Panduan Topi Bot Jerami – Topi Musim Panas Formal untuk Lelaki

panduan topi boter berskala 3840x2160

Bot jerami adalah topi cuaca panas yang klasik dan terkenal untuk lelaki; baca terus untuk mengetahui cara memakainya dengan gaya.

Isi kandunganKembangkanRuntuh
  1. Apa yang Menjadikan Topi Boater?
  2. Sejarah Topi Boater
  3. Di manakah anda mungkin masih melihat bot sedang dipakai?
  4. Di mana untuk Membeli Boater
  5. Cara Menarik Topi Boater
  6. KESIMPULAN

Apa yang Menjadikan Topi Boater?

Bot jerami biasanya dibuat daripada sejenis jerami rata yang kaku yang disebut sebagai untuk tidur . Ini boleh menjadi apa-apa jenis jerami rata dan berwarna semula jadi, dan ia biasanya dijalin atau dijalin pada sudut untuk membina perahu.

Boat siap akan berbentuk elips sedikit, dan juga akan mempunyai tepi rata dan mahkota rata (juga dikenali sebagai mahkota teleskop). Seorang bot biasanya akan menampilkan reben grosgrain pepejal atau berjalur yang melingkari mahkota.Bercakap tentang istilah, boater juga dikenali dengan pelbagai jenis nama lain termasuk basher , yang skimmer , dan juga sennit mempunyai , dalam kalangan yang lain.

Topi Jerami Boater dengan dua reben

Topi Jerami Boater dengan reben pelbagai warna

Sejarah Topi Boater

Menariknya, bot itu dipakai oleh wanita dan kanak-kanak seawal tahun 1860-an, tetapi ia tidak diterima pakai sebagai ruji pakaian lelaki sehingga kira-kira 20 tahun kemudian pada tahun 1880-an. Sama seperti fedora pada asalnya juga adalah topi wanita, begitu juga dengan bot. Pernah menjadi anak angkat kepada lelakialmari pakaian, bagaimanapun, ia dengan cepat menjadi popular sebagai topi musim panas formal, alternatif cuaca panas kepada homburg .

Ia mengalami tempoh popularitinya yang paling hebat pada akhir abad ke-19 dan awal abad ke-20 dan paling kerap digunakan bukan sahaja sebagai topi musim panas setiap hari, tetapi juga untuk berperahu dan belayar aktiviti, oleh itu nama yang paling biasa. Bot juga telah dilihat dalam pelbagai aplikasi lain, walau bagaimanapun; sebagai satu contoh, memandangkan ejen FBI seperti Melvin Purvis sering difoto memakai topi bot, mereka membangun reputasi sebagai pakaian seragam tidak rasmi untuk FBI sebelum Perang Dunia II. Ini telah diabadikan dalam filem seperti The Sting sebagai contoh.

Boater Hats pada permainan Baseball - Walter Johnson & Calvin Coolidge

Boater Hats pada permainan Baseball – Walter Johnson & Calvin Coolidge

Sejak tahun 1952, bot itu juga telah menjadi sebahagian daripada pakaian seragam Universiti Princeton pancaragam. Anda boleh melihat ini di tempat-tempat seperti muka depan majalah Sports Illustrated dari Oktober 1955. Pemakai terkenal yang lain dari bot itu termasuk penghibur seperti Maurice Chevalier dan Harold Lloyd, serta ahli perniagaan John Jacob Astor IV, yang terbunuh dalam tenggelamnya kapal. Titanic. Pereka fesyen Coco Chanel juga gemar memakai bot, dan dia melakukan banyak perkara untuk memastikan mereka popular di kalangan wanita pada awal abad ke-20.

Hari Topi Jerami – Tradisi Menarik

Kembali pada zaman yang sepatutnya adab untuk semua lelaki memakai topi apabila mereka berada di luar rumah, Hari Topi Jerami adalah hari apabila lelaki bertukar daripada topi felt mereka kepada topi jerami mereka, dilihat sebagai permulaan musim panas . Sudah tentu, tarikh sebenar hari topi jerami mungkin berbeza dari satu tempat ke satu tempat. Seperti yang anda duga, rakan sejawatannya dalam cuaca sejuk Felt Hat Day , yang biasanya berlaku pada bulan September atau Oktober di kebanyakan lokasi. Di sesetengah bandar, kumpulan lelaki muda yang mengamuk akan merampas dan memusnahkan sebarang topi jerami yang dipakai selepas Felt Hat Day pada musim luruh.

