Panduan Wiski Kanada

Panduan Wiski Kanada

Wiski Kanada sering diabaikan sebagai setanding dengan kualitinya Scotch , Irish , Amerika dan juga rakan sejawat Jepun. Walau bagaimanapun, di mana Kanada benar-benar cemerlang adalah apabila ia datang untuk menghasilkan semangat yang mudah untuk mencampurkan minuman dengannya.

Isi kandunganKembangkanRuntuh
  1. Sejarah Wiski Kanada
  2. Apa yang Membezakan Wiski Kanada?
  3. Botol yang disyorkan
  4. Kesimpulan

Berada dari utara putih yang hebat, adalah baik untuk memberi penghormatan kepada rumah saya dengan berani mengangkat wiski kami ke alas dan mengaraknya sebagai unggul dan luar biasasemangatuntuk tatapan seluruh dunia.

Nah, anda tidak akan melihat saya melakukan itu dalam masa terdekat.Ia bukan kerana fakta bahawa wiski Kanada tidak baik. Ini semata-mata kerana saya rasa ia terlalu ringan. Sebagai Scotch peminum, saya lebih suka dram yang lebih peatier dan berasap, sedangkan, sama dengan wiski Ireland, wiski Kanada adalah antara minuman keras yang paling ringan dan paling mudah untuk dimakan, menjadikannya sesuai untuk dicampur atau sebagai pengenalan kepada mereka yang baru dalam permainan wiski.

Bukan untuk mencadangkan ada apa-apa yang salah dengan wiski Kanada. Ramai, ramai orang menyukainya secara langsung, termasuk mereka yang juga menikmati Scotch. Malah, saya mempunyai beberapa rakan yang lebih suka Gibson atau Kelab Kanada berbanding rakan sejawat Scotch atau Ireland, namun masih menikmati Lagavulin atau Laphroaig apabila Gibson atau CC tidak tersedia.

Wiski Gibson

Wiski Gibson

Sejarah Wiski Kanada

Wiski Kanada sebenarnya mempunyai sejarah yang cukup terkenal, terkenal dengan zamannya di mana ia telah dirampas ke Amerika semasa pusat larangan. Pada tahun 1769, kilang penyulingan pertama dibuka di Quebec oleh seorang lelaki bernama John Molson, dan pada pertengahan 1800-an terdapat lebih daripada 200 kilang penyulingan yang aktif menghasilkan di seluruh Kanada.

Ramai orang sering tertanya-tanya mengapa wiski Kanada dieja sama dengan Scotch dan tanpa e. Ini adalah kerana sejumlah besar peneroka Scotland yang datang ke Kanada, yang merupakan mereka yang bertanggungjawab untuk permulaan pengeluaran wiski Kanada. Memandangkan mereka menggunakan proses yang sama yang diterima pakai dari rumah di Scotland, ia juga telah memutuskan untuk mengekalkan ejaan yang sama, kerana penyuling ini percaya produk mereka serupa, dari segi rasa dan juga kualiti.

Walau bagaimanapun, satu ramuan, wiski Kanada yang benar-benar memisahkan daripada Scotch ialah penggunaan jagung. Serupa dengan Bourbon Amerika , Kanada telah menikmati memanfaatkan populasi jagung yang melimpah yang ditanam di seluruh tanahnya yang luas. Nota yang menarik ialah selalunya wiski Kanada hanya dirujuk sebagai wiski Rye atau Rye. Ini bukan kerana rai adalah bahan utama, tetapi kerana rai mempunyai kuasa yang sangat kuat terhadap rasa wiski. Lebih banyak rai digunakan dalam kumpulan, lebih pedas nota. Sangat jarang, rai digunakan sebagai bahan majoriti, dan selalunya hanya membentuk peratusan yang sangat kecil daripada senarai ramuannya.

Larangan

Mungkin ramai yang tidak sedar, tetapi Kanada juga mempunyai larangannya sendiri dari 1916 hingga 1917. Namun, disebabkan larangan Amerika, wiski Kanada dikenali di seluruh dunia.

Pada tahun 1920, sehingga 1933, kerajaan Amerika mengharamkan penjualan semua minuman keras di seluruh negara. Malah, bukan sahaja penjualan minuman keras diharamkan, tetapi juga pengimportan, pengeluaran dan pengangkutannya ke mana-mana sahaja di bumi AS. Walaupun pemilikan dan penggunaan persendirian tidak menyalahi undang-undang di kebanyakan Negeri, masih terdapat banyak wilayah yang mengambilnya dalam tangan mereka sendiri untuk menghalangnya di rumah mereka.

Ini adalah isu yang sangat diperdebatkan, kerana pada zaman itu, roh tertentu dilihat sebagai ubat dan tahap ketagihan adalah melalui bumbung. Ramai yang percaya ini adalah cara kerajaan mengawal mereka dan disebabkan itu, kumpulan bergabung dengan matlamat secara haram rum -membawa alkohol ke AS dari negara jiran seperti Kanada.

