Patutkah Anda Memakai Jaket dengan T-shirt?

tshirt jaket berskala 3840x2160

Pada bulan-bulan yang lebih panas tahun ini, adalah wajar untuk cuba mengurangkan bilangan lapisan anda akan pakai setiap hari. Lagipun, dengan lebih sedikit pakaian pada badan anda, anda biasanya akan kekal lebih sejuk.

Isi kandunganKembangkanRuntuh
  1. Bolehkah Seseorang Memadankan Baju-T Dengan Jaket dengan Berkesan?
  2. Sebab Tidak Cuba Memakai T-Shirt Dengan Jaket
  3. Cara Menarik T-Shirt Dengan Kombo Jaket
  4. Alternatif Bergaya yang Disyorkan
  5. KESIMPULAN

Walaupun begitu, situasi yang berbeza memerlukan yang berbeza etika berpakaian . Sehari di pantai mungkin sesuai dengan seluar pendek dan baju ringkas tetapi mesyuarat perniagaan musim panas di pejabat masih memerlukan sesuatu yang lebih formal malah dalam rangka kerja umum ini, berpakaian sedikit lebih daripada yang lain masih sesuatu yang boleh dilakukan. Sebagai contoh, memakai a baju polo , seluar pendek yang lebih berpakaian dan kasut bot untuk barbeku akan kelihatan jauh lebih bergaya daripada hanya memakai a t-shirt , seluar pendek kargo dan sandal.

Bolehkah Seseorang Memadankan Baju-T Dengan Jaket dengan Berkesan?

Jawapan kami, secara ringkasnya, ialah kami tidak akan mengesyorkannya dengan tepat. Terdapat pelbagai pilihan lain yang lebih bergaya di luar sana. Namun, jika anda benar-benar ingin memasangkan kedua-dua pakaian ini bersama-sama, ada cara untuk melakukannya yang lebih baik daripada yang lain.Oleh itu, mari kita cuba menangani alasan di sebalik mengapa seseorang mungkin mahu memasangkan kedua-dua artikel pakaian ini bersama-sama:

  • Pertama, ia pastinya memberikan suasana kasual dalam skala keseluruhan formaliti, ia mungkin akan berada di bawah kasual pintar dalam pakaian kasual penuh.
  • Kedua dan mungkin lebih praktikal bercakap, ia boleh menjadi panas semasa musim panas. Memandangkan kemeja-t tidak selalunya mempunyai lengan panjang, anda akan mengeluarkan sedikit lebihan itu kain daripada bingkai anda dan dengan itu kekal lebih sejuk.
Skala Formaliti Kod Pakaian

Skala Formaliti Kod Pakaian

Sebab Tidak Cuba Memakai T-Shirt Dengan Jaket

Mereka Berada Pada Tahap Formaliti Yang Sangat Berbeza

Apabila mana-mana pakaian dengan tahap formaliti yang sangat berbeza digandingkan, keseluruhan formaliti pakaian itu condong ke bawah, bukan ke atas. Dalam erti kata lain, menggandingkan kemeja-t dengan jaket tidak mendandankan baju-t, ia hanya memakai jaket.

Ia Akan Membuat Anda Kelihatan Bertarikh

Ketinggian trend pemakaian t-shirt dan jaket bersama-sama datang pada tahun 1980-an seperti yang mungkin dicontohkan terbaik oleh rancangan TV, Miami Vice. Bukan sahaja kemeja-T dipakai dengan jaket malah penuh saman tetapi potongan dan warna masing-masing adalah longgar dan cerah. Jika anda cuba memakai t-shirt dengan jaket hari ini walaupun pakaiannya lebih kemas dan warnanya lebih disenyapkan, kebanyakan persatuan pertama orang masih akan berada di era 80-an dan anda akan mempunyai kesan umum seperti kelihatan seperti kemunduran.

Naib Miami

Naib Miami


Anda mungkin tertanya-tanya bagaimanakah ini berbeza dengan pujian yang kerap oleh Gentleman's Gazette terhadap fesyen awal abad ke-20? Nah, jawapan mudah sekarang ialah tahun 1980-an hanya cukup bertarikh sehingga kebanyakan fesyen mereka tidak bergaya lagi tetapi masih, cukup terkini sehingga beberapa trend tersebut masih kekal. Dalam erti kata lain, ia adalah semacam lembah yang luar biasa dari segi masa sekarang dan terperangkap di tengah-tengah, memakai beberapa fesyen 80-an yang jelas ini hanya akan membuatkan anda kelihatan ketinggalan zaman dan bukannya seperti seseorang yang meraikan pilihan gaya yang lebih awal ini era.

Terdapat Alternatif yang tidak berkesudahan

Akhir sekali, terdapat sejumlah besar alternatif yang lebih bergaya yang boleh anda gunakan daripada memasangkan baju-t dan jaket bersama-sama.

