Sentimen Tulisan Tangan: Panduan Alat Tulis Lelaki

sentimen tulisan tangan

Terdapat beberapa perkara setiap budiman sepatutnya ada di atas mejanya. Satu adalah baik pen air pancut , dan satu lagi ialah set alat tulis.

Isi kandunganKembangkanRuntuh
  1. Pelbagai Gaya Alat Tulis
  2. Cara Membeli Alat Tulis
  3. Tempat Beli Alat Tulis
  4. Kaedah Percetakan Berkualiti Tinggi
  5. Kesimpulan

Kenapa lelaki perlu alat tulis apabila kita mempunyai e-mel dan pemesejan teks ? Kerana menghantar mesej elektronik memegang sedikit nilai apabila menyatakan anda takziah atas kematian daripada ahli keluarga atau rakan, tahniah anda kepada seseorang yang anda sayangi atau nota ringkas kepada wanita yang anda sedang meminang. Alat tulis diperhatikan, dan ia menunjukkan kepada penerima bahawa anda mengambil sedikit masa dan berhati-hati dalam menghantar surat-menyurat anda. Ia bukan teks minit akhir atau e-mel yang dihantar dari jalan masuk atau lebih teruk - tandas.

Surat sosial sentiasa lebih ikhlas apabila ditulis tangan

Surat sosial sentiasa lebih ikhlas apabila ditulis tanganSatu set alat tulis tersuai berkualiti tinggi tidak murah. Kebanyakannya berharga beberapa ratus dolar dan jarang sekali, dalam kuantiti yang kecil, anda boleh menemuinya di bawah seratus. Walau bagaimanapun, tidak kira berapa banyak yang anda belanjakan, alat tulis kekal istimewa kerana ia jarang digunakan hari ini.

Bagi mereka yang menerimanya, walaupun dari orang yang kerap menggunakannya, mereka tahu bahawa maksud di sebaliknya adalah ikhlas. Malah kami lelaki yang menyimpan sekotak alat tulis masih menggunakan email dan sms sebagai komunikasi harian. Jika kita kebetulan mengeluarkan alat tulis dan a pen air pancut , ia adalah kerana terdapat sedikit kelebihan di sebalik apa yang kami rancang untuk tulis.

Malah sentimen tulisan tangan pada alat tulis melebihi pengalaman yang akan dialami apabila membaca sesuatu tulisan tangan pada sehelai daun longgar atau helaian yang koyak dari pad. Tidak ada keikhlasan di sebalik nota melekit, tetapi terdapat makna yang ketara apabila seseorang membaca nota tulisan tangan pada kertas bertekstur indah yang diukir dengan nama atau monogram pengirim.

Berkualiti tinggi terukir dari rak alat tulis

Berkualiti tinggi terukir dari rak alat tulis

Seperti almari pakaian lelaki, alat tulis membezakan satu daripada pek yang lain. Jika kita melihat alat tulis dari perspektif sartorial, ia adalah perbezaan antara memakai sut yang dipesan lebih dahulu dan memakai seluar jeans denim dengan topi bola. Alat tulis adalah baju ekor dalam urusan yang paling formal.

Pelbagai Gaya Alat Tulis

Terdapat banyak jenis alat tulis yang tersedia dan untuk mengehadkannya, kami akan melupakan jemputan perkahwinan dan kad khusus acara. Sebaliknya, kami akan menumpukan pada alat tulis yang mempunyai pelbagai kegunaan dan boleh dihantar untuk lebih daripada satu sebab.

Nota tulisan tangan pada alat tulis Presiden

Nota tulisan tangan pada alat tulis Presiden

Penulisan Surat

Fikirkan kepala surat standard yang digunakan oleh syarikat, kecuali logo, ia hanya mempunyai nama anda terukir di bahagian atas. Malangnya, ramai lelaki salah anggap ini sebagai kertas komputer yang boleh mereka cetak di rumah. Malah, ia jauh lebih elegan daripada kertas komputer dan selalunya diperbuat daripada kapas, linen atau sutera dengan tekstur yang elegan yang menjadikannya menyenangkan untuk disentuh. Ia biasanya lebih tebal sedikit dan boleh dilipat sekali dan dimasukkan ke dalam sampul surat yang sepadan. Secara tradisinya, kepala surat sosial ialah 6×8. Walau bagaimanapun, ramai lelaki memilih untuk mengeluarkan kepala surat mereka dalam saiz tersuai seperti helaian Monarch 7×10 untuk membezakannya daripada kertas 8.5×11 yang digunakan dalam pencetak desktop dan pejabat dan helaian 6×8 dijual secara pukal. Sesetengah akan pergi lebih jauh, dan memotong sudut tersuai, bagaimanapun, pendekatan yang paling klasik adalah memilih huruf atau huruf cetakan yang jelas tidak datang dari komputer rumah anda.

