Skala Formaliti: Bagaimana Kedudukan Pakaian Dari Formal Kepada Tidak Formal

skala formaliti 3840x2160 berskala

Salah satu prinsip utama gaya klasik ialah sentiasa berpakaian sesuai untuk majlis itu, yang paling kerap ditetapkan oleh tahap formaliti yang diperlukan. Tetapi artikel pakaian manakah yang sesuai dengan tahap formaliti yang berbeza, dan bagaimanakah kedudukannya berbanding satu sama lain?

Isi kandunganKembangkanRuntuh
  1. Peraturan Am Formaliti
  2. Jaket
  3. Seluar
  4. Baju
  5. ikatan
  6. Kasut
  7. Kesimpulan
  8. Rundown Pakaian

Untuk acara yang dihoskan oleh Ratu Elizabeth II , anda akan memilih item yang berbeza daripada yang anda pilih pejabat bekerja atau untuk makan tengah hari hujung minggu dengan rakan-rakan. Dalam artikel ini, kami membentangkan beberapa prinsip umum untuk menentukan formaliti hampir mana-mana item pakaian lelaki dan memberikan anda senarai petunjuk untuk mengenali di mana ia jatuh pada skala kasual kepada formal.

Peraturan Am Formaliti

Setiap item pakaian dan setiap aksesori terletak di suatu tempat pada kontinum formaliti, dan terdapat beberapa prinsip yang lebih luas yang boleh anda gunakan untuk melihat sekilas di mana itu.Skala Formaliti Kod Pakaian

1. Warna Kasual lwn Formal

Sebagai peraturan, warna yang lebih cerah lebih kasual daripada yang muram. Biru pertengahan sesuai , sebagai contoh, kurang formal daripada satu dalam tentera laut biru atau kelabu arang.

Warna terang lebih kasual daripada warna gelap.

Warna terang lebih kasual daripada warna gelap.

Teknik yang berguna untuk menyelesaikan masalah ini ialah memikirkan warna yang biasanya boleh dipakai oleh seseorang musim panas sebagai kasual, tidak kira apa musim–beige, putih atau biru muda, sebagai contoh. Walaupun bukan warna yang terang, coklat juga lebih santai daripada tentera laut atau kelabu . Banyak daripada ini terhutang kepada yang telah lama ditubuhkanInggerisperbezaan antara pakaian bandar dan desa. Coklat tidak sepatutnya dipakai di bandar, yang dengan serta-merta mengaitkan warna itu dengan suasana luar bandar yang lebih kasual daripada kelabu arang atau navy yang akan dipakai semasa menjalankan perniagaan di London .

Skala formaliti warna

Skala formaliti warna

2. Tekstur Kasual lwn Formal

Lebih licin dan selalunya lebih berkilatkain, lebih formal secara amnya. Kain anyaman bakul bertekstur akan lebih berkemungkinan muncul pada a kot sukan daripada sut klasik, dan korduroi akan dibuat untuk seluar kasual, bukan pakaian seluar . Sebagai garis panduan umum, jika terdapat bukti visual yang kukuh tentang tenunan atau tekstur, ia lebih kasual.

Fabrik sebelah kiri menunjukkan bulu worst Super 150s yang formal, manakala bahagian kanan menunjukkan tenunan yang menonjol pada kot sukan kasual.

Ikatan yang diperbuat daripada bulu kasar atau shantung slubbed adalah kasual, manakala sutera yang dicetak dengan lancar adalah perniagaan ikatan . Sebaliknya, anda tidak akan memakai tali leher sutera satin berkilat untuk bekerja kerana kilauannya menjadikannya terlalu formal untuk tetapan itu; satin hendaklah dikhaskan untuk acara malam. Kilauan boleh dianggap sebagai variasi pada tekstur, kerana ia biasanya dikaitkan dengan kelicinan. Sutera berkilat kelihatan pada lapel tuxedo jaket dan seterusnya cummerbunds . Baldu, yang mempunyai kilauan tersendiri, digunakan untuk jaket makan malam . Kulit paten digunakan untuk pam opera sebagai sebahagian daripada pakaian malam rasmi.

