Selipar dalam Pakaian Lelaki

panduan selipar berskala 3840x2160

Jika anda meminta orang biasa membayangkan selipar, mereka biasanya akan membayangkan selipar mandi yang gebu. Namun, terdapat versi yang lebih halus bagi selipar yang menduduki tempat yang berbeza dalam pakaian lelaki klasik.

Isi kandunganKembangkanRuntuh
  1. Apa itu Selipar?
  2. Jenis-jenis Selipar
Agnelli dalam selipar dengan socke burgundy dan sut flanel kelabu

Gianni Agnelli, yang pernah melanggar peraturan, dalam selipar kulit burgundy

Apa itu Selipar?

Secara tradisinya, selipar mempunyai beberapa ciri yang membantu mengenal pastinya. Yang pertama ialah anda mesti boleh menyelitkannya dan mematikannya tanpa sebarang pengancing, seperti namanya. Satu lagi ciri selipar ialah ia biasanya lembut dengan struktur minimum dan tapak yang nipis, jadi anda tidak boleh berjalan di atas tanah yang kasar atau pun kaki lima yang keras untuk sebarang tempoh masa bersamanya; jika anda berbuat demikian, anda akan mengalami sakit kaki dan tapak kaki anda akan haus dengan tergesa-gesa.Selipar baldu monogram Truman - ambil perhatian bahawa HT diukir terbalik

Selipar baldu bermonogram Presiden Truman - perhatikan huruf awalnya terukir terbalik

Oleh itu, tidak seperti kasut , selipar dibuat terutamanya untuk kegunaan dalaman. Mereka tidak membenarkan banyak pergerakan kecuali apa yang diperlukan untuk bergoyang di sekitar rumah.

Sejarah Ringkas Selipar

Dikatakan bahawa wanita di harem orang Turki Uthmaniyyah telah dibuat memakai selipar kerana dengan mereka mereka tidak boleh pergi jauh jika mereka melarikan diri. Dan, seperti yang dilaporkan oleh Ahli Sejarah Kostum , puisi abad ke-18 oleh Dr William King bergurau bahawa apabila suami keluar terlalu banyak, isterinya akan memberinya selipar dan mengunci kasutnya. Walaupun contoh-contoh ini mencadangkan selipar adalah cara penguasaan dan kawalan untuk sama ada jantina, ia juga boleh menjadi simbol status, kerana pemakainya jelas tidak terlibat dalam kerja fizikal yang banyak semasa memakainya.

Selipar Turki Uthmaniyyah

Selipar Turki Uthmaniyyah

Terdapat beberapa cadangan dalam talian bahawa selipar itu telah dicipta oleh seorang lelaki bernama Alvin Slipper pada tahun 1922, tetapi ini sangat diragui kerana istilah ini telah digunakan sejak 1478 untuk menggambarkan jenis kasut yang serupa. Sejak abad ke-16, versi sutera, baldu atau kulit telah dipakai oleh orang Eropah yang kaya.

Selipar lelaki zaman Victoria

Selipar lelaki zaman Victoria adalah simbol status

Selipar cenderung dikaitkan dengan Timur dan, sebenarnya, ia dipakai sejak 4700 SM di China. Persatuan selipar Timur moden mungkin paling berkaitan dengan amalan Asia menanggalkan kasut luar apabila memasuki rumah Selipar dimaksudkan sebagai tanda pemisahan antara dunia dalam dan luar, mempunyai fungsi dalaman yang ketat. Selipar juga muncul dalam budaya kuno yang lain. Sebagai contoh, pengebumian Rom dari 220 AD yang digali di Wiltshire, UK mengandungi rangka yang memakai selipar, yang sudah menjadi tanda status tinggi. Pengebumian lain memakai kasut atau but berat.

Jenis-jenis Selipar

Walaupun terdapat banyak bentuk selipar untuk lelaki, mari kita lihat kategori selipar lelaki yang bagus.

