Pembuat Kasut Tempahan Ugolini di Florence

Kasut Ugolini Brogue

Hari ini, kami ingin membentangkan Roberto Ugolini , pembuat kasut yang ditempah khas dari Florence yang mungkin antara pembuat kasut tersuai yang paling terkenal di dunia hari ini.

Isi kandunganKembangkanRuntuh
 1. Tukang Kasut Roberto Ugolini
 2. Gaya Ugolini
 3. Ugolini, Isetan & Yang Terakhir
 4. Kasut Tempahan Ugolini
 5. Video Kasut Roberto Ugolini
Roberto Ugolini & Perantis

Roberto Ugolini & Perantis

Tukang Kasut Roberto Ugolini

En. Ugolini ialah pembuat kasut yang dipesan lebih dahulu dari Florence, Itali, yang beroperasi di luar kedainya di Via de’ Michelozzi berhampiran gereja Santo Spirito. Walaupun Encik Ugolini telah berkecimpung dalam perniagaan selama bertahun-tahun, tradisi pembuatan kasut keluarga jauh lebih jauh ke belakang. Atuk, datuk dan bapanya semuanya tukang kasut. Untuk memperingati sejarah keluarga mereka, anda masih akan melihat gambar hitam putih tergantung di bengkel hari ini yang menunjukkan semua nenek moyang Roberto. Anehnya, Roberto pernah melakukan semua jenis kerjakasut, termasuk pembaikan biasa, sehingga tahun 1995, apabila dia memutuskan memberi tumpuan secara eksklusif pada yang ditempah dan tersuai kasut .Patina yang cantik dan medallion dan strap tersuai pada kasut tali biarawan yang ditempah khas oleh Ugolini

Patina yang cantik dan medallion dan strap tersuai pada kasut tali biarawan yang ditempah khas oleh Ugolini

Gaya Ugolini

Sejak membuat peralihan kepada yang dipesan lebih dahulu, Ugolini dan perantisnya telah mencipta karya seni yang menarik di atelier Ugolini. Roberto menyifatkan kasutnya sebagai bahasa Itali, tetapi saya rasa seseorang boleh mengecilkan pencirian ini kepada gaya yang sangat Florentine. Ini bermakna kasutnya mempunyai jari kaki pahat yang lembut berbentuk carree sedikit, dengan garisan nipis yang menghasilkan kasut yang elegan dan ringan.

Roberto Ugolini - Kasut Khas Florence

Roberto Ugolini – Kasut Florence

Ugolini, Isetan & Yang Terakhir

Ugolini mempunyai kejayaan sebagai pembuat kasut apabila dia mula menjadi hos pertunjukan batang di Jepun, dengan kerjasama Isetan . Selepas itu, dia dibanjiri dengan tempahan untuk kasut yang dipesan lebih dahulu.

Berdasarkan usaha niaga yang berjaya ini, Isetan ingin mengembangkan lagi hubungan mereka dengan mencipta barisan kasut Sedia Dipakai. Daripada menyerah kepada aliran hasil yang sangat menarik, Roberto memilih untuk terus menghasilkan kasut tersuai peringkat tertinggi secara eksklusif. Walau bagaimanapun, Roberto menawarkan untuk membangunkan yang terakhir yang dia mungkin lebih terkenal hari ini daripada kasutnya sendiri: the U Terakhir – untuk Ugolini.

Selepas Roberto enggan mengeluarkan kasut RTW, Isetan memutuskan untuk meminta pembuat kasut Hungary Laszlo Vass menghasilkan kasut mengikut reka bentuk dan tahan lama dibangunkan oleh Ugolini. Apabila Roberto melawat Vass di Budapest buat kali pertama, dia mempunyai banyak keraguan tentang keseluruhan projek itu.

Dia tidak mahu meminjamkan namanya untuk (pada pendapatnya) hasil kerja yang tidak diperhalusi di Vass. Akibatnya, selain mereka bentuk yang terakhir, Roberto mengubah cara bahagian atas dipotong dan dijahit, dan proses tertentu seperti pengelupasan dan ketebalan tunggal mengikut citarasanya.