Tali leher kupu-kupu Black Classic Butterfly dalam satin sutera oleh Fort Belvedere

Tali leher kupu-kupu Black Classic Butterfly dalam satin sutera oleh Fort Belvedere melengkapkan lapel satin jaket dengan baik

Tali Leher Kupu-Kupu Hitam Bersaiz Satin Sutera dan Tali Sendiri - Fort Belvedere

Kubu Belvedere

Tali Leher Kupu-kupu Hitam Bersaiz Satin Sutera dan Tali Sendiri – Fort Belvedere

berbelanja di sini Bunga Lapel Saiz Hidup Carnation Boutonniere Merah Gelap - Fort Belvedere

Kubu Belvedere

Bunga Lapel Saiz Hidup Carnation Boutonniere Merah Gelap – Fort Belvedere

berbelanja di sini

3. Corak dan Formaliti

Begitu juga dengan tekstur, corak juga memainkan peranan dalam menilai formaliti. Barangan pakaian dengan corak cenderung kurang formal berbanding pakaian yang polos. Malah, dalam jahitan British, banyak corak pakaian lelaki yang paling popular dan klasik, terutamanya mana-mana kotak-kotak –daripada houndstooth to glen check, to Putera Wales –pada asalnya dikhaskan untuk kurang formal pakaian negara . Pengecualian yang mungkin ikatan dan segi empat sama poket , kerana semua jenis corak boleh diterima pada hubungan perniagaan sutera (sutera bercetak yang diperbuat daripadanya menggantikan sebarang corak tidak formal).

Houndstooth, Windowpane dan Jaket dada dua dengan topi

Houndstooth, Windowpane dan Jaket dada dua dengan topi

Malah formal pakai pagi membenarkan ikatan dengan corak padanya, sama ada geometri atau jalur; walau bagaimanapun, tali leher warna pepejal masih akan dianggap lebih konservatif. Antara corak, corak yang lebih kecil dan oleh itu kurang kuat adalah lebih formal daripada corak yang besar atau kuat. Kesilapan yang biasa dilakukan oleh pemula yang ingin berdandan ialah membeli barangan berjenama atau fesyen yang biasanya mempunyai banyak hiasan, contohnya, emas dan hitam jaket, apabila sebaliknya–kekurangan corak–sebenarnya akan menjadi lebih halus.

4. Struktur dan Formaliti

Satu lagi peraturan dalam pakaian lelaki klasik ialah lebih banyak sesuatu tersusun lebih formal. Di alam sesuai jaket dan kot sukan, yang mempunyai kanvas , pelapik dan pelapik mempunyai formaliti yang lebih tinggi daripada yang tidak berlapik atau sebahagiannya berlapik bahu tidak berlapik.

Sven Raphael Schneider memakai sut herringbone berdada tunggal berwarna karat dengan rompi kontras dan but brogue penuh tan

Sven Raphael Schneider memakai sut herringbone berdada tunggal berwarna karat dengan rompi kontras dan but brogue penuh tan

Arnab Buff pada Biru Laut dengan Dataran Poket Bulu Sutera Hijau - Fort Belvedere

Kubu Belvedere

Arnab Buff pada Biru Laut dengan Dataran Poket Bulu Sutera Hijau – Fort Belvedere

berbelanja di sini Houndstooth Bourette Silk Tie dalam Brown dan Beige - Fort Belvedere

Kubu Belvedere

Houndstooth Bourette Silk Tie dalam Brown dan Beige – Fort Belvedere

berbelanja di sini

Ikatan yang mengandungi jalinan juga lebih formal daripada ikatan yang digulung dengan tangan, tidak bergaris dan tidak dibuka kerana yang pertama lebih terbina. Baju pun muat di bawah payung ini. Jika anda mempunyai kolar yang keras, baju itu akan lebih formal daripada yang berkolar lembut atau versi tidak bersatu .

