Solekan Lelaki: Patutkah Anda Memakainya? (Cara Kosmetik untuk Lelaki)

pratonton.3000 16 berskala

Mungkin mengejutkan bagi sesetengah orang, lelaki telah memakai solek untuk kebanyakan sejarah yang direkodkan, dan walaupun amalan itu mungkin tidak seperti biasa hari ini, perubahan pandangan tentang norma jantina telah meningkatkan minat terhadap kosmetik lelaki, baik sebagai bentuk ekspresi peribadi dan penampilan seseorang. terbaik. Hari ini, kami akan membincangkan sama ada anda perlu mempertimbangkan untuk memperkenalkan kosmetik ke dalam rejimen penggayaan anda atau tidak.

Isi kandunganKembangkanRuntuh
 1. Sejarah Solekan Lelaki
 2. Patutkah Anda Pertimbangkan Memakai Solekan?
 3. Apakah Kosmetik Pembetulan?
 4. Cara Memilih Solekan yang Betul
 5. Cara Menggunakan Solekan Lelaki
 6. Bagaimana Anda Harus Menanggalkan Solekan Lelaki?
 7. Kesimpulan
 8. Rundown Pakaian

Sejarah Solekan Lelaki

Lelaki telah memakai solek sepanjang sejarah, atas banyak sebab. Orang Mesir Purba melapisi mata mereka dengan arang batu, orang Babylon dan Inca purba melukis kuku mereka sebagai simbol status, bangsawan di Asia dan Eropah moden awal memakai bedak muka untuk kulit yang cerah, dan orang Yunani dan Rom purba menggunakan oker dan hempedu besi untuk melukis bibir dan pipi mereka untuk kelihatan lebih muda.

Terdapat juga kuasa sosial di tempat kerja yang mengkritik lelaki kerana memakai solek. Pihak berkuasa agama dan sekular kadangkala mengaitkan solek dengan kewanitaan, kemerosotan, kesombongan atau homoseksualiti. Ini benar terutamanya semasa pemerintahan Ratu Victoria, yang polisinya terhadap solekan lelaki menyebabkan penurunannya di Eropah dan di Amerika Utara.Pemerintahan Ratu Victoria memulakan kemerosotan lelaki

Pemerintahan Ratu Victoria memulakan kemerosotan solekan lelaki.

Selepas Perang Dunia I, solekan lelaki sebahagian besarnya hilang di dunia barat di luar seni dramatik. Penghibur memakai solek untuk menjadi lebih kelihatan dan mengambil kira pencahayaan pentas, dan ini dibawa ke skrin perak .Pada separuh kedua abad ke-20, ahli politik, pelakon, dan lelaki terkemuka lain memakai solek di acara awam.

Presiden John F. Kennedy memakai solek di mukanya.

Presiden John F. Kennedy memakai solek di mukanya.

Apabila kita melangkah lebih jauh ke abad ke-21, solek untuk lelaki menjadi lebih dan lebih biasa di banyak wilayah.

Patutkah Anda Pertimbangkan Memakai Solekan?

Sesetengah orang masih mendapati tidak sesuai untuk lelaki memakai solekan, selalunya percaya ia feminin atau menunjukkan homoseksualiti. Tetapi dengan cara yang sama seperti anda berurusan dengan orang yang menganggap berpakaian sebagai pelik, anda tidak seharusnya membiarkan perasaan orang lain menentukan apa yang anda ingin lakukan.

Mungkin menarik minat anda untuk mengetahui bahawa kedua-dua Raphael dan Preston memakai solekan dari semasa ke semasa dalam video di saluran YouTube kami, untuk kelihatan lebih bersedia untuk kamera.

Preston menggunakan sedikit penyembunyi pembetulan untuk video.

Preston menggunakan sedikit penyembunyi pembetulan untuk video.

Oleh itu, kami faham bahawa kadang-kadang boleh berasa menakutkan untuk mencuba sesuatu yang orang akan rasa tidak wajar atau salah. Tetapi, penting untuk diingat bahawa solek bukan sahaja untuk lelaki gay, lelaki lurus, lelaki maskulin atau lelaki feminin–ia untuk mana-mana lelaki yang hanya mahu memakai solek!

