Paul Newman – Gentleman of Style

paul newman berskala 3840x2160

Dengan kerjaya lakonan yang menjangkau enam dekad, Paul Newman disayangi oleh generasi peminat untuk karyanya di skrin dan pentas. Tetapi selain kerjanya sebagai thespian, Newman juga seorang lelaki keluarga, dermawan terkenal, pemandu kereta lumba–dan ikon gaya.

Isi kandunganKembangkanRuntuh
  1. Paul Newman – Gentleman of Style
  2. Tahun Awal Paul Newman
  3. Kerjaya dan Tahun Akhir Newman
  4. Newman Di Luar Lakonan – Kehidupan Peribadi, Hobi dan Dermawannya
  5. Panduan untuk Gaya Paul Newman
  6. Kesimpulan - Legasi Berterusan Paul Newman

Paul Newman – Gentleman of Style

Paul Newman, berjanggut dan bertali busur, di Venice (1963)

Paul Newman, berjanggut dan bertali busur, di Venice (1963)

Tahun Awal Paul Newman

Paul Newman semasa remaja

Paul Newman semasa remaja. Perhatikan bar kolar.Paul Newman dilahirkan pada tahun 1925, empat tahun sebelum itu Kemurungan Hebat , di Shaker Heights, Ohio. Pada usia muda, dia mengembangkan minat dalam lakonan yang akan diterjemahkan ke dalam kerjaya yang panjang dan terkenal. Selepas berkhidmat dalam tentera semasa Perang Dunia II dan melihat beberapa aksi di teater Pasifik sebagai penembak pesawat dan radioman, Newman berpindah ke Bandar New York dengan isteri pertamanya, Jackie Witte. Di sana, dia menemui peranan di Broadway dan televisyen. Pada tahun 1954, dia membuat penampilan skrin besar pertamanya di Piala Perak , sebuah epik alkitabiah, sebagai tukang perak yang membuat Holy Grail, walaupun filem itu tidak berjaya.

Filem Paul Newman pada tahun 1950-an

Dua daripada filem Paul Newman pada tahun 1950-an: satu tidak dapat dilupakan, satu boleh dilupakan

Walau bagaimanapun, kegagalan Newman akan menjadi sedikit dan jauh di antara; dia akan terus meraih sembilan pencalonan Anugerah Akademi dalam kerjayanya, bermula dengan peranannya sebagai Brick Pollitt dalam Kucing di Atas Bumbung Tin Panas (1958) bertentangan dengan Elizabeth Taylor. Newman menikmati kemasyhuran terhebatnya sebagai pelakon filem pada tahun 1960-an dan 70-an, apabila dia dikenali bukan sahaja kerana mata biru bajanya dan ketampanan keseluruhan tetapi kerana kualiti lakonannya yang tinggi secara konsisten.

Paul Newman memancarkan mata birunya yang terkenal sebagai detektif Harper

Paul Newman memancarkan mata birunya yang terkenal sebagai detektif Harper

Kebanyakan peranannya dalam tempoh ini adalah lelaki tangguh serba-serbi yang juga merupakan tokoh yang terdedah dan selalunya tragis. Antara wataknya yang paling diingati seperti ini ialah Fast Eddie Felson, seekor jerung kolam yang ingin menjadi besar dalam The Hustler (1961) dan watak tajuk dalam filem semuanya secara kebetulan bermula dengan huruf H: penternak lembu Hud (1963), Harper (1966) , seorang detektif yang tegar, dan Tangan Sejuk Luke (1967), di mana dia memainkan seorang banduan yang berkarisma dan memberi inspirasi dengan semangat yang enggan dipatahkan walaupun kemerosotan dan penderaan yang dia hadapi di tangan penculiknya. Newman menerima pencalonan Pelakon Lelaki Terbaik untuk semua peranan ini dengan pengecualian Harper .

Paul Newman dalam The Hustler

Paul Newman masuk The Hustler

Kerjaya dan Tahun Akhir Newman

Apabila Newman memasuki usia pertengahan, dia mula dilakonkan sebagai seorang lebih tua mentor untuk a lebih muda lelaki terkemuka–iaitu, untuk watak yang dimainkan oleh Robert Redford–dengan pasangan itu memulakan kerjayanya Butch Cassidy dan Sundance Kid (1969) diikuti dengan giliran masuk The Sting (1973), yang mewakili percubaan pertama Newman dalam komedi.

