Rahsia Gaya Cary Grant & Cara Berpakaian Seperti Dia

cara berpakaian seperti cary

Satu asas budiman , ikon berkarisma dengan keanggunan dan keanggunan abadi, Cary Grant selama-lamanya akan kekal dalam hati kami dan pada skrin kami sebagai salah seorang lelaki berpakaian terbaik yang pernah dilihat Hollywood. Disifatkan sebagai mempunyai sikap yang baik, Grant debonair nampaknya sentiasa mempunyai segala-galanya. Rambutnya sentiasa disisir, keretanya bersinar dan bersih dan pakaiannya hanya boleh digambarkan sebagai disesuaikan dengan sempurna dan sesuai untuk seorang lelaki.

Isi kandunganKembangkanRuntuh
 1. Sejarah Encik Cary Grant
 2. Gaya Seorang Lagenda
 3. Cary Memberi Pemikiran tentang Pakaian

Sejarah Encik Cary Grant

Cary Grant ialah salah satu nama yang melekat pada anda. Ia adalah nama bintang filem, nama utama dalam drama atau watak dalam buku. Ia mempunyai cincin, dan mungkin itulah sebabnya Archibald Archie Leach memilihnya sebagai namanya pada tahun 1942.

Cary Grant = Archibald Alexander Leach

Dilahirkan pada 18 Januari 1904, Archibald Alexander Leach datang ke dunia ini sebagai anak kepada Elsie Maria Leach dan Elias James Leach. Didikannya adalah perkara biasa dengan ibunya di dalam dan di luar institusi mental untuk serangan kemurungan antara isu lain. Dia bersekolah di Bishop Road Primary School di Bristol, England tempat dia dibesarkan, dan pada masa ibunya dihantar pergi, bapanya Elias akan memberitahunya bahawa dia sedang bercuti panjang. Selepas beberapa pertarungan, Elias menyuruhnya berkomitmen dan memberitahu Grant dia telah meninggal dunia semasa dalam perjalanan. Sehinggalah dia berumur 31 tahun barulah bapanya mengaku dia tidak stabil dari segi mental dan tidak bercuti, dan dia juga tidak mati, tetapi dia boleh menemuinya dalam keadaan hidup di sana. • Geran beruniform (Madame Butterfly)

  Geran beruniform (Madame Butterfly)

 • Geran Cary Muda dalam Tali Putih

  Geran Cary Muda dalam Tali Putih

 • Cary Grant dalam Senarai Merah memakai Kasut Penontonpenonton dan seluar potongan penuh data-id=32229″ data-full-url=https://www.gentlemansgazette.com/wp-content/uploads/2014/10/Cary-Grant-in-The-Red-List-wearing -spectators-and-full-cut-trousers.jpg data-link=https://www.gentlemansgazette.com/cary-grant-gentleman-style/cary-grant-in-the-red-list-wearing-spectators- dan-seluar-potong-penuh/ class=wp-image-32229″/>

  Cary Grant dalam Senarai Merah memakai penonton dan seluar potongan penuh

Ditinggalkan Semasa Budak Muda

Pada masa Leach berumur sepuluh tahun, bapanya telah berkahwin semula dan memulakan kehidupan dengan keluarga barunya yang enggan memasukkan budak lelaki itu. Sehingga kini, tidak banyak yang diketahui tentang cara dia dijaga, dan oleh siapa.

Dengan masalah keluarganya, Leach berubah menjadi nakal dan dibuang sekolah dari Fairfield Grammar School di Bristol pada tahun 1918. Dia sentiasa mahir dalam akrobatik dan hiburan jadi dia menyertai Bob Pender Stage Troupe di mana dia belajar berjalan di atas tiang. Pada usia 16 tahun, dia mengembara bersama rombongan vaudevillian ke Amerika Syarikat pada Sukan Olimpik RMS untuk lawatan dua tahun ke negara itu. Dia, seperti ramai lelaki muda pada masa itu telah diproses di Pulau Ellis pada 28 Julai 1920.

Dietrich dengan baju ekor berkilauan dengan Cary Grant memakai tali leher tunggal hujung dengan ensembel tali leher putihnya

Dietrich dalam baju ekor berkilauan dengan Cary Grant memakai a tali leher tunggal hujung dengan ensembel tali leher putihnya

Amerika, The Land Of Grants Dreams

Leach muda sangat terpikat dengan impian Amerika dan gaya hidup sehingga dia enggan pulang ke rumah pada penghujung penginapan. Tidak mempunyai bapa atau ibu yang akan merinduinya, dia menyertai aksi vaudeville Amerika dan pergi melawat bersama Parker, Rand dan Leach. Untuk bahagian pertama kerjayanya semasa di atas pentas, dia masih membuat persembahan di bawah nama Archie Leach dalam rancangan seperti Irene, Music in May, Rio Rita, dan Penyanyi Jalanan. Pengalamannya dengan kumpulan akrobatik memberinya kekuatan, masa dan rahmat yang luar biasa dan tidak lama kemudian dia akan membuat perjalanan ke Hollywood pada tahun 1931, bermain di Broadway sebelum melayari skrin besar.

Archie Leach Menjadi Cary Grant Tetapi Dia Hampir Cary Lockwood

Nama Archibald Leach kini hanyalah kenangan jauh yang penuh dengan ketakutan seperti penyakit yang telah diatasinya.

