Panduan Topi Panama

panduan topi panama berskalaIsi kandunganKembangkanRuntuh
 1. Sejarah Topi Panama
 2. Bagaimana Topi Panama Dicipta
 3. Kualiti Topi Panama
 4. Gaya Topi Panama
 5. Tempat Beli Topi Panama Berkualiti
 6. Petua Membeli Topi Panama
 7. Koleksi Topi Panama Saya
 8. Bilakah Anda Boleh Memakai Topi Panama?
 9. Etika Panama
 10. Kesimpulan
 11. Rundown Pakaian

Walaupun topi bukan lagi elemen wajib bagi seorang lelaki almari pakaian hari ini, mereka pergi jauh untuk meningkatkan gaya dari segi bentuk dan fungsi. Tidak seperti kebanyakan pilihan gaya topi pada musim sejuk, terdapat hanya satu klasik topi musim panas yang telah bertahan dalam ujian masa: topi Panama.

Topi Panama merujuk kepada topi tenunan halus berwarna cerah yang diperbuat daripada jerami orang Amerika Selatan toquilla pokok kelapa sawit. Walaupun namanya menunjukkan bahawa asal-usul topi terkenal dunia ini terletak di Panama, Panama asal sentiasa dibuat di Ecuador. Di sana, ia lebih dikenali sebagai topi jerami toquilla , atau hanya topi jerami. Bentuk Panama yang elegan dan kualiti yang ringan dan bernafas menjadikannya pilihan yang tepat untuk cuaca panas dan cerah, dan oleh itu topi Panama harus berada di dalam almari pakaian mana-mana sartorialist yang serius.

Sebagai nota sampingan, Panduan Topi Panama ini adalah artikel pertama kami yang kami terbitkan diWarta Lelakipada 6 Mac 2010. Kami telah berkembang dan banyak berubah sejak itu dan artikel asal 700 perkataan kini panjangnya 2100 patah perkataan. Selain itu, standard kandungan kami telah menjadi jauh lebih tinggi. Oleh itu, sudah tiba masanya untuk membuat semula panduan ini, saya pasti anda akan menikmatinya!Sejarah Topi Panama

Theodore Roosevelt memeriksa terusan Panama

Theodore Roosevelt memeriksa terusan Panama [Kredit Imej: Wikimedia Commons ]

Topi Panama telah ditenun di Ecuador sejak awal abad ke-17, apabila ia dipakai dan didagangkan secara tempatan. Dalam industri berkembang dengan mantap dan merebak pada abad-abad berikutnya, dan menjelang abad ke-19, mereka dieksport keluar dari Ecuador untuk diedarkan di Eropah, Amerika dan Asia. Kisahnya berkata seawal tahun 1834, pelombong emas yang melakukan perjalanan ke California melalui Panama membeli topi di sana, menjadikan mereka topi Panama moniker yang mengelirukan. Dari mulut ke mulut dan aliran pelombong yang berterusan melalui Panama mengekalkan istilah dan populariti topi itu, tetapi topi itu tidak mencapai khalayak luas di AS sehingga Theodore Roosevelt difoto memakai topi Panama semasa melawat tapak pembinaan terusan Panama . Menjelang 1944, topi Panama adalah eksport utama Ecuador.

Gregory Peck memegang topi Panama pada set To Kill a Mockingbird

Gregory Peck memegang topi Panama pada set To Kill a Mockingbird [Kredit Imej: Pinterest ]

Pada abad ke-20, minat terhadap topi itu berterusan apabila bintang filem, ahli politik, dan tokoh fesyen terkenal memakai topi Panama dalam tetapan cuaca panas. Hercule Poirot , Rober Redford dalam Gatsby yang hebat , dan Gregory Peck dalam To Kill a Mockingbird hanyalah beberapa watak yang memakai topi terkenal ini.

