Panduan Tudung Lelaki

Panduan Selendang

Tudung, telah menjadi ruji dalam pakaian lelaki selama lebih daripada dua ribu tahun. Dipakai mengikut sejarah oleh beberapa pemimpin paling prolifik dunia kita, selendang, sehelai pakaian leher yang mendalam telah menghiasi leher kita selama atau lebih lama

Isi kandunganKembangkanRuntuh
  1. Sejarah Tudung
  2. Jenis Tudung
  3. Bahan Tudung
  4. Cara Mengesan Tudung Berkualiti
  5. Cara Mengikat Tudung
  6. Penyelenggaraan Tudung
  7. Kesimpulan

daripada tali leher, tali leher dan dasi. Dalam selendang ini panduan, anda akan mempelajari segala-galanya tentang sejarah, bahan, dan kualiti, kecuali cara mengikat selendang, anda boleh mempelajarinya di sini.

Sejarah Tudung

Selendang itu pastinya mempunyai beberapa konotasi keagamaan tetapi juga telah menikmati penggunaan untuk kehangatan, kebersihan dan tentu saja fesyen. Walaupun ramai yang memuji sejarahnya untuk digunakan oleh askar Terracotta di China, selendang itu bermula sejak zaman Rom purba di mana ia pada asalnya dipanggil Sudarium, secara literal diterjemahkan kepada bermaksud kain peluh. Ia digunakan di Rom untuk kebersihan, dan selendang kain itu sering dipakai diikat pada pinggang lelaki itu, atau dililitkan longgar di leher pada hari yang lebih panas. Sekiranya berlaku urusan rasmi, selendang itu hampir selalu dipakai, dan pelbagai gred kain dengan mudah boleh memisahkan ahli masyarakat yang kaya dan kaya daripada yang lain. Selendang itu kini dilihat setiap hari kerana lelaki akan memakainya secara berterusan, kedua-duanya untuk kebersihan, tetapi kini, disebabkan pengasingan kelas, sebagai cara untuk mempamerkan status atau elitisme mereka dalam masyarakat.Menjelang abad ketiga SM, daya tarikan dan populariti selendang yang diperkenalkan oleh Rom telah sampai ke China dan kini dipakai oleh askar Terracotta dari dinasti Qin Shi Huang sebagai satu bentuk pakaian tentera yang digunakan sebagai cara untuk membezakan pangkat askar, berdasarkan gaya atau fesyen selendang.

Menjelang akhir abad kesembilan belas, selendang telah bertukar daripada aksesori biasa yang dipakai oleh lelaki dan wanita kepada salah satu bentuk pakaian leher yang paling penting yang dipakai setiap hari oleh lelaki dari semua kelas. Sejak itu, selendang telah menjadi aksesori fesyen yang popular di seluruh dunia untuk lelaki dan hari ini masih memberikan kualiti kemesraan, keagamaan dan perlindungan pada zaman dahulu.

Iklan selendang dari 1934 - New York

Iklan selendang dari 1934 – New York

Iklan Topi Portis dengan sarung tangan kuning, selendang dan boutonniere

Iklan Topi Portis dengan sarung tangan kuning, selendang dan boutonniere

Dipopularkan oleh selebriti Hollywood dalam filem dan tayangan perdana, selendang itu dilihat secara tetap disarungkan longgar di leher kedua-dua bintang dan bintang muda. Sebagai faktor penyumbang yang menyebabkan peningkatan populariti, jenama telah muncul di peringkat antarabangsa yang mengabdikan diri mereka kepada pembuatan tudung sama ada secara eksklusif atau sebagai tambahan kepada rangkaian fesyen lain. Kita hanya perlu melihat beberapa jenama yang paling terkenal di Amerika seperti Brooks Brothers, Ralph Lauren, dan J. Press untuk melihat bahawa walaupun haberdasher terbesar telah memperkenalkan barisan tudung. Jalinkan itu dengan peruncit dan pembuat dalam talian seperti scarf.com dan Fort Belvedere.

