Peraturan Beradab: Etika Makan Malam – Makan Formal

Etika Makan Malam Makan Rasmi

Jemputan ke majlis makan malam rasmi adalah acara yang tidak boleh dilepaskan. Kami membincangkan perkara yang boleh dijangkakan dan bagaimana untuk menyediakan untuk acara kuno dan sangat ritual ini.

Isi kandunganKembangkanRuntuh
 1. Kepelbagaian dalam Makan Formal
 2. Makan Rasmi adalah pada Kontinuum
 3. Sebelum acara
 4. Apa yang diharapkan pada Makan Malam Rasmi
 5. Perintah Perkhidmatan
 6. Tetapan Tempat di Makan Malam Rasmi
 7. Menu

Kepelbagaian dalam Makan Formal

Dalam makan rasmi, seperti dengan makan tidak formal , mengetahui konteks makan malam anda adalah sangat penting. Adakah makan malam itu akan berlaku di Boston? London? Paris? Berlin? Shanghai?

Walaupun terdapat perbezaan antara negara, terdapat juga perbezaan dalam negara. Jika anda tidak pasti apa yang diharapkan, tanya. Jika anda bekerja untuk organisasi antarabangsa, mereka mungkin mempunyai kakitangan atau penahan pegawai protokol. Orang ini boleh membantu anda dengan andaadabkebimbangan. Tanya juga rakan sekerja atau kenalan. Sudah tentu, anda mungkin gugup.Ruang makan istana buckingham

Ruang makan istana buckingham

Makan Rasmi adalah pada Kontinuum

Makan malam wujud mengikut kontinum daripada hidangan tidak rasmi yang paling asas kepada makan malam diraja yang paling mewah. Dalam santapan formal, hidangan lima hidangan yang disajikan di restoran Michelin 3 bintang adalah sangat berbeza daripada makan malam kecil di Istana Buckingham. Walaupun makan di restoran Michelin jauh lebih formal berbanding dengan banyak pengalaman menjamu selera, ia masih merupakan pengalaman bersantap yang paling tidak formal.

Acara makan rasmi dibezakan daripada acara tidak formal dalam beberapa cara.

 1. Majlis makan malam rasmi memerlukan seorang lelaki memakai pakaian malam seperti a tuxedo atau kadangkala bertali leher putih.
 2. Semua makanan dihidangkan dari dapur. Para tetamu tidak mengendalikan pinggan-pinggan yang menghidang dan tidak juga memberikan hidangan.
 3. Pinggan hidangan mahupun perkakas tidak diletakkan di atas meja. Semua perkhidmatan dan pembersihan meja dilakukan oleh butler dan kakitangan perkhidmatan lain.
 4. Makan malam rasmi juga dibezakan dengan pelbagai hidangan serta dengan hidangan demitasse, brendi dan minuman keras.
 5. Dan akhirnya, apa yang membezakan makan malam rasmi daripada semua makan malam lain ialah susunan perkhidmatan dan protokol tempat duduk. Walaupun makan malam di Michelin adalah lebih formal daripada kedai kopi tempatan, ia adalah, berbanding dengan jamuan rasmi negeri, tentera, diraja dan persendirian, tidak formal, jika tidak ada sebab lain bahawa tidak ada susunan tempat duduk yang diperlukan.

Kami akan memberi tumpuan kepada acara makan yang paling formal, memahami bahawa kemahiran dan gaya untuk berjaya menyertai jamuan rasmi yang diberikan di Kedutaan Jerman akan menyediakan semua kemahiran yang diperlukan untuk makan di Epicure di Paris.

Balas jemputan ke majlis makan malam rasmi dengan tangan menggunakan kad surat-menyurat yang diperibadikan

Balas jemputan ke majlis makan malam rasmi dengan tangan menggunakan kad surat-menyurat yang diperibadikan

Sebelum acara

RSVP

Jawapan anda kepada jemputan ke majlis makan malam rasmi hendaklah ditulis tangan, sebaik-baiknya pada kad surat-menyurat dikepalai, tetapi itu tidak diperlukan – dan dalam orang ketiga: Encik X terima kasih (penjemput) atas jemputan baik mereka pada (hari minggu), (hari dan bulan) dan berbesar hati menerimanya.

