Pisau Poket Terbaik & Cara Membeli Pisau Poket untuk EDC

pisau poket terbaik

Dalam panduan ini, kami akan membincangkan cara membeli pisau poket dan mengapa lelaki yang elegan itu harus mempertimbangkan untuk membawa pisau sebagai sebahagian daripadanya. Kit bawaan harian (EDC). .

Isi kandunganKembangkanRuntuh
 1. Sejarah Pisau Poket
 2. Mengapa Puan-Puan Perlu Membawa Satu
 3. Jenis Pisau
 4. Cara Membeli Pisau
 5. Pisau yang disyorkan
 6. Undang-undang Pisau Poket
 7. Kesimpulan
Pisau zaitun Rusia yang cantik

Pisau zaitun Rusia yang cantik

Sejarah Pisau Poket

Untuk bercakap tentang sejarah pisau poket adalah untuk kembali sejauh penciptaan roda. Pisau telah dibuat daripada batu dan bahan semula jadi lain sejak awal Zaman Besi.Pisau poket tertua yang pernah ditemui mempunyai pemegang tulang dan digali di tapak jenis Budaya Hallstatt di Austria. Selepas pakar menelitinya, ia bertarikh sekitar 600-500 SM.

Pisau poket asal dipanggil pisau petani, pisau petani, atau pisau sen dan menggunakan bilah berpusing yang sangat asas yang dilipat ke dalam pemegang tanpa spring belakang, mekanisme penguncian atau sambungan gelincir seperti yang terdapat dalam versi moden.

Pisau pertama selalu digunakan pada era pra-Rom tetapi dianggap sebagai kemewahan dan tidak mudah dimiliki oleh setiap orang. Malah, pisau saku tidak menjadi popular secara meluas sehingga pertengahan 1600-an apabila pembuat kutleri mula mengeluarkannya di England. Pengeluaran besar-besaran yang kerap bermula pada awal 1700-an yang membolehkan petani, pengembala dan peniaga menjadi mampu membelinya dengan kos yang agak rendah . Contoh moden pisau asal ialah pisau kecil Pisau Opinel dari Perancis.

Hari ini, terdapat banyak jenis pisau poket yang direka dengan aplikasi yang berbeza dalam fikiran. Daripada pisau Opinel tradisional hinggalah kepada pisau taktikal yang digunakan oleh responden kecemasan, terdapat pelbagai alatan yang menjadi kegemaran EDC dan sering diberikan kepada kanak-kanak lelaki sebagai hadiah apabila mereka mencapai usia dewasa.

Pisau Opinel No 8 Inox

Pisau Opinel No 8 Inox

Mengapa Puan-Puan Perlu Membawa Satu

Sangat mudah untuk mengabaikan pisau poket sebagai untuk peniaga atau penjahat. Jarang sekali seseorang menganggap bahawa seorang lelaki akan membawanya bersamanya, namun, terdapat banyak sebab mengapa semakin elegan tuan-tuan memilih untuk menyimpan di dalam poket mereka atau di dalam beg mereka.

Sudah tentu, seseorang boleh berhujah bahawa pisau poket adalah senjata pilihan yang agak kukuh untuk mempertahankan diri, namun, terdapat banyak sebab lain untuk membawanya, dan jika pertahanan diri adalah objektif utama anda, terdapat pilihan yang lebih baik tersedia.

Berikut adalah beberapa sebab mengapa ia bernilai membawa pisau poket:

 1. Untuk membuka surat, bungkusan dan surat-menyurat lain.
 2. Untuk memotong benang yang longgar daripada pakaian anda, tali, tali atau tanggalkan tag daripada item pakaian baharu.
 3. Untuk memotong sekeping buah, roti, daging atau keju semasa dalam perjalanan. Pisau poket amat berguna apabila mengambil sampel hasil segar di pasar tani dan merupakan alat yang hebat jika anda seorang chef profesional.
 4. Untuk kecemasan seperti memotong tali pinggang keledar selepas kemalangan kereta, memilih kunci jika anak anda mengunci diri di dalam bilik mandi, mengoyak pakaian untuk memberikan pertolongan cemas atau sebagai pilihan terakhir dalam mempertahankan diri.
 5. Untuk mengasah pensel, kayu kecil atau semasa mendaki, berkhemah atau belayar.

