Scorpacciata: Menikmati Fesyen Bermusim Seperti Makanan

berskala bermusim

Pengaruh Itali terhadap pakaian lelaki klasik adalah jelas dalam segala-galanya daripada bahu lembut kot sukan musim panas hingga lubang butang Milan pada sut mewah. Ia juga jelas dari segi yang digunakan oleh peminat pakaian lelaki, seperti sprezzatura dan rosak , yang telah kami bincangkan dalam siaran sebelumnya. Hari ini, kami akan menambah satu lagi perkataan Itali S pada perbendaharaan kata pakaian lelaki kami, kenduri .

Isi kandunganKembangkanRuntuh
  1. Apa itu Kenduri?
  2. Bagaimanakah Scorpacciata berkaitan dengan pakaian?
  3. Rayuan Utama kepada Scorpacciata
  4. Kemusim Dalam Pakaian Lelaki Bukannya
  5. Bermusim Pada Masa Berlainan Dalam Tahun
  6. Berpakaian Berbulan-bulan Dalam Musim
  7. Kesimpulan

Apa itu Kenduri?

Istilah ini biasanya merujuk kepada sejenis kesenangan bermusim. Khususnya, perayaan makanan yang kebetulan bermusim pada bila-bila masa. Contohnya, dalam Itali , buah berangan dituai pada akhir Oktober, dan sekitar masa ini, banyak kampung dan pekan akan mengadakan perayaan atau Sagra untuk meraikannya. Buah berangan sering dihidangkan dipanggang dalam kon kertas atau dikisar menjadi tepung dan dijadikan kek, disemat dengan kacang pain atau krep yang diisi dengan keju ricotta manis. Semua orang akan menikmati anugerah bermusim yang hebat ini, dan kemudian, dengan musim, ia berakhir.

Lino mempamerkan sprezzatura - cermin mata hitam, manset baju terbuka, gelang tangan, cincin, cermin mata hitam, rokok, jaket di bahu, lengan lengan dibuka

Lino mempamerkan sprezzatura – cermin mata hitam, manset baju terbuka, gelang tangan, cincin, cermin mata hitam, rokok, jaket di bahu, lengan lengan dibukaPerkara yang sama berlaku untuk perkara seperti buah zaitun, anggur, asparagus atau strawberi. Mereka juga boleh dibeli di luar musim di pasar raya, tetapi orang ramai akan cuba mengelakkan perkara ini, dan tidak ada perasaan yang sama untuk menikmati makanan dan menggali dengan suka seperti yang berlaku apabila keadaan berada di musim puncak. Tetapi sudah tentu, dengan beberapa pengecualian, kami bukanlah pakar dalam makanan.

Jaket Suit Spezzato dan Vest Padanan dengan Seluar Kuning Kontras dan Oxford Coklat

Raphael Menggunakan Spezzato Berwarna-warni dengan Jaket Sut dan Jaket Padanan dengan Seluar Kuning Kontras dan Oxford Coklat ( Tali Sutera Madder dan Dataran Poket Linen dari Fort Belvedere)

Bagaimanakah kenduri berkaitan dengan pakaian?

Pada asasnya, kenduri dalam pakaian lelaki bermakna benar-benar menikmati pelbagai jenis pakaian yang sangat sesuai untuk musim tertentu. Kini, bagi mereka yang baru mengenali pakaian lelaki atau yang tidak begitu mementingkan gaya, pakaian yang ideal mungkin akan menjadi sut sepanjang musim.

Sut ini biasanya diperbuat daripada berat sederhana bulu buruk dan boleh dibeli dan kemudian dipakai sepanjang tahun tanpa pandang bulu. Dan untuk yang kasual, sepasang sesuatu seperti seluar jeans denim mungkin termasuk dalam kategori yang sama. Anda boleh memakainya sepanjang tahun, dan ia cukup serba boleh untuk dipadankan dengan hampir mana-mana pakaian kasual supaya anda tidak perlu berfikir tentang memperkenalkan banyak variasi. Walau bagaimanapun, sesiapa yang cenderung mengikut musim akan menikmati peluang untuk memakai pakaian yang berbeza pada musim sejuk, musim bunga, musim panas dan musim luruh.

Raphael kelihatan lebih rapi dalam kot sukan, seluar jeans denim dan ensemble kasut pakaian ini.

Raphael kelihatan lebih rapi dalam kot sukan, seluar jeans denim dan ensemble kasut pakaian ini.

