Panduan Kot Parit

panduan kot parit

Baju atasan danbaju atasanadalah sebahagian daripada yang elegan budiman almari pakaian namun hanya sedikit lelaki yang tahu bahagian yang mereka patut melabur. Oleh itu, saya memulakan satu siri untuk mendedahkannyagaya overcoat & topcoat berbeza.

Isi kandunganKembangkanRuntuh
 1. Sejarah Kot Parit
 2. Aquascutum
 3. Thomas Burberry
 4. Apa yang menjadikan Parit sebagai Parit?
 5. Kesesuaian Trench Coat
 6. Di mana untuk membeli kot parit?
 7. Cara Membeli Kot Burberry Terpakai
 8. Burberry tulen atau palsu?
 9. Bila Perlu Dipakai & Bila Tidak Pakai Kot Parit?
 10. Kesimpulan

Dengan musim hujan yang lebat, ini adalah musim yang sesuai untuk membincangkan Kot Parit, untuk meneroka akar dan variasinya yang unik dan untuk membantu anda mencari parit yang sesuai dengan gaya dan gaya anda. bajet .

Untuk melompat terus ke perenggan, ikuti pautan di bawah: • saya.Sejarah Kot Parit
 • II.Apa yang Menjadikan Parit Parit?
 • III.Kesesuaian Trench Coat
 • IV.Di Mana & Cara Beli Trench Coat

The Kot seragam telah pergi jauh dari medan perang abad ke-19. Setakat kot, Kot Parit adalah sama ikoniknya, dihargai kerana bentuk dan fungsi klasiknya oleh lelaki dari semua citarasa. Untuk mencari Trench Coat yang sesuai untuk diri sendiri, adalah penting untuk memahami sejarahnya.

Sejarah Kot Parit

Seperti kebanyakan pakaian hari ini, terdapat banyak teori tentang asal-usul tepat kot parit, dan walaupun mustahil untuk mengetahui siapa yang betul, saya akan cuba menggariskan senario yang mungkin - anda kemudian boleh memilih teori yang paling menggembirakan anda. !

Trenchcoat Amerika pada tahun 1940

Trenchcoat Amerika pada tahun 1940-an

Zaman Awal – Macintosh & Baju Hujan Bergetah

Nampaknya, kot jurulatih abad ke-18 - yang juga merupakan pendahulu hebat kot – berkemungkinan merupakan bapa kepada kot parit. Tidak seperti pakaian berjenama moden, setiap ciri ciri parit lahir daripada kepraktisan.

Hari ini, kot parit diklasifikasikan sebagai baju hujan, yang membawa kita ke titik permulaan kita pada awal abad kesembilan belas. Pada masa itu, lampu gas menjadi semakin popular, dan Glasgow, Scotland, gas itu berasal daripada arang batu. Pada tahun 1818, orang Scotland James Syme menyedari bahawa hasil sampingan, naphtha tar arang batu, mampu melarutkan getah. Seperti yang telah berlaku berkali-kali dalam sejarah, pencipta / penemu menyampaikan maklumatnya kepada ahli perniagaan yang bijak - dalam kes ini, Charles Macintosh, yang telah berjaya membuat banyak wang dengan peluntur kering.

Charles Macintosh

Charles Macintosh

Menjelang tahun 1823, Macintosh telah menemui cara untuk menggunakan larutan getah pelekat ini dalam pakaian. Dia menyapunya di antara dua lapisan kain, yang menghasilkan baju hujan kalis air yang langsung tidak berasa seperti getah. Walaupun pada hakikatnya baju hujan ini mempunyai bau yang paling tidak menyenangkan, Charles Macintosh & Co. telah diasaskan pada 1824 Manchester, England, yang merupakan rumah kepada kilang kapas yang menyediakan bahan mentah untuk baju hujan.

Walaupun Macintosh dapat menjual beberapa pakaian praktikal semata-mata ini, baunya bukan satu-satunya ciri yang tidak diingini. Dengan pesona guni ubi, kot juga menjadi melekit seperti madu dalam panas dan keras seperti papan dalam kesejukan. Juga, asap yang beracun untuk pekerja kilang. Menjelang akhir 1830-an, kot itu telah tidak disukai. Kemajuan dalam pengeluaran telah dibuat, dan pada tahun 1854 syarikat itu Hellwell mengiklankan lima auns boleh diterbalikkan paletot , yang kelihatan lebih bergaya dan oleh itu popular dengan sesiapa sahaja yang terpaksa menghadapi elemen. Secara keseluruhannya, penjelmaan kedua baju hujan itu sangat popular sehingga mereka dirujuk sebagai Macintosh . Hari ini, versi dengan ' k’, Mackintosh, lebih berleluasa, dan syarikat itu kini milik Jepun .

