Patek Philippe Calatrava: Kesederhanaan yang Rumit

Primer Patek Philippe Calatrava

Diperkenalkan pada tahun 1932, jam tangan Patek Philippe Calatrava telah menjadi sinonim dengan keanggunan bersahaja dalam dunia jam tangan mewah. Dalam panduan ini, kami akan meneroka sejarah salah satu jam tangan terbaik dunia dan membincangkan pelbagai model serta reputasinya di pasaran mewah.

Isi kandunganKembangkanRuntuh
  1. Patek Philippe
  2. Sejarah Jam Tangan Tanda Tangan Patek
  3. Rangkaian Model Calatrava
  4. Kejayaan Patel Philippe dalam Industri
  5. Siapa yang Patut Memiliki Calatrava
  6. Di mana untuk Membeli Jam Tangan Patek Philippe Calatrava
  7. Kesimpulan

Patek Philippe

Tahun itu ialah 1839 dan seorang pembuat jam dari Poland bernama Antoni Patek mula membuat jam tangan poket di Geneva bersama rakan dan rakan kongsinya Franciszek Czapek. Dianggap sebagai perintis dalam pembuatan jam, Patek memutuskan untuk meninggalkan rakannya setengah dekad kemudian. Pada tahun 1845, beliau bekerjasama dengan pembuat jam tangan legenda Perancis Adrien Philippe yang terkenal dengan ciptaan mekanisme penggulungan tanpa kunci. Pada tahun 1851, mereka mengasaskan jenama yang dikenali sebagai Patek Philippe & Co. Trailblazers dalam industri jam tangan Switzerland, mereka tidak lama lagi membangunkan reputasi di seluruh dunia mempunyai pencipta tangan sepersekian detik, kalendar kekal, pengulang minit dan kronograf.

Hanya beberapa tahun sebelum permulaan Perang Dunia II, Agensi Pemerhati Henri Stern di New York membawa jenama itu kepada rakyat Amerika yang kaya, di mana ia mula dijual sebagai jenama saudara Universal Genève. Pengarang jam tangan terkenal bagi buku rujukan rasmi Patek Philippe vintaj, Alan Banbery, bekas ahli horologi untuk Gerrard & Co di London, mengambil alih pemerintahan dan menjadi pengarah jualan mereka pada pertengahan 1960-an.Terkenal kerana mencipta jam tangan terbaik di dunia, Patek Philippe telah menghasilkan beberapa perkara yang dianggap oleh pengkritik sebagai jam tangan paling boleh dikumpul pernah direka. Terkenal kerana menghasilkan keseluruhan jam tangan daripada reka bentuk hingga pengedaran dalaman, Patek telah menetapkan bar untuk seluruh industri jam tangan Switzerland.

Sejarah Jam Tangan Tanda Tangan Patek

Patek Philippe tidak memperkenalkan jam tangan utamanya sehingga tahun 1932 selepas pasti semua reka bentuk sebelumnya telah memuncak dalam penciptaan jam tangan yang sempurna yang layak mendapat perhatian pelanggan mereka. Penghormatan kepada reka bentuk dan seni bina Bauhaus Jerman serta falsafah avant-garde Patek Philippe, nama Calatrava berasal daripada salib yang digunakan sebagai lambang pembuat jam.

Seorang pemurni Calatrava untuk Lelaki moden

Seorang pemurni Calatrava untuk Lelaki moden

Jam tangan pertama yang dihasilkan oleh Patek Philippe ialah Ref. 96. Walaupun usianya sudah tua, jam tangan vintaj masih terjual hari ini dengan harga lebih daripada kebanyakan Rolexes dan boleh mendapatkan lebih daripada $30,000 dengan mudah.

Rujukan Manual Patek Philippe Calatrava Pra-Milik 96 Sekitar 1970-an

Rujukan Manual Patek Philippe Calatrava Pra-Milik 96 Sekitar 1970-an

Dengan diameter hanya 31mm dengan sarung tipis 9mm tebal, Ref. 96 adalah pengubah permainan dalam dunia jam tangan kerana reka bentuknya yang nipis, indah dan enjinnya yang luar biasa. Dengan pergerakan permata 18 manual yang dilengkapkan dengan jalur Geneva pada jambatan gaya jam poket, Ref 96 adalah salah satu yang paling jam tangan yang boleh dikumpul di dunia.

Dianggap sebagai jam tangan grail abadi, sarung bulat sempurna itu merupakan gambaran langsung pergerakan bulatnya dan kelembutan dailnya mempamerkan kejelasan yang jarang ditemui pada jam tangan. Ia adalah, semua perkara dipertimbangkan, mempamerkan kesucian dan rahmat.

Calatrava yang indah sedia untuk sehari di pejabat

Calatrava yang indah sedia untuk sehari di pejabat

Walaupun 37 model dikeluarkan sejak kelahiran Calatrava, reka bentuk sebenar hampir tidak berubah. Terkenal dengan garisan anggun dan keanggunan yang bersahaja, jam tangan itu telah bertahan selama berabad-abad berkat kesederhanaannya yang bertindak sebagai pembalut untuk salah satu pergerakan yang paling rumit dan cantik yang pernah dicipta. Pergerakan telah berubah sedikit berdasarkan model, dan ia sentiasa diubah suai.

