Seni Bina Baroque - Berjalan-jalan melalui Epochs - Abad ke-16 - ke-18

Seni Bina Baroque

Selamat datang ke artikel keempat siri kami: Seni Bina -Berjalan-jalan Melalui Zaman. Kami meneruskan siri kami dengan seni bina Baroque sebagai subjek seterusnya — tidak dinafikan gaya klasik yang paling hebat dan paling mewah.

Isi kandunganKembangkanRuntuh
  1. 1. Roman Baroque
  2. 2. Baroque Perancis
  3. 3. Baroque Inggeris Awal
  4. 4. Baroque Inggeris kemudiannya
  5. 5. Baroque Eropah Utara dan Tengah
  6. 6. Rococo

Untuk mewujudkan punca giliran Eropah ke arah kemeriahan artistik dalam menghadapi gaya Renaissance yang mapan, kita perlu mengingatkan diri kita tentang peristiwa keagamaan dan geo-politik tertentu yang menyebabkan Eropah Tengah mengalami kekacauan dan kemusnahan lebih daripada satu abad.

Sepanjang abad ke-15, Gereja Roman Katolik melihat dirinya, dan statusnya sebagai satu-satunya penjaga kunci keselamatan, dilemahkan oleh pertikaian yang didorong oleh motif yang lebih sekular. Cabaran utama datang daripada Perpecahan Barat, yang memaparkan kurianya yang rosak, dan idea Renaissance baharu yang mendorong orang ramai mempersoalkan beberapa nilai teras yang menentukan kehidupan seharian mereka.Dengan kepercayaan kepada kepausan yang digoncang, perselisihan teologi yang semakin meningkat mendapat momentum, yang akhirnya membawa kepada perpecahan dalam agama Kristian Barat. Dikenali sebagai Reformasi Protestan, gerakan ini selama-lamanya dikaitkan dengan tarikh 31 Oktober 1517. Pada hari ini, Martin Luther menyiarkan sembilan puluh lima tesisnya di portal utama Gereja All Saints di Wittenberg.

Celaannya yang paling penting adalah penjualan indulgensi, kerana Luther menafikan kuasa paus yang didakwa atas api penyucian dan berhujah bahawa injil tidak menyediakan alasan teologi untuk doktrin Katolik tentang jasa para kudus.

Gereja Roman Katolik, sangat menyedari bahawa pengaruh dan kuasanya kini terancam teruk, bertindak balas dengan Pembaharuan Kontra yang dimulakan oleh Konsili Trent (1545 - 1563). Di Trent, Gereja secara rasmi mengakui bahawa pembaharuan dalaman tidak dapat dinafikan perlu, tetapi sebaliknya menentukan bahawa perjuangan Protestantisme dan pemimpinnya - Martin Luther, John Calvin dan Huldrych Zwingli - adalah yang paling penting.

Potret LTR Martin Luther, Johannes Calvin, Huldrych Zwingli dan Pope Paul III

Potret LTR Martin Luther, Johannes Calvin, Huldrych Zwingli dan Pope Paul III

Untuk tujuan ini, satu ordo baru yang dipanggil Persatuan Jesus (Jesuits) telah dimulakan oleh Paus Paul III pada tahun 1540. Piagam mereka termasuk ikrar ketaatan: Supaya kita sama-sama mempunyai fikiran yang sama dan selaras… jika [Yang Kudus] See of the Universal Church (Gereja Roman Katolik)] akan mentakrifkan apa-apa sebagai hitam yang pada mata kita kelihatan putih, kita juga sepatutnya menyebutnya sebagai hitam. Jesuit menetapkan nada untuk keganasan yang dengannya perjuangan untuk kepercayaan yang betul ini akan diperjuangkan.

Akhirnya, Eropah Utara, kecuali kebanyakan Ireland, berada di bawah pengaruh Protestantisme, manakala Eropah Selatan kekal Katolik Rom. Eropah Tengah, penguasaan Empayar Rom Suci Negara Jerman, adalah tempat konflik sengit, yang memuncak dalam Perang Lapan Puluh Tahun (1568–1648) dan Perang Tiga Puluh Tahun (1618–1648), yang meninggalkannya secara besar-besaran hancur selepas permusuhan akhirnya berakhir dengan Keamanan Westphalia pada tahun 1648.