Hari ini, lelaki memakai selendang dalam pelbagai keadaan iklim, sebagai aksesori dan lapisan pelindung semasa musim sejuk, dan hanya sebagai aksesori bergaya dalam iklim yang lebih panas. Sebenarnya, bukan perkara luar biasa untuk melihat lelaki bersiar-siar di Rodeo Drive di Beverly Hills pada hari musim panas yang hangat, dihiasi dengan selendang linen atau kapas yang mengiringi selendang mereka. Di samping itu, adalah perkara biasa untuk melihat seorang lelaki memakai selendang formal berwarna putih atau berwarna yang disarungkan pada tengkuknya di opera atau yang lain. tali leher hitam urusan. Bagi kebanyakan lelaki, selendang tunggal tidak lagi menjadi kebiasaan. Ramai lelaki memiliki pelbagai tudung dalam pelbagai warna, corak dan diperbuat daripada pelbagai jeniskain.

Sutera Bulu Dua Sisi Hijau Tua dan Merah dengan Cek oleh Fort Belvedere

Sutera Bulu Dua Sisi Hijau Tua dan Merah dengan Cek oleh Fort Belvedere

Paisley & Stripes Hijau & Biru Tudung Sutera Bulu Dua Sisi oleh Fort Belvedere

Selendang Sutera Bulu Bermuka Dua Belang Hijau Biru Paisley oleh Fort Belvedere

Edelweiss Boutonniere dengan Sutera Bulu Dua Sisi dengan Biru Diraja & Merah Polka Paisley & Glen Check oleh Fort Belvedere

Edelweiss Boutonniere dengan Sutera Bulu Dua Belah dengan Royal Blue Red Polka Paisley Glen Check oleh Fort Belvedere

Corak Terperinci Tudung Hijau Tua & Boleh Balik oleh Fort Belvedere

DISYORKAN

Tudung Boleh Terbalik dalam Motif Bulu Sutera Hijau Tua dan Merah dan Semak

Pautan pembelian

Selendang Boleh Balik Hijau, kuning & Biru oleh Fort Belvedere

DISYORKAN

Selendang Boleh Balik dalam Paisley dan Jalur Bulu Sutera Hijau dan Biru

Pautan pembelian

Paisley & Prince of Wales Semak Selendang Bulu Sutera Boleh Balik oleh Fort Belvedere

DISYORKAN

Selendang Boleh Balik dalam Warna Biru Diraja dan Bulu Sutera Merah Polka Paisley dan Cek Glen

Pautan pembelian

Jenis Tudung

Terdapat banyak gaya tudung dalam pelbagai bentuk, corak dan warna, diperbuat daripada pelbagai jenis bahan.

Terdapat lima kategori utama yang sesuai dengan selendang apabila kita membincangkan pakaian lelaki. Mereka adalah berikut:

Tudung Kasual / Musim Sejuk

Selalunya dipakai untuk perlindungan daripada unsur-unsur, selendang ini dibuat terutamanya daripada bulu, kasmir , alpaca atau poliester dan bertujuan untuk dipakai semasa musim sejuk. Ia boleh dicetak atau dalam pelbagai corak dan sering dikait dan tebal untuk disentuh.

Tudung Sukan

Selalunya diperbuat daripada bahan yang lebih nipis namun tahan sejuk, banyak syarikat seperti UnderArmor, Reebok dan Nike membuat tudung musim sejuk ini untuk atlet musim sejuk. Tudung ini selalunya diperbuat daripada campuran bahan dan memberikan ketahanan yang agak tinggi terhadap angin, salji dan suhu. Kebanyakan selendang ini berbentuk bulat dan tidak perlu dibalut. Ini menghalang selendang daripada terurai dan menyebabkan potensi kecederaan atau kematian kepada atlet seperti pemain skate, pemain ski dan pemain papan salji. Mereka biasanya agak selesa dan boleh ditarik ke atas untuk menutup mulut dan hidung dan kadang-kadang juga telinga. Selain dipakai oleh atlet profesional dan amatur, tudung ini sangat digemari oleh ibu bapa dan kanak-kanak kerana kemudahan penggunaannya dan keupayaan kusut yang terhad menjadikannya alternatif yang lebih selamat untuk bermain aktif.

Tudung Kasual Perniagaan

Tudung ini biasanya agak nipis sama dengan tudung sukan tetapi dibuat dengan cara yang sama seperti selendang kasual, dengan kata lain - panjang dan segi empat tepat.

