Panduan Scotch Whisky

panduan wiski scotch berskala

Selama bertahun-tahun, Scotland telah menghasilkan beberapa wiski terbaik yang pernah dilihat dunia.

Isi kandunganKembangkanRuntuh
 1. Sejarah Wiski Scotch
 2. Jenis Scotch Whisky
 3. Malt tunggal
 4. Bijirin Tunggal
 5. Scotch Campuran
 6. Double Malt Scotch
 7. Nama
 8. Proses Pengeluaran
 9. Kawasan Scotland
 10. Rasa Scotch
 11. Kaca
 12. Cara Minum Wiski – Kaedahnya
 13. Video – Kisah Wiski
 14. Wiski yang disyorkan
 15. Tempat Beli Wiski
 16. Kesimpulan
 17. Rundown Pakaian

Oleh itu, saya bukan sahaja menghargai kerumitan dan kerumitan sebotol yang baik Scotch , tetapi saya telah mengembangkan pemujaan, bukan, obsesi terhadap wiski Scotch dan mengejar kesempurnaannya yang berterusan. Ia adalah keistimewaan tersendiri saya untuk berpeluang berkongsi kecintaan saya terhadap Scotch dengan anda dalam buku asas ini yang akan memberi tumpuan terutamanya pada malt tunggal yang paling digemari di dunia Wiski Scotch .

Sejarah Wiski Scotch

Sebutan bertulis pertama tentang Scotch ditemui ditulis pada 1 Jun 1495 dalam Jilid X pada halaman 487 daripada Exchequer Rolls of Scotland di mana ia berbunyi Kepada Friar John Cor, atas perintah Raja, untuk membuat aqua vitae VIII bolls malt . The Exchequer Rolls ialah rekod semua pendapatan dan perbelanjaan diraja. Dalam entri khusus ini, ia mendokumenkan bahawa Cor telah diberikan lapan bolls malt untuk membuat aqua vitae sepanjang bulan 1494. Apa yang ditunjukkan ini ialah walaupun merupakan rujukan bertulis yang paling awal, penyulingan sedang berjalan dengan baik pada abad kelima belas. Jika kita hanya mengambil kira lapan boll yang diberikan kepada Cor pada tahun 1494, kita boleh menganggarkan bahawa 1500 botol wiski telah dihasilkan pada tahun itu.Scotland

Scotland [Kredit Imej: Temui Britain ]

Berevolusi daripada minuman Scotland yang dipanggil wiski (bermaksud air kehidupan), wiski mula beredar di seluruh negara, menyebabkan pembuat dasar mula mengenakan cukai pada tahun 1644. Malangnya, walaupun kerajaan cuba mengawal dan mendapatkan pendapatan daripada minuman popular itu, penyuling mula menjualnya secara haram dan jualan berkembang pesat di seluruh Scotland. Menjelang 1780 terdapat lapan kilang penyulingan sah di seluruh Scotland bersaing dengan lebih daripada empat ratus operasi rampasan. Menjelang 1823 Parlimen menyedari bahawa untuk pengeluar undang-undang dapat bersaing dengan lanun, mereka perlu melonggarkan sekatan dan keputusan inilah yang melahirkan 'akta eksais' yang terkenal.

Exchequer Rolls of Scotland

Exchequer Rolls of Scotland [Kredit Imej: Wikipedia ]

Populariti wiski kembali meningkat pada tahun 1831 dengan penciptaan lajur masih. Kini, terima kasih kepada teknologi baharu, kilang penyulingan mampu menghasilkan secara besar-besaran yang lebih licinsemangatdengan kos yang jauh lebih rendah.

Kemudian pada tahun 1880, wiski Scotch menjadi fenomena global terima kasih kepada serangga mikroskopik baharu yang memangsa pokok anggur di Perancis. Sejak wain danbrendidianggap dua daripada minuman paling popular pada hari itu, apabila pepijat phylloxera mula memusnahkan ladang anggur di seluruh Perancis, pengeluaran wain dan brendi terhenti hampir serta-merta. Dengan peminum alkohol di seluruh dunia mengidamkan pengganti, pintu ke pasaran global dibuka luas untuk penyuling Scotland dan wiski Scotch menjadi minuman popular baharu dunia.

Pilihan Wiski

Pilihan Wiski [Kredit Imej: Twitter ]

Jenis Scotch Whisky

Terdapat dua jenis utama wiski Scotch; malt tunggal dan bijirin tunggal. Daripada dua jenis tersebut, tiga subkategori terbentuk. Kategori tersebut ialah campuran Scotch, campuran malt Scotch dan bijirin campuran Scotch.