Selipar Gaya Mule

Lelaki

Sepasang selipar kulit gaya keldai bernilai $50 daripada Samuel Windsor di UK

Untuk tujuan pakaian lelaki klasik, pada asasnya terdapat dua jenis selipar yang luas. Mungkin yang paling biasa ialah satu dengan belakang terbuka dan hanya kandang depan untuk kaki; ini dikenali sebagai keldai dalam istilah moden tetapi dahulunya dipanggil selipar , yang serupa dengan apa yang mereka masih dipanggil dalam bahasa Romantik. Selipar jenis ini boleh dibuat dalam pelbagai bahan, termasuk kulit atau baldu, dan secara stereotaip dipakai oleh bapa dalam jubah flanel sambil bersandar di kerusi santai mereka membaca akhbar Ahad. Oleh kerana ia tidak berbelakang, selipar ini tidak praktikal untuk kegunaan luar atau apa-apa jenis berjalan kaki yang panjang. Anda biasanya tidak akan menemuinya di butik pakaian lelaki kerana ia adalah murah, sangat kasual dan mudah dihasilkan secara besar-besaran berbanding barangan mewah yang memerlukan banyak ketukangan. Oleh itu, kami tidak akan bercakap lebih lanjut tentang mereka.

Cetakan kayu daripada menunjukkan selipar gaya bagal

Cetakan kayu dari Ahli Sejarah Kostum menunjukkan selipar ala-ala baghal

Selipar Tertutup Belakang

Jenis selipar kedua ialah selipar yang mempunyai belakang tertutup, lebih menyerupai kasut atau loafer. Anda kadangkala sukar untuk mengenali perbezaan antara selipar tertutup dan a loafer . Kedua-duanya tidak bertali dan dipotong rendah, jadi mereka duduk di bawah tulang buku lali, dan kedua-duanya mempunyai tapak yang berasingan, tidak seperti moccasins dan kasut memandu di mana kulit tapak pada dasarnya adalah sebahagian daripada bahagian atas. Selalunya istilah selipar digunakan untuk lembut, tidak berstruktur loafers, mungkin dengan profil yang lebih rendah danlebihrupa yang diperkemas; perbezaan sebenarnya adalah soal semantik.

Selipar lwn loafers

Selipar dan loafer pembuat kasut Itali Belsire adalah agak serupa, kedua-dua selipar kulit dengan tapak dan tumit rendah (bandingkan dengan pemandu yang jelas berbeza)

Sesungguhnya, yang kurang dikenali Loafers Aurland dan Wildsmith , kedua-duanya dibangunkan di Norway, sama ada pada asalnya bertujuan untuk kegunaan dalaman selipar dipanggil pada satu ketika. Loafers Belgium, yang dibangunkan oleh Henri Bendel di New York pada tahun 1950-an, adalah gaya loafer yang merangkumi dunia selipar. Yang dibuat oleh Baudoin & Lange di London telah diraikan secara meluas dalam talian untuk keselesaan mereka, tetapi gayanya yang lembut, tidak berstruktur dan tapak nipis menjadikannya optimum untuk dipakai di rumah atau pejabat dan kurang sesuai untuk menumbuk turapan sepanjang hari. Jadi, apabila melihat loafers, anda boleh menganggap yang ultralight dalam suede lembut dengan tapak nipis sebagai selipar hibrid untuk dipakai dengan sewajarnya. Sudah tentu, terdapat beberapa peraturan yang keras dan pantas hari ini, jadi anda boleh memakai selipar di luar rumah jika anda boleh menahannya.

Simon Crompton di Baudoin dan Lange Belgian Loafers

Simon Crompton daripada Gaya Kekal memakai kasut Baudoin & Lange Sagan Belgium. Perhatikan struktur lembut dan tapak kaki nipis.

Pam Opera

Secara paradoks, walaupun selipar (dan loafers seperti selipar) selalunya adalah kasut kasual, terdapat versi yang sangat formal. Sebahagian daripada Beau Brummell 'Merevolusikan pakaian lelaki adalah penyederhanaan pakaiannya. Pakaian seragamnya kot biru, gemarbaju pinggang, putih pucat baju linen dengan warna putih cravat , kulit buckskin Seluar panjang , dan menunggang gelap but adalah yang paling banyak bercakap tentang pembangunan, tetapi pada waktu petang, dia memakai yang sama biru kot dengan a putih kot pinggang, hitam seluar , sutera berjalur stokin , dan selipar hitam.

Sepasang lelaki Regency pada bola memakai selipar

Sepasang lelaki Regency pada bola yang memakai seliparSelipar sudah dipakai pada masa itu, tetapi, konsisten dengan semua pergerakan gayanya, inovasi Brummell menjadikannya kurang menonjol.

