Panduan Pen Fountain

Panduan Fountain Pen

Boleh dikatakan sebagai alat tulis yang paling elegan dan mendefinisikan, pen pancutan adalah salah satu gaya pen yang tidak boleh hidup tanpanya oleh pakar penulisan yang sebenar.

Isi kandunganKembangkanRuntuh
 1. Sejarah Pen Fountain
 2. Mata Pena Air Pancut
 3. Cara Mengisi Fountain Pen Anda
 4. Dakwat Pen Fountain
 5. Pen yang disyorkan
 6. Kesimpulan

Dengan harga antara hanya beberapa dolar untuk pen Jinhao sehingga ribuan untuk edisi khas Montblanc , pen Visconti dan St. Dupont, antara lain.

Puncak semua alat tulis, malah beberapa pen mata air yang paling murah jauh melebihi kelancaran penulisan dan kemudahan yang paling mahal. mata bola dan bola roda pen.Dengan menggunakan mata pena, pen mata air adalah versi moden pen celup asal, dan tidak seperti pendahulunya, menggunakan takungan dakwat dalaman yang menarik dakwat dari bekasnya ke mata pena menggunakan penyuap tanpa perlu sentiasa mencelupkannya ke dalam perigi dakwat.

Karya Montblanc 142

Karya Montblanc 142

Sejarah Pen Fountain

Walaupun fakta bahawa pen mata air adalah variasi yang lebih moden daripada pen celup, ia masih wujud sejak berabad-abad hingga 973 apabila Ma'ād al-Mu'izz, khalifah Maghreb meminta pen yang tidak akan mengotorkan dan diberikan. pen dengan takungan terbina dalam untuk dakwat yang boleh dipegang terbalik tanpa bocor.

Menjelang tahun 1600-an, pembuat pen di Jerman telah menghasilkan pen yang diperbuat daripada dua pena, satu daripadanya berfungsi sebagai takungan dakwat di dalam satu lagi. Menggunakan gabus, dakwat itu ditahan di dalam bulu pena dan diperah keluar melalui lubang kecil di pena. Selama bertahun-tahun, pembangunan bertambah baik dan menjelang akhir 1600-an, pen pancutan, seperti yang dikenali hari ini, telah menjadi popular dan digunakan melalui England.

Apabila populariti mereka berkembang di seluruh Britain, perkembangan terus meningkat dan pada pertengahan tahun 1800-an, nib slip-in sedang dikilangkan secara pukal dan mudah ditambah kepada pelbagai jenis pen mata air. Industri ini berkembang pesat dan beribu-ribu tukang mahir menghasilkan pen pancutan besar-besaran untuk semua lelaki di seluruh Eropah. Apa yang pernah dikhaskan kerana kos untuk bangsawan kaya, kini tersedia secara meluas dengan harga minimum yang hampir semua orang mampu. Bagi lelaki dan wanita yang sebelum ini tidak mampu menulis, pen mata air terbukti meningkatkan celik huruf apabila mereka mula memperoleh koleksi pen mereka sendiri.

Walaupun peningkatan dalam pengeluaran dan kualiti, pen masih tidak boleh dipercayai secara meluas kerana pengeluar tidak memahami dengan tepat peranan yang dimainkan oleh tekanan udara dalam pen. Di samping itu, dakwat itu menghakis dan merosakkan pen dengan mudah.

Tidak sampai sekitar tahun 1850 pengetahuan tentang dinamika pen itu dapat diketahui dan sejak itu, terdapat peningkatan bilangan paten yang difailkan secara tetap. Sebaik sahaja dakwat mengalir bebas dicipta, bersama-sama dengan getah keras dan nib emas berujung iridium, industri itu terbakar dan pen pancutan menjadi alat tulis standard yang digunakan pada skala yang hampir global.

Lewis Edson Waterman

Lewis Edson Waterman

Menjelang penghujung tahun 1800-an, pen stilografi telah popular dan pada tahun 1880, pen air pancut seperti yang kita ketahui hari ini menjadi kenyataan. Beberapa syarikat yang terus mengeluarkan pen, hari ini telah diperbadankan dan syarikat Waterman yang berpangkalan di New York menjadi pendahulu dalam industri pen air pancut.

Walaupun rupa pen itu sama seperti hari ini, proses sebenar mengisi takungan dengan dakwat adalah prosedur yang membosankan dan tidak kemas yang memerlukan tangan yang stabil. Sehinggalah pen pengisian sendiri dibangunkan pada awal tahun 1900-an barulah syarikat seperti Waterman, Parker dan Shaeffer mula menghasilkan pen dengan pengisi twist, butang dan tuil.

