anda dengan perpustakaan sumber dan maklumat yang lengkap untuk kedua-dua pemula dan juga pakar, proses menyediakan maklumat sedemikian akan berterusan dan sudah tentu akan mengambil masa. masa.

Besar harapan saya bahawa ini, sebagai tambahan kepada artikel saya sebelum ini dalam ruangan tontonan kami telah memberikan anda pengenalan asas kepada horologi supaya semasa kami meneroka, anda akan mempunyai asas pengetahuan asas untuk dirujuk semasa kami memberi tumpuan kepada aspek terperinci dan teknikal. membuat jam tangan, menyelidik dan menyemak jam tangan dan pengeluar tertentu yang patut mendapat perhatian seorang lelaki.

Ingin mengetahui lebih lanjut tentang jam tangan?

Dapatkan panduan Kami Di Sini!