Talian Tali Itali dalam bulu dan kapas oleh Fort Belvedere

Talian Tali Itali dalam bulu dan kapas oleh Fort Belvedere

5. Tujuan dan Formaliti

Mengetahui asal usul dan kegunaan bersejarah artikel pakaian, yang boleh anda pelajari Warta Lelaki , juga boleh menjadi cara untuk menilainya. Jika anda mempunyai sesuatu yang pada asalnya bertujuan untuk dipakai di negara ini, untuk sukan, atau untuk tujuan utilitarian, seperti topi rata atau a baju polo , ia akan lebih santai daripada sesuatu yang dimaksudkan sebagai pakaian perniagaan .

Tudung rata berasal dari pakaian luar bandar British.

Sekarang, setelah memberikan petunjuk yang membolehkan anda menilai formaliti pakaian secara umum, kami boleh mengalihkan perhatian kami kepada penanda item almari pakaian tertentu.

Jaket

1. Struktur

Meneruskan perbincangan di atas, apabila berurusan dengan jaket sut atau kot sukan , secara ringkasnya, lebih banyak struktur bermakna tahap formaliti yang lebih tinggi. Oleh itu tidak menghairankan bahawa lelaki yang terbiasa memakai sut berstruktur tinggi setiap hari untuk bekerja beralih kepada jaket tidak berstruktur di Gaya Neapolitan apabila mereka tidak bekerja dengan tepat kerana mereka lebih santai.

Bahu semula jadi yang tidak berlapik.

Bahu semula jadi yang tidak berlapik.

Tali Kait dalam Sutera Oren Karat Pepejal - Fort Belvedere

Kubu Belvedere

Tali Knit dalam Sutera Oren Karat Pepejal – Fort Belvedere

dapatkan di sini

Ini terhutang kepada menjahit Naples, yang cenderung ke arah kurang struktur; jaket mereka berlapik ringan dan mempunyai bahu semula jadi tanpa padding. Ketiadaan struktur telah menyebabkan mereka dipeluk oleh mereka yang ingin berpakaian untuk keseronokan dan gaya dan bukannya untuk mengejar perniagaan.

2. Fabrik

Peraturan yang lebih luas tentang bahan dan corak juga terpakai, dengan jaket kasar atau bercorak cenderung ke arah hujung kasual spektrum berbeza dengan yang licin dan padat. Kami boleh dengan mudah menentukan kedudukan bahan yang paling biasa digunakan untuk jaket yang disesuaikan mengikut urutan berdasarkan kekasaran amnya: linen , kemudian kapas , kemudian bulu –dengan bulu mentah atau kasar ( tweed dan kain flanel ) menjadi anak tangga di bawah teruk, dan, akhir sekali, kasmir .

Linen musim panas disenaraikan sebagai fabrik yang paling kasual kerana teksturnya yang kasar dan kecenderungannya untuk berkedut dengan mudah.

Linen musim panas disenaraikan sebagai fabrik yang paling kasual kerana teksturnya yang kasar dan kecenderungannya untuk berkedut dengan mudah.

Kedutan, biasa dengan linen (dan kapas) boleh dianggap sebagai sejenis tekstur, sesuatu yang mengganggu penampilan yang licin, manakala bulu tidak mudah berkedut, terutamanya yang teruk, yang meningkatkan formalitinya. Kasmir mempunyai tangan yang licin dan kilauan tersendiri yang meletakkannya di hujung tinggi. Sutera tulen boleh dianggap sebagai bahan jaket yang paling formal, memandangkan kelicinan dan kilauannya, tetapi ini hampir mustahil ditemui dan tidak praktikal untuk dikekalkan kerana kehalusan gentian sutera.

3. Poket

Unik antara barangan pakaian lelaki, gaya poket pada jaket berfungsi sebagai penunjuk yang kuat tentang betapa kasual atau formalnya. Poket tampalan, yang terbentuk daripada bahan yang dijahit pada permukaan bahagian hadapan bahagian bawah jaket, adalah yang paling kasual; ia adalah perkara biasa pada kot sukan dan kasual saman . Jika ada poket dada tampal juga, jaket menjadi lebih santai.

