Primer Kod Pakaian

Primer Kod Pakaian

Cara seseorang berpakaian selalunya perkara pertama yang diperhatikan dan dinilai secara tidak sedar. Adakah itu adil? Sudah tentu tidak, tetapi ia adalah cara manusia bekerja, jadi bukannya melawan DNA seseorang, nampaknya lebih bijak untuk memahami cara sistem pakaian dan kod pakaian berfungsi untuk kelebihan anda.

Isi kandunganKembangkanRuntuh
 1. Jadi Bagaimana Saya Harus Berpakaian?
 2. 1. Periksa Jemputan
 3. 2. Tanya Tuan Rumah
 4. 3. Berhati-hati dengan Tema
 5. 4. Perhatikan Masa
 6. 5. Skop Keluar Lokasi
 7. Kod Pakaian Diuraikan
 8. Pakaian rasmi
 9. Pakaian Harian / Pakaian Harian Rasmi
 10. Pakaian Separuh Formal / Separuh
 11. Pakaian Perayaan / Hari Raya
 12. Pakaian Formal Perniagaan / Perniagaan
 13. Perniagaan Santai
 14. Bergaya Kasual
 15. Kasual Pintar atau Smart Chic
 16. Pakaian Koktel
 17. Kasual atau Kasual Arus Perdana
 18. Bergaya Kasual
 19. Pakaian Golf
 20. Pakaian Peranginan
 21. Formal Pantai
 22. Pakaian Lounge
 23. Preppy Chic
 24. Kesimpulan

Video Kod Pakaian

Video itu menyerlahkan kod pakaian dan menggunakan lebih banyak gambar yang berbeza daripada artikel. Oleh itu adalah disyorkan untuk menontonnya dan membaca artikel untuk mendapatkan pemahaman yang lengkap tentang apa yang perlu dipakai dan bila.

Hari ini, kod pakaian masih wujud, tetapi maknanya telah berubah secara mendadak sejak 100 tahun yang lalu. Hanya tanya 10 orang apa yang diperlukan oleh kod pakaian formal, dan anda mungkin akan mendapat 10 jawapan, yang semuanya sangat berbeza daripada 30 tahun yang lalu. Salah faham etika berpakaian pasti akan membawa kepada pakaian yang kurang atau berlebihan, menjadikan diri anda dan orang lain di sekeliling anda tidak selesa — atau lebih teruk lagi, ia membuatkan anda kelihatan tidak cekap. Dalam panduan khusus ini, kami akan membincangkan kod pakaian secara terperinci dalam usaha untuk memberi anda pemahaman yang lebih baik tentang maksud setiap istilah kod pakaian dan cara mengamalkannya dengan sewajarnya. Tidak kira apa permintaan jemputan, anda akan tahu maksudnya dan seterusnya dapat kelihatan terbaik anda.Etika berpakaian pada jemputan

Etika berpakaian pada jemputan

Kod pakaian telah wujud selama berabad-abad, bertarikh sejak Zaman Pertengahan, dan ia telah digunakan untuk memaparkan kelas, status sosio-ekonomi atau apa-apa gabungan lain yang boleh anda fikirkan. Tidak kira siapa anda atau dari mana anda berasal, kod pakaian adalah sesuatu yang kebanyakan kita terpaksa bertanding pada satu ketika dalam hidup kita. Sama ada jemputan ke acara, keluar malam di teater, atau hanya perlu mematuhi kod pakaian semasa zaman persekolahan kita, ada kalanya dalam setiap kehidupan kita di mana kita diminta atau dikehendaki mengekalkan tahap tertentu berpakaian.

Kod pakaian mungkin kelihatan tidak perlu menyekat pada zaman ini apabila ramai orang (termasuk kami!) suka mengekspresikan diri melalui pakaian dan gaya.

Jika anda ragu-ragu tentang keperluan untuk kod pakaian, terdapat pakaian yang sesuai untuk setiap majlis, sama ada kita mahu mengakuinya atau tidak. Anda tidak akan memakai tuxedo ke tapak pembinaan, dan anda pastinya tidak akan memakai sepasang seluar peluh dan kemeja-t ke opera. Kedua-dua situasi itu dilihat sebagai sombong dan tidak hormat, dan matlamat berpakaian yang sesuai adalah untuk menikmati acara atau syarikat hos anda dengan penuh hormat tanpa mencuri tumpuan. Berlebihan atau kurang berpakaian boleh menyebabkan anda mengabaikan sebarang jemputan masa hadapan yang mungkin akan datang kepada anda. Walau bagaimanapun, itu tidak bermakna anda perlu menyemak gaya peribadi anda di pintu apabila terdapat kod pakaian.

