Pengenalan kepada Seni Halus

Seni halus

Salah satu bahagian terbaik untuk menjadi penulis di Gentleman's Gazette ialah daripada menumpukan pada artikel individu dan ringkas, saya mempunyai keupayaan untuk menulis keseluruhan siri ciri yang mendalam mengenai pelbagai topik. Sebab saya suka ini adalah tidak seperti artikel standard 500 perkataan yang terdapat dalam kebanyakan majalah, dengan keseluruhan siri artikel yang setiap purata 2500 perkataan, kami mempunyai keupayaan unik untuk menyelidiki topik dan merangkumi setiap aspek dan perincian topik itu.

Isi kandunganKembangkanRuntuh
 1. Sejarah Seni
 2. Medium
 3. Pastel
 4. arca
 5. Unsur Seni
 6. Kesimpulan

Dengan itu, adalah satu keistimewaan mutlak untuk memperkenalkan anda kepada siri terbaru kami tentang seni halus. Dalam siri ini, kami akan menumpukan pada semua aspek seni halus daripada pelbagai gaya dan artis terkenal kepada pemalsuan dan kecurian terkenal dan juga pameran galeri yang patut diberi perhatian anda.

Saya sentiasa mempunyai penghargaan untuk seni. Ayah saya seorang artis dan pendidik, ibu saudara saya telah menguruskan beberapa galeri terbaik di New York dan ramai ahli keluarga lain telah menceburkan diri dalam pelbagai ekspresi seni.Di pejabat saya, saya mempunyai pilihan karya yang termasuk cetakan Fiddler on the Roof karya Marc Chagall serta beberapa lukisan minyak asli dari seluruh dunia yang saya warisi daripada datuk dan nenek saya.

Seni memukau saya. Ia memberi inspirasi kepada saya dan pada hari-hari apabila saya mempunyai blok penulis yang teruk, saya akan melihat butiran seni yang lebih halus di dinding saya dan inspirasi akan melanda dengan kuasa trak Mack.

Walaupun cinta seni ini, saya sama sekali bukan pakar dalam subjek ini. Saya tidak mempunyai ijazah dalam seni halus dan hanya kerana ahli keluarga saya mempunyai pengalaman dalam bidang itu, tidak bermakna saya melakukannya. Ayah saya boleh menjadi pakar bedah bertaraf dunia, tetapi ia tidak bermakna saya harus dipercayai dengan pisau bedah, apatah lagi stetoskop.

Itulah sebabnya kami akan bergantung pada pengalaman pakar terkemuka dalam semua artikel akan datang dalam siri ini.

Detroit Berjuang Untuk Membina Semula Bandar Muflis Di Tengah Kemiskinan Dan Kemelaratan

Detroit Berjuang Untuk Membina Semula Bandar Muflis Di Tengah Kemiskinan Dan Kemelaratan

Sejarah Seni

Nah, ini adalah satu pelajaran sejarah yang saya pasti paling biasa. Seni bermula sejak awal zaman. Daripada lukisan asas di dinding gua kepada arca yang diperbuat daripada batu dan bahan semula jadi, seni telah menjadi satu bentuk ekspresi diri sejak fajar manusia.

Secara tradisinya, seni halus ditakrifkan sebagai mempunyai tujuan estetik, berbanding dengan fungsi praktikal seni gunaan. Walaupun seni terdiri daripada enam gaya iaitu lukisan, arca, seni bina, muzik, seni persembahan dan puisi, kami akan menumpukan perhatian sepenuhnya kepada lukisan dan arca dalam siri ini.

Lukisan tertua yang ditemui hari ini yang tidak digunakan pada struktur atau tanah berusia kira-kira 32,000 tahun dan dipamerkan di Grotte Chauvet yang terkenal di dunia di Perancis. Ia adalah ukiran yang dicat menggunakan pigmen hitam dan oker merah yang memaparkan pelbagai haiwan dan apa yang pakar percaya adalah figura separa manusia. Walaupun ini adalah lukisan tertua, bukti terawal lukisan masih ditemui di dua tempat perlindungan batu di Arnhem Land di Australia. Ahli arkeologi yang telah meneliti lukisan ini percaya mereka berusia sekitar 60,000 tahun. Sebagai tambahan kepada lukisan dinding batu ini, lukisan gua telah ditemui di seluruh dunia termasuk China, India, Perancis, Sepanyol, Portugal dan juga Mexico.

