Panduan Menonton Menyelam

Panduan Menonton Menyelam

Jam tangan menyelam ialah sesuatu yang dimiliki oleh ramai lelaki tetapi jarang digunakan. Adalah tidak normal untuk melihat seorang CEO, pengurus atau akauntan dengan a Rolex Kapal selam di pergelangan tangannya, dan apabila kita bercakap tentang jam tangan mewah paling popular di dunia, adalah selamat untuk mengatakan bahawa sebahagian besar pemilik tidak menggunakannya untuk tujuan yang dimaksudkan.

Isi kandunganKembangkanRuntuh
  1. Perkara yang Perlu Diperhatikan Apabila Membeli Jam Tangan Selam
  2. Jam Tangan Selam Teratas
  3. Kesimpulan

Apa yang membezakan jam tangan menyelam dengan jam tangan sukan yang sering kita bincangkan ialah jam tangan menyelam bertujuan untuk itu, menyelam. Selam skuba laut dalam di lautan. Sekarang berapa ramai di antara kita yang akan melakukannya? Mungkin hanya segelintir orang yang membaca artikel ini. Jadi persoalan perlu ditanya bagaimana jam tangan menyelam boleh memberi manfaat kepada pengguna biasa.

Jawapan ringkasnya ialah jam tangan menyelam, sebahagian besarnya, dibuat dengan sangat baik. Mereka perlu menahan air pada kedalaman yang luar biasa, tetapi mereka juga perlu menahan tekanan dan mampu berfungsi. Hakikatnya ialah setakat jam tangan, jam tangan yang paling boleh dipercayai, dibina dengan baik, kukuh sebenarnya adalah jam tangan menyelam. Inilah sebabnya mengapa begitu ramai orang menggunakan jam tangan menyelam sebagai jam tangan sukan generik. Untuk sebahagian besar, adalah mudah untuk mencari jam tangan menyelam dengan hampir semua komplikasi yang anda inginkan, tetapi jika anda boleh mempercayai jam tangan menyelam 300m di bawah paras laut, anda boleh mempercayainya untuk meluncur, belayar, berakit atau berkayak. Hakikatnya ia boleh basah, dan ia boleh dipukul.Perkara yang Perlu Diperhatikan Apabila Membeli Jam Tangan Selam

Hanya kerana ia diiklankan sebagai jam tangan menyelam tidak bermakna ia benar-benar berlaku. Sudah tentu jam tangan menyelam mempunyai rupa yang sangat unik dan berani bagi mereka dan kebanyakannya menyalin ciri-ciri yang sama yang Rolex telah terkenal, tetapi ia tidak semestinya menunjukkan bahawa menonton adalah kualiti yang cukup tinggi untuk benar-benar tenggelam dalam air dalam.

Jam tangan menyelam sebenar perlu tahan kepada beberapa faktor termasuk tekanan, air dan juga suhu air laut. Ia adalah peranti menyelamatkan nyawa untuk penyelam sejati dan ia digunakan untuk mengira pengambilan oksigen mereka dan berapa banyak masa yang mereka boleh habiskan di bawah air sebelum terpaksa berundur ke permukaan. Jika jam tangan gagal berfungsi, sekali sahaja, ia boleh memberi kesan buruk kepada penyelam yang memakainya.

Tidak kira mengapa anda ingin membeli jam tangan menyelam, anda boleh mengandaikan bahawa anda sedang mencari jam tangan yang lasak dan lasak seperti Rolex Submariner. Walaupun anda hanya mengambilnya di dalam tab mandi, anda pasti akan membeli Casio jika itu sahaja yang anda cari.

Oleh itu, beri perhatian, kerana saya akan membimbing anda dengan tepat apa yang perlu dicari dan cara membeli jam tangan menyelam yang sebenar.

