Peraturan Keadaban: Pesta Koktel

Perkhidmatan makanan gaya bufet dengan pinggan.

Keupayaan untuk menghiburkan adalah kemahiran yang kuat yang apabila dikuasai, memberikan a budiman berjam-jam renungan gembira dan jumlah muhibah yang tidak terhingga daripada orang lain. Kami berhibur atas pelbagai sebab termasuk keramahan, keseronokan, membawa keselesaan kepada orang lain serta memajukan matlamat perniagaan dan profesional. Berhibur membolehkan kita bukan sahaja kelihatan terbaik tetapi juga untuk mendedahkan kedalaman watak dan niat baik kita.

Isi kandunganKembangkanRuntuh
  1. Sisi Praktikal Menghiburkan
  2. Perkhidmatan Makanan & Minuman dan Ruang Parti
  3. Menyediakan Makanan
  4. Garis masa dan Senarai Semak
  5. Berurusan dengan Tetamu Miskin

Berhibur menggunakan pelbagai kemahiran termasuk pra-perancangan, pemikiran logistik, kreativiti dan sumber manusia. Ia juga bertentangan dengan budaya media sosial yang paling jelas. Dalam masa multi-tasking dan twitter dan Facebook dan sebagainya, pakar menyatakan bahawa kami terharu dengan komitmen kami. Saya berbeza pendapat. Kami tidak tertekan dengan terlalu banyak komitmen tetapi sebaliknya, kami letih kerana komitmen yang terlalu cetek. Kami tidak, untuk menghuraikan Sheryl Sandberg, bersandar kepada banyak perkara hari ini.

Koktel tandatangan sedia.

Koktel tandatangan sedia.Dengan mengesahkan keinginan anda untuk berhibur, anda menyatakan ya dengan tegas kepada individu yang anda pilih untuk dijemput ke parti anda. Sungguh penawar yang ampuh kepada kebanyakan kehidupan kita yang hanya meluncur di atas permukaan. Anda sedang mencipta persekitaran di mana interaksi bersemuka adalah perkara biasa. Anda telah menyatakan keinginan untuk menjadikan keselesaan dan kebahagiaan dan keterkaitan orang lain sebagai matlamat anda. Berhibur dalam cara yang tidak kecil menegaskan semula sifat sosial kemanusiaan kita, mengingatkan kita tentang nilai hubungan ini. Kerana ia sentiasa melalui sesama manusia bahawa kerja-kerja kehidupan seharian kita dan dunia yang lebih besar dijalankan.

Batu kunci untuk menghiburkan adalah apa yang saya suka panggil maskuliniti matang. Ia benar-benar tanda kematangan bagi seorang lelaki dari sebarang usia merancang dan melaksanakan acara tidak formal atau lebih formal. Anda bertanggungjawab untuk semua aspek keselesaan dan kebahagiaan orang ramai. Pada dasarnya tingkah laku anda menyatakan bahawa kesejahteraan orang lain adalah keutamaan anda.

Di A.S. pengiklan menjaja sejenis kelelakian yang tidak tahu dan seperti kanak-kanak. Lelaki yang terlalu bodoh tidak tahu membersihkan, yang memanggil menjaga anak-anak mereka menjaga bayi. Sin qua non Gentleman's Gazette adalah tidak kuat untuk kebodohan sedemikian. Sebagai lelaki kita mampu menjaga orang lain. Berhibur hanyalah salah satu cara kita menunjukkan keprihatinan dan keprihatinan tersebut.

Sisi Praktikal Menghiburkan

Mula Kecil

Jika anda tidak pernah melayan sebelum ini, fikirkan untuk bermula dari kecil. Perhimpunan tidak formal membentangkan rangka kerja asas yang anda boleh membina asas kemahiran yang mungkin menghasilkan urusan yang lebih formal. Sebaik sahaja anda menguasai asas, terpulang kepada anda untuk memutuskan sama ada anda ingin mencipta acara yang lebih kompleks.

Rasa Bourbon dengan pilihan pasangan makanan yang berbeza.

Rasa Bourbon dengan pilihan pasangan makanan yang berbeza.