Alat tulis moden dengan sempadan dan monogram

Alat tulis moden dengan sempadan dan monogram

Kad Surat Menyurat

Biasanya berukuran 4×6, ia lebih kecil sedikit daripada kepala surat, helaian sosial atau raja dan merupakan alat tulis yang paling biasa digunakan hari ini. Jika anda mempunyai bajet yang ketat dan hanya merancang untuk melabur dalam satu set alat tulis, ini adalah gaya untuk dipilih. Ia boleh digunakan untuk segala-galanya daripada kad simpati dan tahniah kepada surat cinta dan nota kepada rakan sekerja. Kertas itu biasanya agak tebal dengan tekstur yang cantik dan biasanya hanya memaparkan nama anda di bahagian atas atau parap anda di sudut halaman. Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, pendekatan yang lebih moden ialah memperkenalkan sempadan berwarna dan sesetengah lelaki, malah memilih untuk mempunyai ikon seperti bulldog, bunga atau burung di bahagian atas kad mereka.

Kad Panggilan

Secara teknikalnya bukan sebahagian daripada set alat tulis, kad panggilan adalah versi kad perniagaan yang jauh lebih tradisional. Digunakan sebelum telefon dicipta, lelaki akan menurunkan kad panggilan dengan maklumat mereka padanya sebagai kaedah untuk memberitahu rakan atau kenalan mereka telah menghubungi mereka. Kad ini biasanya akan ditinggalkan di atas alas kecil di ruang legar, atau diserahkan kepada kakitangan isi rumah untuk dibentangkan kepada penerima. Kad itu lebih besar sedikit daripada kad perniagaan, dan secara tradisinya hanya menyenaraikan nama lelaki itu dan mungkin gabungan kelabnya. Akronim kemudiannya ditulis tangan di sudut kad untuk mengenal pasti tujuannya dan sudut akan ditolak untuk menunjukkan niat dan tindak balas selanjutnya. Walaupun tradisi ini tidak diperlukan pada hari ini, kad panggilan kekal sebagai tambahan yang jarang dan bernas hadiah , bunga dan penghantaran peribadi lain yang dibuat bagi pihak anda. Untuk mengetahui lebih lanjut tentang kad panggilan, tekan di sini . Ataupun tekan di sini untuk mendapatkan sarung kad panggilan indah yang sama yang saya gunakan.

alat tulis kontemporari untuk lelaki preppy

Alat tulis kontemporari untuk lelaki preppy

Cara Membeli Alat Tulis

Apabila anda membuat keputusan untuk membeli satu set alat tulis anda mesti menentukan tiga perkara:

  1. Berapa bajet anda?
  2. Adakah anda mahukan sesuatu di luar rak atau adakah anda lebih suka dipesan lebih dahulu?
  3. Adakah ia akan menjadi moden atau adakah ia akan menjadi tradisional?

1. Berapakah bajet anda?

Belanjawan anda menentukan segala-galanya. Sama seperti pakaian, alat tulis berjulat daripada hanya beberapa dolar untuk kad surat-menyurat di luar rak daripada Walmart dan Target hingga ratusan atau bahkan ribuan dolar untuk tersuai kad surat daripada pencetak bersejarah di New York dan London. Sudah tentu, perbezaan terbesar adalah dalam kualiti, tetapi faktor lain yang menonjol ialah pemperibadian yang mampu dimiliki oleh alat tulis yang ditempah khas. Pertama sekali, penting untuk menentukan belanjawan dan kemudian, tentukan hiasan, kualiti kertas dan penyesuaian yang anda mahukan.

Belanjawan Rendah ($10 – $50)

Untuk belanjawan yang rendah, anda perlu menggunakan sesuatu di luar rak. Ini tidak bermakna anda tidak dapat mencari kertas berkualiti tinggi; ia hanya bermakna anda mungkin perlu akur dengan tidak mempunyai nama atau inisial anda di atas kertas, atau perlu mencetaknya di rumah.