Jika nombor telefon atau alamat e-mel disediakan sebagai cara untuk menerima (atau menolak) jemputan, maka gunakanlah kaedah tersebut.

Acara rasmi mungkin mempunyai ratusan jemputan, terutamanya di kedutaan, walaupun Keluarga Diraja Great Britain mungkin menganjurkan makan malam dengan beberapa ribu tetamu. Orang yang mengumpul respons ialah ahli kakitangan sokongan dan ingin mengetahui sama ada anda akan hadir atau tidak. Cara anda memberitahu mereka mungkin kurang penting, tetapi sekali lagi, sila berunding dengan pakar tempatan.

Pakaian Formal Malam

The Ulasan Gentleman's Gazette mengenai tuksedo yang dipakai pada majlis resepsi malam Perkahwinan Diraja menawarkan cadangan hebat tentang cara berpakaian klasik dan sesuai. Acara anda mungkin memerlukan pemakaian tali leher putih. Tanya, jika anda tidak pasti tentang pakaian yang sesuai.

???????????????????????????????????????????????????? ????????????????????????????????????????????

Apa yang diharapkan pada Makan Malam Rasmi

Makan malam rasmi secara historis merupakan peluang bagi diraja untuk menghormati individu penting serta mempamerkan kekayaan dan kemewahan tuan rumah dan tuan rumah. Peraturan, yang disebut sebagai protokol, berasal dari tradisi yang muncul dari Eropah ratusan tahun yang lalu. Selain daripada kelimpahan porselin, kristal, perak dan linen, makan malam rasmi mengikut peraturan tentang cara orang duduk, biasanya berselang seli antara lelaki dan wanita dengan tuan rumah di satu hujung dan tuan rumah di hujung bertentangan; dalam susunan apa mereka duduk, tuan rumah dan tuan rumah mengiringi atau diiringi oleh wanita dan lelaki kehormat ke meja; dan bagaimana hidangan disalut dan dihidangkan.

Letakkan tetapan pada makan malam rasmi yang besar. Tuan rumah dan tuan rumah boleh duduk di meja lain

Letakkan tetapan pada makan malam rasmi yang besar. Tuan rumah dan tuan rumah boleh duduk di meja lain

Dalam video berikut, anda boleh melihat Presiden Obama di Majlis Jamuan Negara dengan Ratu tidak mengikut protokol. Semasa ucapannya, dia membuat jeda yang lama, dan oleh itu Lagu Kebangsaan British dimainkan. Tanpa menghiraukan protokol, Obama terus menyampaikan salamnya dan mengangkat gelasnya, sementara semua orang di sekelilingnya berdiri diam mendengar lagu kebangsaan. Sebelah tangan, lagu kebangsaan dimainkan terlalu awal, sebaliknya dia sepatutnya berhenti bercakap.

https://youtu.be/YG7VSt0_VcU

Walaupun pariti jantina yang semakin meningkat dan kemunculan perkahwinan gay telah mengubah sedikit protokol di Amerika Syarikat, peraturan umum bahawa pasangan yang sudah berkahwin atau bertunang tidak akan duduk bersebelahan antara satu sama lain masih kekal. Dan jangan terkejut jika lelaki di meja jamuan bangkit apabila tuan rumah bangkit. Anda juga mungkin mendapati diri anda duduk di meja bulat, atau, pada acara yang sangat besar, jauh dari tuan rumah dan tuan rumah.

Anda mungkin menerima menu semasa ketibaan atau mencari menu di sebelah tetapan tempat anda. Anda mungkin tahu di mana untuk duduk mengikut kad nama pada perhimpunan besar atau dengan arahan daripada tuan rumah dalam suasana yang lebih intim. Lebih besar acara semakin ketat protokol. Sebagai contoh, pada acara yang sangat besar dengan 1,000 tetamu, anda mungkin akan menemui kad menu pada tetapan tempat anda dan akan diletakkan mengikut kad nama. Anda hanya berinteraksi dengan hos dan hos sekali sahaja sepanjang malam.

