Panduan Tartan – Cek Tradisional dan Corak Kotak-kotak dalam Pakaian Lelaki

panduan tartan berskala

Memandangkan warisannya, tartan ialah pilihan ideal untuk musim luruh dan musim sejuk memakai, dan juga untuk kod pakaian kasual perniagaan . Teruskan membaca untuk mengetahui semua yang anda perlu tahu tentang cara anda boleh memakai tartan dengan cara yang bijak dan rapi.

Isi kandunganKembangkanRuntuh
  1. Tartan Ditakrifkan
  2. Di manakah Istilah Kotak-kotak Berlaku?
  3. Asal-usul Tartan
  4. Cara Memakai & Memadankan Tartan
  5. KESIMPULAN
  6. Rundown Pakaian

Tartan Ditakrifkan

Dalam istilah yang paling umum, tartan adalah sejenis diperiksa corak. Sebagai peringatan, semakan ialah corak garisan mendatar dan menegak yang mencipta petak kecil dan yang boleh menggabungkan berbilang warna walaupun tidak semestinya perlu. Ia juga boleh dipertingkatkan lagi dengan pemeriksaan berlebihan dalam warna yang berbeza.

Lebih khusus lagi, tartan ialah corak bersilang jalur mendatar dan menegak dalam lebar dan warna yang berbeza dan dalam anyaman yang paling tradisional, akan dianggap sebagai kepar serge. Tenunan berselang-seli Tartan membentuk garisan pepenjuru yang boleh dilihat di mana warna yang berbeza bersilang dan juga boleh memberikan penampilan mencipta warna baru di mana garisan ini bersilang. Tartan berasal hampir secara eksklusif dalam bulu tenunan tetapi hari ini, anda boleh menemuinya dalam pelbagai bahan lain. Dan sementara definisi tartan pada asalnya adalah yang dibuat hanya daripada bahan tenunan, anda juga boleh menemui tartan hari ini yang dicetak dan bukannya tenunan.Dalam bahasa Gaelik Scotland tradisional, tartan dikenali sebagai tartan yang bermaksud pelbagai warna. Sehingga tahun 1830-an, tartan sebenarnya tidak perlu terdiri daripada sebarang corak sama sekali, hanya pelbagai warna tetapi sejak itu, makna tartan dan tartan bergabung dari semasa ke semasa untuk dikenali sebagai corak tertentu dalam jenis anyaman tertentu.

Tartan Tweed

Tartan Tweed

Di manakah Istilah Kotak-kotak Berlaku?

Terutamanya di Amerika Syarikat, tartan biasanya dirujuk dengan istilah yang lebih generik kotak-kotak. Di Scotland, kotak-kotak adalah pakaian, bukan corak. Secara khusus, ia merujuk kepada jalur kain segi empat tepat panjang yang dipakai di atas bahu biasanya di sebelah kiri dan boleh dilipat atau dibuka untuk digunakan sebagai selimut. Selain itu, kain ini boleh dilipat tangan dan dipakai dengan tali pinggang dalam kes ini, ia akan dirujuk sebagai kotak-kotak berikat pinggang dan dipakai sebagai ganti kilt konvensional yang mempunyai lipatan yang dijahit masuk. Memandangkan jenis pakaian ini hampir selalu berbeza. corak tartan, kekeliruan antara perkataan tartan dan plaid berkemungkinan berpunca di sini.

Rob Roy

Rob Roy

Juga, kain kotak-kotak dalam corak tartan tertentu yang dikenali sebagai Rob Roy menjadi biasa didagangkan di Amerika Barat pada tahun 1880-an. Corak ini yang biasanya dikaitkan dengan koboi, serta Lumberjacks, kemudian dikenali sebagai kotak-kotak kerbau di Amerika Syarikat mengukuhkan lagi kekeliruan antara kedua-dua istilah. Di luar Scotland, istilah kotak-kotak kini juga boleh merujuk kepada sebarang jenis corak bertanda dalam dua atau lebih warna.

