Pergerakan Tonton Dijelaskan

pergerakan jam tangan dijelaskan berskala 3840x2160

Walaupun ramai lelaki akan mempertimbangkan atau membeli yang barujam tanganberdasarkan penampilan luarannya semata-mata, pakar sebenar akan memberikan perhatian yang sama kepada mekanisme dalamannya. Kerja dalaman sedemikian secara kolektif dirujuk sebagai pergerakan atau berkaliber daripada jam tangan.

Isi kandunganKembangkanRuntuh
  1. Tonton Pergerakan Secara Umum…
  2. Pergerakan Jam Tangan Mekanikal
  3. Mengapa Jam Tangan Pergerakan Mekanikal Dihargai Oleh Penggemar Gaya?
  4. Pergerakan Kuarza
  5. Apakah Jenis Pergerakan Jam Tangan Yang Sesuai Untuk Anda?

Pergerakan itu memacu tangan pada muka jam tangan dan juga memperkasakan ciri-cirinya yang lain, yang dikenali dalam perdagangan sebagai komplikasi. Ini termasuk perkara seperti kalendar, kronograf , atau zon waktu ganti.

Tonton Pergerakan Secara Umum…

Pergerakan jam tangan boleh datang dalam pelbagai bentuk dan saiz untuk dimuatkan ke dalam pelbagai bentuk dan saiz kotak jam tangan yang tersedia. Oleh itu, pergerakan jam tangan boleh berbentuk bulat, segi empat tepat, bujur, elips dan sebagainya. Ketebalan pergerakan jam tangan diukur sama ada dalam milimeter atau dalam unit Perancis lama yang dipanggil garisan, dalam kes pembuat jam Perancis dan Switzerland. satu Talian adalah sama dengan kira-kira 2.256 milimeter.Bahagian individu pergerakan jam tangan terletak di antara dua plat; plat hadapan yang terletak betul-betul di belakang muka jam tangan mempunyai bentuk yang sama dengan pergerakan keseluruhan serta kes, secara amnya. Plat belakang, bagaimanapun, boleh mempunyai beberapa bentuk yang berbeza. Ia boleh menjadi plat penuh untuk dipadankan dengan bahagian hadapan, plat ¾ atau satu siri plat yang lebih kecil yang disebut sebagai jambatan. Dalam kes dua yang terakhir ini, ini supaya bahagian individu pergerakan boleh diakses dengan lebih mudah apabila jam tangan perlu dibaiki.

Pergerakan Mekanikal Vs Pergerakan Kuarza

Pergerakan Mekanikal Vs Pergerakan Kuarza

Pergerakan Jam Tangan Mekanikal

Secara umum, kategori mekanikal hanya bermaksud bahawa jam tangan yang dimaksudkan tidak dikuasakan oleh bateri. Semua jam tangan mekanikal, bermakna kedua-dua jenis yang akan kami tutupi, akan mengandungi jenis bahagian berikut.

Gaya Mahkota

Gaya Mahkota

Tonton tali utama

Sumber Utama (Wikipedia)

  • Pegas utama ialah sumber kuasa pergerakan dan tenaga kinetik daripada penggulungan mahkota dipindahkan ke pegas utama berbentuk gegelung yang menyimpan tenaga dengan semakin ketat dan ketat.
GearTrain

GearTrain

  • Kereta api gear menghantar tenaga yang disimpan dari mata air utama ke pelepasan melalui satu siri gear kecil.
Escapement atau roda melarikan diri

ekzos

  • Escapement juga dirujuk sebagai escape wheel, bertanggungjawab untuk mengambil tenaga daripada mainspring dan memindahkannya ke roda imbangan dalam jumlah yang sama. Roda imbangan pada asasnya ialah nadi pergerakan jam tangan; menerima tenaga yang diperlukan untuk lari dari pelarian. Roda imbangan berdegup atau berayun dalam gerakan bulat antara lima dan sepuluh kali sesaat. Pembuat jam boleh membuat roda imbangan berayun lebih cepat atau lebih perlahan yang seterusnya menjadikan jam berjalan lebih cepat atau lebih perlahan.
Pergerakan vintaj yang indah

Pergerakan vintaj yang indah

  • Juga perlu diperhatikan di sini ialah permata, ini biasanya delima sintetik yang ditetapkan pada titik geseran tinggi dalam pergerakan untuk mengurangkan haus dan meningkatkan prestasi. Delima digunakan kerana ia menyerap haba dengan baik dan ia juga sangat keras dan oleh itu tahan lama.

