Primer Wiski Jepun

Panduan Wiski Jepun

Wiski Jepun benar-benar mula menyerang Amerika Utara dan Eropah dengan profil rasa yang canggih dan campuran aroma yang rumit. Setanding dengan a Scotch di antara tanah pamah dan Speyside, ia berbunga dan licin dengan rasa manis honeysuckle hangat dengan kemasan berasap rarified yang menyerupai hampir tanda gambut yang terdapat dalam Islay Scotch yang baik.

Isi kandunganKembangkanRuntuh
  1. Sejarah Wiski Jepun
  2. Bagaimana ia Dibuat
  3. Wiski yang disyorkan
  4. Menghidangkan Wiski Jepun
  5. Kesimpulan

Wiski telah lama digemari di seluruh Asia dan ia, selama beberapa dekad, menjadi hadiah kesyukuran yang menonjol bahawa orang barat akan memberikan rakan sejawat Asia mereka sebotol wiski yang baik sebagai tanda terima kasih dan penghargaan mereka.

Manakala Scotch, Amerika Bourbon , Irish dan Kanada wiski nampaknya kekal yang paling menonjol, wiski Jepun telah berjaya muncul sebagai pesaing yang berdaya maju. Ini kisahnya.Sejarah Wiski Jepun

Jika anda bekerja dalam dunia wiski, nama Masataka Taketsuru dan Shinjiro Torii adalah nama yang patut didengari.

Dua nama paling prolifik dalam sejarah industri wiski Jepun, Shinjiro Torii adalah pakar perubatan, pemborong besar farmaseutikal dan nama di sebalik jenama minuman beralkohol global Suntory. Pada mulanya, seorang pengimport minuman keras Amerika, Torii adalah peminat besar apa yang kebanyakan Jepun mengalami kesukaran mendapatkannya, tetapi boleh didapati di dunia barat. Mencipta jenama wain pelabuhan dipanggil Akadama, Torii memanfaatkan industri porto Portugal dan menyalin resipi yang difahamkan akan berjaya dengan cepat di Jepun, seperti yang dilakukan di seluruh dunia. Pada tahun 1907, beliau membuka sebuah kedai kecil bernama Torii Shoten di Osaka, Jepun.

Shinjiro Torii

Shinjiro Torii

Di sebalik kejayaan segeranya sebagai pengeluar pelabuhan, Torii, usahawan bersiri, memutuskan untuk terus maju dan mempelbagaikan pelaburannya ke dalam industri minuman keras, memulakan perjalanan ke dunia wiski dan mencipta jenama yang dipanggil Kotobukiya, yang telah ditubuhkan secara sah. pada 1 Februari 1899. Walaupun beroperasi dengan jayanya di bawah nama Torii Shoten, Torri menamakan semula perniagaan itu pada tahun 1921 kepada operasi selanjutnya dan pada tahun 1923, Torri, seorang lelaki yang sudah berpengaruh dan kaya, menjadikannya misi segeranya untuk mencuba semua wiski terbaik dunia. dalam usaha untuk memahami sepenuhnya dan menghargai coklatsemangat. Dengan cepat menyedari di sinilah hatinya, Torii mula mencipta jenama wiskinya sendiri dengan sentuhan pengaruh Asia yang sangat menakjubkan. Dia mengembara ke Yamazaki, pinggir bandar Kyoto, Jepun dan membina kilang penyulingan wiski yang pertama di Jepun. Beliau secara khusus memilih Yamazaki selepas memahami bahagian penting yang dimainkan oleh air dalam penghasilan wiski yang berkualiti. Memandangkan wilayah itu sangat terkenal dengan sumber air superlatifnya, Torii tahu sejak awal lagi bahawa Yamazaki akan terbukti sebagai pelaburannya yang paling berharga.

Pada masa ini Torii mengupah seorang lelaki bernama Masataka Taketsuru. Taketsuru adalah salah satu daripada segelintir kecil lelaki Jepun yang mendapat peluang dan penghormatan tersendiri untuk belajar di bawah Profesor T. S. Patterson di Universiti Glasgow serta di Kilang Penyulingan Hazelburn di Campbeltown, Scotland berhampiran awal tahun 1900-an. Seorang lelaki yang terkenal dengan ingatannya, Takesuru membawa bersamanya seni pembuatan wiski Scotch dari jauh di tengah-tengah Scotland ke laluan air Kyoto pada awal atau pertengahan 1920-an. Pada Disember 1924, pengeluaran bermula dan menjelang 1929, Suntory Whiskey Sirofuda (label putih), secara rasminya merupakan wiski Jepun malt tunggal pertama di pasaran.

Apabila Perang Dunia II melanda, kekurangan akibat peperangan menghentikan rancangan perniagaan Torii dan memaksa pintu Kotobukiya ditutup buat sementara waktu. Bagaimanapun, ahli perniagaan yang sentiasa menyesuaikan diri, Torii berjaya memanfaatkan selepas perang 1946 dan mengeluarkan semula wiskinya kepada pujian kritis yang meluas.