Mula-mula, tentukan kedalaman yang akan anda bawa jam tangan anda. Fahami bahawa terdapat pengehadan dan jika jam tangan itu menyatakan 100m itu tidak bermakna anda benar-benar perlu mengambilnya sedalam itu. Ini bermakna anda boleh mengambilnya dekat dengan itu. Langkah pertama ialah menentukan dengan tepat sejauh mana anda merancang untuk pergi dan membeli jam tangan yang mempunyai rating kedalaman yang melebihinya. Penarafan kedalaman inilah yang membolehkan anda mengetahui tekanan yang mampu ditahannya sebelum air akan mula memasuki jam tangan atau ia akan berhenti berfungsi. Ini tidak bermakna mencari jam tangan yang mengatakan kalis air. Tidak ada yang namanya kalis air. Jika jam tangan benar-benar mengatakan bahawa ia patut dibuang bersama sampah. Teruskan. Peraturan biasa dengan jam tangan menyelam ialah jika anda memakainya untuk percikan cahaya, mandi, snorkeling, dll, anda boleh lari dengan jam tangan yang kalis air hingga 100m. Jika anda benar-benar ingin pergi menyelam, anda mahukan yang 300m. Tamat cerita.

Seterusnya anda ingin melihat kebolehbacaan jam tangan. Ini sangat penting kerana tidak kira betapa kalis air jam tangan itu jika anda tidak boleh membacanya di bawah air. Memandangkan cahaya diserap lebih cepat di bawah air, anda perlu memastikan paparan jam tangan kelihatan. Air hanya jernih atau biru di kedalaman cetek. Selepas ia menjadi keruh dan gelap dengan cepat. Mendapatkan jam tangan dengan penanda bercahaya adalah sesuai. Anda mesti boleh membaca jam tangan dengan jelas di bawah air yang gelap.

Satu petua ialah mencari jam tangan ringkas yang tidak mempunyai terlalu banyak komplikasi yang dipaparkan pada dail. Lebih mudah bacaan, lebih mudah masa anda jika anda perlu menyemak jam tangan anda. Perkara terakhir yang anda mahukan ialah panik kerana anda tidak tahu sama ada anda membaca bahagian yang betul pada jam tangan anda. Ini sudah tentu, adalah satu lagi sebab penyelam membawa lampu suluh.

Sebaik sahaja anda telah menentukan penilaian kedalaman dan kebolehbacaan jam tangan yang anda ingin lihat pada sarungnya.

Ini sangat penting. Anda perlu memastikan bekas jam tangan dibina dengan baik. Ia mestilah sama ada pengedap penuh di bahagian belakang atau diikat dengan skru. Mana-mana kes belakang yang muncul sahaja akan bocor dengan lebih cepat. Pastikan tiada keretakan atau bukaan dalam kes itu. Lug perlu berkualiti tinggi dan kristal mestilah berkualiti tinggi. Perkara terakhir yang anda mahukan ialah kristal retak atau keluar dari tekanan di bawah air. Hanya kerana jam tangan dinilai untuk kedalaman yang sepadan dengan keperluan anda tidak bermakna bahawa tidak ada telur buruk yang keluar dari barisan dari semasa ke semasa. Ini adalah nyawa anda yang dipertaruhkan. Pastikan anda memeriksa jam tangan.

Setelah anda memeriksa sarung dan dail, anda ingin menyemak bezel. Bezel adalah bahagian paling penting dalam mana-mana jam tangan menyelam kerana cara penyelam menentukan berapa banyak masa yang telah diluangkan di bawah air. Sebaik-baiknya anda mahukan bezel satu arah untuk mengelakkannya daripada terpusing ke belakang secara tidak sengaja yang boleh menjadi risiko kepada bekalan udara anda. Adalah penting untuk memastikan bezel bergerak dengan mudah, boleh dibaca dengan jelas, tetapi tidak bergerak dengan bebas sehingga arus air akan mengubahnya. Saya tidak boleh cukup menekankan betapa pentingnya mencari jam tangan menyelam dengan bezel satu arah. Percayalah apabila saya katakan hidup anda akan bergantung kepadanya.

Akhirnya anda ingin mengenali jam tangan sebelum menggunakannya. Ini boleh dilakukan selepas pembelian, walaupun anda harus memastikan jam tangan mempunyai setiap ciri yang anda inginkan sebelum membelinya.

Memandangkan anda telah memperoleh bahagian masa anda, baca semua yang anda boleh mengenainya. Pastikan anda tahu cara mengendalikan jam tangan dengan sempurna, supaya sekiranya berlaku kecemasan di bawah air, anda tidak akan panik dan lupa cara membacanya. Berlatih menggunakannya.