Terdapat banyak kedai yang menjual alat tulis di luar rak tetapi produk yang lebih berkualiti akan berada di kedai kraf, kedai alat tulis seperti Hallmark atau kedai kertas khusus. Anda juga boleh mencari setem dan set tersuai yang boleh anda cetak di rumah. Memang, kualiti tidak akan menjadi luar biasa, tetapi ia masih jauh daripada menghantar surat di atas kertas looseleaf. Tekan di sini untuk satu set alat tulis stok murah daripada Crane & Co.

Untuk bajet yang ketat pertimbangkan kertas berkualiti tinggi anda boleh cop sendiri

Untuk bajet yang ketat pertimbangkan kertas berkualiti tinggi anda boleh cop sendiri

Belanjawan Sederhana ($50 – $200)

Anda akan mempunyai lebih banyak ruang untuk bermain dengan belanjawan ini. Anda pastinya boleh membeli set alat tulis OTR yang lebih bagus, atau anda boleh membeli alat tulis tersuai dalam kuantiti yang lebih kecil daripada syarikat seperti Smythson dan Brooks Brothers yang menawarkan kad surat menyurat tradisional pada kertas kapas dengan sampul surat yang sepadan.

Pilihan anda yang lain ialah mengupah kedai cetak tempatan dan memilih segala-galanya dari awal hingga akhir termasuk fon, warna, kertas dan sampul surat anda. Kebanyakan pencetak menawarkan pilihan kualiti kertas yang luas dan dalam kuantiti yang kecil; anda mungkin dapat mencari apa yang anda cari. Sudah tentu, anda juga boleh menggunakan pencetak dalam talian seperti Vistaprint atau di sana .

Belanjawan Tinggi ($200+)

Bagi mereka yang mempunyai bajet yang besar, anda mempunyai bilangan pilihan terluas. Sudah tentu, anda mungkin perlu membuat keputusan tentang kuantiti vs. kualiti jika belanjawan anda tidak terhad. Mempunyai belanjawan yang tinggi tidak bermakna anda perlu mendapatkan alat tulis yang paling elegan dan jarang ditemui. Anda mungkin benar-benar seronok menghantar nota tulisan tangan dan memutuskan untuk menumpukan pada membeli lebih banyak alat tulis daripada pencetak tempatan atau dalam talian. Atau, anda mungkin memutuskan adalah berbaloi untuk menggunakan pengukir alat tulis terkemuka dengan Waran Diraja. Sudah tentu, tanpa belanjawan tanpa had, kuantiti anda akan menjadi lebih rendah. Walau bagaimanapun, kualiti akan tiada tandingan.

Alat tulis di luar rak adalah lebih murah daripada tersuai

Alat tulis di luar rak adalah lebih murah daripada tersuai

2. Off the Rack lwn Bespoke

Setelah anda menentukan belanjawan, anda perlu memutuskan sama ada anda mahukan sesuatu yang disesuaikan sepenuhnya atau sesuatu yang diperibadikan separa atau hanya sesuatu dari rak kedai.

Di sinilah anda mungkin perlu membuat beberapa keputusan yang sukar berdasarkan belanjawan. Akhirnya, satu-satunya sebab untuk membuat tempahan adalah jika anda memerlukan nama atau inisial anda, dan anda mahu ia diukir pada kertas kualiti terbaik. Jika anda baik-baik saja dengan hanya mempunyai kertas berkualiti tinggi dan tidak mempunyai nama anda, anda mungkin ingin mempertimbangkan kad surat-menyurat kosong atau satu di luar rak dengan satu permulaan generik. Anda selalunya boleh menjumpai kertas berkualiti tinggi dan juga monogram akhbar di luar rak. Anda hanya menghadapi risiko bahawa seratus orang lain mempunyai alat tulis yang sama. Anda mungkin juga mendapati ia berguna untuk mempertimbangkan faktor seterusnya:

Warna dakwat kontemporari boleh menambah sentuhan sprezzatura pada alat tulis tradisional

Warna dakwat kontemporari boleh menambah sentuhan sprezzatura pada alat tulis tradisional

3. Moden vs Tradisional

Alat tulis yang paling elegan dan mahal biasanya agak tradisional. Walau bagaimanapun, apabila memilih yang dipesan lebih dahulu, ia adalah wang anda, dan anda boleh melakukannya sesuka hati anda. Sesetengah orang memilih untuk memasukkan jata, maklumat hubungan, malah ikon atau sempadan berwarna di sekeliling tepi. Memandangkan alat tulis agak formal, adalah idea yang baik untuk mencuba dan memilih perhiasan yang lebih tradisional daripada sesuatu yang akan memberikan penampilan yang lebih kasual.

