Panduan Peacoat – Mantel Bulu Klasik untuk Musim Gugur & Musim Sejuk (Sejarah, Saiz & Tempat Beli)

peacoat

Hari ini, kita teruskansiri kot kamidengan ikonik Peacoat. Kami akan meneroka sejarah pakaian klasik ini dan perincian cara mencari potongan yang betul,kain, dan butang supaya anda boleh membuat keputusan termaklum tentang pembelian peacoat anda sendiri.

Isi kandunganKembangkanRuntuh
 1. Sejarah Peacoat
 2. Apa itu Peacoat?
 3. Potongan Peacoat
 4. Kain Peacoat
 5. Butang Peacoat
 6. Di mana & Cara Membeli Peacoat
 7. Saiz Peacoat
 8. Saiz Peacoat Vintaj
 9. Sumber untuk Vintage Coats
 10. Sumber untuk Peacoats Baru
 11. Cara Temujanji dengan Peacoat Vintage Anda
 12. Kesimpulan

Sejarah Peacoat

Tidak seperti sejarah yang lebih jelas Kot seragam , asal-usul peacoat lebih samar-samar. Versi jaket telah dipakai oleh kelasi Eropah dan Amerika selama hampir tiga abad, jadi mungkin tidak menghairankan bahawa terdapat beberapa versi berbeza dari cerita peacoat di luar sana. Mari kita lihat mereka satu persatu. Seperti kebanyakan pakaian, sejarah peacoat mungkin tidak tepat, tetapi ia pasti meninggalkan kesan yang tidak dapat dilupakan pada fesyen klasik.

Peacoat sekitar tahun 1900

Peacoat sekitar tahun 1900Kisah Asal Peacoat #1: Versi Belanda

The kamus Oxford tarikh asal istilah kacangjaketatau peacoat pada awal abad ke-18, mendakwa bahawa ia berkemungkinan besar berasal daripada perkataan Belanda seluar , daripada minum untuk 'kot kain kasar' + bicu untuk 'jaket'. Memandangkan Belanda adalah kuasa laut selama berabad-abad, dan peacoat biasanya dikaitkan dengan pelayaran, nampaknya tidak terlalu mengada-ada bahawa jaket itu sebenarnya dari Belanda.

Peacoat pada tahun 1884

Peacoats pada pelayar AS pada tahun 1884

Kisah Asal Peacoat #2: Versi Camplin

mengikutCamplin, jenama pakaian British warisan yang kini berpangkalan di Itali, Encik Edgard Camplin mengasaskan sebuah kedai pada tahun 1850 di mana beliau menjual pakaian seragam kepada tentera laut British. Nampaknya, dia menjual dengan baik di India, bermula pada tahun 1888. Selepas itu, Encik Camplin kononnya mencadangkan - pada tarikh yang tidak diketahui - untuk mencipta kot untuk pakaian seragam pegawai kecil, yang mempunyai seragam yang sama seperti kelasi sehingga ketika itu. Daripada kot hebat pegawai, Camplin mereka bentuk Petty Coat, yang juga dikenali sebagai a P. Coat. Nama itu akhirnya dipopularkan sebagai Peacoat atas sebab fonetik. Versi cerita ini mungkin benar, tetapi ia tidak menamakan mana-mana sumber atau tarikh selain daripada rekod syarikat sendiri; syarikat itu masih menjual peacoat berdasarkan cerita bahawa En. Edgard Camplin mencipta peacoat.

Kisah Asal Peacoat #3: Versi Tukang Jahit & Pemotong

The Tukang jahit & Pemotong pernah menjadi majalah perdagangan tukang jahit terkemuka di England pada abad ke-19. Ia diterbitkan setiap minggu dan selain memberi tumpuan kepada jahitan dan pemotongan, ia juga memaparkan trend fesyen dan etika. Contohnya, jika orang mula memakai gaya baharu, Tukang jahit & Pemotong akan mengulas tentang pakaian itu, yang sesuai terutamanya untuk apa sahaja yang dipakai oleh Diraja. Dalam isu dari Oktober 1868, mereka melaporkan tentang apa yang dipanggil Jaket Prince of Wales muncul, yang mencirikannya sebagai jaket berdada dua longgar dengan tiga pasang butang, dua poket bersilang dan lebar. perpaipan .

