Panduan Seluar Pendek Lelaki Untuk Musim Panas

Panduan Seluar Pendek Lelaki Untuk Musim Panas

Secara tradisinya, seluar pendek tidak pernah memegang tempat yang menonjol di kalangan tuan-tuan di khalayak ramai, selain daripada memakainya ke pantai atau di gelanggang tenis.

Isi kandunganKembangkanRuntuh
 1. Sejarah Seluar Pendek
 2. Etiket DOs & DON'Ts Seluar pendek
 3. Jenis Seluar Pendek
 4. Apakah Seluar Pendek Yang Perlu Anda Beli?
 5. Kesimpulan

Seluar pendek bukanlah satu bentuk pakaian yang sesuai untuk wanita yang cantik. Walau bagaimanapun, kebanyakan perkara ini telah berubah dalam beberapa dekad yang lalu, dan kebanyakan dunia pertama sedang menyelaraskan diri mereka dengan budaya persediaan yang telah diperkenalkan semula musim panas seluar pendek, bukan sahaja dalam pakaian kasual, malah memadankannya dengan baju berbutang yang sesuai untuk pejabat pada bulan-bulan musim panas. Walaupun mempunyai ramai pengkritik termasuk pereka fesyen Tom Ford, yang percaya tidak pernah ada masa yang sesuai untuk lelaki memakai seluar pendek secara terbuka, hakikatnya idea memakai seluar pendek pada bulan-bulan musim panas bukan sahaja meresap masuk ke dalam fesyen arus perdana, malah banyak dandies dan preps mengamalkan trend ini di luar gelanggang tenis dan di luar pantai.

Seluar pendek dengan Kot Sukan dan Stokin Atas Betis

Seluar pendek dengan Kot Sukan dan Stokin Atas BetisSejarah Seluar Pendek

Anehnya, atau mungkin tidak begitu, seluar pendek diperkenalkan melalui tunik dan toga yang pada dasarnya membuka jalan untuk apa yang kita, hari ini, menganggap seluar pendek moden. Pada mulanya, lelaki Eropah yang maju dalam fesyen yang memakai apa yang, pada masa itu, dipanggil 'seluar lutut' sebelum mereka diperkenalkan ke dalam pakaian sukan oleh orang Amerika kira-kira seribu tahun kemudian.

Pada asalnya dibangunkan untuk digunakan oleh tentera pada bahagian akhir abad ke-14, mereka digunakan sebagai cara untuk memastikan askar yang padat dan bersenjata lebih sejuk semasa berkhidmat di iklim tropika. Trend itu hampir serta-merta menjadi perhatian, dan tidak lama kemudian ramai orang awam mula memakai seluar lutut yang dipanggil ini sebagai pakaian kasual.

Di suatu tempat di sepanjang garis, ia diterima pakai secara universal bahawa seluar pendek harus dikhaskan untuk digunakan oleh lelaki dan bukan lelaki dewasa. Menjelang tahun 1800-an ini merupakan peraturan tidak berdokumen yang dikuatkuasakan dengan ketat, dan kanak-kanak lelaki di seluruh Eropah dan Amerika Utara memakai seluar pendek yang biasanya dirujuk sebagai 'knickerbockers' sehingga mereka mencapai akil baligh, pada ketika itu mereka sering menerima sepasang seluar sebenar pertama mereka sebagai hadiah. Memandangkan ini menjadi asas untuk mencapai akil baligh, lelaki mula mengelak daripada memakai seluar pendek untuk mengelak daripada kelihatan seperti budak dan tidak matang. Sejak masa itu, banyak sekolah persediaan dan sekolah awam bandar mula menggunakan seluar lutut sebagai pakaian seragam standard untuk pelajar mereka, tradisi yang masih diteruskan hari ini di seluruh dunia.

Pengakap lelaki berseluar pendek

Pengakap lelaki berseluar pendek

Walau bagaimanapun, apabila tahun 1900-an bergulir, banyak syarikat, khususnya di Amerika, mula memasarkan versi yang lebih pendek seluar lutut sebagai pakaian sukan. Seluar pendek menjadi ruji untuk lelaki dan wanita semasa terlibat dalam banyak aktiviti luar dan sukan dan begitu juga gaya kasual formaliti daripada seluar lutut itu tidak berfungsi apabila lelaki dan lelaki mula menggunakan seluar pendek untuk kegunaan ketat sebagai pakaian sukan.

