Patutkah Anda Memakai Tali leher Tanpa Jaket?

sekiranya anda memakai tali leher tanpa jaket berskala 3840x2160

Gabungan jaket dan tali leher telah menjadi ruji pakaian lelaki selama hampir 200 tahun dan sama ada ia jaket sut , kot sukan , atau blazer , tujuan jaket, sudah tentu, untuk menyanjung bentuk lelaki.

Isi kandunganKembangkanRuntuh
 1. Mengapa Ia Bukan Pandangan yang Baik?
 2. Cara Terbaik Untuk Menarik Rupa Baju & Tali leher

Jaket yang sesuai akan menjadikan bahu dan dada anda kelihatan lebih luas dan pinggang anda kelihatan lebih ramping sekali gus mengidamkan siluet anda tetapi hari ini, kerana pakaian harian purata bagi seorang lelaki semakin kurang formal, godaan timbul untuk meninggalkan jaket di rumah. Ini menimbulkan persoalan, sekiranya seorang lelaki melangkau jaket jika dia mahu dan hanya memakai jaketbaju bajudan mengikat?

Jawapan ringkas kami di sini ialah ini bukan rupa yang kami cadangkan untuk kebanyakan lelaki. Kami akan mengukuhkan kedudukan itu tidak lama lagi tetapi pertama-tama, mari kita sekurang-kurangnya memberi sedikit masa kepada beberapa hujah yang berpotensi memihak kepada rupa:Baju dan tali leher nampak, tiada jaket

Kemeja dan tali leher kelihatan

 • Sudah tentu, lebih santai untuk melangkau jaket dan hanya memakai baju dan tali leher daripada memakai jaket. Walaupun jika anda mahukan suasana yang lebih kasual, kami akan mempunyai beberapa cadangan tentang cara yang lebih baik untuk melakukannya.
 • Secara praktikalnya, ia boleh menjadi panas semasa bulan-bulan musim panas dan dengan menanggalkan jaket anda, anda akan mendapat lebih sedikit lapisan pada badan anda dan oleh itu secara teorinya, kekal lebih sejuk. Walaupun begitu, kami juga mempunyai penyelesaian untuk ini.
Jurutera NASA

Jurutera NASA

 • Kemeja, tali leher dan tanpa jaket telah menjadi sesuatu yang mantap kod pakaian untuk beberapa profesion yang berbeza selama ini. Sudah tentu, bagi kebanyakan orang, ia menimbulkan imej jurutera aeroangkasa di NASA pada tahun 1960-an dan ia kekal sebagai kod pakaian popular dalam profesion Kejuruteraan, malah hari ini. Apakah alasan di sebalik ini? Nah, menurut pelbagai komen daripada Jurutera dalam forum pakaian lelaki yang berbeza dalam talian, ini mengenai keseimbangan antara kolar putih dan estetika kolar biru. Walaupun memakai pakaian kasual perniagaan yang sebenar dalam suasana Kejuruteraan mungkin dilihat sebagai terlalu mementingkan diri sendiri dan sia-sia, memakai pakaian kerja yang lengkap masih akan dilihat sebagai terlalu tidak profesional. Dalam erti kata lain, ini tentang kelihatan seperti anda akan bersedia untuk mengotorkan tangan anda jika anda perlu walaupun anda mungkin hanya menghabiskan sebahagian besar hari anda di depan komputer. Jadi dalam kes industri khusus ini, kami fikir tidak mengapa bagi jurutera untuk mempertahankan tradisi pakaian mereka yang unik. Tetapi jika anda berada dalam barisan kerja lain, kami akan mencadangkan alternatif berikut.
Kemeja merah jambu dan tali leher kelabu tanpa jaket

Mengapa Ia Bukan Pandangan yang Baik?

Secara ringkasnya, ini kerana melakukan ini biasanya akan menjadikan keseluruhan pakaian anda kelihatan tidak lengkap. Trifecta baju, tali leher dan jaket telah menjadi standard untuk lelaki selama berabad-abad dan ia masih menjadi lalai dalam fikiran kebanyakan orang. Walaupun keadaan semakin kurang formal hari ini, secara tidak sedar, ketiga-tiga elemen itu masih dilihat sebagai standard. Oleh itu, jika anda mengalih keluar salah satu daripada tiga elemen utama ini, pakaian anda bukan sahaja menjadi kurang formal, ia juga akan terasa kurang.

David Gandy dalam kemeja-t dan jaket

David Gandy

Dalam video lepas kami, kami mengatakan bahawa anda boleh memakai baju dengan jaket dan tiada tali leher tetapi sebaiknya lakukan ini dalam situasi yang kurang formal dengan pakaian individu yang lebih kasual, secara keseluruhan. Perbezaan terbesar di sini dan mengapa kami fikir memakai baju dan jaket adalah lebih baik daripada baju dan tali leher adalah kerana, pada tahap asas, jaket adalah pakaian luar atau bahagian teras anda.almari pakaiansedangkan tali leher pada akhirnya masih akan menjadi aksesori. Oleh itu, walaupun anda tidak akan melengkapkan trifecta apabila hanya memakai baju dan jaket, anda masih akan kelihatan lebih lengkap dan lebih bersatu berbanding jika anda hanya memakai baju dan tali leher. Ingat juga bahawa jaket itu akan lebih menyanjung bentuk anda, jadi itu satu lagi kelebihan untuk memasukkannya apabila anda hanya akan memilih dua elemen.