Highland Park 18 Tahun Single Malt Scotch

Highland Park 18 Tahun Malt Scotch Tunggal [Kredit Imej: Wiski Highland Park ]

Malt tunggal

Wiski Scotch malt tunggal adalah hari ini, pilihan paling popular di rumah Amerika Utara. Ini ialah wiski lama yang dibuat oleh kilang penyulingan tunggal menggunakan hanya barli malt dan air. Ia tidak mengandungi bijirin lain dan mesti disuling, dihasilkan dan dibotolkan di Scotland.

Bijirin Tunggal

Wiski Scotch bijirin tunggal kurang biasa ditemui di rak kedai arak tempatan anda. Ia bermula dengan air dan barli malt tetapi kemudian ditambah dengan bijirin penuh atau bijirin yang menghalangnya daripada mematuhi undang-undang yang membenarkan ia dipanggil malt tunggal. Sama seperti Scotch malt tunggal, ia juga perlu dibotolkan di Scotland agar ia boleh menggunakan nama Scotch. Scotch jenis inilah yang paling banyak campuran wiski Scotch dibuat.

Gelas wiski Kristal Glencairn

Gelas wiski Kristal Glencairn [Kredit Imej: Amazon ]

Scotch Campuran

Wiski Scotch campuran dibuat daripada sekurang-kurangnya satu atau lebih wiski Scotch malt tunggal yang diadun bersama dengan wiski Scotch bijian tunggal.

Wiski mal Scotch tulen

Auchentoshan Wiski Malt Scotch Tulen

Malt Scotch Campuran

Scotch malt campuran sebenarnya adalah salah satu jenis Scotch yang paling jarang ditemui hari ini. Sebelum ini dipanggil malt vatted atau malt tulen ia adalah apabila pengisar mengambil dua atau lebih wiski Scotch malt tunggal daripada sekurang-kurangnya dua kilang penyulingan berasingan dan menggabungkannya bersama untuk menghasilkan satu kumpulan wiski.

Scotch Bijirin Campuran

Scotch bijirin campuran adalah serupa dengan malt campuran, kecuali ia menggunakan dua atau lebih wiski Scotch bijirin tunggal daripada sekurang-kurangnya dua kilang penyulingan berasingan. Mereka kemudiannya diadun bersama untuk menghasilkan satu kumpulan wiski.

Double Malt Scotch

Double Malt Scotch

Double Malt Scotch

Ramai orang pernah mendengar tentang wiski yang disebut sebagai Scotch malt berganda. Perlu diingatkan bahawa ini sebenarnya tidak wujud. Apabila sebotol Scotch malt tunggal dirujuk sebagai malt berganda atau malt tiga kali ganda, ia bermakna ia telah berumur dalam dua atau lebih jenis tong. Istilah sebenar untuk ini ialah kayu berganda atau kayu tiga kali ganda. Ini adalah perkara biasa dalam dunia wiski dan walaupun telah berumur dalam pelbagai tong, ia masih kekal dalam kategori malt tunggal.

Impian untuk Kedewasaan

Impian untuk Kedewasaan [Kredit Gambar: Esquire ]

Nama

Walaupun kebanyakan pengguna mempunyai pemahaman umum bahawa wiski Scotch mesti sentiasa dari Scotland, hanya sedikit yang tahu keperluan undang-undang di sebalik menamakan sebotol wiski Scotch.

Tajuk Scotch ditakrifkan dan dikawal oleh dokumen yang dibuat pada 23 November 2009, yang dipanggil Scotch Whisky Regulations 2009 atau SWR. Bukan sahaja mengawal pengeluaran, akta itu juga mengawal pelabelan, pembungkusan dan pengiklanan wiski Scotch di United Kingdom. SWR adalah penggantian lengkap peraturan sebelumnya yang tertumpu secara eksklusif pada proses pengeluaran. Walaupun SWR secara teknikalnya hanya sah dalam bidang kuasanya, perjanjian perdagangan antarabangsa telah dilaksanakan yang secara berkesan menjadikan beberapa peruntukan SWR terpakai di negara-negara di luar United Kingdom.

Pemprosesan Wiski Scotch

Penyulingan [Kredit Imej: Wikimedia Commons ]

Dokumen itu mentakrifkan wiski Scotch dengan cara berikut:

1: Mesti dihasilkan di kilang penyulingan di Scotland daripada air dan barli malt (yang hanya boleh ditambah bijirin penuh bijirin lain) yang kesemuanya telah:

– Diproses di kilang penyulingan itu menjadi tumbuk

– Ditukar pada penyulingan itu kepada substrat yang boleh ditapai hanya oleh sistem enzim endogen

– Difermentasi di kilang penyulingan itu hanya dengan menambah yis

– Disuling pada kekuatan alkohol dengan jumlah kurang daripada 94.8% (190 bukti AS)

Matang sepenuhnya di gudang eksais di Scotland dalam tong kayu oak berkapasiti tidak melebihi 700 liter (185 US gal; 154 imp gal) selama sekurang-kurangnya tiga tahun

2. Wiski Scotch mesti mengekalkan warna, aroma, dan rasa bahan mentah yang digunakan dalam, dan kaedah pengeluaran dan pematangannya.