Robert Redford memakai topi Panama di Great Gatsby

Robert Redford memakai topi Panama di Great Gatsby pada tahun 1974 [Kredit Imej: Pinterest ]

Pada masa kini, industri topi Panama yang tulen berpusat di sekitar bandar Cuenca, Ecuador, di mana pengeluaran kebanyakannya tertumpu pada kuantiti dan bukannya kualiti. Syarikat besar mengeluarkan ribuan topi dan menjualnya ke seluruh dunia. Jika anda terjumpa topi yang dilabelkan sebagai topi Panama tulen, ia mungkin berasal dari salah satu kilang di Cuenca. Tradisi tenunan tangan topi Panama masih hidup di luar Cuenca, dan pusat pengeluaran topi tenunan tangan yang paling terkenal mungkin Montecristi. Ramai yang berpendapat bahawa topi Panama terbaik datang dari bandar kecil ini, tetapi bandar pantai Calle Pilé di bahagian barat Ecuador juga menuntut pengeluar topi terbaik.

Bagaimana Topi Panama Dicipta

Semua topi Panama pada asalnya ditenun dengan tangan, menggunakan tempatan toquilla jerami sawit, di sekeliling bentuk topi individu. Seperti kebanyakan staples almari pakaian yang popular, permintaan untuk topi akhirnya membawa kepada perindustrian proses pembuatan topi, dan kini kebanyakan topi Panama ditenun oleh mesin di kilang moden. Walaupun pengeluaran kilang topi Panama agak tidak menarik, proses menenun tangan adalah menarik. Ia adalah seni yang hampir mati yang patut dihargai; pada tahun 2012, tenunan tangan topi Panama telah ditambahkan ke senarai Warisan Budaya Tidak Ketara UNESCO.

Mencari pokok sawit toquilla di hutan Ecuador

Mencari hutan Ecuador untuk toquilla pokok sawit [Kredit Imej: NPR ]

Proses ini bermula dengan jerami, yang hanya boleh ditemui di hutan hujan khatulistiwa di Ecuador. Seperti anggur wain yang jarang ditemui, tumbuhan terbaik ditemui dalam iklim mikro yang sesuai untuk berkembang toquillas . Jantung tumbuhan, yang hati , adalah bahan yang sesuai untuk mencipta jerami halus rambut bayi untuk topi Panama berkualiti tinggi.

Jerami padi-gantung-dan-jemur

Jerami digantung dan dikeringkan [Kredit Imej: Blog Jeffrey Friedl ]

Berpuluh-puluh tunas mungkin diperlukan untuk mencipta satu topi, dan setiap satu dituai dengan tangan daripada tumbuhan liar di dalam hutan. Batang tumbuhan kemudiannya diasingkan dengan teliti dengan tangan dan direbus sebentar sebelum dikeringkan. Setelah kering, gentian dilunturkan dalam asap sulfur dan kemudian dipecah menjadi straw yang lebih halus.

Tangan menenun mahkota topi Panama

Menenun mahkota topi Panama dengan tangan [Kredit Imej: Universiti Michigan Barat ]

Tenunan bermula dengan bahagian paling tengah topi, mahkota, dan kemudian ditenun ke luar dalam corak bulat. Kemungkinan tenunan termasuk licin herringbone dan angin sepoi-sepoi corak berlian, tetapi penenun tangan memihak kepada licin untuk penampilan yang lebih elegan. The angin sepoi-sepoi tenunan digemari oleh pengeluar besar atas sebab ekonomi.

Apabila mahkota sudah cukup besar, ia diletakkan pada tripod separas pinggang yang di atasnya dengan blok topi dalam bentuk mahkota. Sebaik sahaja tenunan memanjang ke tepi bongkah, penenun akan meletakkan beberapa blok lagi di atasnya, serta kusyen kecil. Dia kemudian akan bersandar di atas tripod berkusyen, menggunakan berat badan mereka untuk menahan anyaman. Ia benar-benar kerja mematahkan punggung. Satu topi yang sangat halus boleh mengambil masa berbulan-bulan untuk menganyam; rekod adalah 8 bulan untuk topi paling terkenal yang dihasilkan.