Acara dimulakan dengankoktel, yang berlangsung sejam atau lebih. Pada acara yang lebih kecil, anda akan disambut oleh tuan rumah. Pada acara yang lebih besar, seperti makan malam negeri, anda akan disambut oleh seorang kakitangan. Kakitangan lain akan membantu anda dengan kot dan pembalut anda.

Persediaan untuk makan malam rasmi adalah besar. Menurut Butlers Guild, ia mungkin memerlukan butler profesional kira-kira 15 minit setiap tempat menetapkan untuk mencipta meja makan yang memenuhi piawaiannya. Jadi menetapkan meja untuk 12 orang membuatkan dia sibuk berjam-jam . Pelari meja, pinggan dan kutleri diletakkan mengikut spesifikasi yang tepat: tepi pelari meja hendaklah ½ inci dari tepi meja; pinggan satu inci dari tepi meja; pemegang kutleri juga satu inci. Gubahan bunga berada pada paras mata dan candelabra supaya semua orang boleh bertentang mata.

Dalam video youtube ini, Nigel McEvoy, Steward Istana di Istana Buckingham menerangkan persiapan rapi makan malam kecil (3o orang) yang diberikan oleh Ratu untuk penduduk terkemuka Amerika di United Kingdom.

https://youtu.be/GRvZt30CF6c

Bilangan hidangan untuk hidangan berbeza-beza. Hidangan tradisional Perancis adalah tiga belas hidangan, tetapi bilangan biasa hari ini adalah antara empat dan enam hidangan. Makan malam terakhir di Titanic untuk tetamu kelas pertama mengandungi sepuluh hidangan. Menu ini mungkin dirancang sepenuhnya oleh chef, chef dan ketua butler, ketua butler dan hos atau ketua butler sahaja.

Baik tuan rumah, tuan rumah mahupun tetamu tidak membantu dalam menghidangkan makanan. Semua penyediaan makanan, perkhidmatan dan penyingkiran disiapkan oleh kakitangan, ada yang tetap manakala kebanyakannya sementara. Perkhidmatan makanan diteruskan ke kanan, lawan jam, bermula dengan tetamu kehormat. Perkhidmatan minuman berjalan ke kiri, mengikut arah jam. Pada majlis makan malam rasmi, bahagian individu disusun dan dibentangkan di atas pinggan. Lebih besar hidangan, lebih kecil bahagian dan kurang wain dituangkan setiap hidangan. Makan rasmi termasuk berbilang hidangan dan bantuan kedua tidak ditawarkan. Setelah barang-barang hidangan diambil dari ruang makan, ia tidak dikembalikan.

Tetapan tempat formal dengan garpu tiram di sebelah kanan dan garpu dan sudu pencuci mulut di atas pengecas

Tetapan tempat formal dengan garpu tiram di sebelah kanan dan garpu dan sudu pencuci mulut di atas pengecas

Makanan dihidangkan di atas pinggan panas atau sejuk. Suhu pinggan akan sesuai untuk makanan yang terkandung di dalamnya. Amalan ini tidak unik untuk makan malam rasmi. Restoran yang diberi penarafan Michelin, antara lain, memastikan suhu pinggan yang sesuai untuk meningkatkan rasa setiap hidangan. Pinggan dihidangkan dan dibersihkan dari sebelah kiri dan satu demi satu. Apabila pinggan terpakai dialihkan, butler secara serentak meluncurkan pinggan baru ke tempatnya. Memandangkan kedua-dua tangan terlibat dalam proses ini, pengalihan pinggan semasa makan malam rasmi dilakukan satu pinggan pada satu masa.

Minuman dihidangkan dan dibersihkan dari sebelah kanan. Piala dan gelas wain kekal di atas meja sepanjang hidangan. Hanya kaca sherry dikeluarkan pada akhir kursus yang disertainya. Dengan kebenaran anda, butler akan mengeluarkan gelas wain jika anda memaklumkan kepadanya bahawa anda alah atau memilih untuk tidak minum. Jika wain yang sama ditawarkan dalam hidangan berturut-turut, ia dihidangkan dalam gelas yang sama.