3. Ia mungkin tidak mengandungi sebarang bahan tambahan, selain daripada air dan pewarna karamel biasa (E150A).

4. Ia mesti mengandungi kekuatan alkohol minimum dengan jumlah 40% (80 bukti AS).

Kilang Penyulingan Caol Ila

Kilang Penyulingan Caol Ila [Kredit Imej: wiski ]

Proses Pengeluaran

Pengeluaran wiski Scotch bermula dengan air. Atas sebab inilah banyak kilang penyulingan yang masih ditemui hari ini terletak bersebelahan dengan sumber air tulen seperti sungai atau pun lubang gali. Walaupun pengangkutan jauh lebih berkesan hari ini, apabila sebahagian besar kilang penyulingan Scotland didirikan, terpaksa mengangkut air tawar dalam kuantiti yang banyak ternyata sukar, justeru memerlukan kilang penyulingan dibina berhampiran sumber yang banyak.

Salah satu perkara yang memisahkan wiski Scotch daripada wiski lain ialah air di Scotland cenderung menjadi lebih lembut dengan kandungan mineral dan kalsium yang jauh lebih rendah. Bagi kilang penyulingan yang terletak di pantai barat Scotland, khususnya di pulau-pulau, air tersebut mempunyai kandungan gambut yang jauh lebih tinggi disebabkan oleh air yang mengalir melalui rawa gambut, yang menyebabkan ia mempunyai warna sedikit coklat. Walaupun tiada bukti langsung untuk mencadangkan gambut semulajadi ini memberi kesan kepada rasa wiski, banyak kilang penyulingan percaya ia istimewa, dan atas sebab itu, mereka sangat melindungi bekalan air mereka.

Walaupun tiada kewajipan undang-undang untuk menggunakan barli Scotland untuk menghasilkan wiski Scotch, sebahagian besar barli yang digunakan untuk membuat wiski di seluruh dunia adalah dari Scotland, oleh itu menjadikannya kos efektif untuk menggunakan barli tempatan.

Barli malt

Penapai kayu di Penyulingan Philadelphia di Fisthwon [Kredit Imej: Pen kereta ]

Sebaik sahaja air dikumpulkan, ia digunakan dalam pelbagai cara, yang pertama selalunya untuk melarutkan barli. Untuk menjayakan malt barli, bijirin direndam dalam air yang menyebabkan kanji bertukar menjadi sejenis gula yang dipanggil maltosa yang membekalkan proses yang dikenali sebagai percambahan .

percambahan

Bijirin Barli [Kredit Imej: Pinterest ]

Dalam tempoh enam hari berikutnya, pucuk kecil mula tumbuh di seluruh bijirin yang memberitahu pengeluar barli sedia untuk dikeringkan. Untuk melakukan ini, kilang penyulingan akan memilih untuk menggunakan udara panas atau gambut asap untuk mengeringkan bijirin yang menghentikan pertumbuhan selanjutnya pucuk dan menghalangnya daripada reput. Walaupun kebanyakan kilang penyulingan kini membeli barli pra-malted mereka, masih terdapat segelintir kecil pengeluar yang memilih untuk memalting barli dari awal. Walaupun prosesnya susah payah dan panjang, kilang penyulingan seperti Balvenie dan Taman Tanah Tinggi melihatnya sebagai tradisi dan berbangga dengan lantai malting mereka.

Lantai malting taman Highland

Lantai malting taman Highland [Kredit Imej: Wikimedia Commons ]

Sekarang barli itu betul-betul malted, ia mendapat tanah sehingga ia menyerupai sesuatu seperti tepung. Sumber air sekali lagi diperkenalkan dan campuran dituangkan ke dalam bekas yang dipanggil Tumbuk Tun . Apabila campuran barli direndam dalam air panas, tun tumbuk memisahkan pepejal daripada gula dan proses itu diulang sekurang-kurangnya dua kali lagi. Pada masa bahagian proses pengeluaran ini selesai, cecair manis panas, dipanggil Perkataan sedia untuk terus dijadikan wiski.