Bersandar untuk menganyam topi Panama

Bersandar untuk menganyam topi Panama [Kredit Imej: NPR ]

Sebaik sahaja penenun menghampiri tepi pinggir, topi yang belum selesai diserahkan kepada segelintir tukang mahir tambahan untuk kemasan. Mula-mula, tukang menyudahkan tepi tepi dengan anyaman belakang yang longgar. Tukang kedua mengetatkan tenunan belakang. Yang ketiga memotong lebihan jerami dari tepi. Untuk topi yang sangat halus, straw ini akan disimpan supaya sebarang pembaikan yang diperlukan boleh dibuat dari straw yang sama. Topi itu kemudiannya dibasuh dan dilunturkan sebelum dihantar kepada tukang keempat, yang kemudiannya menumbuk topi dengan serbuk sulfur untuk melembutkannya. Akhirnya, topi dipotong dan diseterika menjadi bentuk yang mula menyerupai topi siap. Menyekat (atau membentuk topi ke dalam bentuk) ialah langkah terakhir, tetapi itu biasanya diselesaikan oleh pembeli.

Iklan Topi Raja Panama dari 1934 menunjukkan seorang lelaki bertopi bot dan seorang bertopi Panama

Iklan Topi Raja Panama dari 1934 menunjukkan seorang lelaki bertopi bot dan seorang bertopi Panama

Kualiti Topi Panama

Kualiti topi Panama ditentukan oleh beberapa faktor, terutamanya jerami dan tenunan.

 1. Jerami : straw berasal daripada gentian toquilla pokok palma, dan, secara amnya, lebih halus, lebih serupa, dan lebih sekata warna jerami, lebih baik kualiti topi.
 2. Tenun : Lebih padat tenunan dan lebih sekata, lebih baik kualiti topi.

Selalunya, topi dikategorikan sebagai Montecristi fino atau Montecristi superfino dan sebagainya. Sesetengah pengilang dan peruncit membekalkan gred bernombor, seperti 1-20, tetapi ini bukan istilah yang diiktiraf secara universal. Ini kononnya membayangkan kehalusan tenunan topi Panama, tetapi malangnya, istilah tersebut tidak ditakrifkan dengan jelas dan dengan itu boleh digunakan untuk mengaburkan atau menaikkan kualiti sebenar topi. Malah, istilah dan gred digunakan dengan cara yang sama mengelirukan Nombor super dalam perdagangan kain dan dengan itu tidak benar-benar membantu untuk menilai kualiti topi Panama. Daripada perlu bergantung pada istilah yang tidak pasti, lebih baik hanya mengira jalinan setiap inci persegi.

Topi Panama Tenun Halus

Topi Panama Tenun Halus

Sebagai tambahan kepada kualiti jerami dan anyaman, sesetengah mempertimbangkan kriteria kualiti lain: bilangan bulatan sepusat— pusingan —yang boleh ditemui pada mahkota apabila topi dipegang pada matahari atau cahaya terang yang lain. Sepatutnya, semakin banyak bulatan, semakin tinggi kualitinya. Pada pendapat saya, mengira tenunan setiap inci persegi menghasilkan hasil yang jauh lebih dipercayai daripada mengira pusingan . Untuk pakaian harian, topi dengan 350–400 jalinan setiap inci persegi adalah mencukupi.

Bulatan Topi Panama di Mahkota

Bulatan Topi Panama di Mahkota

Topi Panama Terbaik

Topi terbaik mempunyai lebih 2000-4000 jalinan setiap inci persegi, mengambil pembuat topi antara empat dan lapan bulan untuk menghasilkan karya agung tersebut. Memandangkan jumlah masa yang digunakan untuk menghasilkan karya seni ini serta hakikat bahawa hanya terdapat beberapa segelintir orang yang boleh menenun dengan cara yang begitu baik, nampaknya kualiti topi ini tidak akan datang. dengan murah.