Jadi Bagaimana Saya Harus Berpakaian?

Ini adalah soalan luas yang tidak mudah dijawab. A kasual pintar pakaian semasa November di Alaska pastinya berbeza daripada pakaian di Ecuador. Dan jemputan yang meminta Urban Chic tidak begitu jelas seperti Black Tie. Apa yang anda pakai jika tiada petunjuk diberikan pada jemputan? Ikuti langkah-langkah ini untuk membuat pertimbangan yang wajar tentang apa yang perlu dipakai.

Kod Pakaian Bertali Hitam

Kod Pakaian Bertali Hitam

1. Periksa Jemputan

Jika jemputan diukir, ditekan huruf atau timbul pada stok kad yang bagus, hos mungkin menghabiskan masa dan wang untuk acara tersebut. Akui usaha dengan sut, baju baju dan pakaian leher — wanita harus memakai sekurang-kurangnya pakaian koktel. Kad yang dibeli di kedai lebih sukar untuk dihuraikan kerana ia berbeza dari yang mewah kepada yang asas, jadi cari maklumat lain yang mungkin (lihat di bawah). Apabila berurusan dengan Evites (yang juga dihantar untuk majlis perkahwinan hari ini), cari petunjuk dalam reka bentuk dan perkataan. Jika kod pakaian diisytiharkan, ia biasanya terdapat di bahagian bawah atau di sudut kanan bawah kad jemputan atau penerimaan tetamu.

2. Tanya Tuan Rumah

Jika jemputan tidak menyebut kod pakaian, tanya hos. Sekiranya itu bukan pilihan, anda perlu bermain detektif. Ketahui tujuan acara itu, di mana acara itu, dan sama ada anda mengenali orang lain yang pernah menghadiri acara itu sebelum ini atau mengenali hos dan gaya atau pilihan mereka.

3. Berhati-hati dengan Tema

Jika ini adalah acara tahunan untuk badan amal atau organisasi, lihat perkara yang telah dirakamkan dan didokumenkan dalam talian untuk meneka anggaran bangun anda. Upacara keagamaan, seperti Bar Mitzvahs dan pembaptisan, patut dihormati dengan pakaian yang sesuai.

Jaket Makan Malam dengan kolar selendang

Jaket Makan Malam berwarna biru tua dengan kolar selendang

4. Perhatikan Masa

Sebagai peraturan umum, pesta selepas jam 5 petang. bermakna penampilan yang lebih elegan, manakala fungsi siang hari cenderung sederhana.

5. Skop Keluar Lokasi

Pesta yang berlangsung di rumah seseorang mungkin lebih santai daripada pesta di tempat. Tetapi jika ia berada di dewan katering atau restoran, semak imbas tapak web untuk mengukur getarannya. Shindigs luar cenderung kurang formal daripada fungsi dalaman. Walau bagaimanapun, protokol kelab desa lebih condong kepada jaket dan bukan seluar jeans.

Kod Pakaian Diuraikan

Sekiranya jemputan anda menyatakan kod pakaian, perkara harus lebih jelas.

Pakaian rasmi

Walaupun istilah ini sering digunakan untuk merujuk kepada semua jenis pakaian yang mengerikan di kedai sewa tuksedo, pakaian formal merujuk kepada tali leher hitam, tali leher putih, pakaian pagi , atau sut kereta sorong. Sudah tentu, mereka datang dengan pelbagai istilah lain yang bermaksud perkara yang sama, tetapi berikut ialah pecahan kami untuk pakaian formal dan pakaian yang sesuai.

Pakaian Malam / Pakaian Formal Malam

Seperti namanya, pakaian malam harus dipakai pada waktu malam, dan untuk lelaki, itu bermaksud White Tie atau lebih kerap Black Tie.