Aquascutum Grey Goodlake Trenchcoat dari tahun 1854

Aquascutum Grey Goodlake Trenchcoat dari tahun 1854

Aquascutum

Semasa pengeluaran pakaian hujan Manchester hampir mencapai kemuncaknya, dua orang dari selatan England sedang mengusahakan tafsiran mereka sendiri tentang baju hujan ini. Salah seorang daripada mereka ialah John Emary, yang telah membuka kedai tukang jahit di Regent Street pada tahun 1851. Dia menghasilkan baju hujan khas yang dipanggilnya. Aquascutum (dari bahasa Latin aqua = air & scutum = perisai). Tidak lama selepas itu, Aquascutum telah menghasilkan kot untuk tentera British. Kot ini sampai ke buku lali dan kebanyakannya disolek menggunakan facon berdada dua.

Baju hujan telah dihasilkan dalam jumlah yang lebih besar untuk tentera British bermula pada tahun 1853 dan digunakan dalam Perang Crimean , dan ia juga membuat kemunculan semasa Perang Saudara Amerika (1861 – 1865), the Perang Boer dan juga Perang Rusia-Jepun (1904 – 1905). Kot 'parit' tertua yang mungkin wujud hari ini ialah Aquascutum on of Lt. Jeneral Gerald Goodlake , yang dipelihara di Newstead Abbey, England. Dia memakai kot ini semasa perang Crimean, di mana dia memerintah pasukan penembak tajam. Dalam satu kumpulan gerila di belakang barisan musuh, Goodlake, dan seorang sarjan telah diputuskan oleh sekumpulan besar tentera Rusia. Kedua-dua askar British itu melepaskan tembakan, memukul penyerang terdekat mereka dan berlari ke dalam gaung berhampiran. Namun, jurang itu dipenuhi dengan tentera musuh. Terkejut mereka, British mendapati mereka tidak diendahkan kerana kot hujan kelabu yang mereka pakai - mereka telah disalah anggap sebagai orang Rusia. Penyamaran ini membolehkan mereka berbaris bersama-sama dalam barisan musuh sehingga mereka mempunyai peluang untuk melarikan diri dan menyertai semula pasukan mereka sendiri. Kot kelabu yang dipakai oleh Goodlake dipamerkan di sebelah pakaian seragam jeneralnya. Ia diperbuat daripada semua kain bulu oleh kilang West of England yang terkenal dan kalis air setakat yang mungkin. Seperti yang anda boleh lihat dalam foto walaupun ia adalah pendahulu awal kot parit, ia tidak mempunyai banyak ciri tanda dagangannya, yang akan berkembang kemudian.

Thomas Burberry

Pada tahun 1856, perantis draper berusia 21 tahun, Thomas Burberry , membuka kedai pakaian luar di Basingstoke. Memandangkan dia telah dibesarkan di negara ini, dia menyedari bahawa pakaian linen pekerja ladang mempunyai ciri-ciri tertentu yang ingin dia pindahkan kepada kot dan topcoat. Pakaian petani ini ringan dan tidak menyempit, hangat pada musim sejuk, bernafas pada musim panas, dan tahan pancuran apabila lembap, kerana bahannya mengecut apabila ia menjadi lembap. Walaupun Aquascutum adalah yang pertama menghasilkan baju hujan kalis cuaca secara besar-besaran, menjelang 1870-an Thomas Burberry telah berkembang menjadi pesaing yang sengit.

The Tielocken Trench Coat dari Burberry

The Tielocken Trench Coat dari Burberry's

Tidak seperti versi getah Emary, Burberry mengikuti pendekatan yang berbeza. Daripada bulu, dia menggunakan kukuhkainyang ditenun daripada benang kapas Mesir ruji panjang yang kalis air sebelum dan selepas tenunan. Dia memanggilnya Gabardine – hari ini juga dikenali sebagai gaberdine – yang sebenarnya, istilah lama yang telah lapuk pada masa itu. Kelebihannya ialah ia ringan, bebas bau, tahan lasak dan kalis air. Pada tahun 1879, beliau mendaftarkan istilah Gabardine sebagai tanda dagangan, yang akan bertahan selama 40 tahun. Penjelajah dunia seperti Amundsen dan Shackleton akan menggunakan Gabardine untuk pameran mereka, dan ia digunakan secara meluas semasa Perang Boer.

Ramai veteran perang Boer juga akan bertempur di parit Perang Dunia I, dan yang paling terkenal ialah Field Marshal Lord Kitchener , yang memotong tokoh ikonik British dengan misai dan kot parit. Model pilihannya ialah Kunci tali leher model, yang telah dipatenkan pada tahun 1912 sebagai kot dengan tali dan gesper bukannya butang dan lubang butang. Ramai pegawai bercita-cita untuk mengikutinya, dan apabila dia meninggal dunia di atas kapal yang karam semasa perang, dia kononnya memakai kot paritnya, membantu mengukuhkan kot itu dengan status legenda ketika itu. Seperti yang anda lihat dari iklan, kot parit mula mendekati konfigurasi tradisionalnya.