Selalunya menampilkan cek, paisley atau cetakan geometri lain, tudung ini lebih tradisional dan bertujuan untuk dipadankan dengan pakaian perniagaan atau separa kasual. Tudung ini diperbuat daripada pelbagai bahan dan boleh dipakai pada musim sejuk atau musim panas. Untuk iklim yang lebih panas, selendang ini selalunya diperbuat daripada kapas, jersi, kasmir, satin, sutera, linen atau pashmina yang merupakan bulu kasmir daripada kambing Pashmina. Untuk iklim yang lebih sejuk, bahan bulu, kasmir, alpaca dan poli-campuran amat popular. Selalunya bahan akan ditenun bersama untuk menghasilkan selendang campuran yang boleh memberikan sentuhan yang lebih halus dengan rintangan yang lebih besar terhadap cuaca buruk. Sebagai contoh, di Kanada, selendang campuran kasmir dan bulu sangat popular untuk lelaki kerana ia lembut dan nipis daripada bulu kasmir, namun mengandungi perlindungan daripada bulu yang lebih kasar.

Selendang Pakaian

Bukan selendang formal, atau pakaian siang, selendang malam adalah tambahan yang elegan kepada mana-mana lelakibaju atasanataukot. Diperbuat daripada bulu kasmir, alpaca, atau juga bulu merino, selendang petang adalah adik beradik tengah dalam trifecta selendang yang elegan. Boleh diterbalikkan atau tidak, ia adalah konservatif, kadangkala dengan cetakan cek, kotak-kotak atau paisley.

Stripes dan Paisley Tudung Boleh Balik dalam Sutera Bulu oleh Fort Belvedere

Stripes dan Paisley Tudung Boleh Balik dalam Sutera Bulu oleh Fort Belvedere

Selendang Sutera Bulu Boleh Balik dengan Polka Paisley Biru Diraja & Merah & Cek Glen oleh Fort Belvedere

Selendang Sutera Bulu Boleh Balik dengan Polka Paisley Biru Diraja & Merah & Cek Glen oleh Fort Belvedere

Tudung Dua Sisi Biru Diraja & Bulu Sutera Merah Polka Paisley & Glen Check oleh Fort Belvedere

Tudung Dua Sisi Biru Diraja & Bulu Sutera Merah Polka Paisley & Glen Check oleh Fort Belvedere

Tudung Formal Malam

Selalunya dipakai dengan a tuxedo ortailcoat, selendang formal ialah selendang segi empat tepat berjumbai biasanya diperbuat daripada satin sutera dan dalam kebanyakan kes, dibuat dalam warna hitam, putih atau gabungannya. Mereka sering menampilkan pinggiran bersimpul tangan dan tidak seperti selendang lain, tidak dibalut, tetapi disarungkan di belakang leher dan kadangkala dilemparkan ke bahu.

Fesyen / Selendang Musim Panas

Direka khusus untuk digunakan sebagai aksesori bergaya, selendang ini selalunya diperbuat daripada linen, kapas, sutera, seersucker atau pashmina dan dipakai dengan ketat sebagai pernyataan fesyen dan bukan secara umumnya sebagai lapisan pelindung untuk menahan angin, salji atau sejuk. Selalunya dipakai dengan pakaian kasual dan perniagaan, ia menampilkan pelbagai cetakan atau tekstur.

Selendang Boleh Balik Elegan

The selendang boleh balik , juga dikenali oleh British sebagai selendang tiub, adalah bar none, salah satu bentuk pakaian leher yang paling elegan untuk kehangatan. Dengan dua corak berbeza, ditenun bersama dalam harmoni, selendang boleh diterbalikkan adalah cara yang anggun untuk mengakses kot anda. Fort Belvedere mempunyai pilihan cemerlang yang ditawarkan dalam kombinasi sutera dan bulu yang benar-benar akan membuat kenyataan fesyen.

Selendang Boleh Balik Merah, oren kuning & Biru oleh Fort Belvedere

Selendang Boleh Balik Merah, oren kuning & Biru oleh Fort Belvedere

Bahan Tudung

Tudung secara keseluruhan boleh dibuat daripada pelbagai jenis bahan dan fabrik. Untuk selendang lelaki, bahan berikut adalah yang paling biasa digunakan dalam pembinaan selendang segi empat tepat:

Poliester

Bahan yang paling tidak dikagumi sepanjang zaman, walaupun terdapat kedua-dua bentuk poliester semula jadi dan sintetik, dalam kebanyakan kes, semasa pembuatan pakaian, ia adalah varian sintetik yang kebanyakannya digunakan. Walaupun poliester dilihat sebagai bahan yang lebih rendah daripada gentian tenunan semula jadi seperti kapas dan bulu, selendang tenunan poliester atau tudung polyblend mempunyai beberapa kualiti luar biasa yang selalunya tidak dapat dicapai apabila menggunakan semua gentian semula jadi.

