Piyama Klasik Lelaki, Selipar & Jubah (Gaun Bersolek)

pakaian tidur lelaki klasik berskala 3840x2160

Pakaian tidur ialah bahagian almari pakaian seseorang yang sering diabaikan, mungkin kerana ia biasanya hanya dipakai dalam tetapan peribadi dan lebih santai, di mana anda tidak mungkin dilihat oleh orang yang tidak rapat dengan anda. Walaupun begitu, baju tidur, selipar dan gaun persalinan pastinya masih ada dalam dunia pakaian lelaki klasik–baca terus untuk mengetahui caranya!

Isi kandunganKembangkanRuntuh
 1. Sejarah Pakaian Tidur
 2. Ciri-ciri Pakaian Tidur Berkualiti – 1. Gentian Asli
 3. 2. Gaya Pakaian Tidur
 4. Gaya Berpakaian Gaun (dan Jubah)
 5. Gaya Selipar (Mule, Greek, Albert)
 6. Tempat Beli Pakaian Tidur Gaya Tradisional
 7. 1. Derek Rose
 8. 2. Turnbull & Asser
 9. 3. Budd Shirtmaker
 10. 4. Baru & Lingwood
 11. 5. Bowhill & Elliot
 12. 6. Uniqlo
 13. 7. Kasut Herring
 14. 8. Kedai Vintaj
 15. Kesimpulan
 16. Rundown Pakaian

Tidak dinafikan bahawa memakai sepasang baju tidur klasik yang selesa dan bergaya, gaun persalinan , dan sepasang selipar akan membantu anda berasa lebih selesa dan santai dalam gaya. Malah, sebagai bonus tambahan yang berpotensi, baju tidur yang betul boleh membantu anda mendapatkan tidur malam yang lebih nyenyak kerana anda akan lebih selesa di atas katil.

Oleh itu, tidaklah mengejutkan bahawa kami percaya bahawa, dengan set piyama yang betul, anda akan dapat kelihatan sebaik mungkin siang dan malam atau, sekurang-kurangnya, kebanyakannya kelihatan terbaik memandangkan kepala katil.Kiri: Piyama Kapas - Kanan: Ensembel Pakaian Tidur Tradisional

Kiri: Piyama Kapas – Kanan: Ensembel Pakaian Tidur Tradisional

Sejarah Pakaian Tidur

Sebelum abad ke-16, tidak banyak sejarah yang didokumenkan mengenai pakaian tidur. Ahli sejarah mengaitkan kekurangan dokumentasi kebanyakannya disebabkan oleh sikap sosial pada zaman dahulu, kerana apa yang dipakai di rumah dianggap sebagai perkara yang sangat peribadi. Oleh itu, lazimnya dipercayai bahawa, sehingga abad ke-16, kebanyakan lelaki sama ada tidur bogel atau hanya memakai baju harian mereka.

Orang bangsawan yang kaya, bagaimanapun, selalunya mampu membeli pakaian tidur, dan ini selalunya mempunyai butiran seperti dipangkas dengan renda atau sulaman dan diperbuat daripada fabrik halus. Versi kemudiannya akan menolak kolar, sama seperti baju siang, dan dengan itu, akan dikenali sebagai baju malam.

Pakaian tidur dari abad ke-16 diperbuat daripada kain halus

Baju tidur dibuat daripada bahan yang berbeza seperti linen, kapas, flanel dan sutera.

Mereka juga kemudiannya akan berkembang menjadi satu bentuk pakaian santai yang dikenali sebagai baju tidur. Perkataan baju tidur, yang direkodkan seawal tahun 1530-an atau lebih, pada asalnya tidak merujuk kepada pakaian yang sebenarnya tidak dipakai semasa tidur tetapi hanya untuk berehat di sekitar rumah.

Apabila Syarikat Perdagangan India Timur mula-mula tiba di India pada tahun 1600-an, mereka mula mempengaruhi politik India, dan tidak lama lagi, akan adaInggeriskehadiran di India.

Pijama

Perkataan pajama sebenarnya berasal daripada Perkataan Parsi baju tidur , yang menjadi perkataan Hindi tahap jem . Kedua-dua ini pada asalnya bermaksud penutup kaki dan kemudiannya diinggeriskan kepada pijama.

Dalam bentuk paling awal, ini adalah longgar, longgar Seluar panjang dibawa ke sekeliling pinggang dengan tali serut dan dipakai sebagai sebahagian daripada pemakaian hari biasa. Mengambil seluar yang selesa ini dan membawanya kembali ke Britain ketika itu, seluar piyama menjadi popular di UK pada abad ke-17.

Piyama sebelum ini adalah seluar longgar dan longgar dipakai sebagai sebahagian daripada pakaian harian biasa

Piyama dipakai bukan sahaja untuk tidur tetapi juga untuk berehat dan sebagai pakaian siang hari.

Akhirnya, mahkota British akan mengambil kawalan langsung ke atas India dengan membubarkan Syarikat Perdagangan India Timur pada tahun 1874, tetapi sama seperti British mempengaruhi India, begitu juga barangan India yang mempengaruhi budaya British.

