Scotch Whisky 102: Melangkaui Asas

wiski scotch

Anda mungkin telah membaca pengenalan kami Wiski Scotch 101 , kami Panduan Scotch atau Pengenalan kami kepada Wiski scotch campuran pada masa lalu. Jika ada, anda mungkin mendapati bahawa ia membantu anda membiasakan diri dengan dunia wiski, tetapi meninggalkan anda dengan soalan dan ketidakpastian ke mana hendak pergi dari sini.

Isi kandunganKembangkanRuntuh
 1. Dengan atau Tanpa Ais
 2. Bar dan Perayaan Wiski
 3. Cara Menikmati Wiski dengan Syarikat
 4. Di Rumah Anda
 5. Botol yang disyorkan
 6. Kesimpulan

Lagipun, seseorang tidak boleh melompat dari Auchentoshan kepada Lagavulin dan mengharapkan untuk menikmatinya. Atau bolehkah mereka?

Dalam panduan ini, kami akan mengambil langkah kedua dalam meneroka wiski Scotch. Kami membincangkan asas-asas dalam Scotch 101 dan maklumat lanjutan dalam rasmi kami Panduan Scotch Whisky . Hari ini, kita akan bercakap tentang apa yang ada di antara mereka. Ke mana hendak pergi apabila anda telah mencuba beberapa wiski tetapi masih belum berasa selesa menyertai kelab wiski.Tempayan air untuk wiski

Tempayan air untuk wiski

Dengan atau Tanpa Ais

Anda mungkin masih ingat dalam pengenalan kami kepada Scotch, saya menentang trend dan menyinggung para pemurni dengan mengesyorkan anda mencuba dram pertama anda dengan ais. Walau bagaimanapun, selepas dram pertama itu, satu-satunya perkara yang perlu ditambah ke dalam gelas ialah setitik atau dua air suling. Matlamatnya bukan untuk menutup perisa seperti ais, tetapi untuk meningkatkannya dengan menurunkan sedikit ABV supaya anda boleh mengambil wiski seperti yang dimaksudkan untuk dinikmati.

Jadi patutkah anda terus memasukkan air ke dalam wiski anda?

Terpulang pada awak. Sebagai pengkritik wiski, saya mengambil sampel wiski baharu setiap minggu dan keutamaan peribadi saya ialah membiarkan wiski itu tidak disentuh. Jika saya menambah air, ia biasanya hanya kepada wiski yang dibotolkan pada kekuatan tong atau hampir dengannya. Jika ia adalah wiski yang lebih ringan, saya jarang menambah air melainkan saya menilai wiski atau perlu mencuba banyak daripadanya.

Perkara penting dengan air ialah anda tidak boleh menggunakan sebarang air untuk membuka wiski. Ia mesti disuling, tetapi tidak terlalu disucikan atau ia akan mengubah rasa sama seperti air paip. Walau bagaimanapun, air di Scotland agak berbeza daripada di Amerika Syarikat dan mengandungi mineral yang berbeza. Memandangkan anda jarang dapat mencari air tepat yang digunakan untuk membuat wiski, anda menghadapi risiko kecil untuk mengubahnya tanpa mengira jenis air yang anda pilih untuk digunakan. Caranya ialah jangan menambah terlalu banyak dan pastikan ia berada pada suhu bilik.

Cuba dan elakkan minum wiski seperti ini

Cuba dan elakkan minum wiski seperti ini

Cara yang baik adalah dengan menggunakan penitis mata atau sudu plastik kecil untuk menambah air. Sebab anda ingin menggunakan plastik adalah kerana sudu logam boleh mengubah rasa air atau memasukkan detergen kepadanya. Malah, baru-baru ini saya melakukan lawatan ke kilang penyulingan Crown Royal dan kami terpaksa menukar teko air kerana kami samar-samar dapat merasai detergen yang digunakan untuk membersihkannya. Apa-apa sahaja boleh menjejaskan wiski jadi atas sebab inilah saya hampir selalu mencubanya dengan kemas sebelum menambah apa-apa kepadanya.