Ted, John, dan Robert Kennedy dalam White Tie menghadiri makan malam tahunan Kelab Gridiron di Washington, D.C., pada 15 Mac 1958

Ted, John, dan Robert Kennedy dalam White Tie menghadiri makan malam tahunan Kelab Gridiron di Washington, D.C., pada 15 Mac 1958

Tali leher putih

Tali leher putih ialah versi pakaian malam yang paling formal dan terdiri daripada pakaian berikut:

 • Baju ekor hitam dengan seluar padanan yang menampilkan satu jalur satin, Grosgrain atau tocang di Amerika Syarikat atau dua jalur nipis di Eropah.
 • Jaket piqué putih atau Marcella dan baju dengan bib Marcella atau bahagian depan baju kanji, manset berkanji tunggal, stud baju dan kolar sayap yang boleh ditanggalkan.
 • Pendakap gigi digunakan untuk memastikan kesesuaian yang baik dan kancing baju formal berwarna putih (bukan hitam atau gelap) serta pautan manset digunakan untuk melengkapkan rupa.
 • A tali leher Marcella putih dipakai dengan warna putih, sarung tangan kulit tidak bergaris dan pam opera kulit paten hitam atau oxford tanpa topi dengan tali kasut petang dan hitam di atas stoking pakaian sutera betis.
 • A segi empat sama poket linen putih dan a boutonniere menggilap ensembel ini. Carnations agak popular dengan pakaian tali leher putih.
 • Secara tradisinya, ia juga termasuk topi sutera mewah, walaupun itu tidak diperlukan lagi
Sven Raphael Schneider dalam White Tie

Sven Raphael Schneider dalam White Tie

Ia juga dikenali sebagai Pakaian Penuh atau Penuh Rajah .

Ekor panjang baju ekor lelaki memerlukan pakaian panjang untuk wanita juga. Oleh itu, wanita harus memakai gaun malam panjang lantai.

Tali leher kupu-kupu hitam dalam tali leher rama-rama bersaiz sutera dengan Boutonniere Carnation Merah dan Dataran Poket Linen Ireland Putih Klasik - Fort Belvedere

Aksesori pakaian Black Tie dengan produk Fort Belvedere.

Tali Leher Kupu-Kupu Hitam Bersaiz Satin Sutera dan Tali Sendiri - Fort Belvedere

Kubu Belvedere

Tali Leher Kupu-kupu Hitam Bersaiz Satin Sutera dan Tali Sendiri – Fort Belvedere

beli ni Bunga Lapel Saiz Hidup Carnation Boutonniere Merah Gelap - Fort Belvedere

Kubu Belvedere

Bunga Lapel Saiz Hidup Carnation Boutonniere Merah Gelap – Fort Belvedere

beli ni

Kubu Belvedere

Pocket Square dengan Monogram Initial Classic White Linen Ireland

beli ni

Tali leher hitam

Tali leher hitam merujuk kepada a tuxedo atau a jaket makan malam . Ia kurang formal berbanding tali leher putih tetapi hari ini, ia biasanya pilihan paling formal yang akan dipakai oleh kebanyakan orang. Ia termasuk:

 • Jaket tuksedo dengan lapel puncak muka sutera (lapel tidak pernah takik), poket terpancut (tiada kepak) atau kolar selendang dengan seluar tuksedo sepadan, yang menampilkan jalur galon tunggal di sepanjang sisi.
 • Jaket tuksedo berdada tunggal hendaklah mempunyai 1 butang sahaja. Double breasted boleh mempunyai 2, 4 atau 6 butang.
 • Ia dipakai dengan baju tuksedo putih depan yang tidak berkanji atau lembut dengan stud hitam atau gelap dan disertakan kancing manset .
 • Untuk badan, pilih a ikat pinggang hitam yang sepadan dengan tali leher atau rompi malam potongan dalam dalam sutera hitam atau Marcella putih.
 • Pendakap gigi untuk memastikan kesesuaian yang baik.
 • Pam oxford atau pam opera kulit paten hitam dan stoking pakaian hitam.
 • A segi empat sama poket linen putih dan a boutonniere menggilap ensembel ini. Carnations agak popular dengan pakaian tali leher hitam.
 • The tali leher hitam diperbuat daripada sutera dalam tenunan satin, barathea, moiré, faille atau grosgrain , paling sesuai padan dengan muka lapel anda. Tali leher tali leher hitam yang elegan tidak pernah diikat terlebih dahulu. Tonton video untuk mengetahui tali leher hitam yang terbaik untuk anda.
 • Untuk mengetahui lebih lanjut tentang Kod pakaian Black Tie semak kami Panduan Tuxedo & Tali leher Hitam

Bagi wanita, gaun malam labuh penuh, atau pakaian koktel yang bergaya adalah sesuai.