Sebagai satu contoh, baju tidur akan kembali ke England pada tahun 1870-an, kali ini dalam orientasi padanan atas dan bawah, dan kini dipakai sebagai pakaian tidur. Pada ketika ini, trend akan berlaku, dan mereka akan merebak dari Britain ke seluruh Eropah dan juga ke Amerika.

Noah Webster

Noah Webster, ahli perkamusan Amerika, perintis buku teks, dan pembaharu ejaan bahasa Inggeris.

Jika anda tertanya-tanya tentang perbezaan dalam ejaan, sama ada baju tidur dieja dengan A atau Y, anda boleh mengucapkan terima kasih kepada ahli perkamusan Amerika Noah Webster atas perubahan itu. Walau bagaimanapun, di luar AS, baju tidur biasanya masih dieja dengan huruf Y.

Pada ketika ini, pada pertengahan hingga akhir 1800-an, kedua-dua set piyama dan baju tidur tradisional masih sering dipakai dengan topi malam dan gaun persalinan sebagai iringan.

Baju tidur dan topi malam

Baju tidur tradisional dengan penutup malam. (Ilustrasi Fesyen)

Tudung malam

Ngomong-ngomong, kegunaan topi malam itu berasal dari zaman ketika mandi biasa belum lagi menjadi kebiasaan, kerana ia melindungi kedua-duanya. gaya rambut dan sarung bantal lebih lama di antara basuhan. Tidak hairanlah bahawa topi malam itu sebahagian besarnya tidak disukai kerana sikap kita terhadap kebersihan telah berubah. Tetapi, gaun persalinan adalah cerita lain.

tudung malam putih

Tudung malam menjadikan kepala anda hangat, mengekalkan gaya rambut dan cadar.

Gaun Berpakaian

Manusia telah memakai jubah dan gaya pakaian lilitan lembut selama beratus-ratus, jika tidak beribu-ribu tahun, dengan Jepun kimono menjadi salah satu contoh yang paling terkenal dan terawal.

Walaupun kimono sering menampilkan kebanyakan ciri tipikal jubah, seperti badan yang panjang, longgar, lengan lebar, dan diketatkan atau diikat dengan tali pinggang kain, di dunia Barat, gaun persalinan moden boleh dikesan. kembali ke banyan pertengahan abad ke-17.

Kimono Jepun adalah antara gaya jubah yang terawal.

Kimono Jepun adalah antara gaya jubah yang terawal.

Pakaian ini lebih menyerupai gaun persalinan yang kita kenal hari ini, diperbuat daripada sutera, linen , atau kapas dengan lengan yang dipasang lebih rapat daripada pada kimono dan kawasan kolar dan lapel yang berbeza.

Namun begitu, terdapat juga contoh sejarah beringin dengan saiz yang lebih ketat dan lebih disesuaikan serta titik butang yang lebih tinggi, sekali gus menyerupai sesuatu yang lebih dekat dengan jenis kot rumah.

Gaun persalinan moden yang menyerupai banyan pertengahan abad ke-17.

Gaun persalinan moden yang menyerupai banyan pertengahan abad ke-17.

Sesungguhnya, ini adalah tujuan yang dimaksudkan kedua-dua gaun persalinan dan beringin sebelum itu; lapisan pakaian tambahan yang lebih halus yang digunakan untuk kemesraan, kesopanan, atau kedua-duanya pada waktu yang berbeza pada hari itu.

Kemudian, gaun persalinan akan terus diperhalusi, memakai lapel selendang lebar dan berpusing ke belakang dan sering dicalit untuk kehangatan dan keselesaan. Ia juga akan kehilangan butangnya kerana tali pinggang selempang yang diikat di pinggang dan biasanya akan menampilkan dua poket pinggul dan, kadangkala, yang lain, termasuk poket payudara.

persalinan gaun dengan tali pinggang selempang diikat di pinggang dan poket pinggul

Gaun persalinan dipakai secara tidak formal di dalam rumah, terutamanya sebelum berpakaian atau selepas menanggalkan pakaian pada waktu petang.

Pada masa ini, pakaian itu akan dikenali sebagai gaun persalinan, kerana lelaki sama ada memakainya semasa bersiap untuk keluar malam atau memakainya selepas menanggalkan pakaian mereka dari hari bekerja.

Tidak seperti baju tidur itu sendiri, gaun persalinan tidak akan pernah bersentuhan langsung dengan kulit, jadi ia dipakai sebagai lapisan untuk kehangatan dan perlindungan tambahan. Salah seorang pengguna fiksyen yang paling terkenal dengan gaya ini adalah tidak lain daripada Sherlock Holmes, yang, dalam novel asal, memiliki tidak kurang daripada tiga gaun dan mempunyai banyak lagi pakaian. televisyen dan dalam filem .

Sherlock Holmes memakai gaun persalinan pada filem

Sherlock Holmes menggemari pakaian pakaian tidur seperti yang ditunjukkan di televisyen dan dalam filem

Sherlock Holmes - fiksyen gaun berpakaian yang paling terkenal

Sherlock Holmes diiktiraf kerana memakai gaun persalinan.

Selipar

Sudah tentu, kita tidak boleh bercakap tentang kegemaran Sherlock Holmes untuk pakaian tidur tanpa menyebut di mana dia menyembunyikannya.tembakausimpanan; tak lain tak bukan selipar penyangak. Selipar pilihan Holmes ialah selipar Parsi jari kaki yang runcing, tetapi, secara keseluruhannya, penggayaannya tidak terlalu berbeza dengan selipar Albert klasik, yang akan kami bincangkan dengan lebih mendalam hari ini.