Mengapa Jam Tangan Pergerakan Mekanikal Dihargai Oleh Penggemar Gaya?

Ringkasnya, bahagian-bahagian kecil yang rumit di dalam pergerakan serta ketukangan yang digunakan untuk memasangnya menjadikan pergerakan ini sebagai karya seni. Banyak jam tangan pergerakan mekanikal keluaran Eropah akan dijual dengan harga ratusan ribu malah berjuta-juta dolar di lelongan. Walaupun seperti yang lain, sebahagian daripada harga itu adalah disebabkan oleh nilai nama jenama.

Selain daripada pertimbangan kesenian, terdapat juga faedah praktikal untuk jam tangan pergerakan mekanikal. Untuk satu perkara, dengan penjagaan yang betul, jam tangan seperti ini boleh bertahan seumur hidup dan anda tidak perlu risau tentang sentiasa menggantikan bateri. Sebaliknya, pergerakan jam tangan mekanikal boleh menjadi kotor dan pelincir di dalamnya boleh kering jadi mereka harus dikekalkan dengan membukanya dan membersihkannya setiap tiga hingga lima tahun atau lebih.

Patek Philippe. Jam tangan chronograph kalendar abadi 18ct emas yang sangat halus dan jarang ditemui dengan fasa bulan

Patek Philippe . Jam tangan chronograph kalendar abadi 18ct emas yang sangat halus dan jarang ditemui dengan fasa bulan

Pergerakan Manual

Pergerakan manual, juga sering dirujuk sebagai pergerakan luka tangan, adalah jenis pergerakan jam tangan tertua yang dibuat. Ia bermula pada abad ke-16. Kebanyakan pergerakan manual memerlukan penggulungan harian untuk mengekalkan masa dengan tepat tetapi sesetengah model yang lebih tinggi boleh menyimpan tenaga dengan cukup cekap sehingga hanya memerlukan penggulungan setiap beberapa hari.

Sesetengah jam tangan akan menampilkan komplikasi yang dikenali sebagai penunjuk rizab kuasa yang memberitahu pemakai berapa lama mereka boleh pergi sebelum mereka benar-benar perlu menggulung jam itu semula. Walaupun demikian, lelaki yang lebih suka memakai jam tangan pergerakan manual biasanya membiasakan diri untuk menggulungnya setiap hari pada masa yang ditetapkan, biasanya sebelum mereka tidur, contohnya. Oleh kerana pergerakan manual ialah jenis pergerakan paling tradisional yang ada, ia biasanya ditemui dalam model jam tangan yang mahal dan boleh dikoleksi gaya konservatif.

Beberapa aspek penting untuk dipertimbangkan semasa membeli jam tangan pergerakan manual: Pertama sekali, anda perlu membiasakan diri menggulung jam tangan anda dengan kerap. Jika anda tidak melakukan ini, jam tangan akan surut dan ia tidak akan menyimpan masa dengan tepat. Walaupun begitu, jika jam tangan manual dililit terlalu ketat atau dililit pada sudut yang tidak betul, katakan sebagai contoh, jika anda cuba menggulungnya semasa ia sudah berada pada pergelangan tangan , ini boleh merosakkan pergerakan dari semasa ke semasa.

Pergerakan Automatik

Pergerakan Automatik

Pergerakan Automatik

Bersama-sama dengan jam tangan pergerakan manual, jenis pergerakan mekanikal yang lain ialah pergerakan automatik, juga dikenali sebagai pergerakan penggulungan diri. Jenis ini muncul pada awal abad ke-20. Pergerakan automatik memanfaatkan tenaga kinetik daripada gerakan semula jadi pergelangan tangan pemakai. Dalam erti kata lain, menggerakkan lengan anda semasa anda memakai jam tangan sepanjang hari akan menggulung mata air utama.

Bagaimanakah ini dicapai kemudian? Ini kerana pergerakan automatik mengandungi semua komponen yang kami bincangkan sebelum ini serta komponen tambahan yang dirujuk sebagai pemutar . Ini selalunya berat logam separuh bulatan yang boleh berayun bebas 360 darjah semasa pergelangan tangan bergerak. Pemutar disambungkan oleh satu lagi siri gear ke pegas utama yang terluka apabila pemutar berayun. Dari sana, mekanisme pergerakan automatik adalah sama seperti manual dan ya, ia juga boleh digulung dari mahkota, jika anda memilihnya.