Paul Newman (L) dan Robert Redford pada tahun 1973

Paul Newman (L) dan Robert Redford dalam The Sting . Perhatikan pakaian tahun 1930-an, termasuk fedoras dan sesuai dengan cek dan corak.

Kerjaya Newman terus kukuh ke dekad berikutnya apabila dia dicalonkan untuk berturut-turut OscarKetiadaan Niat jahat (1981) dan Keputusan (1982)–akhirnya memenangi pertamanya untuk Pelakon Lelaki Terbaik dalam Warna Wang (1986). Dalam filem itu, dia mengulangi peranannya sebagai Fast Eddie Felson 25 tahun selepas itu The Hustler . Ini penting untuk mempamerkan kebolehsuaian Newman, bermula daripada bermain sebagai pemula muda kepada veteran yang mapan pada usia 61 tahun, kali ini bertentangan dengan seorang lagi pendatang baru yang ditakdirkan untuk bintang Hollywood jangka panjang: Tom Cruise.

Paul Newman memakai sut tweed tiga helai dalam The Verdict

Paul Newman memakai tiga helai tweed saman masuk Keputusan

Walaupun Paul Newman perlahan dari segi jumlah peranan yang dia jalani pada usia 60-an dan 70-an, kualiti kerjanya kekal konsisten dan dia memperoleh satu lagi pencalonan Anugerah Akademi untuk Tiada siapa bodoh (1994), yang terakhir dia akan menerima untuk Pelakon Lelaki Terbaik. Newman akan terus dicalonkan untuk Pelakon Pembantu Wanita Terbaik untuk Jalan menuju kebinasaan (2002), filem skrin besar terakhir di mana dia akan membuat persembahan.

Sut kelabu Paul Newman dalam The Color of Money

Paul Newman mengayunkan kelabu monokrom (perhatikan baju polo ) cara hanya Silver Fox boleh melakukannya Warna Wang

Newman menyuarakan watak Doc Hudson dalam animasi Disney/Pixar kereta (2006), menunjukkan minat sepanjang hayatnya dalam perlumbaan. Walaupun dia berhentimerokokpada akhir 70-an, Newman adalah seorang perokok tegar selama bertahun-tahun, seperti kebanyakan generasinya, dan dia akhirnya meninggal dunia akibat kanser paru-paru pada tahun 2008, umur 83. Dalam hidupnya, dia memenangi satu Oscar untuk lakonan dan menerima dua penghormatan tambahan daripada Akademi, dan juga memenangi tiga Golden Globe, Anugerah Persatuan Pelakon Skrin, Anugerah Festival Filem Cannes dan Emmy, meninggalkan harta pusaka bernilai $600 juta dan legasi kekal sebagai pelakon dan ikon gaya.

Newman Di Luar Lakonan – Kehidupan Peribadi, Hobi dan Dermawannya

Paul Newman dan Joanne Woodward pada tahun 1958

Paul Newman dan isterinya Joanne Woodward

Sepanjang hidupnya, Paul Newman dikenali sebagai lelaki keluarga–seorang bapa kepada enam orang kanak-kanak dan seorang suami yang setia kepada rakan pelakon Joanne Woodward selama lima puluh tahun sehingga kematiannya pada tahun 2008. Dia juga seorang dermawan, pengasas Newman's Own Foundation, yang menyumbangkan semua keuntungan selepas cukai daripada jualan barangan makanan berjenama Newman kepada badan amal. Idea ini bermula kerana Newman sering membotolkan dan memberikan minyak zaitun buatan sendiri dan salad cuka kepada rakan-rakannya Krismas . Hanya untuk suka-suka, dia memutuskan untuk menjualnya di kedai tempatan. Apabila pakaiannya terlepas dari rak, Newman akhirnya bersetuju untuk mengembangkan barisan produknya dan memasarkannya dengan lebih meluas, termasuk barangan seperti popcorn, batang ara (Fig Newmans), sos tomato dan limau, dengan ketetapan bahawa semua hasil akan diberikan. kepada pelbagai tujuan yang baik. Sehingga kini, organisasi Newman's Own telah memberikan kira-kira setengah bilion dolar.