Langkah seterusnya dalam pembuatan wiski dipanggil Proses Penapaian . Wort dipam ke dalam bekas kayu atau keluli tahan karat yang dipanggil Washback dan yis kering atau berkrim ditambah ke dalam adunan. Sebaik sahaja yis ditambah kepada cecair, ia mula membiak dengan cepat menggunakan oksigen dalam washback dan menghasilkan karbon dioksida. Apabila bilah mencampurkan yis ke dalam wort, dalam tempoh 48 jam berikutnya, yis mula memakan gula menukar wort menjadi alkohol. Penyuling kini memilih sama ada untuk mengeluarkan cecair atau tidak atau membiarkannya sehingga 70 jam lagi yang menghasilkan rasa yang lebih berbuah.

Penyulingan

Menapai Moonshine [Kredit Imej: Pinterest ]

Langkah seterusnya ialah penyulingan sebenar wiski. Ini adalah apabila alkohol dituangkan ke dalam periuk tembaga masih untuk menjalani satu siri dua penyulingan, atau dalam beberapa kes, tiga. Penyulingan pertama dipanggil Basuh Masih ialah tempat alkohol dipanaskan sehingga ia mendidih dan wapnya terpeluwap menjadi cecair dan dibawa melalui paip bergelung. Cecair baru kemudiannya dibuang ke dalam tong penyejuk dan kini biasanya sekitar 28% alkohol. Kemudian, proses diulang dan roh disuling semula sehingga mencapai lebih kurang 70% alkohol. Semasa ia menyuling, wap dipam ke dalam lajur pembetulan, melalui pemeluwap yang disejukkan air ke roh selamat. Semangat selamat kemudian menangkap potongan paling tulen yang akhirnya akan matang menjadi wiski Scotch.

Apa yang menarik untuk diperhatikan ialah pegun yang digunakan selalunya pelbagai bentuk dan saiz. Perkara ini dilakukan ialah mengubah gaya wiski berdasarkan jenis profil perisa yang dikehendaki oleh pengeluar dalam stoknya.

Seterusnya, potongan semangat terbaik dicairkan sedikit dengan lebih banyak air dan dituangkan ke dalam tong kayu oak (biasanya dari wiski bourbon atau Sepanyolsherry) di mana wiski akan duduk dan matang selama sekurang-kurangnya tiga tahun, mengembangkan rangkaian rasa dan aroma yang kompleks sambil menyerap semangat tersembunyi yang masih tertanam jauh di dalam tong kayu.

Selepas ia disimpan untuk tempoh minimum yang diperlukan selama tiga tahun, ia kini sedia untuk dibotolkan atau disimpan lebih lama, meningkatkan umur dan kerumitannya.

Kawasan Penghasil Wiski Scotch

Kawasan Penghasil Wiski Scotch [Kredit Imej: Pinterest ]

Kawasan Scotland

Dibahagikan kepada lima wilayah yang berbeza, Scotland menghasilkan pelbagai wiski yang mengambil profil rasa tertentu berdasarkan wilayah tempat ia disuling.

Tanah Tinggi

Dikenali sebagai wiski berbadan sederhana, ia biasanya lebih ringan dan lebih mewah daripada saudara lelaki mereka Islay, tetapi lebih kuat daripada yang ada di Tanah Rendah. Hari ini terdapat banyak kilang penyulingan tanah tinggi, beberapa daripadanya termasuk Aberfeldy, Balblair, Ben Nevis, Clynelish, The Dalmore, Dalwhinnie, Glen Ord, Glenmorangie, Oban dan Old Pulteney. Di pulau-pulau, anda boleh menemui Arran, Jura, Tobermory, Highland Park dan Scapa, serta Talisker yang masih beroperasi hari ini. Walaupun ramai pakar wiski percaya bahawa pulau-pulau itu sepatutnya mempunyai wilayah mereka sendiri, mereka masih diklasifikasikan secara teknikal sebagai sebahagian daripada tanah tinggi.

Tanah Pamah

Secara umumnya dianggap sebagai wiski yang lebih ringan dan paling halus, kilang penyulingan Tanah Rendah sering menghasilkan minuman keras dengan sedikit atau tanpa gambut. Hari ini satu-satunya kilang penyulingan yang masih beroperasi ialah Auchentoshan, Bladnoch dan Glenkinchie. Walau bagaimanapun, kilang penyulingan keempat telah dibuka baru-baru ini dipanggil Daftmill, tetapi keluaran pertamanya masih dalam pengeluaran dan dijangka tidak akan dikeluarkan kepada umum sehingga pada tahun 2015.

Penyulingan tanah pamah

Pengekstrakan gambut pada Paras Somerset [Kredit Imej: Wikipedia ]

Speyside

Rumah kepada wiski yang paling elegan dan terinspirasi di Scotland, Speyside juga merupakan rumah kepada kilang penyulingan terbanyak di Negara ini, beberapa daripadanya termasuk Aberlour, The Balvenie, Cardhu, Cragganmore, Glenfarclas, Glenfiddich, Glenglassaugh, The Glenlivet, Glen Moray dan The Macallan .