Skala formaliti poket jaket

Skala formaliti poket jaket

Seterusnya ialah poket kepak. Biasanya, dengan poket flap, tiada bahan tambahan digunakan pada permukaan jaket; poket tersembunyi di bawah permukaan jaket dengan hanya flap yang kelihatan. Poket kepak pada asalnya dikaitkan dengan pemakaian negara jahitan British tetapi kini paling biasa pada sut perniagaan, walaupun ia mungkin juga dipaparkan dalam kot sukan.

Poket barchetta Neapolitan dan poket dada tampal.

Poket barchetta Neapolitan dan poket dada tampal.

Akhir sekali, kita ada poket terpancut , yang seperti poket flap dalam pembinaan tetapi tanpa flap; poket hanya celah dengan jahitan tepi. Hasilnya ialah rupa yang sangat bersih dan minimalis, yang anda akan dapati pada pakaian formal: jaket makan malam , tuxedo dan pakai pagi .

4. Lapel

Akhir sekali, lapel ialah cara mudah untuk menilai formaliti jaket.

Jaket lapel skala formaliti

Jaket lapel skala formaliti

Secara ringkasnya, a lapel bertakuk adalah kurang formal daripada lapel memuncak, yang merupakan jenis yang paling formal, muncul pada sut berkuasa dan pakaian formal. Pada tuksedo atau jaket makan malam, anda juga mungkin melihat kolar selendang; ini terhad kepada jaket formal, jadi ia kekal lebih tinggi daripada lapel takuk tetapi masih lebih santai daripada lapel puncak. Oleh itu, sebagai contoh, jaket makan malam putih yang akan dipakai pada musim panas pelayaran harus secara teknikal mempunyai kolar selendang memandangkan sifat pakaian yang agak santai berbanding tuksedo hitam.

Jaket makan malam berwarna putih pudar dengan boutonniere semburan merah Fort Belvedere dan Bow Tie Hitam dalam Sutera Barathea dan poket sutera kotak-kotak Burgundy glen

Jaket makan malam berwarna putih pudar dengan boutonniere semburan merah Fort Belvedere dan Bow Tie Hitam dalam Sutera Barathea dan poket sutera kotak-kotak Burgundy glen

Red Spray Rose Boutonniere Bunga Lubang Butang Fort Belvedere

Kubu Belvedere

Red Spray Rose Boutonniere Bunga Lubang Butang Fort Belvedere

berbelanja di sini Tali Ikat Kupu-kupu Hitam dalam Tali Ikat Diri Rama-rama Bersaiz Barathea Sutera - Fort Belvedere

Kubu Belvedere

Tali Ikat Kupu-kupu Hitam dalam Tali Ikat Diri Rama-rama Bersaiz Barathea Sutera – Fort Belvedere

berbelanja di sini

Seluar

Sebagai isyarat visual untuk menilai formaliti, jika sepasang seluar mempunyai lipatan tajam di bahagian tengah kaki, ia lebih formal daripada seluar dengan bahagian hadapan yang licin. Yang pertama ialah seluar pakaian, manakala yang kedua juga termasuk chinos dan seluar jeans . Bahagian lipatan tidak secara kebetulan mematuhi peraturan bahan juga kerana seluar pakaian kebanyakannya diperbuat daripada bulu manakalacinadiperbuat daripada kapas atau linen. Terus terang, bulu memegang a lipatan jauh lebih baik daripada kapas atau linen.

Seluar pakaian (kiri) dengan lipatan yang jelas; chinos (kanan) dengan perincian jahitan yang lebih jelas, tiada lipatan dan penutup butang logam.

Seluar pakaian yang lebih formal (kiri) dengan lipatan yang jelas; chinos yang kurang formal (kanan) dengan perincian jahitan yang lebih jelas, tiada lipatan dan penutup butang logam.

Dalam kategori chinos itu sendiri, terdapat juga pelbagai formaliti: chino yang lebih kasual memaparkan jahitan rata yang boleh dilihat pada bahagian dalam kaki manakala chinos yang dipanggil dress lebih bersih, dengan jahitan yang diminimumkan. Kehadiran butiran hiasan pada poket, seperti rivet logam atau jahitan hiasan, seperti apa yang anda akan lihat pada sepasang seluar jeans , juga merupakan lambang gaya kasual.

