Pengenalan kepada Jam Tangan Klasik

Pengenalan kepada Jam Tangan Klasik

Semasa kami menerokai dengan siri berterusan yang didedikasikan untuk horologi , nampaknya seperti pengenalan ringkas kepada klasikjam tanganakan menjadi tempat yang ideal untuk bermula. Walaupun terdapat beribu-ribu pembuat jam di seluruh dunia, matlamat di Gentleman's Gazette adalah untuk memperkenalkan pembaca kepada jam tangan berkualiti yang patut diberi perhatian anda dan memiliki kualiti dan ketukangan yang anda harapkan sebagai seorang lelaki yang bergaya.

Isi kandunganKembangkanRuntuh
  1. Sejarah Pembuatan Jam
  2. Jenis Jam Tangan
  3. Anatomi Jam Tangan
  4. Memilih Jam Tangan
  5. Kesimpulan

Daripada peneraju seperti Patek Philippe , Vacheron Constantin , dan Jaeger-LeCoultre , kepada yang kurang dikenali yang mungkin anda temui di butik tempatan, misi kami, jika anda mahu, adalah untuk menyediakan pembaca kami kemahiran dan pandangan jauh untuk dapat membeli jam tangan yang sempurna pada harga yang betul.

Jam Tangan Meja Sfera Jerman (Melanchthon

Jam Tangan Meja Sfera Jerman (Jam Melanchthon) Walters_5817 Sekitar 1530Butiran Jam Tangan Meja Sfera Jerman

Butiran Jam Tangan Meja Sfera Jerman

Pandangan Sisi Jam Tangan Sfera Jerman

Pandangan Sisi Jam Tangan Sfera Jerman

Sejarah Pembuatan Jam

Seawal 1530, jam berkuasa spring mudah alih menjadi kemewahan yang tidak dapat dilakukan oleh bangsawan. Bersaiz antara jam meja dan jam poket, jam tangan mudah alih ini boleh diikat pada artikel pakaian atau dipakai pada lanyard di leher. Dengan pergerakan mekanikal asas, jam purata perlu digulung dua kali sehari. Dihiasi dengan ukiran dan perhiasan, tuan-tuan akan menggunakan reka bentuk ini sebagai tanda elitisme dan kekayaan. Apabila kepraktisan jam tangan menjadi nyata, jam ini kemudiannya mula digunakan terutamanya oleh penjaga malam untuk menjejaki syif mereka.

Bagaimana jam itu mendapat namanya

Penggunaan oleh penjaga malam adalah di mana ramai yang percaya perkataan menonton berasal. Kemas kini perkataan Inggeris Lama woecce yang secara literal diterjemahkan kepada watchman. Namun, yang lain percaya istilah itu berasal dari kelasi yang menggunakan jam tangan untuk menjejaki 'jam tangan papan kapal' mereka, yang kini biasa dipanggil syif atau lawatan bertugas.

Jam Poket Waltham

Jam Poket Waltham

Jam Tangan Waltham WW1

Jam Tangan Waltham WW1

Semasa berabad-abad berlalu, jam tangan mula muncul di jalan-jalan batu buntar bermula pada awal abad ketujuh belas. Sebelum tahun 1920-an, hampir semua jam tangan adalah jam tangan poket mekanikal dan sering dirujuk sebagai jam tangan kereta api atau konduktor kerana ia paling biasa digunakan oleh kereta api.

Walau bagaimanapun, apabila Perang Dunia I meletus, askar Amerika memutuskan bahawa idea perlu menyeluk poket untuk memeriksa masa semasa dikebumikan jauh di dalam parit perang adalah tanggapan yang tidak masuk akal, dan oleh itu jam tangan parit, kini dikenali sebagai ' jam tangan', telah dilahirkan. Pada asalnya dibangunkan oleh Syarikat Waltham Watch, ia memberi askar keupayaan unik untuk memeriksa masa sambil masih mengintip ke bawah pemandangan senapang mereka ketika pertempuran sedang berlangsung.

