Steve McQueen: Gentleman of Style

cara berpakaian seperti steve mcqueen skali

Anda mungkin atau mungkin bukan peminat filem lama , tetapi jika anda seorang peminat fesyen dari zaman ke zaman, maka anda hampir pasti mengagumi gaya keren Steve McQueen yang mudah. Penampilannya dalam pelbagai filem pada tahun 60-an dan 70-an telah menjadikannya ikon era itu untuk bakat dan gayanya.

Isi kandunganKembangkanRuntuh
 1. Kerjaya Filem Hollywood
 2. Filem Terkemuka McQueen
 3. Gaya Tandatangan Steve McQueen
 4. Kesimpulan
 5. Rundown Pakaian

Hari ini, kita melihat dengan lebih dekat kerjaya, legasi dan gaya salah seorang bintang Hollywood yang paling berkekalan.

Tahun-tahun Awal Steve McQueenWalaupun penampilannya yang tampan, reputasi lelaki yang keren dan kejayaan Hollywood di kemudian hari, masa muda dan tahun-tahun awal Steve McQueen diselingi dengan perjuangan. Pelakon yang dikenali sebagai Steve McQueen itu sebenarnya bukan Steve sejak lahir. Dilahirkan sebagai Terence Steven McQueen pada tahun 1930 pada awal Kemelesetan, dia telah ditinggalkan oleh ibunya untuk dibesarkan sehingga umur 8 tahun oleh datuk dan neneknya dan bapa saudaranya di sebuah ladang di luar bandar Missouri. Bapa saudaranya adalah salah seorang daripada segelintir orang dewasa di zaman kanak-kanaknya yang mempunyai kenangan indah. Dia akan terus tinggal bersama ibunya dan dua bapa tiri berturut-turut, kedua-duanya melakukan penderaan secara fizikal.

Cermin mata hitam Steve McQueen adalah salah satu aksesorinya yang menentukan

Steve McQueen: cermin mata hitam adalah salah satu aksesorinya yang menentukan

Disleksia dan pekak separa pada sebelah telinga juga merupakan kelemahan yang kurang diketahui semasa mudanya. Pada tahun-tahun remajanya, McQueen bangkit berulang-alik antara tinggal di jalanan, rumah ibunya, dan ladang bapa saudaranya. Kehidupannya adalah satu daripada pukulan, pemberontakan, dan jenayah kecil, dan dia akhirnya dihantar ke rumah seorang budak lelaki, California Junior Boys Republic, di mana dia tinggal sehingga umur 16 tahun. Institusi itu meninggalkan kesan mendalam pada McQueen, dan dia akan terus menyokong institusi itu sepanjang hayatnya. McQueen akhirnya mendarat di Kor Marin, pengalaman 4 tahun yang tidak menghairankan penuh dengan penentangan terhadap pihak berkuasa. Selepas banyak pengikisan, penurunan pangkat, dan juga tinggal selama sebulan di penjara, McQueen komited terhadap disiplin Marin dan akhirnya diberhentikan dengan hormat dengan kenangan positif semasa perkhidmatannya.

pada set

Steve McQueen di set

Kerjaya Filem Hollywood

Menjelang 1952, McQueen memutuskan untuk menggunakan dana GI Billnya untuk belajar lakonan. Dia menambah pendapatannya dengan berlumba motosikal, malah pada masa awal pemanduannya, dia sering berjaya. Pada tahun 1955 dia berpindah ke Hollywood, di mana dia mendarat bahagian-bahagian kecil dalam filem dan TV.

Steve McQueen mugshot

Steve McQueen mugshot daripada penahanan DWI di Alaska

Peminat Motosikal Steve McQueen

Steve McQueen, Penggemar Motosikal

Filem Terkemuka McQueen

Adegan dari Great Escape

Scene dari Pelarian Hebat

Pelarian Hebat (1963)

Peranan Steve McQueen sebagai Kapten Virgil Hilts dalam Pelarian Hebat mengukuhkan ketenarannya di Hollywood. Dianggap sebagai persembahan paling penting dalam filem itu, pelakon McQueen termasuk Richard Attenborough dan James Garner, yang sudah pun menjadi bintang filem dalam hak mereka sendiri. Filem ini mengikuti percubaan melarikan tawanan perang Bersekutu di kem POW di kawasan yang kini dikenali sebagai Poland. Pelakon ensemble antarabangsa merancang untuk menggali tiga terowong, bernama Tom, Dick, dan Harry, dan setiap watak diberi tugas dan nama panggilan. Walaupun filem ini berdasarkan peristiwa sebenar, cerita itu banyak disesuaikan untuk skrin untuk meningkatkan drama dan ketegangan melarikan diri. Dalam satu adegan terkenal, watak McQueen melompat pagar tinggi di atas motosikal; aksi itu, yang tidak berlaku dalam kehidupan sebenar, diminta oleh McQueen semata-mata kerana dia seorang penunggang motosikal yang gemar.