Iklan topi Panama vintaj

Iklan topi Panama vintaj [Kredit Imej: Pinterest ]

Gaya Topi Panama

Gaya topi Panama ditentukan oleh dua ciri utama: bentuk dan saiz tepi dan mahkota. Walaupun terdapat variasi topi yang tidak berkesudahan, berikut ialah beberapa profil topi paling klasik yang perlu anda pertimbangkan.

Topi Panama gaya Montecristi Fedora yang sangat halus

Topi Panama gaya Montecristi Fedora yang sangat halus

Fedora

Untuk rupa yang paling moden, namun masih sangat klasik, pilih a Fedora topi Panama berbentuk. Fedora paling tradisional didatangkan dengan reben grosgrain hitam dan jalur peluh kulit. Terdapat banyak lelaran Fedora untuk dipilih, ao anda pasti akan menemui satu yang sesuai dengan anda.

Topi Panama gaya optimum

Topi Panama gaya optimum

Optimum

Bentuk Optimo adalah profil ruji pada separuh pertama abad ke-20, tetapi ia masih mengekalkan daya tarikan dan keanggunannya hari ini. Dengan rasa ekspatriat British yang jelas, gaya ini ditakrifkan oleh jahitan atas di sepanjang bahagian tengah mahkota bulat.

Topi Panama gaya penanam

Topi Panama gaya penanam

Penanam

Topi Panama gaya penanam mempunyai mahkota bulat, dibentuk dan tepi yang dilanjutkan untuk perlindungan matahari tambahan. Hebat untuk penampilan khas apabila menjauhi matahari adalah yang paling penting.

Topi Panama gaya golf

Topi Panama gaya golf

Golf

Sejakgolfialah sukan cuaca panas, terdapat gaya yang direka dengan mengambil kira pemain golf. Topi golf Panama sering ditenun dengan anyaman hiasan terbuka di sepanjang sisi mahkota acuan untuk aliran udara yang lebih baik.

Putera Charles dalam Cermin Mata Hitam RayBan dengan topi Panama dan Gardenia Boutonniere

Putera Charles dalam cermin mata hitam RayBan dalam topi Panama yang ditenun halus dan a Gardenia Boutonniere [Kredit Imej: Betulkan Cermin Mata Hitam ]

Tempat Beli Topi Panama Berkualiti

Walaupun anda sudah tentu boleh membeli topi Panama dari kedai topi tempatan, sebaiknya cari dalam talian untuk mendapatkan pilihan dan maklumat terbaik.

Brent Black

Brent Black telah lama menjadi pemain dalam tenunan tangan, perdagangan topi Montecristi Panama. Dia berusaha keras untuk menerangkan tawaran produknya di tapak webnya, dan minatnya untuk perniagaan itu jelas. Harga berkisar dari beberapa ratus dolar hingga $25,000, bukan jenaka. Satu-satunya kelemahan membeli-belah dengan Brent Black adalah kekok laman web kuno ini.

Topi Optimum

Topi yang optimum ialah salah satu pembenci terakhir (seperti dalam, mereka membuat topi) di Amerika Syarikat dan mereka mempunyai salah satu pilihan topi terbaik di sekelilingnya. Berpusat di Chicago, mereka mempunyai galeri gaya dalam talian, termasuk rangkaian Montecristi Panama, tetapi tidak menawarkan pilihan untuk membeli dalam talian. Walau bagaimanapun, mereka menawarkan kelengkapan telefon peribadi, yang digabungkan dengan imej harus memberi pembeli apa yang mereka perlu tahu untuk membuat keputusan termaklum.