Dengan jenayah terancang menguasai Atlantic City, New York dan Chicago, kumpulan perusuh seperti Al Capone menukar keutamaan dan mula menumpukan perhatian kepada pengimportan dan penjualan alkohol haram. Baru-baru ini, seluruh rancangan TV dipanggilpelantar laluan empayarberkembang di sekelilingnya.

Walaupun terdapat (jelas) rekod yang sangat terhad kerana ia terpakai kepada berapa banyak wiski Kanada yang dituangkan secara haram ke Amerika, diketahui umum bahawa speakeasies Selatan mengalir.Contoh yang sempurna ialahHiram Walkerkilang penyulingan masukWindsor, Ontario, yang dengan kemalangan gembira berada tepat di seberang sungaidaripadaDetroit dan semasa larangan adalah tapak utama bagi pencuri untuk menyeludupnya merentasi sempadan menggunakan bot laju dan kecil.

Selepas tamat larangan, Pentadbiran Alkohol Persekutuan percaya bahawa wiski Kanada adalah serupa dengan Tylenol, penawar-semua untuk banyak penyakit Amerika dan ubat yang hebat untuk kesakitan, sesuatu yang ramai orang Kanada yang saya kenali mungkin bersetuju dengannya.

Pada tahun 1933, FAA mengimport 3,314,443 gelen wiski Kanada, yang kebanyakannya adalah Seagrams, ke Amerika Syarikat untuk diperuntukkan kepada pelbagai klinik perubatan, hospital, farmasi, dan bangunan awam lain termasuk perpustakaan. Tindakan inilah yang mengesahkan kedudukan Kanada dalam pasaran wiski global.

Apa yang Membezakan Wiski Kanada?

Wiski Kanada, sering dirujuk sebagai wiski rai biasanya dibuat daripada gabungan pelbagai bijirin yang diadun bersama dalam harmoni. Paling biasa ialah barli, jagung, rai dan gandum, dengan jagung menjadi yang paling ditekankan.

Gayanya cenderung paling hampir dengan wiski campuran Ireland sebagai semangat yang ringan dan sedap yang sering digambarkan sebagai licin dan lembut dengan sedikit kesan gambut.

Tidak seperti kebanyakan negara, peraturan Kanada untuk wiski sangat luas dan membenarkan semangat dicampur dengan pelbagai jenis minuman keras lain yang boleh termasuk bourbon,sherry, brendi dan juga cecair berperisa bukan alkohol. Penyulingan mengikut undang-undang berlaku dalam lajur pegun dan mesti matang selama sekurang-kurangnya tiga tahun sebelum dikeluarkan kepada umum.

Malah, salah satu penjual terbaik di dunia ialah Crown Royal, yang kilang penyulingannya hanya beberapa minit dari rumah musim panas keluarga saya.

Wiski Kelab Kanada

Wiski Kelab Kanada

Kelab Kanada Kumpulan Kecil Sherry Cask

Salah satu daripada beberapa wiski Kanada yang saya nikmati kemas atau dengan percikan air. Tong sherry adalah bukti bahawa Kanada mampu menghasilkan semangat yang boleh menjadi lebih daripada sekadar bahan lain dalamkoktel. Pembotolan khusus ini menggunakan kuantiti yang sangat kecil adunan terbaik Canadian Club yang berumur sekurang-kurangnya lapan tahun dalam tong oak putih sebelum matang dua kali ganda dalam tong sherry Fino yang diimport dari Jerez, Sepanyol.

Pewarnaannya hampir sama dengan apa yang saya akan gambarkan sebagai gangsa yang indah dengan hidung yang menampilkan buah-buahan yang kuat dengan hanya sedikit kayu oak dan letupan sherry. Rasa di lelangit penuh dengan buah tin, sultana dan kurma dengan sedikit sentuhan vanila, oak hangus dan bijirin panggang.

Kemasannya selembut rasa tanpa sedikit pun gambut. Ia sangat manis dan bertahan untuk masa yang agak lama sebelum menyelubungi mulut anda dengan akhir kayu oak yang halus.

Canadian Club Small Batch 12 Tahun

Jika anda sedang mencari sesuatu yang lebih mantap dalam perisa daripada tong sherry, cuba 12 tahun.

Ia mempunyai profil rasa barli yang kuat dan merupakan peningkatan yang hebat daripada wiski lain dalam barisan Canadian Club. Berumur 12 tahun dalam tong bourbon, ia boleh dimakan dengan kemas, tetapi saya lebih suka dalam koktel klasik seperti Manhattan atau Old Fashioned.

Warnanya lebih seperti emas daripada gangsa dan hidungnya lembut tetapi berkrim dengan pernyataan buah yang kuat. Rasanya sepadan dengan vanila dari tong bourbon yang hangus dan sedikit rempah yang sepadan dengan madu dan oak.

Kemasannya sedikit lebih panjang daripada tong sherry dan jauh lebih kering dengan letupan butterscotch yang kuat dan sedikit asap.