Ini juga bermakna jika anda tidak berminat untuk memakai solek, itu juga tidak mengapa. Tetapi, jika anda berfikir bahawa solek adalah sesuatu yang anda ingin cuba, kami akan membimbing anda melalui asas-asas solek lelaki.

Ingat bahawa solek adalah untuk sesiapa sahaja yang ingin memakainya.

Ingat bahawa solek adalah untuk sesiapa sahaja yang ingin memakainya.

Sebelum memulakan solekan, perlu diperhatikan bahawa lelaki memakai solek atas sebab yang berbeza, daripada ketidakakuran kepada ekspresi kreatif. Walau bagaimanapun, hari ini, kita akan memberi tumpuan kepada apa yang dipanggil kosmetik pembetulan.

Apakah Kosmetik Pembetulan?

Kosmetik pembetulan menggunakan solek untuk membetulkan atau meningkatkan penampilan semula jadi wajah. Dengan pembetulan, kami bermaksud menutup apa-apa sahaja yang anda lebih suka untuk digabungkan dengan lebih lancar dengan seluruh kulit anda. Ini termasuk lingkaran hitam di bawah mata, jerawat dan jeragat , parut, hiperpigmentasi (juga dipanggil bintik gelap), dan sudah tentu, kemerahan.

Kosmetik pembetulan membantu menyembunyikan cela

Kosmetik pembetulan membantu menyembunyikan cela

Sebaik-baiknya, solek ini akan menjadikannya kelihatan seperti anda tidak memakai sebarang solek sama sekali. Untuk mencapai rupa semula jadi, anda memerlukan solek yang sesuai dengan warna kulit semula jadi anda. Ini memerlukan mengetahui beberapa asas tentang kulit anda dan membeli jenis solek dan alatan yang betul.

Cara Memilih Solekan yang Betul

1. Tentukan Jenis Kulit Anda

 • Kulit kering , yang bermaksud anda biasanya mempunyai pori-pori kecil dan kulit matte. Anda mungkin terdedah kepada kemerahan dan garis yang kelihatan.
 • Kulit berminyak , yang biasanya termasuk pori-pori yang lebih besar dan kulit berkilat. Anda mungkin terdedah kepada jerawat dan kecacatan lain.
 • Kulit seimbang atau normal tidak terlalu berminyak dan tidak terlalu kering.
 • Ckulit kombinasi adalah beberapa kombinasi di atas, biasanya dalam kuadran berbeza muka anda. Jadi, sebagai contoh, zon-t berminyak dan pipi kering.
Menentukan jenis kulit anda adalah langkah penting untuk mendapatkan produk yang betul.

Menentukan jenis kulit anda adalah langkah penting untuk mendapatkan produk yang sesuai untuk anda.

2. Tentukan Ton Kulit Anda

Warna kulit merujuk kepada naungan tertentu kulit anda. Banyak kosmetik diwarnakan mengikut warna kulit anda. Sangat penting untuk membetulkan bahagian ini. Hanya beberapa warna dimatikan boleh menjadi sangat ketara.

Mengetahui warna kulit anda membantu anda mencari padanan solekan terbaik untuk mendapatkan rupa semula jadi itu.

 • hangat bermakna terdapat nada kehijauan, kuning atau pic.
 • Sejuk bermakna kulit anda mempunyai rona kebiruan.
 • Berkecuali sukar untuk dibezakan, sama ada anda mempunyai warna biru, hijau, kuning atau emas dan tiada apa-apa yang boleh anda lihat. Tetapi, tidak mengapa. Ia hanyalah rona kulit neutral.
Solek harus sepadan dengan warna kulit anda untuk mencapai rupa semula jadi.

Solek harus sepadan dengan warna kulit anda untuk mencapai rupa semula jadi.