Jam tangan menyelam yang baik boleh menjadikan penyelaman anda lebih mudah dan selamat. Sesetengahnya mempunyai penunjuk kedalaman, tolok suhu dan peranti pemasaan lain yang membolehkan anda menjejaki selam anda. Pengeluar jam tangan mewah yang menghasilkan jam tangan menyelam, termasuk Rolex, mungkin tidak akan menawarkan banyak ciri seperti jam tangan bin kuarza murah. Walau bagaimanapun, mereka akan memberi anda semua maklumat asas yang anda perlukan, dan sebahagian besarnya, lebih dipercayai dalam jangka masa yang lebih lama.

Jam Tangan Selam Teratas

Berikut ialah senarai ringkas beberapa jam tangan menyelam yang saya syorkan secara peribadi. Sudah tentu, terdapat banyak jam tangan di pasaran yang boleh digunakan untuk menyelam. Lakukan penyelidikan anda dan pilih jam tangan yang paling sesuai untuk anda dan belanjawan anda.

Kapal Selam Rolex

$8,000 +

Rolex Submariner tanpa persoalan adalah jam tangan menyelam mewah yang paling terkenal dan paling popular di dunia. Dan, untuk alasan yang baik. Ia adalah jam tangan yang luar biasa dengan pergerakan bertaraf dunia dan rekod prestasi yang terbukti. Kebanyakan penyelam profesional memakai Rolex dan itu kerana mereka benar-benar membuat yang terbaik dalam hal jenis jam tangan ini. Saya sangat mengesyorkannya kepada sesiapa yang serius tentang menyelam, tetapi juga untuk sesiapa sahaja yang hanya mahukan jam tangan sukan berkualiti untuk mana-mana sukan air. Jam tangan ini boleh berdegup kencang dan ia akan terus berdetik.

Jam Tangan Selam - Rolex Submariner

Dive Watch – Rolex Submariner

Bremont Supermarine 2000

$5,900

Bremont telah lama menjadi jam tangan British yang ikonik untuk juruterbang. Mereka mempunyai sejarah yang kukuh dalam penerbangan dan membuat beberapa jam tangan yang sangat luar biasa. Jam tangan khusus ini adalah pilihan yang bagus untuk penyelam laut dalam. Ia sebenarnya mempunyai penarafan kedalaman 2,000m. Anda tidak akan bertahan, tetapi jam tangan anda akan bertahan. Akhirnya, hakikatnya ini adalah jam tangan yang indah dan mudah dibaca. Ia ringkas dan menawarkan kebebasan yang anda inginkan apabila menyelam dalam-dalam.

Bremont Supermarine 500

Bremont Supermarine 500

Omega Seamaster Planet Ocean Chronograph

Kira-kira $6,500

Omega ialah sebuah lagi syarikat jam tangan yang menikmati sejarah menyelam yang kaya. Jam tangan khusus ini bagus untuk penyelam, tetapi juga sesiapa yang mahukan jam tangan menyelam untuk sukan lain. Ia mempunyai kronograf terbina dalam yang sesuai untuk setiap jenis perlumbaan dan menawarkan penarafan kedalaman 600m yang lebih daripada mencukupi untuk kebanyakan penyelam profesional, apatah lagi, penyelam amatur.

Omega Seamaster Planet Ocean Chronograph

Omega Seamaster Planet Ocean Chronograph

Breitling Superocean Chronograph M2000

Kira-kira $4,485

Breitling, seperti kebanyakan pengeluar jam tangan yang lain, telah berusaha bersungguh-sungguh untuk menyempurnakan industri jam tangan sukan. Walau bagaimanapun, apa yang mereka ada, yang tidak dimiliki oleh syarikat lain ialah sistem tolakan magnet berpaten mereka yang membolehkan setiap fungsi jam tangan beroperasi sepenuhnya pada kedalaman 2,000m di bawah air. Bukannya anda perlu mengakses kronograf , tetapi mungkin anda dan penyelam lain ingin berlumba dengan ketam berdekatan. Hakikatnya ini adalah jam tangan hebat oleh syarikat yang mempunyai hampir sempurna jam tangan aviator. Jika juruterbang terkemuka dunia mempercayai Breitling untuk memastikan mereka selamat, saya rasa anda juga boleh. Ini adalah jam tangan yang sesuai untuk penyelam yang serius, tetapi juga peminat adrenalin yang memerlukan jam tangan yang dibuat dengan baik dan lasak yang beraksi dalam semua elemen.