Campbelltown

Dengan majoriti botolnya berusia pada tanda 10 tahun, rantau ini hanya menempatkan tiga kilang penyulingan aktif yang termasuk Glen Scotia, Glengyle dan Springbank.

Islay

Dianggap sebagai pemukul berat wiski Scotch, minuman beralkohol ini lazimnya dibumbui dengan berat, selalunya berminyak dan kadangkala dibandingkan dengan iodin. Islay ialah rumah kepada lapan kilang penyulingan semasa yang termasuk Ardbeg, Bowmore, Bruichladdich, Bunnahabhain, Caol Ila, Kilchoman, Lagavulin dan Laphroaig.

Gelas Wiski, Sudu teh dan air sejuk

Gelas Wiski, Sudu Teh dan air sejuk

Rasa Scotch

Hari ini, wiski Scotch dirasai dan dinikmati dalam pelbagai cara. Daripada meminumnya dengan kemas atau di atas batu hingga mencampurkannya menjadi pelbagaikoktel, ramai yang percaya wiski Scotch boleh dinikmati dalam apa jua cara yang boleh diimpikan oleh pengguna. Saya bukan salah seorang daripada mereka. Pada pendapat saya, wiski Scotch adalah semangat yang paling sempurna di planet ini. Ia adalah ketukangan dunia lama yang terbaik dan memperlakukannya seperti yang anda lakukanvodka, tequila atauginadalah satu penghinaan kepada mereka yang menghabiskan masa hidup mereka untuk mengejar dram yang sempurna. Oleh itu, tidak seperti kebanyakan artikel saya yang lain mengenai semangat, saya telah memilih untuk tidak menyediakan resipi koktel dalam panduan khusus ini.

Kaca

Walaupun majoriti peminum Scotch menggunakan gelas batu, pada pendapat saya, terdapat hanya dua gelas yang boleh diterima jika anda benar-benar merancang untuk menikmati dram anda dalam semua kemuliaannya.

Kaca Hidung Copita

Kaca Nosing Copita [Kredit Imej: Buku Besar Wiski ]

Kaca Hidung Copita

Kopita itu secara tradisinya digunakan oleh Pengurus Kilang Penyulingan semasa mengeluarkan minuman keras dan Master Blender apabila menghidu wiski matang yang sedang dipertimbangkan untuk digunakan dalam adunan. Pada asalnya dipanggil Dock Glass, ia telah dibangunkan pada abad ke-17 untuk peniaga menghisap semangat atau wain di dok sebelum menerima penghantaran. Kerana mangkuk bentuk tulipnya yang unik, ia membolehkan anda memusingkan semangat sambil memudahkan pengekalan wap alkohol. Sebelum merasai wiski, peminum biasanya akan menutup gelas itu dengan penutup kaca jam tangan yang disertakan dan membenarkannya duduk selama beberapa minit. Satu gelas berharga kira-kira $28 dihantar .

Glencairn Copita ialah piawaian emas untuk gelas merasa wiski dan ia adalah murah

Glencairn Copita ialah piawaian emas untuk gelas merasa wiski dan ia adalah murah

Kaca Glencairn

Dianggap sebagai gelas wiski paling inovatif di pasaran, kristal Kaca Glencairn ialah produk rasmi yang direka khusus untuk wiski Scotch . Dengan mulut tirus dan mangkuk lebar, kualiti wiski dipertingkatkan membolehkan pakar mengenal pasti aroma dan perisa tersembunyi dalam semangat. Satu aspek negatif Glencairn ialah ia mempunyai batang yang sangat pendek dan lebar, yang boleh menyebabkan wiski menjadi panas akibat haba semulajadi tangan anda. Awak boleh beli di sini – satu set 4 kos kurang daripada $30 .

Cara Minum Wiski – Kaedahnya

Walaupun ramai orang menyusun kiub ais dalam gelas mereka sebelum menuangkan wiski ke atas, tiada apa-apa yang kurang daripada menambah cecair lain boleh membahayakan pengalaman merasai anda. Dengan setiap kiub ais ditambah, scotch menjadi cair dan sejuk, menukar profil rasa dan menutupi aroma. Jika anda sudah mati untuk meminum Scotch di atas batu, saya cadangkan tidak lebih daripada dua ketul ais atau anda juga boleh membuangnya ke dalam longkang. Walaupun sesetengah syarikat telah mula memasarkan bebola ais dan batu-bata ais, walaupun mengambil masa yang lebih lama untuk mencairkan, komponen tambahan ini masih menyembunyikan kerumitan dram itu.