 • Mona Lisa yang terkenal oleh Leonardo da Vinci

  Mona Lisa yang terkenal oleh Leonardo da Vinci

 • Fiddler oleh Marc Chagall

  Fiddler oleh Marc Chagall

Walaupun lukisan paling purba adalah asas yang terbaik, beberapa lukisan yang terdapat dipamerkan di galeri adalah sangat kaya dan kompleks sehingga mereka hampir kelihatan mustahil untuk dicapai oleh artis berdasarkan dakwat yang ada pada hari itu.

Banyak lukisan yang paling terkenal bermula pada awal abad ke-19 dan ke-20 dengan pergerakan seni seperti impresionisme, pasca-impresionisme, fauvisme, kubisme, ekspresionisme dan dadaisme yang diperkenalkan untuk bersaing secara baik dan mengubah dunia daripada pandangan kebangkitan yang dominan terhadap era.

Walaupun dunia seni terus berkembang dan berkembang, dengan lebih ramai 'artis' dalam dunia hari ini berbanding sebelum ini, hakikatnya seni kontemporari telah beralih daripada bentuk lukisan tradisional sejak kira-kira 1960-an. Ramai pakar percaya bahawa bentuk seni halus tradisional telah lenyap memberi laluan kepada bentuk estetik baru seni moden.

Hari ini, majoriti lukisan yang dihasilkan adalah hard-edge, abstrak, minimalism, seni pop dan pelbagai bentuk seni komputer dan animasi.

Kedai cat artis

Kedai cat artis

Medium

Untuk sebahagian besar, lukisan biasanya diterangkan oleh medium di mana pigmen itu digantung atau dibenamkan. Di lelongan Christies dan Sothebys, adalah perkara biasa untuk mendengar seni yang digambarkan sebagai lukisan minyak atau cat air. Ini telah menjadi bahasa standard dalam dunia seni dan cara yang popular di seluruh dunia untuk mengenal pasti jenis lukisan. Kebanyakan artis dan peminat mempunyai medium kegemaran yang mereka fokuskan dan medium yang mereka tidak mempunyai tahap penghargaan yang sama.

Malam Berbintang oleh Vincent Van Gogh

Malam Berbintang oleh Vincent Van Gogh

Minyak

Salah satu medium yang paling biasa digunakan dalam penghasilan lukisan seni halus, lukisan minyak menggunakan pigmen yang diikat dengan medium minyak pengeringan seperti biji rami yang digunakan dengan ketara di Eropah moden awal. Minyak itu akan direbus dengan resin yang disebut oleh artis sebagai varnis. Faedah utama menggunakan cat minyak ialah kilauan tinggi dan kedalaman badan. Disebabkan ciri-ciri ini, minyak menjadi medium utama yang digunakan bermula di Eropah dan berkembang pesat dalam populariti di seluruh dunia. Masih digunakan hari ini, ia paling terkenal dengan penggunaannya semasa era Renaissance.

Komposisi Wassily Kandinsky VII

Komposisi Wassily Kandinsky VII

Tempera

Cat tempera mungkin merupakan medium yang paling biasa digunakan sebelum penggunaan minyak. Juga dirujuk sebagai tempera telur, ia adalah medium pengeringan cepat yang terdiri daripada pigmen berwarna yang dicampur dengan binger larut air seperti kuning telur. Faedah utama menggunakan cat tempera ialah ia tahan lama dan banyak lukisan yang dicipta dengannya semasa beberapa abad pertama Masihi masih wujud hari ini. Hari ini, terdapat cat yang dipanggil tempera yang digunakan sebagai cat poster di bahagian Amerika Utara, namun, ia tidak boleh ditafsirkan sebagai sama dengan cat tempera tradisional.