Jaket Pea Prince of Wales 1869

Jaket Pea Prince of Wales 1869

Apabila dimaksudkan untuk penggunaan kasar, kot itu diperbuat daripada kain pandu biru yang dilapisi dengan bulu. Untuk pakaian bandar, ia diperbuat daripada biru witney atau bahan lembut lain dengan lapel muka sutera dan kolar baldu. Ia telah disesuaikan dengan atau tanpa jahitan belakang dan dengan bolong pendek di bahagian bawah. Ilustrasi itu dari tahun 1869 dan menggambarkannya sebagai jaket kacang Prince of Wales. Kemungkinannya, PoW bukanlah pencipta, sebaliknya dia adalah orang yang mempopularkannya.

Apa itu Peacoat?

Semua butiran bersejarah ini kini menimbulkan persoalan: apakah itu peacoat hari ini? Mari kita lihat tiga komponen utama pembinaan peacoat: potongan, fabrik dan butang.

Potongan Peacoat

Peacoat masa kini mempunyai potongan khusus yang mencerminkan asal usulnya. Peacoat ialah jaket ringkas dengan potongan lurus ke bawah badan. Panjangnya lebih panjang sedikit daripada jaket biasa, tetapi ia kekal lebih pendek daripada kot seperti pendahulunya.

British Pea Coat Anatomy dengan Cordage & Buttons

British Pea Coat Anatomy dengan Cordage & Buttons

Kolar Ulster yang bersaiz besar membolehkan pemakai memasang kolar di sekeliling muka untuk perlindungan tambahan daripada unsur-unsur, menggunakan butang ke-7 (dan kadangkala kord, bergantung pada jenama). Jika pelayar memakai banyak lapisan di bawahnya, mereka kadangkala tidak dapat menekan butang ke-7 itu dan oleh itu mereka menggunakan tali. Baki 6 butang disusun secara tradisional pada siluet berdada dua.

Tali Peacoat

Tali Peacoat

Peacoat pertama nampaknya mempunyai bolong sisi pendek atau tiada bolong, manakala peacoat Tentera Laut AS semasa mempunyai bolong tengah. Poket celah menegak direka untuk akses mudah, dan ia biasanya juga mempunyai poket perubahan kecil di bahagian dalam kerana seluar Tentera Laut AS tidak mempunyai poket. Di bahagian dalam, anda akan menemui dua poket di kedua-dua sisi untuk menyimpan barang bawaan harian anda.

Poket dan Butang Menegak Peacoat

Poket dan Butang Menegak Peacoat

Selain daripada butiran ringkas ini, peacoat tidak mempunyai hiasan tambahan, tetapi kesederhanaan dan garisan yang bersih telah menjadikannya standard yang boleh dipercayai untuk almari pakaian klasik.

Hari ini, Tentera Laut AS menyediakan ciri-ciri peacoat: Kot berdada dua, panjang pinggul diperbuat daripada fabrik dibenarkan biru tua dengan kolar boleh tukar, poket set-in di setiap bahagian hadapan dan satu barisan empat baris 35 letakkan butang sauh plastik di bahagian hadapan kanan dan tiga di sebelah kiri.

Pemakaian yang betul ditentukan sebagai: Butang semua butang kecuali butang kolar. Butang kolar boleh dibutang dalam cuaca buruk. Pakai kolar jumper di dalam kot. Lengan hendaklah mencapai kira-kira tiga perempat jarak dari pergelangan tangan ke buku jari apabila lengan tergantung secara semula jadi di sisi.

Kain Peacoat

Hari ini, peacoat Tentera Laut AS diperbuat daripada Melton biru tengah malam 24 oz / 750 gram daripada 80% bulu dan 20% gentian tiruan. Secara tradisinya, ia diperbuat daripada 100% bulu Kersey, sama seperti Melton untuk British Hangat . Seperti yang dinyatakan di atas, fabrik perintis adalah pilihan dan kemudian 100% bulu Melton atau Kersey digunakan, selalunya dalam berat sehingga 34 oz. / 1050 / gram setiap ela / meter. Hari ini, anda masih boleh menemui 100% fabrik melton bulu, tetapi biasanya tidak lebih berat daripada 24 oz, yang memalukan kerana fabrik yang lebih berat memakai agak hangat. Jika anda boleh, dapatkan kot vintaj yang berat, walaupun contoh yang baik dalam bentuk yang baik adalah sedikit dan jauh antara. Jika anda memilih versi moden, langkau campuran nilon dan poliester dan melabur lebih sedikit.