Selepas membantu Torii melancarkan kempen yang sangat berjaya yang dipanggil Drink Torii's and Go to Hawaii, jenama Kotobukiya menjenamakan semula dirinya sebagai Suntory dan selepas membantu menubuhkan kilang penyulingan wiski Yamazaki dan membinanya dari bawah sehingga ia bukan sahaja berjaya, tetapi sangat kaya, Taketsuru meninggalkan syarikat Kotobukiya milik Torii pada tahun 1934 untuk membuka syarikatnya sendiri yang dipanggil Dainipponkaju, yang kini dikenali sebagai wiski Nikka, salah satu wiski yang paling terkenal di Jepun.

Hari ini Nikka ialah salah satu jenama wiski yang paling terkenal, tetapi masih merupakan sebuah syarikat kecil, berbanding Suntory. Pada tahun 1997, Suntory menjadi rakan kongsi rasmi Jepun Pepsi, dan sementara mereka masih menghasilkan wiski, kini membuat segala-galanya daripada minuman ringan hingga sandwic. Pada Januari tahun ini, Suntory mengumumkan secara terbuka pengambilalihan Beam Inc bernilai $16 bilion, menjadikannya pengeluar minuman keras ketiga terbesar di dunia.

Adalah penting untuk diperhatikan lelaki ini, bukan sahaja untuk peranan yang mereka mainkan dalam membantu Jepun muncul sebagai salah satu pemimpin minuman keras dunia, tetapi juga kerana pengalaman Taketsuru di Scotland, boleh dikatakan, perbuatannya yang Jepun telah meniru ejaan wiski, dan bukannya menggunakan ejaan wiski yang lebih biasa.

Kilang Penyulingan Suntory

Kilang Penyulingan Suntory

Kilang Penyulingan Wiski di Jepun

Kilang Penyulingan Wiski di Jepun

Bagaimana ia Dibuat

Wiski Jepun sama seperti wiski Scotch dan mematuhi banyak piawaian yang sama serta proses pengeluaran. Walaupun mempunyai pengaruh Asia yang unik yang banyak dikaitkan dengan air, ia benar-benar hampir sama dengan malt tanah rendah atau speyside dengan persembahan yang sangat berasap. Perbezaan yang ketara ialah harga. Walaupun anda boleh menjumpai beberapa wiski Jepun yang agak mahal, ia biasanya tidak dapat dibandingkan dengan kebanyakan wiski yang terkenal dan berkualiti yang berasal dari kilang penyulingan yang paling terkenal di Scotland. Seseorang mungkin berpendapat bahawa wiski Scotland adalah lebih baik daripada mana-mana rakan sejawatan Jepun, tetapi yang lain berpendapat bahawa mereka sangat berbeza dengan profil rasa yang berbeza, boleh dikatakan disebabkan oleh sumber air. Saya sendiri melihat perbezaan yang agak ketara dan perlu berada dalam mood untuk menikmati wiski Jepun secara menyeluruh berbanding dengan penghargaan biasa saya untuk wiski Scotch.

Dengan itu, saya sangat menikmati wiski Jepun dan ingin memberikan anda beberapa kegemaran saya:

Barisan Wiski Yamazaki

Barisan Wiski Yamazaki

Wiski Malt dari Jepun

Wiski Malt dari Jepun

Wiski Jepun

Wiski Jepun

Menuang Wiski Jepun

Menuang Wiski Jepun

Hibiki 12 Tahun

Campuran wiski Jepun yang dibuat dengan sangat baik, Hibiki 12 tahun sebenarnya sudah tua sebahagiannya dalam tong plum sebelum dibotolkan. Ia adalah campuran wiski malt Yamazaki dan Hakushu, serta wiski bijirin daripada Chita. Ia memuaskan secara unik dengan cara yang sangat elegan dan merupakan salah satu yang perlu dicuba untuk diterangkan dengan betul.

Taketsuru 21 Tahun

Tidak banyak wiski berusia 21 tahun di dunia yang boleh dibeli dengan harga di bawah $100. Takesuru 21 tahun adalah salah satu wiski sedemikian dan menawarkan dram oaky yang sangat kaya dan memuaskan yang diadun dengan sedikit kicap. Saya memberitahu anda wiski Jepun dipengaruhi oleh Asia. Entah bagaimana kicap, walaupun menonjol, berpasangan dengan baik dengan nota koko, espreso dan likuoris hitam. Ia adalah dram yang sangat pedas dan juga mempunyai sedikit rasa yang mencubit lidah. Ia mempunyai pecahan kunyit, halia dan hanya sentuhan marmalade oren. Untuk di bawah $100 anda tidak boleh tersilap. Ini adalah salah satu wiski yang layak mendapat tempat tetap di bar anda dan menawarkan pengalaman yang agak unik kepada peminum wiski tradisional.