Lantai malting taman Highland

Lantai malting taman Highland [Kredit Imej: Amazon ]

Pengenalan baru-baru ini batu sabun atau kiub logam yang boleh disejukkan dalam peti sejuk telah melanda pasaran AS dengan ribut. Selalunya dilabel sebagai Batu Wiski, kiub kecil ini tidak lebih daripada gimik yang sekali lagi akan mengubah semangat, dan bukannya menaikkannya. Aksesori yang kemas untuk disimpan di bar anda untuk syarikat, saya amat mencadangkan untuk mendapatkannya versi batu sabun kerana ia tidak akan mengubah rasa seperti rakan logam mereka.

Dari segi sejarah, hakim-hakim di pertandingan semangat akan menyiram wiski mereka dengan mencampurkan Scotch dengan tambahan 50% air suling. Walaupun ramai orang berfikir ini dilakukan untuk menghapuskan beberapa kandungan alkohol, hakikatnya ialah dengan menambah percikan air pegun yang sedikit sejuk, rasa dan aroma semangat akan meningkat, membuka semangat dan membolehkan anda menikmati dengan betul dram awak. Walaupun saya tidak mengesyorkan mencairkan wiski anda dengan 50% air, saya sentiasa mencadangkan menambah percikan.

Untuk menikmati dram wiski Scotch anda dengan betul, ambil segelas Copita atau Glencairn yang bersih dan tuangkan ½ oz wiski ke dalam gelas. Putar dan tuangkan ke dalam sinki. Walaupun ia mungkin kelihatan seperti pembaziran Scotch yang baik, dan ia (melainkan anda menggunakannya untuk memasak), ia juga akan bertindak sebagai penulen yang menghapuskan sebarang bau atau perisa yang sudah ada dalam gelas yang boleh mengubah rasa atau aroma dram anda. Lagipun, seperti yang diketahui oleh peminat cerut, air paip pun boleh mengubah rasa acerut, atau dalam kes ini Scotch.

Seterusnya, tuangkan sendiri segelas wiski. Berhati-hati untuk memegang gelas dari dasarnya dan bukan mangkuk untuk memastikan tangan anda tidak menghangatkan semangat semasa ia dituangkan. Seterusnya, pusingkan wiski di dalam gelas dan periksa rupanya. Walaupun penampilan tidak akan memberitahu anda banyak tentang semangat, anda ingin memberi tumpuan kepada dua perkara utama.

Wiski jernih sebelum air ditambah

Wiski jernih sebelum air ditambah

Wiski yang sama menjadi keruh selepas air ditambah

Wiski yang sama menjadi keruh selepas air ditambah

Pertama, adakah roh itu mendung? Semangat yang mendung akan menunjukkan bahawa wiski tidak menjalani penapisan sejuk. Tujuan penapisan sejuk adalah untuk menyesuaikan wiski supaya tidak ada kekeruhan setelah air ditambah. Walau bagaimanapun, semangat yang mendung cenderung menawarkan unsur rasa yang dipertingkatkan dan harus dianggap sedemikian. Sebab kedua dan paling penting untuk memeriksa wiski anda secara visual adalah untuk melihat kakinya. Selepas memusingkan wiski dalam gelasnya, anda akan melihat manik-manik halus yang akan terbentuk di bahagian tepi kaca. Kaki kemudian perlahan-lahan meleleh kembali ke dalam kaca membentuk garisan yang dipanggil kaki semasa mereka bergerak. Lebih tebal dan lebih perlahan daripada kaki bergerak, wiski lebih lincah dan berani.

Sekarang setelah anda memeriksa dram anda, angkat gelas ke arah hidung anda, tarik nafas dalam-dalam melalui mulut anda dan hidung anda sedut dan hargai aroma kompleksnya. Pastikan anda tidak mendekatkan gelas terlalu dekat, kerana kekuatan alkohol selalunya boleh mematikan deria orang baru. Kemudian, turunkan dan pusingkannya. Ulangi proses ini sekurang-kurangnya tiga kali, setiap kali mendekatkan gelas ke hidung anda dan bernafas lebih banyak melalui hidung dan kurang melalui mulut anda. Menjelang hidung terakhir, anda harus membenarkan tepi kaca menyelubungi hidung anda dan dengan mulut tertutup, tarik nafas sambil roh menyelubungi deria anda. Dengan mengikuti langkah ini, anda akan melihat bahawa aroma berubah dengan setiap hidung. Ini adalah cara yang pasti untuk menghargai wiski yang baik dengan betul dan untuk memastikan bahawa ia tidak menjadi sia-sia dan anda dapat merasai setiap aromanya yang istimewa dan kompleks.