Pada asasnya, apa yang membezakan a selipar , juga dikenali sebagai kasut rumah, daripada jenis kasut lain, adalah pembinaannya yang lebih lembut dan kekurangan tali atau pengikat. Lagipun, nama selipar dengan serta-merta menunjukkan bahawa ia direka untuk disarung dan dilepaskan dengan mudah kerana ia merupakan elemen pakaian santai di rumah.

Selipar baldu hijau Raphael dipadankan dengan stokin berjalur bayangan dalam warna teal dan ungu dari Fort Belvedere.

Selipar baldu hijau Raphael dipadankan dengan stokin berjalur bayangan dalam warna teal dan ungu dari Fort Belvedere.

Sepanjang sejarah, selipar telah dilihat dalam pelbagai konfigurasi, termasuk gaya tanpa belakang yang dikenali sebagai keldai, selipar Albert seperti loafer yang disebutkan di atas, dan jenis model hibrid yang dikenali sebagai selipar Grecian.

Menariknya, apabila baju tidur dan gaun persalinan telah berkembang sedikit mengikut sejarah mereka sendiri kepada format yang paling kita kenali hari ini, gaya selipar ini sebahagian besarnya kekal tidak berubah. Yang paling dihormati daripada ketiga-tiga gaya kasut pakaian tidur ini, walaupun, sudah pasti selipar Albert.

Putera Albert dari Saxe-Coburg dan Gotha – permaisuri Ratu Victoria

Putera Albert dari Saxe-Coburg dan Gotha – permaisuri Ratu Victoria

Gaya ini dinamakan sempena suami Ratu Victoria, Albert, Putera Permaisuri, dan sama ada dia sendiri yang membangunkan gaya selipar atau tidak kerana itu tidak sepenuhnya jelas kepada ahli sejarah. Apa yang jelas ialah bagaimana gaya itu berkembang daripada formal pam opera kepada selipar yang lebih lembut yang kita kenal hari ini.

Selipar baldu ditangkap sebagai alternatif kepada kasut malam kulit paten dan ini adalah pilihan yang berterusan dalam kalangan pemakai Black Tie hingga ke hari ini.

Preston dalam ensembel pakaian tidur moden yang hiper-kasual.

Preston dalam ensembel pakaian tidur moden yang hiper-kasual.

Sejak pertengahan abad ke-20, apabila kasualisasi pakaian dan pakaian lelaki, khususnya, berterusan, ramai lelaki telah memutuskan untuk melepaskan set piyama padanan tradisional untuk hanya memakai seluar peluh dan baju-T atau, sememangnya, untuk kembali tidur Semulajadi .

Dan, sudah tentu, kami tidak mempunyai apa-apa menentang ini. Malah, saya telah memakai pakaian kasual setiap hari ke katil untuk lebih banyak hidup saya daripada saya mempunyai set piyama tradisional. Tetapi, jika seperti kami di Gentleman's Gazette, anda berfikiran tradisional dan ingin menambah sentuhan rapi pada pakaian yang anda pakai untuk tidur, maka panduan ini adalah untuk anda.

Ciri-ciri Pakaian Tidur Berkualiti – 1. Gentian Asli

Seperti dalam hampir semua kes di Gentleman's Gazette, kami akan mengesyorkan agar anda mencari gentian semula jadi dalam baju tidur anda kerana ia akan bernafas dengan lebih baik, memakai lebih baik dan membuatkan anda lebih selesa dari semasa ke semasa. Lagipun, ini adalah pakaian tidur yang direka untuknya. Tetapi, kemudian, serat semula jadi yang terbaik?

1.1 Sutera

Bermula dengan pilihan klasik, sutera baju tidur sentiasa dianggap sebagai pilihan paling mewah untuk pakaian tidur lelaki. Fabrik adalah hypoallergenic, bermakna ia baik untuk kulit sensitif. Ia juga agak bernafas dan, sudah tentu, tiada diskaun rasa lembut dan sutera itu.

Sutera boleh membuatkan anda sejuk pada musim panas dan hangat pada musim sejuk.

Sutera boleh membuatkan anda sejuk pada musim panas dan hangat pada musim sejuk.

Sutera juga akan menghilangkan peluh, yang bermaksud ia akan membuatkan anda lebih sejuk. Tetapi, sebaliknya, anda perlu mencuci baju tidur sutera anda dengan lebih kerap. Gaun persalinan sutera, bagaimanapun, tidak sepatutnya memberi anda banyak masalah.

Lazimnya, pakaian tidur sutera juga akan menjadi yang paling banyak mahal pilihan secara purata; dengan set pijama berharga sekitar $600 hingga $800 untuk sepasang berkualiti dan gaun persalinan sutera yang dijual dari $1,000 hingga $2,000.

Pilihan baju tidur lelaki dalam sutera.

Pilihan baju tidur lelaki dalam sutera.

Gaun persalinan sutera dalam gaya pintar dan klasik.

Gaun persalinan sutera dalam gaya pintar dan klasik.