 • Cary Grant dalam Tuxedo Selendang

  Cary Grant dalam Tuxedo Selendang

 • Cary Grant dan kecintaannya terhadap pakaian seragam tentera

  Cary Grant dan kecintaannya terhadap pakaian seragam tentera

Ramai yang membuat spekulasi dari mana nama Cary Grant berasal, tetapi pakar bersetuju bahawa menurut keterangan saksi, Grant pada asalnya mencadangkan nama Cary Lockwood, watak yang dia suka bermain dalam rancangan Broadway Nikki. Apabila dia menandatangani kontrak dengan Paramount Studios sejurus sebelum menukar namanya, dia didakwa memberitahu penerbit dan mereka mendapati Cary boleh diterima tetapi menganggap Lockwood adalah serupa dengan nama keluarga pelakon lain. Menurut buku sejarah, Paramount membekalkan pemuda itu dengan senarai nama yang sesuai dan dia memilih Grant kerana huruf inisial C.G. telah terbukti sangat bertuah untuk lelaki seperti Gary Cooper dan Clark Gable .

Cary Grant muda bertali leher putih, bukan simpulan tali leher kecil dan hujung kot pinggang bulat berprofil rendah

Cary Grant muda masuk tali leher putih , bukan simpulan tali leher yang kecil dan hujung kot pinggang bulat berprofil rendah

Cary Grant Merupakan Pujian Segera

Sejak itu, Grant mendapat sambutan yang hampir serta-merta. Dengan daya tarikan semula jadi dan keanggunan tertentu yang segelintir orang nampaknya, Cary Grant ialah seorang lelaki terkemuka yang menjadi terkenal sebagai bintang Blonde Venus pada tahun 1932, diikuti oleh filem Mae West, She Done Him Wrong dan I'm No Angel. Kejayaan yang luar biasa di box office, I'm No Angel telah dicalonkan untuk Anugerah Akademi untuk Gambar Terbaik yang menyelamatkan Paramount pada masa itu daripada mengisytiharkan muflis, tetapi mendorong Grant ke dalam siri panjang projek filem yang tidak berjaya sehingga 1936 apabila dia menandatangani kontrak dengan Columbia Gambar.

Dengan masa komedinya sejak tahun sebagai akrobat dan pejalan kaki, dia dipilih untuk membintangi Topper komedi 1937 yang diedarkan oleh MGM. Kemudian The Awful Truth keluar pada tahun yang sama yang menjadikan Grant sepenuhnya sebagai lelaki terkemuka yang canggih dengan sentuhan komedi yang lembut. Ia jarang berlaku pada zaman bintang lelaki yang dikuatkuasakan secara maskulin, tetapi Grant menggunakan pemberian rahmatnya sebagai cara untuk meringankan keadaan dan memainkan pelbagai peranan berbanding dengan taip semata-mata sebagai seorang lelaki yang tampan.

Cary Grant dengan tuksedo lapel puncak lebar dan tali leher kupu-kupu dan dua kancing baju

Cary Grant dengan lapel puncak lebar tuxedo dan tali leher kupu-kupu dan dua kancing baju


Saya berpura-pura menjadi seseorang yang saya mahu dan akhirnya saya menjadi orang itu. Atau dia menjadi saya. Atau kita bertemu pada satu ketika.

Ramai yang berpendapat bahawa Grant adalah seorang pelakon yang berjaya kerana didikannya. Menurut Grant, dia sentiasa berpura-pura menjadi orang lain. Dia pernah menulis Saya berpura-pura menjadi seseorang yang saya mahu dan akhirnya saya menjadi orang itu. Atau dia menjadi saya. Atau kita bertemu pada satu ketika.

Memandangkan dia mempunyai didikan yang begitu mencabar, ramai yang menganggap gaya dan perangai Grant sebagai satu keajaiban, tetapi Grant menghabiskan berjam-jam meneliti dan memerhati lelaki yang dikaguminya dalam usaha untuk menjadi lebih dijinakkan dan kurang seperti hooligan yang dia pernah ada, menyembur keluar dari jalan jazzy. bercakap dan bukannya fokus pada tatabahasa yang betul. Menurut Grant, detik-detik penting baginya dalam mencipta keperibadiannya ialah menonton Leo McCarey, pengarah The Awful Truth yang mempunyai adab dan tahap keanggunan yang canggih seperti yang tidak pernah dilihat Grant sebelum ini. Tingkah laku dan intonasinya menyerupai Grant, dan dia menggunakan McCarey sebagai alat pembelajaran untuk meneruskan minatnya untuk savoir-vivre.

Persembahannya dalam The Awful Truth adalah sesuatu yang dipanggil The Atlantic larian yang paling menakjubkan untuk seorang pelakon dalam gambar Amerika dan untuk beberapa tahun akan datang, Grant berubah daripada hit kepada hit dalam persembahan dalam komedi romantis dan bola skru.