Sean Connery sebagai James Bond memakai jaket makan malam putih dengan boutonniere carnation merah

Sean Connery sebagai James Bond memakai jaket makan malam putih dengan boutonniere carnation merah

Dasi Hitam Cuaca Panas

Jika acara anda berlaku pada musim panas yang panas, tali leher hitam boleh menjadi ensemble yang berat untuk dipakai. Ikut protokol di atas, tetapi pilih jaket putih dan cummerbund untuk mengurangkan lapisan dan menyerap lebih sedikit haba.

Jaket merokok kontemporari untuk urusan pilihan tali leher hitam

Jaket merokok kontemporari untuk urusan tali leher hitam yang kreatif

Tali leher Hitam Pilihan / Tali leher Hitam Dijemput

Selalunya ditemui pada jemputan hari ini, Black Tie Optional bermakna anda dialu-alukan untuk memakai tuksedo jika anda mempunyainya. Jika tidak, sut gelap dengan kemeja putih, tali leher konservatif dan kasut pakaian kulit hitam dengan stokin pakaian gelap di atas betis dan poket persegi juga berfungsi.

Ideanya adalah untuk memberi tetamu pilihan. Orang yang ingin memakainya boleh berbuat demikian, tetapi orang lain yang tidak memilikinya tidak perlu melabur dalam satu.

Tali leher Hitam Kreatif

Ini ialah kod pakaian tali leher hitam yang agak baharu, dan ia bertujuan untuk melonggarkan rupa yang sebaliknya. Walaupun kami percaya tali leher hitam asli adalah sangat elegan apabila dilakukan dengan baik, dengan tali leher hitam kreatif anda boleh menyimpang daripada tradisional dalam satu atau dua elemen ensembel anda. Untuk mengekalkan rupa yang elegan, gandingkan tuksedo hitam standard dengan item yang bergaya atau aneh seperti tali leher bercorak, baju berwarna lembut, manset yang suka bermain atau boutonniere yang berani. Jika itu tidak sesuai dengan anda, tali leher hitam standard masih boleh diterima.

Putera Charles dalam sut pagi 3 helai dengan topi sutera hitam & baju winchester dengan boutonniere bunga jagung

Putera Charles dalam sut pagi 3 helai dengan topi sutera hitam & Baju Winchester dengan boutonniere bunga jagung

Pakaian Pagi / Kot Pagi

Masih popular di bahagian Eropah, pakaian pagi sayangnya kurang digunakan di bahagian lain di dunia. Jika anda menghadiri acara rasmi pada siang hari, bagaimanapun, pakaian pagi adalah sesuai dan harus menjadi bahagian standard almari pakaian anda. Acara di mana pakaian pagi sesuai termasuk pesta taman rasmi, acara menunggang kuda dan derby, perkahwinan dan pertunangan lain. Ia terdiri daripada:

Tuan-tuan-di-Royal-Ascot-in-Morning-Coats dengan But Balmoral dan But Button

Tuan-tuan-di-Royal-Ascot-in-Morning-Coats dengan But Balmoral dan But Button

 • Kot pagi yang biasanya berwarna hitam atau kelabu oxford, diperbuat daripada tulang herring atau bulu pepejal dengan ekor separas lutut.
 • Ia dipakai dengan seluar formal yang menampilkan corak cek berjalur kasmir atau hitam putih.
 • Anda juga boleh memakai sut pagi yang terdiri daripada seluar, baju ekor, dan baju pinggang yang diperbuat daripada kain kelabu muda yang sama.
 • Pendakap juga dipakai untuk mengelakkan ikat pinggang daripada kelihatan di bawah kot.
 • Kot pinggang sama ada berwarna kelabu merpati atau buff dan payudara tunggal atau dua.
 • Secara tradisinya, kolar putih kaku boleh tanggal dengan potongan turn-down biasa dan cuff berganda adalah standard. Untuk penampilan vintaj anda boleh memakai kolar sayap dengan ascot dan untuk pakaian kontemporari, kemeja putih biasa dengan kolar turndown yang dipasang lembut dan tali leher perak-hitam adalah yang terbaik.
 • Tidak kira apa jenis baju yang dipakai, ia sentiasa disertakan dengan manset.
 • Untuk kasut, captoe hitam Oxford tanpa brogueing adalah kulit tradisional, tetapi tidak pernah dipatenkan, yang dikhaskan secara eksklusif untuk pakaian malam.
 • Begitu juga, but butang atau but balmoral juga sesuai untuk Pakaian Pagi.
 • Topi atas sutera hitam atau kelabu melengkapkan pakaian
Sven Raphael Schneider dalam Sut Stroller dengan Vest Kontras

