Panduan Martini

panduan martini

Hemingway berkata bahawa dia menggemari 15 bahagian gin kepada 1 bahagian vermouth Dry Martini nisbah, memanggil bahawa Montgomery - kononnya, itu adalah minuman yang digemari Field Marshall Bernard Montgomery sebelum pergi ke pertempuran. Bagi anda, apakah resipi Dry Martini anda? Ikuti Gentleman's Gazette dalam lawatan ini ke sejarah koktel yang paling terkenal.

Isi kandunganKembangkanRuntuh
  1. Digoncang atau dikacau?
  2. Ciptaan Martini
  3. Unsur-unsur Martini
  4. Perkadaran
  5. Trend Koktel & Penyulingan Artisanal
  6. Hari Martini Sedunia
  7. Kesimpulan
007 menyediakan versi Dry Martininya sendiri

007 menyediakan versi Dry Martininya sendiri

Martinis tidak dinafikan dikaitkan dengan James Bond. Mana-mana peminat Bond akan mempunyai tanggapannya sendiri tentang Sean Connery, 007 terbaik yang pernah ada (tidak bersetuju jika anda mesti, tetapi jangan beritahu saya), dengan intonasi Scotlandnya yang jelas, berkata digoncang, tidak dikacau.Bahan-bahan untuk koktel Vesper

Bahan-bahan untuk koktel Vesper

Apa yang diketahui oleh segelintir peminat James Bond ialah resipi minuman asal yang diterangkan oleh Ian Fleming dalam suara watak pengintipnya yang terkenal bukanlah gabungan gin-dan-vermouth biasa anda. Dalam novel 007 pertama, Kasino Royale , Bond memesan minuman seperti ini: Tiga sukat Gordon's, satu daripada vodka, setengah sukat Kina Lillet. Goncangkannya dengan baik sehingga ia sejuk, kemudian masukkan hirisan nipis besar kulit limau. Ejen fiksyen kegemaran kami menggelarkan koktel ini Vesper , selepas Vesper Lynd, dimainkan oleh Eva Green yang cantik pada tahun 2006 filem .

Digoncang atau dikacau?

Walau bagaimanapun, Bond akan menggugurkan Vesper dalam novel kemudian, lebih suka vodka martini standard. Tetapi mengapa digoncang dan tidak dikacau? Adakah ia membuat perbezaan? Percaya atau tidak, Jabatan Biokimia di University of Western Ontario mendapati bahawa martini gin yang digoncang mempunyai lebih banyak antioksidan daripada yang dikacau. Satu mata untuk Bond.

Bartender mengacau Martini Kering

Bartender mengacau Martini Kering

Sebaliknya, menggoncang minuman akan mengaburkannya, yang merupakan ciri yang tidak diingini bagi mana-mana minuman yang betul. Selain itu, goncangan juga akan memecahkan ketulan ais dan menghasilkan serpihan, yang mencair lebih cepat dan mencairkan martini. Satu mata menentang Bond.

Martini digoncang (kiri) dan kacau

Martini digoncang (kiri) dan kacau

Dalam ujian yang direka untuk memeriksa perbezaan rasa antara martini yang digoncang dan dikacau, pengarang The Cinta kepada Alkohol blog mengatakan bahawa yang dikacau mempunyai rasa gin yang lebih kuat. Ini bukan sesuatu yang tidak dijangka sepenuhnya. Menggoncang lebih mencairkan minuman.

Selain daripada sains, saya suka sindiran Somerset Maugham: Martini hendaklah sentiasa dikacau, tidak digoncang, supaya molekul-molekul terletak di atas satu sama lain.

Ciptaan Martini

Martini vermouth

Martini vermouth

Asal-usul nama (dan minuman itu sendiri) hilang dalam bayang-bayang sejarah, tetapi beberapa pengarang telah mengumpulkan beberapa alternatif. Yang paling mungkin adalah rujukan kepada pengeluar vermouth Itali, Martini, sejak tahun 1863. Malah seorang peminum acuh tak acuh mungkin mengetahui jenama ini dari poster terkenalnya.