Pesta Koktel

Pesta koktel mudah dirancang namun boleh menjadi agak canggih dalam pelaksanaannya. Di A.S., kami cenderung mengadakan pesta koktel mengikut tema, mungkin minuman atau warna istimewa. Anda boleh memilih untuk mempunyai a pesta merasa bourbon atau pesta koktel bertemakan bourbon . Ia juga berguna untuk memasangkan minuman dengan jenis makanan tertentu. Atau anda boleh memilih untuk menyediakan bar penuh dengan pelbagai barangan cometibles dan memainkan peranan sebagai pelayan bar/tuan rumah. Anda hanya dihadkan oleh imaginasi anda dan, pada tahap yang lebih rendah, belanjawan anda.

Sebagai contoh, anda boleh melemparkan brut bertemakan percutian champagne pesta. Yang paling kering dari semua champagne, pertimbangkan makanan masin dan berlemak sebagai iringan: telur hancur, sebarang hidangan cendawan atau risotto dengan asas krim .

Nyatakan dalam jemputan anda jika anda mengharapkan tetamu anda mematuhi a etika berpakaian tertentu atau pakaian atau jangkaan lain.

Pesta koktel bertemakan nautika.

Pesta koktel bertemakan nautika.

Perkhidmatan Makanan & Minuman dan Ruang Parti

Parti yang paling formal akan dihidangkan oleh butler di atas pinggan yang diluluskan. Secara tidak rasmi, anda boleh mendapatkan perkhidmatan syarikat katering untuk menyediakan makanan, minuman keras dan kakitangan yang berkhidmat. Pilihan yang paling tidak formal ialah menghidangkan gaya bufet makanan. Tukar meja ruang makan kepada bufet dengan alas meja yang sesuai dengan tema, serbet dan mungkin lilin. Jika anda mempunyai bilik yang lebih besar, menggunakan lebih daripada satu meja akan membolehkan tetamu menyebar. Seboleh-bolehnya, cuba simpan meja sedekat mungkin dengan dapur. Menambah semula mangkuk hidangan, peralatan dan minuman akan menjadi lebih mudah.

Anda perlu ke ruang di mana anda akan mengadakan parti anda. Jika anda bernasib baik untuk tinggal di rumah yang besar, anda boleh menggunakan ruang dan perabot. Tetapi dengan sedikit kreativiti, adalah mungkin untuk 12 untuk makan malam di pangsapuri seluas 420 kaki persegi. Untuk majlis makan malam, anda memerlukan kerusi untuk setiap orang, manakala untuk pesta koktel anda tidak memerlukannya tetapi ia adalah janggal untuk minum dan makan sambil berdiri, jadi pastikan anda mempunyai kemungkinan tempat duduk. Campurkan dalam meja tetamu boleh meletakkan minuman mereka. Lakukan yang terbaik untuk membuat semua tetamu selesa yang mungkin dan ketahui bahawa anda mungkin akan berdiri untuk keseluruhan parti. Video di bawah menerangkan cara anda boleh menggunakan perabot anda sendiri untuk menyediakan parti gaya bufet.

Bagaimana anda akan menghidangkan makanan anda? Mungkin anda mempunyai bufet atau dulang, dan jangan lupa pinggan dan perkakas - tiada pinggan kertas tidak ok.

Merancang Koktel

Anda boleh memilih untuk minum minuman istimewa, satu atau dua tumbukan jenis minuman tersedia, bar penuh terlalu rumit melainkan anda mempunyai kakitangan. Menguasai koktel ini akan membolehkan anda juga mencipta tema di sekeliling setiap jeniskoktel, jika kamu mahu ( Lelaki Gila dan Manhattans atau A Bond Martini parti).

Sesetengah tetamu anda tidak akan minum alkohol dan walaupun anda tidak perlu berlebihan tetapi beberapa minuman bukan alkohol adalah sesuai.

Menentukan Jumlah Alkohol untuk Dibeli

Menawarkan bir dan wain sebagai tambahan kepada koktel adalah peraturan yang baik untuk dipatuhi, namun tidak perlu - anda adalah tuan rumah dan selagi terdapat beberapa variasi, ia adalah sempurna.