Selain itu, berikut ialah takrifan penting yang akan kami gunakan kemudian, corak khusus pada mana-mana tartan tertentu dirujuk sebagai satu set. Warna warna dalam mana-mana set tartan yang diberikan juga boleh diubah untuk menghasilkan variasi yang berbeza pada tartan am yang sama.

asal usul tartan

asal usul tartan [Kredit Imej: Wikiwand ]

Asal-usul Tartan

Tartan terdokumentasi terawal ditemui di Scotland dirujuk sebagai tartan Falkirk bermula dari abad ketiga CE dan menampilkan corak semakan yang sangat mudah bagi bulu asli gelap dan terang berselang-seli. Tartan, seperti yang kita ketahui hari ini, tidak dianggap telah wujud di Scotland sebelum abad ke-16. Tindakan berpakaian 1746 cuba membawa puak Scotland yang berperang di bawah kawalan kerajaan British dengan mengharamkan tartan sepenuhnya serta unsur-unsur budaya Gaelik yang lain. Apabila Akta ini dimansuhkan pada tahun 1782, tartan bukan lagi sekadar kain harian tetapi kemudiannya diputuskan bahawa ia harus dijadikan pakaian kebangsaan Scotland.

Pada tahun 1842, Ratu Victoria dan suaminya Putera Albert pergi ke Scotland sendiri dan membeli Istana Balmoral di sana. Putera Albert secara peribadi menjaga reka bentuk dalaman istana itu sendiri dan dia memasukkan banyak tartan ke dalamnya. Ratu Victoria mereka bentuk tartan Victoria dan Putera Albert mereka bentuk tartan Balmoral dan kedua-duanya masih digunakan secara meluas hari ini oleh golongan Diraja dan rakyat jelata. Kerana perkaitannya dengan golongan diraja dan bangsawan British sekitar tempoh ini, tartan, secara amnya, mula mengembangkan suasana maruah dan eksklusif kepadanya.

Tartan dari 1866 - Muzium Harris

Tartan dari 1866 - Muzium Harris

Trope ini kadang-kadang telah ditumbangkan, bagaimanapun, sebagai contoh, adegan punk rock pada tahun 1970-an di Britain melihat penggunaan tartan secara meluas sebagai sejenis simbol anti-pertubuhan yang mengejek. Juga, adegan muzik grunge pada tahun 1990-an, terutamanya di Amerika Syarikat, menyaksikan banyak corak tartan digunakan juga. Semua ini dikatakan, Scotland adalah tempat tartan benar-benar berakar umbi sehingga puak Scotland yang berbeza menggunakan tartan klan dari semasa ke semasa.

Penamaan dan pendaftaran tartan klan tertentu bermula pada tahun 1815 atas resolusi dari Highland Society of London. Walau bagaimanapun, hari ini, hampir semua puak Scotland mempunyai beberapa jenis tartan yang dikaitkan dengan nama mereka dan beberapa rancangan juga mempunyai tartan rasmi seperti yang didokumenkan oleh pelbagai pertubuhan rasmi.

Jaket Makan Malam Kolar Selendang Tartan

Jaket Makan Malam Kolar Selendang Tartan

Cara Memakai & Memadankan Tartan

Memandangkan warisannya, tartan ialah pilihan ideal untuk pakaian musim luruh dan musim sejuk, serta untuk kod pakaian kasual perniagaan. Sebaliknya, ia agak terlalu kedesaan untuk dipakai dalam persekitaran perniagaan kolar putih tradisional dan walaupun ia terlalu kuat untuk dipakai dengan tali leher putih ensembel, tartan konservatif seperti jam tangan hitam mempunyai sejarah dalam Tali leher hitam kod pakaian sejak sekurang-kurangnya pertengahan abad ke-20.

baju tartan flanel

baju tartan flanel [Kredit Imej: loteng ]

Baju

Dalam bidang pakaian kasual, terutamanya pada bulan-bulan yang lebih sejuk, sukar untuk mengalahkan a kain flanel butang-up dalam tartan atau dalam corak kotak-kotak yang lebih umum. Ia boleh dipakai dengan denim , korduroi , atau baju khaki dan juga berlapis di bawah a kot sukan mungkin dalam kain seperti bulu yang disenyapkan tweed .

Sut malam tartan berpayu dua 4x1 Duke of Windsor

Sut malam tartan berpayu dua 4×1 Duke of Windsor [Kredit Imej: Eric Musgrave ]

Sut

Semasa kenyang saman dalam merah kuat dan hijau tartan boleh didapati, jenis ensemble ini benar-benar lebih di rumah dalam dunia fesyen tinggi daripada pakaian lelaki tradisional. Sebaliknya, kami cadangkan memilih tartan yang lebih halus dan sebahagian besarnya monokromatik iaitu lebih kepada kotak-kotak umum atau sesuatu yang gelap lagi berwarna-warni seperti set jam tangan hitam. Lapisan di bawah sut itu jaket idealnya harus tenang dan monokromatik seperti putih atau biru muda baju baju atau gelap turtleneck baju sejuk . Begitu juga di sini, aksesori anda juga haruslah menarik dan tidak rumit agar tidak bertembung fokus dengan corak tartan.