Sejak itu, jam tangan telah berubah secara mendadak apabila teknik dan komplikasi baru dicipta dan pembuat jam melompat satu demi satu untuk mengatasi persaingan. Dianggap sebagai bentuk seni oleh ramai orang, terdapat pelbagai jenis dan gaya jam tangan yang tersedia hari ini, dari harga daripada beberapa dolar sahaja hingga jutaan ke atas untuk mendapatkan komplikasi besar sekali sahaja buatan tangan di Switzerland oleh ikon seperti Patek Philippe, Vacheron Constantin , dan Breguet .

Jam Tangan Pakaian - Tradisional Vacheron Constantine Patrimony

Jam Tangan - Tradisional Warisan Vacheron Constantine

Jenis Jam Tangan

Sudah tentu, jam tangan adalah gaya jam tangan yang paling biasa dipakai hari ini. Walau bagaimanapun, sejak kebelakangan ini, jam poket telah membuat kemunculan semula dan sering dihormati oleh ahli horologi dan pengumpul di seluruh dunia. Dengan jam tangan khusus menjadi standard, sesetengah pengeluar telah komited dalam usaha mereka untuk membangunkan jam tangan yang boleh dipakai di angkasa lepas, oleh penyelam skuba dan oleh juruterbang dalam pelbagai persekitaran. Apabila ia datang kepada jam tangan, terdapat tiga jenis utama pergerakan : mekanikal , automatik , dan kuarza (yang kadangkala dirujuk sebagai 'elektronik').

Pergerakan Mekanikal Vs Pergerakan Kuarza

Pergerakan Mekanikal Vs Pergerakan Kuarza

Pergerakan Mekanikal

Yang paling biasa digunakan dalam jam tangan mewah atau pengumpul, pergerakan mekanikal secara mengejutkan adalah kurang tepat daripada pergerakan kuarza (iaitu, berkuasa bateri). Selalunya kehilangan beberapa saat sepanjang hari, mereka perlu digulung secara manual secara purata sekurang-kurangnya sekali sehari. Selain kehilangan masa, mereka boleh menjadi sangat sensitif terhadap alam sekitar. Faktor seperti kedudukan, suhu, ketinggian dan kemagnetan boleh menyebabkan kegagalan dalam jam tangan dan walaupun mahal untuk dihasilkan, ia juga memerlukan banyak penyelenggaraan dan pelarasan khusus. Tidak kira isu yang boleh disebabkan oleh pergerakan mekanikal, jam tangan ini benar-benar hasil ketukangan dan oleh itu dipandang tinggi oleh kebanyakan peminat jam tangan.

Pergerakan mekanikal beroperasi dengan menggunakan pilihan mekanisme untuk mengawal bahagian penggulungan dan pelepasan jam tangan (sesuatu yang akan kami perincikan dengan lebih terperinci dengan panduan kami yang akan datang untuk menonton pergerakan). Apa yang dilakukan oleh mekanisme ini, dalam istilah orang biasa, adalah mengawal pelepasan musim bunga selepas anda menamatkan jam tangan. Daripada sekadar melepaskan diri, bahagian yang dipanggil ekzos mengawal tindakan yang menyebabkan spring dilepaskan secara berkala. Sebagai tambahan kepada pelarian, jam tangan mekanikal asas juga akan menggunakan a roda keseimbangan yang ditimbang dan bergerak ke sana ke mari, kembali ke kedudukan asalnya dengan spring. Roda imbangan digerakkan oleh escapement yang pada asasnya menggunakan gear jam tangan untuk menghantar impuls kepada roda imbangan, sekali gus menyebabkan apa yang sering kita sebut sebagai detik atau degupan jantung jam tangan. Irama berdetik inilah yang menyebabkan keretapi gear bergerak maju yang menggerakkan tangan ke hadapan, memberikan kita masa yang betul. Gabungan roda imbangan berwajaran dan spring adalah yang memastikan ketepatan masa yang konsisten dan tepat.