Tidak kira sama ada jam tangan anda 34mm atau 36mm, mempunyai sarung yang lebih nipis, corak hobnail klasik atau bezel yang digilap lebar, tidak silap Calatrava kerana ia boleh dikenali serta-merta tanpa mengira model. Patek Philippe telah lama menggunakan slogan bahawa anda sebenarnya tidak pernah memiliki Patek Philippe; anda hanya menjaganya untuk generasi akan datang.

Model kasual cantik Calatrava

Model kasual cantik Calatrava

Dalam kes Calatrava, tiada apa yang lebih tepat. Jam itu terkenal dengan jangka hayatnya. Ia sering berlalu dari generasi ke generasi dan masih terus berdetik kerana bahan yang digunakan, ketukangan yang digunakan dalam mencipta setiap jam dan hakikat bahawa setiap jam tangan dibuat oleh tangan pembuat jam terulung di dunia. Walaupun banyak pembuat jam lain telah dituduh membuat kurang jam tangan berkualiti dalam beberapa tahun kebelakangan ini, Patek telah mengekalkan usahanya untuk mencapai kesempurnaan dan terus menghasilkan jam tangan grail yang dihormati kerana kualiti dan keseniannya berbanding pesaing.

Calatrava Range of Models

Daripada 37 model yang dihasilkan dalam rangkaian Calatrava, yang paling popular ialah 3919 yang menampilkan guilloché ikonik. Bezel Clous de Paris yang diperkenalkan oleh Patek pada tahun 1985. Walaupun Patek teragak-agak untuk mengikuti menonton dan trend gaya , mereka bersara model itu dan menggantikannya pada tahun 2006 dengan model 5119 yang lebih besar, kerana lelaki mula memilih jam tangan yang lebih besar. Ramai pengumpul telah meluahkan rasa tidak senang mereka dengan Patek tunduk kepada trend itu. Walau bagaimanapun, Patek tetap teguh dalam usaha mereka dan tidak mendengar pendapat popular. Mereka sekali lagi menggantikan Ref. 96 pada tahun 2004 dengan 5196 yang jauh lebih besar. Penjelmaan semula 96 asal ini menampilkan reka bentuk ikonik yang sama yang dipuji oleh 96 tetapi menambahkan beberapa keangkuhan tambahan. Mereka mengambilnya daripada jam tangan bersaiz lebih kecil (yang kini dianggap sedikit feminin jika dibandingkan) kepada jam tangan yang lebih besar yang telah menjadi biasa, kepada 37mm yang lebih konservatif dan menambah pergerakan berkaliber 215PS yang terkenal. Walaupun beberapa pengumpul tulen kecewa dengan pengubahsuaian itu, hari ini 5196 dianggap sebagai model paling cantik dan paling tradisional di semua koleksi Patek Philippe kerana reka bentuk tulennya yang meniru reka bentuk Calatrava sulung.

Tali kulit berjenama Patek yang cantik

Tali kulit berjenama Patek yang cantik

Hari ini, kebanyakan rujukan (iaitu Ruj 96)tersedia datang dalam emas kuning, emas mawar dan emas putih antara logam berharga lain. Walaupun dail berbeza berdasarkan model, kebanyakan dail adalah muka putih atau krim standard dan sesetengah model juga menampilkanmuka hitam elegan untuk dipakai malam. Masih terdapat model lain seperti 6000G-012 yang menggunakan sunburst biru yang jauh lebih kontemporari dan dail kelabu keperakan. Di seluruh julat, Calatrava standard hanya menampilkan paparan satu jam dan minit, kadangkala dengan beberapa saat. Terdapat beberapa model yang turut menampilkan fungsi tarikh seperti 5227. Walau bagaimanapun, model ini cenderung kurang popular. Walaupun Patek telah menggunakan pergerakan kuarza dalam jam tangan lain, Calatrava hanya menampilkan pergerakan manual atau automatik dan dianggap sebagai salah satu enjin terbaik pernah dicipta. Keseluruhan jam tangan dibuat secara manual dan model baharu bermula pada harga berpatutan hanya $19,000 yang mungkin kelihatan mahal kepada bukan pengumpul tetapi agak kompetitif dalam dunia horologi berharga tinggi. Jika dibandingkan dengan seni halus , Patek Philippe ialah Picasso dunia jam tangan dan apabila anda membeli Calatrava, anda akan mendapat sekeping asli.

5227G yang ikonik

5227G yang ikonik

Kejayaan Patel Philippe dalam Industri

Di peringkat global, Patek Philippe dianggap sebagai pembuat jam paling berprestij di dunia dan ahli apa yang dipanggil pengumpul sebagai triniti suci pembuat jam (Patek, Audemars Piguet , Vacheron Constantin). Dan walaupun Calatrava adalah model utama mereka, ia telah menjadi lebih kompleks dan rumit komplikasi dan ultra-komplikasi yang telah menjaringkan Patek Philippe mereka rekod dunia . Walaupun model Calatrava menjual pada harga yang agak tinggi untuk kedua-dua jam tangan baharu dan vintaj, jam tangan lain yang jarang ditemui telah mengukuhkan kedudukan Patek Philippe sebagai peneraju Pembuat jam tangan Switzerland .