Sven Raphael Schneider dalam Sut Stroller dengan Vest Kontras

Sut Stroller / Stresemann

Pada skala formaliti, Stresemann atau kereta sorong adalah setara dengan tuksedo untuk pakaian siang. Ia adalah pakaian yang bagus untuk majlis perkahwinan, tidak kira sama ada anda pengantin lelaki atau tetamu. Ketahui lebih lanjut tentang sut kereta dorong di sini . Ia terdiri daripada:

 • Jaket hitam
 • Seluar berjalur
 • Baju putih
 • Jaket kelabu merpati atau buff
 • Seri
 • Kasut hitam dan stokin hitam di atas betis

Pakaian Harian / Pakaian Harian Rasmi

Ini adalah bersamaan siang hari Pakaian Petang; kot pagi ialah bersamaan siang hari dengan tali leher putih dan sut kereta dorong, atau Stresemann sepadan dengan tali leher hitam.

Pakaian Separuh Formal / Separuh

Secara tradisinya, separa formal bermaksud sama ada bertali leher hitam atau sut kereta sorong. Hari ini, ini merujuk kepada sut gelap dengan jaket padanan, kemeja putih, tali leher konservatif dan pakaian kulit hitam kasut dengan stokin pakaian gelap. Bagi wanita, ia adalah pakaian petang atau koktel, gaun hitam kecil atau skirt dan bahagian atas yang bergaya panjang. Jika anda adalah hos, anda mungkin ingin mengelakkan kod pakaian ini kerana kekaburannya.

Jaket Kolar Selendang Baldu dengan Seluar Kotak-kotak

Jaket Kolar Selendang Baldu dengan Seluar Kotak-kotak Perayaan

Pakaian Perayaan / Hari Raya

Kod pakaian ini boleh menjadi rumit kerana ia boleh merujuk kepada pakaian yang elegan, lebih berpakaian atau baju sejuk rajutan bodoh dengan rusa. Untuk mengelakkan kekeliruan, tanya hos apa sebenarnya yang mereka maksudkan, tetapi anda mungkin akan berhadapan dengan tetamu dalam kedua-dua pakaian. Untuk kekal pada sisi elegan kod pakaian ini, cermin pakaian koktel dengan sentuhan bertemakan percutian, seperti a tali leher , tali leher busur atau segi empat sama poket dalam warna percutian, atau tambahkan unsur tartan atau kotak-kotak. A pin kolar atau klip juga boleh menjadi tambahan yang bagus kepada ensemble yang menjadikannya menonjol. Tidak perlu memakai tali leher dengan Santas!

Bagi wanita, ia terdiri daripada pakaian koktel, skirt berpakaian panjang, dan bahagian atas, sut seluar atau pakaian hitam kecil. Sudah tentu, ia boleh bermakna memakai pakaian percutian berwarna.

Sut klasik biru tua

Sut klasik biru tua

Pakaian Formal Perniagaan / Perniagaan

Formal perniagaan, sering dipanggil pakaian bilik lembaga atau perniagaan tradisional, ialah jenis pakaian perniagaan paling formal yang dipakai pada siang hari di pejabat.

Pada satu ketika, itu bermakna kot pagi atau kereta dorong tetapi itu tidak lagi berlaku.

Hari ini, ia terdiri daripada sut perniagaan gelap dengan jaket padanan pilihan, kemeja putih atau biru, tali leher konservatif dan kasut pakaian kulit hitam dengan warna gelap. stokin pakaian atas-the-betis .

Bagi wanita, ini terdiri daripada skirt atau pakaian gaya perniagaan dengan jaket, seluar hitam atau gelap dengan stoking dan tumit pilihan.

Sut Tentera Laut Gelap dengan tali leher berjalur dan segi empat sama poket lipat TV

Sut Tentera Laut Gelap dengan tali leher berjalur dan segi empat sama poket lipat TV

Pakaian bandar

Istilah ini disaman di Belanda untuk menggambarkan sut gelap dengan kemeja putih, tali leher dan kasut hitam.