Sebuah Tourbillon

Sebuah Tourbillon

Jam tangan mekanikal yang benar-benar fenomenal selalunya akan menampilkan a tourbillon . Dibangunkan oleh Abraham Louis Breguet, salah satu pengeluar jam tangan terulung di dunia (dan kegemaran peribadi saya yang akan kami terokai dengan lebih terperinci), menghasilkan alat yang cantik dan rumit, namun ringkas ini pada tahun 1795 dengan tujuan menentang undang-undang graviti. Dengan membungkus roda imbangan dan escapement dalam sangkar berputar, tourbillon memastikan mekanisme itu tidak pernah dikendalikan dalam kedudukan yang sama yang boleh menyebabkan jam tangan kehilangan masa akibat tarikan graviti. Dengan cara ini, tidak kira di mana anda memegang pergelangan tangan anda, sangkar akan berputar untuk memastikan pelepasan dan roda berada dalam kedudukan utama untuk berfungsi dengan berkesan dan cekap.

Walaupun pergerakan ini sentiasa diperbaiki, ia adalah proses rumit yang merupakan kemuncak sebenar seni dan sains. Jam tangan mekanikal yang dibuat dengan baik akan bertahan beberapa generasi, selalunya bertindak sebagai pusaka yang diwariskan, diturunkan oleh bapa kepada anaknya pada suatu peristiwa penting atau dalam wasiat terakhirnya. Buktinya ialah jam poket pusaka yang saya jaga secara peribadi, yang berfungsi dengan sempurna hari ini, walaupun wujud sejak tahun 1800-an.

Pergerakan Automatik

Pergerakan Automatik

Pergerakan Automatik

Sama seperti jam tangan mekanikal, pergerakan automatik berjalan hampir sama tetapi dengan satu pengecualian yang sangat penting; tidak seperti pendahulunya, ia tidak memerlukan penggulungan manual untuk beroperasi.

Dengan menggunakan wajaran luar pusat pemutar yang berputar semasa anda menggerakkan pergelangan tangan anda, yang seterusnya, mengendalikan mekanisme ratchet yang memutar jam tangan secara automatik. Untuk mengelakkan jam tangan daripada terlalu belitan (yang akan menyebabkan mata air utama putus), jam tangan automatik mempunyai klac yang apabila digulung sepenuhnya, jatuh di hadapan mekanisme untuk menghalangnya daripada terlibat dengan mata air utama. Selain jam tangan automatik klasik, terdapat juga jam tangan kuarza automatik yang menggunakan tenaga kinetik dan dalam beberapa kes, tenaga suria untuk beroperasi.

Seiko 35A

Seiko 35A

Pergerakan Kuarza

Pergerakan Kuarza

Pergerakan Kuarza

Tidak seperti jam tangan mekanikal dan automatik, jam tangan kuarza (sering dipanggil pergerakan elektronik) secara amnya mempunyai sedikit bahagian yang bergerak. Dibangunkan oleh Seiko pada tahun 1959, prototaip pertama diberi nama kod 59A dan dibangunkan secara rahsia oleh makmal penyelidikan CEH di Neuchâtel, Switzerland sebelum digunakan sebagai peranti penentu masa dalam Sukan Olimpik Tokyo 1964.

Dari '64 hingga '67, pergerakan kuarza telah disempurnakan dan pengayun kecil, modul, dan papan litar dicipta yang boleh ditempatkan dalam jam tangan terkecil. Diperkenalkan pada tahun 1969 ialah Seiko 35 SQ Astron, jam tangan kuarza pertama yang mencapai rak pada Hari Krismas dan memulakan gelombang pergerakan kuarza yang kemudiannya menjadi jam tangan paling popular berdasarkan titik harga dan ketepatan.

Malangnya bagi Seiko, kerana warga Switzerland memainkan peranan penting dalam mencipta pergerakan itu, mereka tidak dapat mempatenkan teknologi itu, dan dengan itu membenarkan mana-mana pengeluar jam tangan mencipta pergerakan kuarza, sesuatu yang digunakan dalam kebanyakan jam tangan yang anda akan dapati setiap lelaki memakai hari ini.