Kadangkala, anda juga akan menemui peacoat yang dibuat dalam bahan yang berbeza seperti kanvas, kapas atau nilon, tetapi secara teknikalnya, ini bukan peacoat.

Butang Peacoat

Sepanjang sejarah, peacoat mempunyai bilangan butang hadapan yang berbeza-beza. Semasa WWI mereka sering mempunyai 10 butang, kemudian 8 dan kini kebanyakannya 6 dengan satu butang tersembunyi di bawah kolar kanan.

Hari ini, peacoat Tentera Laut AS menampilkan butang plastik hitam tebal yang besar (35-ligne). Dicetak pada bahagian hadapan adalah reka bentuk sauh kotor, yang merujuk kepada imej tradisional sauh yang dibalut dengan tali. Rupa-rupanya, tradisi logo ini bermula sejak meterai peribadi Lord Howard dari Effingham , Lord High Admiral of England, apabila British mengalahkan Armada Sepanyol pada tahun 1588. Berikutan kemenangan itu, reka bentuk itu kemudiannya diterima pakai sebagai meterai rasmi Lord High Admiral of Great Britain .

Butang Peacoat Sauh Hitam Tentera Laut AS

Butang Peacoat Sauh Hitam Tentera Laut AS

Sekali-sekala, anda juga akan melihat butang tembaga emas pada baju peacot biru tengah malam. Secara tradisinya, pegawai, pegawai waran atau ketua pegawai kecil boleh menaik taraf peacoat mereka dengan butang ini.

Pegawai tembaga

Butang Peacoat Pegawai Loyang

Bermula pada awal abad ke-20, butang peacoat menampilkan sauh kotor besar di tengah dengan cincin 13 bintang mengelilinginya, dijarakkan di sepanjang tepi muka butang. Pada masa itu, kot juga lebih panjang dan mempunyai dua poket melintang tambahan.

Menjelang 1920-an, peacoat mempunyai butang yang digunakan hari ini, tetapi pada tahun 1970-an Laksamana Elmo Zumwalt telah digantikan butang ini dengan butang logam 40-ligne (1″) yang kelihatan sama dengan butang emas yang dipakai oleh pegawai, kecuali ia mempunyai warna piuter.

Butang Pewter Tentera Laut AS 1974 - 1984

Butang Pewter Tentera Laut AS 1974 – 1984

Butang Zumwalt pewter memang mempunyai sauh dalam reka bentuk, tetapi hanya sebagai hinggap untuk helang besar; mereka juga menampilkan timbunan kecil bebola meriam. Pada tahun 1984, butang piuter hilang semula, dan butang sauh tradisional yang telah dikotori kembali.

Walaupun varian peacoat digunakan oleh banyak tentera laut, dan kebanyakannya menggunakan butang dengan beberapa varian reka bentuk jangkar yang kotor (dengan mahkota, jika negara adalah kerajaan), ia juga benar bahawa kebanyakan butang ini adalah daripada loyang, emas. bersalut atau tidak; atau daripada aluminium beranod (Stabrite). Kadangkala butangnya daripada plastik hitam atau tanduk, tetapi dengan batang logam dan bukannya empat lubang untuk menjahit.

Sesetengah orang akan berpendapat bahawa peacoat Tentera Laut AS yang tulen mesti mempunyai butang plastik sauh hitam, tetapi anda harus ingat bahawa sebagai orang awam, anda boleh memakai apa sahaja yang anda mahukan. Sebagai contoh, saya fikir ia kelihatan hebat dengan butang emas, butang piuter, butang tanduk atau butang ibu kepada mutiara. Ia bagus untuk menambah sedikit kontras kepada jaket yang sangat mudah.

Peacoat dengan selendang dua sisi, but Jodhpur dan Chinos - Business Casual

Peacoat Tentera Laut AS dengan selendang dua sisi, but Jodhpur dan chinos – Kasual Perniagaan

Secara peribadi, saya mempunyai 100% bulu peacoat pegawai Tentera Laut AS yang asli dengan butang emas dari tahun 1980-an.

Di mana & Cara Membeli Peacoat

Jika anda ingin membeli Peacoat Tentera Laut AS, anda boleh membeli yang baharu atau yang vintaj. Malangnya, Tentera Laut berhenti mengeluarkan peacoat pada Mei 2019, jadi stok lama baharu adalah satu-satunya pilihan yang tinggal jika anda mahukan peacoat keluaran Tentera Laut AS yang belum dipakai.

