Panduan Pemetik Cerutu & Paip

Panduan Pemetik Api Cerutu

Tidak ada cara yang lebih baik untuk membezakan lelaki budiman daripada seorang boor, selain dengan kaedah yang digunakan untuk membakar cerutnya. Memfaktorkan lebih daripada jenis pemetik api yang digunakan, seseorang boleh mengetahui banyak perkara daripada gaya yang dipilih oleh lelaki perokok cerut atau paip. Memang, mesti ada sedikit masa yang diperuntukkan untuk pemuda yang tidak pernah menikmati a cerut halus dan mengeluarkan pemetik api stesen minyak. Walau bagaimanapun, bagi mana-mana orang bangsawan yang terlibat dalam keseronokan merokok, tidak mempunyai alat pencahayaan yang betul bukan sahaja menunjukkan kurang pengalaman tetapi lebih-lebih lagi, satu penghinaan terhadap tembakau yang dinyalakannya dengannya.

Isi kandunganKembangkanRuntuh
  1. Pemetik Api Butana adalah Kemestian
  2. Cerutu Vs. Pemetik Api Paip
  3. Mengapa Anda Perlu Membawa Pemetik Api
  4. Perjalanan dengan Pemetik Api
  5. Jenis-jenis Api
  6. Pemetik api yang disyorkan
  7. Cecair Lebih Ringan
  8. Kesimpulan
Bagaimana pemetik api berfungsi

Bagaimana pemetik api berfungsi

Pemetik Api Butana adalah Kemestian

Hakikatnya kekal bahawa satu-satunya pemetik api yang boleh diterima untuk membakar tembakau ialah pemetik api butana. Sebabnya ialah bahan api tidak menjejaskan rasa atau aroma tembakau seperti banyak bahan api yang digunakan dalam pemetik api asas yang boleh anda beli di mana-mana kedai serbaneka, stesen minyak atau kedai asap. Sama ada untuk menyalakan cerut anda atau paip anda, kualiti bahan api yang digunakan adalah penting dalam memastikan anda mendapat kesan melecur sekata tanpa sebarang sisa kimia atau perisa dipindahkan ke tembakau.Satu lagi faedah besar menggunakan pemetik api obor ialah nyalaannya lebih marak yang menjadikannya lebih mudah untuk menyalakan cerut atau paip yang menggunakan tembakau lembap dengan cepat dan sekata.

Pemetik lampu vintaj

Pemetik lampu vintaj

Cerutu Vs. Pemetik Api Paip

Kedua-dua pemetik api cerut dan paip mestilah butana. Tidak terkecuali peraturan itu. Walau bagaimanapun, terdapat perbezaan antara kedua-dua jenis pemetik api. Pemetik api cerut , atau pemetik api obor seperti yang sering dipanggil, menawarkan nyalaan api yang jauh lebih agresif dan panas yang naik dari bahagian atas pemetik api.

A pemetik api paip , sebaliknya, adalah nyalaan yang lebih lembut yang meliputi kawasan yang lebih luas dan biasanya jet dari sisi pemetik api yang menjadikannya lebih mudah untuk menyudutkan nyalaan ke dalam paip anda tanpa membakar jari anda. Walaupun kedua-dua gaya pemetik api boleh ditukar ganti, bagi penikmat sebenar ia boleh menjadi sangat penting untuk menggunakan pemetik api yang betul.

Pemetik api parit dari tahun 1916

Pemetik api parit dari tahun 1916

Mengapa Anda Perlu Membawa Pemetik Api

Pemetik api adalah seperti sapu tangan. Sudah tentu, anda boleh menggunakannya sendiri, tetapi ia ada untuk memberi pinjaman kepada orang lain yang memerlukan. Hanya kerana anda tidak bercadang untuk menghisap cerut semasa berjalan kaki petang anda, tidak bermakna anda tidak akan menemui orang lain yang memerlukan cahaya. Mempunyai keupayaan untuk menawarkannya adalah amalan yang bermula sejak zaman Victoria apabila lelaki akan bersara ke bilik lukisan mereka selepas makan malam untuk cerut bersama tetamu mereka. Sejarah ini berterusan sepanjang kebanyakan era Edwardian dan masih berterusan sehingga hari ini dalam banyak isi rumah bangsawan. Mengikut tradisi, terpulang kepada tuan rumah untuk menawarkan pemetik api di sekeliling bilik untuk digunakan oleh lelaki. Ini sebahagiannya disebabkan oleh etika berhibur, tetapi juga kerana pemetik api tidak begitu selamat atau kecil pada masa itu, dan anda kurang peluang untuk membakar diri anda atau mengalami kebocoran serbuk bedil ke dalam poket anda jika anda hanya bergantung pada pemetik api yang ditawarkan. oleh tuan rumah.