Namun, pen terus bocor sehingga pembuat pen mula menghasilkan apa yang dikenali pada masa itu sebagai pen keselamatan yang sama ada terdiri daripada mata penambat atau penutup skru yang dimeterai rapat di sekeliling mata mata, mengelakkannya daripada bocor.

Sementara itu, di Jerman, syarikat suka burung pelikan , yang telah wujud sejak awal tahun 1800-an mula menghasilkan alat tulis yang halus dengan pengisi omboh yang lebih moden yang mereka patenkan pada tahun 1925.

Menjelang tahun 1960-an, pen mata bola telah dicipta dan menjadikan pen mata air hampir tidak berguna di banyak bahagian dunia termasuk Amerika Utara. Sejak itu, mata bola telah menjadi alat tulis standard di Amerika dan pen air pancut hanya terus digunakan di sekolah rendah oleh kanak-kanak di beberapa bahagian Eropah. Semasa Sven Raphael Schneider dibesarkan dengan menulis dengan pen mata air di Jerman, saya sebaliknya tidak pernah melihatnya sebagai seorang kanak-kanak.

Hari ini, pen mata air di kebanyakan dunia hanya dilihat sebagai item pengumpul atau simbol status. Walau bagaimanapun, sesiapa yang saya kenali yang menggunakan seseorang akan berpendapat bahawa pengalaman menulis jauh melebihi pengalaman mata bola atau pun rollerball.

Semasa saya membawa pen bola mata, keutamaan peribadi saya ialah menggunakan pen mata air dan saya menyimpannya dalam jangkauan hampir ke mana-mana sahaja saya pergi.

Anatomi nib

Anatomi nib

Mata Pena Air Pancut

Mata pena mata air boleh didapati dalam pelbagai logam dan aloi, tetapi kebanyakan pengguna akan berpendapat bahawa mata mata emas 18k dan 14k adalah puncak mata mata pen kerana fleksibiliti dan rintangannya. Walau bagaimanapun, biji mata adalah lebih daripada sekadar bahan dan dua biji mata 18k boleh mempunyai ciri yang sangat berbeza. Pada zaman dahulu, nib digunakan untuk menjadi lebih fleksibel membolehkan anda mencipta rupa yang berbeza dengan satu nib. Hari ini, nibs boleh menjadi lebih lembut atau lebih keras, tetapi secara amnya ia tidak mempunyai julat fleksibiliti yang pernah mereka miliki.

Banyak mata emas adalah gabungan aloi dan biasanya diikat dengan logam daripada keluarga platinum. Selalunya digelar iridium, ia sebenarnya hanya satu istilah untuk menggambarkan aloi lain kerana sangat sedikit pen yang dibuat hari ini sebenarnya mengandungi iridium. Dalam pen yang lebih murah, nib biasanya dibina daripada keluli dan kadangkala boleh mengekalkan pewarna emas atau penyaduran halus di atasnya. Nibs sebahagian besarnya dianggap sebagai bahagian pen yang paling cantik dan elegan, selalunya dibina dengan tangan dan direka dengan ukiran dan corak yang rumit. Beberapa mata pengilang alat tulis halus yang mudah bersaing dengan perhiasan dalam kecantikan dan estetika.

Dengan kebanyakan nib, ia dibina dengan apa yang disebut sebagai lubang pernafasan dan celah kecil di bahagian tengah. Menggunakan gabungan graviti dan tindakan kapilari, dakwat ditarik ke bawah celah tengah manakala udara ditukar melalui lubang pernafasan untuk meminimumkan tekanan pada nib semasa ia difleksikan. Tanpa meminimumkan tekanan, nib akan mudah patah kerana pengguna menulis dengan pen.

Montblanc 142 Nib Fleksibel

Montblanc Vintage 142 Nib Fleksibel

Sebagai tambahan kepada pelbagai logam dan reka bentuk yang digunakan untuk nib, terdapat juga pilihan gaya yang boleh dipilih untuk menjadikan pengalaman menulis lebih peribadi. Saiz standard ialah M (untuk sederhana) dengan dua piawaian lain ialah F (halus) dan B (luas). Selain itu, terdapat pilihan lain yang tersedia termasuk serong, serong terbalik, italik, tunas dan mata 360 darjah. Pilihan peribadi saya sebagai seorang yang kidal ialah nib F kerana ia memberikan gaya penulisan yang lebih unik daripada nib M, namun tidak mengeluarkan dakwat sebanyak mana yang menghalang tapak tangan saya daripada mengotorkan dakwat semasa saya menulis di atas kertas. Walau bagaimanapun, saya mempunyai pen dengan kedua-dua nib F dan M. Ia juga penting untuk ambil perhatian bahawa mereka yang kidal seperti saya, sebahagian besarnya tidak akan dapat menggunakan beberapa mata mata khusus seperti serong, kerana ia tidak akan menulis dengan mudah kerana reka bentuknya.