Satu tip ialah melabur dalam dua set alat tulis; set tersuai yang lebih mahal tetapi tradisional, dan set luar biasa yang lebih kasual yang menunjukkan keperibadian.

Alat tulis seperti ini bagus jika anda berumur sepuluh tahun tetapi tidak jika anda sudah dewasa

Alat tulis seperti ini bagus jika anda berumur sepuluh tahun tetapi tidak jika anda sudah dewasa

Tempat Beli Alat Tulis

Jika saya membuat tinjauan pendapat, saya akan berani meneka bahawa kebanyakan rakan dan keluarga saya akan menganggap alat tulis boleh dicetak oleh mana-mana kedai cetak. Walaupun secara teknikalnya mungkin benar, alat tulis tradisional dan elegan harus mematuhi set peraturan teras dan kebanyakan kedai cetakan moden tidak mempunyai pengalaman atau peralatan untuk mencetaknya dengan betul.

Jika anda sedang mencari beberapa alat tulis asas atau ingin mengikut bajet, malah kad surat-menyurat yang dicetak daripada pek DIY di rumah jauh lebih bagus daripada menghantar e-mel. Seseorang boleh membeli alat tulis generik di kebanyakan kedai alat tulis seperti Hallmark dan pergi ke pencetak tempatan walaupun satu langkah di atas atau anda bergantung pada beberapa pakar ukiran atau surat.

Ikon terukir dalam emas

Ikon pelbagai warna terukir

Kaedah Percetakan Berkualiti Tinggi

Sudah tentu percetakan digital adalah yang paling biasa untuk alat tulis moden, dan ia juga lebih murah. Walau bagaimanapun, jika anda mempertimbangkan alat tulis yang ditempah khas atau kad stok yang sangat berkualiti tinggi, berikut ialah tiga gaya percetakan yang kami cadangkan:

Ukiran tangan berkualiti tinggi adalah elegan dan diperhatikan

Ukiran tangan berkualiti tinggi adalah elegan dan diperhatikan

Ukiran

Proses ukiran bermula sejak Zaman Pertengahan dan dilakukan menggunakan teknik yang sama oleh pencetak terbaik di dunia. Dengan ukiran, kumpulan pertama anda akan menjadi yang paling mahal kerana anda akan membayar untuk plat tembaga tersuai. Pinggan itu diukir dengan maklumat yang akan ditunjukkan pada alat tulis anda. Dakwat berkualiti tinggi dituangkan perlahan-lahan ke atas pinggan dan disapu supaya hanya bahagian terukir sebenar yang mempunyai baki dakwat. Plat kemudiannya ditekan ke dalam kertas yang menyebabkan kertas menjadi terukir dengan menaikkan kertas dalam bentuk reka bentuk dan memindahkan dakwat ke ukiran. Adalah penting untuk ambil perhatian bahawa hanya kertas berkualiti terbaik boleh digunakan kerana apa-apa yang lebih rendah hanya akan koyak di bawah tekanan plat. Selain itu, setiap warna perlu dijalankan melalui akhbar secara berasingan. Jadi, jika anda mempunyai cetakan 6 warna, kosnya adalah 6 kali ganda daripada cetakan satu warna, jika anda mengabaikan kos kertas dan plat.

Emas dan perak kelihatan sangat menarik pada alat tulis berukir malah satu atau dua cetakan warna boleh kelihatan menakjubkan.

Alat tulis surat moden dengan ikon tali leher

Alat tulis surat moden dengan ikon tali leher

Mesin surat

Secara harfiah bertentangan dengan proses ukiran, mesin surat ialah proses menekan reka bentuk ke dalam kertas yang mengakibatkan lekukan dan bukannya permukaan yang terangkat. Kerana ia tidak memerlukan plat logam, kosnya kurang daripada ukiran, walaupun tidak banyak. Proses itu pastinya lebih bergaya hari ini kerana ia lebih mudah dicapai daripada ukiran dan proses itu dihormati oleh artis kerana penampilannya. Sama seperti ukiran, setiap warna memerlukan larian yang berasingan, jadi ingatlah itu apabila anda mencipta reka bentuk.