Hari ini, pemetik api jauh lebih padat dan selamat untuk dibawa. Apabila tradisi menjadi lebih moden, menjadi keperluan sopan untuk membawa pemetik api bersama anda. Tradisi ini semakin popular dengan pemasaran besar-besaran rokok pada tahun 1940-an dan 1950-an, berterusan sehingga 1960-an.

Dengan peratusan yang besar daripada populasi dewasa yang menghisap tembakau, kemungkinan besar anda akan kerap diminta untuk mendapatkan 'cahaya' semasa bersiar-siar melalui bandar. Hari ini, kebanyakan perokok memang membawa pemetik api mereka sendiri, tetapi terdapat banyak masa di mana anda masih akan diminta untuk memberikan cahaya kepada seseorang yang memerlukan.

Sudah tentu, pemetik api berguna untuk banyak perkara, selain menyalakan rokok, paip atau cerut. Seseorang menggunakannya dengan kerap untuk lilin, memasak atau mengimpal. Pemetik api obor berguna untuk semua perkara ini dan ia merupakan pemetik api premium yang berfungsi dalam setiap keadaan. Sudah tentu, anda boleh membeli a BIC atau pemetik api Zippo untuk beberapa dolar di stesen minyak terdekat anda, tetapi kualiti cecair tidak boleh diterima untuk cerut dan tembakau paip, dan ia tidak boleh dialih keluar untuk butana premium semudah yang disangka ramai. Dengan mempunyai pemetik api obor di dalam poket anda, anda akan yakin anda mempunyai instrumen pencahayaan yang sesuai semasa menghisap cerut, tetapi anda juga akan mempunyai pemetik api yang boleh melakukan banyak tugas lain. budiman mungkin mendapati dirinya diminta.

Pemetik api pilihan saya untuk dibawa setiap hari ialah Eksekutif Xikar , yang hampir selalu anda temui di dalam poket saya.

Elakkan menyalakan cerut atau paip dengan pemetik api ini

Elakkan menyalakan cerut atau paip dengan pemetik api ini

Perjalanan dengan Pemetik Api

Saya telah mempelajari cara yang sukar bahawa seseorang tidak boleh melakukan perjalanan melalui udara dengan pemetik api. Bagi saya, ia adalah satu perkara untuk melupakan saya mempunyai satu dengan saya. Saya sangat terbiasa dengan hanya meraihnya bersama saya dompet , sapu tangan, kunci dan telefon bimbit dari valet saya yang saya lalai untuk mengingati mereka haram untuk dibawa bepergian. Pada masa itu, saya membawa sebuah yang agak mahal S.T. Pemetik api Dupont dan apabila saya mengosongkan poket saya di bahagian keselamatan, saya diberi pilihan untuk menyerahkan pemetik api atau terlepas penerbangan saya. Saya menyerahkan pemetik api.

Dompet Kulit Lelaki Mewah dalam Whiskey Patina Brown Boxcalf & Blue Deerskin oleh Fort Belvedere

Dompet Kulit Lelaki Mewah dalam Whiskey Patina Brown Boxcalf & Blue Deerskin oleh Fort Belvedere

Tidak ada yang lebih buruk daripada mempelajari pelajaran ini dengan cara yang sukar. Pemetik api butana dilarang terbang bersama, sama ada dalam bagasi anda atau bagasi anda. Tinggalkan mereka di rumah.

Nasihat terbaik yang boleh saya tawarkan jika anda bercadang untuk menghisap paip atau cerut dalam perjalanan anda adalah dengan hanya membeli pemetik api butana atau mancis cerut kayu yang murah semasa ketibaan anda. Anda biasanya boleh mencari pemetik api logam yang agak murah untuk tanda sepuluh dolar dan kebanyakan kedai akan mengisinya untuk anda semasa pembelian yang menghalang anda daripada perlu membeli bahan api. Pilihan lain ialah merokok di ruang istirahat cerut secara eksklusif, di mana biasanya terdapat pemetik api rumah yang tersedia untuk anda gunakan.