Sehingga tahun 1930-an Pemain tenis memakai putih kain flanel seluar sehingga Henry Bunny Austin memutuskan untuk memakai seluar pendek putih dalam perlawanan tenis, dan hari ini orang di seluruh dunia memakai seluar pendek untuk semua jenis sukan dan senaman.

Walaupun peraturan pakaian ketat dan pantas seluar pendek, rutin memakainya telah berkembang menjadi persekitaran kasual dan juga pejabat di Amerika dan Eropah moden. Dipasangkan dengan baju berbutang bawah atau pun smart baju polo , memakai seluar pendek telah menjadi bentuk pakaian kasual yang diterima secara global yang, pada masa tertentu, malah boleh sesuai untuk bekerja dalam persekitaran pejabat yang sangat spesifik.

Iklan vintaj yang mempamerkan seluar pendek twill kapas untuk tentera

Iklan vintaj yang mempamerkan seluar pendek kain kapas untuk Tentera

Etiket DOs & DON'Ts Seluar pendek

Walaupun ramai lelaki akan menyifatkan seluar pendek sebagai selesa, ia bukanlah pilihan nombor satu untuk lelaki dalam kebanyakan situasi, namun untuk sukan di percutian pantai, atau dalam keadaan tropika, ia adalah anugerah tuhan. Untuk memastikan anda tidak memalukan diri sendiri dengan memakai seluar pendek, pastikan anda sentiasa ingat perkara LAKUKAN & JANGAN kami.

LAKUKAN

1. Perhatikan kecergasan dan fizikal anda. Jika anda mempunyai kaki langsing yang panjang, pilih seluar pendek potongan langsing yang berakhir di atas lutut untuk penampilan yang hebat. Jika anda bertubuh pendek dan sedikit gempal, elakkan memakai seluar pendek kerana ia akan membuatkan anda kelihatan lebih pendek. Sekiranya anda perlu memakainya, gunakan seluar pendek yang tidak terlalu ketat, kerana anda tidak mahu kelihatan seperti sosej yang ditekan.

Apabila ragu-ragu, sentiasa pakai seluar slack daripada seluar pendek.

2. Pakai dengan yakin dan bangga serta gunakan corak klasik sebagai jalur, cek atau pepejal.

3. Pertimbangkan seluar pendek untuk acara yang sangat kasual seperti barbeku belakang rumah di rakan-rakan tetapi elakkan kecerobohan: seluar pendek kargo, kemeja-T dan selipar akan menjadikan anda kelihatan seperti budak kolej yang tidak canggih, manakala sepasang seluar pendek madras, dengan kemeja polo dan kasut bot atau loafers akan membuatkan anda kelihatan tidak bermaya.

4. Pakai tona kulit atau kelabu heather seluar dalam apabila memakai seluar pendek berwarna putih atau cerah. Jika tidak, seluar dalam anda akan terserlah.

JANGAN

1. Jangan memakai seluar pendek dengan a blazer atau kot sukan atau pakaian leher lain, melainkan anda berada di Bermuda atau iklim tropika lain.

2. Jangan memakai stokin yang kelihatan dengan seluar pendek melainkan ia adalah sebahagian daripada pakaian sekolah atau anda terlibat dalam olahraga.

3. Jangan memakai seluar pendek ke pejabat, melainkan ia adalah pejabat rumah anda.

4. Jangan memakai seluar pendek berwarna putih atau cerah dengan poket. Lapisan sentiasa kelihatan melalui.

5. Jangan memakai seluar pendek kargo atau seluar pendek denim. Anda boleh memilih daripada begitu banyak yang lain sehingga anda tidak perlu berpuas hati dengan sesuatu yang sangat tidak elegan.

6. Jangan memakai seluar pendek olahraga, seluar pendek basikal atau seluar pendek papan untuk apa-apa selain daripada tujuan asalnya.

7. Jangan rasa terpaksa memakai seluar pendek. Jika anda mempunyai parut yang kelihatan atau kaki tiruan, anda mungkin tidak selesa memakai seluar pendek, dan anda tidak perlu melakukannya. Ia sentiasa boleh diterima untuk memakai seluar panjang, tetapi selalunya tidak boleh diterima untuk memakai seluar pendek. Walaupun di pantai anda boleh memakai seluar linen yang panjang, lapang dan ringan yang hampir sama dengan seluar pendek dari segi keselesaan tetapi jelas lebih berpakaian.