Apabila cuaca mula menjadi sejuk, peminat pakaian lelaki mungkin tidak sabar untuk memakai flanel dan tweed kot sukan dengan ikatan kasmir dengan cara yang sama seperti seorang penggemar makanan menantikan musim truffle putih.

Sebaliknya, apabila cuaca panas, dia kemudian teruja dengan peluang untuk memakai linen , loafers , dan topi Panama sekali lagi. Ini tercermin dalam almari pakaiannya kerana dia akan mempunyai koleksi pakaian untuk musim panas dan musim sejuk serta beberapa helai peralihan yang boleh dipakai dengan baik apabila ada perkara di antaranya.

Linen dan topi Panama adalah yang terbaik untuk bulan-bulan yang lebih panas.

Linen dan topi Panama adalah yang terbaik untuk bulan-bulan yang lebih panas.

Rayuan Utama kepada Scorpacciata

1. Ia Sementara

Kerana setiap musim mempunyai permulaan dan penamat, anda mendapati masa terhad anda boleh memakai pakaian tertentu dengan baik adalah lebih berharga dan dengan itu anda boleh menikmati memakai pakaian tertentu selama beberapa bulan pada satu masa dan kemudian menyimpannya sehingga tahun depan .

Preston dalam proses mengemas almarinya

Anda boleh menyimpan pakaian anda selepas musim dan memakainya semula tahun depan.

2. Pakaian Kekal Dalam Kitaran

Di sisi bertentangan dengan syiling ini, satu lagi tarikan besar kepada konsep ini ialah walaupun perkara itu bersifat sementara, ia berada dalam kitaran yang tegar. Jadi, walaupun anda perlu menghargai pemakaian pakaian tertentu pada musim tertentu, apabila anda menyimpannya, anda boleh menantikan musim yang sama pada tahun hadapan juga dan mendapatkan rasa keseronokan yang sama yang diperbaharui tahun demi tahun dan musim demi musim.

Gunakan beg pakaian kapas untuk melindungi pakaian luar musim

Gunakan beg pakaian kapas untuk melindungi pakaian luar musim

Kemusim Dalam Pakaian Lelaki Bukannya

Kami harus menunjukkan di sini bahawa berpakaian untuk musim ini tidak bermakna mengikuti fesyen dalam konteks ini. Selalunya, apabila kita mendengar frasa berpakaian untuk musim ini, kita terfikir tentang fesyen terbaharu yang mungkin muncul di landasan tetapi ini benar-benar sesuatu yang lebih dalam bidang terkini atau fesyen tinggi, yang agak bertentangan dengan fesyen yang lebih klasik. dunia pakaian lelaki.

Berpakaian untuk musim tidak

Berpakaian untuk musim ini tidak selalu bermakna mengikut trend terkini, sebaliknya, berpakaian dengan tepat untuk musim ini.

Jadi, anda masih boleh mengikuti falsafah kenduri tanpa mengikut apa yang ada, dalam mana-mana tahun tertentu. Perkara utama ialah mengingati bahawa anda berpakaian untuk mana-mana musim panas atau musim sejuk dan tidak ditentukan oleh rumah fesyen yang cuba menjual trend terkini kepada anda.

Bermusim Pada Masa Berlainan Dalam Tahun

1. Cuaca Panas

Berpakaian untuk bulan musim bunga dan musim panas bermakna tumpuan untuk kekal sejuk dan mempunyai peredaran udara maksimum dengan pakaian anda. Ini akan melibatkan perkara seperti menukar fabrik yang akan anda pakai kepada twist tinggi atau bulu tropika , segar , dan linen untuk seluar, serta untuk jaket. Cuaca panas biasanya memerlukan warna yang lebih cerah , juga. Jadi, anda mungkin lebih menekankan pada pemakaian putih seperti seluar putih atau a jaket makan malam putih , sebagai contoh, atau gunakan perkara seperti biru yang lebih cerah dan letakkan tentera laut gelap anda.

Warna-warna cerah, kot sukan linen dan topi Panama sesuai untuk musim panas.

Warna terang, kot sukan linen dan topi Panama sesuai untuk musim bunga dan musim panas.

Ia juga bermakna menjadi lebih santai. Inilah masanya untuk meninggalkan pakaian leher dan membuka pakaian anda kolar baju . Daripada memakai sut penuh, anda boleh memakai gabungan a kot sukan atau blazer dengan seluar ganjil, dan bukannya butang-up konvensional, anda boleh memilih a baju polo .