Menggunakan bateri yang boleh diganti sebagai sumber kuasanya, pergerakan kuarza digunakan terutamanya dalam jam tangan yang lebih murah, selalunya ditemui di pelbagai kedai diskaun serendah hanya beberapa dolar. Anehnya, walaupun jam tangan kanak-kanak termurah yang menggunakan pergerakan kuarza masih secara purata sepuluh kali lebih tepat daripada jam tangan mekanikal.

Hublot Black Kaviar Bang

Hublot Black Kaviar Bang

Jam Tangan Pakaian - Jaegar LeCoultre Reverso

Jam Tangan Pakaian – Jaegar LeCoultre Reverso

Anatomi Jam Tangan

Malah dalam jam tangan mekanikal yang paling ringkas, lebih daripada 130 bahagian boleh ditemui. Dengan evolusi pembuatan jam tangan, bilangan bahagian dalam jam tangan boleh meningkat secara eksponen apabila anda mengambil kira pelbagai fungsi dan ciri yang tersedia dalam komplikasi hari ini. Walaupun kami berhasrat untuk merangkumi semua bahagian dan mekanisme ini dengan terperinci, dalam pengenalan jam tangan ini, kami akan menumpukan pada tiga bahagian utama: sarung, kaca jam dan tali. Sudah tentu, komponen dalaman mana-mana jam tangan adalah pergerakan yang telah kita bincangkan, tetapi di manakah pergerakan ini?

The Casing

The kes adalah rangka jam tangan, sama seperti tulang dan daging badan mengekalkan bahagian yang utuh. Terdapat pelbagai cara untuk membentuk bekas, yang paling biasa ialah bulat dan segi empat tepat dengan bentuk poligon yang lain juga. Dalam kebanyakan jam tangan, sarungnya diperbuat daripada plastik atau logam. Walaupun pelbagai jenis logam boleh digunakan, yang paling biasa untuk jam tangan asas ialah keluli. Dalam jam tangan yang lebih halus dan mahal, anda selalunya boleh menemui sarung yang diperbuat daripada emas padu, titanium , rhodium, platinum , atau perak. Satu perkara yang perlu diingat semasa membeli jam tangan ialah cuba dan elakkan sarung bersalut seperti a saduran emas . Walaupun ia mungkin kelihatan cantik pada mulanya, ia akan mudah tercalar dan kelihatan murah pada akhirnya. Jika anda tidak mampu untuk membeli jam tangan emas pepejal, terdapat banyak jam tangan berkualiti yang mengandungi keluli tahan karat kes – yang kelihatan sama cemerlang dengan kes yang lebih mahal. Ciri-ciri lain yang perlu dipertimbangkan ialah perhiasan seperti batu dan permata, sesuatu yang harus dipilih dengan teliti dan dengan tahap berhati-hati.

$3 juta Hublot Big Bang Watch

$3 juta Hublot Big Bang Watch

Audemars-Piguet-Royal-Oak-Skeleton

Audemars-Piguet-Royal-Oak-Skeleton

Kristal atau Kaca Jam Tangan

Ini ialah bahagian lutsinar jam tangan yang menutup muka, membolehkan anda memberitahu masa dan melihat fungsi lain. Biasanya, tetingkap ini diperbuat daripada kaca mineral , kristal nilam , atau plastik. Dalam kebanyakan kes, anda harus sentiasa memilih kristal nilam kerana ia mempunyai daya tahan tertinggi terhadap calar dan ketidaksempurnaan.

Band atau Tali

Ini adalah bahagian yang sama penting dalam jam tangan dan harus dipilih dengan berhati-hati. Tali boleh dibuat dengan pelbagai bahan termasuk kulit, logam, fabrik dan getah. Apabila memilih tali, banyak pertimbangan harus diletakkan di mana dan bagaimana anda akan memakai jam tangan anda. Jika anda berhasrat untuk memakai jam tangan anda untuk menyelam atau di pantai, maka getah mungkin masuk akal. Tetapi jika ia dipasangkan dengan jaket makan malam yang dipesan lebih dahulu, maka elakkan ini sama sekali.