Berbalik kepada hujah yang kami buat pada mulanya, mari kita masuk ke sanggahan khusus kami tentang perkara tersebut:

  Terdapat sangat sedikit situasi di luar bidang kerjaya terpilih yang kami nyatakan sebelum ini di mana seorang lelaki perlu berpakaian cukup formal untuk bertali leher tetapi cukup tidak formal untuk tidak memakai jaket.Dalam erti kata lain, jika jaket diperlukan dalam situasi tertentu, memakai tali leher hampir tidak akan dilarang dan jika anda masih cuba kelihatan kasual, terdapat beberapa lagi yang berbeza. gaya jaket kasual boleh didapati dari segi warna, corak, tekstur, dan sebagainya. Sementara itu, jika tali leher tidak diperlukan sebagai sebahagian daripada kod pakaian tertentu, jaket hampir pasti tidak akan sama. Jadi dalam kes tersebut, kami hanya mengesyorkan agar anda tidak memakai jaket atau tali leher dan hanya memakai baju anda dengan kolar yang tidak berbutang.
Sweater Hijau Botol dengan tali leher V dan jalur coklat oleh Fort Belvedere

Sweater Hijau Botol dengan tali leher V dan jalur coklat oleh Fort Belvedere

  Jika anda ingin mencapai keseimbangan formaliti yang lebih halus dan memilih sesuatu yang tegas dalam kod pakaian kasual pintar, anda boleh mempertimbangkan untuk memakai baju dan tali leher dan kemudian juga memakai baju sejuk sebagai lapisan luar.Dan semasa memakai rompi sebagai lapisan luar mereka sendiri telah menjadi rupa yang popular dalam beberapa dekad yang lalu, kami menasihatkan agar tidak melakukan ini juga. Lagipun,baju pinggangdireka bentuk untuk menjadi lapisan tengah dan oleh itu, ia mengeluarkan getaran yang sama tidak lengkap apabila dipakai sebaliknya.
Kain Seersucker

Yang ringan Seersucker Fabrik

  Ini semua tentang tenunan.Terdapat beberapa tenunan bernafas dan ringan tersedia untuk jaket yang akan membuatkan anda tetap sejuk seperti anda mendahului lapisan luar.

Cara Terbaik Untuk Menarik Rupa Baju & Tali leher

Baju Belang Mendatar Deoveritas

SRS memakai Baju Belang Mendatar Deoveritas dengan tali leher dan tanpa jaket

Jika anda sudah bersedia untuk melakukannya, kami akan mengatakan bahawa anda boleh tetapi anda hanya perlu memastikan bahawa anda boleh mendapatkan beberapa butiran penting dengan betul. Dalam pukulan yang luas, anda akan memerlukan baju yang sesuai dengan anda dan jenis tali leher yang sesuai. Sepanjang abad ke-19 dan ke-20 apabila jaket adalah bahagian wajib dalam almari pakaian harian lelaki, jaket itu dijangka akan menyanjung siluet lelaki dan kerana ini, baju boleh dipotong dengan lebih murah hati.

Kemeja yang sesuai akan membolehkan anda bergerak tanpa tercabut

Kemeja yang sesuai akan membolehkan anda bergerak tanpa tercabut

Walau bagaimanapun, hari ini, memandangkan jaket semakin ditinggalkan di rumah dan baju dipakai sebagai lapisan luar, paling penting anda mempunyai baju yang padan rapat tetapi selesa dengan badan anda tanpa celah kolar atau bahagian atas muffin di pinggang anda. Oleh itu, membeli baju slim fit akan menjadi pilihan yang bijak untuk ramai lelaki, serta memakai baju itu untuk mendapatkan perubahan selanjutnya jika perlu.

Cri de la Soie Knit Ties oleh Fort Belvedere

Cri de la Soie Knit Ties oleh Fort Belvedere

Sekarang beralih kepada ikatan, ikatan berwarna pepejal dengan beberapa tekstur dalam tenunan, mungkin grenadine, sutera shantung, atau mengait akan menjadi pilihan yang baik. Juga, corak kasual seperti titik, cek , dan beberapa jenis jalur repp akan sama kasual. Cuma pastikan corak anda di antara baju dan tali leher serta warna anda di antara keduanya berfungsi dengan harmoni.

Preston Schlueter memakai baju dan bertali leher tolak jaket

Preston Schlueter memakai baju dan bertali leher tolak jaket

Memakai palang tali leher dalam keadaan ini akan membantu anda dengan baik. Sebahagian daripada alasan di sebalik jaket anda berbutang semasa berdiri atau bergerak ialah ia akan mengekalkan tali leher anda pada tempatnya tetapi jika anda tidak mempunyai jaket untuk melakukannya, memakai sesuatu seperti palang tali leher akan menjadi lebih penting. Lagipun, anda tidak mahu tali leher anda berkibar-kibar ditiup angin atau terperangkap dalam sup anda.

Akhir sekali, mari kita bincangkan tentang cara terbaik untuk menanggalkan baju dan tali leher tanpa jaket yang sebenarnya membawa jaket itu bersama anda tetapi hanya menanggalkannya pada masa yang sesuai. Dinyatakan dengan cara lain, jika anda mempunyai ketiga-tiga elemen teras anda pada awal hari atau ketika menyapa orang buat kali pertama, ia akan mengukuhkan dalam fikiran mereka bahawa pakaian anda sebenarnya mempunyai tiga helai jadi anda akan bebas untuk mengambil salah satu daripadanya jika anda mahu.

Mengikuti strategi ini memberi perhatian kepada prinsip klasik pakaian lelaki dan pastikan anda bersedia untuk pelbagai jenis situasi sepanjang hari tetapi anda juga boleh menikmati keinginan itu untuk memakai baju dan tali leher tanpa jaket jika anda mahu.

Apakah penilaian anda tentang perkara ini dan adakah anda fikir terdapat sebarang perkara penting yang kami terlepas? Walau apa pun keadaannya, kongsi dengan kami di bahagian komen di bawah!