Dengan itu, jika anda masih baru dengan wiski dan belum sampai ke malt peatier dari Islay, menambah air dengan segera adalah berfaedah. Sebabnya ialah jika anda mencuba wiski yang dalam dan berasap seperti Lagavulin atau Laphroaig, anda berisiko untuk mengejutkan selera anda yang boleh menyebabkan rasa tidak berguna. Sebaliknya, tuangkan sedikit wiski ke dalam gelas anda, tambah setitik air dan teguk perlahan. Jika air tidak mencukupi, tambahkan setitik lagi. Jika terlalu banyak, gunakan ludah dan isi semula gelas. Tiada peraturan yang keras dan pantas untuknya. Selagi anda tidak menambah ais yang mengubah wiski secara drastik, menambah sedikit air boleh diterima dengan sempurna, walaupun oleh kebanyakan pemurni.

Perayaan wiski yang meriah

Perayaan wiski yang meriah

Bar dan Perayaan Wiski

Saya sering melihat diri saya tersenyum dengan baik apabila ditanya sama ada saya ingin pergi ke bar wiski atau festival. Kerana saya hidup, bernafas dan menulis tentang wiski, saya jarang pergi kerana saya biasanya kecewa. Walau bagaimanapun, bagi peminum wiski baharu, mencuba pelbagai wiski di bar wiski atau festival wiski boleh menjadi pengalaman yang mencerahkan. Anda bukan sahaja mempunyai pilihan wiski untuk dipilih, tetapi anda akan dikelilingi oleh orang yang berfikiran sama yang menikmati dram.

Melihat Bar Wiski yang Baik

Terlalu kerap, saya kesal mengatakan ya untuk menghadiri pertubuhan yang mengenal pasti diri sebagai bar wiski. Dalam kebanyakan kes, ia hanyalah bar biasa yang kebetulan mempunyai pilihan wiski yang lebih besar daripada kebanyakan.

Pelayan bar selalunya datang dari pertubuhan lain dan dalam banyak kes, mereka tidak mempunyai pengetahuan atau pengalaman wiski sebelumnya. Mereka menghabiskan kerjaya mereka untuk membuat kerajinan martini , koktel buah-buahan dan mencurah murahwain. Apabila ditanya jenis pilihan wiski yang mereka ada, mereka mungkin berkata Glenlivet dan Glenfiddich. Kini, mereka telah memasuki dunia baharu di mana setiap wiski mempunyai profil rasa yang berbeza dan menarik minat orang yang berbeza. Mereka belajar dengan cepat dan tidak mengapa, asalkan mereka tahu cara menuangkannya.

Bar wiski dengan banyak pilihan dram berkualiti

Bar wiski dengan banyak pilihan dram berkualiti

Berikut ialah beberapa bendera merah yang perlu diperhatikan semasa berada di bar wiski:

Mereka menuangkannya ke dalam gelas dan bukannya a Glencairn atau Copita kaca hidung.

Satu-satunya dua gelas yang perlu digunakan untuk merasa wiski ialah Glencairn atau gelas Copita nosing. Secara peribadi, saya lebih suka kopi kerana batangnya. Kedua-dua gelas direka untuk memaksimumkan aroma dan rasa wiski. Apabila dituangkan ke dalam gelas atau gelas batu, wiski tidak dapat bernafas seperti yang dimaksudkan dan oleh itu bentuk kaca mengubah profil rasa dan aroma yang anda hidu. Satu lagi petunjuk yang jelas bahawa pelayan bar atau pelayan tidak berpengetahuan ialah apabila mereka menyerahkan gelas kepada anda dengan menekup mangkuk dan bukan batangnya. Ini memanaskan wiski dan jika mereka menyentuhnya di tepi rim, memasukkan minyak dan kuman ke bahagian gelas yang sama yang akan anda gunakan untuk mulut anda.

Kaca Hidung Copita

Kaca Hidung Copita

Mereka bertanya sama ada anda mahu ais dengannya.

Ini adalah standard yang cukup tidak-tidak. Mana-mana bar wiski yang menghargai diri sendiri akan mengelak daripada menambah ais pada dram anda jika mereka boleh membantunya. Malah, terdapat beberapa bar di Scotland yang akan mengeluarkan anda secara langsung dari premis jika anda meminta kiub ais. Pelayan bar hendaklah hanya menawarkan ais jika diminta dan ia mestilah bola besar atau batu persegi atau idealnya, batu wiski yang telah disejukkan.

Mereka menuang air dari paip.

Air paip adalah seperti racun untuk wiski. Ia memperkenalkan begitu banyak mineral berbeza yang secara drastik mempengaruhi cara rasa wiski . Jika ia bukan air suling, jangan gunakannya.

Airnya sejuk atau panas.