Pakaian pejabat standard di Bermuda dengan seluar pendek, jaket dan di atas stoking betis

Pakaian pejabat standard di Bermuda dengan seluar pendek, jaket dan di atas stoking betis

Jenis Seluar Pendek

Nampaknya gaya seluar pendek di pasaran hari ini tidak berkesudahan, dan pereka sentiasa mengeluarkan idea baharu untuk dipersembahkan. Berikut ialah pandangan mendalam tentang gaya paling popular yang dipakai hari ini dan beberapa nasihat gaya tentang cara, bila dan bila tidak memakainya.

Seluar Pendek Tenis

Direka untuk dipakai semasa perlawanan tenis, seluar pendek ini biasanya di atas lutut, berwarna putih dengan lipatan yang membolehkan kebebasan maksimum untuk bergerak. Hari ini, bahan sintetik adalah cara untuk pergi.

Seluar pendek ketiak untuk atlet mempunyai fabrik penyerap kelembapan

Seluar pendek ketiak untuk atlet mempunyai fabrik penyerap kelembapan

Seluar Pendek Lari

Pada tahun 1970-an ini adalah pendek, namun agak longgar. Lelaki seperti Tom Selleck terkenal dengan seluar pendek ini, dan dia sering dilihat dalam filem seperti itu Tiga Lelaki dan Seorang Bayi dan rancangan televisyen popularnya PI yang hebat . Hari ini, seluar pendek larian biasanya lebih panjang, dan ia diperbuat daripada bahan yang fleksibel dan ringan yang membolehkan anda berlari dengan mudah tanpa rupa seluar pendek larian tahun tujuh puluhan. Seperti namanya, seluar pendek ini adalah untuk berlari dan mungkin aktiviti sukan lain, tetapi bukan untuk perkara lain.

Bezakan personaliti anda dengan seluar pendek Camouflage untuk Lelaki

Bezakan personaliti anda dengan seluar pendek Camouflage untuk Lelaki

Seluar Pendek Kargo

Sangat popular dengan lelaki dan kanak-kanak lelaki berpakaian kasual, seluar pendek kargo ialah seluar pendek khaki yang mempunyai lebih daripada empat poket, selalunya dengan poket berkepak di sisi kaki.

Walaupun praktikal untuk aktiviti perkhemahan dan hutan belantara di mana anda memerlukan pelbagai alatan seperti kompas, pisau poket, dsb. tiada lelaki yang patut memakainya di luar persekitaran itu kerana ia kelihatan mengerikan.

Seluar pendek berlipat

Secara tradisinya, seluar pendek telah disesuaikan dengan cara yang sama seperti seluar biasa dan oleh itu mereka sering mempunyai satu atau dua lipatan, dan bergantung pada fesyen hari itu, potongan yang lebih lebar atau lebih sempit. Hari ini, seluar pendek berlipat kelihatan jelas vintaj, dan seluar pendek hadapan rata menguasai pasaran.

Seluar pendek pemburu paus seersucker yang hebat

Seluar pendek pemburu paus seersucker yang hebat

Seluar Pendek Hadapan Rata

Seluar pendek kasual versi formal, ia sering dipadankan dengan baju polo dan dipakai ke acara luar seperti lawatan bot sungai, parti blok dan barbeku siang tidak rasmi semasa musim panas yang sangat panas.

Seluar Denim

Umumnya lebih longgar dan lebih panjang daripada seluar pendek dan daisy dukes yang dipakai oleh wanita, ini sangat popular sepanjang tahun 1970-an dan hingga 1990-an. Melainkan anda dijemput ke pesta tema, anda tidak boleh memakai seluar pendek ini.

Seluar renang

Kami telah berbincang seluar renang secara terperinci dalam Pakaian Renang Lelaki kami, jadi sila lihat di sini.

Seluar pendek Bermuda di landasan

Seluar pendek Bermuda di landasan

Seluar Pendek Bermuda

Seluar pendek paras lutut ini sudah tentu dicipta di Bermuda dan sering dipakai dalam situasi yang lebih formal seperti di pejabat dengan kot sukan, dengan atas stokin betis , tali leher dan juga blazer atau lampu baju sejuk . Sejak perkembangan mereka, mereka telah menjadi agak popular di bahagian lain dunia juga, walaupun secara amnya anda tidak boleh memakai seluar pendek ke pejabat melainkan anda berada dalam persekitaran tropika yang boleh diterima untuk memakai seluar pendek ini. Di luar Bermuda dan pulau-pulau Tropika yang lain, anda harus mengelakkannya dan pergi bersamanya seersucker atau seluar linen sebaliknya.

