Panduan Lelaki untuk Sut Stresemann aka Stroller

Sut Stresemann Gambar 9 lelaki dalam kumpulan Stresemann tipikal

Variasi Jerman pada Stroller

Apabila bercakap mengenai perkahwinan, tiada lelaki yang lebih mengambil berat tentang apa yang perlu dipakai daripada pengantin lelaki. Pada zaman dahulu, pemilihan pakaian perkahwinan akan ditentukan pada masa hari majlis itu diadakan. Jika ia dihoskan pada waktu pagi atau sekitar tengah hari, a pagi kot adalah pilihan lelaki budiman, sedangkan a baju ekor telah dikhaskan untuk majlis perkahwinan lewat petang dan malam. Dalam kedua-dua kes, ekor panjang bertujuan untuk meniru kereta api pengantin perempuan.

Isi kandunganKembangkanRuntuh
  1. Variasi Jerman pada Stroller
  2. Sejarah Sut Stroller Stresemann
  3. Sut Stresemann Hari Ini
  4. The Stresemann & Stroller – Pakaian Perkahwinan Ideal

Hari ini, sangat sedikit lelaki akan memakai sama ada kot pagi atau kot ekor ke majlis perkahwinan mereka. Di AS, pengantin lelaki selalunya memilih untuk memakai a tuxedo untuk upacara siang hari, walaupun pakaian ini secara tradisinya dikhaskan untuk acara malam. Pada pendapat saya, mungkin berbaloi untuk melihat pakaian lain yang hampir terlupa: itu Streseman . Kombinasi sut ini serupa dengan kereta sorong dan pada asasnya adalah pengganti yang kurang formal untuk kot pagi. (Untuk maklumat lebih terperinci tentang pakaian harian lelaki formal, anda tidak boleh ketinggalan Panduan Pakaian Pagi , yang merupakan sumber utama mengenai perkara itu.)

1942 Fashions Germany - Tuxedo di sebelah kiri dan Stroller Stresemann di sebelah kanan

1942 Fashions Germany – Tuxedo di sebelah kiri dan Stroller Stresemann di sebelah kananSejarah Sut Stroller Stresemann

Asal-usul Gaya

Memandangkan pakaian berkembang dari semasa ke semasa, sangat jarang untuk dapat mengatakan dengan pasti bila tarikh lahir pakaian tertentu. Kes yang Streseman adalah salah satu pengecualian yang jarang berlaku.

Pada 1 Disember 1925, Perjanjian Locarno secara rasmi ditandatangani di London. Oleh kerana ini adalah acara politik yang sangat penting, maka kod pakaian didikte betul pakaian pagi , yang termasuk kot pagi. Walaupun begitu, setiausaha luar Jerman ketika itu, Gustav Stresemann, memutuskan untuk memakai kot lounge hitam berdada tunggal dan bukannya kot pagi. Berikutan acara ini, ramai orang Jerman meniru Stresemann, dan juga memakai kot lounge hitam dan bukannya pakaian pagi mereka. Dalam masa yang singkat, cara berpakaian ini dikenali sebagai Streseman .

Pada asalnya, Stresemann terdiri daripada kot lounge hitam, tanpa angin, berdada tunggal dengan poket terpancut , kot pinggang yang diperbuat daripada bahan yang sama dengan kot, dan sepasang seluar berjalur hitam kelabu tanpa manset. Thebaju rayamempunyai kolar sayap yang kaku (berkanji) dan dipakai dengan kolar biasa tali leher . Tidak lama selepas pengenalannya, kolar turndown yang lembut sering digantikan dengan kolar kaku. Selain itu, terdapat beberapa lelaki yang memutuskan untuk memakai Stresemann mereka dengan paip di tepi kot yang menjadikannya lebih formal daripada yang tidak. Malah ada topi yang ditetapkan untuk dipakai Stresemann: pemain boling dan Eden.