Seterusnya, tambahkan percikan air pegun tulen yang sedikit sejuk dan rasai semangat pertama anda. Apabila ia mengenai lidah anda, putar dan percikkannya di sekeliling setiap bahagian mulut anda. Biarkan ia menyentuh pipi anda, bumbung lelangit anda dan bahagian bawah mulut anda di bawah lidah anda. Benarkan ia mengalir di hadapan gigi anda dan menyentuh gusi anda dan bahagian dalam bibir anda. Kemudian biarkan ia duduk di tengah-tengah mulut anda sebelum perlahan-lahan menelan roh. Kaedah inilah yang memastikan anda dapat merasai semua kerumitannya, memahami profil perisanya yang pelbagai dan menghargai kesempurnaan lamanya. Kemudian tarik nafas dalam-dalam dan anda akan bersemangat untuk mencuba lagi.

Video – Kisah Wiski

Wiski Scotch telah lama menjadi semangat kegemaran saya. Pada mana-mana petang anda biasanya boleh menemui saya di ruang tamu saya menikmati satu atau dua dram sambil mendengar rekod saya atau menonton filem lama. Senarai ini, walaupun separa, adalah beberapa wiski kegemaran saya, yang semuanya saya sangat mengesyorkan.

Btw, untuk mengetahui bagaimana semua kawasan dan nama yang berbeza ini disebut dengan betul, lihat di sini.

Jika anda sedang mencari nota rasa oleh peminum wiski Scotch yang berpengalaman termasuk nilai untuk wang dan penilaian mata , semak keluar www.whiskymusings.com

Klik di sini Jika anda sedang mencari nota rasa oleh peminum wiski Scotch yang berpengalaman

Tanah Tinggi

Bola Ais kelihatan sangat elegan dalam gelas

Bebola Ais kelihatan sangat elegan dalam gelas - tetapi ramai yang lebih suka meminumnya tanpa ais - yang penting ialah apa yang anda suka [Kredit Imej: Walmart ]

Raja Dalmore Alexander III (salah satu botol kegemaran saya di dunia)

Rizab Malt Cigar Dalmore (Scotch ini berpasangan dengan sempurna dengan cerut berbadan sederhana hingga penuh)

Khurafat Jura (tekan tapak tangan anda pada logo untuk nasib baik)

Taman Highland 12 Tahun

Buang 16 tahun

Talisker 18 tahun

Tanah Pamah

Kayu Tiga Auchentoshan (tiada gambut, sangat halus dan agak murah. Pengenalan yang sempurna kepada wiski Scotch)

Glenkinchie 12 Tahun

Rosebank 12 Tahun

Speyside

The Macallan Fine Oak

The Macallan 12 Year (walaupun terdapat banyak botol lama yang luar biasa, tahun 12 adalah dram malam saya)

The Macallan 25 Tahun

Scotch & Cigars berjalan lancar

Scotch & Cigars berjalan dengan baik - walaupun kebanyakan peminat scotch tidak akan meminumnya dengan ais, ada yang lebih suka cara itu [Kredit Imej: Amazon ]

Aberlour 12 Tahun (mungkin botol terbaik pada titik harga rendahnya)

Pengasas Aberlour

Balvenie Doublewood (Scotch pertama yang pernah saya cuba dan saya teruskan kembali)

Islay

Bowmore 18 Tahun

Lagavulin 16 Tahun (salah satu botol kegemaran saya dari Islay)

Kyle Ila Moch

Laphroaig 12 Tahun

Campbelltown

Glen Scotia 12 Tahun

Springbank 10 Tahun

Kaca Glencairn

Kaca Glencairn [Kredit Imej: Merasa Roh Buta ]

Tempat Beli Wiski

Malangnya, harga dan ketersediaan sangat bergantung pada tempat tinggal anda. Sebagai contoh, sebotol Macallan berusia 12 tahun mungkin berharga separuh daripada harga di Amerika Syarikat seperti yang mungkin berlaku di beberapa bahagian Kanada, apatah lagi negara lain di seluruh dunia. Mencuba untuk menyenaraikan sumber wiski yang boleh dipercayai di setiap negara adalah mustahil kerana tidak ada cara untuk saya menguji kesemuanya. Oleh itu, kami hanya menyenaraikan beberapa berharap kebanyakan daripada anda akan mendapati pautan ini membantu.

