Panduan Payung untuk Tuan-tuan

Panduan Payung

Selalu ada sesuatu yang sangat elegan tentang seorang lelaki dengan payung. Banyak iklan fesyen vintaj dari tahun 1930-an mempamerkan lelaki London itu dengan payung tergantung di lengannya dan sepasang pakaian yang indah. sarung tangan peccary pada tangannya.

Isi kandunganKembangkanRuntuh
 1. Sejarah Kanopi
 2. Jenis-jenis Payung
 3. Jenama Terkemuka
 4. Kesimpulan

Kanopi cantik yang merupakan payung atau payung direka untuk kegunaan praktikal tetapi, sejak pembangunannya, telah digunakan untuk aksesori pakaian lelaki dan wanita. Hari ini, di kebanyakan dunia, payung masih digunakan sebagai alat praktikal untuk perlindungan daripada unsur-unsur, tetapi juga sebagai cara untuk meningkatkan perniagaan atau pakaian formal seseorang.

Lukisan bersejarah parisol yang digunakan oleh seorang bangsawan

Lukisan bersejarah payung yang digunakan oleh seorang bangsawanSejarah Kanopi

Perkara pertama yang mesti diperhatikan apabila membincangkan payung dan payung ialah perbezaan antara keduanya. Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, istilah telah menjadi agak boleh ditukar ganti, tetapi bagi pengeluar dan pengedar tradisional, mereka masih kekal sebagai dua entiti yang berasingan.

Payung adalah kanopi pegang tangan yang digunakan untuk perlindungan daripada hujan, manakala payung bertujuan untuk digunakan untuk perlindungan daripada matahari. Ini adalah faktor penting untuk diperhatikan kerana banyak payung tidak kalis air dan tidak boleh digunakan dalam cuaca buruk. Mereka tidak direka untuknya, walaupun mempunyai rupa yang serupa dengan payung. Inilah sebabnya mengapa sangat penting bagi pembeli untuk memastikan mereka memperoleh kanopi yang betul kerana membeli payung secara tidak sengaja boleh mengakibatkan basah kuyup.

Bagi kebanyakan orang, payung bukanlah sesuatu yang kekal sebagai sebahagian daripada koleksi mereka. Ramai yang hanya akan menggunakan payung yang dibuat dengan baik untuk perlindungan daripada hujan dan matahari. Walau bagaimanapun, peminat atau dandy, sudah tentu, mempunyai kedua-duanya dalam koleksi mereka, dan selalunya gandaan dalam pelbagai gaya.

Sejarah kanopi bermula beribu-ribu tahun ke Timur Tengah di mana arca di Nineveh telah mempamerkan penggunaan payung raja yang hambanya akan melindungi kepala botaknya daripada matahari dengan payung yang serupa dengan yang digunakan hari ini. Perbezaannya, bagaimanapun, adalah pada masa itu, payung hanya dibenarkan digunakan oleh raja dan tiada orang lain dibenarkan membawanya.

Dalam buku History of Persia yang diterbitkan pada tahun 1815, penulis, Sir John Malcolm menyebut penggunaan payung dan kekerapan ia muncul dalam pelbagai arca dan karya seni. Beberapa seni yang telah berusia lebih daripada dua belas ratus tahun, mempamerkan raja dalam pelbagai aktiviti daripada memburu kudanya hingga menaiki kereta kudanya dengan seorang atendan memegang payung hinggap di atas kepalanya.

Walaupun digunakan di Timur Tengah, kanopi itu telah dikesan juga kepada sejarah Tentera Terracotta di China semasa 210 BCE di mana payung dilihat dilekatkan pada sisi makam Qin Shihuang. Perkara yang menarik ialah, jika kita mempertimbangkan rekod yang didokumenkan, kanopi ini nampaknya telah diperbaiki. Bukti sebenar pertama kanopi yang boleh dilipat sebenarnya bermula sejak 21 Masihi apabila Wang Mang membuat satu adat untuk keretanya. Payung menggunakan sambungan boleh lipat yang membolehkan kanopi ditarik balik apabila tidak digunakan. Payung yang dimaksudkan ini ditemui di makamnya di Semenanjung Korea dan sejak itu telah dipaparkan dalam banyak karya seni.