Hari Santai untuk Cary Grant

Hari Santai untuk Cary Grant

Senarai filemnya menjadi hampir tidak berkesudahan apabila dia membuat persembahan di sebelah bintang muda seperti Katharine Hepburn, Rosalind Russell, Rita Hayworth, Ingrid Bergman dan Irene Dunne. Tidak lama kemudian setiap wanita di Amerika menginginkannya dan setiap lelaki mahu menjadi dia. Gayanya, pesonanya, kecerdasannya tidak seperti yang dunia pernah lihat. Bakat pakaiannya untuk gaya tidak pernah berlaku sebelum ini dan lebih menarik lagi, dia mempunyai penampilan semula jadi seperti seorang superstar. Ramai yang berpendapat lelaki suka Fred Astaire mempunyai sifat yang sama, tetapi penampilan fizikal Grant tidak dapat ditandingi dan dia menjadi kuasa di Hollywood.

Grant disukai. Di dalam dan di luar skrin, dia mempunyai sifat rendah diri dan sikap anggun yang membuatkan orang ramai terpikat kepadanya. Alfred Hitchcock pernah berkata Grant adalah satu-satunya pelakon yang saya suka sepanjang hidup saya.

Pelakon kelahiran British Cary Grant (1904 - 1986) berjalan di luar rumah dengan memakai jaket dan topi, 1940-an.

Pelakon kelahiran British Cary Grant (1904 – 1986) berjalan di luar rumah dengan memakai jaket dan topi, 1940-an.

Menjelang pertengahan 1950-an, Grant membuka kedai dan memulakan Granart Productions, yang menghasilkan beberapa filem yang diedarkan oleh Universal termasuk Operation Petticoat, That Touch of Mink with Doris Day, Indiscreet dan Father Goose.

Kemudian pada tahun 1963, hari kegemaran saya dalam sejarah filem datang apabila Cary Grant berlakon bersama selebriti saya, Audrey Hepburn dalam Charade. Tiada apa-apa yang patut diberi perhatian mengenai perkara ini dan sejujurnya, tidak ada gunanya menyebut perkara ini sebagai pengganti filem lain yang dia sertai. Saya hanya suka Audrey Hepburn dan kerana saya menulis artikel ini, selagi editor saya tidak memadam ini saya boleh menulis apa sahaja yang saya mahu.

Walau bagaimanapun, apa yang patut diberi perhatian ialah apa yang berlaku setahun sebelumnya. Cary Grant, pada pendapat saya, adalah pilihan yang tepat bagi setiap lelaki terkemuka yang pernah menjejakkan kaki di Hollywood untuk memainkan watak James Bond. Dia tidak pernah melakukannya sekalipun. Penerbit menganggapnya untuk peranan dalam Dr. No 1962, tetapi memutuskan untuk tidak membuangnya kerana mereka bimbang dia tidak akan terikat dengan hanya satu gambar. Saya tahu ini adalah masalah dunia pertama tetapi bagi saya ia amat menyedihkan kerana dia tidak pernah bermain 007.

Cary Grant adalah peminat lipatan

Cary Grant adalah peminat lipatan

Sepanjang kerjayanya, Grant telah dicalonkan untuk dua orang Anugerah Akademi tetapi tewas kedua-duanya untuk Penny Serenade dan None But The Lonely Heart. Dia bersara masih dalam permintaan pada usia 62 tahun tetapi menerima Anugerah Akademi khas untuk Pencapaian Sepanjang Hayat pada tahun 1970. Peter Stone, penulis bersama Father Goose berkata semasa menerima Oscar, Terima kasih saya kepada Cary Grant, yang terus memenangi perkara ini untuk orang lain. Dan menurut orang yang paling rapat dengannya, itulah yang dilakukan oleh Grant. Dia adalah salah seorang daripada sebilangan kecil yang sentiasa mendahulukan orang daripada dirinya. Jarang sekali dia menafikan temu bual, mengatakan tidak kepada kanak-kanak yang mahukan autograf, atau bergambar dengan peminat yang menitiskan air mata. Grant adalah tentang membuat orang lain berasa lebih selesa, mungkin kerana dia sendiri tidak pernah selesa.

 • Sweater Kriket

  Sweater Kriket

 • Gaya Cary Grant

  Gaya Cary Grant

Gaya Seorang Lagenda

Di dalam Grant terdapat seorang lelaki yang terluka. Dibuang oleh ibu bapanya, berbohong tentang kematian ibunya sehingga usia tiga puluhan dan tragis dielakkan oleh bapanya apabila dia mengambil keluarga baru. Tiada lelaki yang dapat menahan tahap kesusahan itu tanpa menyembunyikannya entah bagaimana. Dan itulah yang dilakukan oleh Grant. Jika dia tidak disatukan di dalam, dia akan cuba untuk sentiasa yakin di luar. Sebagai seorang lelaki muda, bapanya pernah memberitahunya apabila dia memakai kombinasi dengan stoking yang kuat - ingat, anda yang berjalan di jalan, bukan stoking anda.

Menariknya, dia telah tiba di A.S. pada tahun 1920 dengan kapal laut yang sama dengan Douglas Fairbanks Sr. Walaupun mereka tidak melakukan perjalanan dalam kelas yang sama, dia dapat melihat sekilas di sini atau mereka dan gaya abadi, klasik dan elegan Fairbanks memberi kesan yang besar kepadanya. Malah bertahun-tahun kemudian dia dapat memberitahu Ralph Lauren semua tentang selok-belok pakaian dan aksesori Fairbanks, termasuk jenis fabrik, lebar lapel dan lubang butang. Menariknya, terpulang kepada ikon gayanya dan cuba meniru mereka sehingga menjadi seperti mereka.