Satu faedah bagus pen mata air ialah keupayaan untuk menukar ketebalan dakwat dengan melenturkan mata pena pada kertas. Walaupun faedah utama pen mata air ialah anda tidak perlu menggunakan tekanan untuk menulis sama seperti yang anda lakukan dengan alat tulis yang berbeza, sekiranya anda memilih untuk menambah tekanan, anda boleh menyesuaikan huruf anda, memberikan tulisan anda yang sangat unik dan gaya peribadi. Terdapat beberapa faktor yang menentukan sejauh mana kelenturan nib, termasuk sudah tentu logam yang digunakan untuk menciptanya, kelengkungan nib dan saiz, bentuk dan kedudukan lubang pernafasan. Lubang yang lebih kecil akan menghasilkan pen yang lebih kaku manakala lubang pernafasan yang lebih besar memberikan lebih fleksibiliti. Apabila bercakap tentang logam yang digunakan, lebih tulen emas, lebih fleksibel nib. Apa yang menarik tentang kebanyakan pen yang dihasilkan hari ini ialah anda mempunyai keupayaan untuk bertukar-tukar mata. Sebagai contoh, saya mempunyai kedua-dua mata M dan F untuk pen pancutan Pelikan saya yang, sekiranya saya pilih, saya boleh bertukar. Walau bagaimanapun, ini biasanya bukan sesuatu yang anda akan lakukan secara tetap.

Sampel Tulisan Nib Fountain Pen

Sampel Tulisan Nib Fountain Pen

Jika anda sedang mencari mata mata yang lebih fleksibel, saya amat mengesyorkan mempertimbangkan pen pancutan vintaj dari separuh pertama abad kedua puluh kerana mata mata itu direka bentuk di sekitar skrip Spencerian dan Copperplate yang kebanyakannya tuan-tuan digemari. Selalunya dikatakan bahawa pen baharu adalah lebih keras dan kurang ketukangan yang terdapat pada beberapa pen lama. Salah satu faktor yang menyebabkan kualiti ketukangan merosot ialah persaingan antara jenama. Kebanyakan syarikat penulisan halus kini menawarkan jaminan seumur hidup ke atas pen mereka yang

Kebanyakan syarikat penulisan yang baik kini menawarkan jaminan seumur hidup ke atas pen mereka yang bermaksud bahawa biji mata yang lebih berkualiti tidak lagi dapat disokong dari segi kewangan. Pen mata air harus meluncur di atas kertas tanpa menggunakan sebarang tekanan, walau bagaimanapun, kebanyakan mata mata hari ini berasa serupa dengan paku perkakasan yang mengikis kertas. Mereka yang bijak melabur dalam pen mata air selalunya akan cuba mendapatkan pen vintaj berbanding pen baharu. Ini boleh dikatakan untuk kedua-dua varian yang lebih murah serta pen yang lebih halus daripada syarikat seperti Montblanc, Visconti dan St. Dupont. Biji yang berkualiti akan bertahan lebih lama daripada jangka hayat anda manakala kebanyakan biji mata yang dibuat hari ini mungkin hanya bertahan beberapa dekad sahaja.

Jangan Pinjamkan Pen Anda Kepada Sesiapapun

Satu nota yang sangat penting yang perlu diingat oleh mana-mana pengguna pen mata air ialah TIDAK meminjamkan pen mereka kepada sesiapa. Ini adalah sebab saya juga membawa mata bola bersama saya. Biji pen mata air adalah peranti yang sangat peribadi yang haus dan membentuk dirinya mengikut sudut dan tekanan yang digunakan oleh pemiliknya. Meminjamkan pen anda kepada sesiapa sahaja, walaupun untuk seketika boleh mengakibatkan mata pena itu diubah, dan ia akan mengambil sedikit masa sebelum ia terasa seperti sebelum ini. Atas sebab yang sama, anda akan sentiasa perlu menulis dalam nib, jadi jangan mengharapkan ia sempurna untuk beberapa bulan pertama.