Seluar pendek papan pada lelaki hanya boleh digunakan di pantai

Seluar pendek papan pada lelaki hendaklah digunakan hanya di pantai

Seluar Pendek Papan

Pada asalnya direka sebagai pakaian renang, seluar pendek papan hari ini dipakai sebagai seluar pendek biasa juga, kebanyakannya oleh lelaki muda dan lelaki berpakaian sangat kasual. Ia adalah pakaian 'surf' standard dan selalunya menampilkan cetakan dan corak tebal pada seluar pendek di bawah lutut dan longgar ini. Biasanya direka dengan tali serut sebagai pengganti gelung tali pinggang, ia bagus untuk melayari dan boleh diterima untuk pakaian pantai tetapi bukan perkara lain.

Seluar Pendek Chino

Hanya versi pendek dari kain kepar klasik seluar chinos atau khaki , mereka pada mulanya direka untuk digunakan oleh tentera A.S. semasa berkhidmat di luar negara di Filipina. Jika anda bercuti di Filipina atau jika anda tinggal dalam iklim yang sama seluar pendek chino adalah pilihan yang baik untuk pakaian kasual: jika tidak, berpegang pada chino panjang.

Seluar pendek berbasikal untuk lelaki

Seluar pendek berbasikal untuk lelaki

Seluar Pendek Berbasikal

Direka bentuk untuk mengurangkan lecet semasa menunggang basikal, ini adalah seluar pendek spandeks panjang yang sesuai dengan bentuk dengan sisipan di kawasan yang menyentuh pelana. Walaupun tidak diperlukan untuk tunggangan basikal kasual, anda pasti mahu mereka untuk lawatan yang lebih lama. Selain itu, jangan memakainya untuk apa-apa lagi.

Seluar Pendek Kulit

Di seluruh dunia, ramai yang percaya bahawa Lederhosen adalah gaya seluar pendek standard di Jerman, tetapi itu tidak boleh jauh dari kebenaran.

Ia hanya dipakai di Munich dan bahagian Bavaria semasa Oktoberfest di Munich. Jika tidak, anda tidak akan mendapati mana-mana lelaki Jerman yang menghargai diri sendiri memakai seluar pendek kulit ini pada bila-bila masa lain.

Seluar pendek madras musim panas yang cantik

Seluar pendek madras musim panas yang cantik

Seluar pendek kotak-kotak

Umumnya diperbuat daripada Madras , ia adalah seluar pendek tenunan bercorak yang telah menjadi staples dalam persediaan masyarakat.

Seluar pendek dengan Turn-Up / Cuffs

Seluar pendek yang lebih berpakaian kadang-kadang akan datang dengan turn-up atau cuffs yang boleh menjadi perincian kecil yang bagus apabila memakai seluar pendek.

 • Seluar pendek madras preppy dengan blazer

  Seluar pendek madras preppy

 • Seluar pendek sekolah kelabu untuk lelaki

  Seluar pendek sekolah kelabu untuk lelaki

Apakah Seluar Pendek Yang Perlu Anda Beli?

Ini bukan soalan yang mudah dan ia bergantung pada keperluan anda, tetapi biasanya, beberapa pasang seluar pendek olahraga adalah penting, sama seperti seluar renang dan sepasang seluar pendek Chino. Dengan cara itu anda dilindungi. Jika anda menghabiskan banyak masa di pantai, kolam renang, dsb. anda harus mempunyai sedikit putaran pendek dalam warna, pepejal, jalur dan cek yang berbeza. Seersucker atau Madras juga ideal kain untuk seluar pendek kasual.

Setakat butiran pergi, anda juga boleh memilih tiket poket kepak dan butiran yang sama anda akan dapati pada sepasang seluar pakaian yang disesuaikan.

Apabila membeli sepasang seluar pendek, anda mungkin merasakan ia lebih murah daripada seluar, dan oleh itu ia sepatutnya lebih murah. Walau bagaimanapun, dari segi seluar pendek buruh memerlukan jumlah kerja yang hampir sama dan kebanyakan seluar pendek diperbuat daripada fabrik yang sangat murah, itulah sebabnya sepasang seluar pendek yang baik biasanya harganya hanya kurang sedikit daripada sepasang seluar yang baik.