Ia sentiasa baik jadi minum minuman keras di rumah, dan mujurlah ia tidak mempunyai tarikh luput. Jika anda ingin menghidangkan minuman, semak jumlah minuman keras yang anda perlukan setiap minuman untuk memastikan anda membeli cukup. Sebagai peraturan am, satu botol wain bagi setiap lapan tetamu apabila pilihan minuman lain tersedia sepatutnya berkesan tetapi saya sentiasa mendapat satu minuman tambahan dan beberapa minuman lebih daripada itu, jadi ketahui tetamu anda.

Persediaan bar penuh yang mudah.

Persediaan bar penuh yang mudah.

Tidak kira jenis parti yang anda rancang, pertimbangan paling penting dengan koktel ialah: pertama, ukur minuman anda, kerana perkadaran adalah segala-galanya, dan, kedua, gunakan bahan berkualiti tinggi yang anda mampu.

Jika anda memilih untuk menghidangkan wain dan bir di majlis anda, anda sepatutnya mempunyai jumlah botol berikut:

10-25 tetamu

26-50 tetamu

51-75 Tetamu

76-100 Tetamu

Wain putih

5-7

6-7

7-8

10-11

Wain merah

dua

3

4-5

5-6

Bir Domestik

24-50

36-75

48-80

60-100

Bir Import

24-50

36-75

48-80

60-100

Berikut adalah anggaran jumlah botol 750ml yang perlu anda miliki:

10-25 tetamu

26-50 tetamu

51-75 Tetamu

76-100 Tetamu

Wiski Amerika

1

1

dua

dua

Bourbon

1

dua

dua

3

Brandy/Cognac

1

1

1

dua

Wiski Kanada

1

1

dua

dua

Gin

1

dua

dua

3

Wiski Ireland

1

1

1

dua

Rum

1

dua

dua

3

Scotch

1

1

1

dua

Tequila

dua

dua

dua

3

Vodka

dua

3

3

4

Di samping itu, anda perlu mempunyai pengadun di tangan. Carta di bawah adalah untuk botol 2 liter melainkan dinyatakan sebaliknya.

10-25 tetamu

26-50 tetamu

51-75 Tetamu

76-100 Tetamu

kelab soda

1-3

23

3-4

4-5

Ekor

3

3-4

3-5

4-6

Jus Kranberi (Sukuart)

dua

dua

3

3

diet cola

3

3-4

3-5

4-6

Halia Ale

1-2

dua

dua

3

Soda limau nipis

dua

3

3

4

Lembu Merah (8 oz)

4

8

12

16

Air tonik

dua

dua

3

4

Berikut ialah baki item bar yang anda perlukan untuk bar yang berstok penuh:

10-25 tetamu

26-50 tetamu

51-75 Tetamu

76-100 Tetamu

Amaretto

1

dua

3

4

Tiga Sek

dua

3

3

4

Kopi Liqueur

1

1

dua

dua

Itali Vermouth

1

1

1

dua

Vermouth Perancis

1

1

1

dua

Pahit Angostura (10oz)

1

1

1

dua

buah zaitun (balang)

1

1

1

dua

Bawang koktel (balang)

1

1

1

1

limau nipis

3

6

9

12

buah limau

3

6

9

12

buah oren

dua

4

6

8

Grenadine (8 oz)

1

1

1

1

Ceri (balang)

1

1

1

dua

Jus Limau Mawar

1

dua

dua

3

Air (8 oz)

12

24

48

60

susu (pint)

dua

3

3

4

Jus Oren (8 oz)

6

12

18

24

Jus Tomato (8 oz)

dua

4

6

8

Jus Nanas (4 oz)

3

6

9

12

peralatan bar, Cermin mata & Stemware

Anda akan temui semua yang anda perlu tahu mengenainya di sini .

Menyediakan Makanan

Jenis hors d'oeuvres

Bilangan setiap satu

Pesta Berlangsung Di luar waktu makan

5 hingga 6 pilihan

1 hingga 2 setiap/orang

Pesta Berlangsung Semasa waktu makan

8 hingga 10 pilihan

2 hingga 3 setiap/orang

Jika anda menyediakan makanan untuk acara bertema atau minuman tertentu, pertimbangkan untuk mencipta menu yang menyokong tema atau minuman tertentu. Margarita, koktel yang popular di A.S., mungkin disertakan dengan hors d'oeuvres gaya Mexico seperti flauta, kerepek tortilla dan guacamole, taco bersaiz tradisional (dengan 5″ tortilla).