Mereka yang membeli mata mata vintaj selalunya perlu mengemas mata mata sebelum mereka boleh menulis dengan selesa. Sudah tentu, ini terutamanya kes dengan mata emas berkualiti tinggi, manakala keluli yang lebih murah atau mata murah mungkin tidak melihat apa-apa kesan. Saya dan isteri saya menggunakan pen mata air, tetapi kami tidak pernah menggunakan satu sama lain.

Kuasa Perkataan

Kuasa Perkataan

Cara Mengisi Fountain Pen Anda

Terdapat pelbagai mekanisme pengisian yang digunakan oleh pen air pancut lama dan baru. Kegemaran peribadi saya ialah pengisi omboh yang membolehkan anda mencelupkan nib ke dalam perigi dakwat dan mengeluarkan dakwat ke dalam takungan yang terletak di dalam tong pen. Pilihan lain termasuk penukar atau kartrij yang boleh diganti. Jika anda membeli pen dengan penukar, adalah bijak untuk mencuba dan memperoleh pen yang menggunakan penukar standard antarabangsa berbanding penukar proprietari yang lebih sukar diperoleh dan selalunya lebih mahal.

Jika anda membeli pen yang lebih lama daripada tahun 1960-an, cuba dan tentukan jenis mekanisme pengisian yang ada kerana pen itu mungkin lebih rendah daripada mekanisme yang lebih baharu atau memerlukan lebih banyak usaha untuk mengisi. Banyak pen sekitar tahun 1940-an dan 50-an memperkenalkan pelbagai mekanisme pengisian yang tidak kerap digunakan hari ini. Kini, kebanyakan pen mata air dibuat dengan pengisi omboh atau kartrij, walaupun kebanyakannya boleh menggunakan penukar yang berfungsi sama seperti kartrij tetapi membolehkan penulis mengisinya dengan dakwat daripada botol yang sesuai.

Satu petua ialah sentiasa meneliti cara mengisi pen anda dengan betul atau menggantikan kartrij. Banyak pen berbeza jadi carian Youtube boleh menjadi alat pembelajaran yang berharga untuk memastikan anda tidak merosakkan pen anda. Atas sebab inilah kami tidak membincangkan prosedur pengisian yang tepat kerana ia berbeza-beza berdasarkan pengilang dan julat.

 • Dakwat Montblanc

  Dakwat Montblanc

 • Dakwat pelikan dengan baik

  Dakwat pelikan dengan baik

Dakwat Pen Fountain

Dakwat yang digunakan dalam pen mata air adalah berasaskan air, tetapi terdapat pelbagai jenis dan kualiti. Semak kami panduan dakwat pen pancut untuk maklumat lanjut. Saya secara peribadi mengesyorkan dakwat Montblanc yang anda boleh beli kat sini atau dakwat Pelikan 4001 atau Edelstein yang anda boleh tekan di sini untuk pembelian.

Dakwat itu berharga berpatutan, mudah diperoleh dan secara meluas dianggap sebagai dakwat paling tulen di pasaran yang tidak mudah menyumbat pen anda atau kering. Sudah tentu, anda boleh membeli kartrij Jinhao yang sangat murah, tetapi saya tidak akan menggunakannya dalam mana-mana pen yang anda hasilkan lebih daripada $50. Sebaik-baiknya, jika anda boleh, cuba dan gunakan penukar ke atas kartrij kerana anda mempunyai lebih kawalan ke atas dakwat yang digunakan dalam pen. Kedua-dua dakwat Pelikan dan Montblanc datang dalam pelbagai warna, yang sekali lagi, menambah sentuhan peribadi pada tulisan anda. Ramai orang akan kekal dengan warna tertentu yang mereka jenamakan sebagai milik mereka, manakala yang lain akan menggunakan warna yang berbeza dalam pen yang berbeza. Warna standard, sudah tentu, adalah biru dan hitam dan secara peribadi, itulah yang saya pilih untuk digunakan. Walaupun anda mungkin membelanjakan $20 untuk sebotol dakwat, dalam jangka panjang, ia lebih murah daripada membeli kartrij berulang kali. Kebanyakan peminat pen memilih untuk menggunakan dakwat botol.