Perintah Perkhidmatan

Susunan tempat duduk agak berbeza berdasarkan sama ada protokol yang ketat dipatuhi atau tidak. Jika protokol ketat dipatuhi, maka lelaki mengiringi wanita ke tempat duduk mereka. Makan malam formal masih mengikut tingkah laku jantina yang lebih formal, dengan kehadiran lelaki dan wanita yang sama bilangan dan lelaki berdiri sehingga tuan rumah duduk. Jika majlis lebih santai, wanita boleh duduk di hadapan tuan rumah.

Banyak majlis makan malam rasmi meraikan tetamu terhormat. Jika ada tetamu kehormat, tetamu itu dilayan dahulu. Lelaki terhormat duduk di sebelah kanan tuan rumah dan wanita terhormat duduk di sebelah kanan tuan rumah. Semasa tuan rumah mengiringi puan kehormat ke kerusinya dan menarik kerusi di sebelah kanannya dan mendudukkannya, tuan rumah diiringi ke kerusinya oleh lelaki terhormat, tetapi tuan di sebelah kirinya menarik kerusinya dan mendudukkannya. Setelah tetamu kehormat dihidangkan, perkhidmatan dimulakan dengan puan kehormat dan bergerak melawan arah jam.

Apabila tiada tetamu kehormat hadir, perkhidmatan boleh dimulakan dengan tetamu wanita yang paling penting. Pelbagai kaedah telah berkembang untuk melayani tetamu dalam pelbagai keadaan formal. Dalam setiap keadaan, perintah perkhidmatan dimulakan dengan puan kehormat. Cara tetamu yang tinggal dihidangkan selalunya ditentukan oleh saiz jamuan dan betapa ketatnya protokol dipatuhi.

Tetapan tempat formal dengan garpu tiram di sebelah kanan

Tetapan tempat formal dengan garpu tiram di sebelah kanan

Tetapan Tempat di Makan Malam Rasmi

Oleh kerana bilangan dan jenis kursus berbeza-beza, begitu juga dengan penetapan tempat. Dalam tetapan yang paling formal, garpu dan sudu pencuci mulut dibawa ke meja untuk hidangan pencuci mulut. Untuk tetapan yang kurang formal, garfu dan sudu diletakkan di atas meja di atas pinggan, garpu menghala ke kanan, sudu menghala ke kiri. Apabila lebih banyak hidangan akan dihidangkan, meja diletakkan hanya untuk sup, ikan dan daging.

Menu

Kursus berbeza-beza mengikut keadaan dan mungkin sesedikit empat kursus atau setinggi 21. Hidangan kelas pertama pada Titanic dipercayai mempunyai sepuluh laluan . Banyak perhatian diberikan kepada penyediaan dan pelaksanaan menu. Matlamatnya adalah untuk mencipta pengalaman di mana rasa saling melengkapi dan tiada rasa yang terlalu berkuasa. Suhu dan warna berbeza sepanjang hidangan.

Makan malam rasmi direka untuk bertahan selama berjam-jam dan masa kursus menyumbang kepada fakta ini. Hidangan kompot kekal di atas meja sepanjang makan malam dan tetamu boleh bebas membantu diri mereka sendiri, biasanya antara hidangan. Satu sorbet intermezzo boleh dihidangkan di tengah-tengah hidangan yang lebih besar.

Tetapan tempat formal dengan pemetik udang galah di sebelah kiri dan pisau ikan di sebelah kanan

Tetapan tempat formal dengan pemetik udang galah di sebelah kiri dan pisau ikan di sebelah kanan

Menu kursus yang disenaraikan di bawah hanyalah pengajaran. Sesetengah menu mungkin mempunyai sup sebagai hidangan pertama manakala yang lain mungkin menghidangkan kerang terlebih dahulu. Menu lain mungkin menyajikan tiram sebagai pembuka selera dan udang galah sebagai hidangan kemudian. Satu lagi yang menarik ialah ungkapan idiomatik Bahasa Inggeris Amerika daripada sup kepada kacang, yang menyampaikan maksud permulaan hingga akhir. Penggunaannya berasal dari hidangan penuh, yang mungkin berkembang dari sup kepada pencuci mulut kacang.