Gaya Cary Grant = pakaian seorang yang berpakaian kemas dan sofistikated

Dalam kata-katanya sendiri, dia menggemari pakaian seorang lelaki yang berpakaian kemas dan sofistikated.

 • Jaket Makan Malam berdada dua dengan kolar selendang lebar

  Jaket Makan Malam berdada dua dengan kolar selendang lebar

 • Cary Grant dalam Tali leher Putih dan Topi Atas

  Cary Grant dalam Tali leher Putih dan Topi Atas

 • Filem tidak bijak dengan Grant bertali leher hitam

  Filem tidak bijak dengan Grant bertali leher hitam

 • Cary Grant berkomunikasi dengan bertali leher hitam

  Cary Grant berkomunikasi dengan bertali leher hitam

Peminat besar pakaian seragam tentera, Grant mengiktiraf mereka sebagai kemuncak fesyen lelaki. Dia menyedari bahawa tentera sentiasa kelihatan tajam dan walaupun mereka kusut masai dalam peperangan, mereka masih mempunyai sifat maskulin yang mentah kepada mereka kerana pakaian seragam. Grant memutuskan untuk menggunakan itu dalam almari pakaiannya dan melayan pakaiannya, bukan sebagai pakaian, tetapi sebagai pakaian seragamnya. Ia bukan miliknya tuxedo diperbuat daripada bulu burung helang atau rambut unicorn, ia tidak berbeza dengan jaket makan malam lelaki lain, kecuali Grant memastikan dia sesuai dengannya dengan sempurna dan sentiasa dibersihkan dengan sempurna, diseterika dengan rapi dan tiada sehelai pun terkeluar dari tempatnya. . Sama ada ia adalah a jaket makan malam atau seluar jeans, dia tahu bahawa pakaian membuat lelaki itu.

1935: Pelakon kelahiran British Cary Grant (1904 - 1986), yang membintangi beberapa komedi klasik antara 1930-an dan 1960-an.

1935: Pelakon kelahiran British Cary Grant (1904 – 1986), yang membintangi beberapa komedi klasik antara 1930-an dan 1960-an.

Kerana susuk tubuhnya yang langsing dia mampu membeli pakaian dari rak seperti kot parit dari Aquascutum dan pakaian desa daripada Abercrombie & Fitch (pada masa itu, AF tidak seperti sekarang tetapi sebaliknya ia popular di kalangan lelaki yang berminat dengan aktiviti luar). Pada masa awalnya dia sering memakai pin kolar dan mengikat tali leher , nanti dia pakai Ikatan 3 kali lebih kerap . Dia faham bahawa barang paling murah dari kedai runcit pun masih memerlukan labuh di sini, manset di sana. Sama seperti tentera memerlukan askar mereka untuk menjaga merekabutbersinar dan lipatan lurus, Grant akan menghabiskan berjam-jam dan mengupah bantuan yang tidak terkira banyaknya untuk memastikan pakaiannya sentiasa rapi. Sut dan bajunya sering disesuaikan di Cifonelli di Rom atau Dunhill di London dan kadangkala disalin di Hong Kong. Mesin penyalin sangat teliti sehinggakan mereka pernah meniru rekahan kecil pada kolar salah satu baju kegemaran Grant!

Cary Grant bertali leher putih

Cary Grant masuk tali leher putih

Satu perkara yang Cary Grant benci memakai ialah topi. Mungkin seperti yang dikatakan oleh Eva Marie Saint yang dia ada muka yang bagus . Dia menarik perhatian dan kelihatan baik dalam hampir semua perkara, kecuali topi. Dia kelihatan mengerikan dengan topi. Dia mempunyai wajah yang kuat, tegas dan berbingkai sempurna jadi mengapa memakai topi dan menutupnya. Ramai lelaki pada zaman itu seperti Humphrey Bogart menggunakan topi untuk mendedahkan ciri-ciri watak, tetapi Grant tidak memerlukannya. Dia tidak memerlukannya sama sekali. Dia boleh melihat atau membuat ekspresi dalam satu atau lain cara yang akan mendedahkan semua yang dia mahu kita ketahui, dan sejak beberapa generasi, pelakon telah tanpa jemu mengejar tahap lakonan yang sempurna itu.

Topi Jarang Kelihatan Cantik pada Cary Grant

Topi Jarang Kelihatan Cantik pada Cary Grant

Cary Grant Jarang Memakai Topi

Cary Grant Jarang Memakai Topi

Masalahnya ialah dia sebenarnya bukan pelakon terbaik. Penonton begitu terpesona dengan ketampanan dan gayanya lakonan janggalnya dilihat sebagai bentuk sikap menyendiri yang maskulin. Pada zaman itu, lelaki yang mengamalkan gaya seperti yang dilakukan oleh Grant dianggap sebagai homoseksual, tetapi entah bagaimana, atas sebab tertentu, ramai orang terlepas daripada itu dengan Grant.

Dia begitu seronok dalam membuat persembahan. Dia begitu penuh kegembiraan. Anda boleh melihatnya di badannya. Anda boleh melihatnya di wajahnya. Dia hanya melepaskan semuanya, kata Eve Marie Saint.