Tudung poliester mendapat manfaat daripada rintangan unggul terhadap cuaca buruk dengan kadar kejayaan yang jauh lebih besar apabila ia datang untuk menangkis air, angin dan salji. Di samping itu, mereka menawarkan rintangan kedutan yang luar biasa, boleh ditafsirkan sebagai lebih tahan lama daripada kebanyakan atau kebanyakan rakan sejawatan mereka dan menawarkan pengekalan warna yang tinggi, menyebabkan selendang tahan lebih lama di bawah unsur-unsur yang melampau. Atas sebab-sebab ini khususnya poliester dan selendang poli-campuran sangat popular dengan kanak-kanak dan atlet profesional. Dalam sesetengah keadaan, kerana poliester dianggap sebagai bahan yang kurang elegan, ia sering ditenun dengan gentian semula jadi yang

Atas sebab-sebab ini khususnya selendang poliester dan poli-campuran sangat popular dengan kanak-kanak dan atlet profesional. Dalam sesetengah keadaan, memandangkan poliester dianggap sebagai bahan yang kurang elegan, ia sering diadun dengan gentian semula jadi yang memberikan selendang berasaskan poliester dengan sifat visual dan tekstur lain yang biasanya tidak ditemui dengan poliester sintetik.

Sama seperti tali leher 100% poliester mudah dilihat berbanding dengan tali leher sutera, selendang yang dibuat secara eksklusif daripada poliester adalah sama mudah untuk dibezakan daripada selendang sutera. Dengan mengadun poliester dengan sutera, kapas atau gentian semula jadi lain, anda boleh mendapatkan apa yang sering dipanggil Sutera China.

Jersi

Jersi paling kerap digunakan dalam pengeluaran selendang feminin sebagai kondusif untuk hiasan, bukan sekadar cetakan atau tekstur. Ia memegang labuci, manik dan hiasan lain yang dijahit secara luaran dengan agak baik kerana ia adalah kapas yang agak nipis dan elastik. Walaupun digunakan terutamanya untuk pakaian wanita , ia baru-baru ini dan dari segi sejarah telah digunakan oleh lelaki, terutamanya dalam iklim Timur Tengah yang lebih panas dan sering boleh dilihat pada beberapa ahli timur tengah keluarga diraja.

Tudung Kasmir Pepejal Buatan Jerman - Fort Belvedere

Tudung, seperti ini dari Fort Belvedere, adalah pilihan yang tepat untuk kasmir. Mereka boleh dipakai selama beberapa dekad, dan lembut dan hangat di leher.

Tudung Kasmir dalam Warna Biru Diraja Pejal - Fort Belvedere

FORT BELVEDERE

Tudung Kasmir dalam Biru Diraja Pepejal

Bersaiz 180 x 30 cm. 100% Kasmir. Dibuat di Jerman.

Pautan pembelian

Tudung Kasmir Tulen dalam Merah Pejal - Fort Belvedere

FORT BELVEDERE

Tudung Kasmir Tulen dalam Merah Pejal

Bersaiz 180 x 30 cm. 100% Kasmir. Dibuat di Jerman.

Pautan pembelian

Kasmir

Bulu yang sangat lembut dan mewah, kasmir ditenun daripada benang bawah bulu halus kambing kasmir. Setiap kambing mengeluarkan hanya 150 – 200 gram setahun, iaitu cukup untuk sehelai selendang. Tidak seperti banyak bahan lain, ia sebenarnya menjadi lebih lembut dari masa ke masa dan secara meluas dianggap sebagai standard emas untuk banyak artikel pakaian mewah daripada baju sejuk kepada selendang dan stokin. Walaupun sangat ringan, ia masih mengekalkan perlindungan yang mencukupi daripada kesejukan. Ia adalah salah satu fabrik yang sering dicampur dengan bulu lain atau poliester, kerana harganya. Walau bagaimanapun, sentiasa ingat bahawa anda boleh menemui perbezaan besar dalam kualiti kasmir.