Termografi

Jika belanjawan anda lebih rendah sedikit, tetapi anda masih tidak mahu mendapatkan alat tulis di luar rak atau menggunakan pencetak digital, termografi ialah pilihan yang agak menarik. Pencetak menggunakan resin yang menutupi dakwat. Resin kemudiannya dibakar di atas kertas yang menghasilkan tekstur terangkat pada reka bentuk. Bagi mereka yang tidak biasa dengan ukiran, ia selalunya kelihatan agak serupa dan disalah anggap sebagai pilihan yang lebih mahal.

Dakwat hitam hendaklah dikhaskan untuk surat-menyurat yang paling formal seperti kad simpati selepas kematian

Dakwat hitam hendaklah dikhaskan untuk surat-menyurat yang paling formal seperti kad simpati selepas kematian

Pergi Tempatan

Jika anda sedang mencari alat tulis yang dipesan lebih dahulu berkualiti tinggi, kami mengesyorkan anda menyemak tukang kayu tempatan anda. Kemungkinan anda akan menemui beberapa bakat yang hebat. Jika anda tidak boleh, berikut adalah beberapa jenama terkenal, tetapi perlu diingat, anda akan membayar dolar tertinggi untuk kualiti yang sama yang anda boleh dapatkan daripada pencetak tempatan. Jika anda tidak memerlukan alat tulis yang dipesan lebih dahulu, mungkin lebih menjimatkan untuk menggunakan beberapa jenama yang dinyatakan di bawah.

The Wren Press

Terletak di London dan New York, The Wren Press ialah pemegang dua Waran Diraja dan menghasilkan alat tulis ukiran tangan yang dipesan lebih dahulu dengan kualiti tertinggi. Mereka menawarkan tepi dan penyepuhan yang dilukis dengan tangan untuk mereka yang mencari set yang lebih kontemporari dan mempunyai beberapa stokis di seluruh dunia untuk memenuhi pesanan anda. Untuk alat tulis yang dipesan lebih dahulu, perkhidmatan disediakan melalui temu janji sahaja dan harga disediakan atas permintaan. Tekan di sini untuk melawati laman web mereka.

Piccolo Press

Pencetak tempah yang terkenal di dunia di London, Piccolo menawarkan beberapa perkhidmatan cetakan terbaik yang ada. Menawarkan pengecapan dan ukiran, mesin cetak, termografi dan percetakan digital, Piccolo mempunyai salah satu barisan produk terbesar yang tersedia. Untuk maklumat lanjut klik di sini untuk melawati laman web mereka.

Kad surat menyurat monogram terukir

Kad surat menyurat monogram terukir

Alat Tulis Surat daripada Brooks Brothers

Alat Tulis Surat daripada Brooks Brothers

Kren & Co.

Menawarkan alat tulis tersuai yang lebih murah serta produk luar rak, Crane & Co ialah Tanda Utama dunia alat tulis yang dipesan lebih dahulu dengan produk yang sedikit lebih elegan. Jika belanjawan anda lebih sederhana tetapi anda mahukan sesuatu yang masih tersuai dan klasik, ia mungkin pilihan untuk anda. Tekan di sini untuk membeli set alat tulis luar rak ini.

Smythson

Dijual di beberapa kedai alat tulis dan kraf serta melalui pejabat mereka di Bond Street di London, Smythson ialah pencetak dan peniaga yang menawarkan alat tulis luar rak bajet rendah serta alat tulis peribadi yang lebih mahal dengan hiasan moden. Terkenal dengan alat tulis permainan mereka dengan ikon haiwan serta sempadan berwarna-warni, anda masih boleh memiliki set klasik yang direka pada harga yang berpatutan jika hiasan bukan gaya anda. Lawati laman web mereka dengan klik di sini .

Kesimpulan

Setiap lelaki yang dihormati harus mempunyai satu set alat tulis. Sama ada set kad berukir bernilai $700 daripada pencetak yang dipesan lebih dahulu atau set $30 daripada tapak web Hallmark, mempunyai alat tulis rasmi untuk sentimen tulisan tangan adalah satu kemestian. Pasangkan dengan pen mata air dan mereka yang membaca surat anda akan tahu bahawa ia adalah perkara yang paling jauh daripada terfikir. Mereka akan tahu betapa mereka bermakna kepada anda.

Apakah gaya alat tulis yang anda gunakan? Kongsi jawapan anda dalam komen!