Panduan Pen Fountain Pelican

Logo Pelikan dalam Warna Coklat

Di luar Eropah, pelajar di sekolah rendah biasanya tidak belajar cara menggunakan pen mata air.
Malangnya, tanpa pengalaman itu, kebanyakan mereka perlu berusaha keras untuk mengembangkan penghayatan terhadap unsur artistik penulisan Mereka yang mempunyai pengalaman dengan pen mata air mungkin akan bersetuju bahawa menulis dengan nib dan dakwat adalah jauh lebih unik dan canggih daripada menggunakan a Pen mata bola.
Pada masa lalu, kami memperkenalkan jenama terkenal Montblanc, (lihat jika mereka bernilai wang mereka di sini) yang diiktiraf kerana alat penulisannya di seluruh dunia. Hari ini, kami ingin memperkenalkan kepada anda pengeluar lain yang berkualiti tinggi pen air pancut yang tidak begitu banyak simbol status, tetapi menawarkan pelbagai warna dan reka bentuk: Pelikan

Isi kandunganKembangkanRuntuh
  1. Sejarah Pelikan
  2. Dakwat Pelikan
  3. Pen Fountain Pelikan Hari Ini
  4. Cara Memilih Nib Yang Sesuai Untuk Anda
  5. Membeli Pen Fountain yang Betul: Perkara yang boleh dan tidak boleh dilakukan
  6. Kesimpulan

Saya ingin mulakan dengan sedikit maklumat tentang sejarah tentang Pelikan, beberapa pen ikonik jenama, dan kemudian terus membincangkan beberapa model semasa dan menasihati anda tentang cara anda mencari lebar mata pena yang sesuai untuk pen anda.

Sejarah Pelikan

Pada tahun 1838, Carl Hornemann mengasaskan kilang untuk pewarna dan dakwat kimia yang baru diperkenalkan berhampiran Hannover, Jerman. Walaupun firmanya Pelikan, pada mulanya mengkhususkan diri pada bekalan seni untuk profesional sahaja, rangkaian produk telah diperluaskan kepada bekalan pejabat pada tahun 1846. Diterjemah secara literal, ia bermaksud pelikan tetapi Menariknya, ia mengambil masa sehingga 1878 untuk memperkenalkan logo Pelikan di mana-mana, yang berfungsi sebagai logo syarikat hari ini. Pada masa yang sama, ia telah didaftarkan secara rasmi, yang menjadikannya salah satu tanda dagangan tertua di dunia hari ini. Sepanjang sejarahnya, logo itu hanya disesuaikan sedikit tetapi ia tidak pernah menyimpang daripada burung yang diberi nama itu.Kebakaran dalam Kotak

Kebakaran dalam Kotak

Pen Air Pancut

Akhirnya, pada tahun 1929 pen mata air Pelikan pertama diperkenalkan di Jerman. Pada masa itu, banyak pengeluar lain telah memperkenalkan pen serupa, namun masih menjadi tugas yang sukar untuk menggunakan pen mata air. Pen tuil dengan hos di bahagian dalam dan dipanggil pen keselamatan tidak selamat sama sekali dan pengecasan (mengisinya dengan dakwat) selalunya mengakibatkan kesan warna pada tangan atau lapisan poket. Di samping itu, kapasiti alat tulis ini adalah rendah, dan oleh itu kebanyakan orang tidak mendapat manfaat daripada menulis cara tradisional dengan stylus dan lubang dakwat.

Pen pancutan Pelikan adalah revolusioner dalam erti kata ia mempunyai mekanisme omboh yang terdiri daripada benang berbeza. Mekanisme ini telah dicipta oleh jurutera Hungary Theodor Kovács dan difailkan pada tahun 1921 dan dipatenkan pada tahun 1923 . Menggunakan dua benang dengan petunjuk benang teleskop yang berbeza, omboh bergerak lebih cepat daripada dengan satu benang. Ini bukan sahaja membolehkan pengecasan yang lebih pantas dengan hanya memutar tombol, tetapi ia juga meningkatkan kapasiti dengan ketara. Selain itu, penggunaan gabus menghalang pen air pancut daripada bocor. Pelikan membeli paten untuk ciptaan ini pada tahun 1927 daripada Kovács kerana dia gagal mencipta pen air pancut yang berfungsi dengan rakan kongsi perniagaan Croatianya. Pelikan kemudiannya menggantikan gabus dengan plastik seperti yang dilihat di bawah, kerana gabus mengering dari semasa ke semasa dan jumlahnya berkurangan, menyebabkan pen pancutan bocor.