Wiski Diraja Mahkota

Wiski Diraja Mahkota

Crown Royal Cask No. 16

18 adalah yang dianggap ramai sebagai kemuncak barisan Crown Royal. Ia adalah campuran unik lebih daripada lima puluh wiski berbeza yang diadun bersama sebelum disiapkanCognactong yang diimport dari hutan Limousin.

Malangnya, saya hanya mencuba wiski ini sekali dan tidak mengambil perhatian mengenainya. Apa yang saya boleh beritahu anda ialah ia adalah wiski yang jauh lebih kompleks berbanding kebanyakan dram Kanada yang lain. Ia boleh dimakan dengan kemas tetapi saya tidak akan mengesyorkannya untuk mereka yang belum lagi minum wiski tanpa campuran secara tetap.

Gibson's Rare 18 Year

Jika anda bertanya pendapat saya tentang Gibson's Sterling, saya akan memberitahu anda untuk pergi minum bir. Sterling adalah menjijikkan pada pendapat saya, tetapi 18 tahun adalah kira-kira sebaik mungkin.

Botol kedua yang saya boleh tahan untuk tidak dicampur, dram ini adalah halus dan baldu dengan lapisan yang kaya dengan aroma dan rasa yang kompleks yang sering tidak kelihatan dalam semangat Kanada.

Hidungnya kaya dan manis penuh dengan gula perang hangat dan buah-buahan. Lelangit berbadan sederhana dengan waft vanila dan rai, digantikan dengan madu dan buah-buahan kering. Kemasannya panjang, kurang kompleks, tetapi masih sama luar biasa apabila ia datang.

Glenora

Glenora ialah wiski yang menarik kerana ia berasal dari Nova Scotia yang terkenal dengan komuniti Scotland, Ireland dan Gaelic. Apa yang benar-benar memisahkannya daripada pek yang lain ialah ia merupakan kilang penyulingan malt tunggal yang pertama di Kanada dan, tunggu untuk itu… menamatkan proses penuaan dalam tong wain ais.

Glenora mempunyai sejarah bergelora dan selama bertahun-tahun telah berperang dengan Persatuan Wiski Scotch yang percaya bahawa Glen dalam nama itu, berkemungkinan mengelirukan pembeli yang tidak curiga yang mungkin secara tidak sengaja mempercayainya sebagai Scotch.

Di samping itu, Glenora terkenal sebagai mesra pengunjung yang merupakan sesuatu yang tidak diketahui oleh banyak kilang penyulingan di Kanada. Malah, kebanyakannya tidak membenarkan pelawat memasuki kilang penyulingan, malah ada yang melarang media dan perwakilan melawat kemudahan mereka.

Glenora ialah pembotolan yang unik, paling terkenal selama 10 tahun. Hidungnya penuh dengan maple Kanada dan vanila dengan sedikit warna oren, coklat dan ceri. Lelangit pedas dengan cetusan besar ceri dan maple lagi. Kemasannya adalah bahagian kegemaran saya yang mempunyai nota jelas pai epal dengan kesegaran halia.

Ini adalah pembotolan yang sering saya pilih untuk dicampur dengan koktel yang lebih ringan dan yang biasanya saya tidak suka langsung.

Forty Creek - Wiski Kanada

Forty Creek – Wiski Kanada

Forty Creek dan Kelab Kanada

Dua botol berbeza dari dua syarikat berbeza, saya telah memasangkannya bersama-sama untuk satu sebab; mereka adalah moonshines wiski Kanada.

Mengapa mereka ada dalam senarai saya yang disyorkan roh yang anda tanya? Jawapannya mudah sahaja. Ia adalah beberapa botol terbaik untuk ada di rak anda untuk mereka yang tidak menghargai, atau yang hanya mahukan Rye dan Coke.

Saya tidak akan merasai nota mengenai ini. Mereka tidak berbaloi dengan masa. Apa yang anda perlu tahu tentang dua botol ini ialah ia adalah Smirnoff dan Bacardi dari dunia wiski. Hebat untuk mencampurkan, tetapi berasa sakit jika anda bercadang untuk meminumnya terus.

Untuk resipi koktel, sila lihat whisk(e)y kami yang lainpanduan.

Kesimpulan

Hari ini, terdapat 500 roh suling Kanada dan tidak sukar untuk mencari beberapa minuman yang akan anda nikmati. Walaupun wiski agak lembut jika dibandingkan dengan Scotch, ia mempunyai profil rasa unik yang jelas dan kerumitan yang diberikan oleh Rye.

Akhirnya, wiski Kanada mungkin bukan pilihan pertama saya, tetapi ia memegang tempat istimewa di hati saya dan di bar saya. Ia adalah drama yang sempurna untuk pendatang baru yang dimatikan oleh kekerasan Scotch dan ia benar-benar bersinar dalam pelbagai jenis koktel campuran (klik di sini untuk mengetahui lebih lanjut tentang alatan dan pencampuran). Apatah lagi, anda tidak boleh salah dengan harga.

Untuk maklumat lanjut tentang Wiski Kanada, lihat di www.canadianwhisky.org , yang turut menyediakan beberapa gambar untuk artikel ini.

Roh dan Panduan Koktel

tekan di sini