Pakaian Kasual Perniagaan Blazer Berdada Tunggal dengan baju popover, poket kapas segi empat sama, loafers khaki dan rumbai coklat oleh hogtownrake

Pakaian Kasual Perniagaan Blazer Berdada Tunggal dengan baju popover, poket kapas segi empat sama, loafers khaki dan rumbai coklat oleh hogtownrake

Perniagaan Santai

Salah satu kod pakaian yang paling pelbagai, Perniagaan Santai , bermakna tiada saman, tetapi juga tiada seluar jeans. Ia adalah kod pakaian yang luas yang boleh mengecewakan ramai pekerja pejabat dengan kekaburannya. Langkah pertama ialah menilai maksud kasual perniagaan di pejabat anda — adakah ia baju polo dan chinos, atau baju dan seluar slack? Sebaik sahaja anda telah menetapkan definisi asas, sasarkan untuk memakai versi yang lebih cantik daripada apa yang dipakai oleh rakan sekerja anda. Berpakaian yang baik sering disamakan dengan kecekapan di tempat kerja, jadi tidak ada salahnya untuk melihat bahagian itu.

Bagi mereka yang lebih suka definisi, pakaian kasual perniagaan yang sempurna adalah gabungan. Ia terdiri daripada jaket sukan bermusim atau blazer dengan seluar slack, cina atau seluar khaki. Ia termasuk baju kolar terbuka dengan pilihan kasual mengikat tali leher atau tali leher. Ia biasanya dipasangkan dengan loafers atau kasut gaya loafer, tali sami , derbies dan stokin di atas betis kerana tiada siapa yang mahu melihat kaki berbulu anda di pejabat. Tanggalkan jaket anda untuk mesyuarat dan lawatan pelanggan dan biarkan di meja anda untuk interaksi santai dengan rakan sekerja. Untuk lebih lanjut, lihat butiran kami dan nantikan panduan pakaian Kasual Perniagaan kami.

Kadangkala, anda mungkin menghadapi istilah Kasual Eksekutif, dan dalam situasi ini, anda harus memilih pilihan yang lebih formal dalam kasual perniagaan dalam kualiti terbaik yang anda mampu.

Bagi wanita, ia terdiri daripada skirt, khakis atau seluar slack, baju kolar terbuka, baju rajut atau sweater, atau pakaian tanpa tali spageti.

Gabungan Kasual dengan Tali Tie Knit Two Tone Merah Jambu Fort Belvedere

Pakaian Gabungan Kasual Perniagaan

Tali Kait Dua Nada dalam Sutera Berubah Hitam dan Magenta Pink oleh Fort Belvedere pada latar belakang putih

Kubu Belvedere

Tali Bertali Dua-Tona dalam Sutera Berubah Hitam dan Merah Jambu Magenta

beli ni Boutonniere Bunga Jagung Biru

Kubu Belvedere

Blue Cornflower Boutonniere Sutera Bunga Lubang Butang

beli ni

Bergaya Kasual

Dressy Casual terbuka untuk tafsiran, seperti kebanyakan kod pakaian. Biasanya, ini terdiri daripada musim gugur bermusim atau baju sukan musim panas atau blazer dan seluar slack, baju berpakaian, baju sukan berbutang kasual, baju kolar terbuka atau a baju polo . Ia boleh termasuk seri pilihan.

Untuk wanita, ia terdiri daripada skirt dan bahagian atas yang bergaya, seluar yang bergaya atau seluar jeans yang cantik dengan bahagian atas yang bergaya.

Kasual Pintar atau Smart Chic

Seni berpakaian kemas dalam gaya kasual, ini adalah kod pakaian yang ditafsirkan secara meluas, tetapi biasanya terdiri daripada chinos, khakis atau seluar jeans yang sesuai dengan baju kolar terbuka, baju berbutang bawah atau baju gaya polo dan sukan. kot. Loafers boleh diterima, begitu juga kasut pakaian kulit.

Sut Flanel Gelap dengan Tali leher Sutera & Persegi Poket Lipat TV

Sut Flanel Gelap dengan Tali Sutera & Persegi Poket Lipat TV sesuai untuk Pakaian Koktel

Pakaian Koktel

Pakaian koktel bukan hanya pakaian perniagaan; ia lebih luar biasa sama ada dalam tekstur, warna, corak atau potongan. Ketahui Perkara Yang Dilakukan & Dilarang dalam Pakaian Koktel di sini.