Walaupun, penyokong terkemuka Burberry, Aquascutum juga mempunyai pengikut setia yang akan menghantar kembali surat meracau dari barisan hadapan, yang akan menjadi sebahagian daripada kempen pengiklanan Aquascutum. Semasa Perang Dunia I, kot parit telah dipotong dalam panjang yang berbeza; mereka secara amnya lebih pendek dan kadangkala mereka hanya mencecah di atas lutut. Selain itu, mereka menampilkan epaulet dan D-ring. Hampir sama terkenal dengan warna pasir, zaitun dan khaki adalah gabardine biru & kelabu dengan lapisan bertanda. Walaupun sesetengah mengesyaki bahawa ini adalah ciptaan pereka pada abad ke-20, pakaian hujan bergaris bertanda adalah, sebenarnya, standard pada tahun 1880-an dan 1890-an. Terdapat satu tempoh pada pertengahan abad ke-20 di mana kot parit sering dilapisi dengan warna-warna pejal, tetapi hari ini lapisan bertanda itu sama khasnya dengan cangkerang luar.

Adegan Casablanca Trench Coat yang terkenal

Adegan Casablanca Trench Coat yang terkenal

Sesetengah mungkin tertanya-tanya mengapa kot ini kekal begitu popular semasa tahun-tahun antara perang, dan terdapat beberapa sebab utama. Pertama, di Britain, kerajaan telah memesan beribu-ribu kot parit dan mendapati dirinya mempunyai lebihan yang besar pada akhir perang. Mereka diedarkan kepada orang ramai pada tahun 1920-an. Kedua, pegawai gembira menggunakan pakaian seragam mereka dalam kehidupan awam, terutamanya kerana pakaian ini adalah lasak, tahan lasak dan fabrik kekal sebagai komoditi yang terhad. Ketiga, bintang Hollywood mempamerkan kot parit dalam filem di seluruh AS, kebanyakannya adalah khazanah budaya sendiri; fikirkan saja Casablanca dan Humphrey Bogart, atau Falcon Malta.

Askar dalam Kot Parit Panjang Lebih Lutut

Gary Cooper sebagai askar di Sarjan York, 1941 memakai Kot Parit Panjang Lebih Lutut

Memandangkan strategi pertempuran Perang Dunia II adalah berbeza dan kurang berfokuskan parit daripada Perang Dunia I, medan pelbagai fungsi yang lebih pendekjaket(malah ada yang disamarkan) kini menjadi pakaian pilihan, dan kot parit kehilangan kepentingan ketenteraannya. Sudah tentu, ramai yang mungkin melihat gambar-gambar pegawai Jerman dari masa itu dalam kot parit kulit hitam tetapi ini dipakai untuk memberi kesan dan bukannya untuk kepraktisan mereka. Namun begitu, kot parit kekal popular di kalangan orang ramai selepas itu. Aquascutum mengadun nilon yang baru dicipta dengan kapas untuk menghasilkan fabrik kalis air dan angin seperti Aqua 5 , lama sebelum Gore-Tex & Windstopper menjadi nama ramai. Dalam dekad berikut sehingga hari ini, kot parit telah popular dengan banyak pereka untuk lelaki dan wanita. Hari ini, Burberry Trench Coats adalah potongan pelaburan berjenama dan bukannya pakaian praktikal. Sesiapa yang mengetahui satu atau dua perkara tentang pakaian mungkin cuba mencari Burberry atau Aquascutum berkualiti vintaj, kerana ini adalah klasik tahan lama yang mengandungi semua yang menentukan butiran.

Apa yang menjadikan Parit sebagai Parit?

Ciri-ciri Kot Parit

Ciri-ciri Kot Parit

Saya hanya boleh mengulangi diri saya sendiri, tetapi penting untuk menekankan bahawa parit itu tidak dicipta. Daripada dicipta atas kehendak seorang pereka, ia berkembang daripada keperluan dan praktikal.

1. Kain Trench Coat

100% Kapas Gabardine

Bagi tradisionalis, terdapat hanya satu pilihan fabrik kot parit: 100% kapas gabardine seperti yang dicipta oleh Thomas Burberry. Dianyam ketat daripada kapas buruk, ia ringan dan tahan lama. Seperti yang dinyatakan di atas, benang kalis air serta fabrik siap, mencapai sifat kalis air yang luar biasa semasa zaman kegemilangannya.

bergetah

Kira-kira 15 tahun yang lalu, Mackintosh memperkenalkan semula kot bergetah sebagai barang mewah dalam warna yang mencolok. Oleh kerana mereka berjaya dengan wanita Jepun, syarikat itu dijual kepada firma Jepun. Pemilik terdahulu bermula Hancock , yang menghasilkan pakaian bergetah di Scotland.