1.2 Kasmir

Mungkin satu-satunya serat kepada sutera atas dari segi kos pendahuluan ialah kasmir ; dengan gaun persalinan kasmir, secara purata, berjalan dalam lingkungan $3,500. Sesungguhnya, itulah yang saya panggil kemewahan.

Tidak dinafikan ciri-ciri kasmir untuk rasa lembut yang indah dan juga membuatkan anda hangat. Tetapi, ia juga lebih halus, itulah sebabnya anda biasanya hanya akan mencari kasmir dalam gaun persalinan dan bukan untuk baju tidur itu sendiri.

Kasmir adalah fabrik yang sangat lembut dan sangat selesa.

Kasmir adalah fabrik yang sangat lembut dan sangat selesa.

Sebaliknya, kasmir biasanya akan diadun dengan kapas untuk menghasilkan kain licin dan lembut yang lebih tahan lasak daripada kasmir tulen, tetapi lebih lembut daripada kapas tulen.

1.3 Kapas

Bercakap tentang kapas , maka, kami akan pergi lebih jauh untuk mengatakan bahawa ia mungkin pilihan nombor satu apabila ia datang kepada pakaian tidur lelaki hari ini. Ini kerana ia adalah fabrik yang selesa dan bernafas, yang mana ia lebih kurang mahal daripada sutera atau kasmir, dan ia boleh dibeli dalam anyaman yang lebih tebal atau anyaman yang ringan dan lembut.

Oleh itu, bergantung pada iklim dan keutamaan suhu anda. Ia sepatutnya mudah untuk memilih berat kapas yang betul dan khusus untuk anda.

Terdapat banyak gaya dan konfigurasi baju tidur, baju tidur, dan gaun persalinan yang berbeza yang dibuat daripada kapas.

Terdapat banyak gaya dan konfigurasi baju tidur, baju tidur, dan gaun persalinan yang berbeza yang dibuat daripada kapas.

Kapas juga sangat serba boleh apabila membuat pelbagai elemen pakaian tidur, termasuk set pijama, gaun persalinan, baju tidur, dan seluar dalam .

1.4 Linen

Akhirnya, linen pakaian tidur biasanya lebih popular semasa bulan-bulan yang lebih panas dalam setahun, dan ia lebih murah daripada sutera atau kasmir tetapi, biasanya, lebih mahal daripada kapas.

Linen ialah fabrik yang sangat bernafas yang dihargai kerana keupayaannya untuk memastikan anda sejuk dan, memandangkan kekal sejuk semasa anda tidur membawa kepada persekitaran tidur yang lebih berfaedah, kemungkinan besar anda akan bangun dengan kelihatan dan berasa lebih baik.

Piyama Linen

Mengekalkan suhu sejuk semasa anda tidur memberi manfaat kepada tempoh dan kualiti rehat malam anda.

Bagi sesetengah orang, kualiti linen yang berkedut secara semula jadi mungkin menjejaskan sedikit penampilannya. Tetapi, cara tertentu bahawa kedutan linen dihargai di kalangan penggemar pakaian lelaki. Malah, kedutan sebenarnya akan membantu melembutkan struktur linen dari masa ke masa, bermakna bahawa baju tidur linen anda hanya akan mendapat pemakaian yang lebih selesa selepas dipakai.

2. Gaya Pakaian Tidur

Memandangkan kami telah merangkumi semua pilihan fabrik utama yang tersedia untuk anda, mari lihat gaya pakaian tidur yang paling biasa.

2.1 Baju malam

Pertama, jika anda menyukai gaya yang sangat klasik atau, sememangnya, gaya vintaj, maka baju tidur itu mungkin tidak asing bagi anda.

Gaya ini agak jelas kerana ia mengambil bentuk keseluruhan baju pakaian tradisional dengan lengan panjang dan badan yang panjang dan biasanya dibina dalam fesyen tunik atau pop-over, di mana saku rok butang turun dari leher, tetapi tidak sebenarnya tidak sampai ke bahagian bawah baju tidur.

Pilihan biasa adalah sekitar panjang lutut, walaupun anda akan mendapati beberapa cukup lama untuk turun ke buku lali.

Baju tidur separas lutut

Baju tidur separas lutut

Baju malam berwarna navy dengan poket dada dan kolar.

Baju malam berwarna navy dengan poket dada dan kolar.

Model mungkin datang dengan atau tanpa poket payudara dan dengan atau tanpa kolar bergantung pada pengilang. Mana-mana butiran yang anda gunakan dalam baju tidur anda, objektif utama dalam memakainya ialah kebebasan bergerak yang lebih besar sambil mengekalkan sedikit kesopanan.

Tiada peraturan keras dan pantas sama ada anda patut pakai atau tidak seluar dalam di bawah baju tidur anda. Lagipun, ia bukan kilt. Jadi, pakailah sesuka hati.

2.2 Set Pijama

Mungkin yang paling terkenal dari semua gaya pakaian tidur, walaupun, ialah set piyama klasik dua helai. Ia bermula sejak tahun 1870-an, seperti yang kami nyatakan sebelum ini, dan ia mungkin pernah anda lihat dalam pelbagai filem atau rancangan televisyen.

Sepanjang sejarahnya yang panjang, ia tetap menjadi kegemaran lelaki kerana kepraktisan, keselesaan dan gayanya. Gaya ini kebanyakannya kekal tidak berubah sepanjang sejarah keseluruhan pakaian.