Filem ini adalah kejayaan komersial dan kritikal, dan hari ini ia masih dianggap sebagai filem klasik.

Steve McQueen dalam The Sand Pebbles

Steve McQueen masuk Batu Pasir

Batu Pasir – dicalonkan untuk Anugerah Akademi (1966)

Batu Pasir , sebuah filem yang kurang dikenali daripada badan kerja Steve McQueen, terkenal kerana ia merupakan satu-satunya peranan yang menjaringkan McQueen pencalonan Anugerah Akademi. Cerita fiksyen ini berkisarkan kepada rakan mesin Tentera Laut yang memberontak di atas kapal tentera laut yang digelar Sand Pebble pada tahun 1920-an China ketika kapal itu mengawal sungai Yangtze. China berada di tengah-tengah revolusi, dan kapal serta anak-anak kapal mesti mengharungi situasi politik yang tegang dan berkembang serta keterlibatan peribadi yang hampir mustahil untuk kekal berkecuali. Penggambaran yang berlarutan itu penuh dengan cuaca buruk, konflik kerajaan tempatan, penyakit dan isu peralatan, dan McQueen didengar mengatakan bahawa dia telah membayar dosa dalam hidupnya semasa penggambaran.

Steve McQueen dan Faye Dunaway di set filem The Thomas Crown Affair

Steve McQueen dan Faye Dunaway di set filem The Thomas Crown Affair

The Thomas Crown Affair (1968)

Terdapat beberapa yang menganggap versi 1968 The Thomas Crown Affair menjadi filem paling bergaya pernah dibuat. Jutawan bosan Thomas Crown, dimainkan dengan hebat oleh Steve McQueen, menghiburkan dirinya dengan menganjurkan rompakan bank yang sempurna. Seorang penyiasat insurans yang dimainkan oleh Faye Dunaway dihantar untuk menyiasat rompakan itu, dan dia segera mengesyaki bahawa dia adalah pihak yang bertanggungjawab. Permainan kucing dan tetikus kemudiannya berlaku, dan watak McQueen dan Dunaway menjadi terikat secara romantik walaupun matlamat mereka bertentangan.

Pada asalnya bahagian itu ditawarkan kepada Sean Connery, tetapi keyakinan sombong Steve McQueen dan gaya tampan (serta skor yang tidak dapat dilupakan) menjadikan filem itu kejayaan sinematik.

Steve McQueen bersama Bullitt

Steve McQueen bersama Mustang Fastback Bullitt yang terkenal

Bullitt (1968)

Bullitt adalah salah satu filem McQueen yang paling terkenal dari segi pujian kritis dan kejayaan komersial. Filem itu bercakap tentang cintanyakeretadan memandu . Plot bermula dengan watak sarjan polis maverick McQueen Frank Bullitt ditugaskan untuk melindungi pembelot perusuh, Johnny Ross, daripada hukuman sebelum dia boleh dipanggil sebagai saksi bintang dalam perbicaraan mengenai jenayah terancang. Percubaan pembunuhan dibuat, dan melalui satu siri alias, penyamaran dan liku-liku lain, penonton membawa kepada kesimpulan yang dramatik. Filem ini terkenal kerana penggambaran secara meluas di lokasi dan menangkap gambaran realistik terperinci prosedur polis pada masa itu.

McQueen memakai turtleneck monokrom dengan jaketnya, gaya yang kembali popular sekarang

McQueen memakai monokromturtleneckdengan jaketnya, gaya yang popular lagi sekarang

Walau bagaimanapun, adegan yang paling diingati di Bullitt ialah mengejar kereta, di mana Bullitt (dalam Ford Mustang) mengejar dua pembunuh bayaran (dalam Pengecas Dodge) melalui jalan-jalan di San Francisco. Adegan itu dianggap sebagai salah satu filem mengejar kereta klasik terbaik dan mengambil masa hampir 3 minggu untuk membuat penggambaran di lokasi. Pada masa itu, ia sudah pasti ia pecah tanah walaupun ia mungkin kelihatan perlahan berbanding mengejar kereta zaman moden. McQueen cuba sia-sia selama bertahun-tahun untuk membeli 1968 390 V8 Ford Mustang GT fastback yang dipandunya dalam filem itu, tetapi dia tidak pernah berjaya. Namun begitu, Bullitt sememangnya salah satu karya Steve McQueen yang paling ikonik.