Baju

1. Fabrik

Apa yang kelihatan pada pandangan pertama seperti baju putih biasa yang sama boleh menawarkan tahap formaliti yang berbeza-beza bergantung pada faktor seperti tenunan, manset dan kolar. Dengan ketebalan relatifnya, tekstur yang agak kasar, dan poket tampalan, kain Oxford tipikal klasik OCBD baju dianggap antara kain baju pakaian yang lebih kasual. Atas sebab ini, mereka menambah sentuhan kasual pada jahitan dan mungkin lebih dikaitkan dengan kot sukan daripada sut perniagaan, walaupun peraturannya fleksibel.

Paul Newman dalam butang putih klasik ke bawah

Paul Newman dalam butang putih klasik ke bawah

Kain kapas atau kain lebar yang biasa digunakan mewakili jalan tengah dalam baju perniagaan: ia boleh dipakai dengan apa-apa sahaja tetapi lebih formal daripada OCBD. Lebih tinggi lagi ialah tenunan yang meneruskan perkaitan kilauan dan formaliti, seperti Oxford Diraja dan kepar; ini paling sesuai dipakai dengan sut atau pakaian formal. Sudah tentu, mengikut prinsip umum yang ditetapkan, bercorak baju raya lebih kasual daripada padat, dan lebih besar atau lebih kelihatan coraknya (fikirkan jalur daging lebar atau kotak-kotak) baju itu akan menjadi lebih kasual.

Baju Siniscalchi Berjalur

Baju Siniscalchi Berjalur Pelbagai Warna

2. Kolar

Kolar baju baju datang dalam pelbagai bentuk, dan, sekali lagi, kolar butang bawah adalah yang paling kasual, mungkin kerana kaitannya dengan OCBD, atau dengan sukan polo, atau kerana ia menunjukkan butang yang boleh dilihat.

Skala formaliti kolar

Skala formaliti kolar

Selepas ini, titik, separa sebaran dan sebaran adalah lebih kurang sama dari segi formaliti, dan semuanya sesuai untuk tetapan perniagaan. Mereka tidak benar-benar boleh dipesan dari segi formaliti, walaupun boleh dikatakan, kerana varian kolar hamparan adalah dengan tegas dengan tuksedo, ia mungkin lebih tinggi. Kolar dengan daya tarikan vintaj, seperti kolar tab, kembali kepada masa yang lebih formal dan seterusnya dilihat lebih formal terutamanya apabila dipakai dengan pin pengikat. Kolar sayap mungkin yang paling formal, kerana ia hanya dipakai dengan pakaian formal dan mempunyai kaitan dengan gaya vintaj.

Baju kolar tab

Baju kolar tab daripada Proper Cloth menunjukkan cara tab diikat.

3. Cuffs

Ini adalah mudah kerana, tidak seperti kolar, hanya terdapat beberapa jenis manset baju. Pada asasnya, manset butang (atau tong) standard paling tidak formal, diikuti dengan Perancis atau manset berganda yang memerlukan kancing manset , sesuai untuk baju perniagaan yang lebih formal, tali leher hitam dan pakaian pagi. Manset tunggal dengan pautan, gaya paling formal, dikhaskan untuk tali leher putih.

Cuff Tunggal dengan manset adalah satu-satunya pilihan manset baju yang sesuai untuk tali leher putih

Cuff Tunggal dengan manset adalah satu-satunya pilihan manset baju yang sesuai untuk tali leher putih

ikatan

Di mana bulu berkuasa sebagai fabrik formal untuk jaket dan seluar pakaian yang disesuaikan, sutera adalah ratu fabrik tali leher. Walau bagaimanapun, tidak semua sutera adalah sama formal. Ikatan diperbuat daripada mentah ( shantung ) atau sutera liar (tussah) yang menunjukkan banyak tekstur atau lesu dan yang rajutan (berbanding tenunan) sutera sesuai dipakai dengan jahitan kasual. Pengecualian yang menarik ialah grenadine , yang merupakan pilihan popular untuk pakaian perniagaan walaupun tenunan adalah ciri yang agak jelas. Mungkin ini adalah kerana kilauannya.