Kesemua konfrontasi dan perjuangan ini menghasilkan landskap sosial, agama dan politik yang pelbagai di Eropah abad ke-17 dan ke-18. Di samping satu sama lain wujud kerajaan mutlak dan monarki — seperti Kerajaan Perancis di bawah pemerintahan Wangsa Bourbon — Republik Belanda, dan monarki berperlembagaan seperti Kerajaan England (Kerajaan Great Britain selepas 1 Mei 1707); semuanya berkembang dan mengembangkan tafsiran mereka sendiri tentang gaya baharu yang kini kita kenali sebagai seni bina Baroque.

Tidak seperti nama-nama zaman seni bina sebelumnya, sebutan Baroque berasal dari pengkritik gaya baru. Mereka menyamakan perincian yang berlebihan dan penyelewengan yang disengajakan dari formaliti Renaissance yang jelas dan rasional dengan bentuk mutiara semula jadi yang tidak sempurna. Baroque ialah transliterasi Perancis bagi frasa Portugis pérola barroca, yang bermaksud mutiara yang tidak teratur.

Tidak dinafikan kemewahannya, mahupun ketukangan artis, tetapi pengkritik meratapi kehilangan keindahan semula jadi seni bina Renaissance.

1. Roman Baroque

Ketika Gereja Katolik mendapati dirinya memerlukan cara untuk menunjukkan pengaruhnya secara proaktif dan mendapatkan kembali jiwa-jiwa yang hilang di seluruh Eropah, ia menukar perhatian yang diperbaharui kepada seni bina gereja, yang memerlukan gereja-gereja baru untuk menarik sama banyak emosi dengan intelek umat beriman, akhirnya memujuk mereka kepada kepercayaan dan kepercayaan tanpa syarat kepada Gereja Katolik. Untuk mencapai matlamat ini, tindakan menghampiri dan melangkah masuk ke dalam gereja harus menjadi lebih kepada pengalaman; satu yang akan menyelubungi umat beriman dalam simbolisme dan misteri Katolik.

Apa yang terhasil daripada keperluan ini ialah perbendaharaan kata seni bina yang membenarkan reka bentuk yang sangat dinamik, selalunya menggunakan campuran pengulangan, pecah, dan herotan motif klasik Renaissance. Disebabkan oleh cara yang hampir suka bermain untuk mengendalikan elemen abstrak atau dibesar-besarkan ini - seperti pedimen patah, susunan gergasi dan dinding cembung dan cekung - arkitek barok dapat menyatakan idea dan gaya mereka yang sangat peribadi pada tahap yang tidak pernah didengari sebelum ini.

Muka Depan TLTR dan bahagian dalam Gereja Gesù, Muka Depan dan bahagian dalam Gereja Saint Charles di empat Air Pancut BLTR St. Peter

Muka bangunan TLTR dan bahagian dalam Gereja Gesù; Muka hadapan dan bahagian dalam Gereja Saint Charles di empat Fountains BLTR St. Peter's Basilica dengan fasad Baroque Maderno; Fasad Baroque Bernini, Palazzo Barberini - semua Rom, Itali

Struktur pertama yang mengikuti falsafah reka bentuk baharu ini dan memecahkan tradisi Renaissance mengikut formula yang ketat, dalam kedua-dua reka bentuk luaran dan dalaman, ialah Gereja Gesù di Rom. Tidak sama sekali secara kebetulan, ia adalah gereja ibu kepada perintah Jesuit yang baru diasaskan.

Direka oleh Giacomo Barozzi da Vignola (1507-1573) dan dibina antara 1568 dan 1584, ia pertama sekali memudahkan pelan lantai gereja Renaissance. Vignola mengeluarkan narthex dan mengecilkan badan gereja menjadi satu nave tanpa lorong (walaupun dipenuhi dengan kapel di kedua-dua belah pihak) semuanya untuk menumpukan perhatian jemaah pada altar tinggi dan akhirnya lukisan siling yang menimbulkan ilusi nave, yang megah Kemenangan Nama Yesus oleh Giovanni Battista Gaulli (1639-1709).

Disebabkan kematian Vignola pada tahun 1573, reka bentuk muka bangunan yang dilaksanakan bukan miliknya, tetapi muridnya Giacomo della Porta (1533-1602). Ia dikuasai oleh keplastikan yang semakin meningkat ke arah tengahnya, volutes gergasi yang membingkai tingkat atas, penggunaan pedimen yang patah, serta gabungan unik pedimen melengkung yang mengelilingi pedimen segi tiga, menghasilkan tontonan reka bentuk dan hiasan yang sangat jelas. .