Topi Panama, jaket berwarna pasir, baju biru, tali leher sutera madder bercetak dan seluar putih pudar

Topi Panama, jaket berwarna pasir, baju biru, tali leher sutera madder bercetak dan seluar putih pudar [Kredit Imej: XACUS ]

Petua Membeli Topi Panama

  Sahkan negara asal dan bahan sebelum anda membeli topi Panama.Untuk pengetahuan kami, nama topi Panama tidak dikawal, jadi topi yang menggunakan warna putih yang serupa dan jalur hitam tradisional akan memanggil diri mereka topi Panama walaupun ia bukan dari Ecuador.Beli daripada peruncit topi terkenal atau pembenci.Jika perniagaan mereka adalah topi, mereka sepatutnya dapat menjawab semua soalan anda tentang negara asal, ketumpatan tenunan, dll. Jika tidak, cari sumber lain.Beli untuk kualiti dan jangka hayat, bukan harga.Beli topi Panama tulen kualiti terbaik yang anda mampu, kerana ia akan bertahan selama bertahun-tahun jika dijaga dengan betul.Tidak suka band topi? Tiada masalah.Band tangan boleh ditukar dengan mudah oleh penyekat topi tempatan anda. Kebanyakan topi datang dengan jalur hitam, tetapi ia juga kelihatan hebat dengan warna dan corak lain, seperti hijau hutan atau jalur merah, putih dan biru.
Panama Hat dan penggantung

Gui Bo memakai topi Panama dan penggantung [Kredit Imej: Pinterest ]

Koleksi Topi Panama Saya

Topi Panama Standard

Topi Panama Standard

Salah satunya ialah topi panama standard dalam warna sekata yang bagus, tenunannya bagus dan padat tetapi strawnya tidak terlalu halus, namun, belakangnya ditenun dan ia mempunyai pita peluh fabrik.

Gaya Golf

Gaya Golf

Gaya golf dengan lubang udara yang sangat bagus apabila anda bersenam dan bermain golf atau melakukan perkara lain pada musim panas dan ia dilengkapi dengan jalur peluh coklat tembakau gelap yang bagus yang saya rasa kelihatan lebih baik daripada yang hitam.

Akhir sekali, mereka menghantar saya Montecristi Superfino yang indah ini yang merupakan tenunan yang sangat bagus dan padat, tenunan belakang yang cantik. Secara peribadi, saya lebih suka warna yang berbeza. Kadangkala diperlukan enam bulan untuk membuat topi ini kerana itu, tidak masuk akal untuk menyimpannya dan oleh itu mereka lebih suka menyenaraikan topi individu supaya anda boleh melihat kiraan tenunan yang tepat, anda boleh melihat warna, anda boleh melihat bentuknya, dan semua yang ada pada Montecristi itu.

Montecristi Superfine

Montecristi Superfine

Bilakah Anda Boleh Memakai Topi Panama?

Pada asasnya, sepanjang masa. Dalam video, saya memakainya dengan a seersucker saman, walau bagaimanapun, anda boleh pergi dengan sepasang seluar renang yang ringkas mungkin dengan hanya baju polo kerana tujuan utama adalah untuk mengelakkan kepala anda daripada matahari dan ia adalah topi musim panas dan kerana itu, anda benar-benar boleh memakainya dengan segala-galanya dalam almari pakaian anda. Ia mungkin topi paling serba boleh yang pernah anda miliki.

Warna-warna cerah, kot sukan linen dan topi Panama sesuai untuk musim panas.

Warna terang, kot sukan linen dan topi Panama sesuai untuk musim panas.