The Gentlemans Umbrella

Payung Lelaki

Walaupun payung ini sememangnya mempunyai keupayaan perlindungan dan digunakan untuk tujuan ini, ia juga direka bentuk sebagai karya seni dan aksesori sama seperti yang kita gunakan hari ini. Ramai daripada mereka menampilkan perhiasan, permata berharga dan juga pelbagai jenis bahan yang dianggap jarang dan mahal untuk hari itu.

Payung telah menikmati sejarah yang kaya dan telah digunakan setiap hari oleh bangsawan pada masa itu, tetapi juga untuk kegunaan rasmi semasa upacara dan resepsi. Apa yang menarik untuk diperhatikan, adalah tidak seperti banyak ciptaan lain pada masa lalu, kanopi itu benar-benar tidak banyak berubah sejak ia mula dibangunkan beribu-ribu tahun yang lalu.

Malah orang Mesir, yang hari ini, terkenal dengan penggunaan kekayaan berhias menggunakan payung sebagai aksesori bergaya. Ini adalah satu wilayah yang memberi tumpuan untuk menjadikannya sendiri dan banyak variasi kanopi boleh digunakan dalam pelbagai bentuk, gaya dan bahan. Selalunya dihiasi dengan bulu atau daun yang cantik, ia adalah inspirasi di sebalik kanopi yang digunakan oleh Paus dalam perarakan. Walaupun sejarah menempah kanopi untuk kegunaan oleh tuan-tuan , wanita di Mesirlah yang benar-benar menggunakan payung sebagai milik mereka. Ini adalah permulaan penggunaan kanopi sebagai aksesori fesyen oleh wanita yang membawa kepada populariti hampir global yang sampai dan kekal di kebanyakan Eropah.

Menjelang abad kelima SM, payung melihat penampilan yang berterusan di tangan wanita yang bergaya. Ia dianggap sebagai sebahagian daripada pakaian mereka dan digunakan setiap hari, tanpa mengira cuaca. Dengan penggunaannya yang muncul di Greece, Rom berjaya mengikuti aliran itu, dan walaupun ia digunakan oleh wanita, lelaki sekali lagi terperangkap dengan aliran itu dan mula membawa kanopi bersama mereka.

Menjelang zaman pertengahan, payung telah menjadi aksesori lelaki dan wanita yang bergaya di seluruh Eropah. Walau bagaimanapun, apa yang hampir menarik ialah walaupun payung mampu menangkis hujan, ia hanya digunakan sebagai aksesori fesyen dan sebaliknya, payung akan disimpan, dan jubah dipakai untuk melindungi daripada hujan.

 • Payung yang dibina dengan baik

  Payung yang dibina dengan baik

 • Payung dalam pembinaan

  Payung dalam pembinaan

Menjelang abad ke-17, payung mula menggunakan pemegang melengkung berbanding pemegang kayu sebelumnya. Kelengkungan pemegang itu bertujuan untuk membolehkan seorang hamba mudah memegang payung pada sudut untuk melindungi majikan mereka. Walaupun kami terutamanya menggunakan pemegang ini hari ini sebagai kaedah menggantung payung dari lengan, ia masih mengekalkan kepraktisan asalnya untuk payung gaya penjaga pintu yang digunakan oleh valet dan penjaga pintu di seluruh dunia. Malah, walaupun di bandar-bandar Amerika seperti New York, ia secara meluas dianggap tidak sesuai untuk penjaga pintu tidak bersedia dengan kanopi besar bagi mereka yang masuk atau keluar dari premis.

Hampir semua payung bersaiz penuh hari ini menggunakan pemegang melengkung, manakala pemegang kayu terutamanya dikhaskan untuk payung perjalanan kecil.

Walaupun jarang digunakan, ramai lelaki dan wanita terus membawa payung bersama mereka setiap hari. Seperti yang pernah dilaporkan oleh majalah Perancis, kami membawa payung pada enam bulan dalam setahun untuk mungkin menggunakannya enam kali. Dahulu dan sekarang, kanopi boleh dikatakan lebih sebagai pernyataan fesyen daripada alat praktikal untuk perlindungan. Malah, apabila kita membincangkan penggunaan praktikal, pakar percaya secara meluas bahawa payung digunakan untuk kepraktisan lebih untuk perlindungan daripada penyerang atau sebagai senjata daripada untuk hujan dan cerah. Payung itu telah lama menjadi alat yang digunakan oleh pelbagai agensi pengintip di seluruh dunia sebagai senjata tersembunyi dan hari ini, terdapat pengeluar yang menghasilkan payung untuk orang awam yang berfungsi sebagai senjata api dan senjata api yang mampu menghasilkan renjatan elektrik kepada bakal penyerang.