Set baju tidur dari tahun 1890-an.

Set baju tidur dari tahun 1890-an.

Set baju tidur dari tahun 1950-an.

Set baju tidur dari tahun 1950-an.

Set baju tidur dari tahun 1980-an.

Set baju tidur dari tahun 1980-an.

Gaya dicirikan oleh yang berasingan baju raya dan bahagian seluar. Berbeza dengan baju tidur, butang pada baju pijama menjangkau keseluruhan pakaian dan baju itu juga biasanya mempunyai kolar, selalunya dipotong dalam gaya rata, di mana butang atas boleh atau tidak boleh diikat, yang membawa kepada lebih selesa semasa anda tidur.

Ciri-ciri lain termasuk poket pilihan di payudara dan di pinggul, yang boleh membantu untuk memastikan tangan anda hangat atau menempatkan pensel dan cermin mata untuk silang kata pagi.

Sesetengah model juga akan menggunakan paip kontras hiasan di sepanjang tepi baju dan seluar untuk membezakannya ke tahap yang lebih tinggi daripada baju harian biasa. Seluar pijama biasanya dipotong lurus dan akan berkumpul di pinggang menggunakan anjal, tali serut atau kedua-duanya.

Sesetengah model akan menampilkan lalat dan anda juga mungkin melihat pinggul poket . Walaupun, ini boleh menambah pukal semasa anda tidur, itulah sebabnya poket di pinggul baju adalah pilihan yang lebih tradisional.

Set pijama lengan panjang 2 helai

Set baju tidur lengan panjang 2 helai

Set baju tidur lengan pendek 2 helai

Set baju tidur lengan pendek 2 helai

Dan, sudah tentu, set pijama dua helai tersedia dalam kedua-dua jenis lengan panjang dan lengan pendek, bergantung pada keperluan peribadi anda untuk suhu dan keselesaan.

Gaya Berpakaian Gaun (dan Jubah)

Beralih ke pakaian luar pakaian tidur kemudian, kita melihat semula gaun persalinan. Dan walaupun tergoda untuk berfikir bahawa gaya kain terry yang gebu akan menjadi pilihan yang selesa untuk dipadankan dengan baju tidur anda, gaya ini sebenarnya hanya bertujuan untuk dipakai dalam persekitaran yang terdapat air.

Jadi, ia bagus untuk digunakan di kolam renang, Gim , atau di dalam bilik mandi, tetapi ia bukan pilihan terbaik untuk dipakai bersama baju tidur anda. Gaya yang lebih gebu ini paling kerap dipanggil jubah mandi atas sebab tertentu.

Jubah mandi kain terry paling baik dipakai hanya dalam persekitaran bersebelahan dengan air.

Jubah mandi kain terry paling baik dipakai hanya dalam persekitaran bersebelahan dengan air.

Sebaliknya, kami mengesyorkan agar anda mencari reka bentuk yang lebih klasik, yang menampilkan butiran seperti kolar selendang, manset pusing ke belakang, poket tampal di bahagian pinggul, dan tali pinggang selempang untuk memastikan barang tertutup. Sesetengah gaya akan menggabungkan paip kontras dalam set piyama dua helai, dan juga mungkin untuk mencari manset, kolar dan bekas poket berquilted yang berbeza.

Ini selalunya merupakan ciri-ciri gaun persalinan berkualiti tinggi dan boleh didapati dengan lebih mudah pada gaun persalinan vintaj, yang mungkin lebih mudah didapati daripada set pijama vintaj kami.

Preston memakai gaun persalinan burgundy vintaj.

Preston memakai gaun persalinan burgundy vintaj.

Walaupun tidak dapat dinafikan bahawa memiliki gaun persalinan yang menampilkan lapisan akan terasa lebih mewah, sama ada anda menggunakan gaun persalinan bergaris atau tidak bergaris sebahagian besarnya bergantung pada pilihan suhu dan keselesaan anda sendiri. Perlu diingat bahawa penjajaran berkemungkinan akan meningkatkan harga gaun persalinan anda, tetapi juga akan meningkatkan jangka hayat boleh pakainya.

Dan satu perkara yang perlu diberikan semasa mencari gaun persalinan ialah panjangnya, yang sepatutnya mencecah lutut anda beberapa inci kerana memakai gaun persalinan yang terlalu pendek bukan sahaja tidak selesa tetapi juga tidak elegan, untuk dikatakan paling tidak.

Gaun persalinan yang terlalu pendek tidak akan membuatkan anda hangat dan kelihatan hambar!

Gaun persalinan yang terlalu pendek tidak akan membuatkan anda hangat dan kelihatan hambar!

Berbeza dengan set baju tidur atau baju tidur anda, yang sepatutnya mempunyai kesesuaian yang lebih longgar, lebih santai, gaun persalinan anda boleh dipotong sedikit lebih langsing untuk penampilan keseluruhan yang lebih elegan. Dan, jika ia mempunyai butiran formal yang sesuai, anda juga boleh memakai gaun persalinan anda sebagai anggaran kasar kot rumah tradisional.