Kain Moden

Ciptaan salutan getah asal Aquascutum tidak dicadangkan, kerana seseorang itu akan menjadi terlalu panas. Jika anda mahukan prestasi kekal kering yang muktamad, fabrik seperti Teks Gore atau Kain acara akan lebih sesuai, namun saya rasa mereka tidak kelihatan tepat pada pakaian tradisional sedemikian.

kulit

Ada masanya kulit sering digunakan untuk parit. Pegawai Jerman, WWII terkenal dengan parit kulit hitam mereka. Untuk menghormati mangsa Third Reich, kot parit kulit hitam tidak boleh dipakai.

Dalam warna coklat, kot parit menyerupai gaya 1970-an dan 1980-an. Lebih-lebih lagi, ia biasanya lebih berat, dan anda tidak akan mendapat banyak manfaat daripadanya. Oleh itu, adalah lebih baik untuk mengelakkan kot parit kulit sama sekali.

Brauchitsch & Hitler dalam Kot Parit Kulit Hitam di Warsaw Parade 1939

Brauchitsch & Hitler dalam Kot Parit Kulit Hitam di Warsaw Parade 1939

2. Warna

Warna yang paling tradisional ialah unta/khaki. Warna popular lain termasuk pasir, batu serta biru laut atau hitam. Hari ini, anda boleh menemuinya dalam warna hitam, kuning merah atau dan setiap warna lain di bawah matahari. Secara peribadi, saya memiliki tiga kot parit - yang pertama ialah kot vintaj berwarna hitam daripada Burberry, yang kedua ialah warna khaki/pasir terang, dan yang ketiga ialah warna khaki yang lebih gelap, juga daripada Burberry. Ia mungkin kelihatan jelas, tetapi perlu diingat bahawa lebih cerah warna lebih cepat ia diwarnakan. Atas sebab itu, saya tidak akan mempertimbangkan untuk mengambil apa-apa selain kot parit gelap dengan saya untuk tujuan perjalanan. Sama seperti pakaian lain, fikirkan tentang bila dan di mana anda akan memakainya sebelum anda membeli.

3. Lengan Raglan

Lengan raglan membuat penampilan sulungnya pada abad ke-19, dan sama seperti Chesterfield kot , ia berhutang namanya kepada seorang bangsawan: FitzRoy Somerset Baron Raglan Pertama .

Seperti yang banyak pakaian lain, ada dua cerita di sini. Semasa Waterloo, Lord Raglan mencederakan lengan kanannya yang terpaksa dipotong.

Satu sumber menunjukkan bahawa dia meminta kot yang direka supaya dia boleh berpakaian lebih cepat. Tukang jahitnya mewajibkan dan mencipta kot pendek dengan tetapan jahitan lengan pepenjuru ringkas yang memanjang dari leher ke ketiak, tanpa kepala lengan yang tersendiri.

Kot Trenchcoat 5x2 Double Breasted Tradisional dengan Lengan Raglan

Kot Trenchcoat 5×2 Double Breasted Tradisional dengan Lengan Raglan

Menurut Graeme Fidler, Lord Raglan ingin membantu askar untuk memanaskan badan dan dengan itu mencipta pakaian yang diperbuat daripada guni kentang, yang dibelah leher dan dikelar menyerong di sudut untuk membolehkan lengan bergerak dengan bebas. Kenapa ada orang yang mahu meniru gaya kot guni kentang, saya tidak tahu, tetapi itu ada.

Dalam pengalaman peribadi saya, saya tidak melihat perbezaan besar dalam mobiliti antara kedua-dua potongan. Seseorang mungkin merasakan perbezaan dalam parit yang dipesan lebih dahulu, tetapi di luar rak, lubang lengan raglan selalunya besar dan tidak membenarkan lebih banyak mobiliti.

Secara keseluruhannya, saya fikir mobiliti adalah lebih kepada soal jahitan yang betul daripada pilihan gaya. Daripada dua parit Burberry vintaj yang saya miliki, satu mempunyai lengan biasa dan satu lagi raglan dan pada saya ia merasakan perkara yang sama

Variasi kot parit payudara tunggal tanpa lengan Raglan oleh pembaca GG Malcom Kindness

Variasi kot parit payudara tunggal tanpa lengan Raglan oleh pembaca GG Malcolm Kindness

Walau bagaimanapun, saya bersetuju bahawa lebih mudah untuk memakai kot lengan raglan, yang merupakan sebab asal Raglan mahukan kot sedemikian (mengikut satu cerita).

Sekali lagi, tradisionalis akan memilih lengan raglan manakala saya akan menasihati orang lain untuk mengambil apa sahaja yang paling sesuai.