Pada zaman itu, bintang lelaki tidak mempunyai kemewahan almari pakaian yang besar dan sering terpaksa memakai pakaian mereka sendiri. Itulah salah satu sebab mereka terus menghantar Grant adalah kerana dia sangat elegan. Sut bulu bersaiz empat belas, kelabu pertengahan, dan buruk yang dipakainya di North by Northwest adalah miliknya; yang dia sendiri beli daripada tukang jahit Barisan Savile.

Marlene Dietrich dalam Blone Venus 1932 dalam tali leher putih khas - nota Cary Grant

Marlene Dietrich dalam Blone Venus 1932 dalam tali leher putih khas - nota Cary Grant

Pakaiannya sememangnya popular di kalangan wanita dan dia mempunyai beberapa namanya. Dia telah berkahwin lima kali dengan Virginia Cherril, Barbara Hutton, Betsy Drake, Dyan Cannon dan Barbara Harris dengan ramai pasangan di antaranya. Khabar angin telah tersebar bahawa mungkin Grant adalah gay atau biseksual tetapi ramai wanita berpendapat dia sama sekali tidak. Tidak kira siapa Grant di dalam, kepada orang lain dia adalah legenda. Seorang lelaki keanggunan abadi yang bersara apabila anak perempuannya Jennifer dilahirkan, supaya dia mempunyai kestabilan dan kasih sayang kebapaan dalam didikannya. Sesuatu yang tidak pernah dia miliki sendiri.

Pada pagi 29 November 1986, apabila isterinya pergi ke farmasi untuk mencari aspirin, Cary Grant mengalami pendarahan serebrum. Dia meninggal dunia pada pukul 11:22 malam itu di Hospital St. Luke pada usia 82 tahun. Sebahagian besar harta pusakanya diserahkan kepada isteri kelimanya, Barbara Harris, dan anak perempuannya, cinta sejati dalam hidupnya, Jennifer Grant.

Izinkan saya mencadangkan supaya anda berpakaian kemas dan bersih. Orang muda yang berpakaian kemas biasanya berkelakuan baik. Akhlak yang baik dan personaliti yang menyenangkan, walaupun tanpa pendidikan kolej, akan membawa anda jauh. - Cary Grant

Buku

Jika anda ingin mengetahui lebih lanjut tentang gaya Cary Grant, anda harus membeli satu salinan Cary Grant: Perayaan Gaya .

Cary Memberi Pemikiran tentang Pakaian

Banyak yang telah ditulis tentang gaya Cary Grant tetapi dia hanya menulis satu artikel tentang pemikirannya tentang pakaian dalam gaya, yang diterbitkan dalam siri 5 bahagian dalam MINGGU INI pada tahun 1962. 5 tahun kemudian, GQ mengambilnya dan menerbitkannya semula. Ini sekali lagi:

Saya sering diminta nasihat atau pendapat tentang pakaian, dan saya sentiasa cuba menjawab sebaik mungkin, tetapi saya tidak cenderung untuk menganggap diri saya sebagai pihak berkuasa mengenai perkara itu. Banyak kali sepanjang tahun saya dalam filem, beberapa kumpulan yang bermaksud baik telah memilih saya sebagai lelaki berpakaian terbaik tahun ini, tetapi saya tidak pernah faham mengapa. Perbezaan yang ganjil itu mengejutkan saya: pertama, kerana saya tidak menganggap diri saya berpakaian kemas, dan, kedua, saya tidak pernah, sejauh yang saya boleh membandingkan usaha orang lain dengan usaha saya sendiri, menghadapi sebarang masalah khusus untuk mendapatkan pakaian. yang boleh dianggap sangat bergaya atau terkini.

Cary Grant di North by Northwest

Cary Grant di North by Northwest

Beberapa sut saya berusia sepuluh hingga dua puluh tahun, kebanyakannya sudah siap dan harganya berpatutan. Mereka yang telah disesuaikan telah dibuat oleh banyak tukang jahit yang berbeza di banyak bandar yang berbeza: London, Hong Kong, New York dan Los Angeles. Saya percaya bahawa pakaian siap Amerika adalah pakaian siap pakai terbaik di dunia: bahawa lelaki Amerika yang berpakaian kemas membuat penampilan yang lebih baik daripada lelaki berpakaian kemas di negara lain.

Tidak, bukan sahaja wang yang menentukan cara berpakaian seorang lelaki—ia adalah citarasa peribadi. Kerana tuntutan kerja saya, saya telah membeli berpuluh-puluh sut selama bertahun-tahun dan semuanya mempunyai satu sifat yang sama: mereka berada di tengah-tengah fesyen. Maksud saya, mereka tidak bergaya secara sedar atau jauh, dan juga tidak terlalu konservatif atau ketinggalan zaman. Dalam erti kata lain, lapel tidak terlalu lebar dan tidak terlalu sempit, seluar tidak terlalu ketat dan tidak terlalu longgar, kot tidak terlalu pendek dan tidak terlalu panjang. Saya telah memakai pakaian gaya yang melampau, tetapi hanya untuk berpakaian sesuai untuk jenis watak yang saya lakonkan dalam filem tertentu. Jika tidak, kesederhanaan, bagi saya, sentiasa menjadi intipati rasa yang enak.