Kasut U Last yang dihasilkan adalah kejayaan di seluruh dunia, dan Vass mula melaksanakan banyak perubahan Ugolini pada kasutnya yang lain juga. Hari ini, istilah U terakhir telah menjadi sinonim di kalangan penggemar gaya dengan kasut lelaki yang elegan dan berkualiti tinggi.

Kasut Ugolini Saya Telah Dipesan

Kasut Ugolini Saya Telah Dipesan

Kasut Tempahan Ugolini

Walaupun terkenal di seluruh dunia, Roberto Ugolini terus melakukan yang terbaik: kasut yang ditempah khas.

Langkah pertama bagi setiap pelanggan baharu ialah mengukur kaki mereka mengikut kaedah Ugolini (lihat gambar).

Kedua, yang terakhir mentah diukir daripada kayu beech, yang kemudiannya ditapis, diampelas atau dilebarkan sehingga sempurna. Walaupun ramai yang lain menggunakan plastik tahan lama, Ugolini bersumpah dengan kayu tahan lamanya kerana dia merasakan bahawa plastik tidak akan membenarkan perubahan digabungkan dengan tepat seperti kayu.

Apabila yang terakhir selesai, kasut percubaan dihasilkan, satu langkah yang telah dibuang oleh ramai pembuat kasut lain. Kasut ini pada asasnya kelihatan seperti yang sebenar: bahagian atas yang sama, tumit yang sama, tetapi kulitnya terdiri daripada sisa-sisa kualiti yang murah. Kasut juga digam dan bukannya dilas tangan. Jika ini adalah kasut pertama pelanggan, kemungkinan besar dia akan dihantar ke bandar untuk berjalan-jalan selama beberapa jam. Daripada corak pemakaian, Ugolini boleh menilai bagaimana kasut itu sesuai dan sama ada terdapat ruang untuk penambahbaikan. Proses ini diulang sehingga kasut sesuai dengan sempurna.

Apabila fasa itu selesai, kasut sebenar dibuat sepenuhnya dengan tangan. Sebagai seorang tuan sejati, Ugolini tahu bagaimana membuat goodyear buatan tangan itu berair (jangan dikelirukan dengan welt goodyear buatan mesin ), sebagai tambahan kepada welt Norway dan welt Tyrolean (Tirolese).

 • Half Brogue tanpa Medallion & two tone Ghillie brogue shoe by Ugolini

  Half Brogue tanpa Medallion & two tone Ghillie brogue shoe by Ugolini

 • Helaian Pengukuran Roberto Ugolini

  Helaian Pengukuran Roberto Ugolini

 • Datuk kepada Roberto Ugolini

  Datuk kepada Roberto Ugolini

Ugolini menawarkan pelbagai jenis kulit yang berbeza daripada anak lembu kotak standard kepada caiman, buaya, pari, carpincho, jerung, unta dan kulit gajah.

Untuk kasut pertama, anda harus menjangkakan setahun dari awal hingga akhir, melainkan anda tinggal di Florence - maka ia akan mengambil masa kira-kira 6 bulan. Proses ini memerlukan anda mempunyai satu atau dua kelengkapan selepas proses pengukuran awal.

Walaupun tahap ketukangan Ugolini yang tinggi, harga beliau kekal sederhana untuk produk yang dipesan lebih dahulu.

Oleh itu, Ugolini mengekalkan pelanggan Jepun yang semakin meningkat. Malah, keseluruhan adegan pembuatan kasut di Florence didominasi oleh pelanggan Jepun kerana mereka nampaknya menghargai ketukangan sebenar, tidak seperti penurunan minat yang ketara oleh budaya barat. Ironinya, satu-satunya pembuat kasut Jepun di Florence - Hidetaka Fukaya - perantis dengan Ugolini sebelum dia memulakan perniagaannya sendiri.

Jika anda perlu pergi ke Florence (dan siapa yang tidak suka Florence?), anda pasti perlu melawat Robert Ugolini! Sepasang kasut di sebelah kiri adalah pembelian keempat saya dari Ugolini dan saya lebih gembira dengan gaya dan mutu kerjanya yang hebat. Sehingga itu, saya harap anda menikmati gambar dan video berikut.

Video Kasut Roberto Ugolini