Pastel

Pastel adalah salah satu medium yang sering digunakan di sekolah tetapi jarang digunakan oleh profesional. Medium ini dianggap sebagai gaya lukisan suka/benci kerana warna dan kelegapan, namun, ia mempunyai beberapa faedah yang sangat unik seperti comot yang boleh berkesan apabila digunakan oleh artis berbakat. Pastel, tidak seperti kebanyakan cat datang dalam bentuk batang serbuk yang merupakan campuran pigmen dan pengikat. Pigmen adalah sama digunakan dalam semua seni berwarna termasuk minyak, namun pengikat adalah warna neutral yang sangat rendah dalam ketepuan. Hasil akhirnya ialah bentuk seni yang sangat rapuh yang terdedah kepada kerosakan dan comot jadi penting bagi artis atau pemilik karya itu melindunginya dengan membingkainya di belakang kaca atau menyemburkannya dengan fiksatif khas yang mengikatnya pada kanvas. Satu faedah besar ialah tidak seperti kebanyakan medium lain, pastel tidak mudah retak atau berubah warna seperti minyak.

The Nightwatch oleh Rembrandt ialah contoh pencahayaan, teduhan dan pantulan

The Nightwatch oleh Rembrandt ialah contoh pencahayaan, teduhan dan pantulan

Akrilik

Cat pengeringan yang sangat cepat diperbuat daripada pigmen yang digantung dalam emulsi polimer akrilik, cat akrilik mempunyai faedah luar biasa sebagai kalis air setelah ia kering, tetapi masih mampu dicairkan semasa basah. Cat akrilik sering digunakan sebagai pengganti cat air dan minyak kerana ia boleh menyerupai kedua-duanya bergantung pada kecairan ia. Malah, perbezaan utama antara akrilik dan minyak hanyalah masa pengeringan dan satu medium sering dipilih berbanding yang lain semata-mata hasil daripada keutamaan artis atau minat mengadun dan mengkaca cat. Oleh kerana akrilik kering dengan cepat, ia sering dipilih daripada minyak kerana ia tidak menghalang keupayaan artis untuk bekerja dengan cepat.

Zuhal memakan anaknya oleh Francisco Goya semasa ketidakstabilannya

Zuhal memakan anaknya oleh Francisco Goya semasa ketidakstabilannya

Dakwat

Lukisan dakwat selalunya hanya dirujuk sebagai lukisan dan dijana menggunakan pen atau kadangkala bulu ayam. Ia adalah medium yang sangat sukar untuk digunakan kerana komponen yang menghasilkan dakwat adalah kompleks berbanding dengan medium lain. Dakwat selalunya terdiri daripada pelbagai pelarut, pewarna, pigmen, resin, pelincir, surfaktan, zarah dan pelarut. Dakwat boleh menjadi medium pilihan untuk ramai artis kerana lebih mudah untuk mengembara dengan pen berbanding set minyak atau cat air. Ayah saya adalah contoh utama seorang artis yang sering menggunakan dakwat dalam karya seninya. Walau bagaimanapun, tidak seperti cat lain, artis perlu bersaing dengan kurang kawalan ke atas aliran dan ketebalan. Ini adalah salah satu sebab mengapa artis yang menggunakan dakwat lebih menyukai garis atau jenis pen tertentu berbanding yang lain dan selalunya sangat melindungi mereka. Saya mempunyai ingatan yang jelas semasa kecil dan tidak dibenarkan menggunakan pena ayah saya. Ia adalah sesuatu yang jarang berlaku apabila dia membenarkan saya dan adik-beradik saya melukis dengan pena artisnya.

Cat air

Cat air ialah medium cat yang sangat popular yang diperbuat daripada pigmen yang digantung dalam larutan larut air. Secara tradisinya, tidak seperti kebanyakan medium lain, cat air digunakan secara ketat di atas kertas. Walaupun, di kebanyakan dunia, medium itu biasanya dirujuk sebagai lukisan cat air, di Asia Timur ia sebenarnya dipanggil lukisan berus atau skrol. Ia merupakan medium yang sangat popular di seluruh Asia dan sering digunakan dengan jari dan bukannya berus.

Mural di DIA

Mural di DIA

Sejuk

Lukisan fresco adalah gaya lukisan mural yang biasanya dilakukan pada dinding atau siling yang dilepa. Ia adalah gaya lukisan yang sangat popular pada era Renaissance, terutamanya di Eropah. Fresco, atau kadang-kadang dipanggil cat Secco ialah telur campuran pigmen, gam atau minyak yang membantu melekatkannya pada dinding.