Malah, di Amerika Syarikat sahaja, Pejabat Paten AS perlu menggaji empat pekerja hanya untuk memfailkan paten payung kerana ia terus dibangunkan semula secara berterusan oleh banyak syarikat yang berbeza. Payung telah menjadi perkara biasa sehinggakan kita mempunyai Hari Payung Kebangsaan yang jatuh pada 10 Februari setiap tahun. Walaupun dipanggil hari kebangsaan, ia sebenarnya disambut di seluruh dunia kerana populariti global kanopi.

Jenis-jenis Payung

Terdapat beberapa gaya yang digunakan untuk payung, yang paling biasa ialah apa yang kita rujuk sebagai payung klasik.

Pelbagai gaya payung

Pelbagai gaya payung

Payung Klasik

Tanpa persoalan, ini adalah payung yang paling biasa digunakan hari ini. Ia adalah payung yang boleh ditarik balik yang boleh dibuat daripada pelbagai bahan seperti logam, kayu atau plastik. Untuk payung, mereka biasanya menggunakan bahan mikrofiber kalis air untuk kanopi, manakala payung menggunakan pelbagai bahan yang secara tradisinya tidak memberikan sebarang perlindungan daripada hujan. Payung klasik biasanya dibuat dalam dua versi iaitu manual dan automatik yang membolehkan pengguna membuka dan menutupnya menggunakan sebelah tangan. Dalam kebanyakan kes, payung klasik akan menampilkan aci panjang dengan pemegang melengkung.

Payung perjalanan dengan pemegang melengkung

Payung perjalanan dengan pemegang melengkung

Perjalanan atau Payung Kecil

Ini mungkin gaya kedua paling biasa ditemui hari ini dan terdiri daripada payung automatik yang lebih kecil dengan aci yang lebih pendek dan pemegang lurus. Mereka sering digunakan oleh mereka yang melancong tetapi sama juga oleh orang yang melakukan lawatan harian yang lebih suka menyimpan payung di dalam beg atau kereta mereka daripada membawanya bersama mereka. Malah, sesetengah payung ini mempunyai aci memanjang yang membolehkannya kekal begitu kecil sehingga mudah dimasukkan ke dalam poket jaket. Apabila membeli salah satu daripada payung ini, seseorang harus ambil perhatian bahawa dalam kebanyakan kes ia tidak tahan lama atau dibuat dengan baik seperti payung tradisional. Oleh itu, selalunya berbaloi untuk sama ada melabur dalam payung yang dibuat dengan baik atau terus menggantikannya dengan memperoleh payung murah yang boleh didapati dengan hanya beberapa dolar. Payung ini secara tradisinya tidak bertujuan untuk kegunaan berpanjangan semasa hujan lebat, tetapi lebih-lebih lagi untuk mandi ringan atau berjalan kaki singkat dari kereta anda ke tempat perlindungan.

Penjaga pintu dengan Payung

Penjaga pintu dengan Payung

Payung Penjaga Pintu

Ini biasanya payung yang lebih besar serupa dengan payung golf yang digunakan oleh penjaga pintu atau atendan di seluruh dunia. Mereka direka untuk memberikan perlindungan kepada lebih daripada satu individu dan biasanya dibina dengan baik. Mereka hampir selalu mempunyai pemegang melengkung untuk membolehkan penjaga pintu memegang payung pada sudut menjadikannya lebih mudah untuk menutup kepala orang lain. Payung ini memberikan perlindungan yang tinggi dan direka bentuk untuk tujuan komersialnya yang memastikan pembinaan yang kukuh. Sudah tentu, ini biasanya bermakna tanda harga yang lebih tinggi juga.