Henry Graves Supercomplication yang dihasilkan pada tahun 1933 untuk jurubank terkenal ialah jam tangan poket dengan 24 komplikasi. Pada tahun 1999, ia telah dilelong oleh Sotheby dan dijual dengan harga $11 juta kepada Sheikh Saud Bin Mohammed Bin Ali Al-Thani daripada keluarga diraja Qatar. Pada masa itu, ia dianggap sebagai jam tangan paling mahal pernah dijual, tetapi pada 2014, ia memecahkan rekod lamanya dan dijual semula di lelongan Sotheby dengan harga $24 juta.

Jam tangan terkenal lain yang dijual untuk nombor rekod termasuk:

  • A kronograf Jam Tangan Patek Philippe dijual pada 10 Mei 2010 dengan harga 6.26 juta franc Swiss ($5.50 juta AS) kepada Muzium Switzerland melalui Christie's di Geneva.
  • A 1953 Patek Philippe Ruj. Kronograf 2499 dalam emas kuning yang menampilkan kalendar kekal dan paparan fasa bulan yang dijual dalam talian melalui Auctionata kepada pengumpul yang berpangkalan di California pada harga $611,000 AS)
Kronograf Patek Philippe Ref 2499 yang terkenal

Kronograf Patek Philippe Ref 2499 yang terkenal

Siapa yang Patut Memiliki Calatrava

Calatrava ialah jam tangan yang ideal untuk sesiapa sahaja yang mencari jam tangan pakaian klasik dengan rupa klasik yang abadi. Jika anda mempunyai wang, ia menjadikan hadiah peringatan yang sempurna untuk pencapaian atau sebagai jam tangan untuk koleksi peribadi anda.

Tidak seperti kebanyakan jam tangan, jam tangan Patek Philippe cenderung mengekalkan nilainya dari semasa ke semasa. Mereka membuat kepingan pusaka yang sangat baik dan sesuai untuk kebanyakan persekitaran pejabat serta urusan rasmi.

Di mana untuk Membeli Jam Tangan Patek Philippe Calatrava

Disebabkan oleh prestij jam tangan dan reka bentuknya yang agak ringkas, Calatrava kekal sebagai salah satu jam tangan paling palsu di dunia hari ini. Malah, terdapat banyak tiruan yang dihasilkan dengan begitu baik memerlukan pengumpul jam tangan yang berpengalaman untuk membukanya dan melihat pergerakan sebelum mereka dapat menentukan sama ada ia benar-benar palsu. Oleh sebab itu kami tidak mengesyorkan pembelian dalam talian atau melalui peniaga pasaran kelabu melainkan anda seorang pengumpul jam tangan yang berpengalaman atau ia dijual melalui pengedar yang sangat terkenal yang berdiri di belakang produk. Kadangkala, terdapat tawaran hebat yang boleh didapati di eBay tetapi risiko selalunya tidak berbaloi dengan ganjaran.

Calatrava yang asli

Calatrava yang asli

Terdapat pepatah bahawa jika perjanjian itu terdengar terlalu bagus untuk menjadi kenyataan, ia mungkin benar. Malangnya, penipu telah menggoyang-goyangkan perkara ini disebabkan oleh Calatrava titik harga yang tinggi dan selalunya akan menjual tiruan ini untuk jumlah wang lucah yang hanya beberapa ribu kurang daripada yang anda akan bayar untuk yang sebenar. Memandangkan kebanyakan orang akan menyedari bahawa Calatrava yang dijual pada harga $200 di eBay pastinya adalah palsu, penjual ini akan menetapkan harganya pada $15,000 atau $10,000, tetapi jam tangan yang akan anda miliki mungkin hanya bernilai beberapa ratus dolar sahaja.

Calatrava tiruan dijual dalam talian

Calatrava tiruan dijual dalam talian

Oleh itu, kami amat mencadangkan hanya membeli daripada peruncit sah, butik berjenama Patek Philippe atau kedai vintaj yang bereputasi seperti Tourneau .

Contoh replika Calatrava yang dibuat dengan baik yang dijual dalam talian kepada pembeli yang tidak curiga

Contoh replika Calatrava yang dibuat dengan baik yang dijual dalam talian kepada pembeli yang tidak curiga

Kesimpulan

Calatrava ialah salah satu jam tangan terbaik yang pernah dicipta dan mungkin jam tangan pakaian paling klasik yang boleh dimiliki oleh seorang lelaki. Seperti yang mahal karya seni , ini lebih daripada sekadar jam tangan. Ia adalah pusaka yang akan diwarisi dari satu generasi ke generasi seterusnya.

Adakah anda memiliki Calatrava? Apakah kegemaran anda jam tangan pakaian ?