Gaya Selipar (Mule, Greek, Albert)

Akhir sekali di sini, mari kita kembalikan perhatian kita kepada kaki dan bincangkan perkara yang perlu dicari apabila mencari selipar klasik untuk dipakai bersama pakaian tidur anda. Seperti yang kami nyatakan sebelum ini, selipar klasik biasanya mengambil salah satu daripada tiga bentuk. Mereka adalah bagal, Albert, dan Yunani.

Lelaki

Sepasang selipar kulit gaya keldai bernilai $50 daripada Samuel Windsor di UK

Selipar coklat gaya Grecian

Selipar coklat gaya Grecian

Selipar del Toro baldu albert berwarna merah wain

Selipar del Toro baldu albert berwarna merah wain

Lazimnya, kedua-dua gaya bagal dan Grecian akan dibuat dengan tapak kulit yang lembut, manakala Albert akan dibuat dengan tapak kulit yang lebih keras, sama seperti kasut pakaian tradisional tetapi lebih nipis. Selain itu, kami akan lalai untuk menyebut gaya selipar yang lebih berpakaian, yang datang dalam gaya yang lebih serupa dengan moccasin .

Mana-mana gaya selipar yang anda pilih, keselesaan harus diutamakan. Jadi, ingatlah untuk mencari binaan ringan secara keseluruhan dan pilih gaya yang paling selesa dan boleh dipakai untuk anda.

Selipar Albert biasanya disiapkan dalam baldu, manakala gaya Grecian dan bagal biasanya disiapkan dalam kulit lembut seperti kulit rusa. Perlu diingat juga bahawa kulit kaku dan ketat, serta bahan sintetik berpeluh, harus dielakkan.

Sepasang selipar dengan lapisan berkuitif untuk sentuhan hangat & elegan.

Sepasang selipar dengan lapisan berkuitif untuk sentuhan hangat & elegan.

Lapik berkuitif ialah sentuhan klasik yang menarik untuk selipar anda, yang akan membantu membezakannya daripada kasut hari biasa anda, dan anda juga mungkin melihat lebih banyak gaya lasak yang dibarisi. bulu atau bahan lain.

Walau apa pun lapisan itu dibuat, perlu diingat bahawa ia akan menjadikan selipar anda lebih hangat. Jadi, jika anda lebih suka kaki yang sejuk atau tinggal dalam iklim panas secara keseluruhan, anda mungkin mahu menggunakan gaya selipar tanpa garis.

Raphael

Selipar Animas Code Albert Raphael dengan sulaman lambang Fort Belvedere tersuai

Satu lagi elemen reka bentuk untuk selipar Albert, khususnya, ialah penambahan sulaman, yang secara tradisinya memaparkan jata atau monogram, tetapi kini boleh menggunakan sebarang reka bentuk yang agak penting kepada anda.

Dan, melihat semua gaya selipar ini secara keseluruhan, kecuali gaya mokasin, tidak ada peraturan yang keras dan pantas tentang mana satu yang paling tradisional. Jadi, pilih sahaja yang paling menarik minat anda.

Tempat Beli Pakaian Tidur Gaya Tradisional

Walaupun pakaian tidur biasanya boleh didapati di kebanyakan kedai serbaneka dan kedai lain yang mempunyai rangkaian pakaian, anda akan sukar untuk mencari banyak jika ada dalam gaya tradisional yang telah kami bincangkan hari ini.

Peruncit jenis ini semakin menumpukan pada mengeluarkan baju tidur yang baharu dan gaya kasual. Perkara yang kami cadangkan ialah melihat ke arah syarikat yang mempunyai sejarah panjang dalam membuat pakaian pakaian lelaki yang berkualiti dan kami mempunyai beberapa yang akan kami ketengahkan untuk anda di sini.

Majoriti fesyen pakaian tidur runcit bukanlah gaya klasik

Majoriti fesyen pakaian tidur runcit bukanlah gaya klasik

Sebagai mengetepikan di sini, kami melihat trend semasa menyelidik untuk siaran ini. Agak mudah untuk mencari tawaran baju tidur dan pakaian tidur gaya tradisional daripada pengeluar Inggeris, terutamanya mereka yang mempunyai sejarah membuat baju.

1. Derek Rose

Pertama sekali, dengan sejarah mencipta barangan pakaian lelaki berkualiti sejak 1926, Derek Rose telah memberi tumpuan khusus kepada baju tidur dan pakaian tidur. Boleh dikatakan salah satu jenama yang paling komprehensif apabila ia datang kepada baju tidur dan gaun persalinan gaya klasik, jenama itu menawarkan pelbagai pilihan pakaian tidur dalam pelbagai muat, fabrik dan kemasan.

Derek Rose juga terkenal dengan pemilihan gaun persalinan mewah dengan Sherlock Holmes Benedict Cumberbatch sebagai peminat tertentu model Woburn 8 antara lain.

Benedict Cumberbatch dalam Sherlock Holmes memakai model Woburn 8

Benedict Cumberbatch dalam Sherlock Holmes memakai model Woburn 8

Penawaran mereka dalam bulu adalah pilihan yang bagus untuk memakai kedua-duanya dengan baju tidur anda dan, lebih umum, di sekitar rumah yang memberikan tumpuan yang sama pada penggayaan klasik serta kualiti pembinaan.