Gaya Tandatangan Steve McQueen

Steve McQueen tidak boleh digelar sebagai Raja Sejuk tanpa almari pakaian yang diperlukan. Steve McQueen boleh memakai pakaian kerja kasual, pakaian barat dan Sut 3 keping sambil kelihatan sama tulen dalam kesemuanya – tidak ramai lelaki yang mempunyai julat seperti itu. Dia menggegarkan keyakinan acuh tak acuh tertentu yang menjadi iri hati setiap lelaki yang telah meneliti galeri gayanya yang paling rupa terkenal . Dia adalah salah seorang daripada segelintir lelaki yang bertuah yang kelihatan baik dalam semua yang dia kenakan.

Gaya Kasual Steve McQueen

Gaya Kasual Steve McQueen: kot sukan 3-gulung-2, baju sejuk, chinos dan but chukka

Berikut ialah bahagian terbaik tentang gaya Steve McQueen: hampir mana-mana penampilannya akan sesuai untuk bergaya sekarang, jadi anda boleh mendapatkan inspirasi daripada estetikanya tanpa melihat sedikit pun kebimbangan untuk kelihatan ketinggalan zaman.

Steve McQueen dalam jaket Harrington navy

Steve McQueen dalam jaket Harrington navy

Mengapa Gaya Steve McQueen Berfungsi Untuknya

Berikut ialah beberapa daripada banyak sebab bahawa gaya Steve McQueen baru sahaja berfungsi dan akan memberi kesan kepada anda juga:

 • Dia mengekalkan penampilannya yang klasik dan ringkas. Jarang sekali anda melihat Steve McQueen memakai lebih daripada satu aksesori atau corak; dia terperangkap dengan pepejal yang digabungkan dengan baik dalam potongan klasik yang tidak mengejar trend pada masa itu. Kerjaya filemnya memuncak pada tahun 60-an dan 70-an, tetapi dia tidak menerima trend masa itu seperti jaket bercetak berani atau seluar bawah loceng. Akibatnya, dia kelihatan abadi, dan tidak bertarikh, dalam foto. McQueen juga memilih aksesorinya dengan teliti, dan aksesorinya Rolex Penjelajah II Rujukan 1655 atau Rujukan Kapal Selam 5512 jam tangan atau bujang cincin tanda selalunya satu-satunya aksesorinya.
Cincin & Manset Raphael Malachite Pinky

Bukan sahaja cincin (seperti cincin merah jambu malachite yang digambarkan di sini) boleh membuat kenyataan, tetapi ia juga boleh dipasangkan dengan manset–dalam kes ini, manset kuku helang dari Fort Belvedere juga menampilkan malachite

Kancing Manset Cakar Helang dengan Bola Malachite - Bersalut Platinum Perak 925 Sterling - Fort Belvedere

Kubu Belvedere

Manset Cakar Helang dengan Bola Malachite – Bersalut Platinum Perak 925 Sterling – Fort Belvedere

berbelanja di sini
 • Kesesuaiannya adalah tepat. Walaupun jelas bukan untuk jahitan yang cerewet, apa sahaja yang dipakai oleh McQueen sesuai dengannya. Baju telah dipasang tetapi tidak terlalu ketat; seluar lurus, langsing tetapi tidak terlalu ketat, dan disesuaikan dengan sedikit atau tidak rehat .
 • Dia menguasai lapisan. McQueen adalah peminat tegar jaket, dan dia menggunakan pakaian klasik seperti Harrington , pengebom , dan jaket motosikal memberi kesan yang hebat. Dia memakainya lebih langsing baju sejuk , dan akhirnya mereka menjadi salah satu staples gayanya yang paling boleh dikenal pasti.
 • Dia tahu apa yang kelihatan baik padanya. Sifat memberontaknya mungkin telah memainkan peranan dalam menolak trend pada masa itu, tetapi apabila McQueen menemui sesuatu yang kelihatan baik padanya, seperti berbentuk air mata. cermin mata hitam seperti Persols dan Juruterbang , dia tetap dengan mereka.
Raja cermin mata hitam. Encik Steve McQueen.