Akibat Il Gesù menjadi gereja induk Persatuan Jesus (Jesuits), reka bentuknya tidak lama lagi tersebar ke seluruh dunia kerana Jesuit bertindak sebagai penakluk agama (semula) di seluruh Eropah dan Amerika. Cukup peliknya, della Porta tidak akan lagi mereka bentuk luaran sehebat Il Gesù, reka bentuk kemudiannya agak matang dan halus; tetapi duluan untuk gaya baru kini telah ditetapkan dengan kukuh.

Dengan bermulanya abad ke-17, transformasi Rom menjadi sebuah bandar yang benar-benar Katolik sedang berjalan dengan baik, dan seni bina, lukisan dan arca akan memainkan peranan penting dalam usaha monumental ini. Beberapa projek utama yang dimulakan pada awal abad ke-16 sebenarnya akan siap atau diubah suai dalam gaya barok baharu. Paling ketara di antaranya ialah Basilika St. Peter, yang dibina selama 120 tahun dan mendokumentasikan perubahan daripada Renaissance Tinggi kepada Mannerisme dan akhirnya Baroque, kedua-duanya dalam elemen reka bentuk dalaman dan luarannya.

Manakala Carlo Maderno (1556-1629) dihadkan oleh dimensi yang telah ditetapkan, perkadaran dan parameter gaya yang lazim untuk reka bentuk muka depan Basilika St. Peter, Francesco Borromini, pada suruhanjaya bebas pertamanya, bebas untuk menyatakan sepenuhnya idea tentang fasad yang menimbulkan ilusi dengan reka bentuknya untuk Gereja Saint Charles di Empat Air Pancut (San Carlo alle Quattro Fontane).

Dianggap sebagai salah satu karya ikonik seni bina Baroque, gereja kecil ini, dengan tapak seluas hampir 2500 kaki persegi, ditakrifkan oleh muka depan beralun yang hampir nyata dengan bentuk cekung dan cembung serta dalaman yang sama luar biasa dan kompleks.

Sememangnya, gaya barok tidak dikhaskan untuk struktur gerejawi. Banyak keluarga Rom mempunyai harta peribadi mereka sendiri yang diubah suai, atau menugaskan vila atau istana baharu sepenuhnya. Antara artis paling terkenal yang bekerja ialah Gian Lorenzo Bernini (1598-1680) dan Francesco Borromini (1599-1667), yang cemerlang dalam menyatukan gaya Renaissance sebelumnya dengan elemen barok baharu menggunakan loggia terbuka, tangga besar dan penekanan umum pada pintu masuk.

Rumah Baroque yang paling terkenal di Rom ialah Palazzo Barberini, yang dimulakan oleh Carlo Maderno semasa dia bekerja di bahagian tengah Basilika St. Peter. Selepas pemergiannya, ia disempurnakan oleh Bernini dan Borromini dalam usaha bersama ringkas.

Menjelang pertengahan abad ke-17, gaya Baroque telah mencapai kematangan yang dikenali sebagai High Baroque dan pengaruhnya merebak ke utara Rom. Salah seorang penyebar utamanya ialah Guarino Guarini (1624-1683), yang menetap di Turin dan dianggap sebagai salah seorang ahli gaya ini. Terutama reka bentuknya yang dilaksanakan di Paris, Praque dan Lisbon, bersama-sama dengan karya terbitannya mengenai teori dan reka bentuk seni bina, membantu menyebarkan cita-cita barok Itali ke seluruh Eropah pada awal abad ke-18.

T: Palazzo Carignano, Turin BLTR Etching menunjukkan reka bentuk muka depan untuk Sainte Anne-la-Royale, Paris, Perancis (tidak pernah siap), Etching menunjukkan reka bentuk dalaman untuk St. Mary Our Lady of Divine Providence, Lisbon, Portugal ( musnah semasa gempa bumi 1755), Etching menunjukkan reka bentuk muka depan untuk St. Mary of Altötting, Praque, Czech-Republic

T: Palazzo Carignano, Turin BLTR Etching menunjukkan reka bentuk muka depan untuk Sainte Anne-la-Royale, Paris, Perancis (tidak pernah siap); Goresan yang menunjukkan reka bentuk dalaman untuk St. Mary Our Lady of Divine Providence, Lisbon, Portugal (musnah semasa gempa bumi 1755); Goresan menunjukkan reka bentuk muka depan untuk St. Mary of Altötting, Praque, Republik Czech

Sesuai dengan statusnya sebagai tempat kelahiran Baroque, Itali juga menetapkan pentas untuk lagu angsa seni Baroque yang menakjubkan, iaitu Istana Caserta di selatan Itali; dibina antara 1752 dan separuh pertama abad ke-19. Dahulunya sebuah kediaman diraja yang dibina untuk Rumah Bourbon-Dua Sicilies, Istana Caserta adalah salah satu kediaman diraja terbesar di dunia.