ikatan micropattern oleh Fort Belvedere

ikatan micropattern oleh Fort Belvedere

Tali Sutera Cetakan Madder dalam Warna Kuning dengan Corak Berlian Merah, Biru dan Oren - Fort Belvedere

Kubu Belvedere

Tali Sutera Cetakan Madder dalam Warna Kuning dengan Corak Berlian Merah, Biru dan Oren – Fort Belvedere

berbelanja di sini Tali Tali Challis Bulu dalam Tentera Laut dengan Titik Polka Biru - Fort Belvedere

Kubu Belvedere

Tali Tali Challis Bulu dalam Tentera Laut dengan Titik Polka Biru – Fort Belvedere

berbelanja di sini Tali leher Sutera Cetakan Madder berwarna Merah dengan Corak Mikro Buff Saiz Sederhana - Fort Belvedere

Kubu Belvedere

Tali Sutera Cetakan Madder dengan Warna Merah dengan Corak Mikro Buff Saiz Sederhana – Fort Belvedere

berbelanja di sini Tali Sutera Cetakan Madder berwarna Biru dengan Corak Merah dan Buff Fort Belvedere

Kubu Belvedere

Tali Sutera Cetakan Madder berwarna Biru dengan Corak Merah dan Buff Fort Belvedere

berbelanja di sini Tali Tali Challis Bulu dalam Turquoise dengan Corak Kelabu, Jingga, Tentera Laut dan Kuning - Fort Belvedere

Kubu Belvedere

Tali Tali Challis Bulu dalam Turquoise dengan Corak Kelabu, Jingga, Tentera Laut dan Kuning – Fort Belvedere

berbelanja di sini

Ikatan yang diperbuat daripada bahan selain sutera, seperti linen, kapas, bulu, dan juga kasmir, kekal kurang formal, sama ada kerana ia tidak licin atau berkilat. Menariknya, corak kurang penting dengan ikatan dalam menentukan formaliti–tali leher sutera bercetak belang atau corak geometri yang berulang hanya hampir tidak formal daripada satu dalam warna pepejal.

Kasut

Skala Formaliti Kasut

Skala Formaliti Kasut

Dalam susunan daripada yang paling tidak formal kepada yang paling formal kasut pakaian (tidak termasuk but ), kami ada loafers , derbies , tali sami , dan oxfords . Nama loafer menyiratkan kelonggaran kasual seperti bentuk seliparnya. Kasut Derby pada asalnya adalah pakaian desa walaupun ia berada di rumah dengan kot sukan dan juga sut hari ini; perkaitan mereka dengan tetapan santai masih kekal. Tali sami adalah sejenis pada tahap formaliti yang sama seperti derby, tetapi ia mungkin lebih kerap dipakai dengan sut berbanding derby.

Loafers Rumbai Cicak Coklat dengan stokin jalur bayang biru tua dan biru diraja serta flanel kelabu

Loafers Rumbai Cicak Coklat dengan stokin jalur bayang biru tua dan biru diraja

Stokin Berusuk Jalur Bayangan Biru Laut Gelap dan Biru Diraja Fil d

Kubu Belvedere

Stokin Berusuk Jalur Bayangan Biru Laut Tua dan Kapas Fil d'Ecosse Biru Diraja – Fort Belvedere

berbelanja di sini

Akhir sekali, kami mempunyai oxfords, yang merupakan kasut yang paling formal, sama-sama berguna untuk sut dan pakaian formal. Warna juga penting, dengan kasut hitam dianggap lebih tinggi daripada coklat, sekali lagi berdasarkan peraturan bandar British yang tidak berwarna coklat. Memang sekarang pun ramai lelaki hanya akan memakai kasut hitam dengan sut perniagaan tentera laut atau kelabu walaupun coklat dipakai untuk segala-galanya di Itali dan telah menjadi lebih diterima dengan sut dalam kebanyakan tetapan. Prinsip kilauan dan tekstur juga terpakai, dengan kasut suede dan nubuck lebih santai daripada kulit anak lembu yang digilap. Di luar prinsip ini, dua faktor–hiasan dan struktur–juga berpengaruh apabila menentukan formaliti kasut.