Sweater Kriket - Ralph Lauren

Kasual atau Kasual Arus Perdana

Gaya pakaian yang paling banyak ditafsirkan, pakaian kasual tidak termasuk pakaian jalanan atau pakaian olahraga, tetapi terdiri daripada chinos, seluar khaki atau seluar jeans yang dipasang dengan baik tanpa lubang. Ia boleh termasuk seluar pendek Bermuda bergantung pada keadaan dan iklim dan kemeja-t kosong tanpa sebarang slogan, baju polo atau turtleneck baju sejuk . Sudah tentu, ia juga boleh termasuk baju kasual berbutang ke bawah, atau bahkan sweater seperti kardigan, v-leher atau pull-over. Untuk kasut, ia boleh bermaksud kasut dengan atau tanpa stokin, sandal, kasut bot , memandu mocs , atau kasut musim panas lelaki .

Kasual arus perdana, walaupun ia kelihatan seperti pakaian kasual biasa, selalunya sinonim untuk kasual perniagaan. Kerana persamaan yang mengelirukan, adalah bijak untuk menyemak penggunaan istilah sebelum menerokai acara tersebut; jika menyemak bukan pilihan, maka berpegang pada kasual perniagaan.

Bergaya Kasual

Bergaya kasual ialah satu langkah ke bawah daripada Kasual Perniagaan dan naik sedikit daripada Arus Perdana Kasual/Kasual. Bagi lelaki, ia memerlukan baju dan seluar, tetapi tiada seluar jeans atau jaket.

Pakaian Golf

Semak kamipanduan pakaian golfdi sini.

Pakaian Peranginan

Pakaian tempat peranginan ialah kod pakaian yang paling kerap digunakan oleh — anda meneka — pusat peranginan dan kelab desa yang elegan. Pakaian peranginan bertujuan untuk dipakai di lokasi cuaca tropika atau panas, dan pakaian ini sering ditetapkan sebagai pertunjukan landasan sendiri oleh pereka besar. Untuk pakaian cuaca panas yang elegan, fikirkan kasut slip-on seperti moc memandu, loafers dan kasut bot yang dipasangkan dengan seluar linen, blazer musim panas bercorak atau bertekstur atau kot sukan, seersucker , madras serta baju linen dan baju polo.

Pedro Mendes dengan tali leher rajut biru tua, kemeja butang bawah putih dan sut linen gading dengan poket lipat mahkota segi empat sama - perhatikan topi luar biasa

Peter Mendes dengan tali leher rajut biru tua, kemeja butang bawah putih dan sut linen gading dengan poket lipat mahkota segi empat sama – perhatikan topi luar biasa

Formal Pantai

Kod pakaian ini paling biasa digunakan untuk perkahwinan pantai . Ia agak serupa dengan pakaian resort kerana ia menekankan fabrik dan warna cuaca panas. Pilih pakaian resort yang lebih formal, seperti sut linen, seluar, baju dan jaket sukan bercorak terang dalam ton khaki, putih dan pastel. Walaupun ini di pantai, kasut tertutup disyorkan berbanding sandal.

The Lounge Sut

Pakaian Lounge

Pakaian Lounge

Sut asal seperti yang kita tahu hari ini dipanggil suit lounge kerana ia sangat kasual dan hanya dianggap sesuai untuk lounge pada awalnya.1900-an. Hari ini ia hanya menunjukkan jaket dan seluar yang sepadan.

Untuk mengetahui lebih lanjut tentang pakaian santai, dan Era Emas pakaian lelakitengok sini.

Gaya Preppy oleh Kiel James Patrick

Gaya Preppy oleh Kiel James Patrick

Preppy Chic

Preppy Chic adalah berani, berwarna-warni dan persediaan mengikut cara yang diterangkan dalam kami Panduan Gaya Preppy .

Kesimpulan

Adalah jauh lebih memalukan untuk berpakaian kurang daripada berpakaian berlebihan. Kami berharap anda telah menikmati buku asas tentang kod pakaian ini dan menggesa anda untuk terus mengikuti artikel akan datang di mana kami akan membincangkan setiap jenis pakaian secara terperinci.

Buku asas ini ditulis oleh Sven Raphael Schneider & J.A. Shapira