Jika boleh, kami cadangkan mendapatkan bantuan profesional. Jabatan solek di kebanyakan gedung membeli-belah utama dan pusat membeli-belah dan peruncit khusus seperti Sephora , Ulta , atau MAC . Mereka mempunyai kakitangan yang bersedia membantu anda memilih solek yang sesuai dengan warna kulit anda.

Anda bukan satu-satunya lelaki yang berminat dengan solek di kedai-kedai ini, tetapi jika anda tidak dapat melawat etalase atau lebih suka melakukannya sendiri, banyak jenama kosmetik menawarkan perkhidmatan dalam talian untuk padanan. Pastikan peruncit membenarkan anda memulangkan produk yang digunakan secara ringan, kerana warna boleh kelihatan berbeza pada kulit anda berbanding pada swatch.

Panduan Padanan Kulit Frontman

Panduan Padanan Kulit Frontman

Ingat, apabila menguji, membeli atau menggunakan alat solek, cuba lihat bagaimana ia kelihatan di bawah sumber cahaya yang berbeza; khususnya, kedua-dua cahaya buatan dan semula jadi.

3. Pilih Jenis Solekan

Paling penyembunyi datang dalam cecair atau krim, dan sebaiknya pilih jenis solek yang paling sesuai dengan jenis dan keperluan kulit anda

Cecair menawarkan litupan ringan hingga sederhana kerana produknya lebih nipis. Ini berfungsi dengan baik untuk semua jenis kulit . Mereka biasanya datang dalam bekas tiub dengan tongkat kaki doe-foot.

Pilih jenis concealer yang sesuai untuk anda.

Pilih jenis concealer yang sesuai untuk anda.

Krim lebih tebal dan selalunya mempunyai tekstur yang lebih berlilin. Ia biasanya boleh digunakan dengan lebih tebal dan, oleh itu, menawarkan liputan yang lebih besar dan lebih tahan lama jika dibandingkan dengan cecair. Krim kurang serasi dengan kulit kering tetapi berfungsi dengan baik dengan kulit berminyak. Mereka datang dalam periuk, kayu dan kuali, bergantung pada jenama.

Serbuk Lutsinar Tudung Jam Pasir

Serbuk Lutsinar Tudung Jam Pasir

Lebih banyak kontras antara cela yang anda suka tutup dan kulit anda, lebih banyak perlindungan yang anda perlukan. Tetapi, ambil kira, semakin tinggi liputan, semakin sukar untuk mengekalkan rupa semula jadi.Anda juga perlu memilih bedak tetapan lut sinar jika kulit anda kombinasi atau berminyak atau jika anda hanya mahukan lapisan lain.

4. Beli Solekan

Kosmetik lelaki ialah industri yang sedang berkembang pesat dan banyak syarikat permulaan baharu menumpukan pada solek secara eksklusif untuk lelaki. Produk ini dirumus khas dengan mengambil kira keperluan lelaki, seperti dermis yang lebih tebal, pengeluaran peluh yang berubah-ubah, lebih banyak minyak dan hormon yang menghasilkan tekstur kulit yang lebih kasar.

Jenama ini membawa semua yang anda perlukan untuk rupa asas yang tersembunyi tetapi boleh dihadkan apabila melibatkan bilangan rona. Mereka juga cenderung memilih formulasi krim. Ini kadangkala terlalu berat untuk jenis kulit tertentu seperti kulit kering.

Beri perhatian kepada warna yang ditawarkan oleh jenama.

Beri perhatian kepada warna yang ditawarkan oleh jenama.

Jika anda menyemak Stryx , untuk membentuk , Lain-lain , Cat Perang , dan Menaji , anda akan mendapati bahawa tiada satu pun daripada jenama ini membawa lebih daripada lima warna. Kebanyakannya hanya membawa tiga, dan semuanya adalah produk krim.

Ingat, tersalah teduh adalah kesilapan terburuk yang boleh anda lakukan. Ia akan menunjukkan bahawa anda memakai solek yang buruk, jadi berhati-hati dengan perkara ini.