Satu perkara yang penting untuk diberi perhatian ialah tidak menggunakan dakwat yang paling murah atau sebarang dakwat untuk perkara itu. Kebanyakan dakwat yang anda akan temui di kedai artis ialah dakwat hempedu besi atau dakwat India yang sebenarnya akan menghakis pen pancutan anda dan menjadikannya tidak berguna dengan berkesan. Walaupun ini mungkin tidak membimbangkan untuk pen murah yang lebih mahal untuk dihantar daripada pembelian, ia boleh memusnahkan mereka yang berjimat untuk membeli Montblanc atau alat tulis halus yang lain. Ia juga merupakan kesilapan yang sangat biasa kerana kebanyakan orang yang memiliki alat tulis yang bagus bukanlah peminat pen mata air dan hanya memperoleh satu pen sebagai simbol status atau hadiah. Mereka sering menganggap semua dakwat adalah sama dan tidak pernah berpeluang untuk benar-benar menggunakan pen mereka kerana ia akan rosak akibat kakisan kilat. Berhati-hati semasa memilih dakwat dan baca ulasan daripada pakar pen.

Malah dakwat yang lebih mahal dan lebih tulen perlu dikeluarkan dari pen untuk mengelakkan kakisan atau tersumbat. Dalam kebanyakan kes, ini boleh dilakukan dua kali setahun dengan syarat anda menjaga pen anda.

Montblanc Platinum dan Gold Nib

Montblanc Platinum dan Gold Nib

Montblanc 149 Meisterstuck – Lebih kurang. $900

Pen mata air utama dari Montblanc, rangkaian pen Meisterstuck secara meluas dianggap sebagai pen Cadillac. Walaupun ia adalah pen pancutan yang baik, ia bukan pilihan pertama saya dalam pen, tetapi harus disyorkan untuk mereka yang ingin memperoleh alat tulis halus yang asli. Vintage 149 adalah sedikit lebih pendek dan lebih berat mengandungi mekanisme teleskop loyang tetapi ketahui lebih lanjut mengenai Montblanc Meisterstück Pens di sini . Klik di sini untuk membeli satu.

Ambisi Faber-Castell – $120

Jika anda sedang mencari pen mata air yang sangat bagus pada harga yang berpatutan, saya menggesa anda untuk mempertimbangkan barisan Ambition oleh Faber-Castell. Saya telah dihantar pen ini beberapa minggu yang lalu oleh syarikat selepas mereka menghantar saya pen daripada Graf von Faber-Castell (baris tulisan halus mereka). Saya harus mengatakan bahawa walaupun tanda harganya berpatutan, ia adalah salah satu alat penulisan paling lancar yang saya gunakan. Tekan di sini untuk membeli satu.

Pen Pancutan Jinhao X450

Pen Pancutan Jinhao X450

Jinhao X450 – $3

Salah satu pen termurah di pasaran dengan mudah, Jinhao X450 dan X750 dibuat dengan sangat baik. Mereka sebenarnya kelihatan dan mengendalikan dengan baik. Ia bagus jika anda membelinya secara pukal sebagai ganti mata bola BIC dan saya menyimpan segelintir kecilnya di atas meja saya. Ini adalah satu pen mata air yang saya tidak keberatan untuk meminjamkan dan satu pen permulaan yang bagus untuk kanak-kanak. Tekan di sini untuk membeli satu.

Kaweco Sport – $30

Jika anda sedang mencari pen berguna yang muat di dalam poket seluar yang ketat, Kaweco Sport akan menjadi kawan baik anda. Pada titik harga yang rendah, ia adalah salah satu pen terkecil yang pernah saya miliki, tetapi disiarkan adalah dua kali ganda saiz, menjadikannya cukup besar untuk dikendalikan dengan selesa. Kaweco adalah pengeluar Jerman dan walaupun dengan tanda harga yang rendah, ia adalah pen yang sangat hebat yang tidak pernah gagal. Saya biasanya membawanya jika saya berpakaian kasual dengan seluar jeans dan tidak membawa beg atau ruang untuk bekas pen. Tekan di sini untuk membeli satu.

Kaweco Sport yang sangat kecil

Kaweco Sport yang sangat kecil

Jenama Lain

Jenama lain yang benar-benar patut dipertimbangkan ialah Waterman, Omas, Lamy, Parker, Shaeffer, St. Dupont, Namiki, Cross, Caran d'Ache, Graf von Faber-Castell, Michel Perchin, Montegrappa, Stipula, Monteverde atau Hero. Kesemuanya berkisar dalam harga daripada hanya beberapa dolar untuk Hero hingga ratusan untuk Waterman atau Shaeffer yang berkualiti. Saya sangat mengesyorkan membaca ulasan atau menontonnya di Youtube.

Kesimpulan

Pen pancutan tidak diragui adalah alat tulis yang ideal. Jika anda tidak pernah menggunakannya, beli yang murah dari Amazon dan cuba. Selagi anda membeli yang dibuat dengan munasabah, anda tidak akan kembali. Apakah pen mata air kegemaran anda?