Acara di mana bourbon adalah minuman istimewa mungkin menampilkan keju biru, telur deviled, kerang, dan sebagai pencinta setia babi di A.S., daging babi, babi dan babi. Bar yang penuh dan terbuka sesuai dengan pelbagai jenis cometibles.

Perkhidmatan makanan gaya bufet dengan pinggan.

Perkhidmatan makanan gaya bufet dengan pinggan.

Memasak

Menghiburkan memberikan seorang lelaki dengan pelbagai peluang untuk mempamerkan bakat masakannya. Jika anda boleh memasak, dan suka melakukannya untuk orang lain, maka kemahiran, minat dan masa anda akan menentukan berapa banyak menu yang anda sediakan sendiri. Jika anda baru untuk memasak, dan berusaha untuk belajar, menyediakan satu atau dua hidangan sendiri adalah munasabah. Anda mungkin boleh membuat persediaan lebih banyak dengan bantuan rakan atau pasangan anda yang lebih mahir. Anda juga boleh melengkapkan persediaan anda melalui katering atau membeli makanan yang disediakan. Ketahui, siapa yang hendak membuat makanan ringan untuk pesta dalam video di bawah.

Jangan cuba resipi baru pada tetamu, kerana mereka tidak mahu tuan rumah resah di dapur dan tidak mahu dihidangkan hanya kacang kerana tuan rumah cuba menyediakan hidangan baru yang tidak layak untuk dihidangkan.

Muzik

Muzik di pesta menarik kemarahan sesetengah orang. Orang lain menyukainya dan tidak sabar untuk mencipta senarai main yang sesuai dengan tema atau suasana parti. Keputusan di tangan anda. Anda boleh memilih satu laluan dan menukarnya untuk acara seterusnya. Muzik biasanya boleh diterima di pesta koktel di A.S. Tetapi, sekali lagi, keputusan di tangan anda.

Garis masa dan Senarai Semak

3-4 Minggu Keluar

Tetapkan tarikh untuk pesta itu.

Tentukan minuman dan menu hors d'oeuvres.

Jika anda merancang untuk menetapkan menu minuman, sediakan menu minuman dalam jemputan. Jika anda bercadang untuk menghidangkan bir dan wain, ambil perhatian bahawa dalam jemputan.

Jemput tetamu anda. Rancang untuk menjemput 20-30 peratus lebih daripada yang anda akan layan kerana biasanya terdapat kadar penurunan/tidak hadir sebanyak 20-30 peratus untuk acara. Dalam jemputan anda, sertakan arah ke rumah anda dan catatkan tempat letak kereta akan tersedia atau pengangkutan awam yang terbaik untuk diambil.

Memadankan wain dan makanan.

Memadankan wain dan makanan.

3 Minggu Keluar

Semak menu makanan anda untuk menentukan berapa lama masa yang diperlukan untuk menyediakan setiap item.

Buat senarai ramuan.

Semak barware, perkakas batang dan peralatan bar, serbet, pinggan hidangan, pinggan, baldi ais anda. Tentukan apa, jika ada, yang hilang. Beli peralatan yang diperlukan.

Buat pesanan dengan penjual daging atau tukang roti tempatan, jika perlu.

Dapatkan bantuan tambahan yang mungkin anda perlukan, sama ada katerer atau perkhidmatan butling. Tentukan sekarang jika anda ingin mengupah pelayan bar.

Tentukan bilik atau bilik yang hendak digunakan untuk parti anda (jika anda mempunyai rumah yang lebih besar).

2 Minggu Keluar

Beli bahan untuk makanan yang mungkin disediakan lebih awal.

Mulakan menyediakan makanan yang boleh dibekukan dan dipanaskan semula pada hari acara.

Tentukan sama ada anda perlu membeli lebih banyak dulang hidangan atau cari barang lain untuk digunakan semula . Jika perlu, beli barang-barang ini.

