Ralph Lauren: Gentleman of Style

Ralph Lauren

Beberapa pereka Amerika moden telah berpengaruh pada gaya generasi pasca Boomer seperti Ralph Lauren. Keupayaan uniknya untuk menggabungkan bahan klasik dan siluet dengan gaya moden adalah unik dalam persekitaran fesyen yang secara bersendirian mengejar trend seterusnya.

Isi kandunganKembangkanRuntuh
  1. Ralph Lauren: Gentleman of Style
  2. Tahun-tahun Awal
  3. Ralph Lauren Mula Merekabentuk
  4. Ralph Lauren Membina Empayarnya
  5. Legasi Ralph Lauren
  6. Pelajaran Gaya daripada Ralph Lauren
  7. Perkara yang Perlu Dibeli (dan Tidak Dibeli) daripada Ralph Lauren

Ralph Lauren: Gentleman of Style

Selepas 50 tahun dalam perniagaan, Ralph Lauren diberi penghormatan bulan ini oleh dokumentari HBO Sangat Ralph . Alan Flusser Buku yang ditunggu-tunggu, Ralph Lauren: Dalam Fesyennya Sendiri , ditetapkan untuk diterbitkan pada hari yang sama, dan lelaki itu sendiri juga mengeluarkan sebuah Edisi ulang tahun buku besarnya yang epoynomous . Sewajarnya kami juga mengambil kira warisan luar biasa Ralph Lauren sebagai Gentleman of Style.

Tahun-tahun Awal

Ralph Lauren pada tahun 1955

Ralph Lauren pada tahun 1955Ralph dilahirkan pada tahun 1939 di Bronx, NYC, kepada ibu bapa pendatang Yahudi Ashkenazi dari Belarus. Nama terakhirnya pada asalnya Lifshitz, yang akhirnya dia bertukar kepada Lauren pada usia muda 16 tahun selepas bertahun-tahun mengusik di sekolah. Walaupun sebagai seorang lelaki muda, dia mengembangkan rasa untuk fesyen. Dia belajar perniagaan di kolej, tetapi akhirnya menyertai tentera selama dua tahun.

Ricky dan Ralph

Pada tahun 1964, selepas meninggalkan tentera, Ralph bertemu Ricky Ann Low-Beer di pejabat doktor mata tempat dia bekerja. Sebelum ini Krismas pada tahun itu, pasangan itu berkahwin. Mereka akan mempunyai tiga orang anak, Dylan, David, dan Andrew. Ralph bekerja sebentar untuk Brooks Brothers sebelum berpindah untuk bekerja untuk Beau Brummell, seorang pembuat tali leher yang dinamakan sempena terkenal abad ke-18 dandy .

Ralph Lauren Mula Merekabentuk

Ralph Lauren mula mereka bentuk

Ralph Lauren sebagai pereka muda

Pada tahun 1967, Ralph meyakinkan pengurusnya di Beau Brummell untuk membenarkan dia mencipta garis seri sendiri. Sebagai peminat sukan, Ralph menamakan barisannya Polo dengan harapan dapat menyampaikan kecanggihan olahraga sukan . Pada tahun 1960-an, ikatan sedang dihasilkan secara besar-besaran dalam bahan sintetik dengan bentuk trim; menentang trend, Ralph memutuskan hubungannya dengan lebar dan menjadikannya buatan tangan dengan klasikkain. Dia memperoleh $500,000 pada tahun pertamanya sahaja.

Daripada tali leher, Lauren mereka pakaian tersuai

Minat Lauren untuk menghidupkan semula fesyen klasik tidak berhenti dengan ikatan; walaupun dia tidak mempunyai pengalaman reka bentuk sendiri, dia akan mempunyai pakaiannya sendiri disesuaikan khas untuk meniru rupa bahasa Inggeris tradisional budiman. Bagi lelaki jenis ini, pakaiannya mewakili gaya hidupnya yang kaya, bertutur, bergaya yang ingin dicontohi oleh Lauren. Selepas kejayaan garis serinya, dia dapat berkembang menjadi sut yang disesuaikan dan baju raya tahun yang berikutnya. Seorang wartawan pada masa itu, Buffy Birrittella, menyatakan bahawa Lauren sedang menggabungkan warisan Eropah yang disesuaikan dengan kehalusan pakaian sukan dan cara hidup Amerika.