Zaman kegemilangan Topi Boater

Zaman kegemilangan Topi Boater

Di New York City pada tahun 1922, tabiat pemusnah ini akan meningkat kepada Rusuhan Topi Jerami, yang berlangsung selama lapan hari, melibatkan kumpulan perusuh sekitar seribu pemusnah topi, dan mengakibatkan beberapa penangkapan dan kecederaan. Jadi seperti yang anda lihat, topi dipandang lebih serius pada zaman dahulu berbanding sekarang. Harap-harap jika anda memakai topi dengan bergaya, ia tidak mencetuskan sebarang rusuhan!

Di manakah anda mungkin masih melihat bot sedang dipakai?

Malangnya, pelayar bot agak jarang dilihat pada hari ini, walaupun mereka masih boleh dilihat dalam tetapan tertentu. Contohnya termasuk acara belayar atau mendayung seperti yang kami nyatakan sebelum ini, serta persembahan teater atau muzik. Anda mungkin masih ingat bahawa bot jerami adalah ciri standard kebanyakan kuartet kedai gunting rambut, sebagai contoh. Bot juga sering dilihat sebagai sebahagian daripada pakaian seragam sekolah di United Kingdom, Australia, New Zealand, dan Afrika Selatan.

Kuartet Kedai Gunting Rambut

Kuartet Kedai Gunting Rambut

Contoh yang ketara ialah di sekolah Harrow di London, di mana kanak-kanak lelaki memakai bot dengan mahkota cetek dan tepi lebar yang sering dirujuk sebagai Topi harrow . Disebabkan persatuan bersejarah antara pelayar dan perhimpunan politik yang diadakan pada bulan-bulan yang lebih panas, anda kadangkala akan melihat pelaut murah yang diperbuat daripada busa atau plastik pada perhimpunan politik di Amerika, malah hari ini.

Di mana untuk Membeli Boater

Walaupun pada hakikatnya bot semakin jarang dipakai oleh lelaki biasa, kegigihan mereka (terutamanya dalam bidang yang digariskan di atas) bermakna sebilangan peruncit masih menawarkannya. Sebagai contoh, yang boater dipaparkan dalam video pendamping untuk artikel ini dihasilkan oleh Scala, dan boleh didapati di Amazon.

Cara Menarik Topi Boater

Hari ini, ramai lelaki teragak-agak untuk memakai gaya topi tradisional kerana satu sebab mudah: mereka takut mereka akan kelihatan tidak pada tempatnya. Sejujurnya, ketakutan ini tidak sepenuhnya tanpa merit. Lagipun, jika topi tidak sepadan dengan pakaian pemakai dari segi formaliti atau tidak sepadan dengannya bentuk muka baiklah, keadaan akan kelihatan agak tidak selesa. Walau bagaimanapun, keyakinan adalah kunci. Oleh itu, jika anda mempunyai garis panduan asas yang akan kami berikan, anda sepatutnya dapat menarik bot tanpa sebarang masalah.

Boater Hat dan club blazer

Boater Hat dan club blazer

  • Seperti yang telah kami nyatakan sebelum ini, boater adalah topi musim panas yang agak formal, kira-kira setara dari segi formaliti dengan Homburg. Oleh itu, ia akan kelihatan terbaik dalam persekitaran tradisionalnya dengan a blazer , atau dengan a saman musim panas jaket dan seluar yang sepadan.
Preston memakai ensembel yang sesuai untuk Dasi Hitam Cuaca Panas

Preston memakai ensemble yang sesuai untuk Dasi Hitam Cuaca Panas

  • Juga, memandangkan Homburg adalah pilihan pakaian kepala tradisional untuk tali leher hitam ensembles hampir sepanjang tahun, boater juga boleh dipakai dengan tali leher hitam pada musim panas. Tali topi daripada grosgrain hitam akan kelihatan terbaik dengan tuksedo penuh, tetapi ensembel tali leher hitam cuaca panas boleh dimeriahkan sedikit lagi dengan jalur topi berwarna-warni.
  • Memandangkan perahu akan selalunya menampilkan bahagian yang agak besar, ingatlah untuk mempertimbangkan bagaimana ia berkaitan dengan bentuk muka anda. Walau bagaimanapun, secara umum, pinggir yang lebih lebar akan melengkapkan muka bujur yang panjang, manakala tepi yang lebih sempit akan melengkapkan muka yang lebih bulat mencangkung. Sementara itu, seperti yang anda duga, lelaki dengan ciri-ciri muka yang tegap dan tegap akan kelihatan cantik dalam hampir semua gaya topi termasuk bot.

KESIMPULAN

Walaupun boater mengambil sedikit lebih keyakinan untuk melakukan hari ini daripada topi Panama atau jerami pai khinzir , ia sudah tentu boleh dilakukan–dan sekarang setelah anda mendapat petua kami untuk memakainya dengan baik, anda harus berasa bebas untuk menggegarkan bot sedikit pada musim panas ini. Apa pendapat anda tentang topi bot? Kongsi dengan kami dalam komen di bawah.