Miyagikyo 10 tahun

Biasanya, saya tidak mengesyorkan wiski muda seperti itu melainkan ia merupakan tahun tertua untuk rantau ini. Walau bagaimanapun, Miyagikyo 10 tahun adalah satu wiski yang patut diberi perhatian terhad anda. Ia adalah wiski yang sangat berbunga dengan buah-buahan segar dan kurang rasa masam. Ia licin seperti sutera pada lidah dan menawarkan keanggunan tertentu yang tidak sering dijumpai dalam jenama wiski Jepun. Ia benar-benar sesuatu yang patut dicuba dan harganya sukar untuk dikalahkan.

Seorang pekerja memegang sebotol Suntory Holdings Ltd.

Wiski Malt Tunggal Yamazaki Bergambut Lebat

Yamazaki 12 tahun

Wiski berminyak, 12 tahun oleh Yamazaki adalah salah satu dram harian tersebut. Ia tidak terlalu kuat dan bagus untuk malam musim luruh yang sejuk itu. Untuk melukis gambar, ini adalah salah satu daripada beberapa dram yang berfungsi dengan sempurna pada waktu petang apabila daun berguguran dan angin bersiul. Ia juga berfungsi dengan baik dalam toddy panas dan menenangkan dengan warna tanah dan sedikit laut tropika. Jika anda sedang mencari tudung malam, ini adalah topi yang sering saya miliki semasa saya duduk di ruang tamu mendengar rekod lama saya dengan baju tidur saya dan jubah saya bersimpul rapat.

Botol Bourbon Hakushu

Ini mempunyai kawasan tropika yang tertulis di atasnya. Ia berkrim, ia licin dan ia sangat buah ke hadapan. Entah bagaimana botol khusus ini memadankan kemanisan tembikai dan madu dengan perahan lemon dan limau. Dram yang benar-benar luar biasa, ini adalah minuman musim panas yang hebat, pada petang yang berangin sambil anda melihat bintang-bintang. Di rumah kami, kami mempunyai geladak di halaman belakang dan apabila anak-anak di atas katil dan isteri saya sedang berehat, kerusi rehat saya dan saya. paip panggil nama saya. Malt khusus ini berpasangan dengan baik dengan tembakau paip campuran Scottish Davidoff atau tembakau berbadan ringan hingga sederhanacerut.

Yoichi 12 tahun

Jika Yoichi adalah wain, ia akan menjadi chardonnay. Ia segar, berbunga dan menyegarkan. Anda hampir boleh merasai laut. Ia mempunyai ketulan asap gambut dan keindahan epal dan pear segar. Dram tengah hari yang sempurna pada musim panas atau musim bunga, ini adalah pilihan yang bagus apabila isteri anda berkeras untuk mengajak orang makan tengah hari dansangriahanya tidak melakukannya untuk anda dan kanak-kanak lelaki.

Nikka Whisky dari Barrel

Nikka Whisky dari Barrel

Nikka Whisky dari Barrel

Jika anda sedang mencari dram harian yang hebat, sukar untuk mengalahkan botol ini. Ia mempunyai hampir semua yang anda cari dalam Scotch yang lembut. Daripada buah-buahan yang dipetik pokok kepada karamel dan gula-gula, sukar untuk mengalahkan harga, atau rasa wiski Jepun yang asli ini.

Menghidangkan Wiski Jepun

Saya sukar untuk mencadangkan berkhidmat dengan semangat ini dalam apa jua cara selain daripada yang anda lakukan secara tradisional Scotch . Walau bagaimanapun, saya kurang menghormati wiski Jepun dan kerana harganya, saya tidak mempunyai masalah untuk mencampurkannya. Walaupun rasanya sangat kemas, ini adalah salah satu wiski yang benar-benar boleh membantu mengekalkan rasa koktel atau penghadaman yang dibuat dengan baik. Saya sering menikmati wiski Jepun dalam todi panas, untuk menyedapkan secawan teh atau malah sebagai bahan utama dalam mana-mana berasaskan wiskikoktel.

Kesimpulan

Artikel khusus ini tidak seberapa selagi banyak artikel kami yang lain dan dengan alasan yang kukuh; kami tidak mahu menjadi berlebihan. Wiski Jepun benar-benar mengambil semua kebaikannya daripada Scotch dan jadi apa-apa yang lebih daripada mencatat sejarahnya dan mengesyorkan beberapa botol akan menjadi tidak berguna. Saya harap anda telah menikmati buku asas ini dan saya tidak sabar untuk mendengar dram Jepun kegemaran anda. Jika anda belum mencubanya, lakukan lompatan. Untuk harga anda tidak akan kecewa.

Jika anda menyukai artikel ini, lihat Panduan Spirits dan Cocktail kami di sini!