Satu petua terakhir yang sering saya lakukan sendiri ialah hanya membeli sebatang cerut apabila saya ingin menghisapnya. Kebanyakan ahli tembakau akan gembira untuk memotong cerut untuk anda dan menyalakannya. Jika anda mahu menyimpannya sehingga anda kembali ke hotel anda atau sampai ke tempat tertentu, mereka biasanya akan menawarkan kotak padanan percuma atau sekurang-kurangnya beberapa padanan untuk menyelesaikan kerja. Saya tidak pernah ditolak ini dan walaupun saya selalu menawarkan untuk membayar, dalam pengalaman saya mereka tidak pernah menerima wang untuk itu.

Pemetik api paip dengan nyalaan sisi

Pemetik api paip dengan nyalaan sisi

Jenis-jenis Api

Kebanyakan pemetik api obor datang dalam tiga gaya. Nyalaan tunggal, nyalaan ganda dan nyalaan tiga kali ganda. Sudah tentu, selama bertahun-tahun, pengeluar telah bersaing antara satu sama lain dengan memperkenalkan lebih banyak pilihan nyalaan, tetapi untuk sebahagian besar, tiga adalah yang paling anda perlukan. Faedah terbesar kepada lebih banyak nyalaan adalah keupayaan untuk menyalakan lilitan yang lebih besar, sekata, dan pada masa yang sama. Bagi mereka yang menghisap cerut tolok cincin yang lebih besar, ini sangat diingini. Sebab kedua sesetengah lelaki membeli pemetik api dua atau tiga kali ganda adalah kerana penampilannya. Walau bagaimanapun, saya akan ambil perhatian - untuk apa yang bernilai - bahawa pada tahap peribadi, saya lebih suka satu nyalaan kerana ia menawarkan lebih kawalan ke atas cahaya dan, pada pendapat saya, kelihatan jauh lebih elegan daripada tiga nyalaan api yang membakar cerut anda.

Terdapat banyak pemetik api di pasaran tersedia untuk perokok cerut dan paip. Walau bagaimanapun, kebanyakan daripada mereka saya akan elakkan pada semua kos. Dengan pemetik api anda mendapat apa yang anda bayar dan pemetik api berkualiti tinggi bermakna perbezaan antara mendapat pemetik api yang sekata dan cepat atau pemetik api yang tersumbat tidak terbakar sekata atau boleh berbahaya untuk digunakan.

Peraturan standard saya ialah jika anda boleh membeli pemetik api di mana-mana selain daripada penjual tembakau yang bereputasi, ia tidak berbaloi dengan wang anda. Walaupun sekiranya ia jelas mengiklankan dirinya sebagai pemetik api, mengelakkan Zippos dan BIC dari 7-Eleven dan kedai serbaneka lain sentiasa kritikal.

Saya telah memiliki banyak pemetik api selama bertahun-tahun, dan ini adalah jenama yang saya kagum secara konsisten.

Pemetik api ST Dupont yang terkenal

Pemetik api ST Dupont yang terkenal

S.T. Dupont

Yang lebih ringan daripada lelaki yang paling arif, S.T. Dupont ialah pengeluar aksesori mewah berkualiti tinggi. Pemetik api yang dihasilkan oleh mereka adalah sama seperti alat kerana ia adalah karya seni, dan edisi terhad boleh menelan kos beribu-ribu dolar kerana ia dibuat dengan tangan dan diperbuat daripada bahan berharga. S.T. Dupont juga menjual beberapa pemetik api berkilauan yang bermula pada hanya beberapa ratus dolar. Masih jauh lebih elegan daripada pemetik api Ferrari, Lamborghini dan Bugatti yang mencolok, ia menawarkan reka bentuk dan mutu kerja klasik yang setanding dengan pemetik api obor premium lain di pasaran. Jika anda mempunyai wang, saya sangat mengesyorkan pemetik api daripada S.T. Dupont. Tekan di sini untuk mendapatkan S.T anda sendiri. Pemetik api Dupont.

