Panduan Panjang Lengan untuk Sut, Jaket dan Baju

panduan panjang lengan 1920x1080 1

Dalam pakaian lelaki, salah satu topik yang paling mengelirukan secara konsisten ialah panjang lengan baju, jaket dan sut yang betul. Berapa lama setiap satu, dan bagaimana anda menggabungkannya dengan berkesan?

Isi kandunganKembangkanRuntuh
 1. Berapakah Panjang Lengan Baju yang Betul?
 2. Panjang Lengan untuk Baju French Cuff
 3. Panjang Lengan untuk Baju Butang atau Barrel Cuff
 4. Jaket dan Panjang Lengan Suit yang Sesuai
 5. Lebar Lengan Jaket
 6. Untuk Tunjuk Cuff atau Tidak Tunjuk Cuff?
 7. Memadankan Jumlah Cuff dengan Kolar Baju
 8. Apakah Panjang Lengan yang Sesuai Untuk Anda?

Mempunyai panjang lengan baju dan jaket anda yang betul adalah ciri khas seorang pakar pakaian lelaki; ia mencerminkan perhatian terhadap perincian dan dedikasi untuk mendapatkan rupa yang betul. Ia juga bukan kawasan yang anda boleh lari dengan TIDAK memberi perhatian; Panjang lengan yang tidak kemas boleh membuatkan anda kelihatan seperti budak lelaki yang terlalu besar atau meminjam pakaiannya.

Malangnya, panjang lengan kelihatan seperti kawasan kelabu di mana sesiapa sahaja boleh mengaku sebagai pakar, tidak kira berapa banyak atau sedikit mereka tahu tentang berpakaian yang baik. Selalunya, peraturan disebut dan ukuran mutlak disediakan, walaupun kebanyakannya lupa bahawa rupa konjungsi lengan-cuff bukan sahaja mengenai panjangnya. Ia juga mengenai kesesuaian yang betul dan keharmonian interaksi antara kedua-dua pakaian.Panjang Lengan, Lebar dan Cuff Perancis yang betul

Panjang Lengan, Lebar dan Cuff Perancis yang betul

Untuk memastikan lengan baju anda adalah panjang yang sesuai untuk anda, kami akan mulakan dengan menyelami panjang lengan baju, yang bermula dengan menilai ciri baju untuk mencari yang sesuai sebelum anda membeli. Kemudian, kita akan beralih kepada jaket dan cara terbaik menggandingkannya dengan lengan baju untuk kombinasi terbaik.

Berapakah Panjang Lengan Baju yang Betul?

Jawapannya ialah manset baju anda sepatutnya jatuh ke pangkal ibu jari, tetapi itu memerlukan banyak pertimbangan untuk membetulkannya. Pada asasnya setiap ciri baju pakaian - potongan, saiz lubang lengan, peletakan butang cuff, lebar cuff - akan mempengaruhi panjang lengan baju. Mari kita semak bagaimana setiap elemen mempengaruhi panjang lengan baju.

Baju Berpetak

Baju Berpetak

Panjang Lengan untuk Baju French Cuff

Sebaik-baiknya, baju manset Perancis hendaklah sampai ke akar ibu jari pada setiap masa, walaupun semasa anda bergerak. Jika manset anda bergerak apabila anda mengangkat tangan anda, anda mempunyai masalah dengan lubang lengan atau panjang baju. Lubang lengan baju anda mungkin terlalu besar, atau mungkin lebih besar daripada lengan baju anda, sekali gus menarik lengan baju ke atas apabila anda bergerak. Untuk mengelakkannya, pilihlah lubang lengan baju yang cukup besar untuk membuatkan anda selesa tetapi cukup kecil untuk memastikan cuff baju pada panjang yang betul.

Berikut ialah pertimbangan yang perlu dibuat mengenai baju manset Perancis atau baju bercuff berganda berkaitan untuk mencapai panjang lengan yang betul.