Ralph Lauren Membina Empayarnya

Robert Redford sebagai Jay Gatsby

Robert Redford sebagai Jay Gatsby

Tahun 1970-an merupakan satu dekad peristiwa penting untuk nama Ralph Lauren yang kini menjadi isi rumah. Pada tahun 1971, Ralph Lauren berkembang menjadi pakaian wanita. Pada tahun 1972, beliau memperkenalkan a baju polo dalam 24 warna yang mengandungi logo polo ikonik. Pada tahun 1974, Lauren melengkapkan pelakon lelaki The Great Gatsby hampir keseluruhannya daripada kepingan yang sudah ada dalam barisan Polonya. Hanya yang terkenal berdada dua Sut merah jambu yang dipakai oleh Jay Gatsby direka khas untuk filem itu. Kejayaan filem itu mendorong satu trend dalam rupa Gatsby, menjadikan reka bentuk dipengaruhi Lauren's 30-an menjadi tumpuan.

Ralph Lauren jahitan di Annie Hall

Annie Hall memakai pakaian lelaki yang diilhamkan oleh pakaian Ralph Lauren

Pada tahun 1976, Lauren telah dipilih ke Dewan Kemasyhuran Coty untuk pakaian lelaki, dan dalam iklan perayaan, Saks menampilkan Lauren memakai jaket tuxedo dan seluar jeans . Percampuran daripada jahitan tradisional dengan pakaian kerja yang diilhamkan oleh barat akan menjadi salah satu ciri gayanya. Tidak lama kemudian, Lauren mereka pakaian untuk Annie Hall , memberi inspirasi kepada trend bertemakan pakaian lelaki yang akan melengkapkan penghujung tahun 70-an dan awal 80-an.

Polo untuk Lelaki Cologne

Polo untuk Lelaki Cologne

Pada tahun 1978, yang pertama Ralph Lauren wangian , Polo untuk Lelaki dan Ralph Lauren (untuk wanita), telah dilancarkan. Polo untuk Lelaki dalam botol hijau asal adalah pain-forward dan masih dianggap sebagai ikon antara wangian klasik lelaki. Pada tahun yang sama, Westernwear membuat kemunculan sulung, menutup gelung pada penampilan Lauren klasik American West bertemu bahasa Inggeris Tweed . Tidak lama kemudian, Laurens membeli ladang Double RL seluas 16,000 ekar di Telluride, CO, di mana Ralph dapat menyelami estetika Barat yang sangat dicintainya.

Rumah Ralph Lauren

Koleksi rumah Ralph Lauren

Pada tahun 1983, Ralph Lauren menjadi pereka pakaian pertama yang melancarkan pakaian penuh Rumah koleksi. Usaha itu sangat sesuai dengan keinginannya untuk memiliki jenama gaya hidup, dan garis itu terus menjadi sumber yang sangat baik untuk lelaki yang menyukai reka bentuk dalaman klasik.

Kedai Utama Ralph Lauren di Manhattan

Rhinelander Mansion Kedai Ralph Lauren 1

Pada tahun 1986, Lauren membuka kedai perdana pertamanya di Rhinelander Mansion di Madison Ave & 72nd Street di Manhattan. Apabila Lauren memperoleh rumah agam itu, kurang daripada 5% bahagian dalaman asal kekal, tetapi Lauren dengan teliti memulihkannya kepada kegemilangan zaman Gilded-Age. Ia mempunyai lebih 5 tingkat dan 20,000 kaki persegi ruang runcit.