Fountain Pen 805 dengan Stresemann Stripes

Fountain Pen 805 dengan Stresemann Stripes

Pada tahun-tahun awal, Montlanc dan Pelikan bekerja sangat rapat, kerana Montblanc tidak menghasilkan dakwat dan Pelikan tidak menghasilkan sebarang nib. Pada tahun 1935, Pelikan mula menghasilkan pen pancutan mereka sendiri sepenuhnya. Walaupun tidak diketahui sama ada MB adalah pembekal eksklusif mata mata kepada syarikat Günther Wagner, mata mata Pelikan awal adalah barangan pengumpul sebenar kerana fleksibilitinya. Kelembutan bukan satu-satunya ciri yang menyumbang kepada fleksibiliti pen; penulis juga boleh mencipta rupa yang unik dengan menggunakan jumlah tekanan yang berbeza, seperti yang dilihat di sini .

Di sebalik krisis ekonomi di seluruh dunia pada tahun 30-an, Pelikan makmur kerana produk terkemuka, keyakinan pengguna dan pemasaran yang baik. Pen mata air Pelikan pertama dipanggil lutsinar kerana ia menampilkan tingkap kecil yang membolehkan anda menyemak tahap dakwat.

Pelikan 100

Pen mata air ikonik pertama ialah Pelikan 100, yang menerima namanya pada tahun 1931 sebagai satu bentuk pembezaan, walaupun ia telah diperkenalkan sebelum ini. Ia adalah contoh sempurna kesederhanaan Bauhaus Jerman. Aci itu diperbuat daripada hijau bakelit dan satu-satunya bahagian hiasan pada pen itu ialah band penutup tong dalam emas. Selepas itu, ia juga tersedia dalam semua warna hitam tetapi model hijau adalah lebih menarik kerana warna berubah dari semasa ke semasa. Oleh itu, supaya terdapat beratus-ratus warna hijau yang berbeza tersedia hari ini.

Dakwat Pelikan

Dakwat Kekal Gallus Besi

Menjadi salah satu pembekal dakwat utama di Eropah merupakan faedah besar untuk pen pancutan Pelikan kerana pelanggan sudah mempercayai jenama itu. (Ini yang dipanggil Kesan halo adalah kesan yang sama yang membawa kepada peningkatan jumlah jualan komputer selepas Apple menjadi terkenal dengan pemain muzik iPod.)

Pada mulanya, Pelikan tertumpu terutamanya pada dakwat hempedu besi. Dakwat hempedu besi berubah warna menjadi kehitaman apabila ia kering dan kekal serta kalis air. Walau bagaimanapun, penggunaan dakwat jenis ini memerlukan penjagaan dan penyelenggaraan yang serius. Dakwat hempedu besi terdiri terutamanya daripada asid tannik, asid gallik (cth. daripada kacang hempedu ) dan vitriol besi. Disebabkan fakta bahawa zarah mikroskopik dalam dakwat hempedu besi membawa kepada penyumbatan, penggunaan dalam pen air pancut agak bermasalah, jika tidak mustahil (sekiranya seseorang menggunakan pen penukar, yang diketahui tidak mudah dibersihkan).

Dakwat hempedu besi masih ada sehingga kini dan jika anda menggunakannya, hendaklah dibilas sekurang-kurangnya dua kali setahun, iaitu dua kali lebih kerap daripada penggunaan dakwat biasa.

4001 Dakwat

Pada tahun 1898, dakwat hempedu bukan besi telah diperkenalkan, dengan yang paling terkenal daripadanya, berjumlah 4001, yang masih dijual sehingga kini . Kami berhutang ke mana-mana seluruh dunia warna dakwat Royal Blue kepada Pelikan dan ia masih menjadi standard emas bagi dakwat hari ini.

Pelikan Toledo 900 berwarna hitam

Pelikan Toledo 900 berwarna hitam

Pen Fountain Pelikan Hari Ini

Pelican Sovereign

Sebagai pengganti langsung Pelikan 400 tahun 1950-an, Souverän mungkin merupakan salah satu pen mata air yang paling ikonik hari ini. Aspek yang paling menarik perhatian ialah aci berjalur yang diperbuat daripada selulosa asetil. Corak pinstripe ini menghasilkan nama samaran Souverän Streseman – Setiausaha Negara di Republik Weimar yang terkenal dengannya seluar berjalur .

Pelikan Souverän (=sovereign) boleh dibeli dalam pelbagai warna dan juga pelbagai Edisi Khas.

Saiz1000800/805600/625400/405300/305/320
M 300-1000 [1] $545 $415 - 459 $246 - 358 $260 - 290 $272
M 405-605 [2] $311 $275 - 290
M 625 [3] $560-729
M 320 [4] $315 - 440
Pelikan M800

Pelikan M800

Sovereign M 800 Italic

Peminat kaligrafi biasanya digunakan untuk mempertimbangkan mata serong. Kelemahan ini ialah kesan kaligrafi biasanya tidak dapat disedari (terutamanya jika nib adalah OM atau OB). Tambahan pula, menulis dengan mata serong memerlukan kemahiran khas, dan tidak disyorkan untuk orang kidal.