Hotel The Occidental, San Francisco

Hotel The Occidental, San Francisco

Ada yang mengatakan bahawa Hotel Occidental di San Francisco menghidangkan a koktel dipanggil Martinez (selepas bandar berdekatan).

Hotel Knickerbocker, New York

Hotel Knickerbocker, New York

Satu lagi versi cerita asal mendakwa bahawa minuman itu dicipta oleh seorang pelayan bar di Hotel Knickerbocker di New York pada tahun 1911 atau 1912.

Senapang Martini-Henry

Senapang Martini-Henry

Sumber yang menarik menyatakan bahawa nama itu berasal dari senapang yang dipanggil Martini-Henry yang digunakan dalam tentera Inggeris pada tahun 1870-an kerana tendangannya.

Walau bagaimanapun buku Minuman Mewah Stuart dan Cara Mencampurkannya , oleh Stuart Thomas dan diterbitkan pada tahun 1904, menerangkan bentuk primitif martini kering, campuran 2:1 gin kering Plymouth dan vermouth kering, dengan sedikit pahit oren.

Unsur-unsur Martini

Angostura pahit

Angostura pahit

Martini kering klasik dibuat dengan gin kering London, vermouth kering dan hiasan (kulit limau, zaitun, bawang, dll.) Beberapa - seperti pengarah Sepanyol Luis Buñuel - menambah Angostura pahit untuk kemasan yang berbeza.

Juniper, bahan prima gin

Juniper, bahan prima gin

Apakah gin? Ia adalah bentuk pendek perkataan genever , berkaitan dengan Belanda gin , diperolehi daripada juniper , Latin untuk juniper. Selain juniper – bahan utamanya – gin ​​ialah alkohol suling jernih yang mengandungi herba dan ramuan bunga.

Apabila Wilhelm III, Putera Orange menyerang Britain pada tahun 1688, beliau membenarkan pengeluaran minuman suling, merangsang genever dari tanah airnya sebagai pengganti brendi yang dibuat oleh musuhnya, Perancis. Pada masa itu, penduduk London yang miskin mula mencipta versi genever mereka sendiri, memanggilnya gin. Pada tahun 1721, British meminum 14 juta liter gin; pada tahun 1726, terdapat 1,500 kilang penyulingan di London dan lebih 6,000 kedai menjualnya.

Pada abad berikutnya, kualiti gin meningkat secara mendadak apabila ia mula dihasilkan di kilang penyulingan profesional; Gordon's, misalnya, diasaskan pada tahun 1769.

Bartender

Manual Bartender

Harry Johnson 1888 Manual Bartender mempunyai resipi Martini tertua dalam cetakan, dan dia menggunakan gin Old Tom, agak lebih manis daripada gin biasa.

Vermouth ialah wain beraroma dan diperkaya yang berperisa dengan pelbagai jenis botani (akar, kulit kayu, bunga, biji, herba, dan rempah ratus). Anggur yang digunakan untuk menghasilkan wain asas adalah Perancis dan Itali, seperti Clairette Blanche, Piquepoul, Bianchetta Trevigiana, Catarratto, dan Trebbiano. Fakta bahawa anda mempunyai bahan botani dalam vermouth dan dalam gin membuat campuran mereka dalam koktel seperti Martini kering jauh lebih masuk akal daripada alternatif, vodka.

Noilly Prat, vermouth standard

Noilly Prat, vermouth standard

Noilly Prat ialah vermouth kegemaran standard di kalangan peminat Martini kering, tetapi terdapat beberapa vermouth baharu di sekeliling yang mungkin juga rakan kongsi yang bagus untuk gin anda.

Vermouth Kering Dolin

Vermouth Kering Dolin

Juga dari Perancis, Dolin Dry Vermouth telah mendapat pengikut setakat ini: ia bercampur sangat baik dengan gin London Dry seperti Boodles dan Tanqueray.

Cocchi Americano vermouth

Cocchi Americano vermouth

Satu lagi vermouth yang menarik perhatian ialah Cocchi Americano Itali, yang sesuai dengan gin seperti Hendrick.