Ralph Lauren di muka depan Time

Sepanjang pertengahan 90-an, Lauren terus melancarkan koleksi satelit, termasuk Polo Sport, Polo Golf, pakaian kasual RRL dan Lauren oleh Ralph Lauren. Pada tahun 1995, Savile Row diilhamkan Label Ungu koleksi telah dilancarkan walaupun hari Jumaat kasual mula menjadi trend.

Pasukan Olimpik AS dalam Ralph Lauren

Pakaian seragam Olimpik oleh Ralph Lauren

Pada tahun 1997, Ralph Lauren Corporation menjadi awam di NYSE. Dalam 20 tahun akan datang, Lauren akan menjadi pengurus rasmi Pasukan Olimpik AS, Persatuan Tenis AS, dan Wimbledon. Pada 2015, Ralph Lauren meletak jawatan sebagai Ketua Pegawai Eksekutif, tetapi kekal dalam lembaga pengarah sebagai pengerusi eksekutif dan Ketua Pegawai Kreatif.

Legasi Ralph Lauren

Penglihatan saya terus seperti pada mulanya. Ia tidak berubah. Saya tidak mahu apa yang saya buat pada 1967 menjadi lama atau apa yang saya buat pada 2017 sebagai baharu.

Ralph Lauren
Ralph Lauren dalam Blazer Double Breasted Tentera Laut dan Seluar Putih

Ralph Lauren dalam Blazer Double Breasted Tentera Laut dan Seluar Putih

Walaupun Raplh Lauren bukan lagi CEO syarikatnya dan sudah mencecah dekad ke-8, legasinya dalam dunia fesyen masih kekal. Sepanjang kerjayanya, dia telah dipaparkan di lebih daripada 100 muka depan majalah, terlibat dalam kedermawanan kanser, dan menjadi pengumpul terkenal yang jarang ditemui.kereta.

Pelajaran Gaya daripada Ralph Lauren

Ralph Lauren dalam sut dua helai

Ralph Lauren dalam gaya sut khasnya

Ralph Lauren tidak takut untuk berpakaian persis seperti yang dia mahu, walaupun ia menjadikannya seorang yang luar biasa. Dia berjaya menghidupkan semula Klasik '30an seperti ikatan lebar dan saman DB walaupun nampaknya pasaran tidak mahukannya. Dia mengingatkan dunia bahawa klasik akan sentiasa mendapat tempat dalam a almari pakaian lelaki . Walaupun adalah mustahil untuk menyaring warisan Ralph Lauren yang luar biasa menjadi satu pakaian, dia telah meninggalkan kami dengan beberapa pengajaran penting tentang gaya.

Kot Ralph Lauren Sherling & Sut Tetingkap Tetingkap Hijau Zaitun

Mantel Ralph Lauren Shearling & Sut Tetingkap Tetingkap Hijau Zaitun

Suit Jalur Kapur Ralph Lauren

Suit Jalur Kapur Ralph Lauren

Ralph Lauren memakai jaket tux dengan seluar jeans

Ralph Lauren memakai jaket tux dengan seluar jeans

Ralph Lauren melambai di atas pentas peragaan dengan jaket kulit dan seluar jeans

Ralph Lauren dalam jaket kulit dan seluar jeans

Perkara yang Perlu Dibeli (dan Tidak Dibeli) daripada Ralph Lauren

Ralph Lauren menjual beribu-ribu jenis pakaian, bentuk dan rupa, jadi berpakaian seperti dia adalah mudah dan sukar. Terdapat banyak perkara untuk dipilih daripada pakaian lengkap ini jenama , tetapi tidak semuanya benar-benar mewakili apa yang dia perjuangkan, atau kualiti dia mengahwini. Dalam video ini, kami melihat dengan lebih dekat apa yang patut dibeli daripada jenama eponim ikon ini.

Adakah terdapat pengajaran gaya lain daripada Ralph Lauren yang kita terlepas? Apakah pendapat anda tentang jenamanya? Beritahu kami di bahagian komen!