Payung Kereta Rolls Royce

Payung Kereta Rolls Royce

Payung Kereta

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, syarikat kereta mewah seperti Rolls Royce mula memasukkan payung dengan kenderaan mereka. Selalunya berjenama, kebanyakan syarikat kereta hanya akan meletakkan payung di dalam bagasi kenderaan atau menetas, bagaimanapun, Rolls Royce dan beberapa pengeluar lain mereka bentuk payung pop-keluar yang meluncur ke dalam petak khas yang dibina ke dalam pintu kereta. Sudah tentu, banyak syarikat lain telah mula menawarkan payung berjenama kepada pelanggan dan selalunya ia digunakan sebagai alat pemasaran dengan cara yang sama payung teres di restoran dan bar selalunya akan menampilkan logo kilang bir atau vendor.

Payung Golf

Sama seperti payung penjaga pintu, payung golf ialah payung besar, biasanya sekitar 70 inci. Ia direka bentuk supaya sesuai dengan beg golf dan boleh digunakan semasa mandi mengejut untuk melindungi berbilang pemain golf. Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, banyak syarikat telah mula menjual payung golf berjenama, malah sebahagian daripadanya disertakan dengan beg itu. Walau bagaimanapun, jika anda sedang mencari payung golf yang direka dengan baik, adalah bijak untuk membeli kanopi selepas pasaran daripada syarikat yang pakar dalam pembuatannya. Dalam kebanyakan kes, payung berjenama diperbuat daripada bahan yang lebih rendah di kilang besar di luar negara di mana kuantiti lebih diutamakan daripada kualiti.

Ratu Elizabeth II dengan payung buih

Ratu Elizabeth II dengan payung buih

Payung Gelembung

Selalunya telus, payung sfera tinggi ini sangat popular di seluruh dunia. Ia sesuai untuk situasi angin kencang dan perlindungan daripada ribut berbanding hujan renyai. Mereka sering diperkukuh menggunakan bahan yang lebih kuat daripada rakan sejawatannya dan juga boleh digunakan semasa ribut tropika. Di samping itu, disebabkan peningkatan keterlihatan kanopi yang jelas, ia sering digunakan oleh penyiar berita yang melaporkan di televisyen dari lokasi. Kebanyakan ahli meteorologi menggunakan payung ini semasa melaporkan tentang ribut dan sementara beberapa syarikat telah mereka bentuknya sebagai aksesori, ia kebanyakannya digunakan semata-mata untuk keupayaan perlindungan mereka.

Leonardo DiCaprio menggunakan payung pada acara permaidani merah

Leonardo DiCaprio menggunakan payung pada acara permaidani merah

Payung Fesyen

Untuk sebahagian besar, payung ini memberikan sedikit perlindungan, tetapi direka untuk digunakan di landasan atau oleh mereka yang hanya mencari aksesori bergaya. Ia biasanya agak hiasan dan jarang dilihat digunakan di jalanan, tetapi lebih-lebih lagi dalam iklan fesyen.

Payung Teras Payung Moden

Payung Teras Payung Moden

payung

Hari ini, kebanyakan payung direka untuk digunakan sebagai payung teres dan terlalu besar untuk dibawa oleh sesiapa sahaja. Walau bagaimanapun, masih terdapat beberapa pilihan syarikat yang menghasilkan payung pegang tangan yang direka untuk perlindungan daripada matahari. Jarang dilihat, ini biasanya hanya digunakan dalam persekitaran panas tinggi atau oleh pesolek bergaya pada hari yang cerah. Mereka juga agak popular di beberapa bahagian Asia. Satu faedah besar ialah ia biasanya menawarkan perlindungan daripada sinaran UV yang, seperti yang kita semua tahu, bertanggungjawab untuk pelbagai bentuk kanser dan penyakit berbahaya yang lain.