Kasut lelaki bergelung dari zaman Regency adalah pelopor kepada selipar moden

Kasut lelaki bergelung dari koleksi V & A Costume Museum dari zaman Regency adalah pelopor kepada selipar moden

Dia menanggalkan gesper perak pada vamp selipar tadi dan menggantikannya dengan busur hitam yang ringkas. Selipar seperti itu dipakai ke opera, ke pesta malam dan ke bola. Mereka tidak lebih tahan lama daripada selipar dalaman biasa, tetapi lelaki yang berpakaian kemas dari masyarakat tinggi biasanya akan tiba di acara sedemikian dengan gerabak atau kerusi sedan dan tidak perlu melakukan banyak berjalan di luar.

Pam opera dipakai secara santai

Dua iklan vintaj daripada pengguna Instagram ptenopedilos menunjukkan pam opera yang dipakai secara kasual, yang terakhir dalam kalangan pelajar berani pada tahun 1916.

Pada abad ke-21, persatuan dengan acara malam kekal, dan kami memanggil selipar ini sebagai pam opera. Pam opera hari ini lazimnya adalah kulit paten hitam dengan busur sutera grosgrain merentasi vamp, direka untuk dipadankan dengan sutera tuxedo lapel dan tali leher busur .

Jaket makan malam dengan stokin sutera hitam oleh Fort Belvedere dan pam opera aka kasut mahkamah

Sven Raphael Schneider memakai jaket makan malam dengan stokin sutera hitam oleh Fort Belvedere dan pam opera

Tempat mereka adalah terutamanya pakaian formal malam: pilihan dengan tali leher hitam dan diperlukan dengan tali leher putih , dengan itu mengekalkan tujuan asal mereka dan persatuan dengan tahap tertinggi formaliti . Mereka telah dipakai dengan jenis berani pada awal abad ke-20 dengan cara yang sama seperti loafers tetapi tidak begitu banyak hari ini.

Bernhard Roetzel bertali leher hitam

Bernhard Roetzel bertali leher hitam dan pam opera

Pam opera adalah unik dalam penampilan di kalangan kasut maskulin. Ada yang mengatakan mereka feminin kerana pompuan biasanya merujuk kepada kasut wanita. dan kerana ia dipakai dengan stokin atau hos hitam belaka. Mereka yang arif tentang sejarah pompuan akan berfikir sebaliknya.

Selipar Albert

Selipar tertutup yang paling terkenal dan tidak dapat disangkal ialah selipar Albert, dinamakan (seperti simpulan ikatan Putera Albert) untuk permaisuri diraja Ratu Victoria. Semasa era Victoria, lelaki mula menghargai keperluan untuk menjaga kotoran keluar dari rumah mereka dan menukar but atau kasut mereka dengan selipar apabila mereka masuk ke dalam. Putera Albert adalah seorang lelaki seperti itu, dan, sudah tentu, fakta bahawa dia tinggal di pelbagai istana menambah insentif tambahan baginya untuk menjaga lantai dan permaidani bersih. Dia boleh dilihat memakai selipar dalam pelbagai potret terkenal sejak 1840, walaupun dalam kes ini dia memakai apa yang kelihatan seperti pam opera berkilat, yang masih dengan tegas dengan pakaian mahkamah hingga ke hari ini.

Dua potret menunjukkan Putera Albert memakai selipar

Dua potret menunjukkan Putera Albert memakai selipar

Selipar Albert yang lebih kasual, sebaliknya, dibuat secara tradisional dalam baldu hitam. Menariknya, versi kulit selipar Albert secara teknikalnya dikenali sebagai Churchill, mungkin kerana ia digemari oleh Sir Winston pada abad berikutnya. Selipar Albert boleh memanaskan kaki anda, jadi ia paling sesuai untuk dipakai pada musim sejuk atau tinggal di rumah Victoria yang besar dan tidak dipanaskan dengan baik. Alberts boleh menampilkan reben sutera grosgrain yang sama dengan pam opera, tetapi lebih kerap vamp itu sama ada biasa atau menampilkan motif yang dibuat dengan sulaman.

Albert Slippers ialah pilihan dengan jaket makan malam anda di rumah

Sven Raphael Schneider menggemari Albert Slippers baldu tersuainya dengan logo Fort Belvedere untuk berhibur di rumah

Ini adalah peluang untuk mempamerkan keperibadian dan keperibadian anda dengan hiasan monogram atau rancak seperti tengkorak dan tulang bersilang, mahkota atau kepala rusa jantan. Ciri-ciri lain termasuk bahagian atas yang dipotong keseluruhan (diperbuat daripada sekeping bahan) dan bahagian dalam berkuitif termasuk alas kaki.