 • Cary Grant dengan pin Collar, Reverso dan sut glencheck

  Cary Grant dengan pin Collar, Reverso dan sut glencheck

 • Sentiasa Ceria dan Sentiasa Berpakaian Baik

  Sentiasa Ceria dan Sentiasa Berpakaian Baik

Saya percaya pakaian lelaki-seperti wanita-harus menarik perhatian kepada garis-garis terbaik figura lelaki dan mengalihkan perhatian daripada yang paling teruk. Dalam semua kes, gaya yang paling boleh dipercayai adalah di tengah-tengah jalan—kedudukan wajar yang bertimbang rasa dalam mana-mana tingkah laku manusia. Kecuali mungkin di lebuh raya—tetapi, walaupun begitu, lorong tengah, yang sudah tentu, ia terletak di tepi jalan anda, biasanya membawa anda ke tempat yang anda tuju dengan lebih mudah, selesa dan kurang mengganggu. Dan begitu juga dengan pakaian. Mereka sepatutnya tidak mengganggu, mudah dan selesa.

Terdapat banyak kedai atau kilang pakaian yang telah sedia ada di setiap bandar, dan mungkin di kawasan kejiranan anda. Lihatlah sut di tingkap. Lihat bagaimana mereka dibandingkan dengan yang dipakai oleh lelaki yang rasa anda hormati dan kagumi. Fikirkan tentang kualiti praktikal, berfungsi dan tahan lama kerana ia digunakan pada pekerjaan atau aktiviti sosial anda. Adalah lebih baik untuk mempertimbangkan dengan teliti sebelum membeli daripada menyesali pembelian anda selama berbulan-bulan selepas itu. Kaji potongan, harga.

Dan di sini, dengan cara itu, adalah tip. Jika lengan kelihatan tidak seimbang lebih lebar daripada biasa, ia menunjukkan lubang lengan yang sangat dalam. Jangan terfikir untuk membeli jika anda bersaiz sederhana atau langsing—anda akan mendapat bahagian belakang yang sesuai tetapi bahagian depan dan lengan baju yang sangat longgar yang cenderung naik jika anda mengangkat tangan anda. Lubang lengan dalam popular dengan banyak pengeluar kerana setiap kot sesuai dengan julat pelanggan yang lebih luas.

Bintang filem Cary Grant bersama isteri keempat Dyan Cannon

Bintang filem Cary Grant bersama isteri keempat Dyan Cannon

Berapa banyak yang perlu dibayar bergantung pada jumlah yang perlu dibelanjakan. Saya teringat nasihat yang ayah saya berikan kepada sayakasut: ia telah membantu saya dalam keadaan baik setiap kali kewangan saya sendiri rendah. Dia berkata lebih baik untuk membeli sepasang yang baik kasut daripada empat yang murah. Sepasang yang diperbuat daripada kulit halus boleh bertahan lebih lama daripada empat pasang yang lebih rendah, dan, jika dijaga dengan baik, akan terus menyatakan pertimbangan dan citarasa anda yang baik tidak kira berapa umurnya. Perkara yang sama berlaku untuk sut, jadi izinkan saya mencadangkan anda membeli yang terbaik yang anda mampu walaupun ia bermakna membeli lebih sedikit. Sebaliknya seperti pasaran saham: biasanya lebih wajar untuk membeli hanya satu saham cip biru daripada 150 saham saham satu dolar.

Apa yang patut dibeli? Nah, jika seorang lelaki bajet mengehadkan dia kepada satu saman sahaja, maka saya akan memilih sesuatu yang tidak mengganggu. Kain ringan berwarna biru tua, hampir hitam, boleh digunakan untuk dipakai siang dan malam. Saya mencadangkan ringan kerana pada masa kini kebanyakan restoran, pejabat, kedai dan teater dipanaskan dengan baik semasa musim luruh dan musim sejuk. Saya dapati begitu, secara mengejutkan, di Moscow. Dengan keselesaan dalaman yang moden, seseorang hanya perlu bimbang dengan cuaca sejuk semasa berada di luar pintu.

Ini membawa kita kepadabaju atasan. Saya telah belajar memakai kot yang butang sehingga leher tetapi masih kelihatan kemas apabila dibiarkan terbuka. Saya membingungkan bahawa sesetengah lelaki memakai kot berdada tunggal dan berdada dua yang berat untuk melindungi diri mereka daripada kesejukan, namun mendedahkan bahagian dada yang paling terdedah dengan bukaan leher V. Dengan memakai overcoat yang berbutang di leher, tidak perlu selendang.

 • Cary Grant yang berpengalaman dengan cermin mata, manset dan tali leher bertitik

  Cary Grant mendakwa bahawa dia tidak pernah membawa mana-mana samannya ke pencuci kering.