Terdapat banyak kegunaan hebat untuk pisau poket. Seperti pepatah lama, nasib memihak kepada yang bersedia.

Pisau poket monogram

Pisau poket monogram

Jenis Pisau

Terdapat tiga gaya asas pisau poket.

Pisau Jack

Sesuai untuk mereka yang menghabiskan masa di luar rumah, pisau bicu mempunyai engsel pada satu hujung dan selalunya mempunyai lebih daripada satu bilah atau bilah dan alat lain seperti fail. Ia sesuai untuk orang luar yang suka memancing, berkhemah atau memburu permainan kecil. Ia juga sangat berguna untuk pendaki batu dan pendaki gunung.

Pisau jek vintaj

Pisau jek vintaj

Pisau Serbaguna

Pisau saku yang paling popular untuk lelaki biasa, ia adalah Tentera Swiss yang tulen. Sebagai tambahan kepada sekurang-kurangnya satu bilah, ia biasanya mempunyai banyak alat lain yang boleh termasuk gergaji, pinset, gunting, pemutar skru, pembuka tin dan skru. Ada juga yang datang dengan pencungkil gigi plastik. Mereka bagus untuk perkhemahan amatur dan sebagai hadiah untuk lelaki muda. Walau bagaimanapun, semakin luas, semakin sukar untuk dikendalikan dengan selamat.

Pisau Pena

Pisau Pena

Pisau Pen

Sesuai untuk pembaca Gentleman's Gazette, pisau pen boleh dengan mudah dimasukkan ke dalam poket jaket atau seluar anda. Ia nipis dan pada asalnya direka untuk mengasah bulu ayam alat tulis dari mana ia mendapat namanya. Biasanya, ia akan mempunyai beberapa bilah yang masing-masing dipotong secara berbeza dan boleh digunakan untuk tujuan yang berbeza.

Bergantung pada apa yang anda merancang untuk menggunakan pisau poket anda, adalah bijak untuk melabur dalam pisau yang memenuhi keperluan khusus anda. Jika anda memerlukan pisau untuk kegunaan biasa di luar rumah atau memotong dengan tekanan, adalah idea yang baik untuk mendapatkan bilah pengunci yang memerlukan anda melepaskannya dengan menekan tuil. Dengan cara ini, anda tidak perlu bimbang untuk memotong diri anda sekiranya pisau itu secara tidak sengaja menutup jari anda.

Untuk penggunaan sederhana di mana anda tidak akan menggunakan tekanan yang ketara untuk memotong, pisau sendi gelincir memerlukan jumlah tekanan tertentu untuk digunakan agar bilah ditutup. Ia sememangnya lebih berisiko dan oleh itu mereka yang hanya menggunakan pisau mereka sekali-sekala untuk membuka surat atau mengasah pensel harus melabur dalam jenis pisau ini.

Terdapat juga jenis pisau lain yang bergantung pada geseran untuk memastikan bilah terbuka atau peranti pengunci yang berpusing untuk melindungi bilah. Sesetengah bilah ditutup lebih mudah daripada yang lain, jadi adalah idea yang baik untuk mencuba pisau yang berbeza atau sekurang-kurangnya menyelidiknya sebelum membelinya.

Pisau taktikal hanya bagus untuk mereka yang memerlukannya

Pisau taktikal hanya bagus untuk mereka yang memerlukannya

Cara Membeli Pisau

Terdapat begitu banyak gaya pisau untuk dipilih. Bagi lelaki yang budiman, mempunyai satu yang cantik kerana ia berfungsi selalunya penting. Pisau baharu dengan pemegang tulang atau kemasan hiasan boleh menelan belanja yang agak besar. Walau bagaimanapun, melabur dalam pisau vintaj yang ditemui di eBay atau Craigslist selalunya boleh memberi anda pisau berkualiti lebih baik yang akan bertahan seumur hidup.