Untuk mengisi jurang itu, Pelikan mengasaskan Edisi Khas Souverän M 800 Italic. Daripada nib serong dengan masalah yang dinyatakan di atas, M 800 I menampilkan nib IB yang diratakan. Nib ini mempunyai permukaan sentuhan segi empat tepat, menghasilkan variasi ketebalan garisan yang luar biasa tanpa memerlukan banyak kemahiran. Ia agak kaligrafi untuk kita semua. Saya sendiri memiliki model ini dan mengesyorkannya kepada sesiapa sahaja - kecuali mereka yang lebih suka menulis garisan nipis.

Pelikan Ductus

Dengan harga sebanyak $350-420 dan reka bentuk yang anggun, diperkemas, murni, Pelikan Ductus (pemilik Stylus Icon Award 2009) ialah pesaing langsung Starwalker dari Montblanc . Ia boleh digunakan dengan kartrij atau penukar dan tersedia dalam sama ada hitam-perak (P 3100) atau hitam-emas (P 3110).

Pelikan yang mulia

Pen pancutan Majesty ialah gabungan aci perak sterling pepejal dengan hiasan emas 24 karat atau platinum tulen. Tersedia dalam emas dan perak (M 7000) atau hitam dan perak (M 7005), Yang Mulia dijual pada harga $890 – 1320 .

Pelikan Toledo berwarna merah

Pelikan Toledo berwarna merah

Pelikan Toledo

Berusia lebih daripada 80 tahun dan masih popular: sejak 1932, Sepuluh Teratas pen Pelikan yang paling indah sentiasa termasuk Toledo - pen mata air yang dianggap oleh kebanyakan syarikat sebagai yang terbaik. Dalam tradisi artis Sepanyol, pen air pancut ini bukan dibuat semata-mata, malah didamaskan. Tapak asas perak sterling ditutup dengan kerajang nipis emas dan kemudian dibelasah sehingga corak menjadi tiga dimensi. Kebanyakan pengumpul menganggap Toledo sebagai karya seni yang paling indah, menyebabkan Toledo menjadi lembu tunai nombor satu di lelongan.

Harga: $ 720 – 1720

Lebar Nib Pelikan

Lebar Nib Pelikan

Cara Memilih Nib Yang Sesuai Untuk Anda

Sebaik sahaja anda telah selesai dengan reka bentuk pen mata air kegemaran anda, anda harus memikirkan tentang nib. Tidak seperti pen mata bola, mata mata adalah sangat penting dan pen mata air yang paling cantik mungkin tidak berguna jika anda memilih mata mata yang tidak sesuai dengan keperluan anda.

Untuk lelaki yang kurus

Dua nib paling nipis yang ada dipanggil F (halus) dan EF (halus tambahan). Saya akan mengesyorkan nibs ini kepada lelaki dengan tulisan tangan yang kecil, ia mungkin kelihatan bagus walaupun dengan tulisan tangan yang lebih besar jika gaya anda lebih bulat. Sekiranya anda mempunyai tepi yang lebih kasar dalam tulisan tangan anda, nibs ini mungkin terlalu tajam.

Nib standard

Kebanyakan nib ialah M, yang bermaksud saiz sederhana tetapi perlu diingat ia hanya berkaitan dengan lebar dan tiada kaitan dengan skala kualiti.

Selain daripada M, B (luas) adalah nib yang paling biasa digunakan kerana kedua-duanya berfungsi untuk hampir mana-mana tangan. Tandatangan kelihatan baik dengan kedua-dua nib ini. Jika anda menyimpan buku tetamu di rumah, atau anda ingin memberi seseorang pen mata air sebagai hadiah, pilih M atau B supaya mereka boleh menulis dengan buku itu. Perlu diingat bahawa mata B kurang memadai untuk orang yang mempunyai tulisan tangan yang kecil dan gempal.

M800 Italic Nib

M800 Italic Nib

Untuk ekstrovert

Jika anda mempunyai tulisan tangan bersaiz besar, gunakan nib BB (double broad) atau pun 3B (extra broad), walaupun yang kedua biasanya lebih sesuai untuk tandatangan. Memandangkan anda akan mendapat lebih banyak dakwat pada kertas dengan nibs ini, anda perlu lebih berhati-hati untuk tidak mengelap dengan tangan anda. Oleh itu, saya akan mencadangkan untuk mencubanya dahulu jika anda kidal. Untuk tandatangan, saya syorkan menggunakan dakwat blotter untuk mengelakkan sebarang kesan dakwat yang tidak diingini.