Kemeja Cuff Perancis Harus Mempunyai Bentuk Cuff Horseshoe

Cuff berganda berbentuk ladam kuda yang betul

Cuff berganda berbentuk ladam kuda yang betul

Cuff Perancis atau manset baju dua cuff tidak boleh muat terlalu ketat atau terlalu longgar. Ia harus duduk dengan selesa supaya manset membentuk bentuk ladam di sekeliling pergelangan tangan, tanpa meneran atau menggelongsor ke bawah di atas ibu jari anda. Dengan cara ini, manset tidak akan bergerak ke atas atau ke bawah, walaupun anda mempunyai sedikit panjang tambahan dalam anda lengan baju .

Lubang Butang French Cuff Hendaklah Diletakkan Berdekatan dengan Tepi Cuff

Lubang Butang Terlalu Jauh Dari Tepi Menjadikan Manset Baju Terlalu Ketat

Lubang Butang Terlalu Jauh Dari Tepi Menjadikan Manset Baju Terlalu Ketat

Lubang butang hendaklah terletak di tengah-tengah manset dan diletakkan agak rapat ke tepi kerana jika tidak, ia terlalu ketat dan lebihan kain yang dilipat menghasilkan sayap yang ganjil pada manset anda. Di Britain, kadangkala lubang butang terletak di bahagian hadapan manset untuk memaparkan lebih banyak daripada anda kancing manset . Di benua Eropah, dan terutamanya di Jerman, ciri ini biasanya hanya dilihat pada baju malam atau pakaian pagi bukannya pada baju hari umum. Apa yang anda suka hanyalah soal rasa.

Lubang butang di tengah manset, dekat dengan tepi

Lubang butang di tengah manset, dekat dengan tepi

Sudah tentu, jika anda seorangmenontonpemakai, pastikan untuk meninggalkan ruang yang cukup di bawah manset anda untuk jam tangan terbesar yang akan anda pakai dengan baju tersebut. Saiz satu cuff lebih besar sedikit ialah ciri yang hanya boleh dicapai dengan baju tersuai. Walaupun begitu, kadangkala terdapat perbezaan besar dalam saiz jam tangan, yang bermaksud bahawa beberapa jam tangan hanya boleh dipadankan dengan beberapa baju anda.

Cuff Baju Tidak Mesti Terlalu Lebar Jika Tidak Ia Meluncur Ke Bawah

Cuff Baju Terlalu Labuh dan Lebar

Cuff Baju Terlalu Labuh dan Lebar

Jika manset baju anda terlalu lebar sehingga anda boleh menyelongkar tangan anda dengan manset di dalamnya, manset anda akan meluncur turun ke tangan anda. Ia bukan sahaja kelihatan seperti anda mendapat baju dari abang anda, tetapi ia juga mengakibatkan kedutan yang tidak sedap dipandang.

Cuff Baju Terlalu Lebar Untuk Lengan Jaket

Cuff Baju Terlalu Lebar Untuk Lengan Jaket

Manset Perancis Tidak Seharusnya Terlalu Sempit Jika Tidak, Ia Membuang Perkadaran

Manset Perancis Terlalu Sempit

Manset Perancis Terlalu Sempit

Jika manset baju anda terlalu ketat dan sempit, ia mungkin membuang bahagian lengan baju dengan menjadikan lengan jaket anda kelihatan terlalu besar (walaupun tidak).

Panjang Lengan untuk Baju Butang atau Barrel Cuff

Sesuai dengan Barrel Cuff tanpa jam tangan

Sesuai dengan Barrel Cuff tanpa jam tangan

Manset butang lebih sempit daripada manset Perancis kerana fabriknya melilit pergelangan tangan, bertindih dengan titik butang. Tiada barang kemas diperlukan untuk menutup manset, yang sudah dilengkapi dengan butang. Sebaik-baiknya, cuff tong harus sesuai dengan pergelangan tangan anda; kebanyakan lelaki meremehkan apa yang dimaksudkan dan manset tong yang terlalu lebar banyak. Jika manset tong anda dipasang dengan betul, hanya ada ruang untuk 1-2 jari di antara kulit dan manset anda. Kesesuaian rapat ini membantu menahannya pada tempatnya, sambil mengekalkan profil perapi yang penting untuk cuff tong.