Cara Menarik T-Shirt Dengan Kombo Jaket

David Gandy

David Gandy

Pilih Leher Krew Daripada Leher V

Leher krew sedikit lebih sederhana dan akan mengurangkan beberapa getaran 80-an itu. Dari segi kesesuaian, t-shirt tidak boleh terlalu longgar atau terlalu ketat. Jika t-shirt itu longgar, anda hanya akan kelihatan selekeh dan tidak disatukan dengan baik dan jika t-shirt terlalu ketat, anda hanya akan kelihatan seperti anda mempunyai sesuatu untuk dibuktikan atau anda sedang mencuba. untuk menonjolkan fizikal anda.

baju penyata pastinya tidak molek

baju penyata pastinya tidak molek

Jauhi Warna & Corak Berkilauan

Perkara ini tidak perlu diperkatakan tetapi sama sekali tiada tee grafik, noktah. Warna pepejal dan disenyapkan atau mungkin corak halus seperti a Jalur Breton akan membantu untuk memformalkan t-shirt hanya sedikit dan membawanya sedikit lebih selaras dengan formaliti jaket. Jika anda masih mahu memasukkan beberapa warna dan corak ke dalam pakaian anda, anda boleh melakukannya dengan menggunakan jaket anda mengikut alasan atau lebih baik menggunakan aksesori yang lebih kecil seperti segi empat sama poket .

Pilih Jaket Anda dengan Bijak

Dari segi gaya jaket, lebih baik menggunakan berat musim panas yang ganjil kot sukan atau blazer bukannya a jaket sut . Seperti yang kami nyatakan di atas, jaket sut dan kemeja-T sangat berbeza dalam tahap formaliti yang pada dasarnya akan aktif bergaduh antara satu sama lain jika anda cuba memakainya bersama-sama.

J. Tekan Chinos

J. Tekan Chinos

Pilih Seluar Ganjil

Chino kapas atau seluar slack dalam warna neutral dan sebaik-baiknya tanpa corak akan mengasyikkan dan mengisar pakaian pada masa yang sama. Memakai t-shirt di bawah jaket sut dan seluar padanan adalah tiket sehala ke 80sVille.

Selitkan Baju-T Anda

Petua gaya tambahan untuk memakai t-shirt di bawah jaket, pastikan bahawa t-shirt terselit; jika ia tidak disekat, perkara akan kelihatan jauh lebih sumbang dari segi formaliti dan ia benar-benar tidak akan berfungsi.

Baju Baju Kolar Terbuka

Pertama, hanya memakai baju pakaian standard dengan kolar terbuka di bawah jaket anda tetap akan membuatkan anda lebih sejuk berbanding jika anda memakai tali leher dan ia akan kelihatan lebih baik kerana baju pakaian dan jaket lebih rapat dari segi formaliti keseluruhan.

Polo Kapas Sutera

Polo Kapas Sutera

Pergi Untuk Polo

Kemeja baju lengan pendek di bawah jaket atau baju sendiri boleh kelihatan agak kusut jadi sebaiknya dielakkan. Polo yang dipakai di bawah jaket bukan sahaja boleh membuatkan anda lebih sejuk tetapi juga kerana ia berada dalam lingkungan kasual pintar dan oleh itu, lebih dekat dengan sesuatu seperti kot sukan berat musim panas atau blazer, anda boleh berasa bebas untuk mencuba ke tahap yang lebih tinggi dengan warna atau corak halus polo anda asalkan ia selaras dengan jaket anda. Hanya pastikan bahawa semuanya berfungsi dengan harmoni dan sudah tentu, pastikan juga polo anda terselip.

Sebagai petua bonus di sini, polos lengan panjang dalam warna permata yang lebih gelap boleh berfungsi dengan baik di bawah jaket pada bulan-bulan yang lebih sejuk dalam tahun ini juga. Sama ada berlengan pendek atau berlengan panjang, terdapat satu masalah yang berpotensi untuk menggandingkan polo dengan jaket dan itu ialah kolar baju polo yang lebih tidak berstruktur. Untuk memastikan keadaan kelihatan baik, semak sekali-sekala hanya untuk melihat bahawa benda-benda itu tidak terkumpul di bawah kolar jaket anda. Jika anda melakukan ini, memakai polo dengan jaket sepatutnya kelihatan yang anda boleh tarik dengan baik dan ia akan kelihatan santai secara keseluruhan.

baju Henley

baju Henley

Baju Henley

Pertengahan yang menggembirakan antara kemeja-t standard dan polo ialah baju Henley. Ia tidak begitu mudah untuk dipadankan dengan jaket seperti polo tetapi ia lebih mudah sedikit daripada kemeja-t standard. Ikut garis panduan yang kami berikan untuk memasangkan kemeja-t dan jaket bersama-sama dengan Henley anda dan anda akan kelihatan cantik.

KESIMPULAN

Jadi ada pendapat kami tentang memakai t-shirt dengan jaket. Langkau untuk pakaian penuh kerana perbezaan formaliti antara pakaian akan menjadi terlalu hebat. Jika anda ingin memakai t-shirt dengan jaket dan seluar yang ganjil, anda boleh melakukannya dengan lebih mudah sedikit dan satu nota tambahan di sini, jika mengekalkan kesejukan adalah matlamat utama anda, kemudian lihat untuk mendapatkan jaket tanpa jalinan di dalamnya dan dalam bentuk yang ringan kain musim panas.

Apakah pendapat peribadi anda tentang menggandingkan kemeja-T dengan jaket? Kami akan gembira mendengar pendapat anda!