Raja cermin mata hitam, Steve McQueen masuk Bingkai Persol

Cara Mendapatkan Penampilan Tanda Tangan Steve McQueen

Untuk meniru elemen utama penampilan Steve McQueen yang bergaya, lakukan perkara berikut:

 • Pastikan ia kasual, tetapi jangan terlalu santai. Steve McQueen bukanlah seorang yang pemalu secara semula jadi, tetapi dia juga tidak pernah seorang yang selamba. Pada tahun 60-an dan 70-an, baju khaki adalah kasual, dan melainkan dia sedang membuat penggambaran, anda tidak akan pernah melihat Steve McQueen dalam pakaian gim. Pastikan pilihan pakaian anda padan, ringkas dan kasual untuk meniru gayanya.
 • Jika anda memakai sut, pertimbangkan. Walaupun gaya teras Steve McQueen lebih kasual apabila dia memakai sut, dia mengambilnya dengan serius. miliknya saman disesuaikan, sesuai, dan dia mempertimbangkan dengan jelas semua butiran.
Sven Raphael Schneider dalam Sut Tiga Keping dengan kot pinggang dua payudara

Sven Raphael Schneider dalam Sut Tiga Keping dengan kot pinggang dua payudara

Edelweiss Boutonniere pada latar belakang putih

Kubu Belvedere

Edelweiss Boutonniere Bunga Lubang Butang Kota Belvedere

berbelanja di sini Tali leher Sutera Cetakan Madder berwarna Merah dengan Corak Mikro Buff Saiz Sederhana - Fort Belvedere

Kubu Belvedere

Tali Tali Sutera Madder Merah dengan Corak Mikro Buff – Fort Belvedere

berbelanja di sini
 • Lapis jaket pada lapisan mudah. Jaket di atas sweater nipis adalah pilihan McQueen yang sangat penting, dan gabungan itu kelihatan hebat pada kebanyakan lelaki.
 • Cari sepasang warna khas. Mereka mungkin bukan Persols, tetapi jangan teragak-agak untuk terus memakai bingkai klasik jika ia kelihatan menarik untuk anda.
 • Simpan stok baju sejuk dan khaki. Sweater dan cina adalah tulang belakang almari pakaian kasual yang hebat, dan dalam potongan klasik, ia akan kelihatan baik untuk tahun-tahun akan datang.
 • Melabur dalam jam tangan klasik. McQueen separa Rolexes dan jam tangan Tag Heuer, dan mereka bergandingan dengan gayanya. Cari jam tangan yang hebat yang sesuai dengan estetika anda dan ia akan menjadi pelaburan yang berbaloi.
McQueen dalam kemeja-t putih klasik

McQueen dalam kemeja-t leher krew putih klasik dengan lengan pendek

Kesimpulan

Walaupun sudah tentu ada aspek kehidupan peribadi dan profesional Steve McQueen yang tidak semestinya dianggap sebagai seorang lelaki, persembahannya yang tidak dapat dilupakan dalam filem. dan arahannya yang tidak dapat dinafikan dengan gaya yang sejuk dan mudah, bermakna pengaruhnya dalam kedua-dua bidang ini adalah satu yang tidak akan dilupakan tidak lama lagi.

Apakah pendapat anda tentang legasi dan gaya Steve McQueen? Apa yang akan anda tiru daripada almari pakaiannya? Beritahu kami dalam ulasan!

Rundown Pakaian

Saya memakai sepasang seluar Chino kuning air yang terang dan sepasang but suede chukka berwarna pasir yang kebetulan kedua-duanya berasal dari J.Crew. Saya juga memakai baju sejuk kapas ringan berleher navy yang saya pilih dari Banana Republic. Saya juga memakai jaket hijau yang diilhamkan oleh tentera yang juga saya ambil daripada J.Crew yang mempunyai tudung tersembunyi yang sangat unik yang bentuknya menjadi kolar berdiri yang bagus juga.

Kyle dalam ensembel kasual yang diilhamkan oleh Steve McQueen

Kyle dalam ensembel kasual yang diilhamkan oleh Steve McQueen

Sekarang ini adalah saya menggunakan aspek Steve McQueen untuk memiliki sesuatu yang kekal abadi, sedikit lasak tetapi juga agak selesa dan kasual juga. Sekarang di luar studio, jika cuaca agak cerah, saya suka memasangkan keseluruhan pakaian ini dengan sepasang penerbang klasik saya yang saya ambil dari Ray Ban.

Dari segi aksesori, terdapat beberapa stokin hebat yang saya suka untuk dapat dipadankan dengan but chukka saya yang terdapat di kedai Fort Belvedere. Di samping itu, saya suka petak poket yang berbeza, pin kolar, sarung tangan dan pelbagai pilihan aksesori hebat yang lain. Anda juga boleh menemui semua itu di sini.