Beberapa Newman klasik

Beberapa produk klasik Newman's Own

Selalu suka seronok, Paul Newman juga seorangkeretapeminat perlumbaan, sebagai pemandu kereta lumba sendiri dan pemilik pasukan perlumbaan. Minatnya dalam sukan ini bermula pada tahun 1969 apabila dia mengambil bahagian dalam sekolah perlumbaan untuk mempersiapkan filem yang dipanggil Menang tentang pemandu kereta lumba Indy yang bersaing. Dalam filem itu, Newman melakukan banyak pemanduan kelajuan penuh yang sebenar, dan pengalaman ini menandakan permulaan apa yang akan menjadi keghairahannya sepanjang hayatnya.

Newman pada set Winning pada tahun 1969

Newman pada set Menang pada tahun 1969 [Foto Ihsan: Indianapolis Motor Speedway]

Panduan untuk Gaya Paul Newman

Newman di lapangan terbang, memakai tali leher kurus dan kasut

Newman di lapangan terbang, memakai tali leher kurus dan kasut

1. Ivy dan Trad

Dari segi gaya, Newman mewakili generasi pelakon seterusnya selepas Zaman Keemasan Hollywood yang diwakili oleh orang-orang seperti Clark Gable , Cary Grant , Gary Cooper , dan Humphrey Bogart. Oleh itu, gayanya semasa tahun perdananya kurang formal dan tradisional, selaras dengan fesyen tahun 1950-an dan 60-an. Ini dilihat sebagai sejenis sikap acuh tak acuh tanpa usaha, bentuk asli yang kami gembar-gemburkan sprezzatura hari ini. Selalunya ini bermakna orang Amerika trad atau estetik yang menampilkan a butang-down kolar, tali leher rajutan , loafers , dan baju sejuk . Dengan berpakaian begini, Newman memberi isyarat bahawa dia memang Lelaki Baru Amerika, seorang yang boleh kekal bergaya dan juga moden sepenuhnya. Sesungguhnya, dia akan meneruskan gaya ini sepanjang hidupnya–selalunya, anda akan melihat dia memakai OCBD dalam foto dari kehidupan sehariannya.

Paul Newman dalam kemeja berbutang dan tali leher berkait

Newman mempamerkan kemeja berbutang bawah dan tali leher rajut sempit (dari Jahitan Vox )

2. Tajam, tetapi Berpakaian Bawah

Sepanjang hidupnya, Newman akan sangat konsisten dalam menentukan gayanya sebagai tajam tetapi berpakaian sederhana. Sebagai contoh, dia akan singsingkan lengan bajunya , buka kolarnya dan teruskan tali lehernya–yang berkait–dan berjaya menarik rupa tanpa kelihatan ceroboh. Kami melihat dia memakai a baju polo dengan saman dalam Warna Wang imej sebelum ini, atau a turtleneck dengan sut, rupa yang kembali trendy sejak akhir-akhir ini. Sudah tentu, ia membantu bahawa dia cergas dan tampan, tetapi kita masih boleh mengambil pengajaran daripada pendekatannya.

Dua varian Newman

Dua varian gaya berpakaian Newman pada peringkat berbeza dalam hidupnya; tali leher bersatu adalah benang biasa

3. Skim Warna yang Ditaklukkan

Tangkapan daripada Harper awal dalam artikel itu membayangkan kegemaran Newman untuk monokrom, atau sekurang-kurangnya lebih neutral , skema warna, malah a hitam baju dan tali leher. Anda tidak akan pernah melihat dia memakai corak yang kuat, rona terang atau apa-apa sahaja di atas. Yang paling berani dia akan pergi adalah suntikan biru terang– baju denim atau saman–kerana ia menonjolkan mata birunya yang terkenal. Ini juga boleh menuju ke arah monokrom seperti yang ditunjukkan di sini dan dalam rupa kelabu penuh dari Warna Wang foto publisiti. Jelas sekali, Newman (dan penggayanya) tahu cara menyelaraskan pakaiannya untuk melengkapkan ciri fizikalnya, termasuk matanya, dan, sebagai lelaki yang lebih tua, rambut kelabunya.