Muka hadapan utama Istana Diraja Caserta, Caserta, Itali

Muka hadapan utama Istana Diraja Caserta, Caserta, Itali

2. Baroque Perancis

Bertentangan dengan perubahan gaya Rom yang drastik dan didorong oleh pembaharuan, seni bina Perancis pada abad ke-17 beralih antara Renaissance dan tafsirannya sendiri tentang Baroque secara lebih semula jadi, walaupun kuasa pendorong di sebalik perubahan itu adalah keinginan yang sama untuk mengesahkan semula tuntutan kuasa parti pemerintah - iaitu raja-raja House of Bourbon. Antara komisen pertama mereka adalah beberapa tempat dan dataran dengan patung-patung kedaulatan yang bertujuan untuk menyediakan perumahan untuk golongan bangsawan di seluruh Paris.

Pada tahun 1605, kerja pada yang pertama daripada lima Parisian Place Royale bermula dan berakhir pada 1612. Dikenali hari ini sebagai Place des Vosges, ia mengumumkan idea dataran kediaman seragam yang didominasi oleh bahagian hadapan rumah yang semuanya dibina pada reka bentuk yang sama. Secara keseluruhan, dataran itu dipenuhi dengan 36 rumah bandar tiga tingkat yang terletak di atas arked lilitan, semuanya dilaksanakan dalam gaya Brique-et-Pierre, yang dicirikan oleh gabungan binaan bata, quoins of ashlar dan bumbung bertutup batu tulis. Satu-satunya sisihan sedikit daripada corak ini ditemui di Pavillon du Roi dan Pavillon de la Reine di tengah-tengah selatan, masing-masing di sebelah utara dataran, kerana mereka berehat di arked yang lebih besar untuk menyediakan akses yang lebih mudah ke dataran.

TLTR: Pemandangan Place des Vosges dan Pavillion de la Reine, Pemandangan dua bangunan mengapit pintu masuk ke Place Dauphine, Pemandangan Place de la Concorde dengan Obelisk of Luxor BLTR: Pemandangan Place des Victoires dan patung Louis XIV, Pemandangan Tempat Vendôme dengan Tiang Vendôme di tengah - semua Paris, Perancis

TLTR: Pemandangan Place des Vosges dan Pavillion de la Reine; Pemandangan dua bangunan mengapit pintu masuk ke Place Dauphine; Pemandangan Place de la Concorde dengan Obelisk of Luxor BLTR: Pemandangan Place des Victoires dan patung Louis XIV; Pemandangan Place Vendôme dengan Lajur Vendôme di tengah – seluruh Paris, Perancis

Oleh kerana Henri IV, raja pertama Bourbon, telah meninggal dunia pada tahun 1610, anaknya Louis XIII menjadi Raja Perancis dan akan meletakkan asas untuk satu-satunya projek bangunan Baroque Perancis yang paling penting, Istana Versailles. Secara kebetulan, ia adalah Florentine naturalisasi, Albert de Gondi, yang membiasakan Louis XIII dengan kawasan luar bandar di sekitar Versailles, di mana dia menganjurkan beberapa perjalanan memburu untuk raja. Louis XIII begitu tertarik dengan lokasi itu sehingga dia mengarahkan pembinaan pondok perburuan pada tahun 1624. Kastil kecil itu direka oleh Philibert Le Roy dan dilaksanakan dalam gaya Brique-et-Pierre yang popular. Kira-kira lapan tahun selepas ia siap, Louis XIII membeli ladang Versailles daripada keluarga Gondi untuk dapat membesarkan tapak tersebut.

Potret LTR Henri IV, Loius XIII, Louis XIV dan Louis XV

Potret LTR Henri IV, Loius XIII, Louis XIV dan Louis XV

Apabila Louis XIII akhirnya meninggal dunia pada tahun 1643, Versailles diwarisi oleh anak lelakinya dan pengganti Louis XIV - pada masa ini masih menjadi kediaman semata-mata antara lain. Oleh itu, ia hanya digunakan sebagai kediaman musim panas oleh Louis XIV pada awal pemerintahannya, tetapi ini akan berubah kerana satu lagi projek bangunan besar akan menjadi simbol gaya baru yang dikenali hari ini sebagai Architecture Classique (Barok klasik) .