Sentiasa minta tempayan air anda sendiri. Walaupun anda bersama sekumpulan orang. Tempayan hendaklah sentiasa kecil dan sentiasa diperbuat daripada kristal jernih supaya anda boleh memeriksa air di dalamnya secara visual dan supaya air tidak terjejas. Jika mereka tidak menawarkan kendi yang jelas, minta segelas kecil dengan air.

Sebab anda mahukan milik anda adalah anda akan memasukkan jari anda ke dalamnya. Pertama, pastikan tangan anda bersih dan kering tanpa sabun yang tertinggal pada kulit. Adalah idea yang baik untuk membilas tangan anda untuk kali kedua selepas mencucinya. Kemudian, semasa anda menuangkan air dari tempayan, masukkan jari telunjuk anda ke dalam air. Ia sepatutnya suhu bilik. Terlalu sejuk atau terlalu panas dan ia menjejaskan wiski. Jika air betul-betul dari peti sejuk atau panas dari paip, hantar wiski kembali dan dapatkan segelas segar. Ini salah mereka, bukan kamu.

Mereka menuangkan air ke dalam wiski anda untuk anda dan bukannya memberi anda sebotol kaca kecil.

Setiap orang menikmati wiski mereka sedikit berbeza dan mereka mempunyai keutamaan mereka sendiri tentang berapa banyak air yang diperkenalkan dan pada selang masa. Tiada pelayan bar atau pelayan boleh menuangkan air anda untuk anda melainkan anda telah memintanya. Satu-satunya orang yang pernah menuangkan air ke dalam gelas anda ialah anda.

Elakkan bar wiski yang menyajikan makanan bergoreng

Elakkan bar wiski yang menyajikan makanan bergoreng

Mereka menghidangkan banyak makanan bergoreng atau makanan berbau kuat dan berperisa.

Setiap kali saya mengulas wiski, saya sentiasa melakukannya semasa perut kosong. Bila-bila masa anda makan makanan ia akan menjejaskan rasa wiski. Ia boleh diterima dengan sempurna untuk bar wiski mempunyai menu dan di banyak wilayah, ia dikehendaki oleh undang-undang. Walau bagaimanapun, tempat yang menghidangkan makanan yang digoreng atau berbau kuat akan menyebabkan bau wiski anda berubah apabila anda menghidunya. Satu-satunya aroma dalam bar wiski mestilah bau wiski atau udara bersih anda.

Sebab ia patut diperhatikan bendera merah ini ialah selalunya peminum wiski baharu akan bergantung pada kepakaran pelayan bar untuk membantu menavigasi pemilihan. Apabila anda melihat pelayan bar yang tidak mematuhi kod kelakuan standard, itu adalah tanda anda tidak sepatutnya mempercayai nasihat mereka. Mengapa membelanjakan $50 untuk satu auns wiski jika ia tidak akan menjadi sempurna?

Perayaan

Perayaan wiski sedikit berbeza kerana biasanya, gerai dikendalikan oleh pakar wiski. Selalunya wakil dari pelbagai kilang penyulingan akan berada di tangan untuk mengetuai bengkel dan rasa, atau anda mungkin mendapati beberapa pengkritik seperti saya membuat ucaptama. Dalam kebanyakan kes, perayaan wiski akan mempunyai barangan kaca yang sesuai dan anda tidak perlu risau tentang menerima nasihat dan maklumat yang kurang baik daripada mereka.

Walau bagaimanapun, anda perlu bimbang tentang nasihat yang anda akan dapat daripada peserta lain.

Atas sebab apa pun, terdapat banyak pendapat yang kuat dalam dunia wiski. Dalam perbincangan biasa dengan penulis wiski lain, adalah menarik untuk mendapati bahawa kebanyakan orang yang mempunyai pendapat yang kuat mempunyai sedikit pengetahuan tentang apa yang mereka sampaikan. Dalam banyak kes, mereka membaca sesuatu di suatu tempat atau mendengarnya daripada pelayan bar dan menganggapnya sebagai fakta. Itu atau mereka percaya keutamaan peribadi mereka adalah undang-undang dan akan menggesa anda untuk minum wiski anda sama seperti mereka.

Satu-satunya masa anda perlu melakukan perkara sedemikian ialah jika anda tetamu di rumah seseorang dan ingin bersikap sopan. Walaupun begitu, cuba berpegang pada piawaian.