Basuh semua pinggan dan kutleri dan gelas yang akan digunakan. Basuh dan seterika semua alas meja dan serbet, jika menggunakan serbet kain.

Rancang untuk kerja persediaan yang boleh anda lakukan lebih awal, dan perkara yang hanya boleh diselesaikan pada hari acara.

Buat senarai untuk sebarang bekalan hiasan yang anda perlukan.

Jika anda akan memainkan muzik, mula bekerja pada senarai main.

Semak untuk memastikan sistem stereo/pembesar suara anda berfungsi.

Sebuah parti yang sangat besar dan dipenuhi.

Sebuah parti yang sangat besar dan dipenuhi.

1 Minggu Keluar

Anda boleh memilih untuk menghubungi tetamu yang belum menerima RSVP. Kami tahu ini adalah sangat biadap di pihak jemputan anda, tetapi kadangkala kami mesti melakukan apa yang perlu kami lakukan. Anda tidak mahu rakan sebilik kolej lama muncul tanpa diduga dengan keseluruhannya Pasukan bola sepak peraturan Australia .

Beli bahan-bahan untuk makanan yang akan disediakan pada pagi acara anda.

Stok bar.

Susun perabot untuk majlis itu. Ini adalah ujian yang dijalankan untuk memastikan semua kepingan sesuai – dan boleh dialihkan dengan mudah. Sewa atau pinjam mana-mana meja atau kerusi yang diperlukan.

Beli hiasan.

Buat pesanan dengan kedai bunga.

Bersihkan rumah anda. Ambil peluang ini untuk melakukan pembersihan yang mendalam, kerana anda akan mengalihkan beberapa perabot.

3 Hari Keluar

Beli barang makanan mudah rosak.

Beritahu jiran anda bahawa anda akan mengadakan parti. Hormati jangkaan dan peraturan bunyi masyarakat. Sebagai tuan rumah, lingkaran kebimbangan kita juga termasuk jiran kita.

Nyatakan tempat untuk kot.

Sediakan beberapa kotak pembersihan dengan garam, soda kelab dan kain buruk dan letakkan secara strategik di sekitar kawasan acara.

Tentukan apa yang hendak dipakai.

Gaya barware dan stemware yang berbeza.

Gaya barware dan stemware yang berbeza.

1 Hari Keluar

Sediakan hiasan.

Kutip bunga dari kedai bunga.

Jika anda tidak menggunakan perkhidmatan penjual bunga, beli dan susun bunga.

Lengkapkan semua masakan yang boleh dilakukan sekarang. Jika anda menyediakan makanan pada hari acara, lakukan sebanyak mungkin kerja persediaan sehari sebelumnya.

Sediakan kawasan bar anda.

Susun perabot, letak alas meja di atas meja, sediakan barang kaca, serbet dan pinggan.

Semak senarai anda. Jika anda kehilangan apa-apa, sekarang adalah masa untuk membeli item saat akhir.

Hari Peristiwa

Beberapa Jam Sebelumnya

Beli ais.

Sediakan hari hors d'oeuvres.

Sediakan kerusi.

Hiris semua hiasan bar.

Dapatkan senarai main isyarat dan sedia.

2 Jam Sebelum

Berpakaian.

Sejukkan minuman mengikut keperluan.

30 Minit Sebelum

Sediakan periuk air dan gelas.

Sediakan makanan suhu bilik.

Letakkan dalam ketuhar 125 darjah makanan yang akan dihidangkan hangat.

10 Minit Sebelum

Isi baldi ais.

Tekan main pada senarai muzik anda.

Minum dan bersedia untuk menyambut tetamu anda! (Jika tetamu membawa hadiah hos, terima kasih kepada mereka dan letakkan di tepi untuk dibuka kemudian. Jika tetamu anda tahu anda menganjurkan pesta wain, contohnya, dan ingin membawa sebotol untuk dikongsi di majlis itu, anda boleh membukanya. hadiah itu. Tetamu harus bertanya lebih awal sama ada ini boleh diterima.)