Breitling Superocean Chronograph M2000

Breitling Superocean Chronograph M2000

U-bot 1001

$5,595

U-Boat bukanlah syarikat yang sering saya puji, tetapi ia bukan kerana mereka tidak layak. Mereka buat. Mereka membuat beberapa jam tangan yang dibuat dengan sangat baik, tetapi ia menjadikannya besar dan ia tidak begitu elegan. Sesuatu yang biasanya saya tidak suka. Walau bagaimanapun, apabila ia datang kepada jam tangan menyelam, mereka membuat apa yang dicari oleh mana-mana penyelam. Ia mempunyai penarafan kedalaman 1001m dengan penanda bercahaya biru atau oren yang sebenarnya lebih mudah dilihat berbanding putih atau hijau standard. Jam tangan ini sangat popular dengan askar yang berkhidmat di unit pasukan khas kami. Jika mereka menyukai mereka, anda juga akan menyukainya. Ini adalah jam tangan yang bagus untuk sesiapa sahaja yang serius memerlukan jam tangan menyelam yang kukuh dan dibina dengan baik sama ada untuk menyelam atau sukan air lain.

U-bot 1001

U-bot 1001

Maurice Lacroix Points S Diver Extreme

$5,750

Jam tangan ini benar-benar menarik kerana ia menggunakan bahan aloi untuk sarung yang eksklusif untuk Maurice Lacroix. Diperbuat daripada aluminium, titanium, magnesium, seramik dan zirkonium, ia sangat kuat dan tahan lama. Jam tangan ini hanya diberi penarafan kedalaman 200m jadi saya tidak akan pergi menyelam laut dalam dengannya, tetapi ia sesuai untuk kebanyakan sukan air termasuk snorkeling atau berenang. Walau apa pun, ia adalah jam tangan yang teguh yang akan memberi perkhidmatan yang baik kepada mana-mana peminat sukan selama bertahun-tahun yang akan datang.

Maurice Lacroix Points S Diver Extreme

Maurice Lacroix Points S Diver Extreme

Tolok Kedalaman Kuarza Pintar Timex

Kira-kira $225

Bagi mereka yang mempunyai bajet yang lebih terhad, anda mungkin ingin mempertimbangkan binatang kecil dari Timex ini. Ia bukan satu yang saya akan mengambil menyelam laut dalam tetapi bagi lelaki biasa ia adalah jam tangan yang bagus jika anda berada di dalam air setiap saat. Tolok kedalaman yang dibina hanya berfungsi hingga 60m tetapi ia turut disertakan dengan pelbagai fungsi lain termasuk bacaan suhu. Untuk harga, ia bukan jam tangan kecil yang buruk dan ia akan berfungsi dengan baik sebagai jam tangan sukan.

Tolok Kedalaman Kuarza Pintar Timex

Tolok Kedalaman Kuarza Pintar Timex

Ulysse Nardin Maxi Marine Diver

Kira-kira $6,840

Ulysses Nardin sentiasa dipandang baik untuk jam tangan menyelam yang berkualiti. Mereka telah memenangi banyak anugerah dan menjadikan, seperti yang saya fikir, adalah beberapa jam tangan menyelam yang paling ikonik dalam industri. Jam tangan khusus ini ialah kronometer diperakui COSC dengan penunjuk rizab kuasa yang terbukti berguna untuk mana-mana jam tangan bukan kuarza, terutamanya jika ia digunakan untuk sesuatu seperti menyelam. Jam tangan ini mempunyai penarafan kedalaman 200m yang tidak besar, tetapi untuk kebanyakannya cukup. Ini adalah jam tangan yang bagus jika anda cenderung berlaut dan hanya suka berada di atas air. Ia boleh menjadi sangat basah tetapi kelihatan hebat pada lengan semasa anda berjalan-jalan ke kapal layar anda. Ia teguh, lasak dan dibuat dengan sangat baik.