Pada perayaan wiski terutamanya, nampaknya semua orang adalah pakar. Mereka tidak. Kemungkinannya, hanya peratusan yang sangat kecil daripada mereka akan berpengetahuan dan orang tersebut sama ada mengendalikan gerai, membentangkan atau membuat liputan acara sebagai ahli akhbar atau tetamu penaja.

Jika anda membuat keputusan untuk menghadiri festival wiski, itu bagus. Anda akhirnya akan mencuba pelbagai wiski yang mungkin anda tidak dapat rasai. Walau bagaimanapun, peraturan nombor satu hanya mengambil nasihat wiski daripada pakar yang diiktiraf dan walaupun begitu, ambil dengan sebutir garam. Semuanya hanya pendapat.

Cara Menikmati Wiski dengan Syarikat

Dalam privasi rumah anda sendiri, anda boleh minum wiski mengikut kesukaan anda. Masukkan dalam air mendidih, tambah susu, dulang ais kiub, tin cola, tidak mengapa. Tiada sesiapa di sana untuk menilai anda. Walau bagaimanapun, jika anda kebetulan mempunyai syarikat atau anda tetamu di rumah orang lain, terdapat beberapa petua utama untuk memastikan anda boleh menikmati wiski tanpa menyinggung perasaan sesiapa di dalam bilik.

Guna tumbler sahaja

Kebanyakan orang tidak memiliki gelas wiski sebenar. Jika anda tetamu di rumah seseorang dan mereka menawarkan anda dram, jangkakan ia akan tiba dalam kaca lama. Anda akan bertahan. Lagipun, sedikit wiski dalam gelas adalah lebih baik daripada tiada wiski langsung.

Kaca Glencairn

Kaca Glencairn

Jujurlah tentang pilihan anda

Melainkan mereka hanya mempunyai satu botol, kebanyakan orang akan bertanya kepada anda jenis wiski yang anda sukai. Itu atau mereka akan memilih sebotol dari bar mereka dan bertanya sama ada anda mahukannya. Inilah masanya untuk jujur ​​dan mengakui jika anda tidak menyukainya atau memerlukan bantuan untuk memilih satu.

Tidak ada wiski yang tidak baik. Sesetengah wiski kebetulan lebih baik daripada yang lain. - William Faulkner

Wiski adalah sepertiwaindalam erti kata tiada dua yang sama. Anda mungkin menyukai dram ringan dan lembut dari dataran rendah tetapi suka dram gambut dari Islay. Perkara terakhir yang diingini oleh sesiapa sahaja ialah dram itu menjadi sia-sia dan perlu dibuang. Wiski mahal jadi jika anda tidak menyukai sebotol yang ditawarkan, bersikap sopan tetapi jujur. Tuan rumah lebih suka menawarkan anda minuman yang berbeza daripada membazirkan malt kegemaran mereka. Sebaliknya, jika anda tidak biasa dengannya, beritahu mereka. Minta untuk mencuba hanya dram kecil dan kemudian tuangkan lagi jika anda menikmatinya.

Jika perlu, ambil dengan ais

Jika anda mempunyai pilihan untuk mengatakan tidak, minta air atau sediakannya dengan kemas. Walau bagaimanapun, jika mereka pulang dari bilik lain dengan segelas wiski penuh dengan ais, ambil dengan tenang dan nikmatinya. Ini adalah etika wiski asas. Jangan buat mereka berasa rendah diri dengan memberitahu mereka bagaimana mereka merosakkan drama itu.

Jangan pilih berdasarkan harga dan umur.

Taman Highland yang berusia tiga puluh tahun akan menjadi jauh lebih mahal daripada Balvenie yang berusia 12 tahun. Walau bagaimanapun, Balvenie masih merupakan wiski yang sangat bagus dengan profil rasa yang indah. Jika anda diberi pilihan apa yang anda mahu, jangan pilih botol tertua atau yang paling mahal. Kemungkinan besar, hos anda menyimpannya untuk majlis khas. Sebaliknya, dapatkan apa yang mereka miliki atau minta sesuatu yang lebih muda dan lebih murah. Jika anda tidak dapat mengetahui wiski yang mereka idamkan, jangan sekali-kali membincangkan harga. Berikut ialah beberapa petua untuk mencari dram berharga lebih rendah dalam bar mereka:

 • Cari pembotolan yang lebih muda. Dalam kebanyakan kes - tetapi tidak semua - semakin muda tahun itu, semakin murah botolnya.
 • Pilih botol yang telah banyak digunakan. Dalam erti kata lain, jangan pilih botol yang masih bersusun atau hampir penuh. Cuba yang separuh kosong. Anda juga harus mengelakkan botol yang hampir kosong kerana itu adalah petunjuk yang baik bahawa ia adalah kegemaran.
 • Tengok rak bawah. Jika mereka mempunyai unit rak di bar mereka, kebanyakan orang menempah rak atas untuk botol kegemaran mereka atau wiski yang lebih mahal. Lekat pada rak yang lebih rendah.
 • Pilih satu tanpa pembungkusan. Kebanyakan penggemar wiski tidak menyimpan kotak atau hiasan yang disertakan dengan sebotol wiski asas. Walau bagaimanapun, sesetengah akan menyimpan pembungkusan daripada botol yang jarang atau lebih mahal. Jika ada wiski yang masih dibungkus dalam pembungkusan atau dipaparkan bersamanya, pilih sesuatu yang lain. Kemungkinannya adalah jika ia satu-satunya botol dengan pembungkusan, ia mungkin kegemaran.
Kaca Hidung Copita

Kaca Hidung Copita

Di Rumah Anda

Jika anda mencurah-curah kepada tetamu, terdapat beberapa petua untuk memastikan mereka selesa dan menjadikan pengalaman itu lebih menyeronokkan.

 1. Jika mereka baru mengenali wiski, jangan cuba menonjolkan diri dengan botol yang berani. Syorkan sesuatu yang lebih ringan dan bergerak dari situ.
 2. Daripada menawarkan mereka apa-apa wiski yang anda ada di bar, pilih dua atau tiga botol berbeza dan minta mereka memilih daripada pilihan itu. Dengan cara ini, anda tidak akan menjadi orang yang perlu mencurahkan dram mahal yang anda simpan untuk majlis khas.
 3. Jika anda hanya mempunyai satu atau dua botol, jelaskan kepada mereka dan tanya sama ada mereka mahu menyertai anda untuk menonton drama atau jika mereka lebih suka sesuatu yang lain.
 4. Sebelum menuang, tanyakan sama ada mereka pernah mencubanya. Jika tidak, tuangkan sedikit sahaja dan tawarkan lebih banyak jika mereka menikmatinya atau dram lain jika mereka tidak. Dengan cara ini, mereka tidak akan merasa bertanggungjawab untuk meminumnya.
 5. Tawarkan ais. Melainkan anda tahu bahawa mereka menikmati wiski tanpanya, tanyakan cara mereka mengambil wiski mereka dan jenis gelas yang mereka sukai. Dengan memastikan pilihan terbuka, mereka tidak akan berasa sedih untuk meminta beberapa ketul ais dalam gelas mereka.
 6. Bincangkan wiski. Tidak perlu menjadi pakar malah pakar membincangkan wiski. Baru-baru ini saya duduk di dalam bilik deria dengan beberapa penyuling dan setiap seorang daripada kami melihat sesuatu yang unik dalam setiap dram yang kami cuba dan kami semua minum wiski kami dengan sedikit berbeza. Menikmati drama dengan tetamu adalah cara yang baik untuk membuka talian komunikasi atau memutuskan hubungan jika ia adalah suami kepada rakan isteri anda yang tidak pernah anda temui. Daripada menjadikannya sebagai sesi pendidikan, bincangkan pelbagai wiski, kongsi cerita dan terokai rasa antara satu sama lain. Anda mungkin hanya belajar sesuatu yang baharu atau perasan rasa yang anda terlepas sebelum ini.
 7. Tuangkan wiski mereka, bukan air mereka. Sebagai hos, adalah etika yang betul untuk mencurahkan drama mereka kepada mereka melainkan diminta untuk tidak melakukannya. Walau bagaimanapun, itu sahaja yang perlu anda tuangkan. Jika mereka meminta ais, bawa keluar dalam baldi ais dengan sepasang penyepit. Jika mereka mahu air, tuangkan ke dalam periuk kaca kecil dan biarkan mereka menambah sesuka hati. Wiski adalah pengalaman yang sangat peribadi dan melainkan mereka meminta anda melakukannya untuk mereka, ia sama seperti memberi mereka makan tangan di meja makan. Ia hanya sesuatu yang anda tidak lakukan.