Mengenai gin, terdapat beberapa kehalusan yang perlu diambil kira. Juniper dan kehadirannya adalah faktor utama, dan dalam pengertian ini, gin gaya lama seperti Beefeater, Bombay Sapphire, atau Plymouth adalah lebih baik untuk martini kering.

Dorothy Parker

Dorothy Parker

Jika anda mahukan sesuatu yang sedikit di luar kotak, cuba gin Dorothy Parker, untuk minuman yang lebih ringan dan lebih tart. By the way, Puan Parker ialah seorang penyair , wartawan dan penulis dengan rasa humor yang sangat baik dan ada yang mengaitkan puisi ini kepadanya:

Saya suka makan martini,

Dua paling banyak.

Selepas tiga saya berada di bawah meja,

selepas empat saya di bawah hos saya.

Vodka sebagai pengganti gin dalam resipi akan menukar nama minuman kepada Kanggaru, dengan kulit limau sebagai hiasan. Tetapi ingat apa yang ditulis oleh Mittie Hellmich dalam Buku Bar Ultimate : martini distrukturkan pada keseimbangan botani yang sempurna antara buah juniper gin dan kualiti herba vermouth kering, dan vodka, yang merupakan semangat neutral, tidak membawa apa-apa kepada campuran.

Seorang Gibson

Seorang Gibson

Apabila anda menggunakan bawang koktel dan bukannya zaitun, anda mempunyai Gibson.

Cermin mata Martini dengan shaker

Cermin mata Martini dengan shaker

Oh, saya hampir terlupa: yang ideal kaca adakah ini ditunjukkan di atas, dipanggil - maaf, jelas - gelas Martini.

Perkadaran

Perbincangan sengit di kalangan pelayan bar, pelanggan dan pencinta martini kering secara umum berpusat di sekitar perkadaran: perkadaran atau nisbah antara gin (yang secara peribadi saya lebih suka vodka) dan vermouth.

Martini Kering yang dihiasi dengan sentuhan lemon

Martini Kering yang dihiasi dengan sentuhan lemon

Dalam Isaac Asimov Perbendaharaan Humor , dia menceritakan kisah ini (yang dikaitkan dengan Ernest Hemingway):

Jones, sedang bersiap untuk safari di Afrika yang paling dalam, sedang meneliti senarai bekalan yang dipesannya, dan rakannya Smith, yang hadir, mengeluh dengan tidak setuju.

Tidak bagus, katanya. Anda telah meninggalkan item yang paling penting.

Apa itu? menuntut Jones.

Vermouth. Anda mesti mempunyai vermouth sekiranya anda tersesat.

Apakah kebaikan yang akan dilakukan oleh vermouth dalam kes itu?

Smith menggelengkan kepalanya melihat kejahilan yang lain. Dia berkata, Dengar, andaikan anda berada seribu batu dari mana-mana pusat tamadun. Pembawa anda semuanya telah ditinggalkan dan anda bersendirian, dikelilingi oleh hutan tanpa jejak. Jadi, anda duduk dan mula membuat martini kering untuk diri sendiri sambil anda mengumpul kepintaran anda – dan di situlah vermouth masuk. Anda hanya menambah pukulan vermouth yang baik dan dari seluruh hutan orang akan keluar kepada anda sambil menjerit, 'Itulah tiada cara untuk membuat martini kering.' Dan anda telah diselamatkan.

Pada tahun 1922, bahagiannya ialah 2 (bahagian gin):1 (sebahagian daripada vermouth), tetapi sepanjang 20keabad, jumlah vermouth menurun dengan ketara. Menariknya, pada tahun 1930-an ia adalah 3:1 dan pada tahun 1940-an, 4:1.

Noël Coward

Noël Coward

Dan anda akan menemui pelampau radikal yang menyokong pemansuhan vermouth. Noël Coward, misalnya, berkata bahawa Martini yang sempurna harus dibuat dengan mengisi gelas dengan gin, kemudian melambai ke arah umum Itali, sebagai menghormati kilang Martini.