Panjang Seluar Pendek

Untuk penampilan yang elegan dan berkelas anda pasti inginkan seluar pendek yang berakhir di atas lutut. Pada masa ini, seluar pendek langsing yang berakhir 3 inci atau lebih di atas lutut adalah popular tetapi itu tidak bermakna anda perlu memakainya seperti itu juga. Jika anda mempunyai peha yang lebih besar, ia akan kelihatan lebih menyanjung jika seluar pendek hanya di atas lutut, tetapi ia juga bergantung pada panjang kaki anda — anda sentiasa mahu kelihatan berkadar. Lelaki pendek dengan seluar pendek panjang dan lelaki tinggi dengan seluar pendek pendek akan kelihatan tidak masuk akal kerana proporsinya tidak sesuai.

Secara peribadi, saya tidak pernah melihat sesiapa yang kelihatan hebat dengan seluar pendek yang melepasi lutut, jadi elakkan seluar pendek panjang.

Bahan Seluar Pendek

Dari segi bahan, kapas sememangnya kegemaran klasik manakala bulu dan kasmir jarang digunakan. Akhir-akhir ini, sutera, linen atau campurannya juga menjadi agak popular. Sebelum memakai sepasang seluar pendek linen, anda harus memakainya dan melakukan beberapa sit-up, kemudian lihat cara ia berkedut, kerana kadang-kadang seluar pendek boleh kelihatan mengerikan di bahagian depan kerana kedutan yang berlebihan tanpa penambahan berat kain yang terdapat dalam seluar biasa. Saya pernah membeli sepasang seluar pendek linen sutera dalam campuran linen sutera biru muda dan sepasang seluar slack daripada fabrik yang sama. Kedutan pada seluar pendek adalah lebih melampau, dan akhirnya saya tidak memakainya dengan kerap kerana itu.

Kapas adalah bahan yang popular untuk seluar pendek, dan memang begitu. Tidak kira jika anda memilih kapas seersucker atau khaki twill, chinos, chambray atau Madras , ia akan berfungsi dengan baik untuk seluar pendek.

Campuran poliester tidak disyorkan melainkan anda ingin bersenam, berlari, berbasikal…

Warna Seluar Pendek

Seluar pendek dibuat untuk cuaca panas, oleh itu, elakkan hitam, arang dan kebanyakan warna gelap yang lain. Tentera laut mungkin berfungsi tetapi jangan takut untuk memilih warna biru, merah (termasuk merah Nantucket), putih, putih pudar, kuning air, khaki, kuning , hijau atau merah jambu. Ini adalah pakaian cuaca panas, dan pilihan warna anda harus mencerminkannya.

Jenama Seluar Pendek

Pada asasnya, setiap jenama pakaian lelaki di bawah matahari menawarkan beberapa jenis seluar pendek. Ralph Lauren mempunyai banyak pilihan seluar pendek, dan selalunya mereka menggunakan corak vintaj daripada seluar pendek tentera, dipadankan dengan fabrik dan warna yang menarik yang sangat sesuai untuk penampilan anda. Seperti biasa, cuba jauhi logo yang boleh dilihat seperti kuda Polo. Model Seluar Pendek Prospek Polo Ralph Lauren telah wujud selama bertahun-tahun dan ia merupakan permulaan yang hebat, tetapi mereka juga mempunyai model berlipat, dan mereka sering memberi perhatian kepada butiran seperti poket tiket, ibu butang mutiara, dll.

Jika anda sedang mencari seluar pendek pendek dan langsing, Topman atau Club Monaco mungkin jenama yang sesuai untuk anda.

Sekiranya anda lebih suka a rupa preppy , L.L. Bean, Ralph Lauren atau Brooks Brothers ialah jenama yang lebih terkenal, tetapi anda juga boleh menemui banyak jenama lain seperti Castaway, Just Madras, Blankenship Dry Goods atau Southern Tide.

Seperti biasa, pergi untuk kualiti dan jangan hanya mencari jenama.

Kesimpulan

Kami harap anda telah menikmati buku asas ringkas ini pada seluar pendek musim panas. Kami percaya ada tempat untuk mereka, terutamanya di pantai, BBQ, acara luar, Caribbean atau di zon iklim yang serupa, apabila anda bersenam … dan yang penting anda tahu cara memakainya.

Adakah anda memakai seluar pendek? Jika ya, di mana dan gaya apa? Apakah jenama kegemaran anda? Sila kongsi dalam komen di bawah.

Panduan ini ditulis oleh Sven Raphael Schneider & J.A. Shapira.