Tali Tie Cri De La Soie Silk Fort Belvedere Berbintik Biru Muda

Kubu Belvedere

Tie Cri De La Soie Sutera Berikat Berbintik Biru Muda

berbelanja di sini Bunga Lubang Butang Boutonniere Mawar Krismas Violet dan Hitam

Kubu Belvedere

Bunga Lubang Butang Boutonniere Mawar Krismas Violet dan Hitam

berbelanja di sini

Etika Panama

Bilakah anda tidak boleh memakai topi Panama? Anda tidak boleh memakai topi apabila anda berada di tempat ibadat atau di rumah orang melainkan sudah tentu, ia adalah bangunan awam seperti stesen kereta api, maka anda boleh menyimpannya. Secara amnya, bukan idea yang bagus untuk memakai topi dan cermin mata hitam , walau bagaimanapun, dengan topi Panama, ia sedikit berbeza kerana anda memakainya apabila ia benar-benar terang di luar dan jika tepi lebar pun tidak dapat melindungi muka anda hanya pergi dengan cermin mata hitam, malah Putera Charles melakukannya.

Kesimpulan

Bagaimana anda memakai dan menggabungkan topi Panama? Untuk maklumat lebih terperinci tentang topi Panama, saya mengesyorkan buku itu Panama: Topi Lagenda oleh Martine Buchet. Jika anda menikmati panduan ini, anda juga akan menyukai panduan kami panduan topi bot dan panduan topi musim panas .

Rundown Pakaian

Sven memakai sut seersucker berdada tunggal dan topi panama Montecristi Superfino

Sven memakai sut seersucker berdada tunggal dan topi Montecristi Superfino Panama

Tali Kait Berjepit Merah Jingga Cri De La Soie Silk Fort Belvedere

Kubu Belvedere

Tali Kait Cri De La Soie Berbintik Merah Jingga

berbelanja di sini Persegi Poket Sutera Jingga Terbakar dengan Motif Bertitik dan Paisley

Kubu Belvedere

Persegi Poket Sutera Jingga Terbakar dengan Motif Bertitik dan Paisley

berbelanja di sini Stokin Biru dengan Jam Merah dan Putih dalam Kapas

Kubu Belvedere

Stokin Biru dengan Jam Merah dan Putih dalam Kapas

berbelanja di sini Tali kasut hijau gelap dipakai pada kasut kulit gelap

Kubu Belvedere

Tali Kasut Hijau Tua Bulat Mewah Kapas Berlilin Tali Kasut

berbelanja di sini

Saya Memakai, sudah tentu, topi Panama yang merupakan Montecristi Superfino dengan pita topi hijau kemudian saya mempunyai baju pakaian putih super nipis yang sangat bernafas dan ia dari Milan. Ia dipasangkan dengan sut seersucker berdada tunggal tiga butang daripada Polo Ralph Lauren. Ia mempunyai cuff atau turn-up pada seluar yang membantu untuk menarik seluar ke bawah supaya ia digantung dengan lebih elok. Ia diperbuat daripada 100% kapas, tiada poliester atau nilon tambahan dan ia mempunyai kerutan tradisional seersucker potong. Saya memadankannya dengan tali leher sutera Cri de la Soie yang berbintik-bintik pada penampilannya dan ia sesuai untuk musim panas. Saya memasangkannya dengan segi empat sama poket sutera berkilat berwarna oren daripada sutera Inggeris bercetak. Untuk stokin, saya menambah sedikit warna dan pergi dengan warna biru pejal dengan corak jam.

Sebagai alternatif, anda boleh menggunakan semua stokin putih terutamanya jika anda memakai kasut kulit buckskin putih seperti yang saya lakukan yang berasal dari semangat kasut dan saya menggabungkannya dengan tali kasut hijau untuk memecahkan rupa itu dan menambah sedikit kontras. Seperti yang anda mungkin perasan, saya memakai manset tong, bukan manset kerana ia panas pada musim panas dan manset cenderung membuatkan anda berasa lebih panas. Daripada kancing manset, saya akan menggunakan cincin merah jambu berwarna biru yang mengambil warna sut seersucker. Ss anda boleh lihat, lapelnya agak tipis jadi boutonniere yang besar tidak akan teratur namun yang kecil seperti delphinium atau bunga kecil lain akan kelihatan sempurna di atasnya.