Churchill

Resipi Churchill

Churchill, sentiasa jenaka pembicara , digunakan untuk menyediakan martini keringnya dengan gin ais sejuk dan haluan ke arah Perancis - penghormatan kepada Noilly Prat, dianggap oleh sesetengah orang sebagai vermouth terbaik untuk martini kering. Rakan senegaranya Alfred Hitchcock juga tidak akan mendekati botol vermouth.

Lyndon Johnson akan menyediakan Martini Masuk dan Keluarnya mengisi gelas dengan vermouth, membuangnya dan mengisinya dengan gin.

Stalin dan Roosevelt

Stalin dan Roosevelt

Roosevelt lebih konservatif dan akan membawa kit martini untuk menyediakan minumannya sendiri dengan dua bahagian gin, satu bahagian vermouth, sedikit air masin zaitun, sentuhan limau dan zaitun. Selepas membatalkan Larangan, perkara pertama yang dia lakukan ialah menyediakan martini kering! Ada yang mengatakan bahawa dia membuat satu untuk Stalin di Livadia, di Crimea, dan berkata kepada pemimpin Soviet bahawa martini yang baik harus mempunyai sentuhan lemon. Keesokan paginya, Stalin memberi Roosevelt sebatang pokok limau dari Georgia dengan lebih 200 biji limau.

Martini Kering yang dihiasi dengan buah zaitun

Martini Kering yang dihiasi dengan buah zaitun

Untuk mengelirukan peminum, anda mungkin mempunyai martini basah (yang mengandungi lebih vermouth daripada biasa), martini kering (dengan kurang atau tiada vermouth langsung) dan a sempurna (ha! mereka mahu) martini, dengan bahagian yang sama vermouth kering dan manis dengan gin. Jika anda ingin mengekalkannya di bawah kawalan, cuba dengan nisbah klasik: 3:1, 4:1 dan 5:1. Walau bagaimanapun, manual Persatuan Bartender Antarabangsa (IBA) menyatakan nisbah 6:1.

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, minat dalam pembuatan koktel dan penyulingan artisanal telah mencapai tahap demam baharu. Lawatan ke kedai arak yang lengkap, di banyak tempat, mendedahkan banyak alkohol suling antarabangsa dan tempatan yang baharu. Gin amat popular kerana profil rasa sedikit lebih fleksibel daripada vodka neutral dan ia agak mudah untuk disuling; tiada penuaan diperlukan.

Portobello Star Bar Ginstitute

Portobello Star Bar Ginstitute

Britain telah melihat minat yang diperbaharui dalam gin dalam beberapa tahun kebelakangan ini, dan minat ini menjana banyak kilang penyulingan baru, beberapa dengan pengeluaran artisanal. Hari ini, tempat seperti Portobello Star Bar Ginstitute mengabdikan diri mereka untuk mengkaji gin dan sejarahnya. (Dengan cara ini, ia telah disenaraikan sebagai salah satu daripada 50 bar terbaik di dunia pada tahun 2016.)

Hari Martini Sedunia

Hari Martini Sedunia

Hari Martini Sedunia

Ya, ia wujud: 19 Jun. (Jangan tanya saya mengapa hari ini.) Dapatkan satu!

Kesimpulan

Anda mungkin perasan bahawa kami tidak membuat sebarang kesimpulan yang pasti tentang resipi Martini Kering yang terbaik. Dan ada sebab untuk itu; seperti banyak perkara lain dalam dunia gastronomi dan minuman, ia adalah soal cita rasa peribadi. Oleh itu, cadangan saya ialah anda bereksperimen dengan gin dan vermouth yang berbeza untuk mencari bukan sahaja jenama kegemaran anda sendiri tetapi juga perkadaran yang paling sesuai dengan citarasa anda. Cuba hiaskan martini kering anda dengan kulit limau, buah zaitun atau bawang koktel untuk kesan, dan jangan lupa untuk mencuba setitik atau dua Angostura. Salah seorang mentor gaya saya, Marcelino de Carvalho, mencadangkan helah khas untuk martini kering terbaik yang pernah ada: selepas anda menyediakan koktel, sambar mancis dan perah kulit limau di atas api, biarkan titisan hangus memberikan kemasan unik martini anda.

Cheers!