Pelbagai Selipar Putera Albert untuk Lelaki

Pelbagai Selipar Putera Albert untuk Lelaki

Selipar Albert didatangkan dalam warna yang berbeza-burgundy dan biru laut menjadi dua pilihan yang popular. Dengan cara ini, mereka boleh dipasangkan dengan baldu yang sepadan jaket makan malam , yang merupakan cara terbaik untuk memakainya jika anda mengadakan majlis makan malam di rumah anda. Baldu memberi mereka formaliti, manakala sifat mereka sebagai selipar membawa suasana kasual. Sesetengah lelaki memakai selipar baldu dengan jaket makan malam di luar rumah atau bahkan hanya di jalan, biasanya tanpa stokin. Ini boleh memberi anda suasana sprezzatura dipakai dengan sepasang seluar jeans dan a kapas kot sukan untuk persiaran tempatan, tetapi jika anda mempunyai a jaket makan malam pada, anda perlu memakai nipis stokin .

Marcus Troy dalam Albert Slippers

Blogger Marcus Troy memakai selipar baldu Albert santai dengan chinos merah dan jaket navy

Untuk pilihan tanpa stokin yang menaikkan pandangan anda rumah , anda boleh mencuba Albert anda dengan a gaun persalinan atau ajaket merokokuntuk menyalurkan Hugh Hefner dan gaya hidup bersantai di sekeliling yang ditonjolkannya melalui pakaian seragamnya yang terkenal.

Hugh Hefner dalam Selipar

Hugh Hefner dengan gaun persalinan dan selipar baldu. Elakkan sarung kaki gim putih tebal walaupun.

Malah, Selipar Albert mula popular di samping fesyen memakai jaket merokok pada pertengahan abad ke-19, jadi terdapat duluan yang panjang untuk memakainya dengan cara ini.

Pilihan Albert Slipper

Dengan purata kira-kira $300 dan antara sehingga $500 atau lebih untuk item yang bertujuan terutamanya untuk kegunaan dalaman, selipar Albert sememangnya satu keseronokan yang mewah. Jika anda mahukan sumber gedung serbaneka, Brooks Brothers menjualnya pada harga rendah dengan Ralph Lauren menampilkan sepasang pada harga berjenama ($650 untuk selipar Collis hitam polos minimalis mereka).

Banyak tawaran yang lebih baik boleh didapati di pembuat kepakaran British seperti Bowhill & Elliott (sekitar $200) manakala kebanyakan pembuat kasut Jermyn Street akan mempunyai beberapa model untuk dijual. Crockett & Jones juga akan membuat sepasang tersuai untuk anda bermula pada £230 walaupun anda perlu menunggu 8-10 minggu.

Selipar del Toro baldu albert berwarna merah wain

Selipar baldu Del Toro Albert berwarna merah wain

Untuk pilihan warna dan reka bentuk fabrik yang terbaik, dua pilihan ialah jenama Amerika del toro ($325) dan Stubbs & Wootton ($500), yang kedua menampilkan pelbagai reka bentuk sulaman yang tidak sopan dan menyeronokkan.

Cara Memakai Selipar

Letakkannya di atas kaki anda, anda mungkin membalas secara sinis, tetapi selipar hari ini sering membuat penampilan umum di kaki ramai lelaki yang berpakaian kemas.

Eddie Remayne dalam jaket makan malam baldu hitam dengan selipar baldu hitam tetapi tanpa ikat pinggang atau vest

Eddie Redmayne dalam jaket makan malam baldu hitam dengan selipar baldu hitam

Pilihan terpulang kepada anda sepenuhnya, tetapi kami memilih pendekatan klasik untuk meninggalkan selipar kami di rumah. Terdapat begitu banyak lagi pasangan kasut yang menarik untuk dipakai; mengapa tidak menikmati gaya kasut yang satu ini di rumah?

Kesimpulan

Walau bagaimanapun anda memilih untuk memakainya, selipar adalah tambahan yang sesuai untuk koleksi anda. Mulakan dengan sepasang selipar Albert untuk kegunaan paling banyak, pilih sulaman yang sesuai dengan personaliti anda. Sebelum anda sedar, anda akan mula berdandan di rumah, sekurang-kurangnya pada hari Ahad!

Adakah anda memakai selipar formal? Dalam atau luar? Formal atau tidak formal? Kongsi di bahagian Komen di bawah.