 • Cary Grant Jarang Memakai Topi

  Cary Grant Jarang Memakai Topi

Thebaju atasanSaya gunakan untuk melancong boleh dipakai musim bunga atau musim gugur. Ia berwarna hitam dan oleh itu bukan sahaja kurang sesuai untuk menampakkan kotoran dan kesan perjalanan, tetapi boleh digunakan untuk pakaian seharian dan juga formal. Ia diperbuat daripada bahan kalis air jenis gabardine, dengan poket sisi slash yang membolehkan seseorang menjangkau dengan mudah untuk menukar, atau membawa buku, atau sesuatu yang serupa, terlindung daripada hujan. Terdapat juga lapisan yang boleh ditanggalkan yang berbutang di dalamnya untuk hari yang sangat musim sejuk. Kot serba guna.

Bagaimana dengan saman kedua? Baiklah, saya rasa kelabu teruk atau kain flanel akan menjadi yang paling boleh digunakan. Warna tidak terlalu terang, tidak terlalu gelap. Dan, kali ini, berat sederhana tetapi tidak lebih daripada apa yang dikenali sebagai kain sepuluh auns. Mungkin berfaedah untuk membeli sepasang seluar tambahan untuk dipakai secara berasingan dengan a baju sejuk atau baju sukan. Sut flanel kelabu, dengan atau tanpa seluar tambahan, bersama-sama dengan kot sukan boleh, walaupun sedikit, mencukupi untuk hujung minggu di negara ini.

Kot sukan sepatutnya mudah dipasang, coraknya tidak kuat dan tidak mencolok. Jika anda tidak pasti kotak-kotak atau semak yang mana untuk dipilih, maka salah satu blazer berdada tunggal berwarna biru tua yang telah dipakai oleh semua kelas di England selama bertahun-tahun, dan sejak itu menjadi popular di sini, boleh diterima untuk kebanyakan pakaian kasual. Blazer yang telah dipakai oleh semua kelas di England selama bertahun-tahun, dan sejak itu menjadi popular di sini, boleh diterima untuk kebanyakan pakaian kasual.

Cary Grant memakai ascot dalam To Catch A Thief

Cary Grant memakai ascot dalam To Catch A Thief

Kecuali, sudah tentu, pada hari yang sangat panas. Semasa musim panas, saya telah memakai sut poplin berwarna kuning air muda yang boleh dibasuh. Ia murah dan, jika disimpan segar dan bersih, boleh diterima hampir di mana-mana pada bila-bila masa, walaupun pada waktu petang. Selain itu, kot itu boleh dipakai dengan flanel kelabu di pantai atau di negara ini, dan seluar digunakan secara berasingan dengan baju sukan dan moccasin, atau sepasang kasut kanvas putih bertapak berat yang popular di kalangan lelaki muda kolej.

Poplin atau seersucker sut adalah tanda tiada kelas sosial atau kumpulan pendapatan khas, tetapi dipakai oleh semua orang. Dan, dengan syarat dia bersopan santun, seorang lelaki muda yang memakai sut sedemikian boleh dengan yakin mendekati gadis lelaki yang lain, selamat dengan mengetahui bahawa cara berpakaiannya tidak menghalang.

Sweater kot kardigan daripada bulu ringan dan warna konservatif adalah pelaburan yang berguna. Ia boleh dipakai tanpa kot pada banyak kesempatan, dan mempunyai kelebihan kerana mudah tergelincir tanpa lilitan mengangkat lengan dan keperluan untuk menyikat semula rambut anda.

Bagaimana perasaan saya tentang ikatan? Jika saya hanya mempunyai satu untuk dipilih, maka saya fikir foulard hitam, tidak terlalu lebar dan tidak terlalu sempit, adalah yang terbaik, kerana ia boleh diterima dengan kebanyakan pakaian. Tali leher yang mahal bukanlah suatu kemewahan—kerutan lebih cepat hilang dan simpulannya akan bertahan dengan lebih baik. Secara peribadi, saya memakai tali leher dengan corak dan warna yang kecil dan konservatif.

Kasut? Saya telah menyebut bahawa kasut yang baik kelihatan lebih baik dan tahan lebih lama. Jika seorang lelaki mesti menghadkan dirinya kepada hanya sepasang kasut untuk pakaian bandar, maka kasut itu hendaklah berwarna hitam. Jika dua, maka sepasang coklat warna coklat paling gelap berguna dengan hampir semua sut dan, jika dia tidak mempunyai moccasins, walaupun dengan flanel kelabu. Kasut jenis moccasin, pada saya, hampir penting dan amat sesuai semasa melancong, kerana ia mudah tergelincir di dalam kapal terbang atau kereta.

Ikon Gaya - Cary Grant di Berlin pada tahun 1960

Ikon Gaya - Cary Grant di Berlin pada tahun 1960

Jika sapu tangan poket anda bermonogram, jangan pakai ia dilipat dengan berhati-hati untuk menunjukkan monogram mengintip di atas poket payudara anda. Itu entah bagaimana megah.

Jika sapu tangan poket anda bermonogram, jangan pakai ia dilipat dengan berhati-hati untuk menunjukkan monogram mengintip di atas poket payudara anda. Itu entah bagaimana megah.