Berurusan dengan Tetamu Miskin

Jadi Hos yang Baik

Di A.S. kami telah hidup dengan peraturan budaya yang kuat untuk melarang tetamu yang mabuk daripada memandu. Kebijaksanaan kami sebagai masyarakat telah menyebabkan beberapa pemilik bar didapati bertanggungjawab dalam kes memandu dalam keadaan mabuk. Walaupun anda mendapati taktik sebegitu menjijikkan, kami sebagai tuan rumah dijangka mengelakkan orang mabuk daripada meninggalkan parti kami dan mengemudi kereta. Untuk tujuan ini, anda boleh mempertimbangkan untuk menyediakan senarai nombor teksi serta nombor kad kredit atau wang tunai di tangan untuk membayar pemandu terlebih dahulu. Anda juga mungkin ingin mempertimbangkan untuk mengeluarkan alkohol pada masa yang anda nyatakan bahawa parti itu akan berakhir. Anda boleh terus menawarkan minuman tanpa alkohol dan kopi.

Cara anda memilih untuk berurusan bukan sahaja dengan tetamu yang mabuk tetapi tetamu yang mempamerkan tingkah laku yang buruk adalah, terus terang, pilihan anda. Semua kolumnis nasihat di dunia tidak akan berada di parti anda dan mereka juga tidak perlu hidup dengan akibat keputusan anda. Saya boleh jamin anda pada satu ketika nanti anda akan berhadapan dengan tetamu atau tetamu yang tidak akan mengikut kod pakaian anda (yang, ingat, anda telah berkomunikasi dalam jemputan anda), akan menolak orang lain untuk makan, mengelak -lawak warna, menyala acerutapabila anda telah menyatakan dengan jelas bahawa tiada merokok di dalam rumah atau mengadu tentang tetamu yang merokok selepas anda menyatakan merokok dibenarkan di rumah anda, dan hampir setiap tindakan kejam yang boleh dibayangkan.

Sama ada anda memilih untuk bercakap dengan tetamu atau tetamu secara langsung atau di sebalik pintu tertutup, atau tidak sama sekali, bergantung pada siapa anda sebagai individu, konteks budaya anda dan akibat jangka panjang. Gunakan pertimbangan terbaik anda. Anda boleh memilih untuk tidak berkata apa-apa, kerana mengetahui anda tidak akan menjemput tetamu ini kembali. Walau bagaimanapun, dia boleh menjadi pasangan kepada seseorang yang sangat penting dalam kerjaya anda dan anda boleh memilih untuk berinteraksi dengan baik sambil anda memerhatikan keadaan. Anda tidak mahu memarahi atau mengaibkan tetamu anda sebaliknya menggunakan jenaka dan topik yang diminati untuk melakukan perkara yang perlu dilakukan oleh setiap lelaki sekali-sekala: menyelamatkan orang daripada diri mereka sendiri.

Secara seimbang, walaupun dengan tetamu yang sukar sekali-sekala, berhibur boleh membawa perasaan hangat dan kemurahan hati sepanjang hayat daripada orang lain. Anda melakukan sesuatu yang sedikit orang berani lakukan dan anda melakukannya dengan rasa keterbukaan dan pengembaraan. Anda bersedia untuk mewujudkan persekitaran di mana orang lain berasa dipedulikan. Ganjaran anda, jika anda meletakkan pemikiran dan perhatian ke dalam rancangan anda, akan menjadi kenangan indah untuk anda dan bertahun-tahun orang lain berkongsi dengan anda kenangan hebat yang anda cipta, dengan kehendak anda, kematangan anda dan penguasaan anda.

Hiburan sentiasa mengenai layanan dan mewujudkan persekitaran di mana tetamu berasa dipedulikan. Penguasaan anda yang semakin meningkat dalam menghiburkan akan mendapat ramai peminat dan menanamkan keyakinan diri anda yang semakin meningkat. Kemahiran anda dalam seni lembut menjaga orang lain akan membayar dividen seumur hidup.

Jika anda ingin membaca lebih lanjut tentang membina bar mengikut bajet, anda akan menikmatinya Bar 12 Botol .

Jika anda menyukai artikel ini, lihat panduan minuman beralkohol dan koktel kami yang lain.