Di sini, concealer cecair di tengah adalah padanan terbaik untuk Kyle

Di sini, concealer cecair di tengah adalah padanan terbaik untuk kulit Kyle.

Banyak jenama telah mencipta barisan khas yang menjurus kepada khalayak yang lebih luas. Pertimbangkan Tom Ford produk, direka khas untuk lelaki, atau Glossier dan Fenty yang produknya dipasarkan sebagai uniseks dan datang dalam julat teduhan yang mengagumkan.

Akhir sekali, solek yang dipasarkan kepada wanita boleh berfungsi dengan baik pada kulit lelaki, dan terdapat lebih banyak variasi. Tetapi, perlu diingat, produk yang tidak dipasarkan kepada lelaki mungkin mempunyai ciri yang mungkin tidak anda inginkan, seperti wangian atau kemasan bercahaya atau berkilat.

Anda boleh memilih untuk bermula dengan jenama yang lebih mantap daripada jenama tertumpu lelaki.

Anda boleh memilih untuk bermula dengan jenama yang lebih mantap daripada jenama tertumpu lelaki.

Tetapi, pertimbangkan juga bahawa jenama solek sedia ada cenderung lebih mantap dan mempunyai pilihan yang lebih luas daripada garisan eksklusif kosmetik lelaki. Beberapa contoh termasuk NARS , Make Up For Ever , NYX , bareMinerals , Pereputan Bandar , Jam pasir , dan L’Oreal . Ini semua adalah tempat yang bagus untuk bermula.

5. Pilih Alat Aplikasi

Terdapat tiga cara utama untuk menggunakan concealer, iaitu menggunakan jari anda, span atau menggunakan berus.

 • Jari – Anda sentiasa membawanya bersama anda supaya ia, biasanya, alat yang paling mudah. Ia boleh menjadi bagus untuk aplikasi yang mudah dan luas seperti di bawah mata atau di atas bintik merah yang besar. Haba kulit anda membantu mencairkan dan menyebarkan produk. Tetapi, mereka boleh menjadi terlalu besar dan kekok untuk kecacatan kecil.
Menggunakan jari membantu menyebarkan dan mengadun solekan dengan baik untuk kawasan yang kemerahan dan di bawah mata.

Menggunakan jari membantu menyebarkan dan mengadun solekan dengan baik untuk kawasan yang kemerahan dan di bawah mata.

 • span, seperti jari, melakukan kerja yang hebat untuk menyebarkan produk solek. Tetapi, sukar untuk membuat mereka menutup cela secara menyeluruh.
 • Berus adalah alat penyembunyi yang sangat baik. Terdapat banyak jenis berus concealer tetapi kami mengesyorkan empat jenis: berus perincian, berus rata, berus gebu kecil dan berus bedak besar jika anda memutuskan untuk menggunakan bedak. Keempat-empat berus akan menyediakan anda untuk menutup hampir semua perkara. Tetapi, anda boleh lari dengan hanya mempunyai satu berus perincian kecil dan menggunakan jari anda untuk mengadun.
Berus Solekan Penting; L-R: berus terperinci, berus rata, berus gebu kecil, berus serbuk besar

Berus Solekan Penting; L-R: berus terperinci, berus rata, berus gebu kecil, berus serbuk besar

Cara Menggunakan Solekan Lelaki

1. Lakukan Rutin Penjagaan Kulit Biasa Anda Sebelum Mekap

Mulakan dengan wajah yang bersih dan lembap. Walaupun kulit anda berminyak, solekan akan kelihatan bertompok di kawasan kering. Jika anda memerlukan pengesyoran, kami membuat senarai beberapa daripadanya produk dandanan kegemaran kami untuk membantu anda.

Penggunaan pelembap dengan kerap akan menjadikan kulit anda lembut dan kelihatan muda.

Penggunaan pelembap dengan kerap akan menjadikan kulit anda lembut dan kelihatan muda.