Allen Edmonds Park Avenue Oxfords

Allen Edmonds Park Avenue Oxfords

1. Hiasan

Dengan kasut, kurang adalah lebih (formal, iaitu), dari segi broguing dan butiran hiasan lain seperti hujung sayap. Contohnya: oxford paten hitam yang dipakai dengan pakaian malam sebenarnya agak biasa kecuali untuk kilauan tingginya, dan untuk pakaian perniagaan harian, oxford hitam dengan cap toe biasa adalah sesuai. Malah, oxford hitam ini juga menjadi kasut untuk dipakai dengan sut pagi yang formal. Walau bagaimanapun, mereka yang baru dalam gaya klasik mungkin tertarik dengan tebuk rumit yang membentuk broguing pada kasut. Mereka menganggap kerana broguing sangat berhias dan memerlukan kerja kulit tambahan yang lebih banyak menyamai kasut yang lebih mewah. Sebaliknya, ringkas adalah lebih elegan, sesuatu yang boleh kita ingat apabila kita ingat bahawa tebukan brogue pada asalnya direka untuk saliran pada kasut desa.

Kasut derby hujung sayap cognac dengan broguing berbanding captoe oxford hitam ringkas, kedua-duanya dari Acemarks

A kasut derby hujung sayap cognac dengan broguing berbanding yang mudah cap-toe hitam oxford, kedua-duanya dari Ace Marks

2. Struktur

Walaupun semua loafers boleh dipanggil moccasins dalam bahasa Itali, malah ini boleh dibahagikan mengikut jumlah struktur yang mereka ada. A lembut loafer biasanya diperbuat daripada suede dan agak selipar, kelihatan lebih seperti apa yang dianggap sebagai moccasin sebenar. Ia adalah satu yang sangat baik kasut untuk cuaca musim panas kerana ia sangat ringan dan selesa, yang juga menjadikannya kasual. Loafers berstruktur boleh datang dalam sama ada kulit suede atau betis tetapi lebih padat dan oleh sebab ini, penampilan lebih formal.

Loafer lembut, kurang berstruktur (atas) dan loafer lebih berstruktur (bawah)

Loafer lembut, kurang berstruktur (atas) dan loafer lebih berstruktur (bawah)

Kesimpulan

Mengetahui sama ada item dari almari pakaian anda adalah kasual atau formal, dan pada tahap yang tepat, boleh menjadi penting. Ia boleh membantu anda memutuskan sama ada pakaian yang anda pakai cukup formal untuk sesuatu majlis atau sama ada ia terlalu formal untuk situasi harian. Ia juga boleh membantu anda menyelaraskan dan menggandingkan aspek apa yang anda pakai kerana anda akan tahu, sebagai contoh, bahawa kasut oxford biasanya tidak sesuai dengan seluar jeans melainkan anda cuba membuat kenyataan dengan ketidakselarasan. Mujurlah, terdapat kualiti dan penanda khas tertentu yang membantu anda menyusun tempat item berada pada skala formaliti dan dengan itu item mana yang sesuai.

Adakah anda mempunyai sistem yang berbeza untuk membezakan pakaian kasual pintar daripada pakaian formal? Adakah terdapat artikel pakaian lain yang boleh disusun mengikut tahap formaliti? Beritahu kami dalam ulasan di bawah.

Rundown Pakaian

Jaket saya diperbuat daripada fabrik linen dalam corak Prince of Wales klasik yang mempunyai unsur-unsur pirus, hijau, biru dan kelabu yang sangat musim panas, ia juga mempunyai banyak tekstur, kemudian ia menampilkan lapel puncak yang secara tradisinya lebih formal tetapi ia mempunyai poket tampalan tidak formal dan butang putih tidak formal. Ia mempunyai sedikit struktur dan beberapa lapisan di lengan tetapi bahagian belakang tidak bergaris.