Memilih Jam Tangan

Memilih jam tangan adalah tugas yang kompleks dan mencabar yang tidak boleh dipandang ringan. Dengan koleksi jam tangan yang banyak, ia menjadi lebih mudah dari semasa ke semasa kerana keperluan anda dilindungi dan keinginan mudah menjadi panduan anda. Walau bagaimanapun, pada mulanya, kebanyakan pemilik sedang mencari jam tangan yang boleh digunakan dalam pelbagai persekitaran.

Jam Tangan Pakaian - Patek

Jam Tangan Pakaian – Patek

Pakaian Jam Tangan

Bagi ahli perniagaan atau lelaki yang dilantik dengan baik, jam tangan pakaian mesti ada. Biasanya dipasangkan dengan pakaian formal atau perniagaan, jam tangan ini digunakan di tempat kerja, dipakai untuk simfoni dan dihiasi pada majlis-majlis khas.

Walaupun ia tidak perlu dipakai secara eksklusif dengan sut atau tuksedo, jam tangan pakaian harus dibeli dengan mengambil kira pakaian itu. Ia masih sesuai untuk memakai jam tangan pakaian dengan polobaju rayadan seluar pendek . Lazimnya, jika anda hanya memiliki satu jam tangan, adalah sangat disyorkan bahawa ia adalah jam tangan pakaian yang ringkas dan ideal dengan muka bulat, serupa dengan jam tangan klasik. Patek Philippe Calatrava .

Sarung jam tangan hendaklah sentiasa diperbuat daripada logam dan bukan plastik. Sekurang-kurangnya, beli jam tangan keluli tahan karat, tetapi sentiasa pertimbangkan logam berharga apabila bajet mengizinkan. Selain itu, wajah hendaklah ringkas seperti yang dinyatakan sebelum ini tanpa sebarang perhiasan berhias seperti berlian atau permata.

Peraturan yang teguh untuk jam tangan pakaian ialah jam tangan itu harus dilayan dengan penuh maruah dan berhati-hati, jangan sekali-kali dipakai di pantai, ke pesta frat, atau pesta tempatan.

Watch Flight - Breitling Navitimer Angkasawan

Pengawasan Penerbangan – Breitling Navitimer Angkasawan

Jam Tangan Selam - Rolex Submariner

Dive Watch – Rolex Submariner

Jam Tangan Kasual dan Sukan

Jam tangan yang paling utama di kalangan jam tangan kasual dan sukan ialah jam tangan menyelam dan penerbangan yang dibuat untuk tujuan menyelam dan terbang yang jelas. Selalunya dipakai dalam persekitaran kasual seperti belayar, berpesta di Hamptons atau bersantai di kabin, satu perkara yang pasti; manakala James Bond mungkin memakai jam tangan menyelam dengan sutnya, anda tidak sepatutnya. Ini adalah fesyen palsu yang melampau dan mana-mana peminat jam tangan akan menjijikkan.

Apabila memilih jam tangan menyelam atau penerbangan, pastikan anda menentukan penggunaannya. Jika anda menyelam, kemudian pilih satu yang boleh mengendalikan kedalaman yang anda rancang untuk capai. Jika anda seorang juruterbang, pilih yang sesuai untuk persekitaran penerbangan anda. Jam tangan penerbangan boleh digunakan untuk apa-apa sahaja daripada menaiki belon udara panas hingga ke ruang angkasa di luar Stesen Angkasa Antarabangsa. Walau bagaimanapun, jika anda hanya mahukan jam tangan yang boleh mengendalikan persekitaran yang melampau seperti memandu Bugatti anda menuruni Autobahn atau mengetuk palang di lubang air tempatan anda, kemudian pilih reka bentuk lasak dengan tali getah atau logam. Peraturan yang kukuh untuk jam tangan selam dan penerbangan ialah jam tangan itu boleh dipakai dalam banyak persekitaran, tetapi jangan sekali-kali dengan pakaian formal.

Akhir sekali, jika ia adalah rupa preppy yang anda inginkan dan anda mahu kelihatan terbaik di The Cape, cuba gunakan tali kain yang menyerlahkan gaya hidup anda. Tetapi apabila bercakap tentang kalkulator plastik dan jam tangan digital, tinggalkan untuk anak anda yang berumur sepuluh tahun. Tiada lelaki yang patut memakainya melainkan ia adalah jam tangan taktikal yang bertugas untuk mereka dalam penguatkuasaan undang-undang atau tentera.