Di Fort Belvedere, kami hanya mendapatkan benang kasmir berkualiti tinggi. Kasmir kualiti terbaik biasanya antara 14 dan 16.5 mikron tebal, yang merupakan salah satu sebab kelembutannya. Dengan panjang ruji 35 - 50mm, kami memastikan bahawa selendang tidak mudah mengelupas, jadi anda boleh memakainya untuk tahun-tahun akan datang. Kasmir dari Iran (17.5 – 19 mikron) dan Afghanistan (16.5-18 mikron) kurang diingini kerana ia lebih kasar dan pil lebih mudah. Juga, perlu diingat bahawa kebanyakan selendang kasmir yang murah ditenun daripada benang kasmir berkualiti ke-2 atau ke-3 yang pendek, yang dipintal daripada rambut kasmir yang sangat pendek. Lebih-lebih lagi, kasmir putih asli dan berwarna lebih terang adalah lebih mahal daripada kasmir berwarna kelabu atau coklat yang lebih gelap, kerana hanya bahagian bawah rambut berwarna lebih terang boleh dicelup ke dalam warna terang kami. Gentian yang lebih gelap hanya boleh digunakan untuk warna gelap.

Walaupun kasmir berkualiti tinggi biasanya mempunyai kurang daripada 0.5% rambut pelindung, tudung berkualiti lebih murah selalunya mengandungi lebih daripada 5% rambut pelindung, yang lebih kasar dan kurang diingini. Dalam langkah seterusnya, gentian Fort Belvederecashmere kemudian dirawat dengan duri semula jadi, yang mengasarkan permukaan selendang untuk mencipta rasa yang sangat lembut. Menggunakan duri asli adalah mahal, tetapi kaedah tradisional ini menjamin kualiti terbaik. Apabila kami memeriksa selendang kasmir Scotland, yang sering diiklankan sebagai kualiti premium, kami mengetahui bahawa duri tidak digunakan lagi yang menunjukkan penurunan kualiti. Selepas selendang Fort Belvedere ditenun, mereka menjalani proses pengilangan, yang memberikan kasmir dengan kenyang dan kelembutan. Satu lagi bahagian proses ini dilakukan dengan cara tradisional, menggunakan penggelek kayu. Sudah tentu, setiap selendang menjalani Kawalan Kualiti yang meluas oleh penenun mahir, untuk memastikan anda menerima selendang kasmir Fort Belvedere berkualiti tinggi.

Selendang Dua Sisi Alpaca dalam Warna Biru Muda dan Kelabu Muda - Fort Belvedere

Selendang Dua Sisi Alpaca dalam Warna Biru Muda dan Kelabu Muda dari Fort Belvedere

Alpaca

Selalunya dikelirukan dengan unta dan llama, Alpaca adalah unta peliharaan dari Amerika Selatan. Bulu alpaca serupa dengan biri-biri tetapi jauh lebih mewah dan lebih panas, kerana gentiannya berongga dan mempunyai ruang udara. Ia mempunyai kilauan seperti sutera dan merupakan salah satu gentian semula jadi kegemaran saya. Kualiti alpaca terbaik di dunia berasal dari Peru dan ditetapkan sebagai bayi & bayi diraja Alpaca yang menunjukkan ketebalan antara 19 – 22 mikron. Jelas sekali ini lebih tebal daripada kualiti kasmir terbaik, tetapi disebabkan permukaan gentian Alpaca yang lebih lembut, ia terasa hampir selembut kualiti kasmir terbaik. Oleh itu Tudung alpaca adalah teman yang sempurna jika anda mahukan selendang yang hangat tetapi lembut.

Alpaca didatangkan dalam 24 warna semula jadi, dengan warna putih paling popular kerana ia boleh dicelup dalam warna yang paling banyak. Secara amnya, gentian putih semulajadi mempunyai kualiti yang lebih baik sedikit, itulah sebabnya Fort Belvedere hanya menggunakan gentian putih. Alpaca tidak mempunyai lanolin yang biasanya terdapat dalam bulu atau kasmir, yang menjadikannya bahan yang sesuai untuk orang yang alergi terhadap bulu atau bulu haiwan.

Mencari Tudung Berkualiti?