Peacoat terkini adalah lebih nipis kerana nilon yang diadun ke dalam fabrik, manakala versi lama dalam bentuk yang baik tidak mudah didapati. Tetapi tidak kira apa yang anda beli, saiznya mestilah betul untuk kelihatan baik.

Camplin Peacoat Berpenampilan Vintaj

Camplin Peacoat Berpenampilan Vintaj

Saiz Peacoat

Secara tradisinya, peacoat dipakai, tetapi tidak terlalu ketat sehingga lubang bolong atau anda berkedut apabila memasang butang kot. Untuk mencari saiz yang sesuai untuk anda, anda perlu menentukan bagaimana anda menyukai kesesuaian peacot anda dan mengukur dada anda secara fizikal dengan pita pengukur.

Tag Peacoat WWII Vintage

Tag Peacoat WWII Vintage

Sebagai contoh, dada saya adalah 44 inci, dan saya memakai peacoat 42L, yang berukuran 45 inci di dada. Saya tinggi 6 kaki dengan tangan yang panjang, itulah sebabnya saya memilih versi panjang berbanding model biasa. Saya mempunyai ruang yang cukup untuk memakai baju tebal baju sejuk atau jaket di bawahnya. Sekiranya anda ingin memakai kurang, anda harus menurunkan saiz lebih daripada dua inci. Jika anda suka lebih lapang, besarkan.

Saiz Peacoat Vintaj

Peacoat yang lebih tua biasanya dipotong sedikit perapi. Kot dari sekitar Perang Dunia II adalah yang paling sesuai.

Model dari tahun 1950-an dan 1960-an sudah lebih besar sedikit, dan versi 1970-an sekali lagi lebih besar tetapi sedikit lebih langsing daripada versi 1980-an. Model semasa dipotong paling lebar. Dengan kot WWII, 44L mungkin selebar 1980-an 42 L.

Kot Kacang Vintaj WWII

Kot Kacang Vintaj WWII

Kadangkala, kot lama tidak mempunyai ukuran saiz dan secara amnya, saya akan sentiasa menggunakan ukuran dan bukannya saiz. Labuh belakang, panjang lengan, lebar bahu dan lebar dada dan mungkin pinggang sudah cukup untuk menentukan sama ada muat atau tidak. Sudah tentu, jika anda mempunyai bahu yang condong atau punggung yang bulat, ia mungkin tidak sesuai untuk anda, tetapi tukang jahit perubahan sepatutnya dapat membantu anda jika ukuran utama ini betul.

Kepak Ribut Di Bawah Kolar WWII Peacoat

Kepak Ribut Di Bawah Kolar WWII Peacoat

Sumber untuk Vintage Coats

Ebay mungkin menawarkan pilihan peacoat vintaj yang terbesar, tetapi jika anda tinggal di AS, kedai konsainan juga mungkin menawarkan satu sekali-sekala. Saya mengumpulkan koleksi 60+ peacoat di sini jadi lihatlah .

Sumber untuk Peacoats Baru

Terdapat beberapa syarikat pakaian lain yang menawarkan peacoat, tetapi kebanyakannya telah menambah elemen reka bentuk mereka sendiri.

Peacoat in Orange Canvas oleh Camplin

Peacoat in Orange Canvas oleh Camplin

Jika anda tidak mengambil berat tentang keaslian yang ketat, peacoat dari Camplin (kini milik Itali) mungkin pilihan yang tepat untuk anda. Ia datang dalam pelbagai warna, tetapi ia juga berharga dua setengah kali ganda berbanding yang buatan AS.

Kedai lebihan Tentera Laut-Tentera Laut berkemungkinan mempunyai campuran sintetik bulu moden; kedai lebihan dalam talian suka yang ini juga membawa pelbagai jenis peacoat. Walaupun ini sangat berpatutan, dan ia datang dalam fabrik melton 32 oz yang tebal, ia diperbuat daripada gentian bulu dan nilon yang diproses semula, dengan padding poliester dan lapisan nilon berkuil, yang sememangnya tidak boleh diterima oleh saya.

Sudah tentu, semua jenama fesyen seperti Burberry dan Aquascutum membawa apa yang mereka panggil Pea Coats tetapi mereka bukan urusan sebenar. Rumah pun sukaGieves & Hawkeshanya menawarkan tafsiran Made in Italy yang asal dengan poket kepak dan campuran kasmir... Jika anda suka rupa kot ini, pakai tetapi ini bukan kot.