Pada tahun 1656, Nicolas Fouquet, menteri kewangan kepada Louis XIV, menugaskan arkitek Louis Le Vau (1612-1670) dan arkitek landskap André Le Nôtre (1613-1700) untuk membina ladang yang luas berhampiran Melun di Île-de-France. Mengikuti contoh Istana Luxembourg (1615-1645) di Paris, Le Vau membentuk gaya seragam yang tenang dengan Château de Vaux-le-Vicomte, yang dicirikan oleh simetri, pengulangan dan kesan kekukuhan dan kekuatan. Penggunaan motif barok tipikalnya adalah terhad, tetapi disebabkan pengulangannya, tetap menonjol secara visual.

Muka bangunan selatan Chateau de Vaux le Vicomte, Melun, Perancis

Muka bangunan selatan Chateau de Vaux le Vicomte, Melun, Perancis

Akibatnya, pada tahun 1664, Louis XIV menugaskan Le Vau untuk membina semula Château de Versailles untuk memenuhi keperluan istananya, dan supaya dia mempunyai kediaman yang akan menaungi semua istana lain di Perancis dengan keindahannya.

Dipecahkan kepada empat kempen bangunan utama semasa pemerintahan Louis XIV, yang pertama bermula pada 1664 dan yang terakhir berakhir pada 1710, pembangunan istana dan taman di Versailles merupakan aktiviti pembinaan terbesar di Perancis pada masa itu.

Sebagai sebahagian daripada persiapan untuk perayaan besar, yang dikenali sebagai Keseronokan Pulau Enchanted , kempen pembinaan pertama (1664–1668) menghasilkan beberapa pengubahsuaian di kastil dan taman untuk menyediakan penginapan selanjutnya untuk tetamu mahkamah.

Kempen kedua, yang diikuti rapat selepas yang pertama (1669-1672), membawa perubahan besar dalam penampilan istana. Disebabkan desakan Louis XIV untuk mengekalkan pondok memburu sebagai nadi istana yang semakin berkembang, Le Vau terpaksa menghasilkan penyelesaian yang akan menghasilkan ensembel yang berfungsi dan harmoni. Dia mencapai ini dengan melampirkan pondok memburu di utara, barat dan selatan dengan apa yang dipanggil sampul surat , yang sering disebut sebagai château neuf (Istana Baru). Ia menyediakan penginapan baru untuk raja dan ahli keluarganya, walaupun sayap utara dan selatan belum disambungkan melalui Dewan Cermin; sebaliknya teres yang hebat membenarkan pemandangan taman yang tinggi.

Disebabkan kematiannya pada tahun 1670, Louis Le Vau tidak dapat mengawasi penyiapan kempen bangunan kedua dan Louis XIV terpaksa mencari arkitek mahkamah baharu. Akhirnya, Jules Hardouin-Mansart (1646-1708) telah dilantik ke jawatan itu pada tahun 1675, dirinya salah seorang arkitek Baroque Perancis yang paling terkenal, bersama bapa saudaranya, François Mansart. Bumbung mansard, yang menjadi ciri seni bina Baroque, dinamakan untuk mereka, walaupun kedua-duanya tidak mencipta bumbung jenis ini. Pencapaian itu adalah milik Pierre Lescot, yang terkenal dengan kerjanya di Istana Louvre pada pertengahan abad ke-16.

Dengan arkitek mahkamah baharu yang bertanggungjawab, kempen bangunan ketiga bermula pada tahun 1678. Kempen ini adalah yang paling komprehensif dan akan memberikan istana banyak penampilan terakhirnya. Sebagai tambahan kepada Hall of Mirrors yang disebutkan di atas, Hardouin-Mansart menambah sayap utara dan selatan yang akan menyediakan penginapan untuk golongan bangsawan dan Putera Darah, serta oren. Kerja telah siap pada tahun 1684.

Selepas berehat selama 15 tahun, Hardouin-Mansart kembali ke Versailles dan memulakan kerja pembinaan gereja diraja sebagai bahagian utama kempen pembinaan keempat dan terakhir di bawah naungan Louis XIV. Selepas Hardouin-Mansart meninggal dunia, kerja itu telah disiapkan oleh Robert de Cotte (1656-1735). Dengan siapnya kapel dan semua kerja pengubahsuaian di kawasan pedalaman pada tahun 1710, aktiviti pembinaan di Versailles terhenti selama 21 tahun.