Untuk hidangan sembilan hidangan (yang mencerminkan ungkapan daripada sup kepada kacang):

(Roll dihidangkan kering dalam bekas rendah yang dialas dengan kain linen atau serbet. Tetamu mengeluarkan gulungan dari bekas dan meletakkannya di atas alas meja.)

Garpu makanan laut boleh diletakkan di sebelah kanan sudu dan akan digunakan untuk makan kerang.

Garpu makanan laut boleh diletakkan di sebelah kanan sudu dan akan digunakan untuk makan kerang.

Garpu tiram akan diletakkan di atas sudu di hujung kanan pada pengecas dan mempunyai tis yang lebih lebar daripada garpu makanan laut.

Garpu tiram akan diletakkan di atas sudu di hujung kanan pada pengecas dan mempunyai tis yang lebih lebar daripada garpu makanan laut.

Kursus pertama
Pembuka selera: Kerang, dengan tiram yang cukup popular

Cara makan kerang, tiram dan ikan

Nancy Mitchell dari Etiquette Advocate menerangkan cara makan makanan yang sukar, termasuk kerang, tiram, dan bagi kebanyakan orang Amerika, ikan.

Kursus kedua
Sup: Pinggan sup diisi di dapur dan diletakkan di atas pinggan servis atau dihidangkan dari troli yang digulung di sekeliling bilik.

Cara makan pelbagai jenis sup di AS.

Kursus ketiga
Ikan: Ikan boleh dibawa di atas pinggan dan setiap tetamu menghidangkan dirinya dari pinggan. Pada majlis rasmi hidangan tulang akan disediakan. Ia akan diletakkan di antara pinggan roti dan plat pengecas dan dikeluarkan sebaik sahaja hidangan ikan selesai.

Kursus keempat
Permainan: Permainan liar yang berasal dari wilayah di mana acara itu berlangsung boleh dihidangkan. Squab, rusa, arnab, puyuh, kerbau, daging rusa dan babi hutan adalah pilihan yang popular.

Kursus kelima
panggang. Pinggan daging diisi dengan hidangan utama dan sayur-sayuran lain, iaitu panggang, kanji, sayur-sayuran, dan hiasan. Sayur-sayuran juga boleh ditawarkan secara berasingan, satu atau dua mangkuk pada satu masa. Butler akan menyajikan sos dan perasa selepas selesai perkhidmatan hidangan.

Tetapan tempat rasmi untuk 12 dengan hidangan tulang di sebelah kiri pengecas

Tetapan tempat rasmi untuk 12 dengan hidangan tulang di sebelah kiri pengecas

Kursus keenam
Salad atau buah-buahan dan pinggan keju pilihan: Salad yang telah disusun dihidangkan dan boleh diikuti dengan hidangan keju. Keju adalah penghadaman. Pelbagai jenis keju boleh ditawarkan selepas salad. Tiga konsistensi berbeza keju biasanya dihidangkan: keras seperti Cheddar, Parmigiano atau Pecorino; separa lembut seperti keju berurat biru atau mozzarella; dan dan keju lembut, seperti brie, Camembert atau Neufchâtel.

Kursus Ketujuh
Pencuci mulut: Pencuci mulut pejal, seperti torte, dihiris terlebih dahulu dan dihidangkan di atas pinggan. Pencuci mulut yang lembut, seperti parfait, diawet dalam gelas tinggi dan sempit dan dibawa ke meja di atas dulang. Peralatan pencuci mulut diletakkan di atas pinggan pencuci mulut. Dalam acara formal yang lebih tidak formal (di rumah persendirian) peralatan pencuci mulut mungkin sudah ada di atas meja.