Jam Tangan DNA Romain Jerome Titanic

Jam Tangan DNA Romain Jerome Titanic

Jam Tangan Bergaya

Pada pendapat saya, jam tangan fesyen bukanlah yang dibuat oleh jenama seperti Calvin Klein, Ralph Lauren, atau Guess, tetapi apa-apa sahaja kualiti sebenar yang merupakan persilangan antara jam tangan pakaian dan jam tangan kasual atau sukan.

Sebab saya katakan ini ialah majoriti penggemar jam tangan menganggap jam tangan fesyen sebagai jam tangan murah yang dibuat oleh pihak ketiga dan dijenamakan oleh pereka yang memproklamirkan diri semata-mata yang menjual produk mereka melalui penggunaan pemasaran yang ditujukan kepada populasi massa, direka untuk memberikan rasa ego atau harga diri yang terlalu tinggi. Ini biasanya jam tangan yang anda akan dapati dalam julat $300 – $3000, dan, dalam kebanyakan kes, adalah jam tangan yang saya TIDAK PERNAH mengesyorkan sesiapa pun membeli.

Dengan kata itu (atau kata-kata kasar), jam tangan fesyen pada pendapat saya adalah jam tangan yang dibeli atas keinginan dan bukannya keperluan. Walaupun jam tangan mungkin tidak boleh digunakan untuk menyelam laut dalam, ia juga harus dipakai dalam suasana kasual dan bukannya dengan sut. Ini ialah jam tangan yang dihasilkan oleh pembuat jam tangan terkemuka, tetapi gagal mengikut garis panduan biasa untuk jam tangan pakaian standard atau jam tangan sukan. Beberapa contoh termasuk $300,000 jam tangan yang tidak menentukan masa , jam tangan yang diperbuat daripada RMS Titanic, atau karya seni seramik.

Ini adalah pembelian jam tangan semata-mata atas daya tarikannya sebagai seni dan fesyen. Mereka selalunya boleh menjadi pemula perbualan yang indah dan sudah tentu merupakan tanda kekayaan yang muktamad, tetapi mungkin tidak selalu penghalusan.

Jam patek dalam pembuatan

Jam patek dalam pembuatan

Kesimpulan

Walaupun jam tangan mempunyai banyak kegunaan, pada dasarnya, jam tangan tradisional digunakan untuk menjejak masa dan memastikan pemakai mematuhi jadual yang tepat. Hari ini, jam tangan digunakan untuk pelbagai tugas, daripada bertindak sebagai aksesori bergaya kepada mengukur jarak atau pengambilan oksigen. Sesetengah jam tangan mengandungi berbilang komplikasi seperti: jam randik, kalkulator, permainan video, dan pelbagai meter atau monitor.

Walaupun kami tidak akan menyentuh tentang permainan video dan jam tangan kalkulator (dua produk yang saya percaya tiada seorang pun daripada pembaca kami akan memakai di khalayak ramai), kami akan meneroka semua aspek bentuk horologi yang lebih baik dalam siri baharu yang berterusan khusus untuk jam tangan yang direka dengan pakar dan orang yang memakainya. Kami akan menyelidiki bahagian dan mekanisme yang membentuk jam tangan, mencatat sejarah pembuatan jam tangan, dan menghasilkan sumber serta panduan yang mendalam yang akan menjadikan pemakai Casio sebagai ahli jam tangan. Daripada ulasan jam tangan butik hingga kerumitan yang ditampilkan Baselworld, matlamat kami adalah untuk menyediakan pembaca sumber yang paling mendalam dan tepat yang tersedia kepada lelaki sejati atau cantik.

Untuk bertanya soalan tentang jam tangan atau mencadangkan artikel, sila beritahu kami melalui kamiBorang hubungan.

Ingin mengetahui lebih lanjut tentang jam tangan? KLIK DI SINI dan dapatkan panduan jam tangan kami