Versailles sebagai rumah perburuan pada 1652 dan selepas kempen 1664 - 1669 - 1678 - 1699

Versailles sebagai rumah perburuan pada 1652 dan selepas kempen 1664 – 1669 – 1678 – 1699

Disebabkan penglibatan arkitek dan artis terhebat pada masa itu, Versailles bukan sahaja mempengaruhi perjalanan seni bina Perancis, tetapi kebanyakan seni bina Eropah hingga ke abad ke-18.

Hasil paling segera dari gaya dan kemegahan yang ditubuhkan oleh Istana Versailles ialah pembangunan hôtel particulier, sebuah vila bandar persendirian yang meniru susun atur istana pada skala kecil. Satu ensembel berbentuk U yang dibenarkan untuk antara halaman dan taman untuk sama ada tiba melalui cour d'honneur, yang akan menghadap jalan, atau melalui taman di belakang mayat de logis.

Salah satu partikuler hôtel yang paling dikagumi pada masa siap pada tahun 1772 ialah Hôtel d'Évreux, yang akan menjadi terkenal sebagai rumah Paris perempuan simpanan Marquise de Pompadour, yang diberikan kepadanya sebagai hadiah oleh Louis XV. Ini menetapkan nada untuk sejarahnya yang berbeza-beza sehingga hari ini, yang kini lebih dikenali sebagai Istana Élysée, kediaman rasmi Presiden Republik Perancis.

Mahkamah

Halaman Istana Élysée, Paris, Perancis

3. Baroque Inggeris Awal

Permulaan zaman Barqoue Inggeris telah digembar-gemburkan oleh malapetaka besar: Kebakaran Besar London pada tahun 1666. Ia berkobar selama empat hari (2-5 September 1666) di Kota London zaman pertengahan di dalam tembok kota Rom lama, dan memusnahkan 13,200 rumah, 87 gereja paroki, Katedral St. Paul dan kebanyakan bangunan pihak berkuasa Bandar.

Tetapi seperti mana-mana malapetaka besar, kebakaran itu memberi peluang untuk bermula dengan batu tulis yang bersih dan memulakan pembentukan semula selepas contoh barok yang hebat yang dilihat di Perancis dan Itali. Beberapa arkitek, kartografer dan landskap terbaik telah mengemukakan rancangan, yang akan mengubah London menjadi sebuah bandar yang benar-benar kontemporari yang distrukturkan oleh dataran, jalan yang memancar dan pemandangan yang menarik. Malangnya, rancangan bercita-cita tinggi ini tidak pernah menjadi kenyataan kerana halangan birokrasi yang tidak dapat diatasi, dan oleh itu bandar itu dibina semula pada satu-satunya pelan jalan zaman pertengahan lama yang diubah sedikit.

LTR Merancang untuk membina semula Kota London oleh Sir Christopher Wren dan John Evelyn

LTR Merancang untuk membina semula Kota London oleh Sir Christopher Wren dan John Evelyn

Sebagai sebahagian daripada siri akta yang diluluskan untuk membina semula Kota London, rujukan khusus diberikan kepada pembinaan semula gereja dan katedralnya. Bertanggungjawab untuk reka bentuk mereka ialah pejabat Sir Christopher Wren (1632-1723), Juruukur-Jeneral, dan ketua pembantunya Robert Hooke (1635-1703). Di antara mereka mereka berkongsi sejarah peribadi latihan saintifik, tetapi tidak seorang pun daripada mereka adalah arkitek terlatih kerana ia adalah perkara biasa untuk menjadi autodidak dalam bidang ini di England pada masa itu.

Potret LTR Sir Christopher Wren dan Robert Hooke

Potret LTR Sir Christopher Wren dan Robert Hooke

Walau bagaimanapun, disebabkan perjalanan yang meluas melalui Perancis, Wren memperoleh pengetahuan dan pemahaman yang diperlukan untuk menggunakan teknik dan cita-cita gaya Baroque klasik Perancis untuk reka bentuknya sendiri untuk mengatasi kesukaran mendirikan gereja Baroque dalam kekangan bandar zaman pertengahan. Selalunya penyelesaian ini melibatkan herotan dan penyesuaian; permainan yang bijak dengan perspektif.