Baju Sukan Kotak-kotak Tartan

Kredit Imej Tartan Plaid Sportscoat: Pinterest ]

Kot Sukan

Kot sukan tartan boleh menjadi sedikit lebih terang dan berani daripada sut tartan penuh. Begitu juga dengan sut dan baju sejuk, adalah lebih baik apabila memakai kot sukan tartan untuk memastikan elemen pakaian anda yang lain, termasuk Seluar panjang dan baju, lebih tunduk.

Rompi Tartan

Rompi Tartan

Rompi Ganjil

Juga, tartan memakai dengan baik sebagai corak yang ganjil baju pinggang atau rompi. Walaupun jika anda memakai salah satu daripada ini, sebaiknya padankannya dengan jaket bercorak biasa atau sangat halus supaya kedua-dua corak itu tidak bertembung.

Seluar Harrison Tartan oleh Ralph Lauren

Seluar Harrison Tartan oleh Ralph Lauren [Kredit Imej: Ralph Lauren ]

Seluar panjang

Seluar tartan yang dipakai tanpa jaket yang sepadan secara amnya harus mengikut prinsip yang sama yang baru kami gariskan untuk kot sukan tartan solo. Set lembut yang dipasangkan dengan jaket yang diredam, sama ada bercorak polos atau samar, akan menjadi pilihan anda yang paling serba boleh. Sedangkan sesuatu yang berani dan kuat dalam corak tartan pada seluar akan meletakkannya dengan kukuh di dalam alam seluar go-to-hell .

Jam Tangan Hitam Tartan Cashmere Scarf berwarna Hijau & Biru

Jam Tangan Hitam Tartan Cashmere Scarf berwarna Hijau & Biru

Pakaian leher

kepada tartan tali leher boleh menjadi lebih berwarna daripada jaket atau seluar tetapi lebih kuat corak tartan pada aksesori, lebih banyak pakaian anda yang lain harus disenyapkan untuk membantu mengimbangi keadaan. Sut gelap biasa atau kot sukan mungkin dalam warna navy atau arang akan paling sesuai dengan tali leher tartan corak yang berani. Jika anda berasa lebih mencabar, pakaian ini juga boleh menggabungkan corak halus mereka sendiri walaupun ingat bahawa keseimbangan adalah kunci.

Masih dalam lingkungan baju leher , cara terbaik untuk memperkenalkan tartan ke dalam pakaian anda adalah melalui aksesori yang direka bentuk terutamanya untuk berfungsi. Oleh itu, tartan selendang mungkin anak poster untuk prinsip ini. Seperti sebelum ini, adalah paling mudah untuk memilih tartan yang lebih halus dengan tona berasaskan lebih neutral.

segi empat sama poket tartan

segi empat sama poket tartan [Kredit Imej: Puak ]

Petak Poket

Untuk tartan segi empat sama poket , peraturan yang sama biasanya digunakan untuk pakaian leher. Petak poket tartan sama ada dalam bulu atau sutera boleh menambah warna pop pada pakaian lain yang lebih diredam dan daripada semua jenis pakaian yang telah kita bincangkan hari ini, anda mempunyai kebebasan terbesar untuk menjadi benar-benar berani dengan segi empat sama poket dalam tartan .

topi rata tartan

topi rata tartan [Kredit Imej: Kiltswihae ]

Topi

Mengenai topi, topi rata adalah pilihan tradisional yang kekal bergaya hari ini. Ia bagus untuk gaya musim luruh dan ia datang dalam pelbagai bahan terutamanya tweed dan juga pelbagai jenis corak dan kombinasi warna termasuk tartan dan biasanya kotak-kotak.