Lapisan Poket Corduroy Pertengahan Coklat dalam Peacoat WWII

Lapisan Poket Corduroy Pertengahan Coklat dalam Peacoat WWII

Cara Temujanji dengan Peacoat Vintage Anda

Jika anda memiliki jaket peacot vintaj dan anda tertanya-tanya berapa umurnya, atau anda hanya ingin tahu bila butiran tertentu seperti poket bergaris korduroy coklat pertengahan tersedia.

Peacoats Dari Perang Dunia I

Peacoat telah wujud lebih lama, tetapi sukar untuk mencari gambar yang lebih lama. Seperti yang anda lihat Peacoat mempunyai 10 atau lebih butang, dan ia lebih panjang. Ia menampilkan poket panas tangan serta poket berkepak. Butang asal menampilkan sauh dengan 13 bintang di sekelilingnya, dan warnanya biru tengah malam. Oleh itu, ia sepatutnya menjadi sangat mudah untuk tarikh WWI peacoat jika anda menjumpainya.

Peacoats Dari Perang Dunia II

Berbanding dengan peacoats WWI, poket yang lebih panas tangan diletakkan sedikit lebih rendah, dan poket kepak hilang, tetapi ia masih mengekalkan bahagian hadapan 10 butang. Butang berubah dengan ketara dan kini menampilkan sauh kotor yang mungkin anda kenali hari ini. Pada masa yang sama, bintang telah dikeluarkan.

Cangkang luar masih 100% bulu Kersey biru tengah malam, dan poketnya dilapisi dengan coklat sawo matang atau coklat muda korduroi dan di dalam poket dada anda boleh menemui label yang menyatakan Dikilangkan Oleh KILANG PAKAIAN NAVAL.

Kesesuaian peacoat WWII sangat ketat berbanding dengan yang berikut.

Peacoat ERA WWII

Peacoat ERA WWII

Peacoats Selepas Perang Dunia II

Secara tradisinya, peacoat mempunyai 10 butang, 8 daripadanya boleh dilihat. Beberapa ketika selepas perang, bilangannya dikurangkan kepada 8 dengan hanya 6 yang kelihatan dan akhirnya, hanya 7 dengan 6 yang kelihatan.

Kerana pengurangan butang, lapel menjadi lebih besar sedikit, dan anda kini boleh melihat lebih banyak bahagian dada atau tali leher. Sudah tentu, anda masih boleh meletakkannya sepanjang jalan untuk memastikan anda hangat apabila diperlukan. Sehingga tahun 1970-an 100%, bulu Kersey kekal tidak berubah. Pada satu ketika selepas itu, bulu campuran poli ditawarkan. Gaya kot itu dikekalkan antara 1946–1979, walaupun tag selalunya berbeza, sekali gus menyukarkan untuk tarikh.

Walau bagaimanapun, butiran kecil berubah. Contohnya pada tahun 1968, lapisan poket korduroi telah digantikan dengan lapisan kapas biru lembut, putih, putih pudar.

Dari 1974 hingga 1984 butang telah ditukar sekali lagi, jadi bentuknya akan sepadan dengan kot jambatan emas tetapi warnanya adalah piuter. Pada tahun 1984, butang sauh hitam telah diperkenalkan semula tetapi kot jambatan menyimpan butang emas mereka.

Dalam tempoh yang sama, Melton telah diperkenalkan bersama dengan beberapa perubahan lain.

6x3 Double Breasted US Navy Pea Coat

6×3 Double Breasted US Navy Pea Coat

Untuk butiran lanjut tentang temu janji dengan peacoat vintaj, anda harus melihatnya di sini .

Kesimpulan

Pada akhirnya, peacoat adalah ruji almari klasik yang berfungsi yang telah wujud selama lebih daripada tiga abad. Versi biru tengah malam asal dengan butang sauh hitam sudah tentu yang paling popular, tetapi pada masa kini anda mempunyai pilihan bahan dan warna yang berbeza. Tidak kira sama ada anda menggunakan gaya vintaj atau baharu, peacoat adalah sesuai apabila anda ingin kekal panas tetapi lamakotakan menjadi terlalu formal dan a jaket bawah bengkak di Moncler bukan gaya anda.

Ingin mengetahui lebih lanjut? Lihat Panduan Mantel, Topcoat dan Jaket kami