Enamel

Sangat popular pada abad ke-18 hingga ke-20, enamel diperbuat daripada gabungan panas kaca berlamina dan logam dengan oksida warna yang menghasilkan warna. Ia merupakan medium yang sangat popular untuk menghasilkan miniatur potret dan mural luar pada logam.

Berus artis untuk pelbagai gaya

Berus artis untuk pelbagai gaya

gouache

Satu lagi cat berasaskan air, ia terdiri daripada pigmen yang direka khusus untuk menghasilkan kemasan legap. Perbezaan utama antara gouache dan cat air ialah zarahnya jauh lebih besar kerana nisbah pigmen kepada air yang jauh lebih tinggi.

arca

Seni plastik tiga dimensi, arca dicipta dengan mengeluarkan bahan untuk mencipta karya seni. Pelbagai medium digunakan daripada tanah liat dan batu kepada kayu atau pun logam. Arca adalah salah satu medium seni halus yang paling menonjol, tetapi diabaikan dan boleh dilihat di hampir setiap bahagian dunia. Selalunya digunakan untuk mencipta patung atau patung alkitabiah yang terang, ia memakan masa, tetapi paparan kesenian yang sangat cantik dan menawan. Arca adalah topik yang luas dan kami akan memfokuskannya secara menyeluruh dalam artikel akan datang.

KAMERA DIGITAL GEDSC

Unsur Seni

Terdapat empat unsur utama dalam seni yang terdiri daripada keamatan, warna dan ton, unsur bukan tradisional, dan irama.

Intensiti

Setiap titik dalam angkasa mempunyai keamatan berbeza yang diwakili oleh hitam, putih dan warna kelabu. Artis menggunakan intensiti untuk menyatakan bentuk tertentu dengan menyandingkan permukaan lukisan. Menggunakan teduhan dan refleksi, artis boleh memberikan realisme kepada karya yang membezakan dan menerangi persepsi lukisan itu.

Warna dan Ton

Walaupun bersifat subjektif, terutamanya kepada mereka yang buta warna, teori warna merupakan elemen penting dalam seni yang telah diteorikan oleh artis seperti Kandinsky, Newton dan Goethe. Warna menawarkan pelbagai spektrum untuk setiap nama warna dan artis menggunakan ton dan warna dengan cara yang sama seperti pemuzik menggunakan pic atau irama untuk menyerlahkan bahagian lagu.

Apabila kebanyakan daripada kita mempunyai definisi standard tentang warna biru atau merah, artis akan menggunakan rangkaian penuh ton untuk setiap warna sebagai cara untuk mempamerkan makna dalam lukisan mereka.

Unsur Bukan Tradisional

Ini biasanya ditemui dalam seni moden dan kontemporari dan termasuk penggunaan kolaj dan kubisme atau boleh juga melibatkan penggunaan bahan seperti pasir, jerami atau kayu untuk menggabungkan pelbagai tekstur. Ramai artis telah menggunakan unsur bukan tradisional untuk menolak sempadan walaupun menggunakan cecair badan, kulit haiwan dan sampah untuk menonjolkan karya mereka. Sudah tentu, ini juga boleh termasuk penggunaan program komputer yang melukis kanvas secara digital.

Irama

Bagi mana-mana artis, irama adalah bahagian penting dalam karya mereka. Ditakrifkan sebagai jeda yang digabungkan ke dalam urutan, jeda ini digunakan untuk menambah pelbagai unsur tekstur atau melodi pada karya seni. Ia boleh menjadi penggunaan warna, medium atau bahan yang berbeza yang digunakan untuk meningkatkan estetika karya.

Kesimpulan

Seni adalah topik yang sangat luas untuk merangkumi walaupun peratusan kecil daripadanya dalam artikel ini adalah mustahil. Itulah sebabnya kami memutuskan untuk hanya menumpukan pada medium dan unsur seni halus. Nantikan artikel yang tertumpu pada pelbagai gaya seni, teori dan artis, galeri dan lukisan terkenal.