Jam Tangan Bajet Automatik Xetum Swiss

Xetum Swiss Automatik Tontonan Bajet

Beberapa aspek penting untuk dipertimbangkan semasa membeli jam tangan pergerakan automatik: bermula dengan fakta bahawa ritual penggulungan harian tidak diperlukan. Selagi anda kerap memakai jam tangan dan memastikan pergelangan tangan anda bergerak secara semula jadi, jam tangan akan terus terluka pada bahagian bertentangan syiling, namun, jika anda pergi lama tanpa memakai jam tangan pergerakan automatik, kekurangan pergerakan akan mungkin bermakna jam tangan akan kehabisan masa. Juga, pergerakan automatik biasanya hanya sedikit lebih tebal daripada pergerakan manual kerana ruang yang perlu dibuat untuk rotor dan gear tambahan. Dengan itu, beberapa tuan-tuan hargai sedikit berat tambahan yang dibawa oleh ini kepada jam tangan.

Seiko Quartz Astron, jam tangan kuarza pertama, dikeluarkan pada tahun 1969

Seiko Quartz Astron, jam tangan kuarza pertama, dikeluarkan pada tahun 1969

Pergerakan Kuarza

Juga dikenali sebagai pergerakan berkuasa bateri, ia telah diperkenalkan kepada orang ramai oleh syarikat Seiko pada tahun 1969. Tidak seperti pergerakan mekanikal, kerja dalaman pergerakan kuarza terdiri daripada komponen yang sangat berbeza.

Pertama, sumber kuasa pergerakan kuarza ialah bateri. Ia mengambil tempat mata air utama. Bateri jam tangan biasanya akan bertahan antara satu hingga dua tahun dan pada masa itu ia harus diganti dengan segera untuk mengelakkan sebarang kebocoran asid bateri.

Seterusnya ialah litar bersepadu yang membawa cas elektrik dari bateri ke kristal kuarza dan dari kristal ke motor loncatan. Kristal kuarza bertindak dengan cara yang serupa dengan pelepasan pada jam tangan mekanikal. Kuarza bergetar apabila elektrik digunakan padanya dan ini menghasilkan voltan. Motor melangkah menukar impuls elektrik kepada kuasa mekanikal dan kereta api dail berfungsi sama seperti kereta api dail yang terdapat pada pergerakan mekanikal.

Pergerakan Kuarza

Pergerakan Kuarza

Bagaimana Pergerakan Kuarza Berfungsi

Pertama, bateri menghantar elektrik melalui litar bersepadu ke kristal kuarza. Caj elektrik menjadikan kristal bergetar pada kadar 32,768 denyutan sesaat. Denyutan ini dihantar melalui litar bersepadu ke motor melangkah yang menghantar setiap 32,768 nadi elektrik ke kereta api dail. Oleh itu, ini keluar kepada satu nadi yang dihantar ke kereta api dail sesaat. Sudah tentu, kereta api dail, seperti yang dilakukan dengan pergerakan mekanikal, menggerakkan tangan jam tangan.

Apakah Jenis Pergerakan Jam Tangan Yang Sesuai Untuk Anda?

Pendek kata, ia benar-benar bergantung pada apa yang anda cari secara khusus. Jika anda seorang pakar jam tangan sejati dan anda menghargai tradisi serta ketukangan yang digunakan dalam pembinaan jam tangan mekanikal, maka pergerakan manual atau automatik mungkin akan menjadi pilihan yang baik untuk anda. Walau bagaimanapun, ingat bahawa anda mungkin perlu bersedia untuk berbelanja lebih sedikit dan anda perlu meluangkan masa tambahan untuk memastikan jam tangan digulung dan berfungsi dengan baik.

Jika anda lebih suka tidak menangani faktor tambahan ini, anda hanya menceburi hobi mengumpul jam tangan, atau anda hanya mahu satu jam tangan digunakan secara konsisten, pergerakan kuarza mungkin merupakan pilihan yang lebih baik untuk anda. Anda tidak perlu merasakan bahawa pergerakan kuarza adalah lebih rendah daripada pergerakan mekanikal sama ada. Lagipun, mereka adalah jenis pergerakan yang paling tepat dalam jangka masa panjang dan masih terdapat banyak gaya jam tangan kacak yang mengandungi pergerakan kuarza.

Kami ingin tahu apakah yang anda paling terkejut dalam video hari ini? Anda boleh berkongsi dengan kami di bahagian komen di bawah.