Untuk estetik

Saiz nib M hingga 3B juga tersedia sebagai apa yang dipanggil nib serong, oleh itu ia dipanggil OM, OB, OBB dan O3B. Nibs itu serong di sebelah kiri. Jika seseorang mencondongkan pen sedikit ke kiri, ketebalan garisan berbeza mengikut arah tulisan, menghasilkan tulisan tangan seperti kaligrafi. Lebih luas mata mata, lebih kuat kesan ini. Biji serong tidak disyorkan untuk pemula atau orang kidal. Anda harus sentiasa menguji mata serong sebelum anda membelinya, jika tidak, kemungkinan besar anda tidak akan gembira.

Sesetengah ahli kaligrafi dan juga ahli stenografi bersumpah dengan mata yang fleksibel. Dua sayap bersebelahan mereka menghasilkan garis yang sangat nipis, yang bagaimanapun menjadi lebih luas apabila seseorang menulis dengan tekanan yang lebih besar (yang menarik hujung sayap dari satu sama lain). Walau bagaimanapun, pen tersebut adalah komoditi yang jarang berlaku, dan saya hanya mengesyorkan untuk membelinya daripada peniaga yang dipercayai seperti papan pen kerana pen air pancut ini memerlukan lebih banyak penyelenggaraan daripada yang moden.

Pelikan Makie Maiko di Kyoto Fountain Pen

Pelikan Makie Maiko di Kyoto Fountain Pen

Membeli Pen Fountain yang Betul: Perkara yang boleh dan tidak boleh dilakukan

Langkah 1: Petakan Rupa bumi

Mula-mula anda harus menyemak tapak web pesanan sirip pengeluar pen kegemaran anda untuk mengetahui apa yang anda suka, mungkin anda juga mempunyai kedai pen air pancut berdekatan, walaupun kemungkinan besar mereka hanya mempunyai pilihan terhad dalam stok. Jika anda pergi ke perniagaan batu bata & mortit, tanya soalan dan perhatikan reaksinya. Bagaimana mereka bertindak balas kepada anda? Adakah kaunseling yang mendalam penting kepada peruncit, atau adakah dia hanya cuba menyasarkan untuk jualan cepat? Selepas kira-kira tiga minit, anda sepatutnya mempunyai sejenis naluri usus. Peniaga pen mata air juga harus mempunyai pelbagai saiz mata mata untuk anda uji. Juga perlu diingat, bahawa lebar nib B mungkin berbeza antara satu pengeluar dengan pengeluar yang lain.

Edisi Terhad Pelikan Fountain Pen Api

Edisi Terhad Pelikan Fountain Pen Api

Langkah 2: Ambil Masa Anda

Selepas anda membuat keputusan tentang pen mata air, anda harus mencubanya, walaupun sesetengah peniaga/pengilang akan menukar mata mata anda untuk tempoh masa tertentu. Beri perhatian kepada aliran dakwat, bilakah ia bermula? Adakah lancar? atau adakah ia terganggu? Adakah terasa lembut atau gatal?

Langkah 3: Selepas Pengambilalihan

Pelikan dan pengeluar lain menggunakan mata emas 14K atau 18K yang dibuat dengan tangan. Oleh itu, setiap biji adalah berbeza dan ia mesti dipecahkan ke tangan anda. Ini akan mengambil masa beberapa minggu, bergantung pada jumlah anda tulis dengan tangan , tetapi setelah ia ditulis, anda akan dapat membezakannya. Walau bagaimanapun, ini juga bermakna anda tidak boleh meminjam pen kepada orang lain kerana cara mereka menulis berbeza daripada anda dan ia mungkin mengubah kelancaran mata mata anda. Secara keseluruhannya, pen mata air adalah alat tulis yang lebih peribadi daripada pen biasa.

Kotak Persembahan Pelikan

Kotak Persembahan Pelikan

Kesimpulan

Tidak dinafikan, pen mata air yang paling terkenal dan mungkin paling penting mungkin adalah Karya Montblanc 149 . Walau bagaimanapun, Pelikan menyediakan produk yang berkualiti dan cantik, pada pendapat saya. Pilihan Pelikan, bermula dengan julat Klasik bermula pada sembilan puluh dolar sehingga ke Edisi Terhad Maki-E untuk beberapa ribu, menyediakan rangkaian besar reka bentuk dan warna dan sebaik sahaja anda telah menemui pen mata air yang betul, anda mempunyai teman seumur hidup.

Apakah pen mata air kegemaran anda? Adakah anda pernah menggunakan Pelikan?