Evolusi Stresemann

Selepas beberapa tahun, Stresemann telah menjadi begitu popular di Jerman, sehingga ia sering dipakai pada masa yang dahulunya memerlukan pakaian pagi penuh. Oleh itu, tidak hairanlah bahawa beberapa perkara yang biasanya dipakai dengan pakaian pagi tradisional, seperti kelabu perak. tali leher atau kot pinggang kelabu muda, kini dipakai bersama Stresemann juga.

Pada tahun 1950-an, kedua-dua Presiden pertama Republik Persekutuan Jerman, Theodor Heuss , dan canselor pertama, Konrad Adenauer , memakai Stresemann agak kerap pada majlis rasmi. Akibatnya, akhbar mula memanggil pakaian ini saman Bonn , iaitu, saman Bonn, kerana Bonn adalah ibu negara Jerman pada masa itu.

Sut kereta sorong

Sut kereta sorong

Sut Stresemann Hari Ini

Di Jerman moden, ungkapan saman Bonn adalah usang dan Stresemann adalah satu-satunya cara untuk merujuk kepada sut kereta dorong jenis ini, walaupun ia tidak sering dilihat. Jika anda melihat salah satu daripada pakaian ini, ia masih sangat serupa dengan Stresemann yang asal.

Ciri-ciri Stresemann

Pertama, ia terdiri daripada kot lounge berdada tunggal berwarna hitam atau arang dengan lapel yang memuncak atau berlekuk. Lapel memuncak lebih formal, sama seperti poket terpancut adalah lebih formal daripada poket yang dilas atau dikepak pada pakaian sedemikian.

Kedua, seluar itu tanpa manset dan sama ada berjalur dalam kelabu-hitam atau bercorak dalam houndstooth, atau glencheck tanpa overcheck. (Sepasang seluar kelabu terang biasa mungkin akan berfungsi dengan baik.) Thebaju pinggangsama ada dipotong daripada kain yang sama dengan kot lounge atau mungkin dalam linen warna seperti buff atau kelabu merpati. Digabungkan dengan baju, perak tali leher , hitam oxford kasut dan kancing manset ia boleh kelihatan sangat kacak. Sebagai alternatif, seseorang juga boleh memakai pakaian hitam tali leher busur atau yang lain tali leher hitam , cth. pagi Lipton tali leher busur (biru laut dengan titik polka putih) . Walau apa pun, terdapat banyak kemungkinan untuk menyatakan keperibadian seseorang dengan Stresemann.

Sut Stroller Double Breasted

1930 Sut Stroller Double Breasted

Stresemann dan Stroller adalah sangat serupa kecuali kot Stresemann sentiasa berdada tunggal, manakala kot Stroller mungkin berdada tunggal atau dua.

The Stresemann & Stroller – Pakaian Perkahwinan Ideal

Sut Stroller Stresemann dengan kot berwarna kelabu dan seluar jalur kasmir

Sut Stroller Stresemann dengan kot berwarna kelabu dan seluar jalur kasmir

Sama seperti pakaian pagi tradisional, jika Stresemann dipilih untuk majlis perkahwinan, ia hanya perlu dipakai pada waktu pagi atau petang tetapi tidak pada waktu malam. Oleh itu, pengantin lelaki harus membeli sepasang seluar hitam atau arang yang sepadan untuk petang, supaya dia boleh menukar dengan cepat pada sebelah petang dan masih berpakaian kemas untuk majlis makan malam.

Dengan dua pasang seluar dan kot lounge, seseorang akan mempunyai banyak peluang untuk dipakai pada masa hadapan: sut gelap boleh dipakai dengan kerap, walaupun selepas perkahwinan, di pejabat atau pada majlis rasmi. Selain itu, Stresemann bukan sahaja sesuai untuk pengantin lelaki, tetapi juga untuk tetamu perkahwinan. Seperti yang anda lihat, a Streseman bukan sahaja pakaian yang elegan tetapi juga pelaburan yang hebat untuk almari pakaian anda.

Ketahui Lebih Lanjut tentang kod pakaian perkahwinan & Pakaian dengan Panduan Perkahwinan kami

Dua gambar Gustav Stresemann serta dua gambar yang dipautkan dari Adenauer dan Heuss adalah hak milik Arkib Persekutuan Jerman .