Pemetik Api Eksekutif Xikar

Pemetik Api Eksekutif Xikar

Hikar

Jenama pemetik cerut kegemaran kedua saya, pemetik api Xikar lebih murah daripada S.T. Dupont tetapi menawarkan cahaya yang konsisten yang dihormati oleh pangkalan pelanggan setianya. Pemetik api yang mereka hasilkan datang dalam pelbagai bentuk dan gaya, tetapi setiap daripadanya dibuat dengan baik dan secara konsisten bekerja keras untuk anda sebagai pemetik api harian atau sebagai pemetik api sekali-sekala dibawa keluar selepas majlis makan malam. Untuk dibawa setiap hari, Xikar ialah pilihan utama saya. Tekan di sini untuk membeli pemetik api yang sama saya gunakan.

Pemetik api obor Colibri dwi nyalaan

Pemetik api obor Colibri dwi nyalaan

humming-bird

Colibri adalah satu lagi jenama terkenal yang membuat pelbagai aksesori cerut. Ia bukan jenama yang kerap saya gunakan, tetapi saya mempunyai beberapa daripadanya di belakang laci tempat saya menyimpan aksesori tembakau saya. Colibri ialah pemetik api obor pertama yang pernah saya miliki, dan ia adalah pemetik api yang sangat berkesan untuk saya. Pemetik api mereka cenderung berharga pada bahagian bawah, antara kira-kira $20 ke atas $50, tetapi ia menawarkan lampu yang konsisten dan sangat baik untuk perokok cerut baharu atas sebab-sebab yang disebutkan di atas serta kekurangan penyelenggaraan yang diperlukan. Tekan di sini untuk mendapatkan pemetik api paip Colibri.

Pemetik api Lotus moden

Pemetik api Lotus moden

Teratai

Jenama pemetik api Eropah yang terkenal, Lotus membuat pelbagai pemetik api tetapi mengkhusus dalam tawaran yang lebih kontemporari yang memberi penghormatan kepada kereta sukan dan penerbangan. Ia agak berpatutan dan dalam julat harga dari sekitar $50 hingga lebih $150. Secara keseluruhan, mereka membuat pemetik api yang sangat menarik yang kelihatan lebih mahal daripada harga sebenar. Untuk lelaki moden yang mencari a perbualan sekeping pada harga yang murah, Lotus mungkin pertaruhan terbaik anda. Jika dibandingkan dengan rakan Zippos anda, anda akan sentiasa bersedia untuk menang. Orang akan perasan. Untuk pemetik api yang lebih murah, ia mungkin berbaloi untuk mempertimbangkan rangkaian Vertigo oleh Lotus yang mempunyai penampilan yang sangat industri. Tekan di sini untuk membeli pemetik api Lotus hari ini.

Cecair Lebih Ringan

Mari kita jelaskan tentang satu perkara: Pemetik api anda hanya sebaik bahan api di dalamnya. Butana ialah satu-satunya bahan api yang boleh diterima yang sepatutnya digunakan untuk pemetik api cerutu atau paip, tetapi itu tidak bermakna semua butana adalah sama. Xikar sering membandingkan pemetik api mereka dengan jet pejuang, dan ada sebab kami tidak mengisi jet pejuang di Piggly Wiggly. Apabila bercakap tentang butana yang berkualiti, anda mahukan bahan api paling tulen yang tersedia dengan tahap kekotoran yang paling rendah. Ini bermakna bahawa sama seperti anda akan mengelakkan pemetik api Zippo, adalah bijak untuk mengelakkan butana mereka juga.

Zippo yang tidak boleh digunakan untuk menyalakan paip atau cerut

Zippo yang tidak boleh digunakan untuk menyalakan paip atau cerut

Saya hanya menggunakan Xikar Purofine kerana ia mempunyai beberapa tahap kekotoran yang paling rendah pada hanya 15 bahagian setiap juta. Dengan menggunakan butana berkualiti tinggi, saya memastikan injap penunu saya tidak tersumbat dan pemetik api saya tidak mengalami masalah kebakaran. Tidak ada gunanya mempunyai pemetik api yang berkualiti jika ia tidak menyala dengan baik. Klik di sini untuk membeli bahan api yang sama yang saya gunakan untuk mengisi semula pemetik api saya.

Kesimpulan

Pemetik api adalah alat untuk perokok cerut dan paip yang tidak boleh dijual. Hakikatnya adalah bahawa mereka adalah penting untuk keseronokan yang boleh ditawarkan oleh cerut halus dan menggunakan bahan api yang salah, atau pemetik api yang buruk boleh merosakkan pengalaman itu.

Apakah jenis pemetik api yang anda gunakan dan apakah bahan api yang anda masukkan ke dalamnya?