Baju biasanya berwarna putih untuk waktu petang, tetapi, dalam kekotoran bandar, adalah praktikal dan dibenarkan untuk memakai baju biru muda atau berjalur konservatif pada siang hari. Jenis kolar harus sesuai dengan kontur leher dan muka. Sebagai seorang lelaki yang lebih muda, saya cuba memakai kolar yang melebar, terlalu tinggi yang, walaupun sederhana di kalangan mereka yang saya anggap sebagai sofistikated pada hari itu, kelihatan tidak masuk akal pada leher 17 1/2-inci saya. Nasib baik, selepas malu melihat diri saya dari hampir setiap sudut pada skrin, kesilapan itu segera diperbetulkan. Baju berikat butang adalah paling mudah untuk diurus, tetapi jika anda memakai pautan manset, seperti yang saya lakukan, saya mohon, jangan pakai contoh besar perhiasan moden yang direka dengan buruk dan murah. Mereka juga, bukan sahaja megah tetapi berat dan mengancam enamel pada kereta anda dan mata teman wanita anda.

Cary Grant yang santai

Cary Grant yang santai

Belajar untuk membuang aksesori yang tidak melaksanakan fungsi yang diperlukan. Saya menggunakan tali pinggang, contohnya, hanya dengan seluar jeans biru, yang saya pakai semasa menunggang, dan berpuas hati dengan gelung sisi, yang boleh diketatkan di pinggang, pada sut perniagaan.

Petua tentang seluar. Cuff seluar bagi saya nampaknya tidak perlu, dan sesuai untuk menangkap serabut dan debu. Walau bagaimanapun, sama ada anda lebih suka manset atau tidak, minta tukang jahit menjahit jalur kain daripada bahan yang sama, atau pita warna yang sama, di bahagian dalam di bahagian bawah kaki seluar di mana ia menggosok tumit kasut. Ia akan memastikan bahagian bawah seluar anda tidak lusuh.

Adakah saya mempunyai apa-apa perkara istimewa yang boleh dan tidak boleh dilakukan tentang pakaian? Saya tidak boleh memikirkan dan membuat peraturan tentang pakaian, kerana sebenarnya tidak ada, tetapi saya cadangkan anda membeli pokok agar sesuai dengan bentuk kasut anda, dan simpan kot anda pada penyangkut melengkung.

Jaga pakaian anda, pastikan ia bersih dan dalam keadaan baik. Saya cadangkan anda elakkan menggunakan cologne atau sabun yang berbau wangi. Apabila saya bertemu dengan seorang lelaki, saya suka dia berbau seperti lelaki, atau tidak berbau langsung; sudah tentu dia tidak sepatutnya berbau wanita. Pastikan stoking anda sentiasa terjaga. Tiada apa-apa yang boleh merosakkan kesan yang rapi seperti stokin kendur. Jangan sumbat poket anda dengan barang berat dan membonjol dompet dipenuhi dengan kad yang jarang digunakan. Mereka merosakkan bukan sahaja kekemasan penampilan anda tetapi jahitan sebenar sut anda.

 • Sut dan Manset Menarik

  Sut dan Manset Menarik

 • CG muda dengan pin kolar, tali leher padat dan jaket houndstooth

  CG muda dengan pin kolar, tali leher padat dan jaket houndstooth

Jangan jadi sombong tentang cara anda berpakaian. Keangkuhan hanyalah satu titik masa. Bertolak ansur dan membantu orang lain—dia adalah diri sendiri semalam.

Jangan terlebih beli. Apabila anda merenung artikel, nilaikan sama ada ia selaras atau tidak dengan item yang anda sudah miliki. Sekali lagi, elakkan keterlaluan fesyen semasa. Adalah lebih baik untuk tidak mencolok. Tetapi tidak mencolok tidak bermakna membosankan. Kebodohan yang melampau boleh menjadi ketara dengan sendirinya. Hanya lakukan yang terbaik yang anda boleh.

Jika difikirkan semula, siapa tahu bagaimana sesuatu menjadi buruk atau sedap? Siapa yang menentukan standard estetika? Jika majoriti, maka bagaimana minoriti dianggap berpakaian kemas? Segala-galanya hanya apa adanya. Jika seorang lelaki memakai pakaian yang menggembirakannya, maka, dengan syarat pakaian itu bersih dan tidak mengejutkan masyarakat, akhlak, dan anak-anak kecil, apakah bezanya asalkan lelaki itu gembira?

ya. Di suatu tempat saya membaca bahawa Profesor Harvard Archibald MacLeish ditanya oleh seorang pelajar yang akan menamatkan pengajian di dunia kita yang sangat kompetitif tentang nasihat yang boleh dia berikan kepadanya. Jawapan Profesor MacLeish ialah, Pakai sut Ahad anda setiap hari. Kesimpulannya, sudah tentu, bahawa saman itu akan memberikan lelaki muda itu keyakinan dalam mencari jawatan bahawa dia akhirnya akan memiliki banyak saman hari Ahad, untuk mana-mana dan sepanjang hari.

Nasihat yang bagus walaupun dengan sendirinya, tetapi kemungkinan besar profesor itu bukan sahaja bermaksud Ahad atau pakaian terbaiknya, tetapi juga Ahad atau senyuman, perangai dan tingkah laku terbaiknya—mengetahui bahawa masing-masing melahirkan satu sama lain. Jadi pakai, bukan sahaja pakaian anda, tetapi diri anda, dengan yakin. Keyakinan juga berada di tengah-tengah jalan, bukan agresif dan tidak takut. Kebanggaan terhadap pengetahuan baharu—termasuk pengetahuan tentang pakaian—terus menambah keyakinan diri.’