Beli Di Sini Mantel unta dengan selendang sutera bercetak

Mantel unta dengan selendang sutera bercetak

Selendang paisley bermuka dua oleh Dior dengan pautan kancing

Selendang paisley bermuka dua oleh Dior dengan pautan kancing

sutera

Serat semulajadi, ia dituai daripada kepompong larva ulat sutera mulberi. Salah satu gentian yang dipandang paling elegan di dunia, sutera adalah asas untuk sebahagian besar aksesori berkualiti tinggi dan semua bentuk pakaian leher. Apabila membeli tali leher kupu-kupu, tali leher atau dasi, anda pasti ingin mencari tali leher 100% sutera melainkan sudah tentu anda sedang mencari sesuatu seperti tali leher kapas atau linen untuk ensembel musim panas. Sutera sering ditiru tetapi tidak pernah ditiru. Ia boleh berkilat atau matte tetapi sentiasa indah dan halus. Apabila bercakap tentang selendang, sutera boleh didapati sebagai asas untuk banyak tudung formal yang dipadankan dengan anggun dengan jaket makan malam atau ekor. Di sini anda boleh melihat cara pencetakan skrin sutera dilakukan - setiap warna memerlukan skrin individu, jadi lebih banyak warna reka bentuk, lebih rumit dan intensif buruh.

https://youtube.com/watch?v=u8U83wPA_ZI

Kapas

Tidak sering dijumpai dalam selendang yang bertujuan untuk tujuan praktikal, kapas adalah fabrik yang sejuk dan ringan yang sesuai untuk iklim yang lebih panas kerana kebolehnafasannya. Selalunya ditemui dalam iklim California Selatan yang lebih sejuk namun hangat, tudung kapas sangat popular dengan demografi hipster, tetapi juga pesolek masa kini dan ahli perniagaan yang ingin memberikan sedikit bakat peribadi ke dalam almari pakaian yang membosankan.

Linen

Berasal daripada tumbuhan rami, linen adalah tanpa persoalan, keraguan atau tempahan mental, fabrik yang paling ringan dan paling sejuk untuk selendang yang bergaya. Kami mengenali linen daripada sut, seluar dan baju yang kami pakai pada musim panas dan sapu tangan linen Ireland yang kami bawa di dalam poket kami. Untuk selendang fesyen pada bulan-bulan musim panas atau iklim panas, sukar untuk mengalahkan linen. Di samping itu, linen sebenarnya boleh membantu menjadikan anda lebih sejuk di bawah matahari yang terik dan memberikan sedikit perlindungan untuk kulit anda.

pashmina

Pada asalnya, pashmina dihasilkan menggunakan bulu kambing di bawah yang halus dari wilayah Kashmir di India, pashmina dahulunya merupakan fabrik yang sangat nipis, ditenun halus dan mewah. Lazimnya dipakai oleh wanita, pashmina telah membuat perpindahan baru-baru ini ke dalam fesyen lelaki dan tidak lagi eksklusif untuk selendang wanita segi empat tepat, walaupun itu merupakan penggunaan utamanya. Hari ini, banyak tudung diiklankan sebagai pashmina, tetapi masalah besarnya ialah ia bukan istilah yang dilindungi dan oleh itu apa-apa sahaja boleh dijual kepada anda sebagai pashmina. Paling baik, anda akan mendapat kasmir atau bulu yang lebih rendah yang diadun dengan sutera dan paling teruk, anda mendapat sesuatu yang diperbuat daripada adunan viscose-poliester. Di mana-mana bandar utama di dunia, anda akan mendapati penjual jalanan menawarkan tudung pashmina kepada anda dengan harga $5. Malah, ibu mertua saya pernah membawa balik selendang Pashmina dari Itali, dan apabila isteri saya dan saya pergi ke Jerman kemudian, kami melihat selendang yang sama dari vendor lain. Pada asasnya, item ini dihasilkan dalam satu kumpulan besar daripada bahan yang lebih rendah dan kemudian dijual di seluruh dunia. Oleh itu, kami hanya boleh mengesyorkan untuk menjauhkan diri daripada apa-apa yang diiklankan sebagai pashmina kerana dalam 99.9% kes ia bukan perkara sebenar. Kalau dapat sample sikit, boleh buat test burn.

Bulu bulu

Apabila bercakap mengenai selendang, bulu bulu sering dipanggil Polar Fleece dan dikenali secara meluas kerana keupayaan memanaskan dan tahan terhadap unsur semula jadi termasuk air, angin dan sejuk. Biasanya, bulu kutub diperbuat daripada bahan sintetik. Walau bagaimanapun, bulu sebenar ditenun daripada kot biri-biri yang dicukur atau kambing berambut panjang sebelum ia dibuat menjadi benang atau benang. Hari ini, selendang yang ditetapkan sebagai bulu 99.999% diperbuat daripada gentian tiruan. Walau bagaimanapun, kami mencadangkan untuk sentiasa menggunakan rambut semula jadi, seperti alpaca, sutera atau kasmir.