4. Double Breasted

Mengikut asal-usul tenteranya, kot parit secara tradisinya berpayudara dua dan mempunyai sepuluh butang di bahagian hadapan. Sudah tentu, terdapat semua jenis versi payudara dua dan payudara tunggal tersedia dengan konfigurasi butang & tali pinggang berbilang, tetapi kot pertama sentiasa potongan 5×2 DB. Secara peribadi, saya lebih suka rupa siluet ini berbanding yang lain.

5. Tanda pangkat

Tab bahu yang terkenal sering dilihat pada pakaian seragam tentera juga ditemui pada kot parit, tetapi ia tidak ditambah semata-mata untuk menunjukkan pangkat. Lebih-lebih lagi, mereka digunakan untuk mengamankan topeng gas, sarung tangan , atau wisel.

Kepak Pistol atau Tampalan Strom pada Kot Parit

Kepak Pistol atau Tampalan Strom pada Kot Parit

6. Tampalan Pistol / Kepak Ribut

Tampalan senjata memenuhi dua fungsi. Ia boleh berfungsi sebagai kepak pistol untuk mengundurkan senapang, tetapi yang lebih penting, ia menghalang air hujan yang mengalir ke bahu daripada memasuki bahagian dalam pistol. Secara peribadi, saya jarang menggunakan ciri ini tetapi ia tidak boleh menyakitkan, saya rasa.

Cangkuk Kolar pada Burberry

Cangkuk Kolar pada Kot Parit Burberry

7. Cangkuk & Mata dan Selak Tekak

Tepat di bawah kolar besar, anda akan menemui cangkuk dan mata yang membolehkan anda memastikan kolar anda ditutup dengan mudah sepanjang jalan. Ia sering diikat dengan sistem tali dan gesper yang tersembunyi di bawah kolar - juga dikenali sebagai selak tekak. Saya mendapati ia amat berguna untuk melindungi diri saya daripada angin sejuk dalam kombinasi dengan a selendang .

8. Tali pinggang dengan D-Rings

Pada mulanya, tali pinggang dengan D-Rings digunakan untuk menggantung item peralatan, seperti bom tangan atau bahkan pedang.

Tali pinggang dengan Cincin D, Buckle Kulit & Poket Ribut

Tali pinggang dengan D-Rings, Gesper Kulit & Poket Ribut

Apabila kot parit muncul, pedang itu sudah menjadi hiasan semata-mata. Hari ini, tali pinggang membolehkan anda mencipta siluet yang menarik dengan menentukan garis pinggang. Secara teori, anda masih boleh menggunakan D-Rings, walaupun gelung tali pinggang mungkin tercabut dengan cepat.

Selak Tekak Kot Parit.

Selak Tekak Kot Parit.

Butang untuk Menutup Bolong Tersepit

Butang untuk Menutup Bolong Tersepit

9. Tali Lengan

Tali lengan pada manset boleh diketatkan untuk mengelakkan unsur-unsur. Saya jarang mengetatkan gesper ini kerana ia adalah kesakitan untuk keluar dari kot selepas fakta, tetapi saya dapat melihat mengapa ia berguna untuk hari yang sejuk dan hujan.

10. Pelana Belakang Yoke Dalam

Kuk belakang yang dalam membenarkan air bergolek ke lantai dan bukannya ke belakang si pemakai. Ciri ini tidak kelihatan pada banyak pakaian lain dan oleh itu, ia adalah unik untuk parit.

11. Baji Belakang

Untuk tentera dapat bergerak dengan cepat, setiap kot parit mempunyai lubang. Untuk memastikan anda kering dan hangat, ia telah disesuaikan dengan baji.

Trench Coat dengan Kolar Tinggi, Deep Yoke Back, Tali Pinggang dengan D Rings & Wedged Back Vent

Trench Coat dengan Kolar Tinggi, Deep Yoke Back, Tali Pinggang dengan D-Rings & Wedged Back Vent

Saya boleh membuktikan dari pengalaman peribadi, bahawa bolong terjepit sangat bagus kerana ia terus menghalang angin dan hujan sambil membenarkan pergerakan tambahan. Jika anda tidak menyukai rupanya, anda boleh meletakkannya pada bila-bila masa.

12. Melalui Poket Ribut

Poket ribut boleh dibutang dari luar untuk mengelakkan hujan. Semua kot parit yang betul mempunyai poket yang boleh dicapai dari dalam dan luar. Saya suka ciri ini semasa melancong kerana saya boleh memakai kot berbutang atau membuka butang, dan saya sentiasa mempunyai akses kepada dompet , pasport, dsb.