Paul Newman dalam turtleneck biru dan sut.

Gaya monokrom: Newman memakai sut dengan sweater turtleneck

4. Pakaian Kasual

Paul Newman di pantai berlapis dengan leher V

Paul Newman di pantai berlapis dengan leher V

Lebih kerap daripada tidak, Paul Newman memakai pakaian kasual dan bukannya sut atau kot sukan, tetapi walaupun berpakaian kasual, dia menunjukkan kesederhanaan: dia jarang, jika pernah, kelihatan seperti sedang mencuba. Dia mungkin menyingsingkan lengan baju OCBDnya atau lapisan atas dengan baju sejuk dan sentiasa kelihatan selesa berbuat demikian; anda akan sukar untuk mencari foto dia dalam kehidupan sehariannya yang kelihatan tidak selesa dalam apa sahaja yang dia pakai. Oleh yang demikian, Newman menyediakan model bagaimana kelihatan baik tidak memerlukan anda menjadi seorang dandy atau mengorbankan keselesaan.

Paul Newman dalam butang putih klasik ke bawah

Paul Newman dalam butang putih klasik ke bawah

5. Cermin mata hitam yang sejuk

Bersama dengan Steve McQueen , Newman mempelopori pemakaian bingkai besar cermin mata hitam penerbang , rupa yang dia kekalkan sepanjang hidupnya. Dia tahu bentuknya sesuai dengan raut wajahnya dan terjebak dengannya. Hari ini, piawaian yang digunakan ialah memakai bingkai kulit kura-kura yang lebih kecil dan bulat dengan pakaian yang disesuaikan, tetapi Newman menunjukkan cara pasangan yang lebih besar boleh membuat kenyataan dan berfungsi dengan baik dengan sut. Mungkin sudah tiba masanya untuk mereka mengalami kebangkitan semula dalam populariti.

Sepanjang hidupnya, Newman menggemari bingkai besar pada cermin mata hitamnya

Sepanjang hidupnya, Newman menggemari bingkai besar pada cermin mata hitamnya

6. Jam Tangan Penyata

Untuk mengatakan Paul Newman seorang lelaki jam tangan adalah meremehkan, kerana anda akan melihat Rolexnya dalam hampir setiap foto. Malah, Newman kadangkala dikatakan bersendirian (pun intended) bertanggungjawab untuk pertumbuhan jualan Rolex vintaj. Ceritanya, pada tahun 1968, isteri Newman, Joanne Woodward, sedang mencari hadiah peribadi yang akan menyampaikan perasaannya terhadapnya dan memilih Rolex Cosmograph Daytona , jam tangan pemandu kereta lumba, terukir di belakang dengan perkataan Drive Carefully Me. Newman memakai jam tangan itu setiap hari, termasuk dalam filem itu Menang , sehingga tahun 1984 apabila dia memberikannya kepada teman lelaki anak perempuannya Nell dalam gerak isyarat pantas. Sambungan kepada perlumbaan, Newman dan sejarah jam tangan yang terkenal menambah mistiknya dan menggembirakan barisan Daytona, dengan dail hitam-putih khusus ini dikenali sebagai The Paul Newman. Hari ini, ini secara rutin dijual pada harga enam angka dan lebih tinggi. Pada 2017, jam tangan diperibadikan sebenar Newman telah dilelong dalam masa 12 minit pada harga rekod $17.8 juta.

Jam tangan Paul Newman Daytona yang terkenal

Jam tangan Paul Newman Daytona yang terkenal

Kesimpulan - Legasi Berterusan Paul Newman

Pada tahun 2019, terdapat generasi orang yang mungkin belum diperkenalkan kepada Paul Newman dan karya-karyanya (belum!), tetapi legasinya telah bertahan lebih sedekad selepas kematiannya, bukan sahaja dalam filem yang ditinggalkannya, tetapi dalam kedermawanannya dan pengaruhnya dalam membentuk gaya lelaki sepanjang abad ke-20 dan seterusnya. Adakah anda mempunyai persembahan Newman kegemaran? Kongsi dengan kami dalam komen di bawah.