Bulu

Daripada bulu biri-biri dan pelbagai haiwan lain, bulu datang dalam pelbagai tekstur dan gaya bergantung pada cara ditenun, tetapi secara tradisinya sangat hangat dan tahan lama. Selalunya digunakan untuk selendang musim sejuk, bulu adalah sumber kehangatan dan perlindungan yang sangat baik terhadap pelbagai jenis unsur. Hari ini, bulu adalah salah satu bahan yang paling biasa ditemui dalam selendang di seluruh dunia.

Edelweiss Boutonniere Bulu Sutera Dua Sisi Oren, Corak Merah & Biru & Selendang Cek oleh Fort Belvedere

Edelweiss Boutonniere Bulu Sutera Dua Sisi Oren, Corak Merah & Biru & Selendang Cek oleh Fort Belvedere

Sutera Bulu Dua Sisi dalam Stripes dan Paisley oleh Fort Belvedere

Sutera Bulu Dua Sisi dalam Stripes dan Paisley oleh Fort Belvedere

Selendang Boleh Balik dalam Corak Bulu Sutera Merah, Merah dan Biru Terbakar - Fort Belvedere

FORT BELVEDERE

Selendang Boleh Balik dalam Corak Bulu Sutera Oren Terbakar, Merah dan Biru dan Cek

Bersaiz 180 x 35 cm. Dibuat di Itali.

Pautan pembelian

Cara Mengesan Tudung Berkualiti

1. Lihat pada tag gubahan Bahan. Itu akan menghilangkan semua gentian tiruan. Jika ia berkata bulu atau kasmir dsb. sentuh dan lihat jika anda menyukainya. Kualiti kasmir yang lebih baik adalah lebih lembut daripada yang rendah, namun, kadangkala kualiti yang lebih rendah juga agak lembut, tetapi ia akan menyebabkan pilling selepas beberapa kali haus. Malangnya, tiada cara untuk anda memikirkannya sebelum anda membeli.

dua. Saiz penting: Kebanyakan tudung lelaki bersaiz 150 cm x 30 cm/60″ x 12″. Masalahnya ialah, ini terlalu pendek untuk mengikat selendang dengan betul. oleh itu, dimensi yang sesuai untuk selendang kasmir, bulu atau Alpaca ialah 180 cm x 30 cm/72″ x 12″. Selendang sutera yang lebih nipis boleh menjadi 2-3 inci lebih lebar atau lebih panjang, tetapi itu sahaja. Jika tidak, ia terlalu besar di leher anda

3. Pinggiran : Ia adalah perkara keutamaan jika anda mahu pinggiran pada selendang anda tidak. Kedua-duanya sangat baik, dan walaupun selendang kasmir, bulu dan alpaka secara tradisinya disertakan dengan pinggir, selendang sutera tidak, itulah sebabnya ia perlu ditambah dalam langkah yang berasingan.

Empat. Ujian Bakar . Malangnya, banyak tudung disalahlabelkan, dan kadangkala ia mengandungi gentian tiruan walaupun tag mendakwa, 100% sutera, pashmina, sutera, bulu, dll. Satu-satunya cara praktikal untuk mengetahui komposisi bahan adalah dengan mengujinya di makmal iaitu masa intensif dan mahal. Jika anda mempunyai sedikit sampel atau pinggir, anda sentiasa boleh melakukan ujian terbakar. Bahan semulajadi terbakar berbeza dan bau berbeza. Sesetengah tudung mungkin dicampur, tetapi anda akan sentiasa tahu jika anda mempunyai beberapa gentian tiruan dalam selendang anda jika ia kelihatan seperti cair dan jika ia berbau seperti plastik terbakar.