Dompet Kulit Lelaki dalam Burgundy & Turquoise Deerskin dengan 10 Slot Kad oleh Fort Belvedere

Dompet Kulit Lelaki dalam Burgundy & Turquoise Deerskin dengan 10 Slot Kad oleh Fort Belvedere

Tali Kulit Tradisional Buckled

Tali Kulit Tradisional Buckled

13. Gesper Kulit

Gesper kulit boleh didapati pada masa itu, dan saya suka rupanya walaupun secara teknikal gesper logam akan berfungsi dengan baik, jika tidak lebih baik dalam jangka masa panjang. Oleh kerana gesper sering dikendalikan , kulit sering dipakai di lokasi ini, terutamanya pada pakaian vintaj.

14. Lapisan Diperiksa

Melalui Poket dengan Klasik Burberry House Tartan

Melalui Poket dengan Klasik Burberry House Tartan

Secara tradisinya, kot parit mempunyai lapisan bertanda. Burberry kini menawarkan enam cek berbeza dalam pelbagai saiz. Corak Equestrian Knight adalah ciri, tetapi pemeriksaan rumah klasik mungkin yang paling meluas untuk kot parit, dan ia menampilkan tartan tan, hitam, putih dan merah tanpa sebarang penjenamaan.

Lapisan Semak Kelab Aquascutum

Kelab Aquascutum Check Lining Club 92.

Aquascutum memperkenalkan lapisan cek kelab ciri mereka Kelab 92 pada tahun 1967, yang kini juga dikenali sebagai Kelab Aquascutum.

Untuk hari yang lebih sejuk, lapisan bulu boleh tanggal boleh dipasang dengan butang (untuk kot dengan pilihan ini), yang menjadikannya lebih serba boleh. Kot lama saya yang bukan Burberry Made in England mempunyai a Lovat hijau pelapik yang diperbuat daripada 95% bulu dengan 5% bulu unta, dan saya boleh mengesyorkannya.

15. Buatan England

Kot asal dibuat di England, tetapi seperti yang anda ketahui sekarang, kualiti tidak terhad kepada negara tertentu , dan anda boleh menemui kedua-dua omong kosong dan berkualiti tinggi di mana-mana sahaja.

Burberry membuat kebanyakan kot mereka di Turki pada masa kini dan Aquascutum di Itali. Kedua-duanya adalah jenama fesyen, begitu juga dengan Mackintosh. Hancock menyediakan kot bergetah, tetapi saya pasti tukang jahit boleh membuatnya awak juga. Kot Parit Burberry dari Pra 1999 biasanya dibuat di England tetapi lihat bahagian pembelian di bawah untuk butiran lanjut.

Kesesuaian Trench Coat

Steve McQueen dalam Blue Trench Coat 1963

Steve McQueen dalam Blue Trench Coat 1963

Kebanyakan parit tidak dipakai ketat kulit kerana ia dipakai di atas pakaian lain, seperti pakaian seragam, sut, dll. Sama seperti mana-mana pakaian, anda perlu memutuskan cara anda ingin memakainya.

Jika anda ingin memakai sut di bawahnya, bawa sut apabila anda mencuba kot, dan pakai kedua-duanya dengan dan tanpa kot sut anda. Juga, tentukan sama ada anda mahu pelapik boleh tanggal atau tidak, kerana ia tidak mudah untuk menambah satu selepas fakta.

Lengan harus mencapai ke akar ibu jari anda, jadi lengan baju anda di bawah dilindungi sepenuhnya, dan andabaju rayamanset kekal tidak kelihatan apabila anda bergerak. Apa-apa sahaja yang lebih lama daripada itu akan membuatkan anda kelihatan seperti anda belum membuat perubahan kepada tukang jahit.

Cara Memilih Panjang Kot Parit yang Tepat

Perlu diingat, tidak ada satu pun panjang tradisional. Iklan dan gambar pada zaman dahulu berkisar dari atas lutut hingga pertengahan betis dan kadangkala hingga ke buku lali.

Kot yang paling serba boleh dipakai pada kira-kira panjang lutut.

Lelaki Pendek

Hanya pilih apa yang anda rasa sesuai untuk anda dan ingat bahawa kot separas buku lali mungkin sukar untuk bingkai yang lebih kecil manakala kot di atas lutut akan membantu memanjangkan kaki anda.

Lelaki Tinggi

Perkara sebaliknya berlaku untuk lelaki yang lebih tinggi, yang harus mengelakkan kot pendek yang hanya akan memanjangkan kaki lagi.

Saya berketinggian 6' / 183cm, dan kot Burberrys' Trench saya hanya sampai ke bawah lutut, dan kot ketiga saya adalah panjang lutut. Saya mungkin lebih suka versi bawah lutut, tetapi itu hanya citarasa peribadi.

Pengubahsuaian Kot Parit

Seperti kebanyakan pakaian di rak, perlu diingat bahawa anda boleh menjadikannya lebih kecil dengan satu atau dua saiz, tetapi jarang lebih besar. Jangan sekali-kali melakukan pengubahan melampau kerana ia akan memesongkan perkadaran garis tali pinggang, butang, poket, dll., dan anda akan kelihatan secara tidak sengaja janggal, walaupun semua usaha anda.