Cuff baju yang terlalu lebar tidak akan memeluk pergelangan tangan anda, dan ia akan menggelongsor ke atas dan ke bawah lengan anda, menyebabkan ia tergantung jauh di atas tangan anda atau diikat di bawah lengan jaket anda.

Cuff Barrel yang terlalu lebar

Cuff Barrel yang terlalu lebar

Jika anda memakai jam tangan, anda memerlukan sedikit ruang tambahan, tetapi muat masih harus dipangkas. Malah, jika anda menempah adat, MTM atau baju baju yang dipesan lebih dahulu , mereka seharusnya boleh melebarkan sedikit manset yang memakai jam sambil memastikan bahagian sisi yang tidak memakai jam itu selesa.

Cuff barel sesuai dengan jam tangan

Cuff barel sesuai dengan jam tangan

Jaket dan Panjang Lengan Suit yang Sesuai

Jumlah manset yang Sven Raphael Schneider suka tunjukkan

Jumlah manset yang Sven Raphael Schneider suka tunjukkan

Sebaik sahaja anda telah membeli barel dan baju manset Perancis yang sesuai, anda boleh meneruskan untuk menggabungkannya dengan jaket, di mana sekali lagi mengimbangi perkadaran adalah kunci untuk mencapai penampilan yang baik. Kerana keseimbangan kedua-dua baju dan lengan jaket hanya boleh menjadi sempurna jika ia berfungsi bersama, anda perlu memberi perhatian kepada kedua-duanya apabila anda membeli pakaian. Untuk hasil yang terbaik, kami cadangkan untuk mendapatkan kesesuaian cuff baju dengan betul terlebih dahulu, dan kemudian pilih atau sesuaikan lebar lengan jaket dengan sewajarnya.

Lebar Lengan Jaket

Lengan Jaket Terlalu Lebar

Lengan Jaket Terlalu Lebar

Lebar lengan jaket berbeza dari jaket ke jaket, jadi anda perlu memilih cuff yang selaras dengan setiap jaket. Akibatnya, lebar lengan jaket yang ideal berubah dengan cuff yang dipilih! Secara tradisinya, manset butang menjadi standard untuk baju sukan dan pakaian kasual, dan manset Perancis dipakai dengan sut yang lebih formal.

Butang Cuff

Kemeja cuff Perancis dengan lengan jaket yang dipasang dengan baik dan 4 butang cuff

Hari ini, lelaki boleh memakai apa sahaja yang mereka mahu dan akibatnya, peraturan tersebut adalah pilihan kepada anda. Walau bagaimanapun, untuk mendapatkan rupa yang betul, lengan jaket yang lebih sempit perlu digandingkan dengan cuff tong manakala lengan jaket yang lebih lebar perlu digandingkan dengan cuff Perancis. Jaket yang lebih lama kadangkala mempunyai labuh lengan yang sangat lebar yang menunjukkan lapisan lengan. Itu terlalu besar dan ia membuatkan tangan anda kelihatan kecil dan tidak seimbang. Jika terdapat terlalu banyak atau terlalu sedikit ruang antara manset dan lengan, anda mungkin telah membuat pilihan yang salah.

Untuk Tunjuk Cuff atau Tidak Tunjuk Cuff?