Jika anda mencari pisau yang lebih taktikal, ia berbaloi untuk membeli yang baru. Kebanyakan pisau taktikal mempunyai tujuan tersendiri dan oleh itu membeli sesuatu yang baharu dan di bawah jaminan akan memastikan anda tidak pergi dengan penyesalan pembeli apabila anda memutuskan untuk menggunakannya buat kali pertama. Kami hanya mengesyorkan pisau taktikal jika anda benar-benar memerlukannya untuk bekerja. Jika tidak, pisau pen yang lebih murah atau pisau poket vintaj yang cantik akan berfungsi dengan baik.

Pisau poket bijirin kayu asas sangat bagus untuk EDC

Pisau poket bijirin kayu asas sangat bagus untuk EDC

Perkara yang Perlu Dipertimbangkan Semasa Membeli Pisau

Terdapat beberapa faktor yang patut dipertimbangkan sebelum anda melabur dalam pisau poket.

Bagaimana anda merancang untuk membawanya?

Adakah ia akan masuk ke dalam poket anda? Dibawa dalam beg? Atau, adakah ia hanya akan disimpan di dalam petak sarung tangan kereta anda? Ini akan menentukan saiz pisau kerana pisau berbilang alatan yang lebih besar mungkin terlalu besar jika anda ingin membawanya ke dalam poket sut anda.

Untuk apa anda akan menggunakannya?

Adakah ia untuk kerja? Untuk membawa kanak-kanak berkhemah? Mungkin hanya untuk membuka bungkusan sekali-sekala. Dengan memikirkan apa yang anda akan merancang untuk menggunakannya, anda boleh memutuskan jenis bilah yang anda perlukan, alat tambahan yang anda mahukan dan amaun yang anda ingin belanjakan untuknya.

Berapa lama anda akan menyimpannya?

Jika anda hanya merancang untuk menyimpannya sehingga anda kehilangannya atau sehingga anda memerlukan pisau lain, pertimbangkan pisau yang lebih murah yang boleh anda beli di kedai perkhemahan tempatan. Walau bagaimanapun, jika anda sedang mencari barang pusaka yang boleh anda berikan kepada anak anda, pertimbangkan untuk membeli pisau anda dari kedai kutleri, tukang emas atau pembuat pisau tersuai.

Model Pisau PoketJenamaharga
Pisau Poket Karbon No8 Opinel $
Pisau Tersuai Marfione Sigil DLC Titanium Tersuai Marfione $$$
Folder Kunci Balik Dinosaur Terhad 112028 Boker $$$
Forge of Laguiole oleh S. Rambaud Tempa Laguiole $$
Pisau Klasik Tentera Swiss Victorinox Victorinox $
7825 WBC Cedar Prince Knife Pisau Buck $$
Opinel No 8 Carbone

Opinel No 8 Carbone

Pisau Poket Karbon No. 8 Opinel

Pisau poket tradisional dari Perancis ini mempunyai bilah keluli karbon tunggal, pemegang kayu keras klasik dan kolar pengunci keluli tahan karat yang berpusing untuk mengunci bilah pada tempatnya. Tidak mahal, ia adalah pisau EDC yang hebat untuk lelaki yang jarang memerlukan pisau tetapi mahukan kemudahan untuk disediakan. Klik di sini untuk mendapatkan Pisau Poket Karbon Opinel No. 8 .

Pisau Sigil Tersuai Marfione dalam Karbon

Pisau Sigil Tersuai Marfione dalam Karbon

Marfione Custom Sigil Copper Chasis Pisau Damsyik

Pisau yang cantik ini mempunyai pemegang kemasan padu tembaga yang jatuh, bilah keluli Damsyik teras Hattori San Mai Cowry-X, perkakasan gangsa dan plat henti keluli Damsyik Cowry-X di bahagian belakang. Sesuai untuk mana-mana lelaki yang memerlukan pisau yang boleh dipercayai. Klik di sini untuk mendapatkan pisau Tembaga Sigil Tersuai MArfione.