Di mana untuk membeli kot parit?

Pada asasnya, anda mempunyai tiga pilihan.

Aquascutum Kingsgate Trench Coat

Aquascutum Kingsgate Trench Coat

1. Kot terpakai . Kot Burberry lama atau Aquascutum adalah tawaran sebenar dan harus bertahan selama bertahun-tahun, seperti yang saya buktikan, tetapi mungkin membosankan atau mahal untuk mencari yang dalam keadaan baik. Saya kebetulan melihat yang pertama saya pada harga 125 EUR di kedai vintaj lelaki di Jerman, jadi anda patut menyiasat perkara yang anda suka dan memerhatikannya. Sebagai alternatif, anda boleh melihatnya eBay , di mana anda sentiasa boleh menemui pelbagai jenis kot parit yang berbeza.

dua. Luar Rak. Jelas sekali ia adalah laluan termudah dan terpantas untuk membeli kot parit baharu di kedai. Burberry masih membawa gaya asal mereka, tetapi ia akan membuatkan anda kembali $1800 atau £750 untuk Aquascutum. Seperti yang saya nyatakan dalam bahagian terpakai, mereka cenderung untuk bertahan, jadi mereka mungkin bahagian yang baik untuk melabur dan dirawat dengan berhati-hati. Walau apa pun, terdapat pasaran jualan semula yang baik untuk parit Burberry. Walau bagaimanapun, syarikat yang lebih kecil suka Francis Campelli , juga menghasilkan pakaian berkualiti mengikut pembaca British kami.

3. Dipesan lebih dahulu. Jika tukang jahit anda boleh mendapatkan jenis gaberdine dan pelapik bulu yang betul serta coraknya, parit tersuai pastinya merupakan pilihan yang hampir tidak lebih mahal daripada jenama sedia ada.

Lihat pilihan 80+ Trench Coats

Tekan di sini

Cara Membeli Kot Burberry Terpakai

Burberry ialah jenama yang paling terkenal dalam hal Trench Coats. Oleh itu, kami menyiarkan bersama panduan mini ini tentang Cara Membeli Parit Burberry:

Tidak Semua Parit Burberry Sama – Dapatkan Burberry

Adalah penting untuk mengetahuinyaBurberrykepadaBURBERRYpada tahun 1999. Kebanyakan lelaki lebih suka kot parit pra-1999 daripada versi pasca-1999 kerana ia hampir sepenuhnya dibuat di England. Hari ini, BURBERRY lebih merupakan jenama fesyen daripada pembekal pakaian berkualiti tinggi.

Burberrys' lwn BURBERRY

Nasib baik, sangat mudah untuk membezakan kot:

Kot parit pra-1999 mempunyai label yang berbunyi Burberry' dengan sebuah s dan ' di penghujungnya. Fon biasanya berwarna putih pada label biru tua atau biru tua.

 1. Kot parit dengan a BURBERRY label tanpa S adalah selepas 1999 dan kebanyakannya dibuat di Itali, Turki, Malaysia.
Burberry

Label Burberrys sebelum 1999 Dibuat di England

Label Burberry Lain

Tom merumitkan perkara, syarikat itu mempunyai beberapa label lain yang juga digunakan untuk Trench Coats:

LABEL HITAM BURBERRY dan LABEL BIRU BURBERRY dibuat disesuaikan untuk pelanggan Jepun di bawah lesen oleh Sanyo Shokai. Walaupun beberapa daripadanya dibuat di Jepun, sebahagian besar kot parit ini dibuat di China. Saya akan mengesyorkan anda menjauhi mereka.

BURBERRY SECARA TOTAL ialah label mewah syarikat. Ia biasanya lebih bergaya ke hadapan dengan tanda harga untuk dipadankan. Jika anda menjumpai yang anda suka, lakukannya, walaupun ia tidak banyak kaitan dengan Tradisional British Trench Coat Burberrys yang terkenal.

Syor – gunakan Burberrys sebelum 1999

Kot parit kegemaran saya ialah yang dibuat sebelum 1999 dengan label Burberrys. Mereka umumnya dibuat dengan baik, bertahan lama dan ia adalah perkara sebenar.

Butiran di bawah berkaitan dengan kot parit pra 1999 ini sahaja!

Parit Coat yang sesuai dipakai oleh Alain Delon

Parit Coat yang sesuai dipakai oleh Alain Delon

Saiz

Saiz kot Burberry Trench boleh menjadi sangat mengelirukan. Selain itu, potongan kot parit telah berubah-ubah selama bertahun-tahun. Oleh itu, adalah sangat penting untuk melakukan pengukuran terutamanya jika anda membeli a kot parit di eBay atau dalam talian secara umum, kerana jika tidak, anda mungkin akan mendapat sesuatu yang kelihatan seperti guni kentang.