bahanBagaimana ia TerbakarBauSisa
KapasMelecur, tidak cairseperti kertas atau kayu yang terbakarabu kelabu halus
Flax / LinenMelecur, tidak cairseperti kertas atau kayu yang terbakarabu kelabu halus
Bulu / Kasmir & bulu haiwan lainMelecur tetapi berhenti apabila dikeluarkan dari api, tidak cairbau yang kuat seperti terbakar rambut atau bulumanik berongga hitam yang boleh dihancurkan hingga menjadi serbuk hitam
suteraMelecur, tidak cairseperti rambut atau bulu yang terbakar, tetapi tidak sekuat bulu (sutera tidak mengandungi sulfur)manik berongga hitam yang boleh dihancurkan hingga menjadi serbuk hitam
DaerahMelecur, tidak cairseperti kertas atau kayu yang terbakarSisa
Poliestermengecut dari haba, cair, melecur mungkin menitiskimia, maniskrim keras atau manik berwarna hitam yang tidak boleh dihancurkan
nilonmengecut dari panas, cair, boleh terbakarsedikit seperti saderikrim keras atau manik berwarna hitam yang tidak boleh dihancurkan
Akrilikmengecut daripada haba, cair, melecur dan terpercikpedasmanik hitam keras yang boleh dihancurkan sebahagiannya
Asetatmengecut daripada haba, cair, terbakarseperti membakar kertas atau kayu dengan sedikit cukamanik hitam keras yang boleh dihancurkan sebahagiannya

Cara Mengikat Tudung

Belajar cara mengikat selendang dalam video ini oleh Sven Raphael Schneider - pengasas Gentleman's Gazette & Fort Belvedere.

Tudung Boleh Balik Sutera Bulu dengan Paisley & Jalur Hijau & Biru oleh Fort Belvedere

Tudung Boleh Balik Sutera Bulu dengan Paisley & Jalur Hijau & Biru oleh Fort Belvedere

Bulu Dua Sisi Sutera Biru Diraja & Merah Polka Paisley & Selendang Glen oleh Fort Belvedere

Bulu Dua Sisi Sutera Biru Diraja & Merah Polka Paisley & Selendang Glen oleh Fort Belvedere

Merah Burgundy dan Tudung Biru Sutera Bulu Dua Sisi oleh Fort Belvedere

Merah Burgundy dan Tudung Biru Sutera Bulu Dua Sisi oleh Fort Belvedere

Selendang Boleh Balik Burgundy dengan Micropattern oleh Fort Belvedere

FORT BELVEDERE

Selendang Boleh Balik dalam Motif Bulu Sutera Merah Burgundy dan Biru serta Paisley

Sutera - Benang Bulu. Dibuat di Itali.

Pautan pembelian

Penyelenggaraan Tudung

Sebaik sahaja anda selesai memakai selendang anda, lipat dan biarkan ia berbaring atau digantung, tetapi jangan hanya memasukkannya ke dalam poket kot anda. Kami mendapati lipatan adalah cara yang paling mudah, paling mudah. Apabila anda berada di luar rumah, gantungkan selendang di atas penyangkut kot dan jangan hanya memasukkannya ke dalam lengan baju anda kerana itulah cara kebanyakan selendang hilang. Jika selendang anda berkedut, anda boleh mengukusnya dengan api perlahan. Jika anda ingin memastikan tidak merosakkan permukaan, gunakan kain kapas nipis di antara seterika dan selendang. Kadang-kadang wap mudah dari pengukus atau seterika akan berjaya.

Jangan basuh tudung anda di tempat cucian, walaupun sesetengah mesin yang lebih baharu mempunyai kitaran lembut dan program kasmir. Sama ada bawa mereka ke pembersih kering atau basuh selendang menggunakan sabun cecair supertepu. Tekan perlahan-lahan air dari kasmir yang telah dibasuh (jangan diperas) dan biarkan ia kering di udara tergantung. Berat air akan memastikan ia akan kering tanpa kedut. Jangan masukkan ke dalam pengering pakaian!

Kesimpulan

Tudung telah lama menjadi bahagian penting dan penting dalam pakaian leher untuk lelaki dan wanita. Hari ini, sama seperti tahun-tahun lepas, selendang adalah cara yang sangat popular untuk lelaki untuk menambah bakat peribadi pada almari pakaian mereka. Walaupun wanita dikurniakan pelbagai aksesori, kita sebagai lelaki cenderung memiliki almari pakaian yang lebih tradisional yang menghalang personaliti kita daripada menyerlah. Tudung, selain memberikan kehangatan, adalah cara yang luar biasa untuk meningkatkan almari pakaian dan menambah personaliti itu pada pakaian anda.

Artikel ini ditulis oleh Sven Raphael Schneider dan J.A. Shapira.