Kursus Kelapan
Buah (dan Keju): Pinggan buah dibentangkan di hadapan tetamu, bersama garpu buah dan pisau buah. Para tetamu membantu diri mereka untuk berbuah dari mangkuk buah. Tetapi jika mangkuk buah tidak boleh diakses, pelayan membentangkannya kepada tetamu. Tuan rumah juga boleh meminta buah-buahan bermusim yang dihiris dihantar pada pinggan. Lihat di atas untuk cara keju boleh dihidangkan.

Selepas memecahkan cangkerang dengan keropok kulit di sebelah kiri, gunakan pemetik udang galah untuk mengeluarkan daging

Selepas memecahkan cangkerang dengan keropok kulit di sebelah kiri, gunakan pemetik udang galah untuk mengeluarkan daging

Kursus Kesembilan
Kacang dan Gula-gula: Selepas kursus buah-buahan, kolak gula-gula dan kacang diluluskan.

Selepas Makan Malam Liqueur dan Brandy dan Demitasse
Liqueur, brendi dan demitasse semuanya adalah penghadaman, diambil selepas makan, di dalam bilik yang berasingan daripada ruang makan. Tetamu boleh menyertai satu sama lain atau wanita dan lelaki boleh mengambil minuman mereka di bilik yang berasingan.

Minuman keras selalunya pahit kerana ia akan mencerahkan lelangit selepas makan yang lama, dan kadangkala, makanan berat.

Demitasse juga merupakan perangsang dan secara tradisional diambil hitam. Jika tetamu mengambil minuman selepas makan malam mereka bersama-sama, pelayan menawarkan dulang kopi kepada setiap tetamu dan bertanya sama ada mereka mahu secawan. Jika tetamu menjawab ya, butler meletakkan cawan dan piring di atas meja yang berhampiran dengan tetamu dan menuangnya. Jika tetamu berpisah selepas makan, pembantu rumah boleh menuangkan kopi untuk tetamu wanita yang menginginkannya. Bagi lelaki, demitasse dicurahkan oleh butler kepada setiap lelaki yang ingin mengambil bahagian.

Liquer dan brendi boleh ditawarkan semasa perkhidmatan kopi atau selepas itu.

Set kopi Jerman Schafer Vater Jasperware cameo demitasse antik

Set kopi Jerman Schafer Vater Jasperware cameo demitasse antik

Rokok dan cerut

Rokok hanya muncul atas permintaan tuan rumah dan biasanya muncul selepas demitasse. Walaupun lebih sedikit orang merokok hari ini, apabila rokok ataucerutditawarkan, mereka dibentangkan dalam kotak di atas dulang perak. Secara tradisinya butler menyalakan rokok tetamu. Jika selepas makan malam minuman diambil secara berasingan oleh lelaki dan wanita, cerut boleh ditawarkan kepada lelaki.

Selepas makan malam

Hiburan tradisional diikuti makan malam rasmi dan termasuk aktiviti seperti menari atau bermain kad. Jika aktiviti sedemikian berlaku pada makan malam rasmi anda, snek lewat malam akan ditawarkan untuk memulihkan anda. Perkhidmatan air dan gelas juga akan disediakan sepanjang baki petang.

Mengucapkan Selamat Malam

Sekali lagi, bergantung pada saiz jamuan, tuan rumah dan tuan rumah boleh mengucapkan selamat malam kepada anda; jika tidak, mereka mungkin membuat jalan keluar awam, dengan jangkaan bahawa anda dan tetamu lain akan terus bergembira. Jika tuan rumah dan tuan rumah boleh mengucapkan selamat malam kepada anda, lokasi untuk ucapan selamat tinggal sedemikian berbeza-beza. Butler akan membantu anda dengan pembalut dan kot anda, mengiringi anda ke pintu dan mengucapkan selamat malam. Seorang valet akan membawa kereta anda.

Semasa anda memandu pulang, nikmati pengalaman ini.

Nak tahu lebih lanjut? Lihat Panduan Etika kami!

TEKAN DI SINI