LTR St. Edmund, King and Martyr, City of London, St. Martin, Ludgate, St. Margaret, Lothbury - semua London

LTR St. Edmund, Raja dan Syahid, Kota London; St. Martin, Ludgate; St. Margaret, Lothbury – seluruh London

Cabaran terbesarnya datang dengan pembinaan semula Katedral St.Paul. Sebagai isyarat kepada Gereja Anglikan, ia harus mematuhi tradisi liturgi Inggeris dan menyediakan rumah Tuhan yang dikenali kepada umat beriman. Keperluan ini menyebabkan beberapa reka bentuk ditolak, kerana Wren bergelut untuk menyatukan reka bentuk kontemporari dan tradisi Anglikan. Apabila dia akhirnya diberi waran diraja oleh Raja Charles II untuk cadangan reka bentuk keempatnya pada tahun 1675, kerja akhirnya bermula; walaupun perlu diambil perhatian bahawa Wren mempunyai sedikit niat untuk benar-benar membina reka bentuk yang diluluskan.

LTR: Wren

LTR: Reka bentuk Greek Cross awal Wren untuk Katedral St. Paul, yang diilhamkan oleh Dome of Les Invalides di Paris; The Great Model of 1673 menunjukkan evolusi pelan lantai greek reka bentuk pertama Wren dengan tambahan nave di sebelah barat; Reka Bentuk Waran seperti yang diluluskan oleh Charles II

Malah sebelum waran ditandatangani, dia telah membuat beberapa perubahan pada reka bentuk, mengeksploitasi konsesi Raja yang memberinya Kebebasan, dalam Pendakwaan Kerjanya, untuk membuat beberapa Variasi, agak hiasan, daripada penting, seperti dari Masa ke Masa dia patut nampak betul…

Kebebasannya untuk mengubah St. Paul menjadi apa yang dia bayangkan, dengan Model Hebatnya pada 1673, berkembang dengan pesat dengan penyertaan James II pada 1685, yang, sebagai salah satu tindakan rasmi pertamanya, meningkatkan peratusan hasil cukai arang batu. diperuntukkan kepada St Paul lebih daripada tiga kali ganda jumlah sedia ada.

Pemandangan barat dan tenggara Katedral St. Pauls, London, England

Pemandangan barat dan tenggara Katedral St. Pauls, London, England

Oleh itu, St. Paul mungkin terletak pada pelan Palang Latin membujur Gothic, dengan struktur nave dan lorong yang hampir sama dengan Katedral St. Paul Lama, tetapi gereja itu berpakaian dalam cangkerang Baroque Inggeris yang hebat dan dihiasi dengan kubah dua cangkang. meniru Katedral St. Peter di Rom. Sesungguhnya, ia memegang tempat yang sah di kalangan struktur gerejawi terbesar pada zaman Baroque.

4. Baroque Inggeris kemudiannya

Selepas kematian Wren pada tahun 1723, generasi baru arkitek muncul, beberapa daripadanya bahkan datang dari kalangan bekas pekerjanya.

Nicholas Hawksmoor (1661-1736) telah diambil bekerja oleh Christopher Wren dari umur 18 tahun dan membantunya sehingga 1718. Hospital Chelsea, Katedral St. Paul, Istana Hampton Court dan Hospital Greenwich adalah antara kerja yang paling terkenal yang didirikan pada masa ini.

TTB Royal Hospital Chelsea, Chelsea, London, England, Pemandangan dari Privy Garden ke arah hadapan selatan Hampton Court, Greater London, England, Pemandangan Greenwich Hospital dengan Inigo Jones

TTB Royal Hospital Chelsea, Chelsea, London, England; Pemandangan dari Privy Garden ke arah hadapan selatan Hampton Court, Greater London, England; Pemandangan Hospital Greenwich dengan Rumah Ratu Inigo Jones di latar belakang tengah, Greenwich, London, England

Kemudian dalam hidupnya, Hawksmoor bekerjasama dengan John Vanbrugh (1664-1726) dalam beberapa projek penting termasuk Castle Howard dan Blenheim Palace. Vanbrugh adalah watak yang agak terkenal; seorang dramatis yang telah dipenjarakan atas tuduhan mengintip di Bastille dan ahli Kelab Kit-Cat, dia menjadi arkitek pada usia 35 tahun.