Lengan Jaket Terlalu Pendek

Lengan Jaket Terlalu Pendek

Banyak pemandu pakaian lelaki mendakwa bahawa jumlah manset yang sesuai untuk ditunjukkan adalah antara 1/2″ (1.25 sm) hingga 1″ (2.5sm). Kebanyakan panduan, termasuk kami, bersetuju bahawa apa-apa yang lebih daripada 1.25″ (4cm) terlalu banyak untuk ditunjukkan; ia menjadikan persimpangan dua lengan anda kelihatan seperti anda tidak mempertimbangkan bagaimana ia akan berjalan bersama-sama. Berikut ialah persampelan jumlah yang dicadangkan oleh pakar pakaian lelaki manset yang anda tunjukkan di bawah lengan jaket anda:

 • Alan Flusser – 1 sm (2/5″)
 • Bernhard Roetzel – sekurang-kurangnya 1 cm (2/5″) manset harus kelihatan tetapi lebih banyak juga boleh digunakan
 • Bert Bacharach mendakwa ia sepatutnya hanya 1/4″ (0.64cm) pada tahun 1953
 • Baron of Eelking mencadangkan untuk menunjukkan 2cm (4/5″) manset jika ia lembut, dan 1cm (2/5″) untuk manset kaku yang akan anda pakai tali leher putih atau tali leher hitam
 • Sydney Barney menerangkan dalam Pakaian dan Lelaki itu panjang lengan adalah soal citarasa dan anda dan tukang jahit anda harus mengikut trend semasa
 • Nota Nicholas Storey dalam Sejarah Fesyen Lelaki bahawa sesetengah tukang jahit khas British selalunya memilih untuk tidak menunjukkan sebarang manset baju sama sekali
 • C. Northcote Parkinson menulis dalam penerbitan Undang-undang Parkinson bahawa Amerika menunjukkan cuff dan British tidak
Lengan Jaket Terlalu Labuh

Lengan Jaket Terlalu Labuh

Malah, banyak gambar danilustrasi fesyendari AS dan Eropah benua memaparkan lelaki menunjukkan beberapa cuff tetapi ia berbeza dari gambar ke gambar. Seperti yang anda lihat, sepanjang sejarah pakaian lelaki, ramai lelaki memakai lengan kot mereka cukup pendek untuk menampakkan sedikit manset, tetapi ada juga yang lain tuan-tuan yang memilih untuk melakukan sebaliknya.

Lubang butang di hujung manset supaya anda boleh melihat pautan manset untuk pakaian formal

Lubang butang di hujung manset supaya anda boleh melihat pautan manset untuk pakaian formal

Oleh itu, apa-apa peraturan mengenai perkara itu tidak boleh dianggap sebagai mutlak, tetapi lebih sebagai garis panduan yang berguna untuk lelaki ketika mereka memutuskan pakaian yang akan dipakai.

Memadankan Jumlah Cuff dengan Kolar Baju

Di Gentleman’s Gazette, kami lebih suka untuk menunjukkan kira-kira 0.5″ & 1.25sm (atau lebih sedikit) kerana kami percaya ia kelihatan terbaik apabila jumlah cuf baju yang kelihatan sepadan dengan jumlah kolar baju yang kelihatan di bahagian belakang leher. Sekali lagi ia adalah mengenai perkadaran dan mewujudkan keharmonian dalam pakaian. Sila tonton video untuk butiran lanjut.

Nisbah cuff baju dan lengan baju yang sempurna

Nisbah cuff baju dan lengan baju yang sempurna

Apakah Panjang Lengan yang Sesuai Untuk Anda?

Seperti yang anda lihat, terdapat lebih banyak lagi pada lengan daripada sekadar panjang yang sepatutnya. Pada penghujung hari, banyak yang mendidih secukup rasa. Jika anda memberi tumpuan kepada perkadaran dan keharmonian, anda akan sentiasa berpakaian kemas. Jika anda menunjukkan manset, pastikan ia tidak terlalu pendek dan fokus pada kesesuaian seperti yang digariskan di atas.

Jika anda menikmati panduan ini, anda mungkin juga menyukai panduan kami30 Kesilapan Gaya & Cara Mengelakkannya, ebook kamiTuan-tuan Zaman Keemasandan 25 Petua Berpakaian Lebih Anggun .