2. Turnbull & Asser

Turnbull & Asser ialah pembuat baju London yang terkenal dan kegemaran selebriti dan diraja. Reka bentuk kolar sapuan mereka yang unik menambah sentuhan kehalusan pada set pijama dua helai mereka, dan perhatian terhadap perincian diteruskan dengan perkara seperti poket bersudut dan berpancutan pada gaun persalinan mereka.

Gaun persalinan bercorak tompok sutera paip laut yang menampilkan poket bersudut

Gaun persalinan bercorak tompok sutera paip laut yang menampilkan poket bersudut

Sebagai fakta yang menyeronokkan di sini, Turnbull & Asser turut mencipta satu set baju tidur dan gaun persalinan untuk digunakan dalam Filem Kingsman . Jadi, jika anda ingin bersikap lembut seperti seorang perisik yang hebat, lihatlah Turnbull & Asser.

3. Budd Shirtmaker

Hanya berjalan kaki singkat dari Turnbull & Asser ke Arked Piccadilly London, anda akan temui Budd Shirtmakers , yang mempunyai sejarah membekalkan beberapa baju makan malam terbaik di dunia. Menampilkan butiran penggayaan yang serupa dengan Derek Rose dan Turnbull & Asser, Budd menampilkan rangkaian set piyama gaya klasik dan gaun persalinan serta baju tidur gaya tradisional.

Mungkin ciri yang paling patut diberi perhatian daripada rangkaian pakaian tidur Budd ialah penggunaan batiste kapas, fabrik berat bulu yang ringan dan selesa.

Piyama kapas biasa yang disesuaikan oleh Budd di langit dan tentera laut

Piyama kapas biasa yang disesuaikan oleh Budd di langit dan tentera laut

Untuk contoh lain dalam budaya pop, Daniel Day-Lewis memakai sepasang piyama Budd berwarna ungu dalam filem 2017 Benang Hantu

4. Baru & Lingwood

Di hujung lain Arked Piccadilly, anda akan dapati Baru & Lingwood , yang menjadi rumah kepada gaya pakaian lelaki klasik dengan sentuhan eksentrik. Di sini, anda akan temui keseluruhan kedai yang dikhaskan untuk pelbagai jenis gaun persalinan dalam kapas, linen, sutera, baldu dan kasmir.

Dan, bersama-sama dengan himpunan gaun persalinan yang mengagumkan ini, terdapat pilihan set pijama yang sama penuh sama ada dalam gaya yang sama flamboyan atau dalam yang lebih disenyapkan.

Gaun persalinan meriah dipamerkan di dalam kedai New & Lingwood di Jermyn Street, London

Gaun persalinan meriah dipamerkan di dalam kedai New & Lingwood di Jermyn Street, London

Dan tidak seperti Turnbull & Asser atau Budd, New & Lingwood juga menampilkan selipar dalam gaya Albert, mule, dan Grecian, walaupun, sekali lagi, dengan bakat istimewa mereka.

5. Bowhill & Elliot

Untuk sepasang selipar berkualiti dengan rasa yang lebih klasik dan bertona, anda boleh beralih ke Bowhill & Elliot . Berpusat di bandar Norwich UK, Bowhill & Elliott telah terletak di tapak yang sama sejak 1874.

Walaupun mereka bermula sebagai pengeluar kasut standard, tumpuan mereka tertumpu secara khusus kepada selipar sekitar tahun 1960 dan semua selipar mereka masih dibuat di tapak di kilang di bawah kedai. Hasilnya, anda juga boleh menceburi reka bentuk tersuai dengan Bowhill & Elliott.

Sejak 1874, Bowhill & Elliott telah menduduki lokasi kedai yang sama

Sejak 1874, Bowhill & Elliott telah menduduki lokasi kedai yang sama

Jadi, jika anda mahukan sesuatu yang dibuat menggunakan warna atau fabrik tertentu atau menambah jata, ini boleh menjadi pilihan yang baik untuk anda. Sebagai satu contoh sahaja, penyelia skrip kami Jack Collins tinggal berdekatan Bowhill & Elliott dan boleh menjamin sepasang selipar Albertnya.

Sepasang selipar Albert Jack

Sepasang selipar Albert Jack

Oleh itu, semua peruncit ini mempunyai rangkaian pakaian tidur lelaki berkualiti yang mengagumkan dengan harga antara $300 hingga $400 untuk set pijama, $1,400 hingga $2,800 untuk gaun persalinan dan $400 hingga $500 untuk selipar secara purata. Walaupun, anda mendapat apa yang anda bayar.

6. Uniqlo

Sementara itu, untuk pilihan yang lebih mesra bajet, anda boleh beralih kepada peruncit Uniqlo dan, sesungguhnya, saya sendiri memakainya. Uniqlo mempunyai rangkaian Airism, yang menampilkan fabrik dipatenkan yang direka untuk membantu anda mengekalkan kesejukan pada bulan-bulan yang lebih panas.

Hasil daripada fabrik yang dipatenkan khas ini, baju tidur kebanyakannya diperbuat daripada kapas, tetapi 27% daripada tenunan adalah poliester.

Baju tidur kapas AIRism Uniqlo dari dekat

Baju tidur kapas AIRism Uniqlo dari dekat

Tali serut di pinggang membolehkan muat yang lebih selesa.

Tali serut di pinggang membolehkan muat yang lebih selesa.