Raphael memakai 3 variasi pakaian musim panas

Raphael memakai 3 variasi pakaian musim panas

2. Cuaca Sejuk

Untuk berpakaian cuaca sejuk, keutamaan anda adalah sebaliknya–kekal hangat dan selalunya kekal kering di dalam musim luruh dan musim sejuk bulan. Bermusim di sini mungkin sedikit lebih ketara, dan semua orang mungkin akan melakukannya; perkara seperti memakai but atau an kot atau sarung tangan apabila ia sejuk.

mantel kelabu

Sebagai tambahan kepada sarung tangan , ensembel musim sejuk ini diserikan lagi dengan a selendang bercorak

Walau bagaimanapun, terdapat juga perubahan yang lebih halus untuk dimasukkan ke dalam almari pakaian anda yang ahlinya kenduri akan menghargai. Musim sejuk adalah masa anda untuk menguasai seni melapis dengan perkara seperti baju sejuk dan jaket. Dan sudah tentu, musim sejuk sangat bagus untuk tekstur juga. Apa-apa sahaja yang kelihatan sangat berbulu adalah permainan yang adil.

Tidak perlu bergantung pada tali leher sutera bercetak standard sepanjang musim atau bulu buruk super 110s sesuai. Anda boleh mencuba a sut flanel atau jaket tweed dan tali leher kasmir.

Sven Raphael Schneider dalam sut flanel tingkap dengan sarung tangan Paisley Madder Silk Tie dan Suede

Sven Raphael Schneider dalam sut flanel tingkap dengan Tali Sutera Paisley Madder dan Sarung tangan suede

Berpakaian Berbulan-bulan Dalam Musim

Bagi pakar sebenar, terdapat juga darjah perbezaan dalam musim tertentu. Sebagai contoh, pada akhir Mei, anda mungkin memakai kot sukan campuran bulu biru laut dan linen, tetapi pada hari yang panas terik pada bulan Ogos, ini akan kelihatan gelap dan tidak selesa, supaya anda boleh memilih krim kot sukan linen sebaliknya.

Anda boleh memilih kot sukan berwarna putih pudar pada hari yang panas dan cerah pada bulan Ogos.

Anda boleh memilih kot sukan berwarna putih pudar pada hari yang panas dan cerah pada bulan Ogos. ( Tali Sutera Madder dan Poket Sutera Hijau Gelap dari Fort Belvedere)

Pada bulan Mei, anda boleh memakai jaket dengan lapisan, tetapi pada hari-hari anjing pada bulan Ogos, anda mungkin akan mahu memilih jaket tidak bergaris yang mempunyai tenunan terbuka.

Anda boleh memakai rajutanjaketdi bawah saman pada bulan Disember, tetapi pada bulan Februari, anda boleh pergi untuk kardigan baju sejuk dengan lengan.

Jaket tidak bergaris

Jaket tidak bergaris juga merupakan pilihan untuk hari anjing pada bulan Ogos.

Kesimpulan

Keindahan sebenar kenduri bukan sahaja mendapat variasi antara musim tetapi juga dalam musim. Jadi, kami berharap begitu juga sprezzatura dan rosak , kenduri adalah tambahan yang bagus untuk anda leksikon pakaian lelaki . Akhirnya, sama seperti berpakaian untuk sebarang majlis tertentu, berpakaian untuk musim ini adalah tentang kelihatan betul di persekitaran anda.

Scorpacciata adalah mengenai berpakaian khusus untuk satu musim.

Scorpacciata adalah mengenai berpakaian khusus untuk satu musim. ( Shantung tie , sarung tangan , boutonniere , tali leher busur , dan segi empat sama poket semua dari Fort Belvedere)

Walaupun peraturan lama untuk tidak memakai putih selepas Hari Pekerja tidak perlu dipatuhi lagi, memakai linen putih pada musim sejuk atau, dalam hal ini, memakai tiga helai arang. sesuai pada bulan Ogos adalah sesuatuakhirnyasama seperti makan tembikai pada bulan Januari. Anda boleh melakukannya, tetapi jika anda mengamalkan sedikit kesabaran, anda boleh menikmati lebih banyak perkara bermusim yang diberikan. Apabila seseorang kebetulan memuji flanel anda pada musim sejuk atau linen pada musim panas, ingatlah untuk menyebarkan berita dan beritahu mereka semua tentang kegembiraan kenduri .

Adakah fesyen bermusim sesuatu yang anda gemari? Adakah anda (atau tidak) akan mengamalkan scorpaciatta? Beritahu kami dalam ulasan!