Saya menggabungkannya dengan baju yang diperbuat daripada fabrik denim yang lebih kasual tetapi sebagai manset tong menjadikannya sedikit kasual tetapi kolar yang boleh juga dipakai dengan sut tiga helai jika baju itu berwarna putih. Saya melangkau semua pakaian leher yang menjadikannya lebih kasual tetapi saya memakai segi empat sama poket sutera yang menjadikannya lebih formal dan boutonniere yang menambah sentuhan warna dan pastinya perincian yang lebih bergaya yang memberi anda pujian, dijamin. Anda boleh menemui kedua-duanya di kedai Fort Belvedere kami.

Raphael dalam pakaian kasual perniagaan dengan aksesori Fort Belvedere

Raphael dalam pakaian kasual perniagaan yang menawarkan aksesori Fort Belvedere

Blue Cornflower Boutonniere Buttonniere Flower Silk Fort Belvedere

Kubu Belvedere

Blue Cornflower Boutonniere Sutera Bunga Lubang Butang

Tengoklah Dataran Poket Sutera berwarna Coklat dengan Paisley Biru - Fort Belvedere

Kubu Belvedere

Silk Pocket Square dalam warna coklat dengan Blue Paisley

Beli Di Sini Tali Kasut Burgundy Kapas Lilin Rata - Tali Kasut Pakaian Mewah

Kubu Belvedere

Tali Kasut Burgundy Kapas Lilin Rata – Tali Kasut Pakaian Mewah

Tengoklah Stokin Berusuk Jalur Bayangan Kelabu dan Biru Prusia Fil d

Kubu Belvedere

Stokin Bergaris Shadow Stripe Grey dan Prussian Blue Fil d'Ecosse Cotton

Beli Di Sini Tali Pinggang Kulit Anak Lembu Coklat Havana Gelap Dicelup Aniline Potong Mengikut Saiz - Tepi Berlipat 3cm x 120cm

Kubu Belvedere

Tali Pinggang Kulit Anak Lembu Coklat Havana Gelap Dicelup Aniline Potong Mengikut Saiz – Tepi Berlipat 3cm x 120cm

Beli Di Sini Tali Pinggang Pepejal Loyang Neville Perak Sudut Lembut Segiempat Segiempat dengan Salutan Palladium Tanpa Nikel Hipoalergenik

Kubu Belvedere

Tali Pinggang Pepejal Loyang Neville Perak Sudut Lembut Segiempat Segiempat dengan Salutan Palladium Tanpa Nikel Hipoalergenik

Tengoklah

Seluar saya ialah sepasang chinos kapas klasik dan lipatan telah terkeluar dan anda nampak sedikit berkedut, jadi ia berfungsi dengan baik dengan jaket saya. Kasut saya ialah sepasang kasut Darby berwarna coklat gelap untuk memberikan kontras yang mencukupi supaya ia menarik dari segi visual tetapi saya menjadikannya lebih kasual dengan menambahkan sepasang tali kasut yang berbeza. Tali kasut ialah cara terbaik untuk menukar rupa dan formaliti kasut anda hanya dengan menukar butiran kecil yang sangat murah.

Stokin yang saya pakai ialah stokin berjalur bayangan dari Fort Belvedere yang terletak di atas betis berwarna kelabu muda dan biru yang mengambil warna jaket saya tetapi membawa kontras yang cukup antara kasut dan seluar saya untuk menjadikan semuanya berfungsi bersama. Cincin merah jambu saya dalam emas putih dengan nilam bintang mengambil skema warna pakaian yang lebih terang dan tali pinggang saya dari Fort Belvedere mengambil rona perak itu dari cincin dan menggabungkannya dengan warna kasut dalam coklat coklat gelap. Ia adalah sebahagian daripada sistem tali pinggang yang membolehkan anda menggabungkan mana-mana tali pinggang dengan mana-mana gesper tetapi ia kelihatan seperti tali pinggang yang sesuai setiap kali.