Kot Parit Burberry Lama datang dalam sistem saiz yang agak luar biasa yang merupakan gabungan antara saiz A.S./UK dan saiz Eropah kontinental. Saiz sentiasa ditandakan pada label saiz putih di dalam poket kiri dalam medan NAMA. Saiz 50 bersamaan dengan saiz A.S./UK 40. Penambahan REG, S atau L berkaitan dengan panjang kot parit., Sebagai contoh, orang tinggi biasanya harus menggunakan versi L atau REG tetapi mereka masih boleh menggunakan S jika anda lebih suka kot parit yang sangat pendek. Masalahnya mungkin panjang lengan itu tidak cukup panjang. Sebaliknya, orang yang pendek mungkin mahu menggunakan REG dan bukannya S dan memendekkan kot dan lengan. Sentiasa ingat bahawa menukar terlalu banyak akan membuatkan anda kelihatan pelik kerana perkadaran pakaian anda akan tertanggal.

Untuk membantu anda mencari saiz yang betul, lihat jadual ini. Perlu diingat bahawa ukuran yang tepat adalah lebih tepat daripada sebarang saiz!

REG
Saiz Burberry44 REG46 REG48 REG50 REG52 REG54 REG56 REG58 REG
Saiz A.S. / UK3. 436384042444648
Saiz Eropah444648lima puluh52545658
S
Saiz Burberry444648lima puluh52545658
Saiz A.S. / UK34 S36 S38 S40 S42 S44 S46 S48 S
Saiz Eropah2223242526272829
L
Saiz Burberry44 L46 L48 L50 L52 L54 L56 L58 L
Saiz A.S. / UK3. 436384042444648
Saiz Eropah909498102106110114118

Burberry tulen atau palsu?

Disebabkan populariti kot parit dan jenama Burberry, anda sekali-sekala akan memalsukan kot parit Burberry. Nasib baik, kebanyakan tiruan adalah berkualiti rendah dan agak mudah dikesan. Ini adalah perkara yang perlu anda perhatikan:

  Jahitan Kemas: Kot parit Burberry tulen mempunyai jahitan dan jahitan yang kemas. Sebagai contoh, gelung tali pinggang diperkukuh dengan teliti dengan jahitan kecil segi empat sama manakala yang palsu selalunya menampilkan jahitan yang ceroboh dan kurang perhatian terhadap perincian.Padanan Corak Nova Check: Pada kot Parit Burberrys tulen, lapisan Nova Check padan dengan kemas dan ia sentiasa dalam warna kuning air, putih, hitam dan merah. Warna yang berbeza atau cek yang tidak sepadan adalah ciri palsu.Label Saiz Putih: Kot parit pra-1999 tulen mempunyai label putih di dalam poket kiri dengan medan Nama dan Pesanan. Saiz sentiasa dalam medan Nama. Pada pelapik, label saiz tersembunyi di bawah label Burberry biru laut. Jika anda tidak menemui label ini dan ia tidak dialih keluar, ia adalah palsu.Fabrik Gabardine Berkualiti:Burberry Gabardine sangat keras dipakai dan apa-apa tetapi tipis. Anda boleh mendapatkannya dalam 100% kapas, 51% Kapas 49% Poliester dan 67% Poliester 33% Kapas. Setiap gubahan lain tidak tulen.

Bila Perlu Dipakai & Bila Tidak Pakai Kot Parit?

Hari ini, saya akan memakainya untuk semua jenis aktiviti pakaian siang, kecuali pakaian rasmi pagi . Ia sesuai dengan pakaian kasual serta sut perniagaan, dan ia adalah teman perjalanan yang ideal kerana beratnya yang sederhana hingga ringan, kalis air dan serba boleh. Walaupun pelbagai kegunaannya, sila ingat bahawa kot parit tidak sesuai untuk pakaian malam formal seperti tali leher hitam atau tali leher putih.

Kot Parit

Kot Parit

Kesimpulan

Kot parit kekal sebagai baju hujan yang bergaya untuk lelaki dan wanita walaupun asal usul ketenteraannya. Ia serba boleh, tahan lasak dan gagah jika dipakai dengan betul. Oleh kerana beratnya dan pelapik boleh tanggal ia boleh dipakai semasa musim bunga dan musim luruh tetapi juga semasa musim sejuk yang sederhana atau hujan. Ia adalah jaket kembara yang ideal yang menggabungkan berbilang kot dalam satu. Sebelum anda membelinya, fikirkan tentang di mana dan cara anda akan memakainya serta gaya yang paling sesuai untuk anda. Jika anda mempunyai sebarang soalan lanjut, sekiranya anda fikir saya terlepas sesuatu atau jika anda tahu sumber yang bagus untuk kot parit,sila maklumkan pada kami.

Ingin mengetahui lebih lanjut tentang kot lain?

Baca Panduan kami