2. Pilih dan Sapukan Concealer atau Foundation Anda

Concealer untuk Jeragat Kecil

Seperti namanya, concealer sangat bagus untuk menyembunyikan jeragat . Pilih concealer cecair untuk litupan ringan atau sederhana dan krim untuk litupan tinggi. Kami biasanya mengesyorkan penyembunyi cecair kerana ia adalah yang paling mudah digunakan.

Untuk jerawat dan parut, sapukan sedikit concealer pada kulit anda dan ke kawasan yang bermasalah. Tambah produk ini dalam lapisan. Anda hanya mahu produk yang mencukupi untuk menyembunyikan cela, tetapi tidak terlalu banyak sehingga solekan jelas.

Sembunyikan cela dengan berhati-hati tanpa terlalu jelas bahawa anda memakai solek. [Ihsan: blushingbasics.com]

Sembunyikan cela dengan berhati-hati tanpa terlalu jelas bahawa anda memakai solek. [Ihsan: blushingbasics.com ]

Campurkan dengan mengetuk perlahan-lahan dengan jari manis anda atau lembap span . Ingat, jangan gosok atau anda hanya akan mengangkat atau menyebarkan produk terlalu nipis. Pengadunan adalah penting kerana tampalan concealer yang tidak dicampur mungkin tidak kelihatan seteruk jerawat, tetapi ia akan kelihatan sama ketara.

Untuk beg di bawah mata anda, terutamanya beg gelap, pertimbangkan untuk menggunakan concealer yang satu hingga dua warna lebih gelap daripada warna kulit biasa anda. Ini akan membantu meneutralkan kawasan gelap. Sapu dua titik concealer di bahagian dalam mata dan satu di bahagian luar dan kemudian blend.

Pakai concealer tu

Gunakan concealer yang dua warna lebih gelap daripada kulit anda untuk menutup lingkaran bawah mata.

Kami mengesyorkan anda menyemak Fenty's Pro Filt'r Concealer untuk julat warnanya, Tongkat Penyembunyi HD NYX untuk penampilannya yang ringan, atau sangat mudah digunakan Alat Penyamar Stryx . Kerana concealer cenderung jatuh ke dalam garis halus dan kedutan, pertimbangkan untuk menggunakannya hanya untuk kawasan yang bermasalah. Cuba elakkan sapukannya di sekeliling kaki gagak di tepi mata anda.

Foundation untuk Jeragat Lebih Besar

Jika anda berhadapan dengan kemerahan, pori-pori yang ketara, atau luka bakar cukur, yang merupakan kecacatan kulit yang lebih besar, pertimbangkan untuk menggunakan asas. Sama seperti concealer, ingat bahawa anda juga perlu memadankan warna kulit anda.

Foundation boleh berbentuk krim, cecair atau serbuk. Tetapi, kami biasanya mengesyorkan cecair. Sesetengah asas amat sesuai untuk kulit kering, sering dirujuk sebagai balsem kecantikan atau cela, Dan kami mengesyorkan tawaran daripada Bobbi Brown atau Altr. Mereka menawarkan kualiti penghidratan yang hebat dan kekaburan cela.

Yayasan Bobby Brown

Yayasan Bobby Brown

Untuk kulit berminyak atau tahan lebih berat, pertimbangkan pembetulan warna. Ini memberikan kulit wajah yang lebih sekata. Tetapi, ia juga akan menjadi lebih ketara. Lihat apa yang Formen dan bareMinerals tawarkan. Mereka menawarkan produk dengan liputan hebat, tetapi tidak terlalu berat. NARS, Urban Decay, dan Hourglass semuanya menjadi asas untuk kegunaan umum yang hebat.

Untuk memohon, gunakan jari manis anda, usapkan bahagian bersaiz sama dengan cap jari pada dahi, hidung, pipi dan dagu anda. Anda mungkin harus melangkau dagu jika anda mempunyai janggut. Tepuk produk dan gaul dengan jari manis anda atau span lembap. Sapukan apa-apa produk yang berlebihan pada leher atau telinga anda atau sebaliknya kontras warna akan menjadi sangat ketara.