Jenama Terkemuka

Hari ini, payung ialah barang yang boleh anda temui hanya dengan beberapa dolar atau beberapa ribu ringgit. Kebanyakan payung berkualiti berharga sekurang-kurangnya $50 dan naik melebihi beberapa ratus. Biasanya, ini adalah yang saya secara peribadi akan mengesyorkan kerana anda akan melihat perbezaan yang ketara dalam kualiti. Dari sudut pandangan peribadi, saya boleh memberitahu anda bahawa saya memiliki beberapa payung yang harganya lebih tinggi, manakala saya dan isteri membeli payung yang murah untuk anak-anak kami dari kedai seperti Walmart atau Target. Setiap payung saya masih dalam keadaan pudina selepas penggunaan yang ketara, sedangkan kami biasanya perlu menggantikan payung yang murah setiap musim. Walaupun lombong boleh menahan angin dan hujan yang lebih kuat, yang murah yang kami miliki akan mudah pecah selepas sekali digunakan semasa sesuatu yang lebih daripada mandi ringan. Sudah tentu, sebab di sebalik pembelian payung murah ialah anak-anak kita tidak mungkin menjaganya dengan cara yang sama seperti yang kita lakukan dan terdedah kepada kehilangan barang atau merosakkannya.

Berikut adalah beberapa pengeluar payung yang bernilai perhatian anda. Perlu diingat, ini bukan payung yang anda akan temui di Walmart.

Francesco Maglia Raja Payung

Francesco Maglia Raja Payung

Francis Maglia

Salah satu pembuat payung yang paling terkenal di dunia, ini adalah salah satu daripada beberapa pereka yang masih membuat payung mereka dengan tangan. Tekan di sini untuk membaca ulasan kami yang mendalam tentang mereka.

Mesh Pemegang Payung Cantik

Mesh Pemegang Payung Cantik

Talarico

Selama lebih 60 tahun Mario Talarico telah membuat payung lelaki mewah di bengkel kecilnya di Vico Due Porte di Naples. Ia adalah salah satu daripada pembuat payung yang sangat sedikit yang menawarkan pelbagai bahan dan jenis yang luar biasa. Sebagai contoh, anda boleh memilih daripada rosewood, elm, pokok epal, abu, chestnut, dengan dan tanpa kulit, penyapu, ceri, ceri liar, kayu hitam, hazelnut, tebu, buluh, tebu melaka, lemon, dogwood, walnut, beech, hickory, cedar, dan oak. Pengeluaran hanya kira-kira 3 sehari atau 1100 setahun dan harga boleh berkisar dari 200 EUR untuk model peringkat permulaan, yang sudah mempunyai kualiti yang jauh lebih tinggi daripada payung lain pada titik harga itu, hingga $8,000 yang mengejutkan untuk versi dengan kura-kura hitam pemegang cengkerang. Sehingga sepuluh tahun yang lalu, Talarico hanya diketahui oleh orang dalam tetapi pada suatu hari seorang lelaki dari Paris Le Monde mencari perlindungan daripada hujan, dan apabila dia melihat kualitinya, dia menghantar sepasukan wartawan kepadanya, yang merupakan besar pertamanya. cerita. Selepas itu, internet sudah tentu membantu untuk meletakkan Talarico pada peta tuan-tuan rasa dan gaya dan hari ini, anda boleh menemui payungnya di seluruh dunia sekarang termasuk tempat-tempat seperti Alan Flusser .

Payung Fox

Buatan tangan di England sejak 1868, Payung Fox adalah benar-benar British dan siapa yang tidak mahu secebis hujan yang hebat dari salah satu negara yang paling banyak mengalami hujan di dunia? Walaupun Fox Umbrellas lebih lembut daripada rakan sejawat Itali mereka tetapi mereka masih menawarkan pelbagai pilihan untuk lelaki klasik, termasuk pilihan pemegang dan payung sekeping.

Payung Lockwood

Diasaskan oleh dua pembuat payung muda pada tahun 2014 di London, operasi yang dipesan lebih dahulu ini kelihatan menjanjikan pada mulanya, tetapi selepas komunikasi yang meluas, atau ketiadaannya, tapak web yang tidak berfungsi dan janji yang mungkir, saya telah menyerah padanya. Walaupun anda menawarkan produk terbaik di dunia, perkhidmatan pelanggan yang lemah akan sentiasa menjatuhkan anda, dan berdasarkan pengalaman saya, hanya menunggu masa jika mereka terus menjalankan perniagaan mereka seperti yang mereka lakukan sekarang.

James Smith & Sons

Ditubuhkan pada tahun 1830, James Smith mempunyai kedai payung yang indah di London dan anda pastinya patut singgah apabila anda berada di bandar. Payung sememangnya tidak murah tetapi pengalamannya pastinya unik.