Persatuan Wiski Scotch : namanya menyatakan semuanya – hubungi mereka jika anda ingin mencari lebih banyak sumber untuk dibeli

Sarjana Malt : Kedai dalam talian yang berpangkalan di UK, dihantar ke banyak negara

Pertukaran Wiski : Kedai dalam talian yang berpangkalan di UK, dihantar ke banyak negara

Tong Wiski : Kapal berpangkalan di A.S. di seluruh dunia

Suka Scotch : Kedai dalam talian yang berpangkalan di A.S. khusus dalam Scotch

Lelongan Scotch Whisky : nama mengatakan semuanya

Caskers : Semangat Kraftangan

Alexander & James: Kedai dalam talian Jerman dengan perkhidmatan hadiah

Roda Wiski

Roda Wiski [Kredit Imej: Hab Wain ]

Kesimpulan

Scotch mempunyai dan saya menganggap akan sentiasa menjadi semangat yang sama ada suka atau benci. Walaupun cita rasa untuknya boleh dikembangkan dari semasa ke semasa, biasanya perkembangan lelangit yang paling biasa berlaku di kalangan tuan-tuan yang sudah menikmati rasa dan hanya berkembang untuk menghargai varieti.

Saya sangat mengesyorkan bahawa jika anda tidak pernah mencuba wiski Scotch sebelum ini, anda mulakan dengan botol yang lebih lembut dan halus seperti Auchentoshan 12 tahun atau Dalwhinnie 15 tahun, dan bukan dengan satu dram Lagavulin atau Laphroaig.

Satu petua terakhir untuk ahli Scotch ialah sentiasa menyimpan beberapa asas di tangan. Dengan cara ini sekiranya anda mempunyai teman, jika mereka cenderung untuk mencuba satu dram Scotch tetapi tidak menghargainya, daripada membazirkan wiski yang luar biasa pada selera orang ramai, saya sentiasa menyimpan sebotol kanak-kanak berusia 12 tahun Glenlivet dan Glenfiddich dalam saya bar . Dengan cara itu anda boleh menjimatkan wiski premium untuk mereka yang benar-benar akan menikmatinya.

Jika anda menikmati panduan ini, anda juga harus melihat panduan kami Bourbon danPanduan brendiatau anda boleh melihat ke atasartikel lain dalam panduan semangat dan koktel kami.

Adakah anda menikmati artikel ini? Lihat Panduan Spirits dan Cocktail kami.

Rundown Pakaian

Sut tingkap dua dada daripada fabrik Vitale Barberis Canonico.

Sut tingkap dua dada daripada fabrik Vitale Barberis Canonico.

Magenta, Pink, Grey Mottled Knit Tie Cri De La Soie Sutera

Kubu Belvedere

Magenta, Pink, Grey Mottled Knit Tie Cri De La Soie Sutera

berbelanja di sini Burgundy Silk Pocket Square dengan sedikit Motif Paisley

Kubu Belvedere

Burgundy Silk Pocket Square dengan sedikit Motif Paisley

berbelanja di sini Manset Cakar Helang dengan Bebola Carnelian - Bersalut Platinum Perak 925 Sterling

Kubu Belvedere

Manset Cakar Helang dengan Bebola Carnelian

berbelanja di sini Tali But Hijau Tua Kapas Lilin Bulat

Kubu Belvedere

Tali But Hijau Tua Kapas Lilin Bulat

berbelanja di sini Stokin Berusuk Jalur Bayangan Kelabu dan Hijau Turquoise Fil d

Kubu Belvedere

Stokin Berusuk Jalur Bayangan Kelabu dan Kapas Fil d'Ecosse Hijau Turquoise

berbelanja di sini

Saya memakai sut flanel 6*2 dada dua dengan tingkap lebar di atas anak tetingkap, ia adalah fabrik Vitale Barberis Canonico. Ia adalah sut yang dibuat tersuai dan memadankannya dengan baju putih dan saya mempunyai sepasang carnelian merah dengan manset perak Sterling yang saya gandingkan dengan cincin perak ubi dan sterling kerana merah dan hijau digabungkan dengan baik. Saya juga mempunyai tali leher sutera yang sedikit merah jambu serta segi empat sama poket berwarna merah burgundy gelap dengan ton hijau dan biru kerana ia sesuai dengan kasut suede saya dan tali kasut hijau. Stokin saya ialah stokin arang jalur bayangan dua warna dengan jalur biru kerana ia dua warna, ia berfungsi dengan hijau dalam pakaian saya serta kelabu, tanpa menjadi ton padanan yang tepat. Tali kasut berwarna hijau dan ia sesuai dengan cincin saya. Ia hanyalah satu cara yang menyeronokkan untuk menyemarakkan rupa kasut anda dan mencipta pakaian baharu sepenuhnya. Jika anda ingin mengetahui lebih lanjut tentang merasa wiski, dan cara menganjurkan parti wiski , sila lihat panduan mendalam kami.