Jika awak

Jika anda mempunyai janggut, anda mungkin perlu melangkau mekap pada kawasan yang ditutupinya.

3. Gunakan Serbuk Kemasan Lutsinar

Untuk menyelesaikannya, anda mungkin mahu menggunakan serbuk kemasan lut sinar. Jika anda mempunyai kulit berminyak, serbuk penamat menghilangkan kilauan. Tetapi, semua lelaki boleh mendapat manfaat daripada bedak kerana ia akan membantu mengekalkan solek pada tempatnya sambil meminimumkan penampilan solek untuk bermula. Ia menanggalkan tekstur yang terlalu licin dan menjadikannya sukar untuk melihat anda memakai solek sama sekali.

Pertimbangkan L'Oreal Infallible atau Serbuk Kemasan NYX kerana ia mempunyai daya tahan yang hebat dan hampir tidak kelihatan pada kulit.

L

Bedak Muka L'Oreal Infallible Setting

Untuk memohon, gunakan berus untuk menyapunya secara merata pada mana-mana solek atau mana-mana kawasan yang berkilat. Apabila selesai, tuan-tuan berjanggut akan mahu pergi ke atas mereka rambut muka untuk memastikan tiada solek atau bedak pada rambut.

Seperti yang dinyatakan, ini hanyalah rutin solekan yang sangat asas yang bertujuan untuk mengurangkan kecacatan.

Bagaimana Anda Harus Menanggalkan Solekan Lelaki?

Memandangkan kami telah memberitahu anda cara menggunakan solek, kami juga harus memberitahu anda cara menanggalkannya. Peringatan yang kuat di sini, jangan tidur dalam solek anda. Ini boleh mengeringkan kulit anda dan menyumbat pori-pori anda.

Syukurlah, menanggalkan solek jauh lebih cepat daripada memakainya. Anda hanya memerlukan penanggal solek dan kemudian biasa anda pencuci muka .Walaupun nama jenama boleh mempunyai beberapa faedah tambahan, mana-mana penanggal solek akan berfungsi. Jika anda tidak tahu di mana untuk bermula, pertimbangkan air micellar , yang merupakan piawaian industri untuk menanggalkan solek.

Air Micellar sangat bagus untuk menanggalkan mekap.

Air Micellar sangat bagus untuk menanggalkan mekap.

Gunakan jumlah produk yang banyak dan jangan gosok. Sapukan produk dengan lembut ke dalam kulit anda dan biarkan ia mengangkat solekan. Selesai dengan membersihkan muka anda dengan air dan pembersih–ya, satu lagi! Penanggal solek direka untuk melarutkan solek dan menanggalkan kebanyakannya, tetapi anda memerlukan pembersih untuk menanggalkannya sepenuhnya.

Kesimpulan

Kami berharap panduan hari ini telah memberikan pengenalan yang baik kepada solek dan asas-asas memakai dan menanggalkan solek. Kami juga berharap ini membuatkan anda berasa diberi kuasa untuk mencuba solekan lelaki jika anda rasa ia sesuai untuk anda.

Rundown Pakaian

Hari ini, saya memakai baju sejuk kabel biru dan baju baju coklat dan putih serta seluar slack hijau, kasut pakaian coklat dan stokin Fort Belvedere bergaris bayangan coklat. Lihat kedai Fort Belvedere untuk stoking seperti ini.

Kyle memakai baju sejuk kabel berwarna biru dan baju baju coklat dan putih dengan seluar slack hijau.

Kyle memakai baju sejuk kabel berwarna biru dan baju baju coklat dan putih dengan seluar slack hijau.

Stokin Berusuk Jalur Bayangan Coklat Gelap dan Beige Fil d

Kubu Belvedere

Stokin Berusuk Jalur Bayangan Coklat Gelap dan Kapas Fil d'Ecosse Beige – Fort Belvedere

Beli Di Sini

Adakah anda akan mempertimbangkan untuk memakai solek? Mengapa atau mengapa tidak? Jom bincang di ruangan komen!