LTR Easton Neston House, Towcester, England, Bangunan Clarendon, Oxford, England, St. Alfege Greenwich, London, England, St. Mary, Woolnoth, London

LTR Easton Neston House, Towcester, England; Bangunan Clarendon, Oxford, England; St Alfege Greenwich, London, England; St. Mary, Woolnoth, London

Kedua-dua karya Hawksmoor dan Vanbrugh dicirikan oleh penolakan progresif terhadap Baroque halus Wren dalam gaya klasikisme Perancis, memihak kepada gaya yang lebih berani dan lebih maskulin yang berasal daripada Palladianisme Inigo Jones. Keseluruhan idea jisim dan skala dijadikan ciri yang paling menonjol dalam karya mereka; dengan hiasan bahagian luar dikurangkan kepada minimum. Ini membawa kepada perbendaharaan kata reka bentuk yang tegas, namun tanpa maaf.

Istana LTR Howard, York, England, Istana Blenheim, Woodstock, England, Dewan Seaton Delaval, Seaton Delaval, England

LTR Castle Howard, York, England; Istana Blenheim, Woodstock, England; Dewan Seaton Delaval, Seaton Delaval, England

5. Baroque Eropah Utara dan Tengah

Penyebaran Baroque merentasi utara dan tengah Eropah bermula pada separuh kedua abad ke-17 dan ditakrifkan oleh agama dan sistem politik negara yang lazim. Sehubungan itu, terdapat sama ada pengaruh barok Rom atau klasikisme Perancis ditemui di tengah-tengah kebanyakan projek bangunan.

TLTR: Istana Drottningholm, Drottningholm, Sweden, Istana Belvedere Atas, Vienna, Austria, Istana Zwinger, Dresden, Jerman BLTR: Istana Musim Sejuk, St. Pertersburg, Rusia, Istana Baru, Potsdam, Jerman

TLTR: Istana Drottningholm, Drottningholm, Sweden; Istana Belvedere Atas, Vienna, Austria; Istana Zwinger, Dresden, Jerman BLTR: Istana Musim Sejuk, St. Pertersburg, Rusia; Istana Baru, Potsdam, Jerman

Bandar-bandar Katolik Eropah, khususnya, berminat untuk meniru keplastikan arca barok Rom dalam komisen gereja mereka, manakala kebanyakan istana dan kediaman diraja jelas dipengaruhi oleh contoh yang ditetapkan oleh Versailles.

TLTR: Bahagian Dalaman Gereja Asam, Munich, Jerman; Biara Melk, Melk, Austria BLTR: Katedral Murcia, Murcia, Sepanyol; Pedalaman St. Peter dan St. Paul

TLTR: Bahagian Dalaman Gereja Asam, Munich, Jerman; Biara Melk, Melk, Austria BLTR: Katedral Murcia, Murcia, Sepanyol; Bahagian dalam Gereja St. Peter dan St. Paul, Vilnius, Lithuania

6. Rococo

Walaupun Versailles dianggap sebagai mercusuar gaya dan disalin berkali-kali, ia adalah cacat dalam satu perkara tertentu. Skala dan tujuannya sebagai alat kerajaan awam bermakna ia bukan rumah yang menyenangkan untuk didiami.

Fakta ini paling jelas kepada arkitek yang telah ditugaskan untuk membangunkan banyak rumah bandar dan hôtel bangsawan Paris. Oleh itu, lelaki seperti Just-Auèle Meissonnier, Gilles-Marie Openordt, Nicolas Pineau, dan Germain Boffrand membangunkan reka bentuk dalaman yang merangkumi skala yang lebih intim dan memberi penekanan pada susunan bilik yang selesa. Mereka memfokuskan hiasan pada skema yang ringan, remeh dan berwarna-warni, selalunya membenarkan panel, bingkai pintu, dinding dan siling bilik untuk bergabung dan dibubarkan menjadi satu sfera merangkum yang dihiasi dengan mewah.

Istilah rococo sekali lagi berasal dari alam semula jadi, dengan istilah Perancis taman batu menjadi portmanteau daripada perkataan roc (rock) dan coquille (shell).

CCW: Teres dan muka depan selatan Istana Sanssouci, Potsdam, Jerman, Ornamanet siling rocaille Giant, Istana Sanssouci, Potsdam, Jerman, bahagian luar Rococo Istana Benrath, Düsseldorf, Jerman, Dewan Cermin di Pavilion Amalienburg di Istana Nymphenburg, Munich, Jerman

CCW: Teres dan muka depan selatan Istana Sanssouci, Potsdam, Jerman; Ornamanet siling rocaille raksasa, Istana Sanssouci, Potsdam, Jerman; Bahagian luar Rococo Istana Benrath, Düsseldorf, Jerman; Dewan Cermin di Pavilion Amalienburg di Istana Nymphenburg, Munich, Jerman