Alexander McQueen

Direka oleh Sarah Burton, payung Alexander McQueen terkenal dengan tanda harga dan penampilan yang dramatik. Bagi lelaki moden, mereka menawarkan payung dengan bakat yang sangat kontemporari, namun minimalis. Jika anda menyukai reka bentuk dan tidak kisah bahawa anda boleh mencari kualiti yang lebih baik di tempat lain, Alexander McQueen ialah pilihan yang baik.

 • Payung Brigg Tradisional Oak Pepejal

  Payung Brigg Tradisional Oak Pepejal

 • Putera Charles dengan Payung Brigg

  Putera Charles menggemari sut pagi kelabu dan payung

Swaine Adeney Brigg

Dikenali sebagai payung lelaki, payung Brigg adalah kira-kira klasik London seperti yang anda boleh dapatkan. Tekan di sini untuk menonton video.

London Undercover

Apabila pereka London Jamie Milestone kecewa dengan payung monokrom yang hampir tidak tahan cuaca buruk, dia mula mereka bentuk payung yang diilhamkan secara klasik, namun direka dengan bergaya yang boleh menahan cuaca buruk yang begitu terkenal di London. Walaupun payung dibuat menggunakan kaedah yang paling tradisional, reka bentuknya sangat unik. Daripada cetakan peta dan camo kepada pelbagai reka bentuk yang rumit, ini adalah payung untuk lelaki moden dengan gaya yang istimewa.

Brooks Brothers

Payung pertama yang dibina dengan baik yang pernah saya beli adalah daripada Brooks Brothers . Agak murah berbanding kebanyakan pesaing mereka, mereka adalah payung yang sempurna untuk persediaan pantai timur. Mereka menawarkan pelbagai gaya, semuanya berharga sekitar $60. Saya telah memiliki saya selama kira-kira empat tahun dan ia masih dalam keadaan sempurna walaupun ia digunakan secara tetap. Sebenarnya, ini adalah payung yang saya simpan di dalam kereta saya.

KAMERA DIGITAL OLYMPUS

Pasotti – Tidak Disyorkan

Pasotti ialah pereka Itali yang mengeluarkan payung yang luar biasa dan sering mencolok, harga terlalu mahal. Walaupun unik ia bukanlah sesuatu yang kami cadangkan untuk membeli tetapi kerana ia sangat unik, kami terpaksa menyebutnya, dan lagipun ia sentiasa baik untuk mengetahui apa yang tidak boleh dibeli. Harga dari sekitar $200 ke atas $500, dan pastinya tidak berbaloi.

Pelcor – Tidak Disyorkan

Satu lagi jenama yang perlu dijauhi dalam apa jua keadaan ialah Pelcor. Mereka menghantar saya salah satu payung gabus mewah mereka yang dijual secara runcit sehingga $150. Selepas hanya dua kali mandi ringan dan tergantung di pintu masuk belakang saya, Pelcor kelihatan lebih teruk daripada mana-mana payung lain yang saya miliki selama bertahun-tahun. Jika anda tidak keberatan dengan payung semata-mata yang harganya terlalu mahal dan sangat tidak mencukupi, maka belilah payung gabus Pelcor. Tetapi jika anda bertanya pendapat saya; jangan mengharapkan apa-apa lagi dari segi mutu kerja daripada yang anda lakukan daripada payung dari kedai dolar.

Kesimpulan

Payung sememangnya salah satu aksesori yang paling elegan dan tradisional yang digunakan oleh lelaki dan wanita. Tanpa mengira penggunaan yang dimaksudkan, mereka juga menawarkan pendekatan praktikal apabila seseorang memerlukan tiang bersandar, tongkat berjalan di atas tanah yang kasar atau senjata untuk menangkis penyerang yang berpotensi. Ia berbilang guna dan berbeza dari segi reka bentuk dan ketukangan. Jika anda tidak memiliki payung yang dibuat dengan baik, ini adalah salah satu aksesori yang mungkin anda ingin pertimbangkan untuk melabur. Saya berjanji anda tidak akan menyesal. Apakah jenis payung kegemaran anda dan siapa pereka kegemaran anda?