Piyama ini memang menandakan banyak kotak yang kami tutup hari ini termasuk padanan yang menyenangkan dan selesa, kolar tradisional dan tali serut di pinggang. Dan, dengan hanya di bawah $40, anda mungkin sukar untuk mencari sepasang baju tidur yang kelihatan sebagus ini pada harga yang begitu rendah.

Uniqlo juga menyediakan kapas kain flanel baju tidur, yang sesuai untuk suhu yang lebih sejuk, dan kedua-dua model flanel dan Airism datang dalam warna pakaian lelaki yang diredam secara tradisional seperti kelabu, khaki dan navy. Khusus untuk rangkaian flanel, beberapa corak yang disemak juga tersedia.

7. Kasut Herring

Begitu juga, jika anda sedang mencari sepasang selipar tradisional yang tidak akan merosakkan wang, Kasut Herring akan menjadi pilihan yang baik. Model Baron mereka, yang saya sendiri miliki, berharga sekitar £80 atau $110. Mereka jauh lebih murah daripada kebanyakan pilihan kasut lain yang kami nyatakan hari ini, tetapi semua butiran penggayaan klasik kekal.

Selipar Baron Grecian dari Herring Shoes

Selipar Baron Grecian dari Herring Shoes

Mereka mempunyai tapak suede yang lembut, licin, kulit bahagian dalam dan bahagian atas yang diperbuat daripada kulit kanak-kanak yang lembut dan licin dalam gaya Grecian.

8. Kedai Vintaj

Akhirnya di sini dan seperti biasa di Gentleman's Gazette, kami menyokong juga cuba mencari barangan vintaj di mana boleh. Seperti yang kami nyatakan sebelum ini, mencari set piyama vintaj dalam keadaan boleh pakai mungkin sukar, terutamanya dalam saiz khusus anda.

Gaun persalinan vintaj, sebaliknya, akan lebih mudah didapati secara keseluruhan dan biasanya hanya memerlukan sedikit rawatan untuk kelihatan baik seperti baharu semula.

Preston mencuba gaun persalinan sutera burgundy vintaj di kedai vintaj.

Preston mencuba gaun persalinan sutera burgundy vintaj di kedai vintaj.

Gaun persalinan vintaj yang saya pakai hari ini ialah model sutera burgundy yang menampilkan reka bentuk paisley-esque yang berani. Ia hanya menampilkan satu poket pinggul, memerlukan sedikit pencucian selepas saya membelinya, dan mempunyai lengan yang agak pendek untuk binaan saya. Tetapi, secara keseluruhan, saya peminat besar rupa.

Untuk pilihan yang lebih moden dan kurang berani, saya juga mempunyai gaun persalinan dalam kapas biru laut ringkas yang menampilkan motif perahu layar putih kecil.

Gaun persalinan kapas navy yang lebih ringkas dengan corak perahu layar

Gaun persalinan kapas navy yang lebih ringkas dengan corak perahu layar

Kesimpulan

Kesimpulannya, pakaian tidur yang berkualiti adalah pelaburan yang bagus untuk dimasukkan ke dalam almari pakaian anda dan, jika anda tahu apa yang perlu dicari, anda pasti akan dapat bertenang .

Rundown Pakaian

Dalam video hari ini, seperti yang dinyatakan sebelum ini, saya memakai sepasang baju tidur Airism dari Uniqlo. Mereka dalam warna khaki kerana saya fikir ia akan digandingkan dengan baik dengan kedua-dua gaun persalinan vintaj burgundy saya, serta gaun kapas navy saya. Memandangkan saya memakai gaun persalinan burgundy hari ini, saya fikir ia akan selaras dengan sepasang stoking dari Fort Belvedere.

Preston memakai gaun burgundy dan set piyama 2 helai berwarna khaki.

Preston memakai gaun burgundy dan set piyama 2 helai berwarna khaki.

Stokin Berusuk Jalur Bayangan Burgundy dan kelabu muda Fil d

Kubu Belvedere

Stokin Bergaris Shadow Stripe Burgundy dan Kapas Fil d'Ecosse kelabu muda – Fort Belvedere

Beli Di Sini

Khususnya, terdapat model berjalur bayang dalam burgundy dan kelabu muda. Dan seperti yang dinyatakan sebelum ini, selipar saya adalah model Baron dari Herring Shoes dalam gaya Grecian dan
warna yang mereka panggil anak lembu wain, iaitu warna burgundy gelap yang sesuai dengan kedua-dua stoking saya dan gaun persalinan saya, serta rona coklat piyama. Dengan itu, tidak ada banyak lagi pakaian saya hari ini kerana ia agak kasual.

Oleh itu, saya juga telah memutuskan untuk tidak bercukur dan tidak meletakkan sebarang produk pada rambut saya.

Jadi, saya akan menyerahkan kepada anda pengulas untuk memberitahu saya pendapat anda tentang penampilan hiper-kasual ini dan, sudah tentu, untuk stokin yang saya pakai, serta pelbagai jenis warna dan gaya lain dan pakaian lelaki klasik yang lain aksesori, anda boleh lihat di kedai Fort Belvedere.

Apakah pakaian kegemaran anda untuk tidur? Adakah anda akan mencuba gaya klasik yang telah kami bincangkan di sini? Beritahu kami di bahagian komen!