Sekarang, anda mungkin telah mencuba segelintir wiski. Mungkin anda mencuba Auchentoshan dan Dalwhinnie yang kami cadangkan dalam panduan pemula kami, atau mungkin anda telah beralih ke wiski yang lebih kuat seperti Lagavulin dan Laphroaig. Memandangkan artikel ini masih untuk pemula yang diperkenalkan kepada dram, kami akan mengesyorkan beberapa wiski berbadan sederhana yang lebih kuat sedikit daripada Auchentoshan dan agak lebih ringan daripada Lagavulin.

Highland Park 18 Year Scotch Whisky

Highland Park 18 Year Scotch Whisky

Taman Highland 18 Tahun

Salah satu wiski kegemaran saya, Highland Park 18 tahun, pada pendapat saya, wiski terbaik di bawah 20 tahun. Harga yang berpatutan pada hanya beberapa ratus dolar, 18 tahun mempunyai profil rasa yang luar biasa yang tumbuh dan berkembang dengan setiap tegukan. Ia adalah wiski yang kaya dengan gabungan manis dan asap yang sempurna. Hidungnya ringan, pada mulanya, semakin kuat dengan nota epal bakar, vanila, toffee dan tembakau. Rasa pada lelangit terbina daripada madu dan buah-buahan segar kepada kacang vanila, lada dan lebih banyak toffee. Apabila dram berlangsung, buah-buahan menjadi masak dan diakhiri dengan nota indah buah ara, plum dan aprikot kering. Terdapat rasa kulit dan tembakau yang disiapkan dengan espresso yang kaya. Vanila menjadi lebih berkrim dan lada bertukar menjadi asap dan kemudian menjadi pedas pada kemasannya. Kemasannya agak panjang dan diakhiri dengan lapisan krim karamel dan vanila. Wiski terbaik di bawah $500.

The Dalmore 12 Tahun

The Dalmore 12 Tahun

The Dalmore 12 Tahun

Dram harian yang luar biasa, wiski Dalmore boleh dikatakan antara malt terbaik yang dihasilkan. Jika anda seorang perokok cerut, saya akan mengesyorkan Cigar Malt yang direka dengan mahir oleh Richard Patterson dan berpasangan secara harmoni dengan hampir mana-mana cerut berbadan ringan hingga sederhana. Jika tidak, untuk botol bajet, Dalmore 12 tahun adalah pilihan yang tepat. Jika anda menikmati kopi pada waktu pagi, anda akan menyukai drama ini pada waktu petang. Hidungnya penuh dengan biji kopi segar lengkap dengan badam panggang dan bijirin. Di lelangit anda akan serta-merta melihat barli malt dan mentega yang dikocok yang memberikannya rasa berminyak yang diingini. Terdapat pecahan oren masak dan sedikit jem dengan prun, kurma dan aprikot kering. Kemasannya menjadi hangat dan manis dengan pengenalan toffee dan koko. Profil rasa datang kepada anda seperti ombak laut, mula-mula memukul anda dengan kuat sebelum surut dan kembali dengan rasa dan pengalaman yang lain. Di penghujung dram terdapat letupan oren yang baru dipetik.

Rizab Malt Cigar Dalmore

Rizab Malt Cigar Dalmore

Aberlour Foundation Batch 49

Dibotolkan dengan kekuatan tong, wiski berani ini mungkin memerlukan sentuhan air untuk membukanya. Hidungnya kuat dengan nota kulit hapak, kayu ringan dan minyak. Sambil anda menghirup, anda serta-merta melihat nota yang kuat daripada sitrus dan kulit dengan sedikit kek buah dan kacang panggang. Kemasannya panjang dan sangat kompleks dengan coklat gelap, toffee dan rempah ratus. Ini adalah salah satu wiski terbaik pada titik harga ini dan yang merupakan pengenalan hebat kepada beberapa wiski berbadan penuh dari kawasan lain.

Kesimpulan

Terdapat begitu banyak tentang wiski yang belum kami sentuh lagi. Itu benar-benar keindahannya, ialah ia panjang perbualan anda boleh mengalami dari semasa ke semasa. Buat masa ini, pengenalan kedua kepada dram ini seharusnya membantu anda untuk mencuba wiski baharu dan mengalaminya dengan cara yang positif. Nantikan bahagian ketiga di mana kita akan membincangkan cara merasai wiski dan membezakan rasa dan aromanya. Kami juga akan bercakap tentang cara membeli sebotol wiski yang anda tidak pernah cuba.