Pisau Lipat Dinosaur Terhad Boker

Pisau Lipat Dinosaur Terhad Boker

Pisau Lipat Dinosaur Terhad Boker

Dengan pemegang sejak lebih daripada 130 juta tahun, sisik itu sebenarnya dibuat daripada bahagian tulang yang membatu daripada dinosaur Brontosaurus. Sekeping pengumpul yang benar dan terhad, anda boleh klik di sini untuk mendapatkan Pisau Lipat Boker Limited Dinosaur Lockback anda sendiri .

Stephane Rambaud Forge de Laguiole

Stephane Rambaud Forge de Laguiole

Stephane Rambaud Forge de Laguiole

Sekeping tunggal daripada barisan model 'Collection Couteliers d'Art', Stéphane Rambaud ialah pembuat pisau induk yang bertanggungjawab hanya untuk kepingan unik tahap ketukangan tertinggi. Pisau ini adalah salah satu jenis yang diperbuat daripada tulang zirafah dengan permukaan terukir yang dibuat dengan tangan. Pisau yang benar-benar mengagumkan, ia adalah satu perkara yang sama seperti ia adalah alat yang praktikal. Klik di sini untuk mendapatkan a Stephane Rambaud Forge de Laguiole pisau.

Pisau Saku Tentera Swiss Klasik - Ia muat dalam setiap poket kecil

Pisau Saku Tentera Swiss Klasik – Ia muat dalam setiap poket kecil

Pisau Klasik Tentera Swiss Victorinox

Pisau poket klasik, pisau Swiss Army ini ialah pisau berbilang alatan yang berharga di bawah $20 dan pasti memberi anda penggunaan bertahun-tahun. Ini juga merupakan pisau pertama yang bagus untuk dihadiahkan atau diserahkan kepada anak anda apabila dia menjadi remaja. Didatangkan dalam beberapa pilihan warna dan ia rata supaya mudah disimpan di dalam poket jaket atau seluar anda tanpa merosakkan penampilan pakaian anda. Klik di sini untuk mendapatkan Pisau Klasik Tentera Swiss Victorinox klasik .

Pisau Putera Buck Cedar

Pisau Putera Buck Cedar

Pisau Putera Buck Cedar

Pisau Buck klasik ini direka oleh Wilde Bill Cody dan mempunyai pemegang cedar stabil merah yang menampilkan pengatur jarak biru yang cantik. Terhad kepada hanya 250 keping, setiap bilah digilap cermin dan dipertingkatkan dengan kerja fail tersuai. Ini adalah pisau bawa harian yang hebat untuk mana-mana lelaki. Klik di sini untuk mendapatkan Pisau Putera Buck Cedar .

Undang-undang Pisau Poket

Kejahilan malangnya bukan alasan untuk melanggar undang-undang. Banyak bandar dan negeri mempunyai undang-undang yang menghalang membawa pisau poket secara umum, atau pisau poket yang melebihi panjang tertentu. Pastikan anda mempelajari dan memahami undang-undang tempatan berkenaan dengan membawa pisau. Ia tidak berbaloi untuk menyimpan pisau poket pada anda jika anda menghadapi risiko pertuduhan jenayah.

Ia juga penting untuk menyelidik undang-undang di mana-mana kawasan yang anda boleh pergi serta sebarang peraturan dan peraturan untuk bangunan persendirian dan awam, pengangkutan dan tempat lain yang anda rancang untuk lawati.

Kesimpulan

Pisau poket ialah alat yang hebat untuk disimpan bersama anda. Ia boleh digunakan untuk banyak tugas harian dan penting jika anda bekerja dalam perdagangan. Adakah anda membawa pisau poket bersama anda? Jenis apa?