But Button Tartan Blackwatch

But Butang Tartan Blackwatch [Kredit Imej: Quora ]

Kasut

Beberapa reka bentuk kasut lelaki yang lebih kasual juga mungkin menampilkan corak tartan yang digabungkan secara langsung. Selain kasut tartan, berikut ialah beberapa petua untuk menggandingkan gaya kasut yang lebih konvensional dengan pakaian bercorak tartan:

Seperti yang telah kami katakan pada masa lalu, coklat adalah yang paling serba boleh kasut dan but warna untuk pakaian yang terdiri daripada gabungan kot sukan dan seluar ganjil. Anda boleh pergi dengan kasut tidak formal hitam serta seperti mungkin a loafer bit kuda jika elemen bercorak tartan dalam pakaian anda sangat berani. Jika anda memakai aksesori tartan yang lebih diredam dengan sut arang, bagaimanapun, jangan ragu untuk memakai pakaian hitam konvensional oxford kasut.

boutonniere phlox putih oleh Fort Belvedere

boutonniere phlox putih oleh Fort Belvedere

Boutonniers

Sudah tentu, dengan apa-apa jenis pakaian, boutonnires adalah cara yang bagus untuk menambah sentuhan istimewa itu sprezzatura . Pilih bunga yang tidak terlalu besar kerana tartan sudah boleh menjadi corak yang agak berani dengan sendirinya dan pilih sesuatu dalam warna yang menggemakan sesuatu dalam tartan atau tempat lain di sekeliling pakaian anda.

KESIMPULAN

Terdapat lebih 5,000 set tartan individu berbeza yang tersedia jadi mana-mana lelaki harus dapat mencari corak tartan tertentu yang sesuai dengan citarasanya serta acaranya, dengan syarat dia mengikut nasihat yang telah kami gariskan dalam artikel ini.

Rundown Pakaian

Preston menggabungkan tartan ke dalam pakaian yang terdiri daripada tali leher tartan vintaj dan poket persegi.

Preston menggabungkan tartan ke dalam pakaian yang terdiri daripada tali leher tartan vintaj dan poket persegi.

Kancing Manset Cakar Helang dengan Bola Malachite - Bersalut Platinum Perak 925 Sterling - Fort Belvedere

Kubu Belvedere

Manset Cakar Helang dengan Bola Malachite – Bersalut Platinum Perak 925 Sterling

berbelanja di sini Bunga Lubang Butang Phlox Boutonniere Putih

Kubu Belvedere

Bunga Lubang Butang Phlox Boutonniere Putih

berbelanja di sini

Saya memasukkan tartan ke dalam pakaian saya dengan cara yang agak selamat dan standard iaitu, dalam aksesori saya, tali leher busur vintaj menampilkan set tartan terutamanya dalam warna putih dan merah dengan aksen dalam hitam hijau dan kuning. Sementara itu, set segi empat sama poket berwarna merah dengan aksen hitam, putih dan hijau. Kami biasanya tidak mencadangkan anda memakai dua helai tartan berbeza pada satu masa tetapi kerana kedua-dua helai ini menampilkan warna utama yang berbeza dalam set mereka dan juga kerana ia berada pada skala yang sedikit berbeza, kami hanya menunjukkan kepada anda bahawa pada dasarnya, ia Boleh dilakukan. Sudah tentu, jangan sekali-kali memakai tali leher tartan dan segi empat sama poket dalam set padanan yang tepat kerana ia hanya akan kelihatan seperti anda membelinya bersama-sama di kedai dan itu akan kelihatan sangat amatur. Mengikuti nasihat yang kami berikan beberapa kali, elemen pakaian saya yang tinggal adalah konservatif dan diredamkan untuk mengimbangi dengan corak tartan yang berani.

Kot sukan saya menampilkan corak gigi anjing yang sangat samar dalam warna navy dan biru sedikit lebih terang. Pada nota itu, anda boleh melihat panduan kami di corak gigi anjing dalam pakaian lelaki. Baju saya berwarna biru muda untuk melengkapkan jaket. Seluar saya adalah arang biasa dan stokin saya berwarna biru tua. Juga untuk memuji jaket itu, loafers gelap oxblood penny saya menggemakan beberapa ton merah yang terdapat dalam set tartan yang berbeza. Aksesori saya yang lain hari ini ialah pautan manset perak sterling bersalut platinum saya dalam reka bentuk Cakar Helang dan menampilkan malachite sebagai batu. Saya boleh menggunakan manset merah untuk penampilan yang lebih tipikal tetapi saya memutuskan ia mungkin pilihan yang bijak untuk memilih sesuatu yang sesuai dengan warna sekunder set tartan. Akhirnya, boutonniere phlox putih saya kecil dan bersahaja supaya ia tidak menghalang tali leher kotak-kotak dan poket kotak-kotak.

Apakah yang paling anda terkejut apabila mengetahui tentang sejarah tartan dan kotak-kotak dalam pakaian lelaki?