  • Ulysse Nardin Maxi Marine Diver

    Ulysse Nardin Maxi Marine Diver

  • Ulysse Nardin Maxi Marine Diver-2

    Ulysse Nardin Maxi Marine Diver-2

Bell & Ross Hydromax

$2,800

Harga yang berpatutan, jam tangan ini adalah binatang di bawah air dengan penarafan kedalaman, dapatkan ini, 6000m. Malangnya, ini bukan jam tangan mekanikal tetapi kuarza. Sesuatu yang anda mungkin sudah meneka berdasarkan harga. Nota positifnya ialah ia sesuai untuk mereka yang ingin mendalami. Ia adalah raksasa yang lasak dari jam tangan yang dibuat oleh syarikat yang sama yang anda akan dapati menyediakan jam tangan kepada beberapa pahlawan terhebat di dunia yang berkhidmat dengan unit tentera paling elit pada zaman moden. Apa yang benar-benar istimewa tentang jam tangan ini ialah ia menggunakan cecair yang dipanggil Hydroid yang diisi dengan kes itu. Bell & Ross berhujah bahawa cecair revolusioner inilah yang menjadikannya sangat tahan terhadap air dan tekanan. Jam tangan ini sangat mudah dibaca dan dilengkapi dengan tiga tali berbeza termasuk gelang keluli tahan karat, tali getah dan satu nilon. Ini adalah pilihan yang bagus untuk mana-mana lelaki yang mahukan kuasa jam tangan menyelam.

Bell & Ross Hydromax

Bell & Ross Hydromax

Azimuth Xtreme 1 Penyelam Dalam

$5,100

Ini ialah jam tangan menyelam serba baharu yang dibina dengan kerjasama Fernando Alberto Lozano Andrade, seorang penjelajah terkenal. Ia adalah jam tangan menyelam yang kelihatan sangat luar biasa tetapi itulah salah satu sebab ia membuat senarai ini. Ia mempunyai penarafan kedalaman 2,000m yang mengagumkan dan menggunakan reka bentuk segi empat samanya untuk memisahkan pergerakan yang didakwa adalah yang menjadikannya sangat tahan terhadap air dan tekanan. Jika anda sedang mencari sesuatu yang unik yang tidak mempunyai sarung bulat tradisional, ini mungkin jam tangan yang sesuai untuk anda.

Azimuth Xtreme-1 Penyelam Dalam

Azimuth Xtreme-1 Penyelam Dalam

IWC Aquatimer Chronograph

Kira-kira $5,600

Ini adalah pilihan jika anda menikmati air pada waktu malam. Sama ada menyelam, snorkeling atau hanya berehat di atas bot anda, jam tangan ini menggunakan salutan bercahaya Super-LumiNova berpaten yang digunakan pada jam tangan yang menjadikannya kelihatan sepenuhnya, walaupun di bawah penutup malam. IWC tidak selalunya pengeluar jam tangan kegemaran saya, kerana terus terang, saya rasa kebanyakan jam tangan mereka terlalu mahal dan kualitinya adalah rendah. Walau bagaimanapun, jam tangan khusus ini, walaupun masih terlalu mahal pada pendapat saya, menawarkan lampu latar yang tidak disediakan oleh kebanyakan jenama mewah lain dengan jam tangan menyelam mereka. Akhirnya, ia bukan pelaburan yang buruk jika anda seorang burung hantu malam.

IWC Aquatimer Chronograph

IWC Aquatimer Chronograph

Kesimpulan

Kami harap anda menikmati panduan jam tangan menyelam ini. Adalah penting untuk diingat bahawa terdapat perbezaan antara jam tangan sukan dan jam tangan menyelam. Peraturan praktikal ialah bukan semua jam tangan sukan ialah jam tangan menyelam, tetapi semua jam tangan menyelam ialah jam tangan sukan. Perkara yang paling penting ialah anda membeli jam tangan yang memenuhi keperluan anda. Selagi anda berbuat demikian, tiada jam tangan akan menjadi pelaburan yang tidak baik.

Adakah anda menyukai artikel ini? KLIK DI SINI untuk mengetahui lebih lanjut tentang jam tangan